فهرست مطالب

سلامت و مراقبت - سال سیزدهم شماره 3 (پاییز 1390)

فصلنامه سلامت و مراقبت
سال سیزدهم شماره 3 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • میترا هاشمی، افسانه گرشاد صفحه 1
    زمینه و هدف
    پرستاران به عنوان اعضای اصلی تیم مراقبتی- درمانی نقش مهمی در بهبود و ارتقاء سلامت جامعه ایفا می کنند. تنیدگی جزء شناخته شده در پرستاری است و موجب مشکلات عدیده ای هم برای پرستاران و هم بیماران می گردد. در صورت مواجهه با عوامل تنش زا استفاده از شیوه های سازگاری ضرورت پیدا می کند. لذا این مطالعه با هدف تعیین میزان بکارگیری روش های مقابله با تنش در پرستاران شاغل دربیمارستانهای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی صورت گرفته است.
    روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی است که بر روی 154 پرستار شاغل در بیمارستان های خراسان شمالی صورت گرفته است. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه مشتمل بر دو بخش مشخصات فردی – شغلی و روش های مقابله با تنش بود که میزان بکارگیری آن بر اساس مقیاس لیکرت امتیاز بندی شده بود و نمونه گیری از واحدهای مورد مطالعه یک ماه به طول انجامید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS v.14 بر حسب تناسب از روش های آمار توصیفی، آزمون تی مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شد.
    یافته ها
    این مطالعه نشان داد که از میان افراد مورد بررسی در مواجه با عوامل تنش زا 6/39 درصد از روش رویارویی به میزان زیاد، 50 درصد از روش دوری گزینی به میزان کم، 5/56 درصد از روش خویشتن داری، 7/61 درصد از روش مشکل گشایی برنامه ریزی، 4/60 درصد از روش ارزیابی مجدد مثبت، 3/62 درصد از روش مسئولیت پذیری، 4/71 درصد از روش حمایت اجتماعی و 2/53 درصد از روش فرار/ اجتناب به میزان متوسط استفاده نموده بودند. روش غالب استفاده از مقابله با تنش روش حمایت اجتماعی بود.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش می تواند زمینه را برای پژوهش های بعدی در مورد طرح برنامه ها و مطالعاتی جهت کاهش عوامل تنش زا شغلی و افزایش سازگاری پرستاران فراهم نموده و گامی در جهت شناخت مسائل و مشکلات پرستاران و نیز برگزاری کارگاه های آموزشی با تاکید بر مباحث روانشناسی و مدیریتی برای پرستاران باشد.
    کلیدواژگان: روش های مقابله با تنش، پرسنل پرستاری، مرکز آموزشی درمانی
  • منیژه فیروزی، رضا پورحسین، اسحاق رحیمیان بوگر صفحه 7
    زمینه و هدف
    کودکان مبتلا به دیابت نوع 1 و 2 مجبور هستند از رژیم سخت غذایی به مدت نامحدود تبعیت کنند. از طرفی دیگر این کودکان به علت تغییرات در قند خون، مستعد آسیب های شناختی پایدار از جمله کاهش سرعت پردازش اطلاعات هستند. در پژوهش حاضر، تلاش شد تا سرعت پردازش اطلاعات شناختی دیداری-شنیداری محرک های مربوط به غذا و غیر غذا در کودکان مبتلا به دیابت 1 و 2 مورد بررسی قرار گیرد.
    روش ها
    پژوهش حاضر از نوع پژوهش های علی- مقایسه ای بود. چهل و سه کودک مبتلا به دیابت از بین مراجعه کنندگان به بخش دیابت بیمارستان فیروزگر با محدوده سنی 6 تا 15 سال در پژوهش شرکت کردند که از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند. با ارائه محرک های دیداری-شنیداری خوراکی ها و غیر خوراکی ها سرعت پردازش آزمودنی ها مورد برسی قرار گرفت. برای بررسی رابطه تعاملی بین متغیرها، از تحلیل MANOVA در نرم افزار spss نسخه 14 استفاده شد..
