فهرست مطالب

پژوهش در تاریخ - سال سوم شماره 11 (تابستان 1392)

فصلنامه پژوهش در تاریخ
سال سوم شماره 11 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مصطفی، پیرمرادیان، آزاده کریمی بابازیدی صفحه 1
    دانشگاه باستانی گندی شاپور یکی از آثار به جای مانده از سلسله ساسانیان و با بیش از 17 قرن قدمت، یکی از قدیمی ترین و اولین دانشگاه های ساخته بشر است. گندی شاپور شهری است کهن در شمال استان خوزستان و در 17 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان دزفول که امروزه ویرانه های آن باقی است و به سبب بیمارستان و دانشگاهی که در آن بوده شهرت بسیار داشته است. به نظر می رسد دانشگاه گندی شاپور، از زمان شاپور اول پایه ریزی شد و بعدها توسط خسرو انوشیروان (خسرو اول) که نزد اعراب و حتی بیزانس به حکمران حکیم شهرت داشت تعمیر گردید. گندی شاپور از همان زمانی که ساخته شد، مرکزیت علمی یافت و چنان شهرت یافت که به شهر بقراط معروف گردید. دانشمندان زیادی از کشورهای مختلف در این دانشگاه مشغول تدریس و طبابت بودند. در این مقاله سعی شده است با استناد به منابع، به روش توصیفی، ضمن اشاره ای به پیشینه ی علم پزشکی در ایران باستان، موقعیت جغرافیایی، پیشینه و وجه تسمیه شهر گندی شاپور بررسی شود.
    کلیدواژگان: دانشگاه باستانی، گندی شاپور، ساسانیان، خوزستان، شاپور اول، خسرو انوشیروان
  • عین الله غریبی، فرشید جعفری*، علی لجم اورک مرادی صفحه 17
    بندر تائوکه (Taoce) در دوره ی هخامنشی بویژه در عصر پادشاهی کورش از مراکز مهم بازرگانی و اقتصادی در پس کرانه های شمالی خلیج فارس به شمار می رفت. این بندر در کنار رودخانه ای قرار داشته که از آن به نام رودخانه ی «گرانیس» (Granis) یاد شده است. این رودخانه همان رود شاپور می باشد که بخشی از آن به نام رود حله، امروزه در شمال شبه جزیره ی بوشهر به خلیج فارس می ریزد و از این جهت بندر تائوکه که می توانست به عنوان یکی از کانون هایی عمل کند که کشتی های تجاری می توانستند کالاهای خود را از سهل ترین راه از خلیج فارس به ایالت فارس حمل نمایند همچنین این بندر محلی برای اجتماع کورتش ها یا کارگران و صنعتگران بوده است. در مورد محل بندر تائوکه اکثر مورخان آن را منطبق با حوالی شهر برازجان امروزی دانسته اند. وجود بقایای کاخ های کورش هخامنشی در برازجان، نشان دهنده ی این واقعیت است که بندر تائوکه در عصر این پادشاه بنیان گردیده است.
