فهرست مطالب

مجله سلامت و بهداشت
پیاپی 1 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عاطفه سلطانی فر، فاطمه محرری، ابراهیم عبدالهیان، بهاره تنباکوچی صفحه 7
    مقدمه
    اضطراب حالت ناخوشایند مواجهه با شرایط نامطلوب و غیر قابل کنترل در انسانهاست. ورود به دانشگاه و رویارویی با محیط تازه در بسیاری موارد زمینه ساز اضطراب در دانشجویان می گردد که به طور خاص در مورد دانشجویان پزشکی و پیراپزشکی با توجه به محیط کاری پراسترس این مساله جدی تر مطرح میگردد. این نشانه ها به ویژه در دختران دانشجو شایعتر است و با توجه به اینکه اضطراب رابطه مهمی با یادگیری داشته و می تواند عملکرد دانشجویان را متاثر سازد، در این مقاله به ارزیابی وضع اضطراب در دانشجویان دختر رشته های پزشکی و پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد پرداخته ایم.
    روش کار و
    مواد
    این بررسی یک مطالعه از نوع توصیفی مقطعی بود، جامعه پژوهشی ما را دانشجویان رشته های پزشکی و پیراپزشکی تشکیل می دادند. تعداد 150 نفر از دانشجویان دختر رشته های پزشکی و پیراپزشکی به روش تصادفی ساده انتخاب و با پرسشنامه اضطراب اشپیل برگر، مورد ارزیابی قرار گرفتند. دانشجویانی که سابقه استرس های بارز مثل فوت نزدیکان یا بیماری های طبی جدی یا طلاق یا حوادث ناگوار داشتند، از مطالعه کنار گذاشته شدند لذا تعداد نمونه ها به 136 مورد محدود شد. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS و با آزمون (Chi-Square)، آزمون exact test و کروسکال والیس مورد بررسی قرار گرفتند.
    نتایج
    دانشجویان مورد مطالعه شامل 46 نفر انترن، 46 نفر استاجر و 44 نفر دانشجوی پیراپزشکی بودند. 6/67% مجرد 4/32% متاهل بودند. اضطراب آشکار با شدت متوسط تا شدید در 6/45% اینترنها، 9/36% اکسترنها و 5/20% دانشجویان پیراپزشکی وجود داشت و اضطراب پنهان با شدت متوسط تا شدید در 5/43% اینترنها، 6/32% اکسترنها و 5/20% از دانشجویان پیراپزشکی دیده شد و شدت اضطراب در گروه پیراپزشکی به طور معنی داری کمتر بود. با حذف عامل مداخله گر وضعیت تاهل، تفاوت شدت اضطراب آشکار بین مقاطع تحصیلی مختلف از بین رفت در حالیکه تفاوت در شدت اضطراب پنهان همچنان باقی بود.
    نتیجه گیری
    دانشجویان دختر رشته پزشکی بیش از دانشجویان پیراپزشکی تحت فشارهای استرس هستند و دارای نشانه های اضطراب می باشند لذا توجه ویژه به سلامت روان و کاهش منبع استرس این افراد ضروری است.
    کلیدواژگان: اضطراب، دانشجویان پزشکی، دانشجویان پیراپزشکی، نشانه
  • سیداحمد مختاری، لقمان قربانی صفحه 14
    زمینه و هدف
    یکی از فاکتورهای مهم در بحث کنترل کیفیت آب پتانسیل خورندگی و رسوبگذاری آن می باشد؛ چرا که تمایل آب به سمت کدام از این دو نقش بسیار موثری در سیستم انتقال و توزیع آب آشامیدنی، از نظر جنبه های اقتصادی و بهداشتی می تواند ایفا نماید. هدف از انجام این تحقیق ارزیابی کیفیت شیمیایی، میزان خورندگی و رسوبگذاری آب شرب شبکه آبرسانی شهر اردبیل و ارائه راهکارهای لازم جهت حل مشکلات احتمالی بوده است.
