فهرست مطالب

تحقیقات بازاریابی نوین - پیاپی 3 (پاییز و زمستان 1390)

فصلنامه تحقیقات بازاریابی نوین
پیاپی 3 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • میراحمد امیرشاهی، کامبیز حیدرزاده، فاطمه دبستانی صفحات 1-26
    نوآوری و عرضه محصول جدید نقش مهمی در رشد و سوددهی شرکت ها دارد و مدیران بازاریابی برای کسب موفقیت در فروش و بازاریابی محصولات جدید خود، مصرف کنندگان نوآور را هدف قرار می دهند. ابعاد متفاوت نوگرایی مصرف کننده برنامه بازاریابی متفاوتی را می طلبد. در این نوع فعالیت های بازاریابی، داشتن درک درست از سبک های تصمیم گیری مصرف کنندگان نوآور امری ضروری است. این پژوهش به دنبال بررسی تاثیر نوگرایی مصرف کنندگان بر سبک های تصمیم گیری خرید آنان با استفاده از مدل پارک و همکاران است و در آن رابطه بین دو نوع از نوگرایی مصرف کنندگان (احساسی و شناختی) و سبک های تصمیم گیری خرید آنان مورد بررسی قرار می گیرد. روش پژوهش حاضر توصیفی- پیمایشی است و جامعه آماری آن، دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران هستند. نمونه آماری تحقیق با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شده است. در پژوهش حاضر، برای گردآوری داده ها از روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. در روش کتابخانه ای (شامل حضوری و دیجیتالی) با استفاده از ابزار فیش برداری و در روش میدانی با استفاده از ابزار پرسش نامه نسبت به گردآوری داده ها اقدام شده است. در طراحی پرسش نامه از فن ترجمه معکوس و برای بررسی اعتبار و پایایی آن از پیش آزمون استفاده شده است. اعتبار پرسش نامه با اعتبار محتوا و اعتبار صوری حاصل شده است و پایایی آن با استفاده از پایایی بازآزمایی و پایایی همسانی درونی محاسبه شده است. برای آزمون روابط بین نوگرایی شناختی و احساسی مصرف کنندگان و سبک های متفاوت تصمیم گیری خرید آنان و تجزیه و تحلیل داده ها، مدل معادلات ساختاری در نرم افزار لیزرل به کار گرفته شده است.
    در نهایت، از میان هشت فرضیه پژوهش، فقط چهار فرضیه تایید شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد نوگرایی شناختی با سبک تصمیم گیری خرید «حساس به کیفیت عالی و کمال گرا» و نوگرایی احساسی با سبک تصمیم گیری خرید «حساس به برند»، «نوجو و مدگرا» و «در جست و جوی سرگرمی» رابطه مستقیمی دارند. این یافته ها به مدیران کمک می کند که بینش عمیق تری نسبت به توسعه و بازاریابی محصولات جدید داشته باشند. ارتباطات بازاریابی و مدیریت برند و بازاریابی محصولات جدید باید براساس جذب دو نوع متفاوت از مصرف کنندگان نوآور (شناختی و احساسی) و سبک های متفاوت تصمیم گیری خرید آنها باشد. همچنین یافته ها به مدیران بازاریابی کمک می کند تا بتوانند برای هدف قراردادن گروه یا بخش خاصی از مصرف کنندگان خود، رویکرد کارامدتری اتخاذ کنند.
    کلیدواژگان: نوگرایی مصرف کننده، نوگرایی احساسی، نوگرایی شناختی، سبک های تصمیم گیری خرید مصرف کننده
  • منیژه قره چه، منیره دابوییان صفحات 27-46
    وفاداری مشتریان یکی از موضوع هایی است که امروزه از دیدگاه بسیاری از مدیران به ویژه در بخش خدمات، به علت فضای رقابتی حاکم بر آن از جایگاه ویژه ای برخوردار است. نکته بسیار درخور توجه در این صنایع، نقش موثر کارکنان در خلق ارزش است به گونه ای که می توان گفت حفظ و نگهداری مشتریان وفادار، بدون کارکنان راضی و وفادار امکانپذیر نیست، چرا که کارکنان وفادار، خدمات را با کیفیت بالاتری ارائه می کنند و در جلب رضایت مشتری و وفادار نمودن آنها سهم بسزایی دارند. این پژوهش، با هدف ارزیابی رابطه میان وفاداری کارکنان و وفاداری مشتریان در صنایع خدماتی انجام شده است. برای گردآوری داده ها از منابع کتابخانه ای، مصاحبه و پرسشنامه بهره گرفته شده است. داده ها از یک نمونه آماری متشکل از 303 نفر از کارکنان فروشگاه های زنجیره ای رفاه و شهروند و 356 نفر از مشتریان مراجعه کننده به این دو فروشگاه زنجیره ای جمع آوری شده است. در این پژوهش، چهار فرضیه مطرح و برای آزمون آنها از آزمون همبستگی پیرسون و روش معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که وفاداری کارکنان و وفاداری مشتری، قویا به هم وابسته اند. همچنین بین وفاداری کارکنان و کیفیت خدمات، کیفیت خدمات و رضایت مشتری و رضایت مشتری و وفاداری مشتری ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: وفاداری کارکنان، وفاداری مشتریان، کیفیت خدمات، رضایت مشتری