    کلیدواژگان: بندر تائوکه، خلیج فارس، هخامنشیان، تجارت و اقتصاد
  • رضا مهر آفرین*، مهسا زارعی صفحه 29
    در میان سلسله های پادشاهی سرزمین ایران، امپراطوری اشکانی از برجسته ترین دولت ها بشمار می آید؛ چراکه یکی از طولانی ترین و نیرومندترین آنهاست که در تاریک ترین دوران تاریخی به مدت 470 سال دفاع از ایران را برعهده گرفت. حکومت اشکانی (225ق.م تا 226 م) یکی از سلسله های پادشاهی دوران تاریخی ایران است که آثار باستانی قابل توجهی از این دوره در مرزهای کنونی ایران یا خارج از آن شناسایی شده، لیکن درباره دوره اشکانیان، اطلاعات ما در زمینه مسائل تاریخی بسیار اندک و محدود است. مدارکی که ما را در این امر یاری می کند به جزء چند نوشته مختصر بر روی پوست، تعدادی کتیبه و سفال نوشته های نسا، که مربوط به خود اشکانیان است، بقیه را متونی تشکیل می دهد که توسط یونانی ها و رومی ها نگاشته شده است. نگاهی به تاریخ این دوران نشان می دهد که اغلب نواحی ایران بخصوص نواحی شرقی و شمال شرقی آن هیچگاه دست از تلاش و ستیز برنداشتند و مبارزه ای پیگیر و بی امان را دنبال می کردند. نکته ی دیگر در بررسی خصوصیات هنر این دوران، عامل تسلط سیاسی و وجود یک ساتراپ یونانی بمنزله ی نفوذ فرهنگ یونانی است. بنابراین با توجه به آنچه که گفته شد ملاحضه می-گردد که بطور ضمنی بوجود یک هنر مشخص پارتی پی می بریم که در میان آن نفوذ و پیوند با هنر هلنی را نمی توان نادیده گرفت. این مقاله به تاریخ و هنر در عصر اشکانی نگاهی کوتاه افکنده و به بررسی علل و چگونگی بنیان سلسله اشکانی، سرانجام، وسعت و هنر این دوران می پردازد. نوشتار حاضر با توجه به ماهیت این موضوع، روشی توصیفی _ تحلیلی را برای پژوهش برگزیده است تا به ارزیابی منطقی درباره ی آنها دست یابد. بنابراین به روش کتابخانه ای و با تاکید بر منابع اصلی پس از توصیف موضوع به تحلیل و تبیین گوشه و کنار آن خواهد پرداخت.
    کلیدواژگان: دوران اشکانی، هنر پارتی، تزئینات معماری، هنر هلنی
  • علی سالاری شادی*، کریم فرجی قرابقلو صفحه 49
    مناسبات ایران و چین به عنوان دوتمدن کهنسال، پیشینه دور و دراز دارد، این مناسبات در سطوح مختلف و شامل مسایل سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و... بوده است. اما در طول تاریخ این مناسبات به یک منوال نمانده است و بعضا دچار تغییراتی شده است، درسده هفتم هجری هر دو کشور ایران و چین در معرض هجوم قوم مغول قرارگرفتند. باتکمیل شدن فتح ایران و چین و ایجاد حکومت خانوادگی و خویشاوند مغول(ایلخانان درایران و یوآن درچین) فضای جدیدی بر مناسبات میان این دو کشورحاکم گردید، به گونه ای که مناسبات این دوره به ظاهر به اوج اعتلای خود رسید. اینکه این افزایش مناسبات چه زمینه ونتایجی داشت، در این مقاله مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: مناسبات خارجی، ایران، چین، ایلخانان، جاده ابریشم، قوبیلای قاآن
  • ناصر جدیدی*، ساسان زارع صفحه 67
    شاهنشاهی ساسانی با سیاست تجاری بخش های وسیعی از دنیای باستان را تحت تاثیر قرار داد. از سلطنت خسرو اول تا اواخر حکومت ساسانیان مهمترین دهه های رونق تجارت است ئاز تجارت به عنوان یک ابزار در مقابل دیگر قدرتها استفاده کردند. خسرو اول با تسلط بر مناطق تجاری در کنار دریایی سیاه و امتداد جاده ابریشم توانست در زمان پادشاهی خودش زمینه خوبی برای بازرگانان ایران برای دادوستد فراهم آورد. در زمان هرمز جهارم با وجود کشمکشهای داخلی توانست مناطق تجاری غرب امپراتوری را تحت کنترل قرار دهد. خسرو پرویز با بستن قرار داد صلح با امپراتوری بیزانس توانست سلطه تجاری در مناطق تجاری را حفظ کند. در این مقاله سعی بر آن است تا با تکیه بر عوامل تجاری و سیاست های امپراتوران ساسانی در زمان خسرو اول تا خسرو پرویز پرداخته شود.
