فهرست مطالب

فصلنامه سلامت و مراقبت
سال پانزدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعید رضایی، حسن محمد زاده، مهتا اسکندر نژاد صفحه 9
    زمینه
    باتوجه به این که از اصلی ترین عوامل زمین خوردن در بین سالمندان ضعف عملکرد عصبی - عضلانی و عدم تعادل می باشد موضوع تعادل و بازتوانی آن مورد توجه محققان قرار گرفته است. هدف از اجرای این پژوهش، تعیین تاثیر تمرین نوروفیدبک بر تعادل ایستا و پویای مردان سالمند شهر تبریز بود.
    روش کار
    تحقیق حاضر که در سال 1391 انجام شده یک مطالعه نیمه تجربی با اندازه گیری های پیش آزمون و پس آزمون در دو گروه کنترل و آزمایش (هرکدام 15نفر) است. جامعه آماری پژوهش سالمندان شهر تبریز بودند، که به طور تصادفی در یکی از پارک های تبریز (پامچال) انتخاب و نمونه آماری به تعداد 30 نفر به طور داوطلب از بین آنها انتخاب شدند. تعادل ایستا و پویای آزمودنی ها با آزمونهای شارپند رومبرگ و برخاستن و رفتن قبل و بعد از یک دوره تمرینی نوروفیدبک به مدت 10جلسه 30 دقیقه ای در مدت 5 هفته و هر هفته 2 جلسه اندازه گیری شد. داده های تحقیق با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی در محیط نرم افزار v.20 SPSS تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان داد، زمان تعادل ایستا و پویا بعد از تمرینات نوروفیدبک در پیش آزمون و پس آزمون به ترتیب با سطح معنی داری 013/0P = و 003/0P = در گروه آزمایش تفاوت معنی داری دارد. در صورتی که در گروه کنترل زمان تعادل ایستا و پویا در پیش آزمون و پس آزمون تفاوت معنی داری ندارد (05/0
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل که نشان می دهد تمرینات نوروفیدبک بر تعادل ایستا و پویای سالمندان تاثیر دارد، می توان از این نوع تمرینات برای افزایش تعادل سالمندان که از فاکتور های مهم این دوران است، در دوران سالمندی و یا در مراکز نگهداری سالمندان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: نوروفیدبک، تعادل، ایستا، پویا، سالمند
  • سهیلا مشعوف، سمین اسماعیل پور زنجانی، علی اکبر شیخی، سید محمدکاظم نایینی صفحه 16
    زمینه
    وقوع خطای پرستاری در بخش های ویژه با توجه به شرایط خاص این بیماران حیاتی بوده و مستقیما با سلامتی بیمار و روند درمان در ارتباط است. بنابراین تعیین عوامل زمینه ساز خطاهای پرستاری از دیدگاه پرستاران شاغل در بخش های ویژه امری ضروری به نظر می رسد.
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی است که در سال 1391 انجام شد. نمونه ها شامل 200 پرستار شاغل در بخش های ویژه بیمارستان های منتخب تبریز بودند که به روش سرشماری انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه پژوهشگر ساخته ای که مشخصات دموگرافیک و ابعاد چهارگانه زمینه ساز خطاهای پرستاری را می سنجید استفاده شد. در مجموع 163پرسشنامه جمع آوری و توسط نرم افزار Spss v.18 با استفاده از آزمون های توصیفی – تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که در بعد شرایط محیطی بخش «رفتار نامناسب بیمار و همراهان» (46 %)، در بعد مدیریت بخشی «کم بودن نسبت پرستار به بیمار» (72.4%)، در بعد مهارت و آموزش کارکنان «عدم استفاده از پرسنل کارآزموده و متخصص در مراقبت های تخصصی» (39.9%) و در بعد هماهنگی تیمی «تقسیم کار و وظایف نامناسب و خارج از توان کاری از سوی مسئول بخش» (38%) از دیدگاه مشارکت کنندگان مهمترین عوامل زمینه ساز ذکر شدند.
