فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات بازاریابی نوین
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 13، تابستان 1393)

  • سومین همایش ملی مدیرتی و کارآفرینی
  • تاریخ انتشار: 1393/08/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بهنام حکمی شلمزاری*، علیرضا شیروانی، محمداسماعیل انصاری صفحات 1-24
    صنعت بانکداری، بیش از هر زمان دیگری، نیازمند نوآوری و خلاقیت می باشد. عواملی چون رقابت شدید، کمبود منابع مالی و ورود نسل جدیدی از رقبا، مانند بانک های خصوصی و موسسات مالی واعتباری، بانک های دولتی را برآن داشته است تا بیش از پیش به اهمیت نوآوری در جنبه های مختلف اعم از فناورهای پیشرفته، روش های نوین مدیریتی و خدمات جدید بانکی توجه نمایند. هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر جنبه های درونی جبران خدمات با توجه به مدل رابینز ودسنزو بر نوآوری کارکنان است. این پژوهش در جامعه آماری متشکل از تعداد 165 نفر از کارکنان بانک کشاورزی استان چهارمحال وبختیاری انجام شده است. نتایج آزمون نشان می دهد که 43 درصد توسعه نوآوری کارکنان توسط شاخص های استراتژی جبران خدمات قابل پیش بینی است. بیشترین تاثیر مربوط به ایجاد فرصت برای رشد و ارتقاء می باشد که به ازای یک واحد افزایش در متغیر مستقل، 34 درصد تغییر در متغیر وابسته(توسعه نوآوری) ایجاد می شود درمرحله بعد آزادی و اختیارات شغلی با 26درصد و کارجذاب و گیرا با 22درصد تاثیر داشته وسایر متغیر های مستقل تاثیر چندانی درتغییرات نشان نمی دهند.
    کلیدواژگان: استراتژی، جبران خدمات، توسعه نوآوری
  • آمنه کیارزم* صفحات 25-36
    صنعت بیمه از جمله صنایعی است که در اقتصاد جدید و تجارت داخلی و خارجی اعتبار و اهمیت خاصی دارد. ارزیابی عملکرد و رتبه بندی شرکتهای بیمه علاوه بر مشخص کردن جایگاه کلی بنگاه در صنعت و بازار و آگاهی دادن به ذینفعان، باعث افزایش رقابت و پویایی صنعت و توسعه جامعه میگردد. از طرف دیگر ارزیابی راهبردی عملکرد سازمان همواره یکی از اولین و اساسی ترین پیش نیاز های تدوین برنامه های بهبود برای سازمانها می باشد و از اهمیت بالایی بر خوردار است. یکی از مدل های راهبردی کارا در این زمینه، مدل کارت امتیازی متوازن میباشد که به بررسی متعادل تمامی جنبه های سازمان میپردازد.جامعه آماری این تحقیق شامل چهار بیمه دولتی (آسیا، ایران، البرز و دانا) می باشند. برای جمع آوری اطلاعات از روش نمونه گیری تصادفی استفاده شد. ابزار مورد استفاده در این تحقیق پرسشنامه است که جهت سنجش پایایی آن از معیار آلفای کرونباخ و معیار ضریب ناسازگاری، و برای بررسی روایی آن از روش محتوایی- صوری با اخذ نظرات کارشناسان میدان مطالعه استفاده شده است، که نتایج، پایایی و روایی مناسب ابزار را نشان داد. در بخش تجزیه و تحلیل داده ها، از روش تلفیقی کارت امتیازی متوازن و تحلیل سلسله مراتبی گروهی استفاده شد. نتایج نشان دادکه که شرکت بیمه D دارای نمره نهایی بالاتری نسبت به سایر شرکت های بیمه میباشد. و بعد از آن به ترتیب شرکت های بیمه C، Aو B قرارگرفته اند.