  • رسول غلام زاده، مهدی قنواتی صفحات 47-62
    یکی از تصمیمات راهبردی جا انداختن کالا در بازار سبک ورود به بازار است. اتخاذ یک راهبرد رقابتی مناسب بستگی به تصمیم شرکت برای ورود به بازار، قبل یا بعد از رقبا دارد. این مطالعه به دنبال بررسی روابط میان متغیرهای سبک ورود به بازار و جهت گیری راهبردی شرکت هاست. سه راهبرد در این میان تعریف شده است: راهبرد رهبری هزینه؛ راهبرد تمایز نوآوری؛ و راهبرد تمایز بازاریابی. پرسش اساسی در این مطالعه این است که آیا شرکت ها بر اساس سبک ورودشان به بازار، از راهبرد های متفاوتی استفاده می کنند، یا خیر. مدل ارائه شده بر روی 102 نمونه از شرکت های تولیدی فعال در صنعت مواد غذایی با استفاده از مدل یابی معادله ساختاری و بر اساس روش شناسی کمترین مربعات بخشی (PLS) آزمون شده است. یافته های پژوهش حاکی از تاثیر مستقیم سبک ورود به بازار بر روی اتخاذ یک جهت گیری راهبردی معین از سوی شرکت هاست، به طوری که شرکت های پیشگام بیشتر گرایش به استفاده از راهبرد تمایز در دو سطح بازاریابی و نوآوری آن را دارند، در حالی که راهبرد رهبری هزینه بیشتر در بین پیروان مرسوم است.
    کلیدواژگان: سبک ورود به بازار، جهت گیری راهبردی، رهبری هزینه، تمایز بازاریابی، تمایز نوآورانه
  • محمدعلی شاه حسینی، امیر اخلاصی، کمال رحمانی صفحات 63-78
    تحقیق حاضر در پی یافتن رابطه بین ارزش ویژه برند خدمات و مولفه های آن و رفتار خرید مصرف کنندگان در بانک انصار است. آمیخته بازاریابی در واقع نقطه شروع حرکت سازمان هاست که شکل گیری ادراک مشتریان نیز از آن ناشی می شود. پس از آگاهی مشتریان از محصول، ادراکی متناسب با پیام های سازمان در ذهنشان شکل می گیرد که به رفتارهای بعدی آنها و وفاداری و خرید و یا عدم خرید منجر می شود. در این تحقیق، می کوشیم تا در ابتدا با ارایه مدلی جامع از روند شکل گیری ادراکات و رفتارهای بعدی متناسب با آن به عوامل موثر بر ارزش ویژه برند خدمات و رفتار خرید پرداخته و سپس با انتخاب متغیرهای مناسب از هر گروه به بررسی روابط بین آنها و رفتار خرید مصرف کنندگان در بانک انصار بپردازیم. تحقیق از طریق توزیع پرسشنامه بین مشتریان بانک در سطح استان قزوین (10 شعبه) صورت می گیرد که با توجه به نامحدود بودن جامعه آماری نمونه گیری به روش طبقه بندی شده تصادفی انجام گرفته است. تعداد نمونه آماری 385 مورد بوده و برای اطمینان از پایایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ استفاده شده است. نتایج حاصل از تحقیق روابط مطابق با مدل ارایه شده را تایید می نمایند. از نتایج مهم می توان به تاثیرپذیری برجسته تبلیغات دهان به دهان از آمیخته بازاریابی و تاثیر زیاد آن بر خرید مشتریان اشاره کرد، در حالی که این متغیر با ادراکات درونی هیچ رابطه ای ندارد. همچنین نقش متغیر عکس العمل درونی و ادراکات در وفاداری و خرید بلندمدت مصرف کنندگان بسیار حائز اهمیت است. عکس العمل درونی تنها از ادراکات درونی مشتری ناشی می شود و هیچ تاثیر مستقیمی بر روی ارزش ویژه برند خدمات ندارد
    کلیدواژگان: ارزش ویژه برند خدمات، رفتار خرید مصرف کننده، ادراک مصرف کننده، وفاداری، آمیخته بازاریابی خدمات، عکس العمل درونی
  • آذر کفاش پور، فریبرز رحیم نیا، طاهره نبی زاده صفحات 79-98
    این مقاله با هدف بررسی تاثیر ارزش بر نگرش در راستای تبلیغات اینترنتی با توجه به نقش جنسیت شکل گرفته است. برای نیل به این هدف، فضای نمونه 252 نفری از دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه فردوسی مشهد با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده انتخاب گردید. همچنین ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد شده دوکافی (1996) و زانگ و وانگ (2005)، بوده است که روایی و پایایی آن تایید گردیده و داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار اسمارت پی.ال.اس مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج به دست آمده نشان داد که ارزش درک شده کاربران از سرگرمی و آگاهی بخشی به عنوان دو استراتژی پرکابرد در زمینه تبلیغات اینترنتی، ارتباط مستقیم و معناداری با نگرش در راستای تبلیغات اینترنتی دارد و همچنین جنسیت، بر ارتباط بین ارزش درک شده آگاهی بخشی و سرگرمی و نگرش، تاثیر تعدیل کننده دارد.
