فهرست مطالب

پژوهش های کاربردی زراعی - پیاپی 99 (تابستان 1392)

نشریه پژوهش های کاربردی زراعی
پیاپی 99 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • محسن سیلسپور، عابد فروزش، مسعود یوسفی صفحه 2
    این مطالعه به منظور ارزیابی تاثیرات کمپوست جامد زباله شهری و کودهای نیتروژن، فسفر و پتاسیم بر پارامترهای کمی و کیفی گندم در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی ورامین اجرا شد. آزمایش در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 6 تیمار و 4 تکرار انجام شد. تیمارها شامل: 0T عدم مصرف هر گونه کود، 1T مصرف کودهای شیمیایی نیتروژن، فسفر و پتاسیم طبق آزمون خاک؛ 2T، 3T، 4T، به ترتیب مصرف 10، 20، و 30 تن در هکتار کمپوست زباله شهری و 5T، ترکیب مصرف 20 تن در هکتار کمپوست بعلاوه T1/2 بودند. نتایج نشان داد که از نظر عملکرد دانه و کاه و میزان فسفر قابل جذب خاک تیمار 5T، از نظر درصد پروتئین دانه تیمارهای 5T و 1T و از نظر ماده الی خاک تیمارهای 5Tو4T به عنوان بهترین تیمارها بودند. بیشترین غلظت آهن و روی دانه به ترتیب با 25،56 و 44،35 میلی گرم در کیلوگرم متعلق به 5T بود، اما تفاوت آماری معنی داری با سایر تیمارها نداشت.
    کلیدواژگان: گندم، کمپوست زباله شهری، کود شیمیایی، پروتئین، ماده آلی
  • سید حمید اشرفی *، سید عطاءالله سیادت، عبدالمهدی بخشنده، خلیل عالمی سعید، عبدالعلی گیلانی صفحه 10

    به منظور ارزیابی اثر مقادیر کود نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام پرمحصول و هیبرید (بهار-1) برنج، آزمایش مزرعه ای در دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین در قالب طرح اسپلیت پلات با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 86-85 انجام گرفت. کرت های اصلی شامل سطوح کود نیتروژنه (0 =0N، 150 = 1N، 175 =2N و200 =3N کیلوگرم نیتروژن خالص از منبع کود اوره) و کرت های فرعی شامل ارقام برنج دانیال (183 LD)، شفق و هیبرید (بهار-1) بود. نتایج بدست آمده نشان داد که مقادیر مختلف کود نیتروژنه بر روی صفاتی مانند عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، تعداد کل پنجه ها، درصد باروری پنجه ها، تعداد دانه در خوشه، دانه پوک در خوشه، درصد باروری خوشه، ارتفاع گیاه و درصد پروتئین دانه اختلاف معنی داری وجود دارد. همچنین اثر ارقام بر روی تمامی صفات مورد مطالعه به جزء تعداد کل پنجه ها اختلاف معنی داری مشاهده گردید. اثر متقابل کود نیتروژنه و رقم بر روی درصد باروری دانه ها، وزن هزار دانه، درصد باروری خوشه و درصد پروتئین دانه معنی دار بود. بهترین سطح کودی برای ارقام مورد آزمایش تیمار 2N با 175 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار که بیشترین عملکرد دانه را دارا بود و در کلاس بالاتر نسبت به سایر سطوح کودی قرار گرفت. بیشترین عملکرد دانه مربوط به رقم دانیال (183 LD) با متوسط عملکرد دانه 7/6390 کیلوگرم در هکتار که نسبت به دو رقم دیگر بیشتر بود. رقم دانیال (183 LD) با تیمار کودی 2N (175 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) دارای بیشترین عملکرد دانه بود. در بررسی که از خصوصیات کیفی به عمل آمده اختلاف معنی داری بین سطح کودی 0N با سه سطح دیگر (1N، 2N و 3N) مشاهده گردید، اما در بین این سه سطح کودی اختلافی مشاهده نشد و همگی در یک کلاس بالاتر نسبت به کود 0N قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: برنج، نیتروژن، عملکرد، اجزای عملکرد، هیبرید برنج
  • مهدیه حاج غنی، مهری صفاری، علی اکبر مقصودی مود صفحه 18
    این بررسی با هدف تعیین همبستگی بین عملکرد و برخی از اجزای عملکرد با استفاده از ضرایب همبستگی و تجزیه علیت، انجام شد. طرح آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی و در سه تکرار انجام شد. نیتروژن (اوره) به عنوان عامل اصلی در 4 سطح (صفر، 50، 75 و 100 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) و ارقام گلرنگ (محلی اصفهان، محلی راین، محلی کرمان، IL و PI اصلاح شده کرج) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که بین عملکرد دانه با تعداد غوزه در بوته همبستگی مثبت (*933/0) وجود دارد. بین عملکرد دانه و تعداد انشعاب فرعی فرعی نیز همبستگی مثبت (*912/0) وجود داشت؛ اما عملکرد دانه با تعداد دانه در غوزه، همبستگی منفی (685/0-) داشت. با توجه به ضرایب تجزیه علیت، بیشترین تاثیر مستقیم مثبت (836/0) را صفت تعداد غوزه در بوته اعمال کرد. اثر مستقیم وزن خشک بوته بر عملکرد دانه منفی بود (250/0-) و اثر غیر مستقیم این صفت از طریق تعداد غوزه در بوته مثبت بود (637/0). بنابراین، برای رسیدن به رقم های پرمحصول گلرنگ در برنامه های اصلاحی می توان تمام اهداف را در جهت انتخاب ارقامی با بیشترین تعداد غوزه در بوته متمرکز کرد.
    کلیدواژگان: گلرنگ، تجزیه علیت، همبستگی، عملکرد و اجزای عملکرد
  • احمد نظامی، حمیدرضا خزاعی، حمیدرضا عشقی زاده، شهرام ریاحی نیا صفحه 24
    اندازه گیری فلورسانس کلروفیل روشی سریع و غیر تخریبی را برای ارزیابی نحوه عملکرد سیستم فتوسنتزی در طول و بعد از شرایط تنش های محیطی فراهم کرده و اطلاعات حاصل از آن برای مشخص کردن سرعت انتقال الکترون و چگونگی فرود انرژی الکترون برانگیخته بکار می رود. به همین منظور جهت ارزیابی تحمل ژنوتیپ های عدس شامل 7MLC، 60MLC، 185MLC، 225MLC، 357MLC، توده قزوین و توده محلی رباط به یخ زدگی 0، 3-، 6-، 9-، 12-، 15-، 18-، 21- و 24- درجه سانتیگراد، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در فریزر ترموگرادیان اجرا شد. بازتاب فلورسانسی از برگ سازگار شده به نور بسیار کم (o''F)، بیشینه فلورسانس برگ سازگار شده به نور (m'' F)، فلورسانس متغیر (v''F) و بیشینه ی کارایی پتانسیل فتوشیمیایی فتوسیستمmII ''F v/''F قبل، پنج و ده روز پس از اعمال تیمار یخ زدگی اندازه گیری و ثبت شد. درصد بقای ژنوتیپ های مختلف نیز سه هفته پس از اعمال تیمارهای دمایی تعیین شد. نتایج تجزیه واریانس مربوط به عوامل فلورسانس کلروفیل در پنج روز پس از اعمال تیمار نشان داد که ژنوتیپ های مختلف تفاوت معنی داری با یکدیگر دارند. ژنوتیپ 225 MLC بیشترین و ژنوتیپ 7MLC کمترین مقدار o''F را به خود اختصاص دادند. از نظر عامل m''Fژنوتیپ های225MLC، 357 MLC و قزوین بالاترین و ژنوتیپ های رباط و185 MLC پایین ترین مقادیر را داشتند. همچنین در بین ژنوتیپ های مختلف، ژنوتیپ رباط کمترین مقدارv''F را داشت. تفاوت بالاترین نسبت m ''F v/''F در ژنوتیپ 7MLC با پایین ترین آن در ژنوتیپ رباط حدود 16 درصد بود. همچنین در این مرحله سطوح مختلف دمایی با وجود مشابه بودن مقادیر o''F به علت تفاوت در m'' F از نظر v''F و m ''F v/''F با یکدیگر متفاوت بودند و به طور نسبی هم روند با کاهش دما، مقادیر این عوامل کاهش یافت. سه هفته بعد از اعمال تیمار یخ زدگی ژنوتیپ60 MLC بیشترین (9/49 درصد) و ژنوتیپ قزوین کمترین (3/38 درصد) درصد بقا را داشت. اثر دمای یخ زدگی بر درصد بقا معنی دار بود. با افزایش شدت یخ زدگی، درصد بقای نمونه ها کاهش یافت، به صورتیکه در دمای 12- درجه سانتی راد درصد بقا گیاهان حدود 56 درصد بود ولی در دماهای پایین تر هیچ یک از گیاهان در ژنوتیپ های مختلف قادر به زنده ماندن نبودند. بین درصد بقای ژنوتیپ های مختلف عدس و نسبت m ''F v/''F پیش از تیمار یخ زدگی رابطه قوی (**93/0=2R) وجود داشت. ولی این رابطه در اندازه گیری های پس از اعمال تیمارهای یخ زدگی بسیار ضعیف بود. به نظر می رسد بتوان از طریق اندازه گیری نسبت m ''F v/''F پیش از اعمال یخ زدگی تا حدودی به میزان تحمل به یخ زدگی ژنوتیپ های عدس پی برد.