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد کودکان مبتلا به دیابت نوع 1 از نظر سرعت پردازش اطلاعات دیداری و شنیداری بیش از کودکان مبتلا به دیابت نوع 2 آسیب دیده بودند. هر دو مبتلایان به دیابت نوع 1 و 2 تصاویر و صدای مربوط به انواع خوراکی ها را به نسبت تصاویر و صدای مربوط به اشیاء دیگر با سرعت بیشتری پردازش کردند. وقتی استرس ادراک شده در کودکان مبتلا به دیابت نوع 2 بالاتر بود، سرعت پردازش محرکهای خوراکی افزایش می یافت.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این پژوهش، بکارگیری تکنیکهای خود تنظیمی برای مقابله با گرایش به مواد خوراکی دارای قند بالا بسیار دشوار است؛ چرا که توجه به محرکهای غذایی در این کودکان افزایش می یابد و در نتیجه برنامه های خود تنظیمی با مشکل مواجه می گردد. بنابراین، باید راهکارهای جدیدی برای تسهیل در درمان رفتاری دیابت اندیشیده شود.
    کلیدواژگان: کودک، دیابت، پردازش دیداری، پردازش شنیداری، محرومیت غذایی
  • عقیل حبیبی، محمد تقی سوادپور صفحه 16
    زمینه وهدف
    سلامت معنوی ابعاد مختلف زندگی انسان را هماهنگ می کند و جهت سازگاری با بیماری لازم است. مواجهه با سرطان موجب ایجاد بحران در ابعاد جسمی، روانی و معنوی می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی سلامت معنوی بیماران مبتلا به سرطان تحت شیمی درمانی انجام گرفته است.
    روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی-مقطعی بود که در مورد 130 بیمار مبتلا به سرطان تحت شیمی درمانی در مرکز آموزشی درمانی امام خمینی(ره) اردبیل در سال 1389 انجام گرفت. روش نمونه گیری از نوع مستمر بود. در این مطالعه از پرسشنامه سلامت معنوی الیسون و پالوتزین3 استفاده شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون مجذور کای با نرم افزار SPSS v.13 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین کل نمره سلامت معنوی بیماران 02/15 ± 42/88 و میانگین نمره سلامت مذهبی و وجودی آنها به ترتیب 77/7 ± 28/44 و 44/8 ± 14/44 بود. بین متغیرهای سن، جنس، وضعیت تاهل و سطح تحصیلات بیماران با سلامت معنوی آنها ارتباط معنادار وجود نداشت(001/0
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد بیشتر بیماران مبتلا به سرطان از سطح سلامت معنوی متوسطی برخوردار بوده و سطح سلامت مذهبی و وجودی آنها تقریبا یکسان بود.
    کلیدواژگان: سرطان، شیمی درمانی، سلامت معنوی
  • رویا متولی، توکل موسی زاده صفحه 22
    زمینه و هدف
    سرطان پستان یک سوم کلیه سرطانها در زنان و دومین علت مرگ ناشی از سرطان در آنان می باشد. آگاهی از روش های غربالگری و انجام مرتب تستهای تشخیصی در کاهش شیوع انواع مهاجم سرطان و مرگ و میر ناشی از آن نقش بسزایی دارد. لذا این مطالعه با هدف بررسی آگاهی و نگرش زنان نسبت به انجام تستهای غربالگری سرطان پستان در شهر اردبیل صورت گرفت.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی - مقطعی تعداد 300 زن مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی و مطب های خصوصی شهر اردبیل درسال 1389 به مدت یک ماه با روش نمونه گیری چند مرحله ای و به صورت تصادفی انتخاب شدند. اطلاعات از طریق پرسشنامه محقق ساخته شامل دو قسمت سوالات آگاهی و نگرش و فرم اطلاعاتی شامل عوامل زنان و مامائی جمع آوری گردید. اعتبار علمی پرسشنامه با روش اعتبار محتوا تائید و جهت تعیین پایایی با روش بازآزمایی به فاصله دو هفته به دست آمد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه و آزمونهای آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه82% زنان نسبت به انجام تستهای غربالگری سرطان پستان از آگاهی متوسط و 3/81% افراد،از نگرش زیاد برخوردار بودند. بین میزان آگاهی زنان نسبت به انجام تستهای غربالگری براساس تحصیلات وشغل رابطه معنادار وجود داشت و نیز بین میزان آگاهی و نگرش زنان نسبت به انجام تستهای غربالگری رابطه معناداری مشاهده شد (5./.