    کلیدواژگان: ارزش درک شده، نگرش، جنسیت، آگاهی بخشی، سرگرمی، تبلیغات اینترنتی
  • مژده هاشمیان، محمدتقی عیسایی صفحات 99-108
    هدف از این مقاله، بررسی عوامل کلیدی تاثیر گذار در پذیرش همراه بانک (به عنوان نوآوری جدید بانکداری الکترونیک) از سوی مشتریان بانک هاست. لذا با استفاده از مدل های موجود در ادبیات، عوامل بالقوه موثر در پذیرش این ابزار مورد بررسی قرارگرفته اند. در تجزیه و تحلیل آماری از روش های آمار توصیفی، آزمون میانگین تک نمونه ای، تحلیل عاملی تاییدی و آزمون همبستگی اسپیرمن استفاده شده است. متغیرها نیز با طیف لیکرت اندازه گیری و براساس مدل رفتار مشتری دسته بندی شده اند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها بوسیله نرم افزارهای SPSS و LISREL انجام شده است. نتایج نشان می دهد عوامل کیفیت خدمات، اعتماد به بانک، عملکرد مورد انتظار، تطبیق وظیفه- فناوری، تلاش مورد انتظار، شرایط تسهیل کننده، آگاهی از خدمات، خودکارآمدی و نوآوری شخصی تاثیر معناداری بر پذیرش همراه بانک دارند. لیکن عامل احساس ریسک نسبت به نوآوری شخصی و خودکارآمدی و آگاهی تاثیر کمتری بر پذیرش دارد و همبستگی معناداری با رضایت مشتری ندارد. ضمنا در این تحقیق مشتریان بانک سامان مورد مطالعه قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: همراه بانک، بانکداری الکترونیک، پذیرش، رضایت، وفاداری
  • هادی مرادی، عظیم زارعی صفحات 109-128
    هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر تصویر ذهنی کشور مبدا بر شکل گیری ارزش ویژه نام تجاری است. علاوه بر این، هدف ثانویه تحقیق بررسی تاثیر واسطه ای درگیری ذهنی مصرف کننده نسبت به محصول است. بدین منظور، چارچوب مفهومی تحقیق طراحی و روابط بین ساختارهای آن (تصویر ذهنی کشور مبدا، ابعاد ارزش ویژه، ارزش ویژه نام تجاری کل) مطرح گردید. داده ها با استفاده از نظرات 602 نفر از دانشجویان کشور که دارنده لپ تاپ و گوشی های تلفن همراه با نام های تجاری مورد بررسی بودند، جمع آوری گردید. تحلیل عاملی اکتشافی، وفاداری به نام تجاری، کیفیت ادراکی و تداعی/ آگاهی را بعنوان ابعاد ارزش ویژه نام تجاری معرفی نمود. تحلیل رگرسیون و تحلیل همبستگی زیرگروه جهت آزمون فرضیات مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشاندهنده تاثیر تصویر ذهنی کشور بر ابعاد ارزش ویژه و ارزش وی‍ژه نام تجاری کل است. همچنین تاثیر تعدیل گری درگیری ذهنی مصرف کننده نسبت به محصول بر رابطه بین تصویر ذهنی کشور مبدا و ارزش ویژه نام تجاری تایید گردید. مقاله حاضر از این جهت که از یک سو به شناسایی عوامل موثر بر شکل گیری ارزش ویژه نام تجاری و از سوی دیگر به تاثیر درگیری ذهنی مصرف کننده نسبت به محصول از دیدگاه مصرف کنندگان ایرانی می پردازد، حائز اهمیت و درخور توجه است.
    کلیدواژگان: رفتار مصرف کننده، ارزش وی~ژه نام تجاری، تصویر ذهنی کشور مبدا، درگیری ذهنی مصرف کننده نسبت به محصول
  • سید رضاسیدجوادین، مجتبی براری*، اشکان الهیاری صفحات 129-144

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر مزایای رابطه ای حاصل از روابط بلندمدت میان کارمند و مشتری و تاثیر آن بر پیامدهای رفتاری مثبت برای سازمان است. در مورد پیامدهای رفتاری نیز بر کیفیت رابطه و تبلیغات توصیه ای بعنوان دو پیامد رفتاری سودمند برای سازمان تاکید شده است. پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی است که به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق نیز شامل 401 نفر از مشتریان چهار بانک، ملی، ملت، صادرات و پارسیان بوده است. ابزار گردآوری داده ها پرشسنامه است و فرضیه های تحقیق نیز با استفاده از تکنیک مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل بررسی شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که مزایای اطمینان، اجتماعی و احترام تاثیر مثبت و معناداری بر کیفیت رابطه داشته است. اما مزایای رفتار ویژه تاثیر معنادار بر کیفیت رابطه نداشته و همچنین کیفیت رابطه نیز بر تبلیغات توصیه ای، تاثیر مثبت و معنادار داشته است. همچنین نتایج تحقیق در هر یک از بانک ها بررسی شده است.

