فهرست مطالب

سلامت و مراقبت - سال سیزدهم شماره 1 (بهار 1390)

فصلنامه سلامت و مراقبت
سال سیزدهم شماره 1 (بهار 1390)

  • 60 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1390/09/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • گیتی رحیمی، غلامحسین اتحاد، زهرا تذکری صفحه 1
    زمینه وهدف
    واژینوز باکتریایی نوعی تغییر در فلور باکتریایی واژن است که می تواند خطر بیماری های مقاربتی، ایدز و واژنیت را افزایش داده ونتایج بارداری را با اختلال روبرو سازد؛ لذا با توجه به عوامل فوق و فقدان مطالعات مشابه در منطقه این مطالعه با هدف بررسی شیوع این مشکل بهداشتی در منطقه اردبیل انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه با استفاده از روش توصیفی مقطعی انجام گرفت. تعداد 507 مادر باردار45-16 ساله مراجعه کننده به مراکز بهداشتی ودرمانی اردبیل در این مطالعه شرکت نمودند.داده ها از طریق پرسشنامه، انجام معاینات وآزمایش ترشحات جمع آوری گردید. در این مطالعه وجود 3 معیار مثبت آمسل بعنوان ابتلا به واژینوز باکتریال در نظر گرفته شد. برای آنالیز آماری از نرم افزار SPSS ویرایش13 و از جداول فراوانی استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد که شیوع واژینوز باکتریال در این مطالعه 4/12درصد بوده، بیشترین شیوع سنی مبتلایان به واژینوز باکتریال و افرادغیرمبتلا در فاصله سنی20-30 سال (66درصد)بود. بیشترین شیوع در افراد خانه دار(62 درصد) و دارای تحصیلات پایین (58درصد)بود. هیچیک از مادران سیگاری نبودند و اکثر آنها (61درصد) از قرص ضد بار داری برای پیشگیری استفاده می کردند. شایعترین شکایات مبتلایان به واژینوز باکتریال ترشحات بدبو(4/86درصد) بود. شایعترین معیار آزمایشگاهی در مبتلایان به واژینوز باکتریال به ترتیب هموژن(2/69درصد)، ویف (3/67درصد)و مشاهده سلولهای کلیدی(32درصد) بود.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های پژوهش شیوع واژینوز باکتریال در حد متوسط (4/12درصد) جهانی بوده و لیکن در اکثر موارد به دلیل عدم وجود علائم بالینی واضح، افراد در مورد بیماری سهل انگاری می نمایند و تا بروز عوارض به پزشک مراجعه نمی نمایند، لذا دادن آموزش لازم به زنان در سنین باروری می تواند تا حدودی از بروز عوارض ناخواسته جلوگیری نماید.
    کلیدواژگان: واژینوز باکتریال، بارداری، زنان، معیار آمسل
  • مهری فیروزه، زینب پارسانیا، زینب خالدیان صفحه 6
    زمینه وهدف
    سطح پایین و فقدان فعالیت منظم بدنی بر شدت ناتوانی بازنسشتگان می افزاید. سطح پائین فعالیت بدنی منجر به افزایش بیماری دیابت، بیماری هایی نظیربیماری های قلبی-عروقی،غددی و بیماری های روانی درکلیه سنین بویژه در افراد با سن بالا می شود. ورزش و فعالیت بدنی نه تنها به عنوان یک فعالیت تفریحی بلکه به عنوان یک ابزار آموزشی تربیتی، اهداف روانی،اجتماعی فراوانی را به دنبال دارد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین بررسی فعالیت های جسمانی در کارمندان بازنشسته آموزش وپرورش شهر بجنورد انجام گردیده است.
    روش ها
    مقاله حاضر ازنوع توصیفی - مقطعی و جامعه مورد پژوهش شامل 259 نفر از کارمندان بازنشسته آموزش وپرورش شهر بجنورد می باشند که به روش سرشماری ونمونه گیری آسان درسال 1388 وارد مطالعه شدند.داده ها با استفاده ازپرسشنامه محقق ساخته دوقسمتی که شامل مشخصات فردی و سوالات مربوط به انواع فعالیتهای جسمانی، جمع آوری و از طریق مصاحبه توسط افراد آموزش دیده تکمیل گردید. روایی وپایایی ابزار به ترتیب به روش محتوی و آزمون مجدد سنجیده شد. تجزیه و تحلیل داده ها ازطریق آزمونهای آماری توصیفی وکای دو، در نرم افزارSPSS 13انجام گردید.
