فهرست مطالب

مجله سلامت و بهداشت
پیاپی 2 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/08/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی شهریاری، حسینعلی طبرسا، سلطان محمد قاسمی، عبدالرحمان شاهینی، ابراهیم قدس مفیدی صفحه 7
    زمینه و هدف در ایران تولید بستنی غیرپاستوریزه تحت عنوان سنتی بسیار رایج است. از آنجایی که در تهیه و توزیع این فرآورده شرایط پاستوریزاسیون و بهداشت فردی بطور کامل رعایت نمی گردد احتمال بروز مسمومیت و عفونتهای غذایی افزایش می یابد. این مطالعه به منظور ارزیابی آلودگی بستنی های سنتی به اشریشاکلی و انتروباکتریاسه به عنوان شاخص آلودگی انجام گردید.
    روش کاردر این مطالعه که به صورت توصیفی-تحلیلی انجام گردید تعداد 100 نمونه بستنی سنتی بطور تصادفی از کلیه مراکز تولید و فروش بستنی شهر گرگان در شش ماهه اول 1388 برداشت و با رعایت استاندارد در شرایط استریل به آزمایشگاه مواد غذایی منتقل و آزمون های میکروبی روی نمونه ها انجام و سپس نتایج حاصله با استاندارد ایران مقایسه شدند.
    یافته ها یافته های تحقیق نشان داد که میزان آلودگی نمونه های بستنی به اشریشاکلی و انتروباکتریاسه به ترتیب حدود 36 و 11 درصد و در مجموع حدود 40 درصد از کل نمونه های اخذ شده قابلیت مصرف نداشتند. میزان آلودگی نمونه های بستنی به اشریشیاکلی بیش از 3 برابر انتروباکتریاسه بود. بین میزان آلودگی با سطح سواد، رعایت بهداشت فردی متصدیان و همچنین وضعیت بهداشت محیط اماکن از نظر آماری معنی دار بود.
    نتیجه گیری منبع اصلی آلودگی میکروبی در مراکز تهیه و توزیع بستنی سنتی، استفاده از شیرهای غیرپاستوریزه، عدم رعایت مقررات بهداشتی شامل بهداشت فردی، عدم شستشو و گندزدایی صحیح ظروف مورد استفاده بود. جهت جلوگیری از وقوع مسمومیت های ناشی از مصرف این بستنی ها، پاستوریزاسیون شیر و رعایت بهداشت فردی و کنترل نظارت بهداشتی مراکز تهیه و توزیع الزامی می باشد. با توجه به نتایج این مطالعه لازم است مسئولین بهداشتی زمینه را برای تبدیل وضعیت تهیه و توزیع بستنی از سنتی به صنعتی فراهم آورند.
    کلیدواژگان: بستنی سنتی، آلودگی میکروبی، اشریشاکلی، انتروباکتریاسه، گرگان
  • گلرخ مریدی، شهناز خالدی، کامبیز اسماعیل نسب صفحه 15
    مقدمه
    بروز تب بعنوان یک مشکل شایع در بیماران ICUمطرح است. حدود 70% بیماران بستری در بخش ICU دچار تب می شوند با توجه به اینکه بیشترین میزان بروز تب در بیماران بستری در بخش ICU اتفاق می افتد که می تواندمنجر به افزایش میزان مرگ ومیر در آنان گردد.لذا در این مطالعه تلاش می شود شیوع وعلل بروز تب در بیماران بستری در ICU وارتباط ان با مشخصات دموگرافیک آنان مورد بررسی قرار گیرد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه، توصیفی- تحلیلی بوده که جامعه پژوهش شامل 110 بیمار بستری در بخشهای ICU بیمارستانهای آموزشی شهر سنندج که در بدو ورود در ICU تب نداشته و24 ساعت بعد دارای درجه حرارت بالاتر ازبودند می باشد.