    کلیدواژگان: مزایای رابطه ای، کیفیت رابطه، تبلیغات توصیه ای، صنعت بانکداری
  • علی عطافر، حسین منصوری صفحات 145-164
    امروزه با توجه به رشد و تنوع فناوری های تجارت الکترونیک، تعداد فروشگا ه های مجازی به صورت تصاعدی افزایش یافته و این امر چالش های جدیدی در کسب و کار ایجاد نموده است. به طوری که بهبود و ارتقای وفاداری مشتریان به عنوان شاخص کلیدی در دستیابی به موفقیت پایدار در فروشگاه های الکترونیک تبدیل شده است. در این راستا، پژوهش حاضر در تلاش است مدل مناسبی جهت بهبود وفاداری مشتریان به فروشگاه های الکترونیک ارائه نماید. جامعه آماری این تحقیق شامل اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه یزد هستند که تجربه خرید کتاب از کتابفروشی های اینترنتی را داشته اند. با توجه به غیرنرمال بودن توزیع داده ها، از روش های ناپارامتریک (آزمون های علامت، من ویتنی، فریدمن و کروسکال والیس) جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که 21 مولفه استخراج شده در قالب سه دسته کلی(1- خدمات مشتری 2- طراحی وب سایت 3- اعتماد)، بر ارتقای وفاداری الکترونیک تاثیرگذار می باشند؛ به طوری که این عوامل و مولفه ها در مجموع 70% سازه عوامل موثر بر ارتقای وفاداری الکترونیک در کتابفروشی های اینترنتی را تبیین می کنند. یافته های حاصل از رتبه بندی عوامل مربوطه دلالت بر آن دارد که از دیدگاه اساتید و دانشجویان دانشگاه یزد، شاخص های مربوط به «اعتماد» بیشترین درجه تاثیرگذاری در بهبود وفاداری الکترونیک دارا هستند.
    کلیدواژگان: وفاداری، وفاداری الکترونیک، مشتریان اینترنتی، فروشگاه الکترونیک
  • فاطمه دانشیان، محمدصالح اولیاء، بهرام رنجبریان صفحات 165-192
    در عصر فرا رقابتی کنونی، شرکت ها به منظور کسب مزیت رقابتی به دنبال ارایه ارزش بیشتر به مشتریان نسبت به رقبا براساس شایستگی های محوریشان می باشند. در این راستا بسیاری از شرکت ها به بازارگرایی به عنوان یکی از ابزارهای بازاریابی نوین روی آورده اند. لذا طبیعی است که برنامه های واحد بازاریابی و استراتژی های آن نیز نقش به سزایی در موفقیت کل سازمان و سایر واحدها در کسب مزیت رقابتی داشته باشد. یکی از چالشهایی که بسیاری از شرکت ها از جمله شرکت تولید کننده فرش ماشینی مورد مطالعه در مسیر بازارگرا شدن با آن مواجه هستند این است که چه اقداماتی و بر مبنای چه ابعادی انجام دهند. اصل و اساس هر تصمیم استراتژیک در رویکرد بازارگرایی بر مبنای سه نوع ارزیابی صورت می گیرد: مشتریان (بازار)، نقاط قوت و ضعف سازمان و رقبا. هدف این پژوهش، ارایه مدلی جامع است که با در نظر گرفتن ابعاد اصلی در تصمیم گیری استراتژیک بازارگرا با تلفیق مدل کانو، تحلیل شکاف، توسعه کارکرد کیفیت و تکنیک فرآیند تحلیل شبکه ای بتواند اقدامات استراتژیک بازاریابی را برای واحد مورد مطالعه انتخاب و برای اجرا اولویت بندی کند. این پژوهش، در سه فاز اصلی انجام پذیرفته است. فاز اول شامل: شناسایی و اولویت بندی مولفه های رضایت مشتریان فرش ماشینی با مدل کانو و ارزیابی رقبای شرکت مورد مطالعه. فاز دوم شامل: اولویت بندی اولیه اقدامات استراتژیک بازاریابی با مدل توسعه کارکرد کیفیت. فازسوم شامل: اولویت بندی اقدامات از طریق فرآیند تحلیل شبکه ای با در نظر گرفتن معیارهای دیگری چون هزینه، اثربخشی در فروش و امکان پذیری برای شرکت و اولویت بندی نهایی اقدامات استراتژیک. براساس نتایج بدست آمده، سه اقدام اولویت دار برای شرکت مورد مطالعه عبارتند از: تولید نسل جدیدی از محصولات مبتنی بر تکنولوژی متفاوت و متمایز از محصولات موجود در بازار(استراتژی جهش بلند)، تولید و عرضه محصولاتی با ویژگی های ظاهری و طراحی بهتر و به روزتر از محصولات رقبا و ایجاد جاذبه های تبلیغی برتر و گسترده (استراتژی حمله مستقیم).
