فهرست مطالب

پژوهش های کاربردی زراعی - پیاپی 98 (بهار 1392)

نشریه پژوهش های کاربردی زراعی
پیاپی 98 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/24
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مصطفی آقایی سربرزه، احمد ترک نژاد، رمضان رویین تن، حسین جعفری، علیرضا شیروانی، عادل نعمتی صفحه 2
    به منظور ارزیابی فنی سیستم آبیاری قطره ای نواری آزمایشی به صورت استریپ اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و ترکیب 12 تیمار شامل طول نوار (90 و 120 متر) به عنوان فاکتور اصلی و دور آبیاری (25 میلی متر و 40 میلی متر تبخیر از تشتک کلاس A) به عنوان عامل اصلی دوم و فاصله لترال ها (50، 60 و70 سانتیمتر) به عنوان عامل فرعی بر روی محصول کلزا در ایستگاه تحقیقاتی اسلام آباد غرب در سال زراعی82-1381 اجرا گردید. در ضمن نتایج این بررسی با شرایط آبیاری سطحی مقایسه شد. بر اساس نتایج حاصله تاثیر هیچ یک از تیمارهای لحاظ شده بر عملکرد معنیدار نشد. اثرات متقابل سه فاکتور تحت بررسی نیز بر عملکرد معنیدار نبود، بنابراین و بر اساس نتایج این بررسی ترکیب تیماری با طول نوار 120 متری در دور آبیاری بر اساس 40 میلیمتر تشتک تبخیر و فاصله نوار 70 سانتیمتری قابل توصیه است. ارزیابی فنی سیستم از لحاظ یکنواختی پخش آب در سیستم آبیاری قطرهای، عملکرد سیستم فیلتراسیون، میزان دبی در واحد طول لترال در فشارهای مختلف، بهترین فشار کارکرد سیستم ویکنواختی قطر لترال ها از لحاظ ساخت صورت گرفت که بهترین فشاردر ابتدای لترال 8/0 اتمسفر و یکنواختی پخش آب و دبی در واحد طول لترال در این فشار به ترتیب برابر 92/0 و 4 لیتر در ساعت برآورد گردید. بررسی کارآئی مصرف آب در دو سیستم نشان داد که آبیاری قطره ای با کارآئی 44/1 بر آبیاری سطحی با کارآئی 625/0 کیلوگرم محصول دانه به ازاء مصرف هر متر مکعب آب برتری داشت. ارزیابی اقتصادی که با توجه به میزان اختلاف درآمد و هزینه سالیانه (سود) در دو سیستم آبیاری قطرهای و آبیاری سطحی با نرخ سود بانکی 20 درصد و تورم 5/13 درصد نشان داد که آبیاری قطرهای اقتصادیتر است.
    کلیدواژگان: آبیاری قطره ای، آبیاری سطحی، ارزیابی اقتصادی، کلزا
  • زهرا کمالی، علی محمد شکیب *، محمود سلوکی، سعید سهیلی وند، مهناز عروجلو، محمد فتحی صفحه 12

    زعفران (Crocus sativus L.) گیاهی است تریپلوئید و عقیم که از طریق رویشی با کشت بنه تکثیر می گردد. جنین زایی رویشی در شرایط درون شیشه می تواند بطور موثری در اصلاح زعفران مورد استفاده قرار گیرد. دراین پژوهش نحوه پیدایش، رشد و تکامل جنین رویشی زعفران در پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران در سال 1386 مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا شرایط مناسب جهت جنین زایی با استفاده از جوانه های بالایی و پایینی بنه زعفران در محیط موراشیک واسکوک حاوی سطوح مختلف هورمون های 2،4-D و BAP در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی مورد آزمون قرار گرفته و بهینه سازی شد. بیشترین میزان جنین زایی در محیط حاوی2 میلی گرم در لیتر 2،4-D و1 میلی گرم در لیتر BAP مشاهده شد. جهت بررسی هیستولوژیکی جنین زایی، نمونه گیری از بافت های کشت شده در مراحل مختلف رشد انجام شد. بررسی اسلاید های تهیه شده دو نوع سلول متمایز در بافت کالوس را نشان داد. یکی سلول های معمولی با سیتوپلاسم کم و دیگر سلول هایی با سیتوپلاسم متراکم و دیواره های نازک (سلول های مریستمی) که پس از تقسیمات متوالی تولید توده سلولی جنینی نمود. این توده ها در سطح کالوس نمایان شده که در مراحل بعدی رشد و بلوغ، تولید جوانه و ریزبنه نمودند

    کلیدواژگان: زعفران، جنین زایی رویشی، هیستولوژی، سلول های مریستمی، 2، 4، D، BAP، FAA
  • طلعت یساری، محمدرضا شهسواری صفحه 20
    به منظور تعیین مدل های تخمین مراحل نمو دو رقم گندم به نام های امید و بزوستایا از نتایج آزمایشات به نژادی گندم ایستگاه های مراکز تحقیقات کشاورزی کشور طی سال های 1361 تا 1373 استفاده گردید. برای تخمین سرعت نمو طی مراحل سبزشدن، ساقه دهی، سنبله دهی ورسیدگی، عکس طول هر مرحله به عنوان متغیر تابع و متغیرهای حرارتی، طول روز و حاصل ضرب متغیرهای حرارتی با متغیرهای طول روز به عنوان متغیر مستقل در رگرسیون مرحلهای مورد استفاده قرار گرفتند. مرحلهای از رگرسیون به عنوان مدل مناسب انتخاب گردید که ضریب رگرسیون و ضریب تشخیص آخرین جزء آن حداقل در سطح احتمال 10 درصد معنیدار بوده و حداکثر ضریب تشخیص کل را داشته باشد. برای ارزیابی دقت و حساسیت مدل ها، از نتایج به نژادی گندم در ایستگاه های اصفهان و ارومیه استفاده به عمل آمد. براساس نسبت قدر مطلق حداکثر میزان انحراف از رگرسیون به مقدار حقیقی طول دوره نمو به صورت درصد، مراحل نمو طولانی به خوبی تخمین زده شدند که نشانگر کارآیی مدل های محاسبه شده، به خصوص برای رقم امید میباشد. نتایج حاصل از این مطالعه نشانگر آن است که سهم پارامترهای حرارتی و طول روز در تعیین مراحل مختلف نمو ثابت نیست. بر این اساس برای هر رقم و هر مرحله نمو به مدل تخمین متفاوتی نیاز است. تفکیک مناطق کشور به نواحی همگون از نظر حرارت و طول روز میتواند دقت مدل های تخمین طول مراحل نمو را افزایش دهد. انجام چنین مطالعهای مستلزم دسترسی به اطلاعات فیزیولوژیکی کافی در هر منطقه اقلیمی میباشد.