    نتیجه گیری
    از آنجا که در این پژوهش بعد مدیریت بخشی بیش از سایر ابعاد به عنوان عامل زمینه ساز خطاها از دیدگاه پرستاران ذکر شد، احتمالا بهبود شیوه های مدیریت می تواند در کاهش بروز این خطاها موثر باشد.
    کلیدواژگان: خطای پرستاری، عوامل زمینه ساز، بخش های ویژه
  • جابر علیزاده گورادل*، محمدرضا تابان صادقی، بابک صادقی، داود عزتی صفحه 26
    زمینه

    عوامل روانی از قبیل ویژگی های شخصیتی و کیفیت زندگی، از جمله عوامل موثر در بیماری کرونری قلبی می باشد. این پژوهش با هدف تعیین ارتباط کیفیت زندگی و شخصیت نوع D با بیماری کرونری قلب انجام شد.

    روش کار

    در یک طرح مورد- شاهدی، 60 نفر از بیماران کرونری قلب (30 مرد، 30 زن) مراجعه کننده به بیمارستان شهید مدنی شهرستان تبریز با 60 نفر از افراد گروه شاهد (30 مرد،30 زن) که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و از نظر برخی متغیرهای جمعیت شناختی با یکدیگر همسان شده بودند، مقایسه شدند. داده ها به کمک پرسش نامه کیفیت زندگی (SF36) و مقیاس تیپ شخصیتی D گردآوری و با آزمون های توصیفی تحلیلی در نرم افزار SPSS v.20، تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بیماران کرونری قلب (مردان: 58/21± 73/107، زنان: 049/13± 96/95) در مقایسه با گروه شاهد (مردان: 50/19±56/124، زنان: 06/13±82/103) از کیفیت زندگی پایینی برخوردار بوده و هیجان منفی (مردان: 46/4±96/14، زنان: 64/3±62/16) بیشتری نسبت به گروه کنترل (مردان: 41/2±50/12، زنان: 46/4±92/12) داشتند. 26 درصد از واریانس مربوط به بروز بیماری کرونری قلب توسط متغیرهای با نشاط بودن، هیجان منفی، درد جسمی و محدودیت جسمی تبیین شد. نتایج تحلیل واریانس نیز نشان داد که زنان در تمام ابعاد کیفیت زندگی، نمرات کمتری از مردان بدست آوردند (001/0 P<).

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه کیفیت زندگی و شخصیت نوع D ارتباط تنگاتنگی با بروز و تداوم بیماری عروق کرونری قلب دارد، بنابراین استفاده از مداخلات روان شناختی برای کنترل و کاهش متغیر های فوق در پروتکل درمانی بیماران کرونری قلب ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: بیماری کرونری قلب، شخصیت نوع D، کیفیت زندگی، جنسیت
  • فریبا صادقی موحد، توکل موسی زاده، مهدی صمدزاده، بیتا شهباززادگان، محمد صالحی هره دشت، سید امین موسوی صفحه 35
    زمینه
    اختلال خواب یکی از مشکلات عمده سلامتی است، زیرا باعث نقص در کارکرد روزانه و افت عملکرد ذهنی و جسمی فرد می گردد. دوران دانشجویی با عوامل متعدد مختل کننده خواب نظیر ساعات طولانی درس و مطالعه، خوابگاهی بودن و... همراه است که کارآیی و آموزش دانشجو را تحت تاثیر قرار می دهد. این مطالعه با هدف تعیین اختلالات پاراسومنیا و عوامل مرتبط با آن در دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل انجام گرفت.