    کلیدواژگان: مدل کانو، رویکرد توسعه کارکرد کیفیت، برنامه ریزی استراتژیک بازاریابی، فرش ماشینی و تکنیک فرآیند تحلیل شبکه ای
  • حمیدرضا رضوانی، فاطمه گل علیزاده صفحات 193-218
    در دهه های اخیر، ورود به بازارهای خارجی نقش بسیار مهمی در توسعه اقتصادی ایفا کرده است. به دو دلیل اصلی تصمیم-گیری در خصوص انتخاب استراتژی های ورود به بازارهای بین المللی کاری پیچیده و مشکل است. اول، به دلیل ماهیت پویا و پیچیده شیوه های ورود، و دوم، به علت تاثیرگذاری متغیرهای مختلف بر آن. از این رو ضروری است متغیرهای مهم استراتژیک در نوع و شیوه ورود به بازارهای بین المللی شناسایی شوند. این مقاله به دنبال شناسایی عوامل موثر بر انتخاب استراتژی های ورود به بازار خارجی و میزان اثرگذاری آنها بر این انتخاب است. با بررسی ادبیات موضوع و ترکیب نتایج تحقیقات قبلی، انواع استراتژی های ورود به بازارهای خارجی در سه دسته کلی قرار گرفتند که عبارتند از: استراتژی های صادراتی، استراتژی های غیرصادراتی و استراتژی های بینابینی. در مرحله بعدی، عوامل موثر بر انتخاب این استراتژی ها شناسایی و براساس تئوری نقاط مرجع استراتژیک در دو عامل جمع بندی گردیدند. برای بررسی تاثیرگذاری این عوامل، 42 شرکت صادرکننده صنایع غذایی استان مازندران مورد بررسی قرار گرفت و 150 نفر از مدیران و کارشناسان مرتبط با بازاریابی بین المللی این شرکت ها به پرسشنامه تحقیق پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داه ها و آزمون فرضیه های مطرح شده در این تحقیق، با استفاده از نرم افزارهای SPSS،MINITAB و AMOSمورد آزمون قرار گرفتند. نتایج نشان می دهد که عدم قطعیت کشور مقصد، عدم قطعیت بازارمحصول، عدم قطعیت رقابتی، عدم قطعیت در رفتار شرکای احتمالی، تجربه بین المللی، دانش فنی، مهارت بازاریابی، میزان سرمایه گذاری کل، شدت رقابت صنعت، ماهیت فعالیت و جذابیت مکان عوامل موثری در انتخاب استراتژی های ورود به بازارهای خارجی هستند. همچنین، سه متغیر جذابیت مکان، تفاوت زبانی و عدم قطعیت کشور مقصد تبیین کننده خوبی برای متغیر کانون توجه هستند و ده متغیر عدم قطعیت کشور مقصد، عدم قطعیت بازارمحصول، عدم قطعیت رقابتی، تجربه بین المللی، اندازه شرکت، دانش فنی، مهارت بازاریابی، میزان سرمایه-گذاری کل، مرتبط بودن و ماهیت فعالیت تبیین کننده خوبی برای متغیر میزان کنترل هستند. مدیران می توانند از نتایج این تحقیق در انتخاب استراتژی های ورود به بازارهای خارجی استفاده کنند.
    کلیدواژگان: استراتژی های بین المللی، نقاط مرجع استراتژیک، بازاریابی بین المللی، کانون توجه، تمایل به کنترل
  • مصطفی قاضی زاده، احمد سرداری، سید رضاشجاعی، مهدی سمیع زاده صفحات 219-236
    مهمترین هدف این تحقیق بررسی و تعیین عوامل مرتبط با تمایل دریافت کننده پیام در انتشار پیام در برنامه های بازاریابی ویروسی در صنعت غذاهای آماده می باشد. در حقیقت، این تحقیق نظرات کاربران اینترنت شهرهای تهران، اصفهان و شیراز را در ارتباط با سه عامل کلیدی موثر بر قصد دریافت کنندگان پیام در انتشار آن، یعنی تمایلات تجاری، جذابیت و غنای رسانه ای، را مورد سنجش قرار داد. نتایج تحقیق نشان داد که میان متغیرهای «جذابیت» و «غنای رسانه ای» با متغیر «نگرش به پیام» ارتباط مثبت معنی دار وجود دارد. این ارتباط مثبت معنی دار همچنین بین متغیرهای «نگرش به پیام» و «قصد انتشار پیام» نیز وجود دارد. از سوی دیگر میان متغیرهای «تمایلات تجاری» با متغیرهای «نگرش به پیام» و «قصد انتشار پیام» ارتباط منفی معنی دار وجود دارد. علاوه براین، در تحقیق حاضر نقش دشواری انتقال پیام در ارتباط با انتشار آن نیز از نظر کاربران مورد بررسی قرار گرفت و نتایج نشان داد که ارتباط مثبت معنی داری بین متغیر «دشواری انتقال» و متغیرهای «غنای رسانه ای» و «تمایل به انتشار پیام» وجود دارد.