از این میان کلیه بیماران تب دار در فاصله زمانی اسفند ماه سال 86 تا مرداد ماه1387 به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار گردآوری دادها پرسشنامه ای استاندارد بود، که پس از تکمیل آنها توسط پرسشگر کدبندی شدو سپس داده ها با استفاده از روش های آماری SPSS داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد علل عفونی بروز تب به ترتیب 02/38 درصد نمونه های مورد پژوهش عفونت ناشی از کاتتر و 5/34 درصد نیز پنومونی ناشی از ونتیلاتور و 5/14 درصد مشکلات ناشی از عوارض ناشی از عفونت زخم داشتند. و تنها 6/3 درصد موارد علل بروز تب ناشی از عفونت مربوط به سپسیس شکم و 8/1 درصد به طور مشترک مربوط به سینوزیت و اسهال دیفیسیل بود. هم چنین نتایج حاصل از این بررسی در مورد علل غیر عفونی بروز تب نشان داد که اکثریت 1/29 ناشی از پنومونی آسپیراسیون، وکمترین درصد 8/1 بطور مشترک مربوط به سندرم دیسترس تنفسی، اولسردکوبیتوس تب ناشی از انتقال خون و کله سیتیت بدون انسداد بود هم چنین آزمون آماری کای دو رابطه معنی دار آماری بین سن (P<0/01)، مدت اقامت در بیمارستان (P<0/05) و میزان GCS بیمار (P<0/01) را با بروز تب نشان داد
    بحث و نتیجه گیری
    بروز تب در بخش ICUیکی از عوارض شایع در بیماران بستری می باشد فراوانی این عارضه در این بررسی مشابه و حتی پایین تر از مطالعاتی است که در سایر مناطق انجام شده است و نشان دهنده آن است که علیرغم کمبود امکانات در بخشهای مااستانداردهای کنترل عفونت و اصول مراقبت از بیمار بخوبی رعایت می شود.
    کلیدواژگان: بیماران بستری، علل بروز تب، مشخصات دموگرافیک، پنومونی
  • محمدعلی ززولی، مریم باقری اردبیلیان صفحه 24
    زمینه و هدف
    پسماندهای بیمارستانی حاوی مقادیر زیادی از عوامل بیماریزای واگیر می باشند و تماس افراد مستعد با آنها می تواند موجب ایجاد بیماری های عفونی گردد. هدف از این مطالعه، تعیین وضعیت مدیریت مواد زائد جامد در بیمارستانهای شهر اردبیل و ارائه پیشنهاداتی جهت بهبود شرایط موجود و حل مشکلات تشخیص داده شده می باشد.
    روش کار
    مطالعه بصورت توصیفی-مقطعی و در سه ماهه تابستان سال 87 انجام گرفت. جامعه مورد مطالعه، چهار بیمارستان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اردبیل بود. ابزار گردآوری داده ها، چک لیستی حاوی 64 سوال بود که با مراجعه حضوری به بیمارستانها و مشاهده موارد موجود، تکمیل شد. داده های کیفی بصورت تمام شماری و آمار توصیفی، تجزیه و تحلیل گردید و داده های کمی پس از ورود به نرم افزار Excel، محاسبه میانگین و انحراف معیار مقادیر و رسم جداول مربوطه، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان زباله های عفونی و غیرعفونی در بیمارستانهای امام، علوی، بوعلی و فاطمی بترتیب 62 و 38 درصد، 64 و 36، 45 و 56 درصد و 32 و 68 درصد بود. مواد زائد نوک تیز در جعبه های ایمن جمع آوری می گردید. مدت نگهداری زباله در جایگاه ذخیره موقت، بطور متوسط 23 ساعت بود. گربه در تمامی جایگاه های موقت زباله مشاهده گردید. بجز بیمارستان امام که در آن، زباله های عفونی در یک زباله سوز دوکوره، سوزانده شده و فقط زباله های غیرعفونی توسط شهرداری به محل دفن زباله های شهری اردبیل منتقل می گردید، در سه بیمارستان دیگر، با وجود تفکیک زباله های عفونی و غیرعفونی در مبداء تولید، همه مواد زائد تولیدی بصورت مخلوط بارگیری و به محل دفن منتقل می شد.