    روش کار
    در این مطالعه که به صورت توصیفی – مقطعی و در فصل پاییز 1388 انجام گرفت با تقسیم بندی شهر به 12 بلوک در دو مقطع زمانی نیمه اول مهرماه و نیمه دوم آذر ماه نمونه برداری صورت گرفت. پارامترهای قلیائیت، سختی کلسیم، هدایت الکتریکی، دما و pH مورد آنالیز واقع شدند. مراحل نگهداری، انتقال و آزمایش نمونه ها مطابق روش های استاندارد انجام و با استفاده از دو شاخص لانژلیه (LSI) و رایزنر (RSI) پتانسیل خوردگی و رسوب گذاری محاسبه و برآورد گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آزمایشات و محاسبات نشان داد میانگین اندیس لانژلیه در مرحله اول نمونه برداری -0.136 و در مرحله دوم -0.364 بوده است و شاخص رایزنر در مرحله اول نمونه برداری به طور میانگین 7.8 و در مرحله دوم 8.24 بوده است. براساس اندیس LSI آب مشروب موجود در شبکه آب شرب در مرحله اول در 4 مورد و در مرحله دوم در 11 مورد از ایستگاه ها تمایل به خوردگی وجود داشته است و بقیه ایستگاه ها تمایل به رسوبگذاری داشته اند؛ و براساس اندیس RSI در مرحله اول یک مورد رسوبگذار و بقیه متعادل و در مرحله دوم یک مورد از ایستگاه ها تمایل به خورندگی داشته و بقیه وضعیت تعادلی نسبی داشته اند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج و یافته های به دست آمده آب شرب موجود در شبکه آبرسانی اردبیل تا حدی تمایل به خوردگی داشته و بایستی کنترل کیفیت آب براساس پارامترهای مورد استفاده از جمله تنظیم pH، قلیائیت، سختی و... همراه با استفاده از مصالح و لوله های مقاوم در برابر خوردگی در شبکه آب مشروب مورد توجه ویژه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: خوردگی، رسوب گذاری، شاخص لانژلیه و رایزنر، شبکه توزیع، اردبیل
  • نازنین ضیاء شیخ الاسلامی، محسن رضاییان صفحه 24
    زمینه و هدف
    مالاریا بیماری پروتوزوئری است که از گزش پشه آنوفل حادث می شود و با درگیر کردن بیش از یک میلیارد نفر در سال باعث مرگ و میر بیش از 3 میلیون نفر در سال می شود. ابتلای به این بیماری ضربات اقتصادی زیادی را به دولت وارد می سازد. ایران در سال های اخیر پذیرای حدود 2 میلیون پناهنده افغانی بوده است و این پناهندگان مشکلات فراوانی از نظر کنترل مالاریا در کشور ما بوجود آورده اند. این مطالعه به اپیدمیولوژی مالاریا در شهرستان رفسنجان با توجه به متغیرهای درگیر در آن می پردازد و پیشنهادهایی در این زمینه تقدیم می کند.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی بوده به بررسی اپیدمیولوژی مالاریا در طی سالهای 1384 تا 1387 می پردازد. افراد علامتدار به مراکز پزشکی خصوصی یا دولتی در نواحی مختلف شهرستان رفسنجان مراجعه می کردند و سپس به مراکز بهداشت مبارزه با مالاریا ارجاع داده می شدند، سپس پرسشنامه ای توسط پرسنل بهداشت با استفاده از فرم اطلاعات فرد مصدوم پر می شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شده است.
    نتایج
    در طی سالهای 13841378 بروز ابتلا مالاریا در رفسنجان پس از بازگشت افاغنه به کشورشان سیر رو به کاهش داشته است. بیشترین آمار مربوط به سال 1379 با 62 نفر درصد هزار نفر و کمترین آمار مربوط به سال 1384 با 29 نفر درصد هزار نفر بوده است. بیشتر مبتلایان را مردان با 3/92%تشکیل داده اند. بیشتر مبتلایان را کارگران که جمعا بالغ بر 7/85% افراد بودند را تشکیل می داده اند همچنین 9/98% مبتلایان افغانی بوده اند. بیشترین گروه سنی 2920 سال با 2/46% بوده است.
    بحث:با توجه به کاهش بروز ابتلا به مالاریا در رفسنجان در طی سالهای 13841379 در حالی که هنوز اکثریت مبتلایان را افاغنه تشکیل می دهند پیشنهاد می شود:1 پرسشنامه های طرح شده جهت ثبت اطلاعات دقیق تر پر شوند و با نظم پیش تری نگهداری شوند.
    2 کارگران فصلی با رعایت موازین بهداشتی از نظر بررسی بیماری های واگیردار و اپیدمیک به کار گرفته شوند.