    کلیدواژگان: بازاریابی ویروسی، نگرش به پیام، قصد انتشار پیام، تمایلات تجاری، غنای رسانه ای، جذابیت
|
  • Mir Ahmad Amirshahi, Kambiz Heidarzadeh, Fatemeh Dabestani Pages 1-26
    Innovation and new products have an important role in any company. Successful launching and marketing of new products require targeting innovative consumers. Difference in dimensions of consumer's innovativeness demands different marketing plan. A good understanding of decision-making styles of innovative consumers is imperative for such marketing activities. The main objective of this research is to investigate the effect of consumer's innovativeness on their shopping decision-making styles. Specifically, it aims at evaluating the relationship between two types of innovativeness, i.e. sensory and cognitive, and consumer's shopping decision-making styles. In this descriptive research which is performed as a survey, research population includes students of Islamic Azad University at the campus of Tehran Science and Research Branch of which, a random and proportional sample has been selected. A pretest has been used to check the validity and reliability of the research tool, i.e. questionnaire. Content validity and face validity of the questionnaire have been ascertained. Questionnaire reliability has been assured through the use of both retest reliability and internal consistency reliability. This paper integrates the consumer innovativeness and consumer shopping decision-making styles literature. It is built on the premise that if consumer innovativeness is regarded as a general personality trait, then it would also be reflected in consumer's shopping approaches. Test and analysis of the relationship between cognitive and sensory innovativeness and various shopping styles has been performed by the use of Structural Equation Modeling (SEM) using LISREL software. After investigating of eight hypotheses, only four of them have been supported. The findings indicate that cognitive innovativeness positively influences perfectionist and high-quality conscious shopping decision-making style; and sensory innovativeness, positively influences three shopping decision-making style (i.e. brand conscious, novelty and fashion conscious and recreational and shopping conscious). The findings of this research help managers to develop a deeper insight into product development and marketing. Marketing communication and brand management of new product should be based on two different types of innovative consumers (cognitive and sensory) and their shopping styles. The findings also provide valuable insights to marketing managers in segmenting and targeting their markets.
    Keywords: Consumer innovativeness, Cognitive innovativeness, Sensory innovativeness, Shopping Decision making style, CSI
  • Manijeh Gharacheh, Monireh Dabooeian Pages 27-46
    The subject of customer loyalty is a focal concern of marketers who seek to identify its antecedents and casual structure with the aim of better understanding of its relationship with employee loyalty, particularly in the service sector. In the service industry the role of staff in creating value is significant, therefore it is argued that maintaining customer loyalty is almost impossible without having loyal employees, since loyal employees offer higher quality services and make major contribution to customer satisfaction and loyalty. The purpose of this study is to evaluate the relationship between employee loyalty and customer loyalty in the service industry. Data has been collected using a sample of 303 employees and 356 customers of Shahrvand and Refah chain stores, respectively. The four hypotheses have been tested by Structural Equation Modeling and Pearson Correlation analysis. Findings imply that employee loyalty and customer loyalty are strongly interdependent. Also, there is a positive and significant relationship among employee loyalty and service quality, service quality and customer satisfaction and customer satisfaction and customer loyalty.
    Keywords: Employee loyalty, Service quality, Customer satisfaction, Customer loyalty
  • Rasoul Ghollamzadeh, Mehdi Ghanavati Pages 47-62
    One of the strategic launch decisions is the order of market entry. Adoption of a suitable competitive strategy is dependent on firm's decision on market entry earlier or later than competitors. This research aims to analyze the relationship between order of market entry and firms’ strategic orientation. For this purpose, three strategies have been defined as cost leadership strategy, innovation differentiation strategy and marketing differentiation strategy. In this study, the essential question is whether firms use a different strategy based on their order of market entry? The proposed model has been examined on a sample of 102 manufacturing companies in the food industry using Structural Equation Modeling based on the methodology of Partial Least Squares (PLS). Findings indicate a direct influence of order of market entry on adopting a particular strategy by the firms, so that pioneer companies tend more to use differentiation strategy at two levels of marketing and innovation, while cost leadership is more common among followers.
