فهرست مطالب

مجله سلامت و بهداشت
پیاپی 3 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیر حسین محوی، بهزاد هیبتی صفحه 7
    زمینه و هدف
    رنگ های نساجی و دیگر مواد رنگی صنعتی یکی از بزرگترین ترکیبات آلی را تشکیل می دهند که افزایش خطرات زیست محیطی را به دنبال دارد. بنابراین لازم است که این گونه پساب ها قبل از تخلیه به محیط با استفاده از روش های موثر مورد تصفیه قرار گیرند. هدف از این مطالعه بررسی کارایی حذف و تعیین ایزوترم های جذب رنگ Acid Red18 از محیط آبی، با استفاده از کربن فعال تهیه شده از چوب درخت گردو می باشد.
    روش کار
    مطالعه حاضر، یک مطالعه بنیادی- کاربردی است که در مقیاس آزمایشگاهی انجام گرفت. پارامترهای مختلفی از جمله غلظت اولیه محلول رنگ، اثر جرم ماده جاذب بر حذف رنگ جهت استخراج ایزوترم های جذب و pH بررسی شد. برای اندازه گیری غلظت باقیمانده رنگ از دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج 518 نانومتر استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که رنگ Acid Red18از ایزوترم فروندلیچ (962/0R2>) پیروی می کند. با استفاده از مدل لانگمویر، حداکثر ظرفیت جذب این رنگ زا 8/32 میلی گرم بر گرم محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    بطورکلی نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که می توان از کربن فعال ساخته شده از چوب گردو به عنوان یک نوع جاذب موثر جهت حذف رنگ های آزو استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ایزوترم، حذف رنگ، کربن فعال، فروندولیچ و لانگمویر، Acid Red18
  • روح الله رستمی، امیر نبئی، اکبر اسلامی، حسین نجفی، مهدی فضل زاده دویل * صفحه 16
    زمینه و هدف

    امروزه شناخت عموم از فرآیند ورمی کمپوست افزایش یافته و بکارگیری آن جهت تبدیل پسماندهای آلی به کود ورمی کمپوست گسترش فزاینده ای یافته است. این گسترش کاربرد، نیازمند دانش هر چه بیشتر از فرآیند ورمی کمپوست و همچنین تاثیر آن بر شاخص های مهم در کنترل کیفی کود آلی و همچنین مقدار کود حاصله از پسماند اولیه می باشد. لذا در این مطالعه تاثیر فرآیند ورمی کمپوست، که در آن فعالیت کرم های خاکی نقش محوری دارد، بر شاخص هایی مانند مقدار کربن و نیتروژن، نسبت C/N، pH و حجم پسماندها در طول فرآیند تولید ورمی کمپوست مورد بررسی قرار گرفت.

    روش کار

    در مطالعه حاضر از پسماندهای غذایی به عنوان ماده اولیه استفاده شد، پسماندهای غذایی پس از آماده سازی اولیه، با استفاده از کرم های گونه Eisenia foetidaمورد فرآیند ورمی کمپوست قرار داده شدند و به مدت یک ماه از لحاظ شاخص های مذکور مورد پایش قرار گرفتند.

    یافته ها

    میزان pH و نسبت C/N نهایی پس از 1 ماه انجام فرآیند ورمی کمپوست برابر 53/7 و 82/20 به دست آمد. کاهش حجم برابر با 56 % در مرحله آماده سازی و 75/11% در مرحله فرآیند ورمی کمپوست به دست آمد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصله نشان دهنده کارایی فرآیند ورمی کمپوست در تغییر مناسب فاکتورهای ذکر شده به جهت استفاده به عنوان کود گیاهی می باشد و در برخی موارد مانند pH حتی در عرض 1 ماه انجام فرآیند، مقدار آن به حد مطلوب کلاس A کمپوست رسیده است.