    کلیدواژگان: ساسانیان، خسرو اول، خسروپرویز، تجارت، کالا
  • محمد علی چلونگر، زینب کریمی صفحه 83
    عصر صفوی به ویژه از روزگار شاه عباس اول به بعد شاهد حضور روزافزون اروپاییان در ایران بود این حضور طبیعتا می توانست زمینه های لازم را برای برخورد و آشنایی بیشتر میان ایرانیان و اروپاییان را فراهم آورد. بدین ترتیب آغاز فعالیت جدی و گسترده مسیحیان در ایران به زمان شاه عباس اول برمی گردد. شاه عباس به دلیل وجود دو نیروی مخالف، یعنی ازبکان در شرق و عثمانیان در غرب، درصدد ارتباط هر چه بیشتر با دول مسیحی اروپا بود، که به واسطه این امر و نیز شرایط اقتصادی و تجاری، نسبت به مسیحیان داخل ایران بسیار با ملاطفت عمل می کرد. در عصر شاه عباس اول، مسیحیان مراسم و امور مذهبی خود را آزادانه اجرا می کردند، حضوری فعال درجامعه به ویژه عرصه اقتصاد داشتند، بسیار مورد احترام شاه عباس بودند به طوری که شاه عباس در اوایل حکومتش به مبلغان مسیحی اجازه تبلیغ را در سطح و سیع داده بود. و در مراسم مذهبی مسیحیان شرکت می کرد. لذا در این پژوهش سعی بر این است. که تا حد امکان، با اتکا بر منابع اصلی و در دسترس عصر صفوی و به روش توصیفی تحلیلی به بررسی وضعیت مسیحیان در عصر شاه عباس اول، نقش و جایگاهشان در جامعه ایران و علل دیدگاه مثبت شاه عباس نسبت به مسیحیان پرداخته شود.
    کلیدواژگان: مسیحیت، صفویه، شاه عباس اول
  • هدی موسوی* صفحه 97
    تاریخ پنجاه ساله ناصری(1313-1264/1897-1848)شاهد تحولات عظیم اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی می باشد. سلطنت ناصری مقارن است با تحولات بین المللی و انقلاب صنعتی اروپا که تاثیر بسزایی بر اقتصاد و جامعه ایران داشته است. تحولاتی دوران ساز که در سال های بعد به انقلاب مشروطه انجامید. شرایط اقتصادی کشور در عصر ناصری که قسمتی از آن تحت تاثیر غرب شکل گرفته بود، موقعیتی متفاوت بود که برخی از تجار از آن بهره می بردند. این شرایط تاثیر مستقیمی بر زندگی اجتماعی و اقتصادی کشور از شکل تجارت خارجی گرفته تا الگوی مصرف داشت.
    نقطه شروع تاریخ نوین سرمایه داری جامعه ایران در قرن نوزدهم با پویشی انهدامی همراه بوده. سرآغاز نفوذ غرب آثاری بس نامناسب بر بافت ها و ساختارهای اقتصادی و اجتماعی و این جامعه به جای نهاد، چنانکه اقتصاد معیشتی، اجتماعات روستایی ایرانیان که دارای شکل سنتی کشاورزی و پیشه وری خاص خود بودند، متاثر از ورود کالاهای غربی به ورطه نابودی کشانده شدند. زراعت محصولات نقدآور گسترش یافت و جای زراعت معاشی را گرفت. واردات کالاهای اروپایی از جمله: منسوجات انگلیسی و دیگر تولیدات صنعتی و کارخانه ای به صنایع دستی ایرانیان آسیب رساند. با هجوم کالاهای خارجی به بازارهای ایران و نفوذ کامل آن ها بر بازارهای داخلی به دلیل تنوع در محصولات و تغییر در سلیقه همه طبقات جامعه و عدم حمایت دولت از تولید ملی، صنایع دستی به نابودی کشیده شد. همین عامل، ضربه ای شدید به اقتصاد خودکفای روستایی وارد ساخت، بطوری که اقتصاد خود بسنده روستایی بدون آنکه جایگزین قانع کننده و نوینی در این زمینه پیدا کند رو به تحلیل نهاد.