(p <. بین شغل زن، سابقه بیماری های پستان، سابقه ابتلا به سرطان پستان در بستگان دور و دوستان و سن اولین قاعدگی با انجام تستهای غربالگری سرطان پستان رابطه معناداری وجود داشت (05/0 < P)
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش برخی عوامل و موثر بودن آنها در انجام آزمونهای غربالگری و درک علت عدم به کارگیری رفتارهای پیشگیری کننده از بیماری و رعایت مراقبتهای بهداشتی از سوی مددجویان در جامعه بسیار با اهمیت است. لذا با تاکید بر اهمیت آموزشی در مورد انجام تست های خودآزمایی و غربالگری پستان توسط مددجویان در مراکز بهداشتی درمانی موجب افزایش آگاهی آنها در نتیجه شناسایی سریع بیماری مربوطه باشیم.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، تستهای غربالگری، سرطان پستان
  • شهرام حبیب زاده، هما علیزاده، فرهاد پورفرضی، احمد قاسمی، طاهر امینی ملکی صفحه 29
    زمینه و هدف
    مساله افت تحصیلی در دانشجویان علوم پزشکی دارای اهمیت فراوان بوده و پدیده ای است که می تواند به کاهش عملکرد موثر دانشجویان منجر شود. به همین دلیل این مطالعه با هدف تعیین میزان بروز افت تحصیلی و عوامل موثر بر آن در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه، یک مطالعه مقطعی از نوع مورد – شاهدی است که در سال تحصیلی 86 بر روی کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی به تعداد 938 نفر انجام شده است. نمونه گیری بصورت آسان و در دسترس و حجم برابر نمونه تمامی مورد افراد مطالعه و 38 نفر دارای افت تحصیلی و دو نفر شاهد به ازای هر مورد، 68 نفر بر اساس همسان بودن کلاس افراد انتخاب شدند.برای گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته اقدام شد که شامل دو بخش سوالات دموگرافیک و بخش عوامل موثر در افت تحصیلی بود.جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش های آماری مجزورکای، آزمون دقیق فیشر در نرم افزار spss v.13 استفاده گردید.
    یافته ها
    از 938 دانشجو مورد بررسی، 38 نفر دارای افت تحصیلی بودند و میزان بروز سالانه افت تحصیلی 4 در 100 نفر دانشجو برآورد گردید.بیشترین میزان افت تحصیلی در رشته های علوم آزمایشگاهی و مامائی و پزشکی به ترتیب با بروز سالانه 19 درصد و 11 درصد و 9/8 درصد بود. بومی نبودن (016/0=p)، سطح تحصیلات پدر (02/0=p)، آگاهی از آینده شغلی (01/0=p)، فقدان انگیزه (02/0=p) و عدم مطالعه منظم (008/0=p) به عنوان مهمترین عوامل موثر در افت تحصیلی دانشجویان شناسایی شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به عوامل موثر فراوان در بروز افت تحصیلی که عمدتا با مسائل فردی دانشجویان در ارتباط می باشد، ایجاد یک کمیته پایش عملکردی در نحوه پذیرش دانشجو و در حین سالهای تحصیلی آنان و استفاده از مشاوره های دانشجویی، در کاهش بروز این مورد ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: افت تحصیلی، دانشجو، علوم پزشکی اردبیل
  • اسماعیل شریعت، اسمعیل محمدنژاد، قاسم ابوطالبی صفحه 34