    3 آموزش بهداشت و پیشگیری بیماری های اپیدمیک در سطوح مختلف عامه، مردم پرسنل بهداشتی، پزشکان داده شود.
    4 کنترل مرزها از نظر بهداشت مهاجران خصوصا در مرزهای شرقی کشور عزیزمان صورت بگیرد.
    کلیدواژگان: رفسنجان، اپیدمیولوژی، مالاریا
  • قاسم ابوطالبی، نازیلا وثوقی، اعظم سجادی، اسماعیل محمدنژاد، محمد اکبری صفحه 31
    با توجه به اینکه آموزش بالینی نیمی از زمان برنامه آموزشی دانشجویان پرستاری را شکل می دهد، بخش بسیار مهم وتاثیرگذاری درآموزش پرستاری می باشد یکی از نکات بسیار مهم در آموزش بالینی ارتقاء کیفیت آن است که مستلزم بررسی مستمر وضعیت موجود، شناخت نقاط قوت و اصلاح نقاط ضعف است.در این راستا این پژوهشی با هدف تعیین وضعیت آموزش بالینی از دیدگاه دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی شهراردبیل انجام شده است. مطالعه حاضر از نوع توصیفی- مقطعی می باشد که در آن پرسشنامه ای در 5 حیطه اهداف و برنامه آموزشی، عملکرد مربی، تعامل دانشجو با پرسنل و بیمار، امکانات و تجهیزات محیط بالینی و سیستم ارزشیابی توسط 90 نفر از دانشجویان پرستاری مشغول به تحصیل دردوره روزانه و شبانه دانشگاه تکمیل گردید.داده ها با استفاده از نر م افزارspss و آزمونهای آماری توصیفی و تحلیلی تجزیه وتحلیل گردید.
    یافته ها
    از دیدگاه واحدهای پژوهش وضعیت آموزش بالینی در حیطه های عملکرد مربیان، اهداف و برنامه های آموزشی در حد خوب و در حیطه های امکانات محیط بالینی، تعامل دانشجو با پرسنل و سیستم ارزشیابی در حد متوسط بود. همچنین تجزیه تحلیل داده ها نشان داد بین دوره تحصیلی، بومی یا غیر بومی بودن، ترم تحصیلی، اقامت داشتن یا نداشتن در خوابگاه با وضعیت آموزش بالینی ارتباط معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    نظربه اینکه کیفیت محیط آموزشی در فرایند یاددهی و یادگیری به شدت موثر می باشد لازم است در خصوص ارتقاء امکانات و تجهیزات محیط بالینی،آموزشی تر نمودن محیط های بالینی، توجیه پرسنل بخشها و طراحی سیستم ارزشیابی مناسب تمهیدات لازم اتخاذ گردد.
    کلیدواژگان: آموزش بالینی، دانشجو، پرستاری
  • عبدالرحمن چرکزی، عبداللطیف اسمعیلی، درسا مقصودلو صفحه 38
    زمینه و هدف
    آهن یکی از عناصر مورد نیاز درترکیب غذایی شیرخواران وکودکان است وبرای رشد سلول های بدن لازم است.این مطالعه با هدف ارزشیابی نحوه مصرف قطره آهن درکودکان 24-8 ماهه وبرخی عوامل مرتبط با آن در مادران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهرستان گرگان انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی تحلیلی در سال 1388 برروی 400 نفر انجام شد که به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. ابزار گرداوری اطلاعات پرسشنامه ای روا وپایا بود. داده های جمع آوری شده در نرم افزار آماری SPSS وارد و از طریق آمارتوصیفی به صورت توزیع فراوانی و درصدومیانگین وانحراف معیار، و ازطریق آزمونهای آماری کای اسکوئروANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ضریب اطمینان 95 درصد در نظرگرفته شد.
    نتایج
    248 نفر(62%) از مادران قطره آهن را بطور مرتب به کودک خود می دادند، 141 نفر(2/35%) گاه به گاه و 11 نفر(8/2%) اصلا نمی دادند.بیشترین دلیل ندادن مرتب قطره آهن مربوط به فراموشی مادر(9/33%) بود. بین وضیت مصرف قطره آهن با میزان آگاهی و سطح تحصیلات مادران ارتباط معنی دار آماری مشاهده شد (p<0.05).