    کلیدواژگان: درجه حرارت، طول روز، گندم، شبیه سازی
  • عظیم خزایی، حمیدرضا بابایی، امیر عشقی غریب صفحه 28
    به منظور بررسی و مقایسه عملکرد لاینهای پرمحصول سویا در مناطق مختلف تعداد 19 لاین خالص سویا همراه رقم ویلیامز به عنوان شاهد در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار طی دو سال در سه منطقه (کرج، مغان و خرم آباد) در سال های زراعی 85-1384 اجرا گردید. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که بین مکانها و سال ها از لحاظ عملکرد دانه و سایر صفات اختلاف معنی داری در سطح احتمال 1 درصد وجود دارد. مقایسه میانگین ها نشان داد که عملکرد دانه در منطقه مغان با 3658 کیلوگرم در هکتار دارای حداکثر عملکرد دانه بوده است. بین لاینها و رقم شاهد از لحاظ عملکرد دانه اختلاف معنیدار وجود نداشت اما از لحاظ سایر صفات مانند ارتفاع بوته، تعداد غلاف در بوته و تعداد گره در ساقه اختلاف معنی داری در سطح احتمال 1 درصد وجود داشت. لاین شماره 14 (Hack×T.N.5/94) با عملکرد دانه 3206 کیلوگرم در هکتار دارای حداکثر عملکرد بوده است. تعداد 10 لاین دارای عملکرد دانه برتر از شاهد بودند که میتوان از آن ها به عنوان لاینهای برتر استفاده نمود و از بین آن ها دو یا سه لاین دارای عملکرد بالاتر را معرفی نمود. به منظور مشخص نمودن لاین های پایدار،تجزیه پایداری با استفاده از روش های پارامتری از قبیل واریانس محیطی، ضریب تغییرات محیطی، اکووالانس، واریانس پایداری و ضریب رگرسیون فینلی و ویلکینسون انجام گردید. نتایج حاصل از تجزیه پایداری به روش واریانس محیطی نشان داد که لاین های شماره 2، 7، 17 و رقم 20 دارای کمترین واریانس محیطی و بیشترین پایداری می باشند همچنین براساس روش ضریب تغییرات محیطی لاین های شماره 3، 13،17 ورقم 20 دارای بیشترین پایداری می باشند.بر اساس اکووالانس لاین های شماره 6، 9، 6 و 19، براساس واریانس پایداری لاین های شماره 5، 6، 11 و 19، بر اساس ضریب رگرسیون فینلی و ویلکینسون لاین های شماره 5، 11، 12 و13 دارای بیشترین پایداری بودند.در مجموع با در نظر گرفتن تمام روش های تجزیه پایداری لاین شماره 17 به عنوان پایدارترین لاین شناخته شد.و لاین های شماره 3، 11 و 20 در مرتبه بعدی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: لاینهای سویا، عملکرد دانه، صفات مورفولوژی، تجزیه مرکب، تجزیه پایداری
  • عبدالله محمدی صفحه 38
    خشکی میزان عملکرد و تولیدات کشاورزی را از طریق ممانعت از بیان کامل پتانسیل ژنتیکی بالقوه محصولات کشاورزی محدود می کند. بدین منظور برای برآورد نحوه عمل ژن و وراثت پذیری ژن های بیان کننده یک صفت از آزمایش تجزیه میانگین نسلها جهت به دست آوردن بهترین مدل ژنتیکی برای صفات مختلف در شرایط خشکی استفاده گردید. این آزمایش در قالب دو طرح بلوکهای کامل تصادفی هر کدام با دو تکرار برای شرایط تنش و عدم تنش خشکی در ایستگاه تحقیقات کرج در سال زراعی 1381 اجرا گردید. صفات مورد بررسی در این آزمایش شامل تعداد پنجه، تعداد سنبله، ارتفاع بوته، طول ساقه اصلی، طول دمگل آذین، تعداد سنبلچه هر سنبله، طول سنبله، وزن سنبله های هر بوته، طول ریشک، تعداد دانه در سنبله، وزن دانه سنبله اصلی، وزن صددانه و عملکرد دانه بودند. اطلاعات حاصل به روش مدل مدر و جینکز مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. عدم تطابق مدل ساده افزایشی- غالبیت برای توجیه کنترل ژنتیکی تمام صفات ملاحظه شد و معلوم گردید که مکان های ژنی کنترل کننده همه صفات مورد مطالعه به طور مستقل عمل نکرده و بین آنها اثرات اپیستازی وجود دارد. در این آزمایش پلی ژن بودن اکثر صفات اثبات شد و آن اینکه مدل افزایشی غالبیت در تمام موارد مدل مناسبی نبود و در اکثر موارد همه اجزای مدل، بسیار معنیدار و به طورکلی اثرات اپیستاتیک دارای اهمیت بودند. درجه غالبیت برای اغلب صفات از ناقص تا فوق غالبیت تعیین گردید. میزان هتروزیس برای عملکرد دانه در شرایط رطوبتی نرمال 9/13 درصد و در شرایط تنش 9/37 درصد برآورد شد و مشخص گردید که متوسط هتروزیس عملکرد دانه در شرایط تنش بالاتر از شرایط نرمال بوده و نقش بیشتر پدیده هتروزیس و استفاده از آن را در شرایط تنش در بهبود عملکرد دانه بیان میکند. مقادیر هتروزیس و هتروبلتیوزیس دو صفت وزن صد دانه و تعداد دانه سنبله به عنوان مهم ترین اجزای عملکرد دانه در هر دو شرایط نرمال و تنش نیز بیانگر بالا بودن هتروزیس و هتروبلتیوزیس در شرایط تنش بود.
    کلیدواژگان: گندم، عمل ژن، وراثت پذیری، تنش خشکی
  • الهه مفاخر، پیمان حسیبی، موسی مسکرباشی، محمدرضا مشایخی، جمشید بقایی پور صفحه 49
    این پژوهش به منظور مقایسه عملکرد علوفه، ترکیب شیمیایی و قابلیت هضم گیاه کامل آفتابگردان و ذرت در شرایط یکسان به روش سیلوی آزمایشگاهی اجرا گردید. از طرح آماری بلوک کامل تصادفی با 3 تیمار (ذرت، آفتابگردان قبل از تشکیل دانه در طبق و آفتابگردان بعد از تشکیل دانه در طبق) و 4 تکرار استفاده شد. عملیات سیلو درون ظروف پلاستیک دهانه گشاد دو کیلویی انجام شد و مدت نگهداری مواد سیلو شده 45 روز در شرایط آزمایشگاه بود. نتایج آزمایش نشان داد که، عملکرد علوفه خشک، عملکرد علوفه تازه، درصد پروتئین خام علوفه و درصد خاکستر، پروتئین خام و pH سیلاژ آفتابگردان بیشتر از ذرت بود (01/0>p). از طرف دیگر، ارتفاع گیاه، درصد ماده خشک، کل قندهای محلول در آب و نشاسته علوفه در ذرت به طور معنی داری بیشتر از سایر تیمارها بود. گیاهان مورد بررسی از نظر قابلیت هضم ماده آلی و فیبر خام اختلاف معنی داری نداشتند، در حالی که قابلیت هضم ماده خشک ذرت و آفتابگردان قبل از تشکیل دانه در طبق به طور معنی داری بیشتر از آفتابگردان حاوی دانه بود. در مجموع از آفتابگردان میتوان علوفه مناسبی را از نظر کمی و کیفی تهیه نمود، لیکن به دلیل قابلیت هضم و ارزش غذایی بیشتر و خمیدگی کمتر گیاه جهت تسهیل برداشت مکانیزه، بهتر است با وجود عملکرد علوفه کمتر، برداشت گیاه را قبل از تشکیل دانه در طبق انجام داد.