    تمرکز این پژوهش بر آن است تا با پایبندی بر چارچوب اولیه در حوزه اقتصاد ایران در عصر ناصری، تاثیر واردات بر تولید ملی را مورد مطالعه قرار دهد. در وهله نخست؛ از وضعیت تجارت خارجی ایران در این عصر سخن به میان می آید، تا بدین وسیله به نتایجی در ارتباط با روابط دول اروپایی با ایران برسد. سپس؛ نتیجه واردات بی رویه بر تولیدات ملی را مورد بررسی قرار می دهد. سرانجام سعی دارد به این سوال پاسخ دهد که؛ وجود شیوه های تولید سنتی در اقتصاد کشاورزی و صنایع و ورود کالاهای غربی به کشور چه تاثیری بر شیوه و روش زندگی ایرانیان داشت؟ و آیا ورود برخی اقلام وارداتی توانست بازارهای ایران را قبضه کند؟
    کلیدواژگان: تجارت خارجی، واردات و صادرات، صنایع دستی، منسوجات، قند و شکر
  • محمد لعل علیزاده* صفحه 121
    بازکاوی و شناخت نقش نخبگان و کارگزاران تغییر و تحول سیاسی – تاریخی برای تبیین تاریخ ایران ضروری است. شناخت رفتارهای سیاسی طغرل بیک سلجوقی به عنوان یکی از نخبگان و کارگزاران تغییر و تحول و بنیانگذار سلسله سلجوقیان از یک سو تبیین کننده بخشی از تاریخ ایران است و از سوی دیگر نقش موثری در روابط ایران و ترکمنستان خواهد داشت. بر اساس این ضرورت و در راستای شناخت بهتر رفتارهای سیاسی طغرل بیک سوال زیر مطرح گردید: «رفتارهای سیاسی طغرل بیک به عنوان یک نخبه، کارگزار و سیاستمدار چگونه قابل ارزیابی است؟ »به عبارت دیگر رفتارهای سیاسی طغرل بیک از جهت مثبت و یا منفی بودن مورد ارزیابی و بررسی قرار می گیرد. به نظر نگارنده رفتارهای سیاسی طغرل بیک گرفتار قضاوت وارونه شده است. در حالی که درباره رفتارهای سیاسی وی، اجماعی در منابع دیده نمی شود ولی با بررسی زمینه ها و شرایط روی کار آمدن وی و تحلیل کدها و یافته ها از منابع موثق، رفتارهای سیاسی طغرل در تحلیل نهایی و با توجه به تحلیل بر اساس رویکرد نخبه گرایی در چارچوب رفتارهای مثبت قابل ارزیابی است.
    کلیدواژگان: طغرل بیک، نخبه گرایی، ویژگی های شخصیتی، نقش وزیران، اقدامات، پیامدها و نتایج امپراتوری سلجوقیان
|
  • Dr.Mostafa Pirmoradeyan, Azadeh Karimi Babazeidi Page 1
    The ancient university of Jundishapur is one of the remaining works from the Sassanid Dynasty with more than seventeen centuries antiquity is regarded as one of the oldest universities made by human.Jundishapur is an ancient city located in the north of Khuzestan and has a distance of seventeen Kilometers from the Southeastern part of Dezfol which its ruins remain today and is famous for its Hospital and University. It seem that Jundishapur university was founded at the time of Shapur I and lather on repaired by Khosro Anoushiravan (khosro I) who was known to the Arab and even Byzantine as a wishe ruler. Jundishapur became a scientific center at the same time of being made and it was so famous that the city was known as the city of Hippocrates.Mani scientists from different countries were teaching and practicing medicine at this university. The present study was an attempt to investigate the geographical location background and appellation of Jundishapur by making use of descriptive method and according to medicine in ancient Iran.