    کلیدواژگان: کربن، نیتروژن، C، N، pH، حجم پسماند، پسماندهای غذایی، ورمی کمپوست
  • محمدرضا قانع پور، وجیهه حامدی، فاطمه پریمی صفحه 23
    زمینه و هدف
    آرایشگری ارحرفه های مهم وتاثیرگذاردرسلامتی جامعه است. اهمیت این موضوع درمیان زنان روزبه روز بیشتراحساس می گردد. لذا این مطالعه با هدف تعیین آگاهی، نگرش و عملکرد بهداشتی آرایشگران زن شهر دامغان درسال 1389 انجام گرفت.
    روش کار
    این پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده که بر روی 87 آرایشگر زن شهر دامغان انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود که در چهار حیطه (آگاهی مرتبط با بهداشت فردی و شغلی، سنجش نگرش وتمایل به عمل، عملکرد بهداشتی آرایشگر و مقررات بهداشتی ماده 13) قرارداشت. داده ها با استفاده ازنرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی آرایشگران 92/31 سال با انحراف معیار 6/7 تعیین گردید. 7/20% دارای تحصیلات دانشگاهی، 5/65% دیپلم وبقیه تحصیلاتی در سطح راهنمایی و پایین تر داشتند. 8% آرایشگران آگاهی بهداشتی در سطح بسیار خوب داشتند. 54% منبع دریافت اطلاعات بهداشتی آرایشگران، کارکنان مراکز بهداشتی و درمانی بود. 69% آرایشگران از وضعیت بهداشت فردی مناسبی برخوردار بودند. 46% دارای کارت واکسیناسیون هپاتیت (کامل) بوده و 3/87% خود را در معرض ابتلا به بیماری های عفونی ناشی از شغل عنوان کرده و 62% نگران ابتلاء به بیماری هپاتیت بودند. ارتباط معنی داری بین سابقه کار و روش های صحیح گندزدایی وسایل کار وجود داشت (p<0.05).
    نتیجه گیری
    کمبودآگاهی بهداشتی در ارتباط با شغل و عملکرد ضعیف آرایشگران دراین خصوص، نیاز به افزایش سطح آگاهی، نگرش و عملکرد بهداشتی آنها از طریق برگزاری برنامه های آموزشی و بازآموزی دارد.
    کلیدواژگان: آرایشگر زن، آگاهی، نگرش، عملکرد بهداشتی، دامغان
  • منصور ضرابی، محمدرضا سمرقندی، علیرضا رحمانی، محمد نوری سپهر، ابراهیم محمدی کلهری، سید جواد جعفری، سعید نامداری صفحه 31
    زمینه و هدف
    پساب های نساجی از جمله آلاینده های محیط زیست به شمار می روند. مشخصه اصلی پساب های نساجی رنگی بودن آنها است و حاوی انواع آلاینده های آلی و غیر آلی می باشند. بنابراین لازم است که این گونه پساب ها قبل از تخلیه به محیط، با استفاده از روش های موثر مورد تصفیه قرار گیرند.
    روش کار
    این مطالعه یک مطالعه بنیادی- کاربردی می باشد. در این مطالعه کارایی حذف رنگ های Acid Red 18 و Acid Red 14 با استفاده از پودر آهن صفر ظرفیتی مورد بررسی قرار گرفته است. پارامترهای مورد بررسی شامل pH(11-3)، زمان تماس (120-15دقیقه) و غلظت اولیه پودر آهن (g/L 2- 5/0) می باشد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از انجام آزمایشات مشخص کرد که با افزایش زمان تماس و غلظت اولیه پودر آهن، کارایی حذف رنگ افزایش یافته و با افزایش pH کارایی حذف رنگ کاهش می یابد. بالاترین کارایی حذف رنگ در 3=pH، زمان تماس 120 دقیقه و غلظت پودر آهن g/L 2 بدست آمد. نتایج حاصل از مطالعات سینتیکی مشخص ساخت که حذف رنگAcid Red 18 و رنگ Acid Red 14 از معادله شبه درجه دوم (98/0
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه مشخص ساخت که پودر آهن صفر ظرفیتی قابلیت بالایی در حذف رنگ های Acid Red 18 و Acid Red 14 از خود نشان می دهد.
    کلیدواژگان: پودر آهن، رنگ های آزو، سنتیک، pH
  • پوران اخوان اکبری، شبنم آهنگر داوودی صفحه 41
    زمینه و هدف