    نتیجه گیری
    زباله های عفونی، خطرات ناشی از آنها و نحوه برخورد و دفع آنها باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرند. دو مشکل عمده در مدیریت پسماندهای بیمارستانی عبارت است از: (1) عدم آگاهی پرسنل و مدیران بیمارستان درمورد معضلات پسماندهای بیمارستانی، (2) عدم وجود سرمایه کافی جهت تهیه بی خطرسازها.
    کلیدواژگان: پسماند بیمارستانی، بیمارستان دولتی، مدیریت پسماند، اردبیل
  • زهرا قدسی صفحه 35
    زمینه و هدف
    در حاملگی های ناخواسته رفتارهای بهداشتی متفاوتی مانند دریافت مراقبت های ناکافی و نامنظم دوران بارداری مشاهده می شود که می تواند سبب تاخیر در شروع مصرف مکمل ها مانند آهن و اسیدفولیک گردد. مصرف قبل و حین بارداری اسید فولیک سبب کاهش نقائص لوله عصبی در نوزاد می شود. ملاقات های منظم با توزین به موقع مادر همراه است که در صورت عدم افزایش وزن لازم با تشخیص و اقدام به موقع سبب کاهش عوارض مادری و نوزادی می گردد. این پژوهش با هدف مقایسه مصرف مکمل ها و افزایش وزن مناسب در بارداری های خواسته و ناخواسته انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه قسمتی از یک کار تحقیقی وسیع تر بوده از نوع کارآزمایی مورد-شاهدی می باشد. جامعه پژوهش کلیه زنان مراجعه کننده جهت انجام زایمان به بیمارستان تامین اجتماعی همدان در سال 1388 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری مستمر 270 نفر از آنها برای شرکت در پژوهش انتخاب شده و با توجه به خواسته بودن یا ناخواسته بودن حاملگی در دو گروه قرار گرفتند. رفتارهای بهداشتی مادران شامل زمان شروع و مصرف منظم قرص آهن و اسید فولیک و اضافه وزن مناسب بارداری با پرسش از آنها و یا در صورت دریافت مراقبت های بارداری، از طریق درمانگاه ها تکمیل گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی مستقل، کای دو و من-ویتنی استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس یافته های پژوهش بین دو گروه از نظر زمان شروع مکمل آهن(007/0=(PV و مصرف منظم آن (001/0PV<)، زمان شروع اسیدفولیک(001/0PV<) و مصرف منظم آن(001/0PV<) تفاوت معنی دار آماری مشاهده شد. در خصوص افزایش وزن مناسب دوران بارداری نیز تفاوت بین دو گروه معنی دار بود(01/0=(PV.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش، تجربه بارداری با یک تولد ناخواسته با نتایج منفی مانند عدم مصرف کافی مکمل ها و کسب اضافه وزن مطلوب همراه است. لذا آموزش بهداشت باروری، بهبود مشاوره قبل از بارداری، ارتقای کیفیت مراقبت ها و افزایش مراقبت های بهداشتی پیشگیرانه به منظور تنظیم زمان حاملگی با هدف پیشگیری از تولد ناخواسته و افزایش سطح سلامت جامعه پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: حاملگی، خواسته، ناخواسته، آهن، اسیدفولیک، اضافه وزن مطلوب
  • یوسف حمیدزاده اربابی*، هادی صادقی، مرتضی عالیقدر، صادق حضرتی، احمد مختاری، انوشیروان صدیق، فریده سروی، رقیه تفرجی، رضا شاهی صفحه 42
    زمینه و هدف