    Keywords: The Ancient university Jndishapur The Sassanid Dynasty Khuzestan Shapur I Khosro Anoushirvan
  • Einollah Gharibi, Farshid Jafari*, Ali Lajmorak Moradi Page 17
    Taouke of Achaemenian era, and especially at the age of Cyrus monarch, was supposed one of the important commercial and economic centers on the northern backsides of Persian Gulf. This port had been situated by a river which has been called Granis. Granis is the name of the same river as Shapoor which a branch of it called Helle pours into Persian Gulf from the north of Booshehrُs peninsula. Hence, Taoke could function as a center for commercial ships to carry their goods in the easiest way from Persian Gulf to Pars state. This part was also an assembling place for the community of kortashُs, worker, and artisans. Most of historians know todays Brazjanُs surroundings as the location of Taoke. The extant remains of Cyrus place in Brazjan demonstrates the fact that Taoke was founded in the age of this king.
    Keywords: Taouke seaport, Persian Gulf, Achaemenian, commerce, economic
  • Reza Mehrafarin*, Mahsa Zare Page 29
    Dynasties in Persia, the Parthian Empire State is one of the most significant because it is one of the longest and strongest in the darkest period of history took over 470 years to defend Iran. The Parthian (225 BC. D. 226 AD), one of the dynasties of Iranian history that ancient notable period in the present borders of Iran or outside known, however, about the Parthian period, data on issues of historical is limited. . It helps us to bring in a few brief entries on the skin, some inscriptions and writings of human clay, which is related to the Parthians, the rest of the texts that are written by the Greeks and Romans.... Look at the history of the show that often, especially the eastern and northeastern parts of Iran will never stop trying and struggling and fighting continued for a sustained and relentless follow up said. Another point in the characterization of the art of this period is the political dominance, the influence of Greek culture, the Greek satrap. This article is a brief look at the history and art of the Parthian era thrown to investigate the causes and circumstances of the Parthian dynasty’s founder, ultimately, the size and the art of the deal. Due to the nature of this paper, a cross - sectional study was to evaluate the logical choice to achieve them about. Thus, the method described in the library with an emphasis on primary sources that will be subject to analysis of the corners.
    Keywords: Parthian era, art, parties, decorations, architecture, art, Hellenistic
  • Dr. Ali Salari Shadi *, Karim Faraji Page 49
    The relations between Iran and China, as two ancient civilizations, possess a long and old antecedent. These relations had been perceived on different levels such as, political, economic, cultural and other fields. However the mentioned relations had never been maintained in a harmonized manner. And sometimes have experienced some changes. In 7th century (A.H) both Iran and China were exposed to Mongolians’ attack. New atmosphere was appeared over the relations of both countries right after the completion of the conquest of Iran and China and the establishment of ancestral government of Mongols (Ilkhanian in Iran and Juan in China), so that these relations had been apparently hit the pick of its exaltation. The results and the background of the expanding of these relations will be investigated in the following essay.
    Keywords: Foreign relations, Iran, China, Ilkhanan, Silk Roud, Qvbylay Qaan
  • Dr.Naser.Jadidi*, Sasan.Zare Page 67
    Sassanid imperial trade policies affect large parts of the ancient world.The most important decades of trade booming is in the reign of first Khosrow to the end of Sasanid government and trade was used as a tool against other powers. First Khosrow with domination of commercial regions besideBlakseaand Abrisham Road could prepare a good base for Iranian traders for business during his dominion era. Despite interior conflicts during Forth Hormoz, he could overshadow western commercial areas.KhosrewParviz also could maintain commercial reign over commercial areas by creating peace contract with Bizans imperial. This article is intended to show trade from first Khosrow to Khosrowparviz by focusing on commercial factors and Sasanid imperial policies.