    قاعدگی دردناک یا دیسمنوره یکی از شایع ترین مسائل طبی در ژنیکولوژی است و توام با عوارض اقتصادی، اجتماعی و شخصی جدی می باشد. با توجه به اهمیت شناسایی افراد مبتلا به قاعدگی دردناک، جهت اقدام برای آموزش و درمان این افراد، هدف این مطالعه بررسی فراوانی قاعدگی دردناک اولیه و عوامل مرتبط با آن در دختران دانشگاه علوم پزشکی اردبیل می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 251 دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل به وسیله یک پرسش نامه محقق ساخته، تحت مطالعه قرار گرفتند. اطلاعات به وسیله نرم افزارSPSS 11.5 با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سن شروع قاعدگی (منارک) 2/1 ± 42/13 سال بود. قاعدگی دردناک در 9/64 درصد از دانشجویان وجود داشت. 22 درصد دانشجویان دیسمنوره خفیف، 67 درصد دیسمنوره متوسط و 11 درصد دیسمنوره شدید داشتند. 1/64 درصد دارای سابقه قاعدگی دردناک در مادر و خواهر خود بودند. بین وضعیت اقتصادی، میزان خونریزی، سابقه خانوادگی قاعدگی دردناک، انجام ورزش، وضعیت تغذیه، واسترس، با قاعدگی دردناک رابطه آماری معنی داری وجود داشت (p=.000)، ولی بین BMI و سن منارک با دیسمنوره، رابطه آماری معنی داری یافت نشد (p>0.05).
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای قاعدگی دردناک که باعث اختلال در فعالیت های فردی، خانوادگی واجتماعی فرد می شود، اطلاع رسانی در زمینه قاعدگی دردناک و درمان آن، برای تامین سلامت دختران و بهبود کیفیت زندگی ضروری به نظر می رسد
    کلیدواژگان: قاعدگی دردناک اولیه، فراوانی، دانشجویان
  • هاشم حشمتی، زهره رهایی، سید محمد مهدی هزاوه ای، آنیتا دهنادی، اکبر حسن زاده صفحه 48
    زمینه و هدف
    سالک یک بیماری انگلی است که گسترش آن در تمام قاره های جهان به جز استرالیا گزارش شده است و بیشترین میزان وقوع آن در ایران و عربستان مشاهده می شود. مدل بزنف یکی از کاملترین مدل های ترکیبی جهت مطالعه و شناسایی رفتار و ایجاد رفتارهای جدید در جامعه است. با توجه به آندمیک بودن بیماری سالک در شهر یزد و نقش مهم رابطین بهداشتی در آموزش خانواده ها، این پژوهش با هدف تعیین عوامل مرتبط با رفتار آموزشی رابطین در این زمینه بر اساس مدل بزنف طراحی و اجرا شد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، کلیه رابطین (60 نفر) مراکز بهداشتی درمانی مناطق آندمیک سالک در شهر یزد و پایگاه های بهداشتی تحت پوشش این مراکز به روش سرشماری انتخاب شده وپرسشنامه ای را که بر اساس مدل بزنف تنظیم شده بود، تکمیل نمودند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی انجام شد.
    یافته ها
    رفتار آموزشی رابطین در سطح مطلوبی قرار نداشت. تاثیرگذارترین افراد برای اقدام آموزشی رابطین کارکنان بهداشتی بودند. رفتار رابطین با نگرش، قصد و عوامل قادرکننده همبستگی مستقیم معنادار داشت. بین نگرش با آگاهی، قصد و عوامل قادرکننده نیز ارتباط مستقیم وجود داشت.
    نتیجه گیری
    دادن آگاهی به رابطین به تنهایی نمی تواند رفتار آموزشی در آنها ایجاد کند، بلکه باید با آموزش موثر و فراهم کردن نگرش به عمل و عوامل قادرکننده برای کارکنان بهداشتی و به تبع آنها رابطین، رابطین بهداشتی را برای آموزش به جامعه توانمندتر ساخت
    کلیدواژگان: سالک، رابطین بهداشتی، مدل بزنف، آموزش بهداشت، رفتارهای آموزشی
  • ریحانه ایوان بقاء، مهر ناز مشعوفی*، میر محمد حسینی آهق، زهرا وکیلی، مریم محمودی کلی، فریده شهریور صفحه 57
    زمینه و هدف