    کلیدواژگان: ذرت، آفتابگردان، علوفه، سیلاژ، ترکیب شیمیایی، قابلیت هضم
  • فرزاد مرادی، عزت الله فرشادفر، محسن فرشادفر صفحه 56
    تنش خشکی یکی از مهم ترین استرس های محیطی است که سبب کاهش رشد گیاهان می شود. در همین راستا، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و 20 ژنوتیپ گندم در سه شرایط تنش دیم، بدون تنش و یک بار آبیاری طی فصل زراعی 84-1383 در مزرعه آزمایشی موسسه تحقیقات دیم سرارود کرمانشاه انجام گردید. نتایج تجزیه واریانس و مقایسه میانگین صفت های مورد مطالعه، بیان گر اختلاف معنی دار و وجود تنوع ژنتیکی لازم بین ژنوتیپ ها برای صفت های موجود و نیز امکان انتخاب برای اصلاح مقاومت به خشکی می باشد. تنش دیم باعث کاهش عملکرد در همه ژنوتیپ ها شد؛ ولی درصد کاهش در آنها متفاوت بود. ژنوتیپ های 17، 20 و 11 با مقادیر 9770، 3630 و 4180 کیلوگرم در هکتار به ترتیب بیش ترین عملکرد را در شرایط بدون تنش، تنش دیم و یک بار آبیاری داشتند. بر اساس میزان آب نسبی برگ و آب نسبی از دست رفته، ژنوتیپ های 9، 11 و 20 برای شرایط تنش دیم و یک بار آبیاری انتخاب شدند. در شرایط تنش دیم، مقدار عملکرد با آب نسبی برگ، آب نسبی از دست رفته برگ، سرعت جذب خالص و سرعت رشد نسبی هم بستگی مثبت و معنی دار نشان داد. شاخصهاMP و STI در جداسازی ارقام گروه A (ارقام دارای عملکرد بالا در هر دو شرایط تنش دیم و بدون تنش) موثرتر بودند. از لحاظ این دو شاخص، ژنوتیپ های 9، 11 و 20 بیش ترین و ژنوتیپ های 1 و 2 کم ترین مقدار را داشتند. بنابراین بر اساس تجزیه های آماری، میتوان ژنوتیپ های 9، 11 و20 را برای تحمل تنش خشکی انتخاب کرد.
    کلیدواژگان: گندم نان، تحمل تنش خشکی، عملکرد، میزان آب نسبی
  • رحیم ناصری، خلیل فصیحی، محمد مهدی پورسیاه بیدی صفحه 67
    به منظور بررسی اثر مقدار نیتروژن و تراکم های مختلف یولاف وحشی بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم، رقم یاواروس آزمایشی در سال زراعی87-1386 در شهرستان مهران به صورت کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. کرت اصلی شامل چهار سطح نیتروژن (80، 120، 160 و 220 کیلوگرم در هکتار) و کرت فرعی در چهار سطح یولاف وحشی (0، 25، 50 و 75 بوته در متر مربع) بود. نتایج آزمایش نشان داد که عملکرد و اجزای عملکرد تحت تاثیر مقدار نیتروژن و تراکم های مختلف یولاف وحشی معنی دار شدند. برهمکنش آنها نیز بجز وزن هزار دانه بر بقیه صفات معنی دار بود. افزایش مقدار کود نیتروژن از 80 به 120 کیلوگرم در هکتار منجر به افزایش عملکرد دانه گردید، ولی افزایش بیش از حد کود نیتروژن سبب کاهش عملکرد گردید. با افزایش تراکم یولاف وحشی نیز از عملکرد و اجزای عملکرد گندم کاسته شد. در تراکم های بالا یولاف وحشی، افزایش زیادتر کود نیتروژن اثرات منفی آلودگی این علف هرز را روی عملکرد و اجزای عملکرد کاهش نداد. کمترین عملکرد دانه نیز از برهمکنش تراکم 75 بوته یولاف وحشی در متر مربع و مقدار 80 کیلوگرم در هکتار بدست آمد.
    کلیدواژگان: گندم، نیتروژن، یولاف وحشی، عملکرد و اجزای عملکرد
  • سید مجید موسوی، محمد علی بهمنیار، همت الله پیردشتی صفحه 77
    با هدف مطالعه میزان تاثیر کمپوست زباله شهری روی برخی صفات زراعی، عملکرد و اجزای عملکرد برنج (رقم طارم)، این تحقیق در سال های1385 - 1387 بصورت کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. فاکتور اصلی (کمپوست زباله شهری) در شش سطح 20 و 40 تن در هکتار، 20 و 40 تن+ 2/1 کود شیمیایی، کود شیمیایی و شاهد (بدون مصرف هر گونه کودی) به خاک اضافه گردیدند. فاکتور فرعی (سال های کوددهی) نیز شامل سه تیمار (یک، دو و سه سال مصرف کود) بود. نتایج بدست آمده نشان داد که بیشترین بیوماس (437/13 تن در هکتار)، شاخص برداشت (474/42 درصد) و محتوای کلروفیل برگ پرچم و سایر برگ ها به تیمار 40 تن غنی شده اختصاص داشت. بیشترین وزن هزار دانه (39/23 گرم) در تیمار 20 تن در هکتار اندازه گیری شد. بیشترین تعداد پنجه (22/46) نیز در تیمار 40 تن در هکتار به دست آمد. با کاربرد تیمارهای 20 و 40 تن غنی شده بیشترین ارتفاع بوته (161 سانتی متر) اندازه گیری شد. بیشترین تعداد دانه پوک در خوشه نیز به تیمار 3 سال کاربرد 20 تن اختصاص داشت. با 3 سال کاربرد متوالی 40 تن غنی شده بیشترین طول خوشه (76/27 سانتیمتر) و عملکرد شلتوک (9/6 تن در هکتار) بدست آمد که تقریبا دو برابر عملکرد بدست آمده در تیمار بدون کود بود.
    کلیدواژگان: کمپوست زباله شهری، برنج، صفات زراعی، عملکرد و اجزای عملکرد
  • فرهاد نریمانی، رضا مامقانی، پیمان حسیبی صفحه 88
    به منظور بررسی روند تغییرات عملکرد علوفه و صفات مورفولوژیک در کشت مخلوط جو و ماشک برگ پهن (Vicia narbonensis) آزمایشی در سال زراعی 1387- 1386 در مزرعه تحقیقاتی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه شهید چمران اهواز انجام شد. این تحقیق به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی در3 تکرار انجام شد. روش کاشت به عنوان عامل اصلی در 3 سطح(کشت ردیفی، کشت درهم و کشت مخلوط روی ردیف) و نسبت کاشت به عنوان عامل فرعی در 4 سطح(تک کشتی جو و ماشک، مخلوط 2 به 1 جو با ماشک و مخلوط 1 به 2 جو با ماشک) در نظر گرفته شد. کشت مخلوط به روش جایگزینی انجام شد. عملکرد ماده خشک، ارتفاع بوته ماشک و جو، تعداد پنجه و تعداد پنجه بارور در جو و تعداد ساقه ماشک مورد بررسی قرار گرفت. به طور کلی در این تحقیق کشت مخلوط از لحاظ عملکرد علوفه خشک، ارتفاع بوته ماشک و جو، تعداد پنجه و تعداد پنجه بارور در جو نسبت به کشت خالص جو و ماشک برتری داشت. تجمع علوفه خشک در تمام تیمارها تا 60 روز اول پس از کاشت بسیار کند و سپس به جز تیمار کشت خالص جو که فقط تا 120 روز روند افزایشی داشت، تا 138 روز پس از کاشت با شدت بیشتری صورت گرفت. روند افزایش ارتفاع بوته جو در تمام تیمارها تا 75 روز اول نسبتا کم و در 45 روز بعد شدیدتر شد. در حالی که در کشت درهم روند افزایش تغییر نکرد. ارتفاع بوته ماشک در تمام تیمارها روندی سیگموئیدی داشت. به طوری که تا 90 روز اول افزایش کند بود، در 30 روز بعد شدیدتر شد و بعد ار آن افزایش جزئی داشت.