    کلیدواژگان: بیمه، رویکرد کارت ارزیابی متوازن، تحلیل سلسله مراتبی گروهی
  • محمد محمودی میمند، لطف الله فروزنده دهکردی، علی رجب زاده قطری، الهه ملایی* صفحات 37-60
    پژوهش حاضر با عنوان شناسایی و اولویت بندی عوامل تاثیرگذار مهندسی مجدد فرایند کسب و کار بر چابکی سازمان در سازمان بنادر و دریانوردی ایران انجام شده است در ابتدا به مطالعه مبانی نظری پرداخته شد. مجموعه اطلاعات گردآوری شده در این مرحله، برای محقق این امکان را فراهم می آورد تا مدل مفهومی تحقیق را تبیین نماید. سپس با استفاده از ابزار مصاحبه با خبرگان، شاخص های مناسب جهت سنجش متغیرهای موجود در مدل شناسایی گردید. در مرحله بعد پرسشنامه طراحی شد. این پرسشنامه حاوی 55 سوال در مقیاس پنج گزینه ای لیکرت است و پس از تایید روایی و پایایی، توسط 104 نفر از مدیران و کارشناسان سازمان بنادر و دریانوردی تکمیل گردید. نتایج پژوهش نشان داد که متغیرهای رهبری و توانمندسازی نسبت به سایر متغیرها بیش ترین تاثیر را بر چابکی سازمان دارند و در نهایت هر یک از متغیرهای ابعاد اصلی مدل با استفاده از روش دیماتل اولویت بندی شد.
    کلیدواژگان: مهندسی مجدد فرایند کسب وکار، چابکی سازمان، روش دیماتل
  • حمیدرضا خانپور*، الهه فرخ پور، فاطمه فرخ پور صفحات 61-96
    با توجه به این که توسعه صنعت گردشگری می تواند نقش زیادی در اشتغال و توسعه فرهنگ کار و کارآفرینی داشته باشد لذا مقاله حاضر با هدف مقایسه وضعیت موجود و مطلوب صنعت گردشگری در ایران و نقش آن در توسعه فرهنگ کار و کار آفرینی در کشور و بررسی زیر ساخت های لازم جهت توسعه این صنعت تهیه شده است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف از نوع کاربردی و رویکرد آن کمی و کیفی می باشد. روش تحقیق و تجزیه و تحلیل داده ها در این پژوهش از طریق آمار توصیفی و همچنین آمار استنباطی: آزمون t و ضریب همبستگی پیرسون و جهت اولویت بندی زیر ساخت ها از آزمون فریدمن بررسی های مربوطه انجام شده است. جامعه آماری، کارشناسان و متخصصین دست اندر کار سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری می باشند. نتایج حاصله حاکی از این است که بین زیر ساخت ها رابطه معنا داری وجود دارد که با یکدیگر، هم جهت می باشند و از طریق آزمون فریدمن بین زیر ساخت ها تفاوت وجود دارد و زیر ساخت مهارتی بیشترین اهمیت و زیر ساخت اقتصادی کمترین اهمیت را دارا می باشند.
    کلیدواژگان: گردشگری، مهارت، کارآفرینی، آموزش، اقتصاد، الکترونیک
  • بهروز لاری سمنانی*، سمیرا گودرزی صفحات 97-118
    در این پژوهش ویژگی های حاکمیت شرکتی با استفاده از متغیرهای اندازه هیات مدیره، نفوذ مدیر عامل، دوگانگی وظیفه مدیرعامل، استقلال هیات مدیره و مدت زمان تصدی مدیر عامل اندازه گیری می شود وبرای ارزش سهام ارزش بازاری آن استفاده می شود روش آماری مورد استفاده جهت آزمون فرضیه تحقیق همبستگی پیرسون،آزمون کای دو و رگرسیون چند متغیره می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد که بین ویژگی های حاکمیت شرکتی و ارزش سهام در شرکت های صنایع مالی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران رابطه معنی داری وجود دارد. رابطه معنی دار منفی بین استقلال هیات مدیره و ارزش سهام وجود دارد علاوه بر این، رابطه معنی دار بین سایر ویژگی های حاکمیت شرکتی (اندازه هیات مدیره، نفوذ مدیر عامل، دوگانگی وظیفه مدیر عامل، مدت زمان تصدی مدیرعامل) و ارزش سهام وجود ندارد.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، ارزش سهام، صنایع مالی، بورس اوراق بهادار تهران
  • رضا رسولی*، مجید ضماهنی، سعید شهرآئینی صفحات 119-144
    در محیط پر چالش هزاره جدید، در عرصه رقابت میان سازمانها و شرکتها، یکی از مولفه های افزایش دهنده موفقیت برای سازمانها، متمرکز شدن بر وظیفه مدیریت استراتژیک منابع انسانی است. کنترل منابع (مانند: منابع فیزیکی، سازمانی، اطلاعاتی و انسانی)، مزیت رقابتی را نصیب سازمان می کند. در این میان منابع انسانی به دلیل محدودیت آن و منابع اطلاعاتی به دلیل اهمیت آن در تصمیم گیری درست، از اهمیت بیشتری برخوردار هستند. پیامدهای مدیریت استراتژیک منابع انسانی در بخش های مختلف جهان در تحقیقات مختلف مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است. عمق اجرای مدیریت استراتژیک منابع انسانی منجر به بهره وری و عملکرد سازمانها می باشد. هدف مقاله فوق بررسی رابطه مدیریت استراتژیک منابع انسانی و عملکرد مالی شرکت های حاظر در بازار بورس تهران می باشد و به این مساله می پردازد که آیا رابطه ای بین نوع روش به کار رفته در مدیریت منابع انسانی و عملکرد شرکت می باشد.برای تحلیل داده ها از شیوه های آمار توصیفی(پیمایشی) و استنباطی از نرم افزار spss استفده شده است.نتیجه تحقیق یک استراتژی خاص را برای اداره منابع انسانی پیشنهاد می دهد.