    نتیجه گیری
    آگاهی و عملکرد مادران مورد بررسی نسبت به دیگر مطالعات انجام گرفته در سطح کشور بهتر است ولی بیش از یک سوم آنها در این زمینه عملکرد مناسبی نداشتند. با توجه به اهمیت مصرف مرتب قطره آن در شیرخواران زیر دو سال، مداخله و آموزش مناسب به مادران به این گروه از مادران در جهت افزایش مصرف مرتب قطره آهن توصیه می شود.
    کلیدواژگان: قطره آهن، عوامل موثر، مادر، شیرخوار
  • مهدی اکبریان، حسن رفیعی، حمیرا سجادی، مسعود کریملو صفحه 47
    اعتیاد از جمله مواردی است که سلامت انسان ها را تهدید می کند. با مطالعه روند اعتیاد در کشور مشاهده می شود که میزان معتادان تقریبا هر 12 سال، دو برابر شده و سالانه 8 درصد بر جمعیت آنان افزوده می شود. تحقیقات نشان داده یکی از عوامل خطر در گرایش به اعتیاد بیکاری است. پژوهش حاضر باهدف مقایسه وضعیت اقتصادی اجتماعی، رفتارهای مذهبی و هدفمندی و امید به آینده در بیکاران مصرف کننده مواد مخدر و بیکارانی که مواد مخدر مصرف نکرده اندو شناخت برخی عوامل پیشگویی کننده مصرف موادمخدر در بیکاران انجام شده است.
    روش
    این مطالعه مورد- شاهدی در سال 86 انجام شد. 200 نفر از بیکاران مرد20 تا 30 ساله مراجعه کننده به مراکزکاریابی شهر اصفهان با نمونه گیری خوشه ایاز چهار مرکز کاریابی در نواحی چهارگانه شهر اصفهان مورد مطالعه قرار گرفتند. افراد به دو گروه تقسیم شدند گروه اول کسانی بودند که برای اولین بار درمدت بیکاری مواد مصرف کردند(65 نفر) و گروه دوم کسانی بودند که باوجود بیکاری هرگزمواد مصرف نکردند(135 نفر). دو گروه از نظر وضعیت اقتصادی اجتماعی، رفتارهای مذهبی و امید به آینده با یکدیگر مقایسه گردیدند.
    یافته ها
    نتایج آزمون رگرسیون لجستیک نشان داد امید به داشتن یک زندگی نسبتا مطلوب در 10 سال بعدOR= 0/985،CI:0/973-0/998، P=0/024))، روزه گرفتن OR= 0/985،CI:0/976-0/995، P=0/004))و پرهیز از گناهان جنسی OR= 0/988،CI:0/977-0/998، P=0/025)) می توانند پیش بینی کننده مصرف مواد در بیکاران باشند.
    نتیجه گیری
    امید به آینده و انجام رفتارهای مذهبی به عنوان پیش بینی کننده های مصرف مواد در بیکاران شناخته شد. پیشنهاد می شود سیاستگذاران در برنامه های کلان پیشگیری از اعتیاد این موارد را مد نظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: بیکاران، وضعیت اقتصادی اجتماعی، رفتارهای مذهبی، امید به آینده
  • مریم اصغرنیا، فریبا میربلوک، مونا عودی، مریم شکیبا، بهاره غفوری پور صفحه 57
    مقدمه
    سرطان دهانه رحم دومین سرطان شایع در دنیا و شایعترین سرطان در کشورهای درحال توسعه می باشد.تشخیص زودهنگام با غربالگری تست دهانه رحم(پاپ اسمیر)امکانپذیر است.
    هدف
    هدف از این مطالعه ارزیابی فراوانی انجام پاپ اسمیر و نگرش زنان نسبت به انجام آن است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر توصیفی-مقطعی می باشد که به ارزیابی فراوانی انجام پاپ اسمیر و نگرش زنان نسبت به انجام آن در بیمارستان الزهرا(س)در سال1388 پرداخته است. افراد مورد بررسی زنان بستری در بیمارستان الزهراء واقع در دوران پس از زایمان بودند. فرم جمع آوری داده ها از سه قسمت شامل مشخصات دموگرافیک- عبارات نگرشی و سوالاتی در مورد انجام و عدم انجام پاپ اسمیر تشکیل گردید. پس از جمع آوری داده ها، تجزیه و تحلیل نهایی با استفاده از نرم افزار آماری SPSS.16 و آزمونهای آماری کای دو،تی تست و ANOVA انجام پذیرفت.P<0.05 بعنوان سطح معنی دار در نظر گرفته شد.