    کلیدواژگان: عدس، یخ زدگی، نسبت m 'F v، 'F، ژنوتیپ، بقا
  • فرود صالحی، محمدجعفر بحرانی، سید عبدالرضا کاظمینی، حسن پاک نیت، نجفعلی کریمیان صفحه 34
    بقایای گیاهی مواد مفیدی محسوب می شوند که می توانند تغییرات مهمی در ویژگی های زیستی، شیمیایی و فیزیکی خاک ایجاد کنند. به منظور بررسی میزان نسبی تثبیت زیستی نیتروژن در دو رقم لوبیا قرمز (L. Phaseolus vulgaris) با وجود کاه و کلش گندم (aestivum L. Triticum) و بدون آنها، آزمایشی در سال 1388 در گلخانه بخش زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز واقع در باجگاه اجرا گردید. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا و دو بار تکرار گردید. دو رقم لوبیای قرمز (لوبیا قرمز 81083 D و قرمز صیاد) و چهار سطح کاه و کلش گندم (صفر، 1530، 3060 و 4590 کیلوگرم کاه و کلش گندم در هکتار به ترتیب صفر، 25، 50 و 75 درصد کاه و کلش باقیمانده از کشت یک هکتار گندم) به صورت فاکتوریل در گلدان ها قرار گرفتند. در ابتدای آزمایش، آزمون خاک انجام شد و در انتهای آزمایش، نیتروژن خاک و گیاهان اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که رقم صیاد وزن دانه در بوته، وزن غلاف در بوته، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف و ارتفاع بوته بیشتری نسبت به لاین 81083 D داشت، در حالی که وزن صد دانه آن کمتر بود. اختلاط کاه و کلش گندم به میزان 25 تا 50 درصد با خاک و سپس کشت لوبیا، باعث افزایش تثبیت زیستی نیتروژن گردید و افزایش بیشتر کاه و کلش به 75 درصد منجر به کاهش تثبیت نیتروژن شد. بیشترین تثبیت زیستی نیتروژن در رقم 81083 D با 25 درصد کاه و کلش گندم به دست آمد که با رقم صیاد در 50 درصد کاه و کلش تفاوت معنی داری نداشت. بنابراین به نظر می رسد که برای بهبود تثبیت زیستی نیتروژن در ارقام مورد مطالعه لوبیا کاربرد حداقل 25 درصد کاه و کلش گندم می تواند مفید باشد.
    کلیدواژگان: لوبیا، کاه و کلش، تثبیت زیستی نیتروژن
  • فرود صالحی، مسعود یوسفی صفحه 43
    جو بدون پوشینه (vulgare var. coeleste L. Hordeum) یکی از رقم های جو معمولی است که علاوه بر تامین غذای طیور، می تواند نقش مهمی در تناوب با محصولات زراعی داشته باشد. از مسائل مهم به زراعی در جو محلی بدون پوشینه تاریخ کاشت و میزان بذر آن در استان چهار محال و بختیاری است. به منظور بررسی تاریخ کاشت و میزان بذر جو محلی بدون پوشینه آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار طی سال های زراعی 1383-1382 و 1384-1383 در ایستگاه تحقیقاتی چهارتخته مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری اجرا گردید. میزان بذر در چهار سطح (300، 400، 500 و 600 دانه در مترمربع) و تاریخ کاشت در چهار سطح (10 مهر، 25 مهر، 10 آبان و 25 آبان) به صورت فاکتوریل در کرت ها قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با تاخیر در کاشت عملکرد دانه، تعداد سنبله در متر مربع و وزن هزار دانه کاهش یافت، در حالی که تعداد دانه در سنبله ثابت باقی ماند. بهترین عملکرد دانه از تاریخ کاشت 10 مهر به دست آمد، که با بقیه تاریخ های کاشت تفاوت معنی دار داشت. بنابراین تاریخ کاشت 10 مهر جهت کاشت جو بدون پوشینه مناسب بود. افزایش میزان بذر باعث افزایش عملکرد دانه شد، ولی بین میزان های بذر 400، 500 و 600 دانه در مترمربع تفاوت معنی دار وجود نداشت. با افزایش میزان بذر تعداد سنبله در مترمربع روند افزایشی نشان داد، تعداد دانه در سنبله ثابت باقی ماند و وزن هزار دانه افزایش یافت، بنابراین عملکرد دانه افزایش یافت. لذا با توجه به آزمایش فوق، محدوده تاریخ کاشت 10 مهر و میزان بذر 400 دانه در مترمربع جهت کاشت جو محلی بدون پوشینه در منطقه شهرکرد توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: جو بدون پوشینه، تاریخ کاشت، میزان بذر، عملکرد دانه، اجزای عملکرد دانه
  • جواد سیدمحمدی مرشت، مهدی عاکف، کامران افتخاری، حسن رمضانپور صفحه 52
    استان گیلان یکی از قطب های مهم کشاورزی ایران است که شالیکاری زراعت عمده آن محسوب می شود. خاک شالیزار در این استان از اهمیت قابل ملاحظه ای برخوردار است چرا که بستر کشاورزی را تشکیل می دهد، بنابراین شناخت، تجزیه و تحلیل خصوصیات آن به منظور درک محدودیت ها و استفاده بهینه از آن ضروری است. یکی از راه های بررسی و شناسایی خاک ها تعیین خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آنهاست. واحدهای فیزیوگرافی فلات ها و تراس های فوقانی، آبرفت های رودخانه ای، اراضی پست و دشت ساحلی در یک توالی پستی و بلندی در منطقه اراضی بالادست سد سنگر در حوالی شهرستان رشت تا حاشیه دریای خزر مورد شناسایی قرار گرفت. در هر واحد پنج نیمرخ مطالعه گردید و یکی از آنها به عنوان نیمرخ شاهد انتخاب شد. خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک های شالیزاری تشکیل شده روی واحدهای فیزیوگرافی ذکر شده با تهیه نمونه از هر یک از افق های خاک های تشریح شده، مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که ساختمان خاک در افق های سطحی دانه ای ضعیف است و در افق های عمقی اراضی ساحلی تک دانه ای و اراضی پست و آبرفت های رودخانه ای عمدتا بلوکی زاویه دار و بدون زاویه بود. ماده آلی در افق های سطحی زیاد بود که علت آن تجمع بقایای گیاه برنج و علف های هرز به دلیل رطوبت زیاد می باشد. در اراضی پست به علت بالا بودن سطح آب زیرزمینی و کند بودن سرعت تجزیه بیشترین مقدار ماده آلی وجود داشت. ظرفیت تبادل کاتیونی در اراضی پست و آبرفت های رودخانه ای بیشتر از سایر واحدها بود چون مقدار ماده آلی و میزان رس در این خاک ها زیاد بود. مقدار رس در خاک فلات ها و تراس های فوقانی به علت آبشویی سطحی نسبت به سایر واحدها کمتر بود. هدایت الکتریکی در افق های تحتانی اراضی پست و دشت ساحلی به ترتیب، به علت گود بودن این نواحی، بالا بودن سطح آب زیرزمینی و نفوذ آب دریا زیاد می باشد. میزان سدیم تبادلی در افق های تحتانی اراضی ساحلی به علت نفوذ آب دریا در داخل خاک بیشتر می باشد. واکنش خاک در همه واحدها به علت شرایط غرقابی مصنوعی و طبیعی نزدیک به خنثی بود.