    کلیدواژگان: مدیریت استراتژیک منابع انسانی، مزیت رقابتی، عملکرد مالی
  • حسین وصال*، اکبر جلوداری، محسن وصال صفحات 145-172
    دانش سازمانی و مدیریت در طول یک صد سال اخیر دستخوش تغییرات و تحولات بنیادی شده است. دنیای پویا و منعطف امروز سازمانها را وادار کرد که از اوایل دهه ی1980، به منظور تسریع تغییرات،توجه زیادی به خلاقیت ونوآوری نشان دهند.امروزه سازمان ها باید نوآوری داشته باشندتا زنده بمانند؛ و بی شک از اینروست که مفاهیمی همچون خلاقیت سازمانی ظهور و بروز یافته و روز به روز در ادبیات سازمانی گستره ی جدیدی را به خود اختصاص می دهند. بر این اساس در پژوهش حاضر، به بررسی رابطه ی عوامل اکتسابی و موثر کارآفرینی با میزان کارآفرینی سازمانی پرداخته شده است. جامعه ی آماری پژوهش حاضررا کلیه کارکنان سازمان تامین اجتماعی استان فارس تشکیل داده که از میان آنان به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای130 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده هاپرسش نامه ی محقق ساخته بر اساس طیف لیکرت است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که رابطه ی معناداری بین عوامل اکتسابی کارآفرینی شامل توانمندی روان شناختی، آموزش، ساختار سازمانی و مهارت با میزان کارآفرینی سازمانی وجود دارد. همچنین میزان کارآفرینی سازمانی با توجه به متغیرهای جنس، سن، سطح تحصیلات و سنوات خدمت بررسی و متفاوت بودن تاثیر مولفه ها محرز گردیده است.
    کلیدواژگان: قابلیت ها ومهارت ها، آموزش، ساختار سازمانی، توانمندی روان شناختی، کارآفرینی سازمانی
  • سعید عبدالمنافی*، مهدی نساجی کامرانی صفحات 173-190
    با توجه به شتاب تحولات، محیط رقابتی و عدم اطمینان محیطی در دنیای امروز، دانش، راهبردی ترین منبع برای حفظ و تقویت مزیت رقابتی به شمار می رود و به همان اندازه که مدیریت دانش در به دست آوردن مزیت رقابتی مهم است، فرهنگ سازمانی نیز در اجرا و حمایت مدیریت دانش مهم است. این مقاله در مرحله اول شاخص ها یا عواملی تبیین کننده فرهنگ سازمانی در ایران شناسایی و با استفاده از آنها الگوی فرهنگ سازمانی بکاربرنده و ایجاد کننده دانش را طراحی و در صنعت خودروی ایران مورد آزمون قرار داده است. برای طبقه بندی شاخص ها در چند عامل، از نمونه ای 96 نفری متشکل از صاحب نظرانی که در کشور ایران در ارتباط با موضوع فرهنگ سازمانی و مدیریت دانش تالیف، ترجمه و یا مقاله ای داشته اند، استفاده شده است و برای آزمون الگو، 120 نفر از طبقات مختلف کارکنان ومدیران صنعت خودرو به صورت نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. جهت تجزیه وتحلیل داده ها به منظور پی بردن به شاخص های زیربنایی فرهنگ سازمانی از روش تحلیل عاملی تاییدی بر اساس مولفه های اصلی، برای آزمون فرضیه های پژوهش از روش رگرسیون و برای آزمون الگو از طریق رابطه بین متغیرها و معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل استفاده شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل اطلاعات حاکی از آن است که تعلق سازمانی، خلاقیت فردی، انسجام، مسئولیت پذیری، الگوی ارتباطات و فاصله قدرت از عوامل تبیین کننده فرهنگ سازمانی در ایران بوده و فرهنگ سازمانی ایجاد کننده و به کار برنده دانش بر مدیریت دانش تاثیر دارند.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، مدیریت دانش، صنعت خودرو، فرهنگ سازمانی بکار برنده و ایجاد کننده دانش
  • رومینا فرهادی نهاد*، مریم سلیمانی صفحات 191-210