    Keywords: Order of market entry, Strategic orientation, Cost leadership, Marketing differentiation, Innovation differentiation
  • Mohammad Ali Shah Hosseini, Amir Ekhlasi, Kamal Rahmani Pages 63-78
    The aim of this article is to find the relationships between service brand equity and customer buying behavior of ANSAR bank. The service marketing mix is the starting point of the movement of organizations, which will form a perception on the customer’s mind. This perception shapes in the mind of the customer based on services marketing mix messages that will affect their next behaviors. For this purpose, a comprehensive model has been introduced to explain the trend from marketing mix to the next stages and finally to buying behavior. Some parameters have been selected from each aspect for further analysis using a questionnaire. 385 questionnaires have been distributed among 10 branches of ANSAR bank in Qazvin province. Cranach’s alpha has been used for approving data reliability. The findings confirm the trend of the comprehensive model. It has been concluded that word of mouth has a strong correlation with service marketing mix; this parameter also has a very strong correlation with buying behavior, while it has no influence on the perception and internal reaction of the customers. In addition, the internal reaction and perception of the customers have been found as major drivers for loyalty and long term buying behavior. The internal reaction is merely derived from customer's internal perception and has no direct influence on service brand equity.
    Keywords: Service brand equity, Customer buying behavior, Perception, Loyalty, Internal reaction, Services marketing mix, ANSAR bank
  • Azar Kaffashpour, Fariborz Rahimnia, Tahereh Nabizadeh Pages 79-98
    This paper aims to investigate the influence of perceived value on users’ attitudes, considering the role of gender. The statistical population of this study includes master and Ph.D. students of Ferdowsi University of Mashhad. Using Cochran formula and classified random sampling, a sample of 252 people has been selected from the population. Data collection tools include standard questionnaire of Docoffe (1996) and Zhang and Wung (2005) whose validity and consistency were confirmed. Collected data has been analyzed by Smart PLS software. Findings imply that perceived value of users on entertainment and awareness as two prevalent strategies in web advertisements are positively and significantly correlated with the attitudes toward internet advertisement. Also, it has been found that gender has a moderating influence on the relationship between perceived value of awareness and entertainment and attitude.
    Keywords: Perceived value, Attitude, Gender, Awareness, Entertainment, Internet advertisements
  • Mojdeh Hashemian, Mohammad Taghi Isaai Pages 99-108
    The purpose of this paper is to investigate the key factors influencing the adoption of mobile banking (as a new innovation in electronic banking) of the banks customers. For this purpose, potential factors influencing the adoption of these tools have been investigated based on a literature review on existing models. Descriptive statistics, one-sample mean test, confirmatory factor analysis and Spearman correlation test have been used to analyze the influence of factors on customers’ adoption, satisfaction and loyalty, by using two statistical packages of SPSS and LISREL applications. Data has been collected using questionnaire and variables have been measured using Likert spectrum and they have been classified based on customer behavior model. The results indicate that the service quality, trust, expected performance, conformance of task-technology, expected effort, facilitating conditions, knowledge of services, self-efficacy and individual innovation have significant influence on adoption of mobile banking, while sense of risk has less influence on adoption of mobile marketing compared to individual innovation and self-efficacy and has no significant correlation with customer satisfaction. Also in this study, customers of Saman Bank have been investigated.
    Keywords: e, Banking, Mobile banking, Adoption, Satisfaction, Loyalty
  • Hadi Moradi, Azim Zarei Pages 109-128
    The main purpose of this study is to investigate the influence of country of origin image on consumer based brand equity formation. Moreover, the second aim of this research is to examine the moderating role of product related consumer intellectual involvement. For these purposes, a conceptual framework has been designed and relationships among its constructs (i.e. country of origin image, brand equity dimensions and overall brand equity) have been hypothesized. Data has been collected using questionnaire from 602 college students who were the owners of the selected brands of laptop and mobile phone. Hypotheses have been investigated by regression and subgroup correlation analysis. Findings of exploratory factor analysis denote three factors of brand loyalty, perceived quality and brand association/awareness as brand equity dimensions. Findings have confirmed that country of origin image has direct and significant influence on brand equity dimensions and overall brand equity. Also, moderating effect of product related consumer intellectual involvement on the relationship between country of origin image and brand loyalty has been confirmed. This paper is important since it not only facilitates identifying the factors influencing brand equity formation, but also underlines the influence of product related consumer intellectual involvement from the viewpoint of Iranian consumers.
    Keywords: Consumer behavior, Brand equity, Country of origin image, Product related consumer intellectual involvement
  • Seyed Reza Seyed Javadain, Mojtaba Barari, Ashkan Allahyari Pages 129-144

    In this study, the advantage of long term relationship between employee and customer and its influence on positive behavioral outcomes for organization have been investigated. This study is a descriptive study which has been conducted through a survey. The research population includes 405 customers of four banks of Melli, Mellat, Saderat and Parsian. After data collection, the data has been analyzed using Structural Equations Modeling and Lisrel software. The findings indicate that confidence, social benefits and respect benefits have positive and significant influence on relationship quality, while special treatment benefits has not a significant influence on relationship quality. Also, relationship quality has had a positive and significant influence on word of mouth communication. The research findings have been analyzed in each bank.