    نتایج
    در این بررسی 225نفر از زنان ارزیابی شدند.میانگین سنی زنان 9/4±26 گزارش شد.نتایج نشان داد 46 نفر از نمونه ها (4/20%) پاپ اسمیر انجام دادند. میانگین نمره نگرش در زنانیکه پاپ اسمیر انجام می دادند (09/3) 98/52 بطور معنی داری بیشتر از گروه دیگر بود (03/4) 02/37.ارتباط آماری معنی داری بین سن(p=0.005)،محل سکونت(p=0.004)،شغل(p=0.0001)، تحصیلات(p=0.0001) و تعدادحاملگی(p=0.01) با انجام پاپ اسمیر گزارش شد.نتایج نشان داد ارتباط آماری معنی داری بین سن(p=0.0001)،محل سکونت (p=0.0001)،تحصیلات (p=0.0001)، شغل(p=0.001)،تعداد حاملگی(p=0.02)،سن ازدواج(p=0.002)و بیمه(p=0.0001) با نگرش وجود دارد.موانع مطرح شده برای انجام پاپ اسمیر:خجالت(8/20%)،نگرانی(6/23%)،درد(4/12%)،هزینه (9/12%)، ترس از نتیجه (6/11%)و نداشتن آگاهی در مورد محل انجام پاپ اسمیر(2/42%)عنوان گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج بررسی حاضر نشان داد اکثر زنان پاپ اسمیر انجام نمی دهند و نیز نگرش افرادی که آزمون غربالگری پاپ اسمیر را انجام می دهند بیشتر از افرادی است که این روش را انجام نمی دهند. با توجه به اهمیت آزمون پاپ اسمیر در پیشگیری از سرطان سرویکس لزوم اطلاع رسانی گسترده جهت ارتقاء سطح نگرش زنان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سرطان هانه رحم، غربالگری، پاپ اسمیر، نگرش
  • نازنین ضیائ شیخ اسلامی، محسن رضاییان، آرزو حیدری صفحه 66
    مقدمه
    سل از مهمترین علل مرگ و میر در کشورهای جهان سوم است که باعث مرگ ومیر سالیانه بیش از 8 میلیون انسان در سراسر جهان شده است. این تحقیق به پارامترهای اپیدمیولوژیک سل در پنج سال(1380 تا 1384) در رفسنجان پرداخته و نقاط قوت و ضعف سیستم بهداشتی را دراین رابطه بررسی کرده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی کلیه مسلولین مراجعه کننده به مراکز بهداشت رفسنجان بررسی شدند. متغیرها شامل سن، جنس، سال، ملیت، محل سکونت، نوع بیماری،، موفقیت در درمان، نتیجه اسمیر قبل و بعد از درمان هستند.داده ها بر اساس پرسشنامه جمع آوری و سپس در نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    239 بیمار شناسایی شدند. اکثرا یعنی 148 نفر افغانی بودند.بیشترین تعداد را مسلولین ریوی (199 نفر) تشکیل میداده اند. روند مبتلایان تقریبا نزولی بوده. البته در این سالها افاغنه به کشورشان بازگشته اند. نسبت ابتلای زنان به مردان و ساکنین شهر نسبت به روستا بیشتر بوده. اکثریت بین 21 تا 30 سال داشته اند. و اکثرا تحت درمان چهار دارویی قرار گرفتند و اسمیر خلطشان بعد از درمان منفی شد. از موارد سل ریوی، قبل از شروع درمان، در 5/16 % موارد و بعد از درمان هم در 5/22% موارد اسمیر گرفته نشده است.
    نتیجه گیری
    بیمار یابی و پیشگیری در افا غنه با توجه به اکثریت اماری آنان باید بیشترانجام شود. بعلت ارتباط زنان مسلول با کودکان و آمار بالاترشان،.شناسایی آنها مهمتر است. گر چه اکثر بیماران با موفقیت درمان شده اند ولی درمسلولین ریوی میزان اسمیر خلط انجام شده قبل و بعد از شروع درمان نا کافی بوده است که باید توجه بیشتری شود. سن ابتلا در رفسنجان نسبت به مناطق دیگر پایین است؛ که می تواند به علت مهاجرت افغانهای جوان برای کار باشد.