    عدم اتصال میان اجزای سیستم، پذیرش تکنولوژی را از طریق کاهش یا نبود ادراک مصرف کننده بالقوه و وضعیت چشم پوشی مرتبه دوم(چشم پوشی از چشم پوشی) به انحصار در می آورد. شرایط تاثیر معیوب یا شکست خوردن در استفاده، گسترش یا لجستیک های تکنولوژی، دیستکنیا نامیده می شود. دیستکنیا در همه جا حضور دارد و ریشه آن که در چشم پوشی مرتبه دوم است و به طور ضمنی بر فرصت کارآفرینانه دلالت دارد. کارآفرینی، شناسایی و کشف پتانسیل اقتصادی از طریق تغییر معانی ایجاد شده تولید وکنترل اقتصادی است که به طور استراتژیکی منابع اقتصادی را مجددا از شیوه های موجود به شیوه های نوآور تعیین می کند. مدل پذیرش تکنولوژی، یک سازه نظری از رابطه میان ادراک استفاده کنندگان بالقوه و تمایلات رفتاری است که به پذیرش واقعی تکنولوژی منجر می شود. توجه مدل پذیرش تکنولوژی فرض یک تکنولوژی موجود و عملی یا سیستم تکنولوژیکی، سودمندی ادراک شده، سهولت استفاده ادراک شده که تمایل به استفاده را تعیین می کند، که به ترتیب پذیرش واقعی را تعدیل می کنند. این شروع راه حل های کارآفرینانه به عنوان گزینه ای برای وضعیت دیستکنیک است که براساس آن مدل پذیرش تکنولوژی عمل می کند. این مقاله به بررسی پدیده دیستکنیا، عمل کارآفرینانه که مدل پذیرش تکنولوژی را پیش بینی می کند و مکانیسم های کارآفرینانه که دیستکنیا علاج می یابد، می پردازد.
    کلیدواژگان: دیستکنیا، کارآفرینی، تکنولوژی، اقتصاد تکاملی
  • زین العابدین رحمانی*، ملیحه رضایی فرح آبادی صفحات 211-230
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی بین اثربخشی استفاده از فرآیند مدیریت دانش با کارافرینی سازمانی انجام شده است.جامعه آماری پژوهش بخش خدمات عمومی استان گلستان می باشد که 320 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند.روش جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه بوده و تجزیه و تحلیل آماری هم به وسیله ی نرم افزار اس پی اس اس و به روش همبستگی پیرسون و رگرسیون انجام شد. داده های بدست آمده از این پژوهش نشان دهنده ی رابطه ی معنا دار و مثبت بین اثربخشی فرآیند مدیریت دانش با کارافرینی سازمانی است. یعنی هرچه میزان اثربخشی استفاده از فرآیند مدیریت دانش درسازمان بیشتر باشد سطح کارافرینی سازمانی ارتقا پیدا خواهد کرد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، مدریت دانش، فرآیند مدیریت دانش، کارآفرینی سازمانی
|
  • Behnam Hakami Shalamzari *, Ali Reza Shirvani, Mohammad Esmaeel Ansari Pages 1-24
    Banking industry is more than ever the need for innovation and creativity. Factors such as intense competition، lack of financial resources and the arrival of a new generation of competitors such as private banks and financial institutions، credits، state banks have been forced to innovate more and more important in various aspects، ranging from Technology advanced management methods and Due to new banking services. The purpose of this research to investigate the effect factors of the internal controllable aspects of the conceptual model Robbins and DeCenzo compensation on dependent variables included the development of innovative employees. The population of this study consisted of 165 employees of the Agricultural Bank of ChaharMahal& Bakhtiari. Results show that the 43 percent of employees innovation by index compensation strategy is predictable. Also، the findings indicate that most of the opportunity to grow is that for every one unit increase in the independent variable 34 percent change in the dependent variable (D innovation) will develop stage after freedom and authority to work with a 26 percent working interest impressive 22% with little impact on other independent variables did not show change.