    Keywords: Relational benefits, Relationship quality, Word of Mouth, Bank industry
  • Ali Atafar, Hossein Mansoori Pages 145-164
    Today, due to the growth and diversity of e-commerce technologies, the number of virtual stores is exponentially increasing and this has created new challenges in business. Therefore, improving customer loyalty is critically important for sustaining success of electronic stores. In this regard, an attempt has been made to propose an appropriate model for improving loyalty of customers in electronic stores. The study population includes faculty and students of Yazd University who have had experience of buying books from online bookstores. Due to non-normal distribution of data, nonparametric methods (sign test, Mann-Whitney, Friedman and Kruskal-Wallis) have been used for data analysis. Findings imply that 21 components have been extracted in three general categories, i.e. customer service, design and trust influence e-loyalty, which explain totally 70% of the structure of factors influencing e-loyalty in online bookstores. Findings indicate that from the viewpoint of faculty and students of Yazd University, indicators related to "trust" have the highest influence on improving e-loyalty.
    Keywords: Loyalty, e, Loyalty, Internet customers, Electronic stores
  • Fatemeh Daneshian, Mohammad Saleh Owlia, Bahram Ranjbarian Pages 165-192
    Nowadays, strategic marketing management has become an accepted practice in the strategic field. An increasing number of researchers consider marketing strategies for offering key competitive advantages associated with strategic marketing management. Every decision in the strategic field should be based on three dimensions of evaluating market, evaluating competitors and evaluating company. In this research, a model has been developed for selecting and ranking marketing strategies considering the evaluation of market (customer satisfaction elements), competitors and company based on Kano model. Quality function deployment (QFD) and the analytic network process (ANP) approaches have been used for market prioritization. The research has been carried out in three phases. In Phase one, the Kano model of customer satisfaction has been used to determine which requirements of a product or service brings more satisfaction to the customers, followed by the evaluation of competitors and gap analyze. In Phase two, The QFD approach has been used to incorporate the voice of customer (VOC) into the marketing strategies of the company and has provided a systematic planning tool for considering the information of elements (in the last phase) to make appropriate decisions effectively and efficiently. In Phase three, the ANP method has been used to analyze strategic actions considering company conditions. Finally the outputs of QFD have been corrected by ANP weights. Findings imply that the three most important strategic actions which are important for the company include offering differentiated and new generation of products to the market (leapfrog strategy), optimizing visual properties of products, and widespread and attractive advertising (frontal attack).
    Keywords: Kano model, Strategic marketing management, Quality Function Deployment, Machine carpet, Analytical Network Process
  • Hamidreza Rezvani, Fatemeh Golalizadeh Pages 193-218
    Over the last decade, foreign market entry has continued to play a critical role in global economic development. Because of dynamics and complexity of entry modes and the influences of many variables, decision making on selection of international market entry strategies is a difficult task. Therefore, it is necessary to identify the strategic variables determining foreign market entry strategies. In every study, a different set of variables and findings has entered, which are often inconsistent. Hence, this study intends to identify the factors affecting selection of foreign market entry strategies and their influences on the selection. For this purpose, the content and types of foreign market entry strategies have been introduced by studying relevant literature. These strategies have been then divided into three main categories of export strategies, non-export strategies, and intermediate strategies. Then, the factors that make effect on selection of these strategies have been identified and classified. Finally, all factors are used to form two separate structural equation models (SEMs) based on the theory of Strategic Reference Points and respectively it has been explained that how foreign entry strategies are chosen according to these reference points. To support this explanation empirically, 42 export companies of food industry have been studied in Mazandaran. SPSS18, MINITAB15, and AMOS18 have been used for analyzing and testing the research hypotheses. Findings imply that uncertainty of host country, uncertainty of product market, competitive uncertainty, uncertainty of partner behavior, international experience, technical knowledge, marketing skills, total investment, competitive intensity, nature of foreign activity, attractiveness of location and business relatedness affect selecting foreign market entry strategies. Moreover, with our SEMs, Attractiveness of location, language diversity and uncertainty of the host country are proved to be good manifests of the companie's strategic focus. Uncertainty of host country, uncertainty of product market, competitive uncertainty, international experience, firm size, technical knowledge, marketing skill, total investment, business relatedness and the nature of foreign activity are good manifests for the companies’ desired degree of control over their foreign activities.
    Keywords: International strategy, International marketing, Strategic Reference Points (SRPs), Focus, Control orientation
  • Mostafa Ghazizadeh, Ahmad Sardari, Seyed Reza Shojaei, Mehdi Sameezadeh Pages 219-236
    The main goal of this research is to review and determine the factors associated with tendency to forward the marketing messages in viral marketing plans of Fast-food industries. In other words, in this study, the effects of three critical determinants, i.e. commercial intention, attractiveness, and media richness have been examined on receiver's intention to forward marketing message in Tehran, Isfahan and Shiraz. Findings imply that receivers’ attitude toward the message has positive and significance relationships with attractiveness and media richness. Also, receivers’ attitude toward the message has positive and significance relationships with intention to forward marketing message, while commercial intention has negative and significance relationships with receivers’ attitude toward the message and intention to forward marketing message. Furthermore, severity of forwarding message has positive and significance relationships with media richness and intention to forward marketing message.
    Keywords: Viral marketing, Attitude toward the message, Intention to forward message, Commercial intention, Attractiveness, Media richness