    زمینه و هدف
    مراقبت از دهان و دندان باید از دوران کودکی شروع شود، پوسیدگی دندان شایع ترین بیماری مزمن دوران کودکی است و شاخص منعکس کننده وضعیت بهداشت دهان و دندان با جزئیات دندانهای پوسیده، کشیده شده و پر شده، مهمترین ایندکس اپیدمیولوژیک در دندانپزشکی است. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی شاخص بهداشت دهان و دندان در دانش آموزان 12 ساله شهر ساوه بود.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی 282 نفر از دانش آموزان 12 ساله به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای شامل مشخصات دموگرافیک و معاینات دندان بر اساس شاخص بهداشت دهان و دندان بر طبق معیار های سازمان جهانی بود. اطلاعات بدست آمده با استفاده از نرم افزار spss با ویرایش 14 و آزمونهای آماری t و مجذور کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین شاخص بهداشت دهان و دندان در کل دانش آموزان برابر 3/ 4±1/ 2 بود که به تفکیک در پسرها 3/1±3/ 2 و در دخترها 9/ 3± 95/ 1 بود که در مقایسه با شاخص سازمان بهداشت جهانی پایین می باشد، اختلاف موجود در بین دو جنس از نظر آماری معنی دار نبوده است (05/ 0
    نتیجه گیری
    با توجه به اهداف سازمان بهداشت جهانی (تا سال 2015) که شاخص بهداشت دهان و دندان کمتر از 1 می باشد، لازم است خدمات دندانپزشکی و برنامه پیشگیری با جدیت بیشتری پی گیری شود.
    کلیدواژگان: دانش آموزان 12 ساله، دندان پوسیده، دندان پر شده، دندان کشیده شده، وضعیت بهداشت دهان و دندان
  • فیروزه اسد زاده، مهرناز مشعوفی، نسرین همایونفر، میترا ایمان پرور، ساناز عظیمی، رقیه سلطانی صفحه 41
    زمینه و هدف
    دوره بعد از زایمان، تغییراتی در روابط جنسی زنان ایجاد می کند که گاه باعث نابسامانی های قابل توجهی در زندگی زناشویی می شود، لذا تصمیم بر آن گرفته شد تا طی یک مطالعه در پی یافتن تفاوت کاهش رضایت جنسی در میان دو روش زایمان باشیم.
    روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی – مقطعی است که در آن 300 نفر از زنان بین 1 تا 6 ماه از زایمان آنها گذشته بود و معیارهای ورود مطالعه را داشتند، انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه دو قسمتی شامل مشخصات دموگرافیک و قسمت دوم مربوط به سوالات روابط جنسی در هنگام انجام پژوهش و قبل از زایمان بود. اعتبار سوالات پس از ارزیابی پنج متخصص زنان و آزمون بر روی 10 نمونه تایید شد. برای بررسی مشکلات روابط جنسی متغیرهای کمی از آزمون تی و برای متغیرهای کیفی از آزمون مجذورکا و آزمون دقیق فیشر استفاده شد و تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS ویراست 5/11 انجام گرفت.
    یافته ها
    155 نفر نمونه ها زایمان طبیعی و 145 نفر سزارین داشتند. درد هنگام مقاربت از 7/16 درصد در قبل از زایمان به 3/43 درصد، نداشتن میل جنسی از 3/2 درصد به 7/35 درصد و نرسیدن به اوج لذت جنس از 2 درصد به 21 درصد بعد از زایمان واژینال افزایش یافته بود. بین مشکلات جنسی قبل و بعد از زایمان واژینال ارتباط معنی داری وجود دارد (p<0/001) و بین مشکلات جنسی بعد از زایمان واژینال و سزارین تفاوت معنی دار وجود داشت (P<0/039).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بهتر است با بالا بردن کیفیت مراقبتهای حین زایمان، عوارض بعد از زایمان واژینال را به حداقل برسانیم تا از تمایل مادران باردار برای انجام سزارین کاسته شده ودر ترویج زایمان طبیعی موثر باشد.