    Keywords: strategy, Compensation, development innovation
  • Amene Kiarazm * Pages 25-36
    Insurance industry is one of the industries that have special importance and validity in modern economy, domestic and foreign trade. Performance evaluation and grading the insurance company in addition to determining the general position of agency in industry, market and informing the beneficiaries, cause increase in competition, dynamism in industry, and development in community. On the other hand, organization strategic performance evaluation is always one the first and most basic prerequisites for compiling improvement programs in organizations and it has a high importance. One of the strategic efficient models in this aspect is BSC that equally analyses all aspects of organization. The statistical population in this research is consists of four governmental insurance (Iran, Asia, Dana and Alborz). For collecting data, haphazard sampling procedure was used. Study tool is questionnaire whose reliability was measured by consistency ratio and whose validity was measured by content-construct method by acquiring the opinions of experts and some managers in this field of study; and the results showed appropriate reliability and validity. In analysis data section, the group integrative procedures AHP and BSC were used. The results showed that the D insurance company had the higher final score than the other companies. After that the C, A and B insurance companies were respectively.
    Keywords: Insurance, BSC, AHP
  • Pages 37-60
    The present study intended to identify and prioritize effective business process reengineering factors on organizational agility in the Ports & Maritime organization of Iran. Initially the theoretical principles were discussed. The data gathered in this stage provided us with the possibility to present a conceptual framework for the study. Subsequently, through interviewing with experts, some indices for evaluating the variables in the model were identified. On the following stage, a questionnaire was developed. The questionnaire included 55 items, based on a 5-point Likert scale. After determining the validity and reliability of the questionnaire, 104 experts in Ports & Maritime organization completed the questionnaire. The results of the research revealed that leadership and empowerment variables had the most effect on organizational agility than other variables. After extracting the final model, the variables of the model were prioritized with DEMATEL technique.
    Keywords: Business Process Reengineering, Organizational Agility, DEMATEL
  • Pages 61-96
    Tourism development can be a large role in the employment and development of the culture of work and entrepreneurship. The purpose of this paper is to compare the existing situation and favorable tourism industry in Iran and its role in the development of entrepreneurship and business culture in the country and check the necessary infrastructure to develop the industry. In this study, the purpose of the type of functional and qualitative and quantitative approach is. Research methods and data analysis, descriptive statistics, as well as through statistical inference is. Statistical inference including t-test and Pearson correlation coefficient and to prioritize infrastructure test is performed the relevant investigation Friedman. The statistical population consists of experts and technical and professional education organization of professionals in the country and the Organization's cultural heritage and tourism. The results obtained show that the relationship between Infrastructures, there are significant with each other, both to and through the difference between Friedman's test Infrastructures there And the most important skill infrastructure and economic infrastructure have the least importance.
    Keywords: tourism, skills, entrepreneurship, education, economy, electronics
  • Behrouz Larisemnani *, Samira Godarzi Pages 97-118
    In this research, corporate governance characteristics were measured on the basis of board size, CEO influence, duality of CEO tasks, board independency, Chief Executive Officer Tenure and market value is considered as stock value. Pearson correlation of coefficient and multiple variable regressions are used. Finding shows relations between corporate governance characteristics and stock value. The negative relation between managerial board independency and stock value were observed but other specifications haven’t shown any significant relation with stock value.
    Keywords: corporate governance, stock value, financial industries, TSE
  • Reza Rasouli *, Majid Zamaheni, Saeid Shahrayini Pages 119-144
    Challenging environment in the new millennium, and the competition among organizations and companies, is one of the factors that enhancing success for organizations to focus on strategic human resource management. Control of resources (such as physical, organizational, information and human resources), confers organization competitive advantage. Meanwhile, human resources because of its limitation and information resources because of its importance in decision making, are more important. Strategic human resource management outcomes in different parts of the world have been reviewed and evaluated in several studies. Depth of implementation Strategic human resource management is productivity and performance in organizations. The purpose of this paper is to investigate the relationship between strategic human resource management and the financial performance of companies in Tehran Stock Exchange which deals with this issue that what is the relationship between the methods used in human resource management and organizational performance. For the data analysis methods descriptive statistics (survey) and the inference applied by using spss software. The outcome of research proposes a specific strategy for managing human resources.