    کم خونی ناشی از فقر آهن یکی از شایع ترین کمبودهای تغذیه ای در سراسر جهان و از عمده ترین مسائل بهداشت همگانی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه بویژه در میان کودکان و زنان است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش بر آگاهی، نگرش و عملکرد دانش آموزان دختر مقطع راهنمایی شهر خلخال در مورد کم خونی فقر آهن انجام شده است.

    روش کار

    این مطالعه بصورت نیمه تجربی - مداخله ای، بر روی 600 نفر از دانش آموزان دختر مقطع راهنمایی شهر خلخال در دو گروه مداخله و کنترل (هر گروه 300 نفر) انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای مشتمل بر اطلاعات دموگرافیک و سئوالات سنجش آگاهی، نگرش و عملکرد بود، که قبل و 8 هفته بعد از مداخله (آموزش بصورت سخنرانی، بحث و توزیع پمفلت در مورد کم خونی فقر آهن) توسط دانش آموزان تکمیل و سپس دو گروه (نتایج پیش آزمون و پس آزمون) با هم مقایسه شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار آماریSPSS 11.5 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج مطالعه اختلاف آماری معنی داری بین نمرات آگاهی، نگرش و عملکرد در دو گروه بعد از مداخله نشان نداد. نتایج آزمون رگرسیون لجستیک نشان داد که شغل و تحصیلات پدر جزو عوامل پیشگویی کننده بودند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این پژوهش، اجرای برنامه آموزشی بلند مدت و استفاده از روش های مختلف آموزش بهداشت بخصوص آموزش های رسانه ای، برای ارتقاء آگاهی، نگرش و عملکرد دانش آموزان در ارتباط با آنمی فقر آهن پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: آموزش، آگاهی، نگرش، عملکرد، کم خونی فقر آهن
  • پری باقری اردبیلیان، هادی صادقی، امیر نبئی، مریم باقری اردبیلیان صفحه 67
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت دفع بهداشتی فاضلاب و تصفیه صحیح و اصولی آن در جوامع کنونی و امکان تخلیه پساب به آبهای پذیرنده جهت مصارف گوناگون از جمله کشاورزی؛ و به منظور ارزیابی عملکرد تصفیه خانه فاضلاب شهر زنجان، این پژوهش در سال 1387 در زنجان انجام گرفت.
    روش کار
    این پژوهش بصورت توصیفی- مقطعی بمدت 10 ماه در سال 1387 (از خردادماه لغایت اسفندماه) در تصفیه خانه شهر زنجان انجام گرفت. نمونه برداری و آزمایشات بصورت روزانه بر روی فاضلاب خام ورودی و پساب خروجی انجام شده و کارآیی تصفیه خانه با سنجش پارامترهای TSS، BOD5 و COD و نیز MLSS، MLVSS و SVI در حوض هوادهی؛ بر اساس کتاب استاندارد متد ویرایش بیستم مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که راندمان حذف TSS، BOD5 و COD از فاضلاب ورودی، به ترتیب 91/77، 25/87 و 29/87 درصد بوده و میانگین غلظت پارامترهای مذکور در پساب خروجی به ترتیب 2/30، 63/18 و 37/33 میلی گرم در لیتر می باشد که با استانداردهای سازمان حفاظت محیط زیست ایران در استفاده مجدد از پساب برای مصارف کشاورزی، مطابقت دارد.
    نتیجه گیری
    با عنایت به اینکه کارایی تصفیه خانه زنجان در حذف آلاینده های فاضلاب بطور متوسط در حدود 84 درصد است، لذا سیستم لجن فعال مورد استفاده در این تصفیه خانه کارآمد بوده و پساب تولیدی، از نظر پارامترهای مورد مطالعه (TSS، BOD5 و COD) با استانداردهای رایج مطابقت دارد، لذا قابلیت استفاده مجدد و یا تخلیه به آبهای پذیرنده را دارا می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، تصفیه خانه فاضلاب، زنجان
|
  • Mahvi A. H., Heibati B Page 7
    Background and Objectives
    Industrial textile colors and other industrial dying materials are one of the important organic materials that increase environmental impacts. Therefore, it is necessary to treat those effluents prior to discharge into the environment. The aim of this research is evaluation of activated carbon made from walnut wood in removal of Azo dyes from textile effluent and determination of Acid Red18 Isotherm Models. This fundamental and practical study was done in laboratory scale. Various parameters including initial dye concentration, effect of mass of adsorbent and pH on color removal were surveyed. Residual concentration of dye was determined using, UV/VIS spectrometr at wavelength 599. It was found that the Isotherm data of Acid Red18 dye followed Freundlich (R2>0.962) Isotherm. Using Langmuir model, the highest adsorption capacity was found to be 30.3 mg/g. In general, the results of the study showed that activated carbon made from walnut wood can be used as an effective adsorbent for the removal of Azo dyes. Isotherm, dye removal, Active Carbon, Freundlich and Langmuir, Acid Red18
  • Rostami R., Nabaey A., Eslami A., Najafi H., Fazlzadeh M. Page 16
    Background and Objectives

    Nowadays, public undrstanding on vermicompost process has increased and its deployment to convert organic waste into vermicompost has been increasingly expanded.Widely application of vermicompost requiers high level of knowledge on its process as well as the its effect on major indicators of quality control and organic fertilizer volume obtained from the raw waste.In this study the effect of vermicompost process, in which earth worm activity has substantial effect, on the indices such as the amount of carbon and nitrogen, C/N ratio, pH and volume of waste during the vermicompost production process was investigated.