    یافته ها
    از میان259 نفر، (3/68درصد) مذکرو (7/31درصد) مونث ومیانگین سنی واحد های مورد پژوهش2/2±60 بود. پیاده روی به منظور ورزش 8/66 درصد و در کل سایر ورزشها 5/13درصدبود. مردان فعالیت ورزشی مختلف ازقبیل وزنه برداری، کوهنوردی و زنان، یوگا وآمادگی جسمانی داشتند. 5/86 درصد نمونه ها از فعالیت جسمانی مناسبی برخوردار نبودند. از بین انواع فعالیتهای جسمانی، رفتن به پارک و پیاده روی به منظور ورزش با وضعیت تاهل، در بین مشخصات فردی ارتباط آماری معنی دار داشت(003/0 =p).
    نتیجه گیری
    در این پژوهش اکثریت نمونه ها از فعالیت جسمانی مناسبی برخوردار نبودند. بنابراین نیازبه کار و فعالیت های جسمانی به عنوان یک نیاز جسمانی برای بازنشستگان در اولویت می باشد و سازماندهی جهت برنامه ریزی و تبلیغات رسانه ای منظم برای تشویق به فعالیت بدنی و نحوه انجام ورزشها متناسب با سن افراد ضروری بنظر می رسد.
    کلیدواژگان: فعالیت های جسمانی، کارمند، بازنشسته، سالمند، آموزش و پرورش
  • راحله محمدی، ایراندخت الهیاری، عفت مظاهری، مهری سیدجوادی، گیتی آریش صفحه 13
    زمینه وهدف
    بتا تالاسمی ماژور از جمله بیماری هایی است که در آن رشد طبیعی افراد به علت عوارض ناشی از بیماری مختل می شود. علیرغم پیشرفت هایی که در درمان این بیماران صورت گرفته، اختلال رشد در درصد قابل توجهی از آنها مشاهده می شود. این مطالعه به منظور تعیین معیارهای رشد بیماران تالاسمی ماژور و مقایسه آن با معیار منحنی رشد استاندارد انجام شد.
    روش ها
    در یک مطالعه توصیفی-مقطعی 37 بیمار مبتلا به بتا تالاسمی ماژور به روش سرشماری مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها شامل یک پرسشنامه اطلاعات فردی، متر و ترازو بود. اطلاعات بدست آمده از پرسش نامه توسط برنامه نرم افزاری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از 37 بیمار مورد بررسی 19 نفر پسر و 18 نفر دختر بودند که میانگین سن آنها 97/5±43/15 سالبودهو 05/54 درصد(15 نفر) زیر 15 سال سن داشتند. میانگین قدی مبتلایان 03/18±43/142 سانتیمترومیانگینوزنی آنها 32/12 ±41/38 کیلوگرم بود.9/64 درصد (24 نفر)بیماران قد زیر صدک 5 درصد و 54 درصد(20 نفر) آنان وزن زیر صدک 5 درصد داشتندو در کل وزن و قد بیماران زیر منحنی رشد استاندارد بود و با افزایش سن این اختلاف بیشتر می شد.
    نتیجه گیری
    اختلال رشد بیماران مبتلا به بتا تالاسمی ماژور از دهه اول زندگی شروع می شود و با افزایش سن شدت می یابد.جهت جلوگیری از اختلال رشد لازم است مبتلایان به طور مرتب از نظر سرعت رشد بررسی شده و عوامل دخیل در اختلال رشد به موقع شناسایی و اقدامات پیشگیری کننده مناسب صورت گیرد.