    کلیدواژگان: خصوصیات شیمیایی، خصوصیات فیزیکی، گیلان، شالیزار
  • علی رهنمایی تک، جواد مظفری، شاهین واعظی، علی اکبر شاه نجات بوشهری صفحه 61
    ارزیابی و شناسایی تنوع ژنتیکی ژرم پلاسم اولین حلقه در زنجیره اصلاح نباتات به شمار می رود که معمولا به صورت مزرعه ای انجام می شود. محدودیت زمانی، مکانی، تجهیزاتی و هزینه ای و همچنین غیر قابل کنترل بودن شرایط محیطی در مزرعه از مشکلات مهم به شمار می روند که موجب شده تا در این تحقیق امکان انجام این مطالعات در گلخانه، نیز مورد بررسی قرار گیرد. به همین منظور تنوع ژنتیکی 40 نمونه ژرم پلاسم از کلکسیون لوبیای چیتی ایران در دو محیط مزرعه ای و گلخانه ای بر اساس صفات مورفولوژیک ارزیابی گردید.نتایج این تحقیق نشان داد که صفات کمی شامل عملکرد دانه تک بوته، وزن یکصد دانه، تعداد غلاف در بوته، طول برگچه و همچنین صفات کیفی شامل نقش پوششی بذر، رنگ زمینه، رگه های بذر و شکل بذر، دارای بیشترین میزان تنوع ژنتیکی در هر دو محیط بودند. این در حالی است که تفاوت معنی داری در بین میانگین صفات کمی و دامنه تغییرات آنها در شرایط مزرعه ای نسبت به شرایط گلخانه ای مشاهده گردید. اما بین میانگین مشاهدات مزرعه ای و گلخانه ای برای بیشتر صفات کیفی و برخی از صفات کمی مانند طول، عرض و ارتفاع بذر، وزن یک صددانه و تعداد گل در گل آذین تفاوت معنی داری وجود نداشت. علاوه بر آن طبقه بندی نمونه های ژرم پلاسم براساس تجزیه کلاستر تنوع صفات کیفی در دو محیط نیز شباهت زیادی را نشان دادند. بنابراین برای ارزیابی این گروه از صفات مورفولوژیک می توان از محیط گلخانه به جای مزرعه استفاده کرد و ضمن کنترل تغییرات محیطی و صرفه جویی در زمان، هزینه و نیروی کار، دقت و سرعت ارزیابی ها را بالا برد.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، لوبیا چیتی، ارزیابی گلخانه ای، ارزیابی مورفولوژیکی
  • عبدالامیر راهنما صفحه 70
    کشت ارقام مقاوم یا سازگار در اراضی لب شور یکی از راه های افزایش بهره وری از این اراضی می باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی سازگاری 12 رقم کلزا در شرایط بدون محدودیت شوری و در اراضی لب شور با متوسط هدایت الکتریکی 2/11 دسی زیمنس بر متر بصورت دو آزمایش جداگانه در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار طی دو سال زراعی 84-83 و 85-84 در مرکز تحقیقات کشاورزی خوزستان اجرا گردید. نتایج تجزیه واریانس مرکب دو سال نشان داد که بین ارقام از نظر عملکرد و اجزاء عملکرد در دو محیط تفاوت معنی داری وجود داشت. تنش شوری سبب شد متوسط فاصله زمانی کاشت تا سبز شدن ارقام کلزا 5/2 روز افزایش، متوسط جوانه زنی 5/6 درصد، طول دوره گلدهی 9/2 روز، فاصله زمانی کاشت تا رسیدگی 5/2 روز، ارتفاع ساقه 6/45 سانتی متر، تعداد خورجین در بوته 8/23 عدد، تعداد دانه در خورجین 1/2 عدد، وزن هزار دانه 95/0 گرم، عملکرد دانه و روغن بطور متوسط 9/1174 و 7/433 کیلوگرم در هکتار نسبت به شرایط بدون محدودیت شوری کاهش یابد. شاخص حساسیت فیشر نشان داد که تمامی ارقام مورد آزمایش بجز رقم500 Option و هیبرید E15/ 401pp- نسبت به شوری حساس می باشند، در عین حال با در نظر گرفتن پتانسیل عملکرد، کشت هیبریدهای زودرس و پر محصول هایولا در اراضی بدون محدودیت شوری و اراضی لب شور و در صورت عدم دسترسی کشت رقم آزاد گرده افشان 003RGS جهت کشت در اراضی لب شور جنوب خوزستان توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: کلزا، مقایسه سازگاری، اراضی لب شور، عملکرد دانه، اجزای عملکرد
  • ماندانا دادرسان، غلامعلی اکبری، محمدرضا لبافی حسین آبادی، سعید یوسف زاده صفحه 81
    به منظور بررسی و مقایسه عملکرد، سرعت رشد محصول و مراحل فنولوژیکی ژنوتیپ های گلرنگ، آزمایشی در سال زراعی 87-1386 در کرج در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد. در این آزمایش7 ژنوتیپ گلرنگ مورد مقایسه قرار گرفتند. صفات اندازه گیری شده شامل عملکرد دانه، سرعت رشد محصول(CGR)، سرعت رشد نسبی محصول (RGR) و مراحل فنولوژیکی(روز تا غنچه دهی، روز تا شروع گلدهی، روز تا 50 درصد گلدهی، روز تا پایان گلدهی و روز تا رسیدگی) بودند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس برای صفات فوق نشان داد بین تمامی صفات در سطح آماری یک درصد تفاوت معنی داری وجود دارد. با توجه به نتایج حاصله مشخص گردید ژنوتیپ L.R.V.51.51 بالاترین میزان عملکرد دانه و CGR را به خود اختصاص داد. با توجه به اینکه زودرسی و عملکرد دانه شاخص های مهمی برای انتخاب ژنوتیپ ها هستند، در این بررسی ژنوتیپ L.R.V.51.51 ژنوتیپ مناسبی برای منطقه کرج معرفی شد.
    کلیدواژگان: گلرنگ، ژنوتیپ، عملکرد دانه، سرعت رشد محصول، مراحل فنولوژیکی
  • جمشید نظری عالم، حسن محمد علیزاده، مجید جوادی صفحه 91
    در مزارع گندم دیم شهرستان الشتر جمیعت بعضی از علف های هرز هر ساله با وجود انجام مبارزه شیمیایی افزایش پیدا می کند. تیمارهای مورد مطالعه، علفکش های تریبنورون (12 گرم)، توفوردی (1/1لیتر)، سولفوسولفورون (19 گرم)، مخلوط تریبنورون + توفوردی (12 گرم + 1/1 لیتر)، سولفوسولفورون + متسولفورون (40گرم)، بروموکسینیل + MCPA (33/0 لیتر) و تریاسولفورون + تربوترین (150 گرم) در هکتار از ماده موثره بودند. نتایج نشان داد که بهترین علفکش ها از لحاظ درصد خسارت کلی، علفکش های سولفوسولفورون + متسولفورون و مخلوط (تریبنورون + توفوردی) با بیش از 92 درصد خسارت بر علف های هرز بودند. بیشترین وزن خشک علف هرز بابونه در تیمارهای علفکشی توفوردی و بروموکسینیل + MCPA به ترتیب با 8/3 و 8/5 گرم در مترمربع بدست آمد که با شاهد بدون کنترل تفاوت معنی داری در سطح پنج درصد داشتند. علف هرز ماستونک بخوبی بوسیله علفکش های توفوردی و مخلوط (تریبنورون+توفوردی) کنترل شد و تراکم این علف هرز را به ترتیب به صفر و یک بوته در مترمربع کاهش داده شد. این دو علف هرز توسط علفکش های سولفوسولفورون،، بروموکسینیل + MCPA و تریاسولفورون + تربوترین مهار نشدند و وزن خشک این علف های هرز در این تیمارها بیش از سه گرم در مترمربع بود که با شاهد بدون کنترل تفاوت معنی داری در سطح پنج درصد نداشتند. علف هرز بی تی راخ بخوبی توسط علفکش های سولفوسولفورون + متسولفورون و مخلوط (تریبنورون + توفوردی) کنترل شد ولی توسط علفکش بروموکسینیل + MCPA مهار نشد و کمتر از 53 درصد توسط علفکش توفوردی خسارت دید. نتایج این تحقیق نشان داد که برای کنترل بهتر علف های هرز رایج منطقه می بایست هر چند سال یک بار نوع علفکش های مصرفی را تغییر داد.