    روش کار
    این مطالعه یک بررسی توصیفی تحلیلی است که روی 210 نفر از دانشجویان پزشکی اردبیل که با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند در سال 1391 انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته ای بود که در دو بخش تنظیم شده بود، بخش اول شامل اطلاعات فردی - اجتماعی (سن، جنس، وضعیت تاهل، وضعیت سکونت، مقطع تحصیلی) و بخش دوم با 35 سوال که 7 سوال مربوط به پاراسومنیا و 28 سوال دیگر مربوط به عوامل مرتبط با آن بود که پس از جمع آوری داده ها، اطلاعات وارد نرم افزار آماری SPSS v19 شده و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از کل210 دانشجوی پزشکی شرکت کننده در این تحقیق 103 نفر (49%) پسر و 107 نفر (51%) دختر،191 نفر (91%) مجرد و 76 نفر (36.2%) بومی بودند. شیوع کلی پاراسومنیا 5/9 درصد بود و از بین انواع پاراسومنیا، کابوس شبانه با 5/48 درصد (102نفر) بیشترین شیوع و بی اختیاری ادراری با 4/1 درصد (3نفر) کمترین شیوع را داشتند. در بین دوره های پزشکی، پاراسومنیا در دوره فیزیوپاتولوژی با 6/22 درصد (12نفر) بیشترین شیوع را دارا بود. همچنین از لحاظ اختلالات پاراسومنیا بین دختران و پسران و سطوح مختلف دوره های تحصیلی اختلاف معنی داری دیده شد (05/0>p)، ولی بین دانشجویان بومی و غیربومی تفاوتی وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    پژوهش ما نشان داد که اختلالات خواب در میان دانشجویان پزشکی مشکل نسبتا شایعی است که می تواند تحت تاثیر عواملی مثل استرس، مشکلات عاطفی و خانوادگی قرار گیرد بنابراین استفاده از راهکارهای تعدیل عوامل محیطی می تواند کیفیت خواب را در بین دانشجویان بهبود دهد.
    کلیدواژگان: خواب، اختلالات پاراسومنیا، دانشجویان پزشکی
  • مهران علیجان زاده، رفعت محبی فر صفحه 42
    زمینه
    اضطراب حالت ناخوشایندی است که بر سلامت و تندرستی انسان اثرگذار بوده و زمینه ساز بسیاری از مشکلات جسمی و روانی است، قرآن در سوره های طه (آیه 124)، انعام (آیه 82) و اسراء (آیه 82) به صراحت تنها راه آرامش حقیقی را جهت گیری الهی اعلام فرموده است. هدف از مطالعه حاضر تعیین میزان اضطراب دانشجویان دانشکده بهداشت و پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی قزوین و ارتباط آن با انجام فرائض دینی بود.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی است که روی 400 نفر از دانشجویان دانشکده بهداشت و پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی قزوین که به صورت تصادفی انتخاب شده بودند در مدت یک ماه صورت گرفت. ابزار مورد استفاده پرسشنامه استاندارد اضطراب بک با 21 سوال بود به علاوه سوالاتی در مورد فرائض دینی به این پرسشنامه اضافه گردید. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و تحلیلی و نرم افزار SPSS v.17 استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین اضطراب دانشجویان شرکت کننده در مطالعه برابر با 41/0±58/1 بود و 8 درصد از آنها اضطراب شدید داشتند. بین خواندن نماز و 8 زیر حیطه اضطراب رابطه معنی داری مشاهده شد (05/0p<). به علاوه بین جنسیت و محل سکونت با اضطراب رابطه معنی دار وجود داشت (05/0p<).