    کلیدواژگان: تالاسمی ماژور، رشد جسمی، منحنی رشد
  • محمد حیدری، سارا شهبازی، رحیم علی شیخی، کوروش حیدری صفحه 18
    زمینه وهدف
    آموزش بالینی یکی از اساسی ترین برنامه های آموزش پرستاری را تشکیل میدهد که سبب می شود دانشجو آگاهی های نظری را برای مراقبت از مددجو بکار گیرد. ماهیت حرفه پرستاری به گونه ای است که حساسیت مسئله هماهنگی بین دروس نظری و خدمات بالینی را دوچندان می سازد. حدود نیمی از دوره های آموزشی پرستاری صرف آموزش بالینی میشود؛ ولی از آنجا که عوامل زیادی بر فرآیند آموزش بالینی اثر دارد، لذا هدف از این مطالعه بررسی مشکلات آموزش بالینی دانشجویان پرستاری در محیطهای بالینی در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان می باشد.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی تحلیلیبر روی 75 نفر از دانشجویان پرستاری سال آخرانجام گردید. پرسشنامه دو قسمتی شامل اطلاعات فردی و معیارهای موجود برای بررسی مشکلات آموزش بالینی در شش حیطه اصلی مشکلات مربوط بهفراگیر، مربی بالینی، محیط بالینی، بیمار، برنامه آموزشی و ارزشیابی بالینی مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی در برنامه نرم افزاریSPSS انجام گرفت.
    یافته ها
    پس از تجزیه و تحلیل داده ها این نتایج به دست آمد که بیشترین مشکلات آموزش بالینی به ترتیب مربوط به عوامل مرتبط با مربی بالینی78درصد، فراگیران 73درصد، محیط بالینی71درصد، برنامه آموزشی66درصد، ارزشیابی بالینی 60درصدو مشکلات مرتبط با بیماران 43درصدبوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشاندهنده وجود مشکلات در آموزش بالینی، خصوصا در حیطه های مرتبط با مربی و دانشجویان می باشد. با شناخت مشکلات آموزش بالینی در پرستاری و مامایی، مسئولین قادر خواهند شد که برنامه های آموزشی مطلوب را طرح ریزی کنند تا باعث افزایش کیفیت ارایه خدمات بهداشتی به همه افراد جامعه گردند. لذا برای دستیابی به این هدف به بررسی بیشترو انجام مستمرفرآیندهای ارزشیابی بالینی، نیاز می باشد.
    کلیدواژگان: آموزش بالینی، محیط بالین، دانشجوی پرستاری
  • رقیه نظری، فاطمه حاجی حسینی، منصوره معادی، معصومه محبوبی صفحه 24
    زمینه وهدف
    دستها نقش مهمی در انتقال عفونت بیمارستانی دارند و بهداشتی کردن دستها به عنوان موثرترین، ارزانترین و راحت ترین روش پیشگیری از این عفونتها بشمار می رود. با توجه به اینکه اطلاعات کافی از عملکرد کارکنان بهداشتی درمانی در این زمینه در دسترس نمی باشد، لذا این مطالعه با هدف بررسی رفتار بهداشتی کردن دست ارائه دهندگان خدمات سلامت انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی 153 نفر از ارائه دهندگان خدمات سلامت شامل پزشک، پرستار و سایر درمانگران شاغل در بیمارستانهای منتخب استان مازندران به طور تصادفی وارد مطالعه شدند. رفتار بهداشتی کردن دست در 612 موقعیت در سال 1387توسط مشاهده گران آموزش دیده و به طور نا محسوس مشاهده شد و نتایج مشاهده در چک لیستی ثبت گردید. چک لیست بر اساس دستور العمل کشوری اصول حفاظت و ایمنی در برابر بیماری ها تهیه شده بود و شامل مشخصات فردی و مواردی مثل نحوه شستشو و خشک کردن دست ها بود. داده ها پس از جمع آوری در نرم افزار آماری SPSS13و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون مجذور کای مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    واحد های مورد مشاهده 153 نفر بودند که 125نفر (7/81%) زن و اکثرا پرستار (134نفر) با میانگین سنی24/8 ±28/29 سال و سابقه کاری7/5± 98/4 سال بودند. 612 موقعیت بهداشتی کردن دست مشاهده شد که در 194 موقعیت(7/31%) شستشو انجام گرفت. بیشترین ماده مورد استفاده برای شستشو، آب و صابون 113مورد (3/58%) و مایع الکلی 48مورد(7/24%) بود. در 154مورد(2/79%) دستها فقط بعد از تماس با بیمار شستشو داده شد. روش ارجح برای خشک کردن دستها در اکثر موارد دستمال کاغذی 105مورد(2/54%) بود و 78 نفر (2/40%) دستها را خشک نکرده بودند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که رفتار ارائه دهندگان خدمات سلامت در بهداشتی کردن دست کمتر از حد انتظار می باشد؛ لذا توصیه می شود با انجام تحقیقات بیشتر در این باره علاوه بر کشف علل به برنامه ریزی و آموزش جدی تر جهت ایجاد تغییر در رفتار مراقبت کننده ها پرداخته شود.