    کلیدواژگان: رضایت جنسی، روابط زناشویی، زایمان واژینال، سزارین
  • مقالات مروری
  • الهام مسرت، نسرین صمدی، نسرین مهرنوش، راحله محمدی، محمدرضا زالی صفحه 47
    زمینه و هدف
    پرستاری از راه دور یا تله نرسینگ شاخه ای از پزشکی از راه دور است. در پرستاری از راه دور پرستاران می توانند به کمک امکانات مخابراتی و تکنولوژی اطلاعات از فواصل دور به ارائه مراقبت پرستاری به بیماران پرداخته یا با پرستاران دیگر در نواحی دور ارتباط داشته باشند. هدف از این مطالعه تشریح آموزش به شیوه پرستاری از راه دور و بیان مزایا و کاربردهای این شیوه نوین در جنبه های مختلف به عنوان یک روش مقرون به صرفه و موثر است.
    روش ها
    پژوهش حاضر مطالعه مروری است که از طریق جستجو در منابع علمی معتبر از جمله pubmed، Scopus، SID و سایر منابع اطلاعاتی انجام گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه نقش پرستاری از راه دور در آموزش مراقبت های بهداشتی در منزل خصوصا در مناطق روستایی مطرح شد. همچنین آموزش مراقبت به بیماران سرطانی، سالمندان و بیمارانی که ناراحتی های مزمن دارند به شیوه پرستاری از راه دور بیان شد. مزایا و کاربردهای تله نرسینگ در بهبود آموزش های پرستاری و تجربه های موفق مربوط به کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه از موارد دیگری است که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    پرستاری از راه دور، آموزش پرستاری به بیماران را بدون محدودیت زمان و مکان فراهم می کند. تله نرسینگ باعث کاهش هزینه و بهبود کیفیت مراقبت های پرستاری خصوصا در مناطق روستایی می شود. علاوه بر این از استاندارد کردن آموزش های بالینی پرستاری نیز پشتیبانی می کند. با توجه به مطالعات انجام شده پیشنهاد می شود نسبت به پیاده سازی این تکنولوژی در مراکز مراقبت بهداشتی ایران نیز اقدام شود.
    کلیدواژگان: پرستاری از راه دور، آموزش، بیمار
|
  • Mitra Hashemi, Afsaneh Gharshad Page 1
    Background
    Nurses as the main members of the health care team play an important role in the improvement and promotion of society’s health. Stress is well-known in nursing and causes numerous problems for nurses and patients. So the aim of this study was to determine the usage of coping strategies in nurses of the North Khorasan Medical Sciences University hospitals.
    Methods
    The subjects of this descriptive research were 154 nurses in North Khorasan Hospitals. The data gathering tool included a questionnaire with two parts: personal details and ways to deal with job stress questions. Data gathering was taken about one month. Data was analysed through spss v.14. Descriptive statistics methods, independent t test and ANOVA test were also used.
    Results
    Major findings of this research showed that %39.6 of Nurses used confronting coping method to a high extent, %50 used distancing method to a low extent, 56.5 used self- controlling method, %61.7 used decoding problems of planning method, %60.4 percent used positive re-evaluation, %62.3 used responsibility, %71.4 used social support method, %53.2 used escape-avoidance method to a low extent. Social support method was the prevailing method of coping with stress
    Conclusions
    The finding of this study can be a background for the subsequent studies in program planning, reducing the stressors and increasing the compatibility of nurses. It can also be a step towards the recognition of nurses’ problems.
    Keywords: Coping Strategies, Nursing Personnel, Teaching Hospital
  • Manijeh Firoozi, Reza Poor Hossien, Es, Hagh Rahimian Booghar Page 7
    Background
    Children with types I and II diabetes have to follow a strict diet for an indefinite period of time. In addition, they are also susceptible to stable cognitive impairments including decreased in information processing speed due to the variations in blood sugar levels. The main propose of this study was to compare children with types I and II diabetes in visual and auditory information processing speed related to food stimulies.