    کلیدواژگان: علف هرز بابونه، علف هرز ماستونک، علفکش، گندم
  • رقیه آقایی اوخچلار، عبدالله حسن زاده قورت تپه صفحه 99
    به منظور بررسی تاثیر کودهای زیستی بر روی عملکرد، اجزای عملکرد، درصد روغن و پروتئین کدوی تخمه کاغذی، آزمایشی در سال زراعی 1387 در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 13 تیمار کودی در 4 تکرار اجرا شد. تیمارهای کودی شامل: 1- فسفاته بارور دو+ کود فسفر، 2- نیتروکسین، 3- تیوباسیلوس، 4- شاهد، 5- NPK، 6- کود دامی، 7- کود دامی + فسفاته بارور دو، 8- کود دامی + نیتروکسین، 9- کود دامی + تیوباسیلوس، 10- کود دامی + فسفاته بارور دو + نیتروکسین، 11- کود دامی + فسفاته بارور دو + تیوباسیلوس، 12- کود دامی + تیوباسیلوس+ نیتروکسین، 13- کود دامی+ تیوباسیلوس + نیتروکسین + فسفاته بارور2 بودند. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که اختلاف معنی داری بین تیمارها در سطح احتمال1 درصد وجود داشت. بالاترین مقدار درصد و عملکرد روغن از تیمار کودی 13 بدست آمد. بالاترین مقدار درصد و عملکرد پروتئین به ترتیب متعلق به تیمارهای کودی 5 و 13 بود. حداکثر وزن هزار دانه از تیمار کودی 13 معادل9/180 گرم به دست آمد. تیمار کودی 13 بالاترین عملکرد میوه تر، بیولوژیک و دانه (به ترتیب معادل 110166، 1/12773 و 5/2035 کیلوگرم در هکتار) را داشت. با توجه به نتایج این بررسی کاربرد تیمار کودی 13 (کود دامی 30 تن در هکتار + کود فسفاته بارور 2 صد گرم درهکتار+ کودنیتراکسین یک لیتر در هکتار + کودتیوباسیلوس5/1 کیلوگرم در هکتار) برای افزایش عملکرد کمی و کیفی کدوی تخمه کاغذی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: کدوی تخمه کاغذی، کودهای زیستی، عملکرد روغن، پروتئین و دانه
  • فاطمه محمدی، علی احمدی مقدم، حکیمه منصوری صفحه 112
    در مناطق خشک و نیمه خشک کمبود آب یکی از عوامل محدود کننده رشد و نمو گیاه است، ولی در عین حال گیاهان مختلف در مقابل خشکی مکانیسم های مقاومتی متفاوتی را از خود نشان می دهند. در این تحقیق با توجه به اهمیت گیاه olivieri Cymbopogon از جنبه های دارویی و صنعتی، اثر تنش خشکی در سه سطح از درصد ظرفیت مزرعه در مقایسه با شاهد مورد مطالعه قرار گرفت. به دلیل حضور این گیاه در مناطق خشک، اثرات تنش خشکی و واکنش گیاه نسبت به آن، در چهار سطح خشکی (100%، 75%،50% و 25% ظرفیت مزرعه ای به مدت سی روز) به صورت آزمایش فاکتوریل در چهار چوب طرح کاملا تصادفی در شرایط گلخانه درون گلدان های پلی اتیلن (نهالی) انجام شد. با وجود اینکه گیاهان در تنش های شدید کاهش رشد در طول اندام های هوایی و ریشه، همچنین کاهش وزن در اندام های هوایی و ریشه را نشان دادند اما شرایط را تحمل کرده و از بین نرفتند. از آن جا که علف لیمو از جمله گیاهان دارای متابولیسم 4C است به غیر از کاهش کلروفیل a در گیاهانی که تحت شدیدترین میزان تنش قرار داشتند(25 % FC)، میزان کلروفیل a و b در سایر گیاهان تحت تنش در مقایسه با گیاهان شاهد تفاوت معنی داری نشان نداد. میزان آنتی اکسیدان ها از جمله آنتوسیانین ها، کاروتنوئیدها، فلاونوئیدها، آسکوربات و دهیدروآسکوربات افزایش یافت که بیانگر فعالیت مکانیسم های آنتی اکسیدانی در برابر واکنش اکسیدان های تخریب کننده ناشی از تنش خشکی می باشد. میزان پرولین و پروتئین کل نیز در این گیاه افزایش یافت که تایید کننده مقاومت گیاه در مقابل تنش می باشد.
    کلیدواژگان: آسکوربات، آنتوسیانین، پرولین، تنش خشکی، دهیدروآسکوربات، کلروفیل، olivieri Cymbopogon
  • مریم سادات سلامتی، حسین زینلی، مهدی یوسفی صفحه 123
    به منظور بررسی روابط بین عملکرد دانه و اجزای آن در ارزن معمولی، تجزیه ضرایب مسیر و تجزیه عامل ها با استفاده از برخی صفات زراعی و مورفولوژیک در 15 ژنوتیپ مختلف آن انجام شد. ژنوتیپ ها در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان مورد مطالعه قرار گرفتند. ضرایب همبستگی بین صفات نشان داد که بین عملکرد دانه با صفات عملکرد علوفه و تعداد بذر در خوشه همبستگی مثبت و بالا و با صفت تعداد گره همبستگی منفی و معنی دار وجود داشت. تجزیه و تحلیل رگرسیون مرحله ای برای عملکرد دانه نشان داد که صفات عملکرد علوفه، تعداد بذر در خوشه، قطر ساقه و تعداد برگ در بوته به ترتیب وارد مدل شدند و 99 درصد تغییرات عملکرد دانه را توجیه نمودند. بر اساس ضرایب مسیر صفات عملکرد علوفه و تعداد بذر در خوشه بالاترین اثر مستقیم را بر عملکرد دانه داشتند. تجزیه عامل ها سه عامل پنهانی را معرفی نمود که در مجموع 81/93 درصد از واریانس بین صفات را بیان نمودند. این عامل ها با توجه به اجزای تشکیل دهنده آن ها به ترتیب عامل تولید علوفه (عملکرد علوفه، قطر ساقه و تعداد بذر در خوشه)، عامل تولید بذر (عملکرد دانه و طول خوشه) و عامل خصوصیات مورفولوژیک (ارتفاع بوته و تعداد برگ در بوته) نامیده شدند. از این رو بنا بر این تحقیق، عملکرد علوفه و تعداد بذر در خوشه به ترتیب از اهمیت نسبی بیشتری در تعیین عملکرد دانه ارزن معمولی برخوردارند و این اجزای عملکرد می توانند معیار انتخاب مناسبی برای بهبود عملکرد دانه در ژنوتیپ های ارزن باشند.
    کلیدواژگان: ارزن معمولی miliaceum Panicum، عملکرد بذر، همبستگی، رگرسیون، تجزیه مسیر و تجزیه به عامل ها
  • محمد موسوی بایگی، بتول اشرف، فرشته رمضان زاده هژبر صفحه 131
    به دلیل اهمیت استراتژیک گندم (.L aestivum Triticum) و کمبود مقادیر بارش در استان خراسان رضوی، شناسایی مناطق مستعد و نیز زمان مناسب کشت این گیاه زراعی با استفاده از داده های هواشناسی و اقلیمی باعث افزایش عملکرد آن خواهد شد. در این تحقیق داده های روزانه دمای کمینه، بیشینه و بارندگی 9 ایستگاه سینوپتیک استان در یک دوره آماری20 ساله(1368 تا 1387) مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به فراهم بودن دمای مناسب جوانه زنی گندم پاییزه در خراسان رضوی، مناطق مستعد تنها با تاکید بر عنصر بارش و در نظر گرفتن آستانه 300 میلی متر شناسایی و پهنه بندی شد. همچنین تاریخ های شروع، خاتمه و طول دوره بارندگی که با توجه به وضعیت اقلیمی منطقه در نظر گرفته شدند، با احتمال 50 و 80 درصد، محاسبه شده و سپس نقشه های پهنه بندی مناسب ترین زمان کشت گندم دیم، ترسیم گردید. نتایج نشان داد که شهرستان های قوچان و نیشابور مستعدترین مناطق استان بوده و سایر شهرستان ها به جز گناباد و سرخس جزء مناطق نیمه مستعد کشت گندم دیم محسوب می شوند. همچنین تعریف اول که بر اساس آن تاریخ شروع بارندگی از اول مهرماه روزی است که مجموع بارندگی به 5 میلی متر برسد به عنوان بهترین تعریف تعیین تاریخ شروع بارندگی موثر پاییزه منظور شد. بدین ترتیب با در نظر گرفتن احتمال 80 درصد وقوع و پذیرش ریسک 20 درصد، مناسب ترین تاریخ کشت گندم دیم برای شهرستان های استان عبارت است از: تربت حیدریه 28 آبان، سبزوار 26 مهر، سرخس 28 آبان، قوچان 2 آبان، کاشمر 8 آذر، گلمکان 29 آبان، گناباد 19 آذر، مشهد 13 آذر و نیشابور 22 آبان.
    کلیدواژگان: بارندگی موثر، پهنه بندی، تاریخ کشت، خراسان رضوی، گندم دیم
  • محمدحسن قدسی، مجید پوریوسف، فرهاد جباری، محمدرضا عظیمی صفحه 141
    به منظور بررسی تاثیر سطوح کم آبیاری و کود نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه سورگوم دانه ای رقم پیام، آزمایشی در سال1387 به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان اجرا گردید. در این آزمایش رژیم های آبیاری در 4 سطح شامل آبیاری کامل، کم آبیاری خفیف، متوسط و شدید در کرت اصلی و کود نیتروژن در 5 سطح شامل مقادیر صفر، 50، 100، 150، و 200 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار به عنوان کرت فرعی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که تاثیر رژیم های آبیاری و کود نیتروژن بر عملکرد دانه ماده خشک کل و اجزای عملکرد شامل تعداد دانه در خوشه، وزن هزار دانه، قطر خوشه، طول خوشه و وزن خوشه معنی دار بود. کاهش مقدار کود و آب آبیاری باعث کاهش عملکرد و افت اجزای عملکرد در گیاه سورگوم شد. بیشترین عملکرد دانه، تعداد دانه در خوشه، وزن هزار دانه، قطر خوشه، طول خوشه، وزن خوشه و شاخص برداشت با کاربرد 150 کیلو گرم در هکتار نیتروژن و تحت رژیم آبیاری کامل حاصل شد. بیشترین عملکرد ماده خشک کل نیز با مصرف 200 کیلو گرم نیتروژن و تحت رژیم آبیاری کامل حاصل شد. بیشترین عملکرد دانه به مقدار 43/8 تن در هکتار از تیمار 200 کیلو گرم نیتروژن در هکتار و تحت رژیم آبیاری کامل بدست آمد که تفاوت معنی داری با تیمار 150 کیلو گرم نیتروژن در هکتار نداشت. کمترین عملکرد دانه نیز به مقدار 6/4 تن در هکتار از تیمار 200 کیلو گرم نیتروژن در هکتار و تحت رژیم کم آبیاری شدید بدست آمد.