    کلیدواژگان: بهداشتی کردن دست، کارکنان بهداشتی درمانی، شستشوی دست
  • رقیه مهدی پور رابری، ناهید جمشیدی، اعظم سلطانی نژاد، سکینه سبزواری صفحه 30
    زمینه وهدف
    آموزش به بیمار یکی از ارکان اساسی و مهم در حرفه پرستاری به شمار می رود. آموزش باعث می شود تا توانایی بیمار در مراقبت از خود افزایش پیدا کند که در نتیجه مصرف داروهای تجویز شده تا 5% کم شده و 42 درصد از پذیرش مجدد بیماران کاسته می شود. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر آموزش به پرستاران بر میزان رضایت مندی بیماران از آموزش به بیمارو همچنین تاثیر آموزش بر دانش و نگرش و عملکرد پرستاران می باشد.
    روش ها
    این مطالعه یک پژوهش نیمه تجربی است. بدین منظور 140 بیمار در دو گروه تقسیم شدند و قبل و بعد از مداخله پرسشنامه رضایت از آموزش را تکمیل نمودند این پرسشنامه شامل اطلاعات فردی و 15 سوال در ارتباط با رضایت مندی بیماران در مورد چگونگی و میزان آموزش به بیمار بود. همزمان به 60 پرستارکه به روش سرشماری انتخاب شده بودند، مدت یک ماه در مورد اهمیت آموزش به بیمار آموزش داده شد. پرستاران قبل و بعد از آموزشپرسشنامه دانش، نگرش و عملکرد در مورد آموزش به بیمار را تکمیل کردند؛ این پرسشنامه نیز حاوی اطلاعات فردی و سوالات آگاهی، نگرش و عملکرد در مورد آموزش به بیمار بود. اطلاعات با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی و با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که بین میانگین نمره رضایت از آموزش بیماران قبل و بعد از مداخله تفاوت معنی دار آماری وجود داشت (05/0 p<)و بین میانگین نمره دانش و عملکرد پرستاران قبل و بعد از مداخله تفاوت معنی دار آماری وجود داشت (05/0 p<).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که آموزش پرستاران در ارتباط با آموزش به بیمار باعث افزایش میزان رضایتمندی بیماران از آموزش می شود؛ همچنین باعث افزایش دانش و بهبود عملکرد پرستاران می گردد.با توجه به اهمیت آموزش به بیمار و نقش آن در بهبود وضعیت بیماری فرد و ارتقاء سلامتی، توصیه می شود برنامه های آموزش ضمن خدمت برای پرستاران در زمینه آموزش به بیمار گنجانده شود.
    کلیدواژگان: آموزش به بیمار، رضایت مندی، پرستار، بیمار، دانش، نگرش، عملکرد
  • محمدعلی سلیمانی، حمید شریف نیا، نسیم بهرامی، رضا مسعودی، حوریه شایگان، ژیلا محمدرضایی صفحه 37
    زمینه وهدف
    ابزارهایی نظیرMPM(Mortality Probability Map)، به شکل وسیع جهت پیشبینی میزان مرگ و میر بیمارانی که با تشخیصهای مختلف در بخش مراقبتهای ویژه بستری شده اند، استفاده میشود. این شاخصها به عنوان یک ابزار استاندارد همچنین برای بررسی مدت اقامت بیماران در بخش، ارزیابی کیفیت مراقبت های ارائه شده و طبقه بندی شدت بیماری ها در مطالعات در نظر گرفته می شوند. هدف از این مطالعه بررسی پیش بینی درصد موارد مرگ و میر بیماران بستری با تکنیک مدل پیش بینی مرگ در بخش مراقبت های ویژه است.