    Methods

    In this study food waste used as raw material for vermicompost. After initialpreparation, food wastes were composted using Eisenia foetida species for one month and the above mentioned indicators were monitored.

    Results

    final pH and C/N ratio after 1 month vermicomposting process were 7.53 and 20.82,respectively. There was 56% reduction in waste volume in preparation stage and 11.75% in vermicompost process. Conclusio: appropriately and that the final product can be used as fertilizer. In some cases factors like pH reaches to standard value of an A class compost during 1 month processing.

    Keywords: Carbon, Nitrogen, C, N, pH, Waste Volume, Food Wastes, Vermicompost
  • Ghanepour M. R., Hamedi V., Parimi F Page 23
    Background And Objective
    Hairdressing is one of the important occupations influencing population health especially women. This research has been done to determine the degree of knowledge, attitude, and practice of Damghan women hairdressers in the field of personal and general hygiene.
    Method
    This analytical descriptive research was performed on 87 female hair dressers in Damghan. Data were collected using a questionnaire arranged in four fields (i.e. personal and vocational sanitation, Measuring the attitude and tendency to apply it, hygienic function, and compliance with article 13 of Iranian code of practice on beauty salons). The data were analyzed using SPSS soft ware version 16.
    Results
    The average age for the subjects was 31.92 with standard deviation of 7.6. 20.7 percent of cases had academic education, 65.5 percent had diploma and the remaining with lower than high school degree. Only 8 percent of them had good hygienic information. The main source of information for 54 percents of subjects was health care workers. 69 percent of hairdressers had suitable personal hygienic condition. Only 46 percents had a complete vaccination certificate for hepatitis B and 87.3 percent believed that they are at risk of infectious diseases and 62 percents were concerned about Hepatitis. There was a significant relationship between work experience and correctly antisepticising methods of instruments (p<0.05).
    Conclusion
    Lack of the comprehensive health knowledge and practice, highlight the need for promotion of knowledge, attitude, and practice of hairdressers through training courses
    Keywords: Women Hair Dresser, Knowledge, Attitude, Hygienic Practic, Damghan
  • Zarrabi M., Samarghndi M.R., Rahmani A.R., Noori Sepehr M., Mohamadi Kalhori E., Jafari S.J., Namdari S Page 31
    Background And Objective
    Textile wastewaters are known as an important environmental pollutant. The main characteristic of textile wastewater is its colorness, which contains various organic and inorganic pollutants. Therefore it is necessary to treat such effluent effectively before discharging into the environment.
    Methods
    In a fundamental-applicable study, removal efficiency of Acid red 18 and Acid red 14 using zero valent iron powder has been investigated. Parameters studied include pH (3-11), contact time (15-120 min), and initial concentration of iron powder (0.5-2 g/L).
    Results
    Batch experiments show that dye removal was increased with increasing mass of iron powder and contact time, while decreased with increasing of pH. The high removal efficiency was observed in pH=3, contact time=120 min and iron powder concentration of 2 g/L. The result of kinetic studies shows that removal of Acid red 18 and Acid red 14 was best described by pseudo-second order kinetic model.
    Conclusion
    the overall results of present work shows efficient removal of Acid red 18 and acid 14 by zero valent iron powder
    Keywords: Iron Powder, Kinetic, Azo dye, pH
  • Akhavanakbari P., Ahangar Davoudish Page 41
    Background And Objectives
    Dysmenorrhea is the most common gynecologic problem in females that affect personal and social activities. Considering importance of recognition of dysmenorrhea and its treatment, this study conducted to survey dysmenorrhea frequency and severity and its related factors in female students of Ardabil University of medical science.
    Methods
    In this descriptive analytical study 251 students were studied using a questionnaire. Data were analyzed using SPSS 11.5.
    Results
    The Mean age of menarche was 13.42±1.2 (years). 64/9% of students had dysmenorrhea. Dysmenorrhea was mild in 22%, modrate in 67% and severe in 11% of the students. There was a family history of dysmenorrhea in 64/1%. There was statistically significant relationship between dysmenorrhea and economic situation, bleeding volume, exercise, stress, and family history of dysmenorrhea (p=000). However, no statistically significant relationships were observed between dysmenorrheal and menarche age and BMI (p>0/05).
    Conclusion
    Considering high prevalence of Dysmenorrhea that affect personal and social activities, raising awareness of female students about Dysmenorrhea and its treatment are necessary to promote students health.
    Keywords: Primary Dysmenorrhea, Students, Frequency
  • Heshmati H., Rahaei Z., Hazavehei Smm, Dehnadi A., Hasanzadeh A Page 48
    Background And Objectives
    Cutaneous leishmaniasis (CL) is a parasitic disease that its incidence has been reported in all continents except Australia. High prevalence of the disease has been observed in Iran and Soudai Arabia. BASNEF model is one of the most comprehensive models for behavior study as well as the forming new behaviors. Considering the endemic property of CL in Yazd city and important role of health volunteers to educate families, this study was conducted to explore contributing factors to educational behaviors of health volunteers to prevent cutaneous leishmaniasis based on BASNEF model.
    Methods
    In a descriptive and analytical study, all health volunteers working in endemic regions of Yazd city (60 volunteers) fulfilled a questionnaire which was based on BASNEF model. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics.
    Results
    Educational behaviors of health volunteers weren’t in a desired level. Health workers were identified as the most influential people for training of health volunteers (subjective norms). There was a significant positive correlation between behavior and attitude, behavioral intention, and enabling factors. There was also a positive correlation between attitude and knowledge, behavioral intention, and enabling factors.
    Conclusion
    Only giving awareness to health volunteers can not create educational practice in them. We should enable them to educate families through effective training program that can give positive attitude and enabling factors to health workers and health volunteers.
    Keywords: Cutaneous Leishmaniasis, Health Volunteer, BASNEF Model, Health Education, Educational Behavior
  • Ivan Baga R., Mashoofi M., Hosseini M.M., Wakili Z., Mahmoodi, Keli M., Shahrivar F Page 57
    Background and Objective