    کلیدواژگان: سورگوم، کم آبیاری، کود نیتروژن، عملکرد دانه و اجزای عملکرد
  • مجتبی عسیسی، محمدرضا خواجه پور، اصغر رحیمی صفحه 150
    هدف از این مطالعه، تعیین رژیم آبیاری مناسب گلرنگ بر مبنای تبخیر تجمعی از تشت تبخیر کلاس A و تاثیر رژیم های آبیاری بر مراحل رشد رویشی و زایشی آن بود. آزمایش با چهار تیمار آبیاری (پس از 70، 85، 100 و 115 میلی متر تبخیر تجمعی از تشت تبخیر کلاس A) به عنوان فاکتور اصلی و دو واریته کوسه و 111 IL به عنوان فاکتور فرعی در چهار تکرار به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی اجرا شد. اثر تیمارهای آبیاری بر اجزاء عملکرد معنی دار نبود؛ ولی با تاخیر در آبیاری از 70 به 115 میلی متر تبخیر، 7/27 و 5/12 درصد کاهش به ترتیب در صفات تعداد دانه در طبق و تعداد طبق در بوته ایجاد شد. حداکثر عملکرد دانه در تیمار آبیاری 70 میلی متر تبخیر (2434 کیلوگرم در هکتار) و حداقل آن در تیمار آبیاری 115 میلی متر تبخیر (1692 کیلوگرم در هکتار) حاصل شد؛ که حدود 30 درصد کاهش نشان داد. اثر واریته بر عملکرد دانه در واحد سطح معنی دار بود. عملکرد دانه در واریته کوسه نسبت به واریته 111 IL، حدود 9 درصد در واحد سطح بیش تر بود. درصد روغن تحت تاثیر معنی دار رژیم های رطوبتی قرار نگرفت؛ اما عملکرد روغن در واحد سطح به طور معنی دار تحت تاثیر رژیم رطوبتی واقع شد؛ و با تاخیر آبیاری کاهش یافت. این کاهش عمدتا به دلیل کاهش عملکرد دانه در واحد سطح بود.
    کلیدواژگان: گلرنگ، رژیم آبیاری، عملکرد دانه، عملکرد روغن
  • زهرا عرفانی مقدم *، جلال صبا صفحه 158

    جهت پی بردن به منابع ژنتیکی موجود ارزیابی های گوناگون صورت می گیرد تا تنوع ژنتیکی موجود شناسایی و بکار گرفته شود. در این آزمایش 27 لاین انتخابی از نسل های پیشرفته لوبیا چیتی و یک شاهد محلی همراه با 2 رقم تلاش و COS-16 مجموعا 30 لاین و رقم تیمارهای آزمایش را تشکیل دادند که به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار، در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان در سال زراعی 1388 مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین تیمارهای مورد ارزیابی از نظر صفات شاخص محتوای کلروفیل، شاخص سطح برگ، عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه در سطح احتمال یک درصد و صفت درصد پروتئین در سطح احتمال 5 درصد، تفاوت معنی دار وجود داشت. مقایسه نتایج تجزیه کلاستر و تجزیه به مولفه های اصلی نشان دهنده شباهت بسیار زیاد این دو تجزیه در گروه بندی تیمارها می باشد. نتایج تجزیه به مولفه های اصلی نشان داد که 3 مولفه اول 65 درصد از کل واریانس متغیرها را توجیه کردند. صفات وزن مخصوص برگ، نسبت سطح برگ و عملکرد دانه بیشترین واریانس مولفه اول را توجیه کردند. صفات شاخص سطح برگ و شاخص محتوای کلروفیل بیشترین ضریب تبیین را در مولفه دوم داشته و صفات نسبت وزن برگ در مرحله غلاف دهی و درصد پروتئین بیشترین واریانس مولفه سوم را توجیه کردند. بررسی روابط بین صفات و نتایج تجزیه به مولفه ها و همچنین تجزیه کلاستر نشان داد که لاین های 20 و 3 از لحاظ عملکرد دانه و درصد پروتئین نسبت به سایر تیمارها برتری داشتند.

    کلیدواژگان: لوبیا چیتی، لاین، گروه بندی، تجزیه چند متغیره، صفات فیزیولوژیک
  • سعید شرفی، ثریا قاسمی، خسرو عزیزی، محمد یعقوبی خانقاهی صفحه 167
    به منظور بررسی تاثیر کاربرد تلفیقی کود زیستی بارور2 و کود فسفاته بر عملکرد و اجزای عملکرد دو رقم گندم پاییزه در شرایط آب و هوایی شهرستان خرم آباد، آزمایشی در سال 1384 در دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان واقع در کیلومتر 12 جاده اندیمشک به صورت اسپلیت پلات و در متن بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار صورت گرفت. تیمارهای مورد بررسی در این تحقیق عبارت از فاکتور اصلی در 2 سطح شامل دو رقم چمران و پیشتاز و فاکتور فرعی در 5 سطح شامل تیمار استفاده از 25 درصد کودهای شیمیایی فسفره (30 کیلوگرم در هکتار) به همراه کود زیستی بارور2، تیمار استفاده از 50 درصد کودهای شیمیایی فسفره (60 کیلوگرم در هکتار) همراه با بارور2، تیمار استفاده از 100 درصد کود شیمیایی فسفره (120 کیلوگرم در هکتار) و تیمار استفاده از کود زیستی بارور 2 و یک تیمار شاهد بودند. نتایج بدست آمده از آزمایش نشان داد که بین دو رقم از نظر تعداد سنبلچه در خوشه، عملکرد بیولوژیک، کل ماده خشک، وزن خوشه و طول بوته اختلاف معنی داری وجود دارد. از نظر سطوح مختلف کودی بین کلیه صفات به جز شاخص برداشت اختلاف معنی داری مشاهده شد. همچنین اختلاف معنی داری بین اثرات متقابل کود و رقم برای صفات تعداد سنبلچه در خوشه، تعداد دانه در خوشه، طول خوشه، کل ماده خشک و وزن خوشه حاصل گردید. بیشترین همبستگی بین عملکرد دانه و وزن خوشه مشاهده شد و همچنین همبستگی معکوسی بین شاخص برداشت و عملکرد بیولوژیک بدست آمد. نتایج نشان داد کاربرد کود زیستی فسفاته باور می تواند در افزایش عملکرد موثر باشد، به شرطی که همزمان با آن کود شیمیایی به اندازه نصف مقدار توصیه شده مصرف شود. در واقع کود بارور2 به تنهایی نمی تواند موجب افزایش عملکرد شود و باید شرایط خاک از نظر کود شیمیایی خاص خود مهیا باشد.
    کلیدواژگان: کود زیستی بارور2، کود فسفاته، گندم
  • رضا سلیمانی صفحه 181
    به منظور پی بردن به اثرات تجمعی و باقیمانده کود سولفات روی بر غلظت عناصر کم مصرف ذرت دانه ای در تناوب با گندم، این تحقیق در مهران اجرا شد. آزمایش به صورت طرح کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. پلات های اصلی با مصرف سولفات روی به میزان 40 کیلوگرم در هکتار و بدون مصرف سولفات روی در کشت گندم و در همین پلات ها با 8 تیمار فرعی شامل مصرف خاکی و محلول پاشی سولفات روی بصورت مصرف خاکی 75 کیلوگرم در هکتار سولفات روی به عنوان تیمار پایه، 25 درصد و50 درصد کمتر از این مقدار و عدم مصرف آن و همچنین مصرف توام محلول پاشی سولفات روی همراه با تیمارهای مصرف خاکی در کشت ذرت بود. با توجه به نتایج تجزیه واریانس مشخص شد که اثر پیشینه مصرف، بر غلظت روی دانه در سطح یک درصد معنی دار شد. بطوری که غلظت روی دانه از 1/28 میلیگرم در کیلوگرم بدون پیشینه مصرف سولفات روی به 8/31 میلیگرم در کیلوگرم با پیشینه مصرف سولفات روی رسید. با استفاده از آزمون چند دامنه ای دانکن مشخص شد که تیمار مصرف توام خاکی 75 کیلوگرم در هکتار و محلول پاشی سولفات روی با بدست دادن غلظت روی 34 میلیگرم در کیلوگرم در گروه آماری برتر قرار گرفته و نسبت به شاهد با 22 میلی گرم در کیلوگرم در دانه نمایانگر 54 درصد افزایش بود. تغییر پذیری غلظت عناصر آهن، منگنز و مس با مصرف خاکی و محلول پاشی سولفات روی بیشتر روند کاهشی داشت. اثر مصرف خاکی سولفات روی بر کاهش غلظت سایر عناصر مورد آزمایش بیش از مصرف محلول پاشی آن بود.