    کلیدواژگان: جو، ماشک برگ پهن، کشت خالص، کشت مخلوط، تجمع ماده خشک
  • امین نعمتی، محمد قربانی، رضا قربانی صفحه 98
    در این مقاله با استفاده از داده های حاصل از 180 کشاورز گندم کار استان خراسان رضوی در سال 1387 و با بکارگیری الگوی لگاریتمی، ضمن برآورد میزان تمایل به پرداخت کشاورزان برای مدیریت علف های هرز از طریق بکارگیری روش های مدیریتی سالم و پاک، عوامل موثر بر آن مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج مطالعه نشان داد که میانگین تمایل به پرداخت کشاورزان برای استفاده از روش های پاک مدیریت علف های هرز برابر 311333 ریال در هر هکتار بوده است. متغیرهای کل درآمد سالانه کشاورز، سطح زیرکشت گندم آبی، متغیر مجازی چند ساله بودن علف های هرز و متغیر شاخص آگاهی کشاورزان از آثار منفی ناشی از مصرف علف کش ها دارای تاثیر مثبت و سطح زیرکشت گندم دیم دارای تاثیر منفی و معنی دار بر میزان تمایل به پرداخت کشاورزان به منظور بکارگیری روش های پاک مدیریتی علف های هرز می باشد. با توجه به یافته ها، برنامه ریزی برای تولید علف کش هایی با کارایی کنترلی حداکثری و آثار منفی حداقلی بر مولفه های زیستی (علف کش های پاک)، تلاش برای ارائه بسته های ترویجی مناسب و اثربخش برای بالا بردن شاخص آگاهی کشاورزان از آثار منفی علف کش ها و هدف گیری کشاورزان متمایل به استفاده از روش های مدیریتی پاک پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: ارزش گذاری مشروط، تمایل به پرداخت، راهکارهای جایگزین، کنترل علف های هرز
  • کامل ساجد گلجه، علی عبادی، امیرقلی سنجری صفحه 110
    به منظور بررسی اثر محدودیت آب بر رشد، عملکرد و اجزای عملکرد سه ژنوتیپ جو بهاره، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب بلوک های کامل تصادفی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل در سال زراعی 84-1383 در سه تکرار اجرا شد. تیمارهای رطوبتی شامل آبیاری کامل یا عدم تنش رطوبتی، عدم آبیاری یا تنش شدید رطوبتی و تنش رطوبتی پس از مرحله گلدهی در کرت اصلی و ژنوتیپ های جو LB-IRAN، N-81-7 و N-81-14 در کرت فرعی قرار گرفتند. در کلیه تیمارهای رطوبتی روند تجمع ماده خشک به شکل سیگموئیدی بود، هر چند مقدار آن تحت تاثیر تیمارهای رطوبتی نوسان داشت. حداقل و حداکثر شاخص سطح برگ به ترتیب در تیمار تنش شدید رطوبتی و عدم تنش رطوبتی به دست آمد. ژنوتیپ LB-IRAN بیشترین مقادیر شاخصها رشد را به خود اختصاص داد. بین تیمار عدم تنش و تنش رطوبتی پس از گلدهی از نظر تعداد پنجه در بوته، تعداد دانه در سنبله تفاوت معنی داری وجود نداشت، ولی وزن هزار دانه در بین تیمارهای رطوبتی متفاوت بود. عملکرد دانه در تیمار تنش شدید رطوبتی در مقایسه با شرایط عدم تنش و تنش پس از گلدهی به ترتیب 7/63 و 2/17 درصد کاهش داشت. بالاترین تعداد دانه در سنبله به ژنوتیپ های LB-IRAN و N-81-14 تعلق داشت. بیشترین وزن هزار دانه متعلق به ژنوتیپ های LB-IRAN و N-81-7 بود. عملکرد دانه در ژنوتیپ LB-IRAN با 2034 کیلوگرم در هکتار بیشتر از سایر ژنوتیپ ها بود. بر اساس شاخص تحمل فرناندز، ژنوتیپ N-81-14 از پایداری عملکرد بالاتری بر خوردار بود.
    کلیدواژگان: جو بهاره، شاخص های رشد، تحمل خشکی، عملکرد و اجزای عملکرد، محدویت آب
  • بیتا اسکویی صفحه 121
    ارزیابی کیفیت بذر به عنوان اندام تکثیر گیاهان زراعی و مهم ترین نهاده برای تولید محصول زراعی، از جایگاه ویژه ای در تولید و کنترل و گواهی بذر برخوردار است. این آزمایش به منظور بررسی اثر بسته بندی های متفاوت بر بنیه بذر ارقام کلزا اجرا شد. ارقام مورد بررسی شامل RGS، طلائیه و اکاپی و انواع لفاف بسته بندی ها عبارت بود از پاکت کاغذی سه لایه و 4 لایه، کیسه پروپیلنی، پاکت کاغذی+ لایه پروپیلنی و کیسه کنفی که به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرارمورد بررسی قرار گرفت. پاکت ها و کیسه های محتوی بذر در انبار شرکت کشاورزی و دامپروری ران واقع در شهرستان فیروزکوه به مدت یک سال نگهداری شدند و در انتهای دوره انبارداری از هر تیمار و تکرار نمونه برداری استاندارد به عمل آمد. سپس قابلیت جوانه زنی بذرها با اجرای آزمون جوانه زنی استانداردآزمایش شدو همچنین جهت بررسی بنیه بذر آزمونهای هدایت الکتریکی، متوسط زمان لازم برای جوانه زنی، آزمون سرما، پیری تسریع شده انجام گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد ارقام مورد بررسی به جز از لحاظ قابلیت درصد جوانه زنی در آزمون سرما در مابقی صفات تفاوت معنی داری نداشتند به طوری که رقم طلائیه بیشترین قابلیت جوانه زنی را در آزمون سرما از خود نشان داد. ولی نگهداری بذرها در پاکت ها و کیسه های مختلف تاثیرمعنی داری بر قابلیت جوانه زنی در آزمون جوانه زنی استاندارد بذر داشته به طوری که بذرهای درون پاکت های کاغذی چهار و سه لایه بالاترین و بذرهای درون کیسه پروپیلنی و پاکت کاغذی+پروپیلنی کمترین قابلیت جوانه زنی در آزمون جوانه زنی استاندارد را داشتند. همچنین نتایج بیانگر این بود که لفاف های مختلف نگهداری بذر بر متوسط زمان لازم برای جوانه زنی، هدایت الکتریکی و قابلیت جوانه زنی بذرها پس ازآزمون سرما و پیری تسریع شده اثر معنی دار داشت. مقایسه میانگین ها نیز نشان داد بذرهای بسته بندی شده در پاکت های کاغذی سه لایه و چهار از بنیه بالاتری برخوردار بودند و این در حالی بودکه کیسه های پروپیلنی و پاکت های کاغذی +پروپیلنی اثرات تخریبی بیشتر بر بنیه بذر داشتند. از آنجائی که در انبار محل آزمایش در برخی از ماه های سال دمای انبار به بیش از 35 درجه سانتی گراد بالای صفر و رطوبت نسبی هوا به 75 درصد افزایش یافت، لذا سبب سرعت وقوع برخی از واکنش های متابولیکی می شود و زوال بذر را تسریع می کند و تاثیر دما و رطوبت نسبی در کیسه های پروپیلنی و کاغذی +پروپیلنی بیشتر بوده است و استفاده از پاکت های سه یا چهار لایه کاغذی مناسب بوده است.