    Methods
    Forty-three children with diabetes between 6 to 15 years of age admitted to the diabetes center of Firozghar Hospital participated in this study. They were selected through available sampling. Visual and auditory stimuli were presented for the assessment of information processing speed related to food and neutral stimuli. SPSS v.14 was applied to data analysis. ANOVA was used for the comparison between the two groups.
    Results
    Findings showed that children with type I diabetes, in comparison to type II diabetes experienced more damage in the speed of visual and auditory information processing. Both participants with diabetes type I and II processed images and sounds related to food more quickly than nonfood stimuli. Food processing speed increased in stimuli related to food when children with type II diabetes experienced more perceived stress.
    Conclusions
    Base on findings of this article using strategies for self-regulation to avoid highsugar foods have been very difficult; because attention to food stimuli in children increases, self-regulation programs are not easy to implement. Therefore, it is necessary to apply new behavioral therapy to control diabetes in children.
    Keywords: Child, Diabetes, Visual processing, audio processing, Food deprivation
  • Aghil Habibi, Mohammad Taghi Savadpour Page 16
    Background
    Spiritual well-being harmonizes several dimensions of human's life and is essential for coping with diseases. Chronic illnesses such as cancer cause crisis in physical, psychological and spiritual dimensions of ones life. This study aimed to measure the spiritual well-being in cancer patients who underwent chemotherapy.
    Methods
    In this descriptive and cross-sectional study, Paloutzian & Ellison's Spiritual wellbeing Self-report questionnaire was completed by 130 cancer patients in Imam Khomeini Hospital. Patients were recruited using sequential sampling method. The inclusion criteria were being over 16 years old, and having the ability to read and write. Data were analysed using descriptive statistics and chi-square test in SPSS v 13.
    Results
    Findings revealed that the mean scores for spiritual well-being, religious well-being and existential well-being were (88/42±15/02), (44/28±7/77) and (44/14±8/44) respectively.In addition, statistically significant relations were not found between age, gender, maritalstatus and educational levels with spiritual well-being (P>0/001).
    Conclusions
    This study showed that the level of spiritual well-being was moderate in cancer patients. Moreover, the level of religious well-being was similar to existential well-being. The researchers suggest the conduction of more studies in this issue.
    Keywords: Cancer, Chemotherapy, Spiritual well, being
  • Roya Motavalli, Tavakoll Mosazadeh Page 22
    Background
    Breast cancer is one third of all the cancers in women and the second reason for death among them. Awareness of the screening methods and having regular diagnosis tests has an important role in declining the prevalence of invasive cancer types and inducing mortality. Thus, this study was carried out with the aim of assessing women’s knowledge and attitude towards breast cancer screening tests in Ardabil.
    Methods
    In this descriptive and analytical study, 300 women referring to health centers and private clinics in Ardabil were selected with multiple sampling methods. Data were collected through the researcher‐made questionnaire including two parts: knowledge and attitude questions and information form. The scientific validity and reliability of the questionnaire were approved by content validity and the test‐re‐test method with two weeks distance respectively. For analyzing the data SPSS v14 and descriptive and inferential statistics tests were applied.
    Results
    82% of women had the average awareness and 81.3% of them had high degree of awareness. There was a meaningful relationship between women’s awareness toward screening tests and their job and education (P<0.05). There was also a meaningful relationship between women's occupation, breast diseases history, breast cancer history in distant relatives and friends and first menstruation with performing screening tests (p<0.05).
    Conclusions
    regarding the role of some factors and their effectiveness in performing screening tests and understanding the failure in applying disease preventing behavior, observing health care rules by the patients is very important. Authorities are demanded to provide free equipment in health centers at least for the advised cases, and provide the possibility of screening tests.