    Iron deficiency anemia (IDA) is one of the most common nutritional deficiencies in the world and an important public health problem in developing countries, especially among children and women. The objective of this research was determination of the effect of education on knowledge, attitude & practice (KAP) of mid- school girls about iron-deficiency anemia.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 600 mid-school students were randomly selected and divided in two groups (300 students each group). Data were collected by a questionnaire.A pre-test was taken for each group and 8 weeks after intervention (implementation of learning by lecture, discussion and distributing pamphlet), a post-test was taken. Data were analyzed by descriptive and inferential statistic using spss 11.5/win.

    Results

    Findings indicated no statistically significant difference between KAP among two groups after intervention. Logistic regression test showed that, father's education and job title were predictive factors.

    Conclusion

    Implementation of longer period of educational programs and applying new educational methods to improve student's KAP on IDA are recommended.

    Keywords: Education, Knowledge, Attitude, Practice, Iron Deficiency Anemia
  • Bagheri Ardebilian P., Sadeghi H., Nabaii A., Bagheri Ardebilian M Page 67
    Background And Objective
    Considering importance of wastewater treatment and disposal in contemporary societies as well as the possibility of effluent discharge of Wastewater Treatment Plants (WWTP) to water courses, or reusing it; this study conducted to assess efficiency of Zanjan WWTP in 2008.
    Methods
    This cross-sectional study was performed from June to March 2008 in Zanjan WWTP. Sampling was accomplished from inlet and outlet flow of treatment plant and measurement of TSS, BOD5,COD, MLSS, MLVSS, and SVI indices in aeration ponds were done based on standard method version 20.
    Results
    Removal efficiency of TSS, BOD5, and COD was 77.91, 87.25 and 87.29 percent with respective average concentration of 30.2, 18.63 and 33.37 milligram per liter in outlet flow. These results are in accordance with standards of Iranian Department of Environment to be used for agricultural purposes.
    Conclusion
    efficiency of pollutants removal in Zanjan WWTP is around 84 percent which complies with Iranian regulation, thus the flow is suitable for reuse or discharge to water courses.
    Keywords: Assessment, Wastewater Treatment Plant, Zanjan