    کلیدواژگان: قابلیت جوانه زنی، متوسط زمان لازم برای جوانه زنی، آزمون سرما، پیری تسریع شده، هدایت الکتریکی
  • فاطمه آقابابایی، فایز رئیسی صفحه 128
    تجزیهپذیری ماده آلی خاک و کودهای دامی نقش بسیار مهم در فرآیندهای مختلف اکوسیستم بازی میکند. مطالعه حاضر به بررسی تجزیهپذیری سه نوع کود آلی شامل گاوی، مرغی و گوسفندی و نقش آنها بر کربن زیست توده میکروبی و نسبت تنفس میکروبی (ضریب متابولیک میکروبی) در دو خاک آهکی با بافت رسی و لومشنی میپردازد. نمونه های خاک از مزرعه گندم با کودهای آلی تیمار و سرعت تجزیه کربن آنها طی 60 روز خوابانیدن (انکوباسیون) و کربن زیست توده میکروبی در پایان انکوباسیون اندازهگیری شد. میزان کربن تجزیه شده در پایان انکوباسیون بین خاک شاهد و خاکهای حاوی کودهای آلی اختلاف معنیدار نشان داد. افزایش کودهای آلی به هر دو خاک سبب افزایش فعالیت میکروبی و تولید CO2 گردید که در خاک لومشنی با کربن آلی کمتر چشمگیرتر از خاک رسی با کربن آلی بیشتر بود. در ابتدا دوره انکوباسیون، سرعت تجزیه کربن کود مرغی در هر دو نوع خاک بیشتر از کودهای گاوی و گوسفندی بود در حالی که در پایان آزمایش مقادیر یکسانی از کربن هر سه نوع کود آلی تجزیه گردید. در خاک رسی سرعت تجزیه کود گاوی در مراحل اولیه انکوباسیون بیشتر ازکود گوسفندی بود اما در خاک لومشنی سرعت تجزیه هر دو یکسان بود و روند مشابهی را نشان دادند. اثر نوع خاک، نوع کود و اثرات متقابل بین خاک و کود بر میزان کربن زیست توده میکروبی معنیدار (01/0 >P) بود. میزان زیست توده میکروبی در خاک لومشنی (4/10) تقریبا دو و نیم برابر میزان زیست توده میکروبی در خاک رسی (2/4) بود. نتایج نشان میدهد که افزودن کود آلی به خاک اثری بر اندازه زیست توده میکروبی ندارد. در خاک لومشنی افزایش کودهای گاوی و مرغی باعث تولید زیست توده یکسان ولی بیشتر از کود گوسفندی گردید اگر چه در خاک رسی اختلاف معنیدار بین کودهای آلی مشاهده نشد. ضریب متابولیک میکروبی (qCO2) بین دو نوع خاک تفاوت معنیدار (53/0=P) نشان نداد اما تیمار کودی باعث افزایش معنیدار (01/0 >P) این شاخص گردید. بیشترین میزان ضریب متابولیکی در خاک لومشنی تیمار شده با کود گوسفندی و کمترین آن در همان خاک اما تیمار شده با کود گاوی مشاهد گردید. به طور خلاصه، نتایج این تحقیق نشان دادکه 1- تجزیه پذیری سه نوع کود دامی مورد مطالعه کاملا متفاوت است و به نوع بافت خاک بستگی دارد، و 2- این که تغییرات کربن زیست توده میکروبی و ضریب متابولیک میکروبی خاک به نوع کود آلی و بافت خاک بستگی دارند.
    کلیدواژگان: آبیاری بخشی، سویا، ضریب تنش آبی، ضریب گیاهی، کم آبیاری
  • قباد شعبانی، محمدرضا چایی چی، محمدرضا اردکانی، کاظم خاوازی، یورگن فریدل، فرید گل زردی صفحه 141
    به منظور مطالعه اثر نظام های مختلف حاصلخیزی خاک بر عملکرد زیستی و حفظ ذخیره بذر خاک در یونجه یکساله رقم رابینسون (Medicago scutellata cv. Robinson) آزمایشی در سال زراعی 88-1387 بصورت طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در دو مکان، ایستگاه معاونت موسسه تحقیقات کشاورزی دیم (سرارود) و ایستگاه تحقیقات حاصلخیزی خاک ماهیدشت (کرمانشاه) در شرایط آبی اجرا شد. تیمارهای حاصلخیزی خاک در این تحقیق شامل شاهد (بدون کود) (1 T)، کود شیمیایی اوره + کود شیمیایی سوپر فسفات تریپل (2 T)، کود شیمیایی اوره + باکتری تسهیل کننده جذب فسفر (3 T)، کود شیمیایی اوره + قارچ میکوریزا (4 T)، کود شیمیایی اوره + مخلوط قارچ میکوریزا و باکتری تسهیل کننده جذب فسفر (5 T)، باکتری تثببیت کننده نیتروژن + کود شیمیایی سوپر فسفات تریپل (6 T)، باکتری تثببیت کننده نیتروژن + باکتری تسهیل کننده جذب فسفر (7 T)، باکتری تثببیت کننده نیتروژن + قارچ میکوریزا (8 T)، باکتری تثبیت کننده نیتروژن+ مخلوط قارچ میکوریزا و باکتری تسهیل کننده جذب فسفر (9 T) بودند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که در شرایط کشت آبی یونجه یکساله گونه اسکوتلاتا اختلاف معنی داری بین سیستم های مختلف حاصلخیزی خاک از نظر وزن ماده خشک در آغاز گلدهی وجود ندارد و به نظر می رسد برای مشاهده اثر نظام های حاصلخیزی خاک به زمان بیشتری احتیاج می باشد. بیشترین زیست توده تجمعی و بانک بذر خاک در تیمار 7 T به ترتیب به مقدار 3/7863 کیلوگرم در هکتار و 6/1056 غلاف در مترمربع بدست آمد. لذا می توان نتیجه گرفت که احتمالا کاربرد تیمار 7 T به دلیل تاثیر هم افزایی بر افزایش رشد یونجه یکساله باعث افزایش عملکرد ماده خشک و ذخیره بذر آن در خاک می گردد و نسبت به سایر تیمارهای آزمایشی برتری دارد.