    Keywords: Awareness, attitude, screening tests, breast cancer
  • Esmaeil Shariyat, Esmaeil Mohammad, Nejad, Ghasem Abotalebi Page 34
    Background
    Oral dental care must begin from childhood. Dental caries are the most common chronic childhood disorders and DMFT (Decayed, Missing, and Filled Teeth) is the most important oral health index. The purpose of this study is to evaluate DMFT index in 12-year old children in Saveh city, Iran.
    Methods
    In this cross- sectional descriptive study 282 students of 12-year in elementary schools were chosen using multi stage sampling method. The questionnaire included demographic information and dental examinations based on criteria in accordance with indicators of DMFT World Organization. Gathered data were analyzed using spss v. 14, t test and chi-square test were used.
    Results
    The mean DMFT value was 2.1+ 4/3 (2/3 boys, 1/ 95 girls) which was low in comparison with the World Health Organization index. There were not any significant differences in DMFT and their components in relation to gender. 61.7% (No=174) used toothbrush once a day. There was a meaningful relationship between regular use of brush and oral health indicators (P= 0.002).
    Conclusions
    Considering the objectives of the World Health Organization by 2015 with the DMFT<1, improving the existing dental services and prevention program for students seems necessary. Health education with emphasis on the regular use of toothbrush can have a positive impact on oral health indicators in the society.
    Keywords: 12 year, old Students, Decayed Tooth, filled tooth, pulled tooth, oral health status
  • Firoozeh Asad Zadeh, Mehrnaz Mashufy, Nasrin Homyounfar, Mitra Imanparvar, Sanaz Azimi, Roghayeh Soltani Page 41
    Background
    The postpartum period causes some changes in sexual relations, which sometimes makes considerable disorders in married life. This Research has been done to identify the differences in sexual satisfaction in two different ways of delivery: vaginal delivery and cesarean.
    Methods
    this Study is a cross - sectional study in which 300 women who had a history of delivery between 1 and 6 months of the study and had the inclusion criteria were selected. The questionnaire had two parts: part one demographic data and Part II questions about sex while doing research and before delivery. The validity of the questions was confirmed after being evaluated by 5 gynecologists and tested by 10 samples. To evaluate sexual problems, t test was used for quantitative variables and Fisher test and Chi square were used for qualitative variables. Data analysis was done with SPSS v 11/5.
    Results
    155 mothers had vaginal delivery and 145 of them had cesarean section. Dyspareunia increased from 16.7 percent in the prenatal status to 43.3 percent, lack of sexual desire went from 2.3 percent to 35.7 and fail to orgasm after vaginal delivery rose from 2 percent to 21 percent. There was a significant relationship between sexual problems before and after vaginal delivery (p <0/001) and sexual problems in vaginal delivery and cesarean section were significantly different (P <0/039).
    Conclusions
    According to the study results the complications after vaginal delivery should be reduced with enhancing the quality of care during childbirth. As a result the desire of pregnant women to have cesarean section will increase.
    Keywords: sexual satisfaction, marital relations, vaginal delivery, cesarean section
  • Elham Maserat, Nasrin Samadi, Nasrin Mehrnush, Raheleh Mohammadi, Mohammad, Reza Zali Page 47
    Background
    Tele-nursing is a branch of telemedicine. In Tele-nursing nurses can deliver nursing care using telecommunication technology over the distance and communicate with other nurses in remote areas. This study describes education by Tele-nursing; benefits and applications of Tele-nursing as a cost-effective method.
    Methods
    This is a review article that investigates valid resources from Pubmed, Scopus, and SID.
    Results
    This article describe the role of Tele-nursing in home care especially in rural areas. Self care education to cancer patients, the elderly and chronic patients by Tele nursing was expressed. In addition, this study investigates applications of Tele-nursing on nursing education improvement and successful experiences in developed and developing countries.
    Conclusions
    Tele-nursing provides nursing education to patients without the constraints of time and place. Tele-nursing reduce costs and improve the quality of nursing care, especially in rural areas. In addition, Tele-nursing supports standardization of clinical education of nursing. The study recommends implementing this technology in health care centers of Iran.
    Keywords: Tele, nursing, Education, Patient