    Keywords: Strategic human resource management, competitive advantage, financial performance
  • Hossein Vesal *, Akbar Jelodari, Mohsen Vesal Pages 145-172
    Knowledge of organization and management has undergone radical changes since a century ago. Today's dynamic and flexible world has forced organizations to pay a great attention to creativity and innovation aimed at accelerating changes since early 1980s. Nowadays, organizations must generate their innovations in order to survive. Undoubtedly, this is the reason for the emergence of such concepts as organizational creativity, which is increasingly appropriating a new scope in the organizational literature. Accordingly, in the present research, assessment of the relationship between entrepreneurial efficient acquired factors and the extent of organizational entrepreneurship was addressed. The statistical community of the current research involved all the employees of Social Security Organization of Fars Province from among whom 130 persons were typically selected using Cluster Sampling Method. Data collection instrument was a questionnaire made based on Likert scale. Results were indicative of a significant relation between entrepreneurial acquired factors including psychological capabilities, education, organizational structure, and skills, and the extent of organizational entrepreneurship. Furthermore, the degree of organizational entrepreneurship was evaluated with regard to such variables as gender, age, level of education, and years of service and the discrepancies between these components were ascertained.
    Keywords: skills, capabilities, education, organizational structure, psychological capability, organizational entrepreneurship
  • Saeid Abdolmanafi *, Mehdi Nassaji Kamrani Pages 173-190
    acceleration of changes, competitive environment and uncertainty in today world make knowledge as the most strategic resource for maintain and reinforcement of competitive advantage and Knowledge management is important to achieve competitive advantage, as well as organizational culture in implementing and protecting knowledge management. This thesis in the first phase seeks to explore indicators that formed culture in Iranian organizations. and with use of this factors design Knowledge Applying & Creating Organizational Culture model and testing it in Iran Automobile Industry. For categorizing indicators has used statistical samples of 96 specialists that have had studies and researches in relating to organizational culture and knowledge management in Iran and for testing model has used stratified sampling and selected 120 samples of different classes of employees and managers of Automobile Industry. For analysis of data organizational culture indicators and summarize a set of variables used confirmative factor analysis basis on principal component, for testing research hypothesizes use regression method and for testing model by relationships of variables and structural equations and LISREL software has used. The results indicate communication quality, individual creativity, integration, organizational identity, power distance and responsibility are factors that clarifying organizational culture in Iran and knowledge creating and applying organizational culture influence knowledge management.
    Keywords: Organizational culture, Knowledge management, Automobile Industry, Iran, Knowledge Applying, amp, Creating Organizational Culture
  • Pages 191-210
    Lack of interconnection among system components creates a limitation in technology adoption by the reduction or absence of potential users’ perception implying the second-order ignorance state (ignorance of ignorance). Effect of defective or fail in use, extend or logistic technology is dystechnia presenting everywhere and its origin implicitly implies in entrepreneurial opportunity. The identification and exploitation of economic potential by changing the means of economic production and control is called entrepreneurship which strategically allocate economic resource from present approach to innovative one again. Technology Adoption Model is a theoretical construct of the relationship between potential users’ perception and behavioral intentions resulting in actual technology adoption. The attention of Technology Adoption Model is assumes a practical or technological system, perceived usefulness, perceived ease of use determining the intention to use adjusting the actual acceptance respectively. This is the start of entrepreneurial solutions as an option to the dystechnic status upon which Technology Adoption Model is worked. The aim of present study is considering dystechnia phenomenon anticipating Technology Adoption Model as well as entrepreneurial mechanisms which the phenomenon is cured.
    Keywords: Dystechnia, entrepreneurship, Technology, Evolotionary economic
  • Zeinolabedin Rahmani *, Malihe Rezaie Pages 211-230
    this study is done to survey the relationship between effectivness of process of knowledge management with organizational entrepreneurship in the organization. The population of this study was conducted in public servant of Golestan province and 320 people selected as sample based on krejcie & morgan table. data was collected through a questionaire and statistical analysis was performed by spss software by using Pearson correlation and regression tests. Data indicated a significant and positive relationship between effectivness process of knowledge management with organizational entrepreneurship. It means that the greater the effectiveness of the knowledge management process is, the organizational entrepreneurship level will improve.
    Keywords: entrepreneurship, knowledge management, process of knowledge management, organizational entrepreneurship