    روش ها
    در این مطالعهمقطعی، تمامی بیماران بستری در بخش های مراقبت های ویژه دو مرکز آموزشی درمانی شهید رجائی و بوعلی شهر قزوین طی 6 ماه از سال 1389به صورت سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند. بعد از اعمال معیارهای خروج، اطلاعات 240 بیمار با استفاده از پرسشنامه و ابزار مدل پیش بینی مرگ جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل آماری به کمک SPSS نسخه 13 و با استفاده از شاخص های توصیفی(میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی نظیر آزمون تی مستقل و رگرسیون لجستیک استفاده شد. سطح معنی داری کلیه آزمون ها کمتر یا مساوی 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    3/71 درصد بیماران مرد و 7/28درصد زن بودند. میانگین مرگ پیش بینی شده با استفاده از ابزار MPM62/39 ±37/39 درصد(حداقل 37/1 و حداکثر 73/99)و مرگ مشاهده شده 7/33 درصد بود. میانگین نمره MPM در بیمارانی که زنده ماندند 91/36 ± 91/34 و در بیماران فوت شده 85/48±55/42 بود(013/0=p). نتایج تعدیل شده مدل رگرسیون لجستیک نشان داد با افزایش نمره MPM شانس مرگ 11درصد افزایش یافته بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که مدل پیش بینی مرگ می تواند به شکل بسیار دقیق میزان مرگ و میر بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه را پیش بینی کند. همچنین استفاده از این شاخص و سایر ابزارهای طبقه بندی شدت بیماری ها در پیش بینی روند درمان بیماران بستری در بخش مراقبت ویژه مفید خواهد بود، اگرچه مطالعات بیشتری در این زمینه باید صورت گیرد.
    کلیدواژگان: مدل پیش بینی مرگ (MPM)، مرگ و میر، بخش مراقبت های ویژه
  • حمید حجتی، سید حمیدشریف نیا، سمانه حسنعلی پور، فاطمه نیک خواه، حمید آسایش صفحه 46
    زمینه وهدف
    از آنجا که پدیده سالمندی منجر به تغییرات فیزیولوژیکی، روانی و اجتماعی می شود ممکن است عملکرد سالمندان ضعیف شده و آنها را مستعد اختلالاتی چون افسردگی و افزایش احساس تنهایی کند. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر خاطره گویی گروهی بر احساس تنهایی و نیاز به تعلق خاطر سالمندان شهر ساری انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه تجربی که در سال 1388 انجام گرفته تعداد 32 نفر از سالمندان مراجعه کننده به مرکز روزانه سالمندان شهر ساری به روش در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه شاهد(16نفر) و مداخله(16نفر) تقسیم شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه احساس تنهایی،مقیاس نیازبه تعلق خاطرومعاینه مختصروضعیت روانی جمع آوری شد.نتایج به کمک آمار توصیفی و آزمون های تی زوجی و مستقل تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج بعد از مداخله نشان داد که بهبودی میانگین نمرات احساس تنهایی)01/0 (p=و نیاز به تعلق خاطر)01/0 (p=از نظر آماری معنادار بود. در گروه شاهد تفاوت معناداری بین میانگین های قبل و بعد وجود نداشت. همچنین پس از مداخله، مقایسه نمرات احساس تنهایی و نیاز به تعلق خاطر دو گروه آزمون و شاهد تفاوت معناداری را از لحاظ آماری نشان داد)01/0 (p=. قبل از خاطره گویی گروهی تفاوت معناداری بین گروه مداخله و شاهد وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به اثرات مثبت خاطره گویی بر کاهش میزان تنهایی و افزایش تعلق خاطر سالمندان می توان این تکنیک آسان و قابل اجرا را که مورد بی توجهی قرار گرفته است، در تمام مراکز نگهداری سالمندان و یا در منازل به کاربرد.