    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، سل، رفسنجان، افغانی
|
  • Soltanifar A., Moharreri F., Abdollahian E., Tanbakoochi B Page 7
    Background And Objectives
    Anxiety is an unpleasant feeling in the case of uncontrollable or unwanted events. Going to university and facing with new situations may cause anxiety in many students and especially in medical or paramedical students because of their stressful working environment. These problems may be more serious among female students. Anxiety may impair learning and working function. So, in this article we have evaluated the anxiety level among medical and paramedical students of Mashhad University of Medical Sciences.
    Methods
    One hundred and fifty female medical and paramedical students were evaluated by Spielberger anxiety scale. Those with positive history of stressors such as a serious physical or mental disease, divorce, death of related person or other unpleasant events were excluded from our study so the sample volume finally was reduced to 136 students.
    Results
    Among medical students, 46 were intern and 46 were externs and 44 were paramedical students. 76.6% were single and 32.4% were married. Moderate to severe level of anxiety was reported in 45.6% of interns, 36.9% of externs and 20.5% of paramedical students, while trait anxiety was observed in 43.5% of interns, 32.6% of externs and 20.5% of paramedical students. Level of anxiety in paramedical students was significantly lower than medical students. Excluding marriage status as an interventional factor, the difference in severe anxiety was diminished, but trait anxiety was still more prevalent among medical students.
    Conclusion
    Medical students are at risk for anxiety disorders and need a special attention in this field.
    Keywords: Anxiety, Medical Students, Paramedical Students, Symptom, Mashad
  • Mokhtari S.A., Aalighadri M., Hazrati S., Sadeghi H., Gharari N., Ghorbani L Page 14
    Background And Objectives
    Corrosion and sedimentation potential is one of the main factors in water quality control issues. Water tendency towards each of them, can be play very effective role in the transmission and distribution of drinking water in terms of economic and health aspects. The purpose of this study was evaluation of chemical quality, corrosive and sedimentation rate of drinking water in Ardabil water supply network and providing relevant solutions for probable problems.
    Methods
    In a cross-sectional research conducted in autumn 2009, the city was divided into 12 blocks and water samples were taken in two instances (in the first half of October and the second half of December). Parameters of alkali, calcium hardness, electrical conductivity, temperature and pH were determined. Water samples were handled according to standard procedures, and corrosion and sedimentation potential were estimated using indicators Lanzhlyh (LSI) and Rayznr (RSI).
    Results
    The results of tests and calculations showed that the respective value for average of LSI index in the first and 2nd stage of water sampling was -0.23 and -0.46, and the average for RSI index in the first and 2nd stage of sampling was 7.98 and 8.24, respectively. Based on LSI index, drinking water in the water supply system has a tendency to corrosion in 9 and 12 stations in the first and second sampling campaigns, respectively; with the other stations tending to have sedimentation. However, according to RSI index six stations had tendency to corrosion and others was balanced in the first samples. For the second samples, ten stations tend to have corrosive property and the others had conditions of relative equilibrium.
    Conclusion
    Based on the results obtained, water in Ardabil drinking water supply have slight tendency to corrosion and water quality must be controlled for the relevant parameters e.g. pH, alkali, and hardness. Application of corrosion-resistant pipes and materials should be considered in drinking water networks.
    Keywords: Corrosion, precipitation, Langelier, Ryznar Index, distribution system, Drinking Water, Ardabil
  • Zia Sheikholeslami N., Rezaeian M Page 24
    Background And Objectives
    Malaria is a mosquito-borne infectious disease caused by protozoan parasites. More than one billion people get infected and more than 3 millions die annually from Malaria. In the recent years Iran has been accepted about 2 millions Afghan refugees causing many problems for country's malaria control programs. This study elucidates the epidemiology of malaria in Rafsanjan.
    Methods
    In a descriptive study all symptomatic cases admitted to private and governmental medical centers in different areas of Rafsanjan were referred to Malaria Control Center from 1999 to 2005. A questionnaire was filled in for each case by health workers. Data analysis has been done by SPSS software.