    آموزش و پژوهش دو رکن اصلی دانشگاه و به مانند دو بال یک پرنده، لازم و ملزوم همدیگر هستند. ارزشیابی برنامه های آموزشی از وظایف اصلی دانشگاه های علوم پزشکی کشور محسوب می شود. ارزشیابی درونی یکی از ابزارهای اعتبار سنجی است و نشان دهنده شرایط موجود از دیدگاه فراگیران و فرادهندگان می باشد. این مطالعه با هدف تعیین مشخصات و وضعیت آموزشی موجود رشته کاردانی بهداشت محیط دانشکده بهداشت و ارائه فیدبک، انجام شده است.

    روش کار

    این مطالعه یک مطالعه توصیفی و تحلیلی مطقعی بود که در 7 حوزه از 9 حوزه بر اساس ده گام راهنمای ارزشیابی درونی اجرا شد. داده ها و اطلاعات مورد نیاز با استفاده از ابزارهایی مانند تماس تلفنی، نامه نگاری، چک لیست و پرسشنامه، از 45 نفر دانشجو جمع آوری گردید. اطلاعات گرد آوری شده با استفاده از نرم افزارSPSS تجزیه و تحلیل شد. پس از پایان برنامه، برای اخذ پسخوراند لازم به مسئولان دانشکده و EDC دانشگاه ارسال شد.

    یافته ها

    در این مطالعه، میانگین سنی دانشجویان مورد پژوهش 3/20 سال، 8/97% دانشجویان مجرد، 33% از دانشجویان مذکر و 67% مونث، 100% دانشجویان غیر شاغل، 53% از دانشجویان بومی استان و بقیه غیر بومی تعیین گردید. 72 شاخص توسط اعضای کمیته ارزیابی درونی دانشکده تعیین شد و ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که وضعیت آموزشی رشته کاردانی بهداشت محیط دانشکده بهداشت در سطح نیمه مطلوب قرار دارد. میاتگین امتیاز، 33/48 امتیاز از 72 امتیاز بود که در سطح نیمه مطلوب قرار گرفت. بعبارتی، 28% شاخصها، مطلوب، 46% نیمه مطلوب و 26% شاخصها نیز نامطلوب ارزیابی گردید. در حوزه دانشجویان نیز 8 شاخص بررسی گردید. 19 امتیاز از 24 امتیاز بدست آمد و وضعیت آموزشی دانشجویان در سطح مطلوب ارزیابی گردید.

    نتیجه گیری

    این ارزیابی حدود 30 پیشنهاد مهم را جهت توسعه کمی و کیفی آموزشکده و گروه بهداشت محیط و رشته بهداشت محیط برای مسئولان ارائه نمود طوری که کمیته ای جهت پیگیری و به ثمر رساندن آن پیشنهادها تشکیل گردید. مهمترین مزیت این طرح، تدوین آئین نامه داخلی گروه بهداشت محیط بود.

    کلیدواژگان: ارزیابی درونی، بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
  • سید رضا معینی، زهرا تمجیدزاد * صفحه 52

    مولفه مرگ به لحاظ تاثیر بسزایی که بعنوان یکی از وقایع مهم جمعیتی در پویایی جمعیت داشته و دارد از دیر باز مورد توجه اندیشمندان بوده است. بالاخص مرگ ومیر کودکان از شاخص های مهم توسعه کشورها محسوب شده و از عوامل تعیین کننده امید زندگی است.، این بررسی، ارتباط مفهوم محرومیت اجتماعی در ساختاری کلی تر با مرگ و میر کودکان و دیگر جنبه های علل مرگ و نیز عوامل بهداشتی و درمانی و پزشکی مرگ کودکان در مناطق روستایی شهرستان پارس آباد را مورد مطالعه قرار داده است.

    روش کار

    میزان و عوامل موثر بر مرگ کلیه کودکان زیر 5 سال فوت شده در طول 6 سال (1386-1381) در مناطق روستایی شهرستان پارس آباد، به کمک پرونده بهداشتی خانوار و با مصاحبه با خانوار بررسی و تکمیل پرسشنامه مورد مطالعه قرار گرفت..آمار حاصله به صورت توصیفی، مورد مطالعه قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج پژوهش حاکی است که الگوی مرگ در مناطق روستایی استان با الگوی مرگ در نقاط روستایی کشور یکسان نیست. میزان مرگ و میر کودکان بالاتر از حد متوسط مرگ ومیر کودکان در نقاط روستایی کشور [10] بوده و میزان مرگ دختران بیش از پسران بوده است. با افزایش سواد مادران میزان مرگ کودکان کاهش می یابد. مرگ ومیر کودکان در میان زوج های خویشاوند بیش از غیر خویشاوند بوده وبا اضافه شدن تعداد کودکان به دنیا آمده هر چه رتبه کودک بالارود احتمال فوت زیادتر می شود.
    60% کودکان فوت شده در گروه سنی نوزادان و 23% در گروه یک ماه تا یک سال (83% زیر یکسال) و 17% یک تا 5 سال را شامل می شود.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان می دهد با توجه به شرایط خاص فرهنگی نیاز به کار فرهنگی عمیق در ارتباط با از بین بردن ترجیح جنسی و مطالعه علل ناهنجاری در منطقه می باشد.