    کلیدواژگان: برنج، تنوع ژنتیکی، تجزیه خوشهای، صفات مورفولوژیک
  • حسین شکفته، محمد شکفته، محمدرضا بهرامجردی صفحه 151
    به منظور بررسی اثر سطوح مختلف آبیاری بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام آفتابگردان، آزمایشی به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در منطقه جیرفت در سال زراعی 85-1384 اجرا گردید. در این تحقیق سطوح آبیاری به عنوان عامل اصلی در چهار سطح 70: I1:،130، I2:190، I3 و250: I4 میلیمتر تبخیر از سطح تشتک تبخیر کلاس A و ارقام به عنوان عامل فرعی شامل1 5 رقم (V1: رکورد، V2: جرنیانیکا66، V3: وینمیک3931، V4: گلشید و V5: پردوویک) بودند. نتایج نشان دادکه رقم های رکورد و گلشید به ترتیب با میانگین عملکرد دانه 3617 و 3448 کیلوگرم در هکتار نسبت به سایر ارقام برتری داشتند. و بین این دو رقم از لحاظ آماری اختلاف معنی داری وجود نداشت. همچنین بیشترین میانگین عملکرد از 70 میلیمتر تبخیر از تشتک کلاس A با عملکرد 3703 کیلوگرم در هکتار بدست آمد که از نظر آماری با تیمار 130 میلیمتر تبخیر با عملکرد 3369 کیلوگرم در هکتار اختلاف معنی داری نداشت. اثرات متقابل آبیاری و ارقام بر عملکرد دانه در سطح آماری 5 درصد معنی دار گردید. بطوریکه بیشترین عملکرد دانه و روغن از تیمار I1V1 به ترتیب با میانگین 4342 و1766 کیلوگرم در هکتار و بیشترین قطر طبق و وزن هزار دانه از تیمار I1V4 به ترتیب به میزان 18 سانتیمتر و 33/71 گرم بدست آمد.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، آبیاری، تنش رطوبتی، ارقام و عملکرد
|
  • Aghaee, Sarbarzeh M., Torknezhad A., Roeentan R., Jafari H., Shivani A., Nemati A Page 2
    In order to study various aspects of drip (tape) irrigation method on rapeseed، its economic efficiency and water productivity compared to the surface irrigation the present study was undertaken in Kermanshah، Iran. Lateral length (m)، lateral space (cm)، and limited irrigation based on water requirement of irrigated rapeseed in the area، and several other morphological traits were studied in a Strip-Split plot design during 2002-03. The results revealed no significant differences among the treatments; therefore the most efficient treatment was identified based on economy evaluation، i. e. 70-40-120 (lateral distances (cm) - %water requirement - lateral length (m)). Significant differences observed between tape (1. 44 kg/m3water) and surface irrigation (1. 38 kg/m3water). Economic evaluation of tape irrigation system revealed its effectives and cost benefit in rapeseed
    Keywords: Drip irrigation, Surface Irrigation, Rapeseed, Economic evaluation
  • Kamaliz., Shakib, A.M., Solouki M., Soheilivand S., Oroujloo M., Fathi M Page 12

    Saffron (Crocus sativus L.) is a triploid and sterile plant which is propagated by culture of corms. Somatic embryogenesis in in vitro conditions could be used efficiently in saffron improvement. In this study the pathway of initiation، growth and development of somatic embryogenesis in saffron was studied in ABRII at 2008. At first، the suitable conditions for embryogenesis using apical and axillary corm buds cultured on MS medium containing different levels of 2،4-D and BAP hormones in factorial design based on CRD was tested and optimized. The highest amount of embryogenesis was observed in medium containing 2 mg/l 2،4-D and 1 mg/l BAP. For histological study of embryogenesis، sampling from cultured tissues at various growth stages was done. Study of the prepared slides showed two distinct types of cell in callus tissues. One normal cells with unclear cytoplasm and the other type of cells with relatively dense cytoplasm and thin cell walls (meristematic cells) that after sequential divisions produced a mass of embryonic cells. These cells were appeared on callus surface which in later stages of growth and maturation، produced buds and microcorms.

    Keywords: Saffron, Somatic embryogenesis, Histology, Meristemic cells, 2, 4, D, BAP, FAA
  • T. Yasari, M. R. Shahsavari Page 20
    Data from wheat breeding trials، conducted over the country during 1982-1994، were used to developing models for estimating developmental stages (DS) of two wheat cultivars، Omid and Bezostaya. Developmental rate (DR) for emergence، stem elongation، heading and maturity stages was determined by using the inverse of developmental duration as the dependent variable and various temperature variables and combinations of these variables as the independent variables in a stepwise regression model. A step of the regression was considered appropriate، if the highest R2 was accompanied by the significant (P<0. 1) regression coefficient and partial coefficient of determination. Evaluation of model accuracy and sensitivity was performed using the data of Isfahan and Oromieh. Based on the ratio of absolute value of maximum deviation from the regression line، to actual period of developmental stages، (expressed as the percentages) long developmental stages were estimated well، that indicate efficiency of calculated models، especially for Omid. The results of this study indicate that the contribution of temperature and day length to various stages of development is not the same. Thus، a separate model may be needed for each cultivar and each DS. Dividing the country to homogenous groups، in respect to temperature and day length، may increase the accuracy of estimating models. This requires availability of sufficient phonological information from various climatic zones.
    Keywords: Temperature, Day length, Wheat, Modeling
  • A. Khazaei, Babaei H.R., Gharib A Page 28
    In order to study and comparison of twenty high-yielding purelines soybean in different regions an randomized complete block design with four replications was conducted at Karaj، moghan and Khorramabad from 2005 to 2006. The results of combined analysis showed that year×place were significant difference (p<0. 01) for grain yield and other traits. Mean comparison showed that grain yield maximum (3658 Kgha-1) was in the moghan. Purelines and check cultivare for grain yield were not significant diference but for other traits such as plant height، pod per plant and node per stem were significant diference (p<0. 01). Line 14 (Hack × T. N. 5. 94) showed the highest grain yield (3206 Kgha-1). As many as 10 purelines showed more grain yield than check. Of these lines can be used as top-lines. To determine the stable lines، stability analysis was done using of parametric methods (environmental variance، coefficient variation، oekovalenz، stability of variance and finlay-wilkinson). Result of environmental variance showed that lines number 2، 7،17، and 20 with lowed value for environmental variance had the highest stability. Based on coefficient of variance، lines number 3، 13، 17 and 20 had the highest stability، respectively. Based on oekovalanz lines number 6، 9، 16، and 19، based on stability of variance lines number 5، 6، 11 and 19، and based on finlay - Wilkinson lines number 5،11، 12 and 13 had the highest stability. Respectively. Overall considering all methods of stability analysis line number 17 as a stable line and lines of number 3، 11 and 20 Were recognized in the next ranks.
    Keywords: Soybean purelines, Grain yield., Morphological traits, Combined analysis, Stability analysis
  • Abdollah Mohammadi Page 38
    Drought limits the agricultural production by preventing the crop plants from expressing their full genetic potential. Generation mean analysis was used to study the type of gene action، heritability and the best genetic model of agronomic traits under drought stress and non-drought stress conditions. The experiment was conducted using two randomized complete block design with two replications for each condition in Karaj research station on 2002. Generation mean analysis was performed with Mather and Jinks model and joint scaling test. The thirteen traits included tiller number، spike length، spike number، peduncle length، awn length، plant height، stem length، spike seed weight، spikelet per spike، plant spikes weight، grains per spikes، 100 grain weight and grain yield، were evaluated. The analysis showed disagreement of additive-dominance model for all traits، resulted that there is epistatic interactions between the genes of each trait. The epistatic interactions between the genes of each trait showed the polygeny inheritance of traits. For the majority of the traits، the degree of dominance was ranged partial-dominant to over-dominant effect. The heterosis of grain yield in non-stress and stress status was 13. 9 and 37. 9 percent، respectively، resulted the importance and magnitude of heterosis of yield under stress condition to non-stress condition. Also the heterosis and heterobeltiosis of 100 grain weight and grains per spikes as main yield components in stress condition were higher than non-stress condition.
    Keywords: Wheat, Gene action, Heritability, Drought stress
  • E. Mafakher. M. Meskarbashee, P. Hassibi, M. R. Mashayekhi Page 49
    This research was conducted to comparison of forage yield, chemical composition and digestibility of whole plant of sunflower and corn silage in equal conditions. Experimental design of randomized complete block design with three treatments (corn, sunflower before grain formation in head and sunflower after grain formation in head) and four replications were used. The ensiling according in two kg plastic jars and time of preservation was forty-five day in laboratory conditions. Results of experiment indicated that dry and fresh forage yield, percent of crude protein of forage and percent of ash, crude protein and pH in sunflower silage was greater than corn (p<0.01). On the other hand, plant height, percent of dry matter, total of water soluble sugars and starch were significantly more in corn forage compared with other treatments. In plants was studied, organic matter digestibility and crude fiber have not significantly different, while dry matter digestibility was higher in corn silage and sunflower silage before grain formation in head than sunflower with grain formation. In conclusion we can supply good quantitative and qualitative forage of sunflower, but because of higher digestibility and nutritive value and lower plant incurve to mechanized harvesting facilitate, is better indicated that plant harvesting before grain formation in head despite of lower forage yield.