    Results
    The incidence rate of malaria decreased when Afghan refugees retuned to their country in a period of 1999 to 2005. The highest rate (62 per100000) occurred in 1999 and the lowest was observed in 2005 with a rate of 29 per 100.000. The majority of cases (92.3%) were male and worker (85.7%) with 98.9% of affected people being Afghans. 46.12% of cases was in age group 20-29.
    Conclusion
    Base on the results obtained it is recommended that: 1.Questionnaires should be filled in and kept more carefully. 2.Seasonal workers should be checked for contagious disease prior to their employment. 3.Health education and epidemic diseases prevention trainings should be provided at different levels (e.g. ordinary people, health workers, and physicians). 4.Control of borders in terms of checking overall health of emigrants especially at the eastern border of Iran should be considered.
    Keywords: Rafsanjan, Epidemiology, Malaria
  • Abotalebi G., Vosoghi N., Sajadi A., Mohammad Nejhad E., Akbary Page 31
    Background And Objectives
    clinical education is very important and influential part of Nursing Education curriculum, since it forms about half of the nursing student's education time. Quality Improvement is one of the most important aspects of the clinical education that requires continuous monitoring to determine present situation and identify strengths and weaknesses of the program.
    Methods
    This descriptive, cross-sectional study performed to determine the status of clinical education based on nursing student's viewpoints in Ardabil city. Questionnaire in five fields including goals and education program, instructor performance, student interaction with staff and patients, facilities of clinical environment, and clinical evaluation system were completed by 90 nursing students. Data were analyzed by descriptive and analytical statistical tests using SPSS software.
    Results
    Based on nursing student's viewpoints the status of clinical education in the field of instructor performance and goals and education program was good and facilities of clinical environment, student interaction with staff and patients, and clinical evaluation systems were evaluated as moderate. Data analysis also showed no significant relationship between courses, being native or non-native, number of semester, and being resident of student dormitory with the status of clinical training.
    Conclusion
    Considering that quality of education environment is very effective in teaching and learning process, it is necessary to: promote facilities and equipment of clinical education, make atmosphere of clinical environment more educational, justify ward's staff, and design an appropriate evaluation system.
    Keywords: Clinical Education, Students, Nursing
  • Charkazi A., Esmaeili A., Maqsoudlo D Page 38
    Background And Objectives
    Iron is one of the essential nutrient elements for infants and children and it is also important for cells growth. The aim of the current study was evaluation of supplementary iron-drop taking and its related factors in 8-24 months infants of mothers attending to Gorgan health centers.
    Methods
    In a Cross-Sectional study four hundred subjects were selected through cluster sampling method. Data was gathered using a valid and reliable questionnaire. Data analysis was conducted via descriptive methods such as frequency distribution, percentage, mean and standard deviation, as well as the ANOVA, t-test, and Chi-square using SPSS software. Confidence Coefficient was 95%.
    Results
    62% of mothers gave iron-drop to their child regularly, 35.2% occasionally, and 2.8% do not give it at all. The most common reason for interruption in iron-drop giving was mother's neglect (33.9%). there was a significant relationship between mothers knowledge and education levels and supplementary iron- drop taking by their children (p<0.05).
    Conclusion
    While knowledge and practice of mothers on iron-drop were higher than those of other studies, however, more than one third of mothers had not satisfactory performance. Due to importance of supplementary iron- drop taking among children under 2 years, it's necessary to improve mother's performance via intervention and health education.
    Keywords: Iron Drop, Related Factors, Mother, Infant
  • Akbarian M., Rafiee H., Sajadi H., Karimlou M Page 47
    Background And Objectives
    Addiction is one of the factors influencing human health. The trend of addiction in Iran shows that the number of addicted people is doubled every 12 years and increase by 8% each year. One of the risk factors of people tendency to addict is Joblessness. The aim of this study was comparison of socio-economic status, religious attitudes, and being hopeful to future between two groups of unemployed male youths: drug abusers and non-users.
    Method
    This case control study carried out in 2007. 200 unemployed young men (20 to 30 years of age) who had referred to four job centers in Isfahan were selected via cluster random sampling and divided into two groups: Group 1; those who had experience of drugs abuse during the first 6 months after unemployment (n=65) and Group 2; those who had not used any illicit drugs during this period (n=135). These groups were compared in terms of socio-economic status, religious attitudes, and being hopeful to future.