    کلیدواژگان: الگوی مرگ و میر، رتبه کودک، عوامل بهداشتی و پزشکی
  • منصور ناصر حمزه خانلو، محمد بازیار صفحه 59
    زمینه و هدف
    هدف ما در این مقاله این است که ارزیابی فناوری سلامت را به عنوان روشی علمی برای بهبود نتایج سلامت بیماران و افزایش کارایی نظام سلامت در کل معرفی کنیم.
    روش
    این مقاله یک مطالعه مروری است که به بررسی متون در حوزه ارزیابی فناوری سلامت می پردازد. مکتوبات و مقالات مرتبط با موضوع از کتابخانه و اینترنت انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفت.
    یافته ها
    بسیاری از کشورها از «ارزیابی فناوری سلامت» برای استفاده منطقی از فناوری ها، کنترل هزینه ها، و جلوگیری از ورود فناوری های با ایمنی و اثربخشی پایین استفاده می کنند. در این مقاله به اهداف و کاربردهای HTA، نقش آن، عواملی که در HTA باید مورد ارزیابی قرار گیرند، سوالات اساسی در HTA، اصول HTA، گام های اساسی در HTA، گروه های هدف HTA و... پرداخته شده است.
    نتیجه گیری
    ارزیابی فناوری سلامت پتانسیل بی نظیری برای کمک به سیاست گذاری، برنامه ریزی استراتژیک، مدیریت و اجرای فناوری ها در مراقبت سلامت دارد. HTA می تواند به عنوان ابزاری استراتژیک برای برقراری ارتباط بین پژوهش و سیاست مورد استفاده قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: ارزیابی فناوری سلامت، تجهیزات پزشکی، فناوری سلامت، سلامت
  • کریم کسانی، عزیز کسانی صفحه 69
    زمینه و هدف
    سرمایه اجتماعی یکی از عوامل مهم در امر توسعه اجتماعی و رفاه اجتماعی می باشد این تحقیق به بررسی عوامل موثر بر شکل گیری سرمایه اجتماعی در بین جوانان 18-29 ساله شهر ایلام می پردازد.
    روش
    این تحقیق، پیمایشی می باشد که از ابزار پرسشنامه استفاده شده است.جامعه آماری، جوانان 18-29 ساله شهر ایلام وجمعیت نمونه 400 نفر است.روش انتخاب نمونه، خوشه ایچند مرحله ای است.
    یافته ها
    یافته های بدست آمده نشان می دهد که متغیرهای مستقل بجز تحصیلات و اشتغال با سرمایه اجتماعی رابطه معنی داری دارند ودر مجموع هفت فرضیه مورد تایید قرار گرفت و دو فرضیه رد شد، بدین صورت که رابطه معنی داری بین میزان تحصیلات و سرمایه اجتماعی و هم چنین اشتغال و سرمایه اجتماعی. مشاهده نشد.
    بحث:براساس تحقیقات انجام گرفته، بین سرمایه اجتماعی و متغیرهای مستقل روابط معناداری وجود داردو از دیدگاه های این تحقیقات انجام شده در این پژوهش استفاده شده است.
    نتیجه گیری
    به منظور افزایش سرمایه اجتماعی، برنامه ریزی های جامعی در زمینه مشارکت رسمی و غیر رسمی برای نسل جوان صورت گیرد و با توجه به تاثیر مهاجرت بر سرمایه اجتماعی، برنامه ریزی دقیقی برای جلوگیری از مهاجرت به شهرها صورت گیرد.
    کلیدواژگان: اشتغال، تحصیلات، جنسیت، دینداری، سرمایه اجتماعی، مشارکت رسمی
|
  • Shahryari A., Tabarsaa.H.A., Ghasemi.S.M., Shahinei.A.R., Ghodes Mofidi.E Page 7
    Background And Objectives
    The production of unpasteurized ice cream known as Traditional ice cream is common in Iran. Since pasteurization conditions and personal health normally don’t be fully applied in preparation and distribution of this product, probability of foodborne disease outbreaks due to these products are high. The aim of this study was to assess microbial pollution in traditional ice creams to Escherichia coli and Enterobacteriaceae as indicators of contamination in Gorgan city.
    Methods
    In this cross-sectional study, 100 ice-cream samples were taken randomly from all related enterprises in Gorgan city in 2010. The samples were taken to food laboratory under sterile condition and examined for microbial contamination and the results were compared with national standards.
    Results
    Research findings showed that the contamination rate of ice cream to Escherichia Coli and Enterobacteriaceae were 36 and 11 percent, respectively. About 40 percent of total samples were contaminated. E. coli contamination in ice-cream was appreciably higher than Enterobacteriaceae contamination. Statistically significant relationships were observed between level of contamination and employee literacy, personal hygiene, and sanitation of workplaces.