    کلیدواژگان: سولفات روی، مصرف خاکی، اثرات باقیمانده، عناصر کم مصرف
|
  • Seilsepourm., Froozesh, A. Yousefi M Page 2
    This experiment was carried out to investigate the effects of municipal solid waste compost (MSWC) and chemical fertilizers on yield and quality of wheat and P and OM in the soil at Varamin Agriculture Research Center. The experimental design was randomized complete block with 6 treatments and 4 replications. Treatments were included: T0= control، T1= N، P and K chemical fertilizers based on soil test، T2، T3، T4= orderly of 10، 20، and 30 ton ha-1 MSWC، and T5= combination of T1 / 2 + T3. Grain yield، straw yield، grain protein percentage، iron (Fe) and zinc (Zn) content of grain، and P and OM in the soil increased with increasing MSWC rate. The greatest grain yield، straw yield، and P accumulation in the soil occurred when both chemical fertilizers and MSWC were present (T5). No significant differences were observed among treatments for Fe and Zn content of grain. Soil OM was significantly higher in the MSWC treatments than the control or T1. The grain protein percentage increased in T1 and T5 by use of N fertilizer.
    Keywords: Wheat, Municipal solid waste compost, Yield, protein, Organic matter
  • Ashrafi S.H., Bakhsandeh A., Siadat S.A., Alami Saeed Kh. Gilani A Page 10

    In order to evaluate the effects of nitrogen fertilizer on yield، yield components of high yielding cultivars and hybrid (Bahar 1) rice، a field experiment was carried out in the experimental field of Agriculture and Natural Resources university of Ramin during 2005 2006. A Split-plot Layout in the basis of randomized complete blocks design with three replications was used. Four nitrogen levels، including of 0، 150، 175، and 200 kg urea/ha as the main plots and three rice cultivar including of Danial (LD183)، Shafagh and hybrid (Bahar 1) rice as the sub plats were applied. The results showed that different amount of nitrogen on traits such as Grain yield، Biological yield، Harvest index، tillers total number، fertilized tillers percent، grain number panicle، panicle fertilized percent، plant height and grain protein percent have significant differences. Also we did not see any significant differences in the effect of cultivars on all of the treats but not، tillers total number. The interaction between nitrogen treatments and genotype had significant effects on grains fertilized percent، 1000 seeds weight، fertilized panicle percent and grain protein percent. Optimum level of fertilizer for tested cultivars treatment of N with 175 kg/ha pure nitrogen had the most seed yield and had the high level than the other level of fertilizer. The most seed yield pertained to Danial (LD183) cultivar with medium seed yield (6390. 7 kg/ha) that it was more Compare to the other two cultivars. Danial cultivar with a treatment fertilizer N2 (175 kg/ha pure nitrogen) had most seed yield in considering quality features we saw significant difference among level of no and the other treatments. We did to saw any significant difference.

    Keywords: Rice, Nitrogen, Yield, Yield components, Hybrid rice
  • Hajghani, M. Saffarim., Maghsoudi Moud, A. A. Page 18
    In order to determine the relationships among yield and yield components using the correlation coefficients and path analysis. A research was conducted in experimental farm of agricultural faculty of Kerman University during 2005. The experiment was in the form of split plot and randomized complete block design with three replications. The main plot factor was nitrogen (urea) with four levels (0، 50، 75 and 100 kg ha-1) and safflower varieties (landraces belong to Isfahan، Rayen and Kerman and Karaj bred cultivars of IL and PI) were considered as sub plot factor. Results showed that there was a positive correlation (0. 933*) between seed yield and the number of heads per plant. There was also a positive correlation (0. 912*) between the seed yield and the number of secondary branches but there was a negative correlation (-0. 685) between the seed yield and the number of seeds per head. According to path analysis coefficients، the number of heads per plant had the most positive direct effect. Direct effect of plant dry weight on seed yield was negative (-0. 250) and indirect effect of this trait via the number of heads per plant was positive (0. 637). Thus، to obtain the high yield varieties of safflower in breeding programs we can concentrate our aims toward varieties selection with higher number of heads per plant.
    Keywords: Path analysis, Correlation, Yield, yield components
  • Nezamia., H. R. Khazaei, Eshghizadeh, H. R., Riahinia, Sh. Page 24
    During and after environmental stresses، measuring chlorophyll fluorescence parameters provide a fast and non-destructive method to evaluate the performance of photosynthetic system، and achieving data is used to determine the electron transfer rate and type of excited electrons quenching. So in order to assess tolerance of lentil genotypes including MLC7، MLC60، MLC185، MLC225، MLC357، Qazvin and Rabat to freezing temperatures consist of 0،-3،-6،-9،-12،-15،-18،-21،-24 oC، as a factorial experiment in randomized complete block design with three replications was conducted in the thermo gradient freezer. Reflection fluorescence of leaves adapted to low light (Fٰo)، maximum fluorescence of light adapted leaves (Fٰm)، variable fluorescence (Fٰv) and maximal photochemical efficiency potential PSII (Fٰv/Fٰm) were measured before، 5 and 10 days after the freezing treatments. Percent survival of different genotypes was determined also three weeks after applied the treatments. Analysis variance results showed that different genotypes were significantly varied related to chlorophyll fluorescence parameter in five days after the treatments. Two MLC225 and MLC7 genotypes indicated the highest and lowest F’o، respectively. MLC225، MLC357 and Qazvin genotypes allocated the highest values of Fٰm، also Rabat and MLC185 had the lowest levels. For Fٰv parameter، Rabat had the lowest contribution among the different lentil genotypes. Also in this phase، temperature levels regardless of similar F’o، had different Fٰv and Fٰv/Fٰm because of dissimilarity in F’m parameter، and relatively with decreased temperature this parameters were reduced. Three weeks after freezing treatment، MLC60 and Ghazvin genotypes had highest (49. 9%) and lowest (38. 3%) survival rate، respectively. Freezing effect on survival rate was significantly different. Survival rate decreased when freezing intensity was increased. Survival rate of plants were 56% in -12oC but in lower temperature none of plants of different genotypes could not be survive. There was positive correlation between survival rate and Fٰv/Fٰm ratio before freezing in all genotypes. While this correlation after freezing was weak. It seems we can predict freezing tolerance in lentil genotypes by measuring Fٰv/Fٰm ratio before exposure of freezing. Key words: L
  • Salehif., Bahrani, M. J. Kazemieni, S. A. Pakniyat H., Karimian, N. A Page 34
    Crop residues as useful substances can change soil biologic، chemical and physical properties. In order to save wheat (Triticum aestivum L.) crop residues and incorporate them into the soil and their effects on biological nitrogen fixation (BNF) of two red bean cultivars (Phaseolus vulgaris L.)، an experiment was conducted as factorial experiment in randomized complete block design with three replications at two times in 2009 in greenhouse of College of Agriculture، Shiraz University، Shiraz، Iran (Bajgah). Factors were red bean cultivars (Sayyad and D81083) and wheat residue rates (0، 1530، 3060 and 4590 kg ha-1 wheat residue that became 0، 25، 50 and 75% wheat residue per hectare، respectively). At the beginning of experiment، soil test was carried out and the end of experiment، plant and soil N were measured. Results showed that Sayyad cultivar had higher pod weight، seed per pod، pod number، plant height، seed weight per plant and lower 100-seed weight than D81083. Soil incorporating wheat residue (25-50% with soil and then planting common bean) increased BNF and application of 75% of crop residues decreased BNF. D81083 cultivar had the highest BNF with 25% wheat residue; however it hadn’t difference to Sayyad cultivar and 50% wheat residue. Therefore it seems that at least 25% wheat crop residue is required to retain in soil to improve BNF in these red common bean cultivars.
    Keywords: Common bean, Wheat crop residues, Biological nitrogen fixation
  • Salehif., Yousefi M Page 43
    Hull-less barley (Hordeum vulgare var coeleste L.) is one of varieties of common barley، which is used for feeding of poultry and animals. It is also useful for crop rotation. Appropriate sowing date and seed rate of hull-less barley are very important in Chaharmahal & Bakhtiari province. To determine effects of sowing date and seed rate on grain yield and yield components of local hull-less barley، field experiments were conducted at Shahrekord region (Iran) during 2003-04 and 2004-05 cropping seasons. Experiments in both years were factorial base on randomized complete block design، with three replications. Seed rates were 300، 400، 500 and 600 seed per m2 and sowing dates were 2، 17 Oct.، 1 and 16 Nov. Results showed that sowing date significantly affected on grain yield، number of spike per m2 and 1000-kernel weight. Grain yield decreased when sowing date was delayed، because number of spike per m2 and 1000-kernel weight decreased. At the other hand، grain yield at different plant densities was significant at 5% probability level. With increasing seed rate، number of spike per m2، 1000-kernel weight and grain yield increased. Overall، sowing date of 2 Oct. and seed rate of 400 seed per m2 are recommended to cultivate hull-less barley at Shahrekord region.