    Keywords: Corn, Sunflower, Forage, Silage, Chemical composition, Digestibility
  • Moradi F., Farshadfar E., Farshasdfar M Page 56
    Drought stress is the main environmental stress which slows crops growth. So، an experiment with three replications and twenty bread wheat genotypes in randomized complete block design were done in 2004 growing season in the field with three conditions stress، non-stress and one-irrigation in dry land agricultural research institution of sararood، kermanshah. Analysis of variance and mean comparison revealed enough genetic variation and possibility of selection for improving drought tolerance among genotypes. Drought stress reduced yield in all genotypes، but they are different in percent. The highest grain yield related to genotypes17، 20 and 11 with 9770 kg ha-1، 3630 kg ha-1 and 4180 kg ha-1 for non-stress، stress and one-irrigation، respectively. On the based of relative water content and relative water loss، genotypes 9، 11 and 20 were selected for stress and one-irrigation conditions. In stress condition، significant positive correlation between yield with RWC، RWL، NAR and RGR were observed. The STI and MP indices in isolation of group A (cultivars have high yield in both stress and non stress conditions) were more effective. From these two indices point of view، the genotypes 9، 11 and 20 had the highest value and genotypes 1 and 2 had the lowest. On based of indices، the genotypes 9، 11، and 20 were selected for drought tolerance.
    Keywords: Bread wheat, Drought stress tolerance, Yield, Relative water content
  • Rahim Naseri, Mohammad Mehdi Poursiahbidi Page 67
    In order to study the effect of different rates of nitrogen and different densities of wild oat on yield and yield components of wheat cultivar Yavaros، an experiment was conducted in 2007-2008 growing season in Mehran. The experimental design was a split plot based on randomized complete blocks with three replications. The main plots were four levels of nitrogen (80، 120، 160 and 220 kg/ha)، and subplots were wild oat densities (0، 25، 50 and 75 plant/m2). The results showed that yield and yield components were significantly affected by different levels of nitrogen and different densities of wild oat. Interaction effects of different rates of nitrogen and different densities of wild oat were significant except 1000 seed weight. Increasing levels of nitrogen rate from 80 to 120 kg/ha increased grain yield، but excessive levels of nitrogen، reduced the grain yield. In higher densities of the wild oat increasing excessive nitrogen application did not decrease the negative effects of weed infestation on yield and yield components. The lowest grain yield (4477kg/ha) being obtained at interaction at 75 plant/m2 wild oat and 80 nitrogen rates kg/ha.
    Keywords: Wheat (Triticum durum L.), Nitrogen, Wild oat (Avena ludoviciana L.), Yield, Yield components
  • Mousavi S.M., Bahmanyar M.A., Pirdashti H Page 77
    In order to investigation influence of municipal waste compost on some agronomic properties، yield and yield component of rice (Tarom cultivar)، this research was carried out as split plot arrangement based on randomized complete block design with three replications in 2008. Main factor (municipal waste compost) added to soil in 6 levels، 20 and 40 ton. ha-1، 20 and 40 ton enriched by 1/2 chemical fertilizer، chemical fertilizer and control (without application of any fertilizer). Sub plot، (fertilization years) considered 3 treatments (1، 2 and 3 years application). Results showed that the maximum biomass (1343. 7 g. m-2)، harvest index (42. 5%)، total number of grain in panicle (111. 9) and chlorophyll content (SPAD) of flag leaf and other leaves belong to 40 ton enriched compost. The highest thousand-grain weight (23. 39 g) measured in 20 ton. ha-1 treatment. The maximum number of tiller (46. 22) was recorded in 40 ton. ha-1 treatment. Application of 20 and 40 ton enriched compost، concluded the most number of filled grain in panicle. During 3 continues years application of 40 ton enriched by 1/2 chemical fertilizer the highest plant height (161 cm) was obtained. The maximum number of unfilled grain in panicle، also، belong to 3 years application of 20 ton. ha-1. Application of 40 ton enriched compost after 3 years caused the maximum panicle length (27. 76 centimeter) and paddy yield (686. 7 g. m-2) which was equal to about 2 times of paddy yield in control.
    Keywords: Municipal waste compost, Rice, Agronomic properties, Yield, yield components
  • F. Narimani, R. Mamghani, Payman Hassibi Page 88
    To study the effects of intercropping system of barley and broad leaf vetch (Vicia narbonensis) on forage yield and some morphological characters، an experiment was conducted during 2007-2008 cropping season in Experimental Farm of Agricultural College of Shahid Chamran University، Ahvaz. The experiment was split plots based on Randomized Complete Block Design (RCBD) with three replications. Planting method had three levels (row intercropping، mixed intercropping and intercropping on row) as the main factors. Planting proportions had four levels (sole-cropping of barley and vetch، 2 to 1 proportion of barley to vetch and 1 to 2 barley to vetch) as the sub factors. In order to make the mixtures، the replacement series technique was used. Dry matter yield، vetch and barley height، number of tiller and number of fertile tillers in barley and number of stems in vetch plants was measured. In this study، intercropping had the highest dry forage yield، vetch and barley plant height، number of tillers and number of fertile tillers in barley compared to sole cropping of barley and vetch plants. The trend of dry forage accumulation was very slow during first 60 days for all treatments، and then increased rapidly until 138 days after planting، except for barley sole cropping which increased up to 120 days after planting. Barley plant height had a slow positive trend at first 75 days، during next 45 days it increased faster. Then plant height had slower increasing trend in row intercropping and intercropping on row، while in mixed intercropping increasing trend did not change. Vetch plant height positive sigmoid trend in all treatments، i. e. slow increase during first 90 days، faster increase in the next 30 days، then a mild increase to the end of growing period.
    Keywords: Barley, Broad leaf vetch, Sole cropping, Intercropping, Dry matter accumulation
  • Neamati A., Ghorbani M Page 98
    In this paper by using data collected from 180 wheat farms from Khorasan Razavi Province during 2008 and by applying a logarithmic model، the farmers’ willingness to pay for substituting safe weed management approaches for weed management was estimated. The factors that affected this willingness were also studied. The results indicated that average farmers’ willingness to pay for using safe methods for weed management was 311333 Rial ha-1. The variables including farmer total annual income، cultivation area of irrigated wheat، dummy variable of perennial weeds and the awareness index of the side effect of herbicide use had positive effects on farmers’ willingness to use inorganic methods. On the contrary، the cultivation area of dryland farming had significant negative effects on farmers’ willingness to pay for safe methods. Regard to results، programming to producing of herbicides with high control efficiency and minimum of negative effects on bio components (safety herbicides)، try to introducing of suitable and effectiveness extension package to increasing of farmers awareness index to negative effects of herbicides and targeting of farmers to using safety management methods suggested.
    Keywords: Conditional valuation, Farmer's willingness, Alternative strategies, Weed control
  • Sajed Gollojehk., Ebadia., Sanjari A.Gh Page 110
    In order to study effect of water deficit on growth، yield and yield components on three spring barley (Hordeum Vulgare L.) genotypes، an experiment was conducted in Ardabil Agricultural Research Station، Iran in 2003-2004. The experiment was split plot as complete block design with three replications. Water treatment including: Well watered (Normal)، No irrigation in all growth stage (stressed) and Water stress induction after anthesis were arranged in main plots and three barley genotypes: LB-IRAN، N-81-7 and N-81-14 in sub plots. In all water treatments dry matter accumulation trend was sigmoid figure، however the value had variation under water treatment affected. Maximum and minimum LAI obtained from well watered and stressed in all growth stage treatment respectively. LB-IRAN genotype had the highest values of growth parameters. There was no significantly different on tillage per plant and grain number per ear between non- irrigated and exposing of water stress after anthesis، but 1000- grain weight of them was significantly affected. Final grain yield of non-irrigated treatment decreased compared to well watered and water stress exposing after anthesis (63. 7 and 17. 2 percent، respectively). Maximum grain number per ear obtained from LB-IRAN and N-81-14. The highest 1000- grain weight was belonging to LB-IRAN and N-81-7 genotypes. The grain yield in LB-IRAN genotype (2034 kg. ha-1) was higher than others genotypes. According to Fernandez tolerance index، N-81-14 genotype had high yield stability.