    Conclusion
    Using unpasteurized milk in production of ice cream, non-compliance with health regulations, including insufficient personal hygiene, lack of properly washing and disinfection of glassware were identified as the main sources of microbial contamination of traditional ice cream. Milk pasteurization, personal hygiene, and environmental health inspections are required to prevent poisoning occurrence caused by the consumption of unhealthy ice cream. According to these results, it is necessary that health officials to consider production of ice cream to shift from traditional into industrialized one.
    Keywords: Traditional ice cream, Microbial pollution, Escherichia coli, Entrobacteriaceae, Gorgan
  • Moridi G., Khaledi Sh, Smaeilnasab K Page 15
    Background And Objectives
    Fever is a common problem in ICU patients. About 70% of patients admitted in ICU suffer from high fever. Since the highest incidence of high fever occurs in patients admitted in ICU, which can lead to an increase in mortality rate, this study attempted to elucidate prevalence and cause of high fever and its relations with demographic characteristics of patients admitted in ICU.
    Methods
    in this descriptive-analytical study, 110 patients admitted in ICU of Sanandaj hospitals (with normal temperature at arrival but having high fever (38.3 C) after 24 hours) were studied. Study group includes all febrile patients in a period of March 2008 to August 2009. A standard questionnaire was used to collect data. Data were classified and then analyzed using SPSS software.
    Results
    The results of this study showed that the infectious causes of fever in 28.02, 34.5, and 14.5% patients were due to catheter, ventilator-induced pneumonia, and complications of wound infection, respectively. Cause of high fever in 3.6 percent of cases was abdominal sepsis and sinusitis and Dificil diarrhea account for only 1.8%. In terms of non-infectious causes of fever, the majority of them (29.1%) were related to aspiration pneumonia. The least contributor to high fever was identified jointly to be respiratory distress syndrome, transfusion-induced fever, Decobitus Ulcer and Cholecystitis without obstruction (i.e. each accounts for 1.8 %). Chi square analysis revealed statistically significant relationships between age (P<0.01), length of stay in hospital (P<0.05) and GCS of patients (P<0.01) and fever occurrence.
    Conclusion
    Fever in ICU is relatively common complication in inpatients. Frequency of this complication in current study is similar or even lower than those of conducted studies elsewhere. This finding shows that despite the lack of facilities in hospitals studied, infection control standards and principles of patient care is clearly applied.
    Keywords: inpatient, ICU, causes of fever, demographic characteristics, pneumonia
  • Zazouli M.A., Bagheri Ardebilian M Page 24
    Background And Objectives
    Medical wastes include many contagious pathogens. Contact of sensitive peoples with medical wastes can lead to infection diseases. This study was conducted to determine waste management status in educational hospitals of Ardabil city and offer solutions for improvement of current situation and present problems.
    Methods