    کلیدواژگان: خاطره گویی، احساس تنهایی، تعلق خاطر، سالمندان، گروه درمانی
|
  • Giti Rahimi, Gholamhosein Etehad, Zahra Tazakori Page 1
    Background
    Bacterial vaginosis (BV) is a condition characterized by an imbalance in the vaginal flora which can lead to preterm delivery, abortions and maternal infections. The main goal of this study was to study the prevalence of bacterial vaginosis in Ardabil.
    Methods
    In these cross-sectional study 507 pregnant women, 16-45 year-olds were screened from rural health centers of Ardabil. Data were collected via Questionnaire, general physical and obstetric examination and vaginal specimen. Three from four Amsel’s clinical criteria were used for diagnosis of bacterial vaginosis. Data were analyzed using SPSS software version 13, and descriptive statistics.
    Results
    Prevalence of Bacterial vaginosis in this study was 12.4%. The majority of women (66%) were in range 20–30 years, housewife (62%) and low literate (58%). None of them were smoker and most of them used contraceptive pills (61%). The most common complaint of patients with bacterial vaginosis was a smelly discharge. The most common Amsel criteria in patients with bacterial vaginosis were 69.2% homogenous discharge, 67.3% Whiff test, and 32% clue cells.
    Conclusions
    According to results of this study bacterial vaginisis was higher in 20-30 year-olds, and most common sign was fish odor discharge. Therefore educating women can prevent pregnancy problems.
    Keywords: Bacterial vaginosis, woman, pregnancy, prevalence
  • Mehri Firozeh, Zeynab Parsania, Zeinab Khaledian Page 6
    Background
    Life without mobility can be destructive and lack of regular physical activity adds to the severity of disability in the retired. Low levels of physical activity leads to increased cardiovascular diseases, glandular diseases, and psychological illnesses in all ages, especially in the elderly. Exercise and physical activities have psychological and social goals not only as a recreational activity but also as an educational tool. So the present study was performed to determine the physical activities in the retirees of education department in Bojnourd.
    Methods
    This is a descriptive cross- sectional study and the sample society includes 259 people of retired teacher in Bojnourd who were selected using survey and convenient sampling method in 2009. The data was collected using a two-part, researcher –made questionnaire which included questions about personal details and physical activities and was completed through interviews by trained personnel. Validity and reliability of the tools were measured using Content and Test-re- test methods respectively. Data analysis was performed through descriptive statistics, chi-square and the software SPSS V. 13.
    Results
    from 259 people, 68.3% were males and 31.7% were females and their mean age was 60±2/2. Walking for Exercise was 66/8% and Other Sports in total was 13.5%. Men had different physical activities such as weightlifting; climbing and women had activities such as yoga and fitness. 86.5 % of the samples did not have appropriate physical activity. From different physical activities, going to the park and walking for exercise were significantly associated with marital status (P=0/003).
    Conclusions
    The majority of the participants lacked adequate physical activity. Therefore, the need to work out and physical activities as a physical need for retirement is a priority. In addition, the organization for planning and regular media advertising to encourage seniors to exercise and do age-appropriate exercise seems necessary.
    Keywords: Physical activity, Retired staff, Elders
  • Raheleh Mohammadi, Irandokht Allahyari, Effat Mazaheri, Mehri Seyed Javadi, Giti Arish Page 13
    Background
    Beta thalassemia major is one of those diseases in which the natural growth of individuals can be disrupted due to complications of the disease. Despite the recent advances in treating these patients, growth retardation in a significant percentage of them is observed. This study was conducted to determine the growth criteria in thalassemia major patients and compare them with NCHS standards.
    Methods
    This study is a Cross-sectional study. The study population included all patients with thalassemia major (n=37) is in the city of Ardabil. Data collection tools included a demographic questionnaire, a meter and a scale. Data from questionnaires were analyzed by SPSS software.
    Results
    Of the 37 patients studied, 19 were male and 18 female. Average age of subjects was 15. 43 ± 5.97 years and 54.05 %. 15 people were under 15 years of age. Average height of patients was 142.43 ± 18.03 centimeter and their mean weight was 38.41 ± 12.32 kg. 64/9 %. 24 people of the patients’ height were below 5% percentile and 54 % (20 people) had weight below 5 % percentile. In total, Weight and height of patients were below NCHS, and with age, this difference was greater.