    Keywords: sasanid, first khosrow, khosrowparviz, trade, commodity
  • Mohammad Ali Chelongar, Zeynab Karimi Page 83
    Shah Abbas Safavid era, especially after seeing the growing presence of Europeans in Iran are naturally present - could lay the groundwork for greater understanding between Iranians and Europeans to encounter and provide. Thus began the serious work of Christians in the time of Shah Abbas I, be back. King A. Because there are two opposing forces, namely the Uzbeks and the Ottomans in the East in the West, seeks to connect more with the Christian nations of Europe, as well as by the economic and business conditions, the Christian of Iran are very kindly will operate. and Sy, respectively. Christians to participate in religious ceremonies. This study aims. The extent possible, based on available primary sources and analytic methods to check the status of Christians in Safavid Shah Abbas I in the role and status in society and causes a positive outlook towards Christians should be paid by Shah Abbas.
    Keywords: Christianity, the Safavid Shah Abbas I
  • Hoda Mousavi* Page 97
    Iran had witnessed massive economic, political, social and cultural evolutions in the fifty-year era of Naseri(11313-1264/1897-1848). This era was contemporaneous with international developments and industrial revolution in Europe which had a tremendous impact on Iran’s economy and society. The economic condition of Iran in this era which had been formed partly under the influence of Western countries had caused a different situation for some businessmen, which in turn had a direct effect on the country’s social and economic life from the form of foreign trade to consumption patterns.The starting point of modern history of capitalism in 19th century in Iran’s society had been accompanied by a devastating movement. The penetration of Western countries from the very first steps left extremely noisome impacts economic, social and political context and structure of this society, to such an extent that the subsistence economy of Iranian’s rural communities, which had its own special traditional agriculture and trading, affected by the entry of Western countries’ commodities had been fallen into the abyss of destruction. Cultivation of lucrative products became widespread and substituted the subsistence agriculture. Importing European goods such as: English textiles and other industrial and factory manufactured products caused damage to Iranians’ handicrafts. By the invasion of foreign commodities to Iranian’ markets and their total influence over domestic markets due to their variability of products and consequently changing the taste of all social classes and also lack of governmental support for national productions, handicrafts ended up in destruction. This factor had seriously damaged the rural self-sufficient economy, to such an extent that the rural self-sustaining economy began to decline without finding a convincing and new alternate in this area.The main focus of this research is on studying the impact of importation on national production by adherence to the basic framework of the Iran’s economic domain in Naseri era. In the first stage; the foreign trade of Iran in this era will be investigated, thereby drawing some conclusions associated to the European countries relationship with Iran. Then, the impact of excessive importation on national production will be studied. Finally, the present research attempts to answer the following questions; what was the effect of agricultural economy and industries’ traditional methods of production and Western commodities’ importation on Iranian’s life style? At this juncture, were some imported items capable of monopolizing Iran markets or not…?
    Keywords: Foreign Trade, Import, Export, Handicrafts, Textiles, Sugar
  • Mohammad Lael Alizadeh* Page 121
    The role of leaders and agents of change is necessary to clarify the history of Iran. Recognition as one of the leaders and agents of change in political behavior Toghrool and founding Saljugheyan dynasty On the one hand, explaining some of the history of Iran, On the other hand, will have a significant role in the relations between Iran and Turkmenistan. Based on this requirement, The following question was posed in a better understanding of Toghrool political behavior: "Toghrool political behavior, may be assessed as an elite, Agent, Politician how?"In other words, the positive or negative Toghrool political behavior is evaluated. In my opinion,Toghrool political behavior caught judgment is reversed. While on his political behavior, there is no consensus in the literature But with the coming of the background check and analyze the data from authoritative sources, In the final analysis Toghrool political behavior may be assessed in terms of positive behaviors.
    Keywords: Toghrool, elitism, personality characteristics, the ministers, actions, outcomes, results of the Saljugheyan Empire