    This descriptive-cross sectional study performed from May to July 2008. Four Educational hospitals of Ardabil city were studied. Data were collected using a checklist including 64 questions through observation. Qualitative data were analyzed using descriptive statistics and quantities with computing of mean and standard deviation in Excel software.
    Results
    The percent of infectious and non-infectious wastes in Imam, Alavi, Bou-Ali and Fatemi hospitals were 62 and 38, 64 and 36, 45 and 56, 32 and 68%, respectively. Sharp wastes were collected in Safety boxes. Storage time of wastes in temporary sites was on average 23 hours. Cats were seen in all temporary sites. Except Imam Hospital where infectious wastes were incinerated in two-kiln incinerator and only non-infectious wastes were transferred to landfill, in all other hospitals, despite of segregation of infectious and non-infectious wastes in generation sources, all of wastes were collected together and transferred to landfill.
    Discussion
    More attention should be paid to hazards and safe disposal of infectious wastes. Two significant problems in hospital wastes management are: (1) lack of knowledge of hospital personnel and manager about hospital wastes problems, (2) lack of sufficient fund for purchasing risk reduction equipments.
    Keywords: Hospital waste, Educational Hospital, Waste management, Ardabil
  • Ghodsi Z Page 35
    Background And Objectives
    In unintended pregnancies different health behaviors such as receiving inadequate care during pregnancy and irregular can be seen that can cause delays start taking supplements, like iron and folic acid will. Taking folic acid before and during pregnancy to reduce neural tube defects in newborns is. Regular meetings with the weighting are associated with early maternal weight gain if not a necessary action to timely diagnosis and reduce maternal and neonatal complications are. This study compared supplement intake and appropriate weight gain and unintended pregnancies have been asked.
    Methods
    This study is part of a broader research work was on trial case-control. Subjects all women referred for delivery to the Social Security Hospital in Hamadan in 1388 that were using continuous sampling of 270 people selected to participate in the study and asked to be intended or unintended pregnancy into two groups were. Maternal health behaviors including onset and regular consumption of iron and folic acid tablets and the appropriate pregnancy weight gain with questions or if they received prenatal care through clinics were filled. To analyze data from independent t test, chi-square and Mann - Whitney was used.
    Results
    Based on research findings between the two groups beginning iron supplementation (PV=0/007) and its regular consumption (PV<0/001), onset folic acid (PV<0/001) and its regular consumption (PV<0/001) significant differences were observed. Regarding appropriate weight gain during pregnancy difference between the two groups was significant (PV<0/01).
    Conclusion
    Conclusion
    Based on research findings, experiences with unintended pregnancy is associated with birth negative outcomes such as lack of adequate intake of supplements and obtain the desired weight gain. Therefore, reproductive health education, counseling before pregnancy to improve, enhance quality of care and increase preventive health care in order to adjust the pregnancy with the aim of preventing unintended birth and increased Community health is recommended.
    Keywords: Pregnancy, Intended, Unintended, Iron, Folic acid, the Desired Weight Gain
  • Hamidzadeh Arbabi Y.*, Sadegi H., Aligadri M., Hazrati S., Mokhtari A., Sadig A., Sarvi F., Tafaroji R., Shahi R Page 42
    Background And Objectives