    Keywords: Drought tolerance, Growth indices, Spring Barley, Water deficit, Yield, Yield components
  • Bita Oskouei Page 121
    Quality evaluation of seed which is considered as a crop propagation organ and the most important input for crop production، has a special position in seed production and certification. This experiment was conducted to study the effect of different packages on oil rapeseed varieties. The studied cultivars were RGS، Talaieh and Okapi and packaging cover types were three –layer paper bag، 4-layer paper bag، propylene bag،propylene+paper and flaxen bag which was studied using factorial experiment on the basis of randomized complete block design in 3 replications. The seed containing bags were stored in Ran corporation in Firoozkoh for 1 year and standard sampling of each treatment and replication was done at the end of the storage period then seeds germination was tested. Also electrical conductivity test، average time for germination cold test and accelerated aging test have been conducted for estimating seed vigor. The results showed significant difference between cultivars in cold test and Talaei was the best، but seeds storage in the various bags had a significant effect on seed vigor as seeds in four layer and three layer paper bags had the most vigor and seeds in propylene bags and paper propylene bag had the least vigour. Also the results showed that various seed storing covers have significant effect on the average time of seeds germination، electrical conductivity and vigor after cold test and accelerated aging test and in all cases three and four layer paper bags showed the best resulting. However propylene and paper propylene bags had more deteriorating effect on seed quality. Since in the warehouse the temperature had increased up to 35°c and air relative humidity up to 75% in some months of the year، and with considering that high temperature may accelerate the incidence of some metabolic reactions and either seed deterioration، so the temperature and relative humidity have more effect on propylene and propylene paper bags.
    Keywords: Vigour, Electrical conductivity, Mean time to germination, Cold test, Accelerated aging
  • F. Aghababaei, Raiesi F Page 128
    The decomposability of soil organic matter and animal manure plays a vital role in ecosystem processes and functions. The current study explored the decomposability of three types of organic manures including poultry litter، cow and sheep dung and their impacts on microbial biomass and metabolic quotient in calcareous soils with clay and sandy loam texture. The two soils were collected from a winter wheat field and amended with organic manures. The C decomposition rates of the manures were evaluated over 60 days of laboratory incubation، and the amount of soil biomass C was assayed at the end of the incubation period. The total amount of C mineralized (i. e. CO2 production) at the end of soil incubation showed a significant difference between control soils and soils amended with animal manures. The added organic manures resulted in higher microbial activity and CO2 production، which was more sustainable in sandy loam soil with low organic C content than clay soil with higher organic C content. At the beginning of incubation period، the decomposition rate of poultry litter C in both soils was significantly greater than that of cow and sheep dung، whereas similar amounts of C was mineralized in animal manure-treated soils at the end of incubation time. The decomposition rate of cow dung in clay soil was higher than that of sheep dung at the initial stages، while the decomposition rate of the two manures in sandy loam soil was equal. The main effects of soil texture and manure type، and their interactions on microbial biomass C were statistically significant (P<0. 01). The microbial biomass C in sandy loam soil (10. 4) was about 2. 5 times higher than that in clay soil (4. 2). Results indicate the addition of organic manure to both soils had no influence on microbial biomass C. In sandy loam soils، the addition of cow dung and poultry litter produced microbial biomass C equally but higher than sheep dung. However، there were not significant differences in soil microbial biomass C among the three manures with clay soils. The two soils did not show a significant difference (P=0. 53) in the metabolic quotient (qCO2)، but the addition of manures significantly increased this parameter. The highest values for the metabolic quotient were found in sandy loam soil amended with sheep dung، and the least values were observed in the same soil amended with cow dung. In summary، results of the current study illustrate that the decomposability of the three organic manures differs significantly and may depend on soil texture. The changes in the amount of soil microbial biomass C and metabolic quotient are better related to organic manure type and soil texture.
    Keywords: Partial root drying, Soybean, Water stress coefficient, Crop coefficient, Deficit irrigation
  • G. Shabani, Chaichi, M.R., Ardakani, M.R., Khavazik., Friedel, J.K., Golzardi, F Page 141
    To study the effect of different fertilizing systems on forage yield، seed yield and soil seed bank in annual medic (var. Robinson)، an experiment was conducted based on a complete randomized blocks design with three replications in two locations under irrigation conditions in Kermanshah province، Iran، in 2008. The experimental treatments consisted of: Control (without fertilizer) (T1)، Chemical، biological and integrated fertilizing systems of nitrogen and phosphorous as follows: Urea fertilizer+Triple superphosphate fertilizer (T2)، Urea fertilizer+Phosphorous solubilizing bacteria (T3)، Urea fertilizer+Mycorrhiza (T4)، Urea fertilizer+Phosphorous solubilizing bacteria+Mycorrhiza (T5)، Nitrogen fixing bacteria+triple superphosphate fertilizer (T6)، Nitrogen fixing bacteria+Phosphorous solubilizing bacteria (T7)، Nitrogen fixing bacteria+Mycorrhiza (T8)، Nitrogen fixing bacteria+Phosphorous solubilizing bacteria+Mycorrhiza (T9). Under the conditions of this experiment، the total forage yield was 7863. 3 kg/ha، seed yield was 2735. 8 kg pod/ha، and soil seed bank was 1056. 6 pod/m2 of annual medic var. Robinson. In general under the conditions of this experiment، the yield of annual medic var. Robinson receiving nitrogen fixing + phosphorous solubilizing bacteria، out yielded other fertilizing treatments. This indicates a synergistic interaction between these groups of bacteria to increase seed yield، as well as soil seed bank of annual medic var. Robison in irrigation condition.
    Keywords: Annual medics, Mycorrhiza, Nitrogen, fixing bacteria, Phosphorous solubilizing bacteria
  • H. Shekofteh, M. Shekofteh, M. R. Bahramjerdi Page 151
    In order to investigate the effect of different irrigation levels on sunflower yield cultivars، a field experiment was designed based on a split plot randomized complete block design with three replicates per treatment in Jiroft area in crop year 2006. In present study irrigation levels، as a main plot was set in four levels (I1:70، I2:130، I3:190، I4:250 mm evaporation from class A pan) and cultivars as sub plot (V1: Record، V2: Jernianka66، V3: Vinmic3931، V4: Golshid، V5: Perdovic). The results showed that Record and Golshid cultivars produced highest grain yield with mean value of 3617kg ha-1 and 3348kg ha-1 respectively. There was not any significant difference between them. Treatment I1 had the highest grain yield with average value of 3703 kg ha-1 which statically was not significantly different from the I2 treatment. The interaction effects of irrigation levels and varieties on grain yield were significant at 5% level of probability. The highest oil and grain yield was obtained from I1V1 treatment with the mean value of 1766 kg ha-1 and 4342 kg ha-1 respectively. The highest head diameter and weight of 1000 seed was obtained from I1V4 treatment with the mean value of 18 cm and 71. 33 g respectively.
    Keywords: Irrigation levels, Drought stress, Cultivars, Yield