    Conclusions
    growth retardation of patients with thalassemia major starts from the first decade of their life and it worsens by age. To prevent growth failure, it is necessary to regularly check the growth rate of the patients, identify the factors involved in growth disorders and take appropriate preventive measures.
    Keywords: Thalassemia Major, Physical Development, NCHS
  • Mohammad Heydari, Sara Shahbazi, Rahim Ali, Sheykhi, Kuroush Heydari Page 18
    Background
    Clinical training is fundamental part of nursing education program and causes the student to apply the theoretical knowledge in caring for patients. The nature and duties of nursing in community is such a special issue that doubles the sensitivity of coordination between theoretical courses and clinical services. About half of nursing and midwifery training time is spent on clinical training but there are many factors that affect the process of clinical education. Therefore the aim of this study is assessing the problems of clinical training in nursing students in clinical environments in Nursing and Midwifery faculty of Isfahan.
    Methods
    This descriptive analytical study was performed on 75 nursing students in their last term. A two-part questionnaire included questions on demographic information and factors to assess clinical training problems in six major areas of problems: problems related to learner, clinical instructor, clinical environment, patient, educational program and clinical evaluation. Data analysis was performed in SPSS software.
    Results
    After analyzing the data the following results were obtained: most of the problems were related to the clinical instructor 78%, learners 73%, clinical environment 71%, clinical training program 66%, clinical evaluation 60% and patient-related problems 43%.
    Conclusions
    Results of this article showed that there are problems in clinical training in nursing, especially in fields that are related to learner and clinical instructor. Due to the fact that Clinical Education is the fundamental part of clinical training and in this type of training, students in interaction with instructors and the environment, apply the learned concepts in the clinical field, by understanding nursing and midwifery clinical education problems, the planners will be able to design good educational programs to increase the quality of health services to all people. Therefore, to reach this goal there is a need to more assessment and continuous clinical evaluation processes.
    Keywords: Clinical training, Students, Nursing, clinical environment
  • Roqaye Nazari, Fateme Haji Hosseini, Mansure Maadi, Masume Mahbubi Page 24
    Background
    Hands have important role in nosocomial infection transmission and is the most effective, cheapest and easiest method for prevention of these infections, but we do not have enough information about this behavior. This article was done with the aim of hand washing behaviors assessment in health care workers.
    Methods
    Inthis descriptive study 153 health care workers (doctors, nurses and other therapists) of Mazandaran were randomly selected in 2008. Educated observers observed their hand washing behaviors in 612 situations. Data was documented in a checklist. This checklist was prepared based on state guidelines of principles of safety and protection against diseases, and contained demographic characteristics and hand washing instruction methods. Data was analyzed using spss13, descriptive statistics, t-tests and chi-square test.
    Results
    Sample was 153 cases, (n=125) 81.7% were female, mostly nurses (n=134) with average 29.28 ±8.28 years old and 4.94±5.7 years of work experience. 612 hand washing situation were observed; hand washing was done in 194 situations (31.7%). Most materials used for hygiene were water and soap (n=113, 58.3%) or alcohol-based liquids (n=48, 24.7%). HCWs in 79.2% of situations (n=154) washed their hands just after contact with patients. The preferred method for hand drying in most cases was paper towel (n=105, 54.2%).In 78 situations (40.2%) didn’t dry their hands.
    Conclusions
    This study showed that health care workers’ performance in hand washing behavior is poor, therefore more research is advisable for both finding the reasons and planning for more serious education in order to change the hand washing behavior of health care workers.
    Keywords: Health Care Worker, Hand hygiene, Hand washing
  • Roqaye Mehdi, Pur Raberi, Nahid Jamshidi, Azam Soltani Nejad, Sakine Sabzevari Page 30
    Background
    Patient education is one of the pillars of basic nursing duties. Education improves the ability for self-care in patient and, as a result, it decreases the use of the prescribed drug by 5%; it also reduces the re-admission of the patient to the hospital by 42%. The purpose of this survey is to study the impact of educating nurses on patients’ satisfaction of teaching patients and also the effect of education on knowledge, attitude and performance of nurses.