    Results
    Logistic regression model showed that drug abuse could be predicted by probability of having a pleasant life after 10 years (OR=‏0/985, CI:‏0/973-0/998, P=‏0/024, fasting (OR=‏0/985, CI:0/976-0/995 P=‏0/004), and avoiding illicit sexual relationship (OR=‏0/988, CI:‏0/977-0/998, P= 0/025).
    Conclusion
    This study highlights the importance of probability of having a pleasant life after 10 years and some of religious attitudes (i.e. fasting and avoiding from illicit sexual relationship) on preventing from drug abuse in unemployed male youths. We suggest that policy makers take into account these results in preventive program planning.
    Keywords: Unemployed, Socio, Economic Status, Religious Attitudes, Being Hopeful to Future
  • Asgharnia M., Mirbolouk F., Oudi M., Shakiba M., Ghaforipoor B Page 57
    Background And Objectives
    Cervical cancer is the second most prevalent cancer among females worldwide and the most common in developing countries. It can be prevented through early diagnosis by cervical screening (Pap smear). The aim of this study was determination of Pap smear frequency and women's attitude about it.
    Methods
    This is a descriptive, cross-sectional study that assesses the frequency of Pap smear and women's attitude about it in Alzahra hospital in 2009. The subjects were postpartum women referred to the hospital. Data were collected using a questionnaire consisted of three parts; demographic information, attitude statements, and questions concerning to having or not having Pap smear. After data collection, chi-square, t-test and ANOVA were performed using SPSS version16. P<0.05 was determined as statistical significance level.
    Results
    In this study 225 women were assessed. The mean age of the women was 26±4.9 years. Data showed that 46 subjects (20.4%) had a Pap test. The mean score of attitude in women performing Pap smear was significantly higher than the other group. There were significant relationship between age (p=0.005), residency (p=0.004), job (p=0.0001), education level (p=0.0001), and number of pregnancies (p=0.01) with to practice of Pap smear test. There were significant relationship between age (p=0.0001), residency (p=0.0001), education level (p=0.0001), job (p=0.0001), number of pregnancies (p=0.02), marriage age (p=0.002), and insurance (p=0.0001) with score of attitude.Hindrance to practice of Pap smear included: embarrassment (20.8%), worry (23.6%), being painful (12.4%), being expensive (12.9%), fear of the test result (11.6%), lack of information on address of Pap test clinics (42.2%).
    Conclusion
    Our results revealed that the majority of women do not have Pap test and the attitude of women doing pap is higher than those of not having the test. Regarding to the importance of Pap smear in preventing cervical cancer, widespread awareness for the women is recommended.
    Keywords: Cervical Cancer, Screening, Pap smear, Attitude
  • Zia Sheikholeslami N., Rezaeian M., Heidary A Page 66
    Background and Objectives
    Tuberculosis is one of the most important causes of mortality in undeveloped countries and causes more than 8 million deaths worldwide annually. In this research we studied epidemiologic parameters of tuberculosis in a period of five years in Rafsanjan and highlighted weakness and strength of health services.
    Methods
    In a descriptive study all TB patients referred to Rafsanjan Health Centers were studied. The demographic data (e.g. sex, age, name, address, nationality, residence), result of sputum smear before and after treatment, type of disease, and success of treatment were included in a questionnaire and compiled for each case. Data were analyzed using SPSS software.
    Results
    In total, 239 cases were diagnosed and the majority of them (148 cases) were Afghans. The number of cases decreased from 2002 to 2006 when the Afghans start to come back to their country. The majority of cases were female from urban areas with pulmonary tuberculosis. Most of them were in a range of 21 to 30 years old. The majority of cases was treated through prescribing 4 anti tuberculosis medicine and had negative sputum smear after treatment course. The sputum smear were not tested in 16.5% and 22.5% of pulmonary TB patients before and after treatment, respectively.
    Conclusion
    As the majority of cases were Afghans, more attention should be paid on screening and preventive measures amongst them. Since the incidence rate of pulmonary TB in women was higher than men, their children should be checked for the disease. Although the majority of cases were treated successfully but the sputum smear test before and after treatment were not administered sufficiently and that more attention should be paid on this matter. The lower mean age of patients might be related to immigration of young Afghan job seekers to Rafsanjan.
    Keywords: Epidemiology, Tuberculosis, Rafsanjan, Afghan