    Keywords: Hull, less barley, Sowing date, Seed rate, Grain yield, yield components
  • Seyedmohammadi Mereshtj., Akefm., Eftekhari K., Ramezanpour, H Page 52
    Guilan province is one of the agricultural centers due to rice production. Paddy soil is important in this province because it is the base of agriculture. Hence، it is necessary to recognize and analyze paddy soil for understanding its limitations and its optimum usage. One of the methods of soils surveying is determination of physical and chemical characteristics of soils. Sefidrood plateaus and upper terraces، river alluvial plain، lowland and Caspian sea coastal plain physiographic units in a toposequence in the South of Sangar Dam in adjust of Rasht city to Caspian sea shore were recognized. Five profiles were studied on each physiographic unit، one of which was the reference profile. Physical and chemical characteristics of paddy soils formed on mentioned physiographic units were studied by providing disturbed soil samples from the horizons of described soils. Results showed that soil structure was weak granular in all surface horizons and single grain in the subsurface horizons of the Coastal plain physiographic unit. Soil structure was subangular blocky and angular blocky in the subsurface horizons of other units. Organic matter was high in surface horizons because of rice plant and weed tissue accumulation due to high moisture. Organic matter was high in lowlands due to high ground water table and lower decomposition rate. Cation exchange capacity was high in lowland and river alluvial plain due to high organic matter and clay content in soils. Clay particles in plateaus lands were lower than other units because of surface runoff. Electrical conductivity in subsurface horizons of lowlands and coastal plain was high because of deep lands، high ground water table and high rate of sea water seepage، respectively. Exchangeable Na+ was high in subsurface horizons of coastal plain and lowlands due to sea water seepage from depth in these soils. Soil reaction was nearly neutral because of natural and artificial submerged effect.
    Keywords: Chemical properties, Guilan, Paddy soils, Physical properties, Puddling
  • Rahnamaie Taka., Mozafarij., Vaezi, Sh., Shahnejat Bushehry, A Page 61
    Legumes، especially common beans are very important. Therefore، genetic diversity evaluations such as field evaluation are essential for breeding but this method has many limitations such as special equipments، crop season and variety of field conditions and money، time and facilities. Thus if we can use the faster and cheaper methods to evaluation، they will more useful than old methods. In this investigation، 40 accessions of chitty beans exist in the Plant Gene Bank of Iran evaluated in field and greenhouse، then used man-whitney’s U test، chi-square test and cluster analysis for comparison of quantitative and qualitative characters that evaluated in each environment. The results showed، seed weight، number of pod، number of seed in each pod، yield of seed، seed coat pattern، seed coat dray color، seed coat bright color and seed shape had the highest genetic diversity، and we cannot use the green house evaluation for replacing field evaluations. But، greenhouse evaluation is a useful method for more qualitative characters and some of quantitative character. Therefore، we can save money and time and increase the accuracy of evaluations.
    Keywords: Genetic diversity, Chitty (Pinto) Bean, Greenhouse evaluation, Morphological evaluation
  • Rahnama, A Page 70
    Resistance or adaptability of varieties for cultivation are used due to more efficiency in salinity soil. This trails was carried out in randomized complete block design with four replications، 12 canola varieties، in salinity soil with 11. 2 ds. m-1 and without salinity soil limitation in two years during 2004-2005 and 2005-2006 in Khouzestan agricultural research center. Two years compound analysis results were showed significant difference in yield and yield component in each location for all varieties. Salinity limitation were reduced germination 6. 5 percent، 2. 9 day flowering duration، 2. 5 day maturity، 45. 6 centimeter plant height، 23. 8 pod per plant، 2. 1 seed per pod، 0. 95 gram thousands seed weight، 1174. 9 and 433. 7 Kilogram seed and oil yield per hectare. All canola’s varieties were sensitive to salinity based on Fischer index except option500 and pp-401/15E. In spit of this results، the Hyola Hybrids were recommended four two both environmental conditions، according theories high yield potential and early maturity and in other hand RGS003 verity was recommended for salinity soil of south Khouzestan.
    Keywords: Conola, Compatibility study, Salinity condition, Seed yield, Yield component
  • Dadresanm., Akbari, Gh. A., Labbafi, M.R., Yousefzadeh, S Page 81
    In order to study of agronomic characteristics، yield، CGR and phonological stages of different safflower genotypes، a field study was conducted in the research field of Karaj Seed and Plant Improvement Institute، using randomized complete block design with four replications during the 2007-2008 growing season. Seven genotypes were compared. Results indicated that genotypes had significant differences in all traits. L. R. V. 51. 51 produced the highest seed yield and CGR and thus is suitable and adaptable for planting in Karaj region.
    Keywords: Safflower, Genotype, Yield, CGR, Phonologic stages
  • Nazari Alamj., Javadim., Mohammad Alizade, H. Page 91
    Population some of weed increased any year after spray in wheat at farms of Alashtar. Treaments were Teribenuron Metyle، 2-4-D، mix of (teribenuron + 2-4-D)، Solfusolfurun + Metsolfurun، Bromocide and Logeran extera herbicide that there designed as random complete block in fuor replications in 2009 - 2010. Result shwoed that the best were herbicides the Solfusolfurun + Metsolfurun and mix of (teribenuron + 2-4-D) with more than 92 percent damage. The most dry weight of matricaria sp. was 3. 8 and 5. 8 g/m2 in 2-4-D and Bromocide treatment regularly that had significant diference with control. Turgenia sp. was controled by 2-4-D and (teribenuron + 2-4-D) and their densites were decreased by this herbicides to 0 and 1 plant/m2 regularly that had significant diference with control treatment but this two weeds were not controled by solfusolfuron، Bromocxinyle + MCPA and tryasolforun + terbutrine herbicide and Dry wieght of this weeds were more than 3 g/m2 at this treatment. The Galium sp. Was controled to fine by Solfusolfurun + Metsolfurun and and mix of (teribenuron + 2-4-D) but it did not control by Bromocxinyle + MCPA and it less than 53 percent was damaged by 2-4-D. this result showed that to better control if weed in count must have chenged the type of herbicide.
    Keywords: Herbicide, Matricaria sp. Turgenia sp. wheat.
  • Aghaee Okhcholarr., Hassanzadeh Ghorttapeh, A Page 99
    In order to investigation effect of biofertilizers on yield، yield component، oil and protein content in Cucurbita pepo L. an experiment was conducted as randomized complete block design with 13 fertilizer treatments with four replications، at Agricultural and Natural Resource Research Station of Uremia، west Azarbijan، Iran، in 2008. The fertilizer treatment include: 1- phosphateye barvare2، 2- nitroxin، 3- thiobacillus، 4- control، 5- NPK، 6- animal manuring 7- dung fertilizer + phosphateye barvare 2، 8- dung fertilizer + nitroxin، 9- dung fertilizer + thiobacillus، 10 dung fertilizer + phasphateye barvar2 + nitroxin، 11- dung fertilizer + phosphateye barvar2 + thiobacillus، 12- dung fertilizer+ thiobacillus+ nitroxin، 13- dung fertilizer + thiobacillus + nitroxin + phosphateye barvare2. The results showed that there was significantly different at %1 probability level among biofertilizer treatments. The highest oil percent and oil yield (53. 2 percent and 1090. 1 Kg/ha، respectively) obtained from No. 13 biofertilizer treatment. The highest protein percent and protein yield belonged to No. 5 and 13 treatments. The maximum and minimum 1000-seed weight obtained from No. 13 and 4 (Control) (180. 9 and 100. 9 g، respectively). The complex fertilizer dung + Thiobasillus + Nitroxin + phosphate with twice fertilization (No. 13) have the highest fruit، biological and seed yield (110166، 12773. 1 and 2035. 5 Kg/ha، respectively) than the other treatments. As a result of this study، suggest to use 13 (dung fertilizer + thiobacillus + nitroxin + phosphateye barvare2) treatment for increasing quality and quantity of Cucurbita.
    Keywords: Cucurbita pepo Var.styrica, Biofertilizers, Seed yield, Oil, protein yield
  • Mohammadi F., Ahmadi Moghoddcam A., Mansouri, H Page 112
    Water deficiency in arid and semiarid areas is a limiting factor for plant growth، and plants have different mechanism for drought resistance. In this study، effects water stress in three levels of field capacity was examined on Cymbopogon Olivieri. According to the results، morphological features such as length and weight of root and shoot decreased in all treatments. Chlorophyll a content in 75%FC and 50%FC was higher than the control treatment، but 25%FC showed significant reduction. Clorophyll b and total chlorophyll had no significant differences in all treatments. Leaf anthocyanin content declined in 75%FC، but increased in 50%FC treatment، and also showed a significant increase in 25%FC treatment. The ascorbate content of leaf which is index of antioxidants showed a significant reduction as the water stress increased. Dehydroascorbate content showed a significant increase in 25%FC and 50%FC treatments. Proline content of leaves showed significant increase as the water stress increased. According to the results it can be mentioned that generally stress conditions caused growth reduction، but inducing the biochemical indices of tolerance.