    Education and Research are needed two key elements in the university like the two wings of a bird. Evaluation of training medical faculties is considered as main tasks. Evaluation of training programs is main duty in the university of Medical Sciences. Internal evaluation is one of validation tools that represents the views of students and providers about current conditions.This study aimed to determine the profile and educational status of the Associate degree in Environmental Health School of Health and provide feedback.

    Methods

    This study was a descriptive and analytical Method that was conducted in seven of nine field areas based on the ten step guide internal assessment. Data and information needed were collected by using tools such as phone calls, letters, questionnaires and check list from of 45 students. Information gathered was analyzed by using SPSS software. After the program, to obtain the necessary feed back were sent to faculty officials and EDC of university. After completing the program, to obtain the necessary feedback to relevant authorities was University College and EDC.

    Results

    In this study, the average age of students in research was 20/3 years, 97/8% were single students, 33% of them were male students and 67% female, 100% students were non-employed, 53% of students were native provinces and other non-indigenous. 72 Index by faculty members determined and were evaluated the internal assessment. The results showed that Mean points was 48/33 points from 72 points and the state Department of Environmental Health Technician Training Course is located in the semi-optimal. Turns, 28% index were favorable, 46% were semi-optimal and 26% of index was assessed as unsatisfactory. in the Students field, eight indicators about educational status of students was evaluated. 19 points from 24 points was gained and was assessed as desirable.

    Conclusion

    The evaluation presented 30 major proposal to develop quantitative and qualitative ones, and Environmental Health Department and Environmental Health Course for officials so that a committee was formed to follow up and bring it to fruition proposals. The most important advantage of this plan were develop rules of procedure in Environmental Health Department.

    Keywords: Internal Assessment, Environmental Health, Medical Sciences University
  • Moeni S.A., Tamjidzad Z Page 52
    Background And Objectives

    Death component as one of the most important variables of population change has long been studied by different researchers. Infant mortality rate as a scale of health development in a country has effects in life expectancy. This work reports the effects of health related factors and other potentially important variable on child mortality rates.

    Methods

    Our research field of study is the rural areas of Parsabad city located in the north west of Ardebil province. We studied 235 children under 5 years old death records in Parsabad health centers using a separate questionnaire as well as the interview with their parents. Data were analyzed using descriptive statistics.

    Results

    Survey results shows that the pattern of child death rate in rural area is not similar to that of reported for other rural areas of country. CDR in Parsabad was higher than average value for Iran's rural area. We have observed higher mortality rates among female infants than males. Literacy of mothers conversely related to CDR and it was also higher in consangvineous marriage. CDR was increased with increasing the number of childbirth. 60% of deaths occurred in infants and 23% in children with 1 to11 months of age and the remaining 17% belonged to 1-59 months.

    Conclusion

    Our results show that an appropriate cultural plan should be applied to eliminate sex discrimination and investigate causes of congenital abnormalities

    Keywords: The pattern of mortality, child rank, health, medical factors
  • Naserhamzekhanloo M., Bazyar M Page 59
    Background And Objectives
    In this article, we aimed at introducing health technology assessment (HTA) as a sound scientific method for the purpose of improving health outcomes for patients and efficiencies in the health care system overall.
    Method
    This is a review article that aimed to investigate the literate related to health technology assessment. Relevant materials systematically selected from published works and sites and analyzed.
    Results
    Many countries apply “health technology assessment” as a tool for logical use of technologies, control of expenses, and preventing importing of less immune and effective technologies. Also, in this article, the purpose and application, role, factors that must be assessed, basic questions, principles, and ten basic steps of HTA and the like have been referred to.
    Conclusions
    HTA has a unique potential to contribute to policy-making, strategic planning, management and the implementation of technologies in health care. It can be used as a strategic tool to overcome the disconnection between policy and research.
    Keywords: Health Technology Assessment, Medical Equipments, Health Technology, Health
  • Kasani K., Kasani A Page 69
    Background And Objectives
    Social capital is one of the main factors that influences on the social and welfare development. This research discusses the influential factors in forming social capital among the youths who are 18 to 29 in Ilam city. The method of studying in this research is the
    Method
    kind of surveying in which the questionnaire has been applied the sample population is 400 people. That the cluster sample from the kind of multi phases has been applied for selecting them.
    Results
    The result shows that all of the variables have a meaningful relation with the social capital except education and occupation on the whole.Seven hypotheses are confirmed out of nine, and one hypothesis is rejected. It means that there is no meaningful relation between social capital and education and occupation
    Discussion
    on base of researches have already shown that all of the variables have a meaningful relation with the social capital and their theories have been used in this research.
    Results
    in order to increase social capital is planning in the field of formal and informal participation for young generation should be done. According to effect of immigration on social capital planning should be done for prevention of immigration to cities.
    Keywords: Education, Formal Participation, Gender, Occupation, Religiousness, Social Capital