    Methods
    This is a quasi-experimental study, 140 patients were divided into two groups, before and after training, satisfaction questionnaires were completed, the questionnaire included demographic information and 15 questions on patient satisfaction. 60 nurses were selected and were trained for a month about the importance of patient education. Nurses completed the questionnaires on patient education of knowledge, attitude and performancebefore and after the training. The questionnaire also contained questions about demographic information, Knowledge, attitude and performance about teaching to the patients. Data were analyzed using SPSS software.
    Results
    There was a significant difference between the average score of patients’ satisfaction of training before and after theintervention.There was also a statistically significant difference in average score between nurses’ knowledge and performance before and after the intervention.
    Conclusion
    this study showed that training nurses about patient education can increase patient’s satisfaction. It also increases the knowledge and improves the nurses’ performance.
    Discussion
    Considering the importance of patient education and its role in improving the disease, training programs for nurses is recommended.
    Keywords: Education, Satisfaction, Nurse, Patient
  • Mohammad, Ali Soleimani, Hamid Sharifnia, Nasim Bahrami, Reza Masoodi, Huriye Shaigan, Zhila Mohammadrezaei Page 37
    Background
    Tools such as MPM (Mortality Probability Map) are used extensively for mortality in patients who, with different diagnosis, are admitted to the intensive care units. These indexes are also considered as a standard tool for studying the duration of hospitalization,, quality evaluation of care provided and classification of illness severity. The purpose of this study was to determine predicted mortality rate in patients admitted to intensive care unit with MPM technique.
    Methods
    In this cross sectional study all of ICU patients in two health care facilities of Shahid Rajaee and Bo-Ali in Qazvin were studied by census method during six months of 2010. After applying exclusion criteria, data from 240 patients was gathered by questionnaire and MPM. Statistical analysis was performed using SPSS13, descriptive and analytical statistics (mean ±SD), t-test and regression logistic. All levels of testing means were considered less or equal to 0.05.
    Results
    71.3 % of patients were male and 28.7% of them were female. Predicted mortality mean using the MPM tools was 39.62 ± 39.37 percent (minimum 1.37 and maximum 99.73) and death was 33.7 percent. MPM score in survived patients was 34.91 ± 36.91 and in dead patients was 48.85 ± 42.55 (p = 0/013). Modified results of regression logistic model showed that by increasing MPM score death chance increased by 11%.
    Conclusions
    The result of the present research showed that the MPM can be very accurate in prediction of hospitalized patient's mortality in the intensive care unit. Hence, using these indicators and other disease severity classification instruments will be useful in predicting the ICU patients’ course of treatment; nevertheless, further studies in this field should be done.
    Keywords: Mortality Probability Model (MPM), Mortality, Intensive Care Unit
  • Hamid Hojati, Seyed, Hamid Sharif, Nia, Samaneh Hossein, Ali Pur, Fatemeh Nik, Khah, Hamid Asayesh Page 46
    Background
    Since the phenomenon of aging lead to changes in physiological, psychological and social being of the elderly, their performance may weaken and predispose them to disorders such as depression and loneliness.This study aimed to assess the impact of reminiscence groups on the loneliness and the need for belonging in elders in Sari.
    Methods
    This study is an experimental study, from elderly people referred to the Elderly Daily Centre in Sari 32 were chosen with available method and were randomly divided into control (16 persons) and intervention group (16 persons). Data was collected using loneliness questionnaire, the need to belonging scale and a brief mental state examination and was analyzed using descriptive statistics and paired and independent t-tests.
    Results
    After intervention, reminiscence group paired t-test showed that the mean recovery of loneliness (p= 0.01) and the need for sense of belonging is statistically significant. While in the control group there was not a significant difference between the means before and after intervention. In addition, after intervention, comparison of the scores of feeling lonely and the need for sense of belonging in the two test groups showed statistical significant (p=0.01). Before the reminiscence group significant difference between intervention and control groups did not exist.
    Conclusions
    Considering the positive effects of reminiscence on the decrease of feeling of loneliness and the increase of sense of belonging in the elderly, this easy and effective technique, which has been neglected, can be applied in all elderly care centers or homes.
    Keywords: Reminiscence, Sense of Loneliness, Sense of Belonging, Elders