    Keywords: Water stress, Anthocyanine, Chlorophyll, Ascorbate, Dehydro ascorbate, Cymbopogon olivieri
  • M.S. Salamati, H. Zeinali, M. Yosofi Page 123
    In order to study the relationships among seed yield and its components on Proso millet Panicum miliaceum L.، path analysis and factor analysis on agro-morphological traits was conducted on 15 genotypes using a randomized complete block design with four replications in Agricultural and natural Resource Research Center of Esfahan، Iran. Seed yield had positively correlated with both forage yield and seed number per panicle and negatively correlated with node number. Results of stepwise regression analysis for seed yield as dependant variable showed that forage yield، seed number per panicle، stem diameter and leaf number per plant were entered into final model، respectively، and justified 99 percent of total variation of seed yield. Path analysis showed that forage yield and seed number per panicle had the highest direct effects on seed production. Factor analysis revealed three factors that justified 93. 81 percent of the total variation among the characters. That factors were named as forage production factor (forage yield، stem diameter and seed number per panicle)، seed production factor (seed yield and panicle length) and morphologic characters factor (plant height، Leaf number per plant)، respectively. It was concluded that forage yield and seed number per spike were the most important criteria for improve new variteis for seed production in Proso millet.
    Keywords: Proso millet, Seed yield, Correlation, Regression, Path analysis, Factor analysis
  • Mousavi Baigi M., Ashraf B., Ramezan Zade Hojabr F Page 131
    Because of the strategic importance of wheat (Triticum aestivum L.) and lack of precipitation amounts in Khorasan Razavi province، identification of suitable areas and the right time for this crop by using weather and climate data will increase yield of it. In this research، data of daily minimum & maximum temperature، and rainfall of 9 synoptic stations of the province were investigated in a 20 year statistical period (1989-2008). Offering the suitable temperature for germination of autumn wheat in the Korasan razavi province، susceptible areas were detected and mapping only with an emphasis on precipitation elements and considering the threshold of 300 mm. Also، start، end and duration dates of rainfall were calculated likely 50 and 80 percent by using the climatic conditions of region and then، were drawn maps of the most suitable times of cultivation of rainfed wheat. The results showed that the city of Ghuchan and Nishaboor are the most susceptible areas of the province and other cities، except Gonabad and Sarakhs are semi- susceptible regions of rainfed wheat farming. Also the first definition based on the start date of rainfall on first of October is day that total precipitation comes 5 mm، set as the best definition of determination of start date of effective autumn rainfall. Thus، considering the probability of occurrence of 80 percent and accepting the risk of 20 percent، the most suitable date of rainfed wheat cultivation for cities of province include: Torbat-heydariyeh 19 Nov، Sabzevar 20 Oct، Sarakhs 19 Nov، Ghuchan 24 Oct، Kashmar 29 Nov، Golmakan 20 Nov، Gonabad 10 Dec، Mashhad 13 Nov and Neishaboor 13 Nov.
    Keywords: Effective Rainfall, Mapping, Date of Cultivation, Khorasan Razavi Province, Rainfed Wheat
  • Ghodsi M. H., Poryusef. M., Jabari. F., Azimi. M. R Page 141
    To study the effect of limited irrigation regime and nitrogen fertilizer on the yield and yield components of sorghum var. Payam، a field experiment was conducted in 2008 at experimental farm of college of agronomy and plant breeding، university of Zanjan. The experimental design was a split Plot based on a randomized complete block design with three repetitions. In this research four irrigation regime including full، light limited، moderate limited and severe limited irrigation، were assigned to the main plots and five nitrogen level including 0، 50، 100، 150، and 200 Kg/ha were assigned to the sub plots. The results showed that irrigation regimes and nitrogen fertilizer had significant effects (p≤ 0. 05) on grain and biological yield and yield components of sorghum. Grain and biological yields decreased with decrement in irrigation frequency from full to severe limited irrigation and increased with increment in nitrogen level from 0 to 200 kg/ha. The highest grain yield (8. 43 ton/ha) was obtained from 200 kg/ha nitrogen and full irrigation regime that had not any significant difference with 150 kg/ha nitrogen and full irrigation regime. The lowest grain yield (4. 6 ton/ha) was obtained from 200 kg/ha nitrogen and severe limited irrigation regime.
    Keywords: Sorghum, Limited irrigation, Nitrogen fertilizer, Grain yield, Yield components
  • Asisim., Khajepour, M. R., Rahimi, A Page 150
    Water stress may be imposed in safflower to increase water use efficiency and to prevent excessive vegetative growth without significant decrease in yield. This study was conducted to determine the appropriate irrigation regime on the basis of cumulative water evaporation from standard evaporation pan (class A) and to find out the effects of these irrigation regimes on vegetative and reproductive growth stages of safflower. A randomized complete block design with a split plot layout and four replications. The study included four irrigation treatments (Irrigation after 70، 85، 100 and 115 mm cumulative pan evaporation) as the main plot and two varieties (Kouseh and IL111) as subplot. The effects of irrigation treatments on yield component were non-significant، but delay in irrigation from 70 to 115 mm، reduced number of seeds per head (27. 7 %) and number of head per plant (12. 5 %). The maximum (2434 kg/ha) and minimum (1692 kg/ha) seed yields were obtained with 70 and 115 mm irrigation treatments، respectively. Variety had significant effect on seed yield. Kouseh produced 9% higher seed yield per unit area than IL111. Irrigation regimes did not significantly affect seed oil percentage، but had significant effect on oil yield. Oil yield reduced with delay in irrigation and this reduction was mainly due to reduction in seed yield.
    Keywords: Safflower, Irrigation regimes, Seed yield, Oil yield
  • Erfani Moghadamz., Saba, J Page 158

    Various assessment take place for realize genetic variation identification. In this Experiment 27 lines from common bean (Phaseolus vulgaris L.)، one local 2 Talash and cos-16، cultivars were sown using. randomized complete block design with 3 replications in Farm of university of Zanjan in 2008. Results of analysis of variance showed significant differences among entries for chlorophyll content index، leaf area index (LAI)، biological yield and grain yield (P<0. 01) and trait protein% (P<0. 05). There was agreement in grouping results of cluster analysis and principle component analysis. The first three components determined 65% of the total variation، For the first component، special leaf weight (SLW)، leaf area ratio (LAR) and grain yield justified the most variance. For the second components، leaf area index، chlorophyll content index and for the third components، leaf weight ratio in podding stage and percent protein showed the most variation. It was concluded that lines number 20 and 3 had higher values for boty grain yield and protein% than other entries.

    Keywords: Pinto bean, line, grouping, Multivariate Analysis, Phiziological traits
  • Sharafis., Ghasemis., Azizi, Kh., Yaghubi. M Page 167
    An experiment was conducted to study of effect of Barvar2 biofertilizer and phosphate fertilizer on yield and yield components of two cultivars of winter wheat at Khorramabad climatic condition. This experiment was carried out in split-plot based on Randomized Complete Block design with four replications at the Agricultural Faculty of Lorestan University (48 º 22´E 33 º 29´N) in 2005. Treatments at this study including of a main factor at two level)Chamran cultivar and Pishtaz cultivar) and sub-factor at 5 levels of 25% of fertilizer phosphorus (30 kg per hectare) with Barvar 2 biofertilizer treatment، 50% of fertilizer phosphorus (60 kg per hectare) with Barvar 2 biofertilizer treatments، 100% phosphate fertilizer treatments (120 kg per ha)، biofertilizer treatment and a control treatment. This experiment indicates that deference between two cultivars according to the number of spikelt in spike، biomass، total dry matter، weight of spike and plant length was significant. For fertilizer levels in relation to characteristic، only harvest index was not significant. In relation to interaction effects for all of characteristic; number of spikelt in spike، number of seed in spike، spike length، total dry matter and spike weight was significant. Highest of coloration was observed between seed yield with spike weight، whereas between harvest index and biomass was inverse. Results showed that phosphate biofertilizer can be effective in increasing of function، but half amount of fertilizer recommended to be consumed simultaneously. Infact that the Barvar2 biofertilizer manure is not able to increase of function by alone and soil condition should be prepare by own special fertilizer.
    Keywords: Barvar2 biofertilizer, Phosphate manure, Wheat
  • Solimani R Page 181
    This research was done for determining the effects of residual and cumulative effects of zinc sulfate on grain of corn (Zea mays L.) rotated with wheat (Triticum aestivum L.). The experiment was a split plot on the basis of randomized complete block design with three replications. Treatments including the main plots including application of 40 kg/ha zinc sulfate and the subplots application of zinc sulfate were tested. Subplots consisted of the soil application of 75 kg/ha as the base treatment، and the 25% and 50% of the base treatment. In addition، the foliar application of zinc sulphate at 5 mg/kg were also devoted to the subplots. Analysis of variance indicated that previous soil application effect on zinc concentration of grain was significant at 1% level. Accordingly، concentration of grain zinc in the treatment of control and previous application of zinc sulfate were 28. 1 and 31. 8 mg/kg، respectively. Duncan،s multiple range test (DMRT) indicated that integrated application of 75 kg/ha and foliar application of zinc sulfate with zinc concentration of 34 mg/kg in grain was the highest statistical group، with 54% increase related to the control. Variability of iron، manganese and copper concentrations indicated decreasing trends with soil and foliar application of zinc sulfate. Soil application resulted in higher decrease of experimental elements concentration than foliar application.
    Keywords: Zinc Sulfate, Soil application, Residual effects, Micronutrients