    نتیجه گیری
    شناساندن بیشتر فعالیت های دینی و جهت گیری به سمت فرائض دینی در دانشجویان منجر به کاهش اضطراب خواهد شد، همچنین مشاوره و حمایت بیشتر از دانشجویان دختر و دانشجویان خوابگاهی، کاهش اضطراب در آنها را در پی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: اضطراب، دانشجویان، فرائض دینی
  • معصومه خیرخواه صفحه 51
    زمینه
    آسیبهای زایمانی شامل بی اختیاری ادرار و مدفوع، مقاربت های دردناک و درد ناحیه پرینه است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر ماساژ پرینه بر برخی از اختلالات کف لگن انجام شد.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی و با گروه کنترل بود که روی 125 مادر نخست زای تک قلوی مرحله فعال لیبر مراجعه کننده به مرکز شهید اکبرآبادی انجام شد. نمونه ها بر اساس نمونه گیری تصادفی ساده به دو گروه مداخله (62 نفر) و کنترل (63 نفر) تقسیم بندی شدند. گروه مداخله علاوه بر دریافت مراقبت مرحله اول بر اساس دستورالعمل، ماساژ پرینه با دو انگشت با استفاده از لوبریکنت را در فواصل انقباضات دریافت کرد و گروه کنترل مراقبت معمول مرحله اول را دریافت نمود. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای در سه بخش شامل اطلاعات دموگرافیک، مراقبت های مرحله اول و عوارض زودرس و دیررس زایمانی بود. همچنین مادران در روز دهم زایمان معاینه شده و عوارض سه ماه بعد به صورت تلفنی پیگیری شد. اطلاعات بدست آمده با آمار توصیفی و استنباطی در نرم افزار SPSS v.17 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    قبل از مداخله گروه ها از نظر میانگین سنی و سن حاملگی و وزن تقریبی نوزاد همسان سازی شدند. پس از مداخله بین دو گروه مطالعه از نظر سلامت پرینه (0001/0=p) و درد پرینه در روز سوم (041/0=p) و دهم (0001/0=p) پس از زایمان تفاوت معنی دار مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    ماساژ پرینه آسیب های مهبل و درد پرینه پس از زایمان را کاهش می دهد و استفاده از آن در مرحله فعال زایمان برای پیشگیری از آسیب های زایمانی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ماساژ پرینه، بی اختیاری ادرار، بی اختیاری مدفوع، درد پرینه
  • فهیمه صحتی شفایی، مهرانگیز ابراهیمی ممقانی، سکینه محمدعلیزاده چرندابی، رقیه سلمانی صفحه 58
    زمینه
    فقرآهن اختلال تغذیه ای شایع در دنیا است و نوجوانان از گروه های در معرض خطرکم خونی ناشی از فقر آهن هستند. از آنجا که یکی از روش های مطرح برای آموزش نوجوانان، آموزش همتایان می باشد مطالعه حاضر با هدف مقایسه دو روش آموزش همتایان و مستقیم بر بسامد مصرف هفتگی مواد غذایی حاوی آهن و آگاهی در مورد فقرآهن در دانش آموزان دختر مقطع سوم راهنمایی شهر تبریز در سال 91- 90 انجام گرفت.
    روش کار
    مطالعه حاضر یک کارآزمایی بالینی تصادفی است که در10 مدرسه منتخب روی 885 دانش آموز دختر انجام شد. مدارس به روش نمونه گیری تصادفی از بین مدارس راهنمایی مناطق پنجگانه تبریز انتخاب شدند و بسامد مصرف هفتگی 30 آیتم غذایی حاوی آهن و سطح آگاهی در مورد فقرآهن دانش آموزان قبل و بعد از دو روش آموزشی همتایان (آموزش تعدادی از دانش آموزان یک کلاس به همشاگردی های خود) و مستقیم (آموزش توسط پژوهشگر) تعیین گردید. ابزار گرد آوری داده ها، پرسشنامه خود ساخته حاوی اطلاعات فردی - اجتماعی و سوالات سنجش آگاهی و بسامد مصرف مواد غذایی غنی از آهن بود که پس از تعیین روایی و پایایی قبل و سه ماه بعد از مداخله آموزشی توسط نمونه ها تکمیل و داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS v.13 و آزمون های توصیفی-تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره آگاهی پیش آزمون در گروه آموزش همتایان از 1/50 به 7/69 و در گروه آموزش مستقیم از 5/54 به 5/70 در پس آزمون ارتقاء یافت که این تفاوت در هر دو گروه از نظر آماری معنی دار بود (001/0P=). تفاوت معنی داری در مقایسه بین دو گروه آموزشی در پس آزمون وجود داشت و میزان ارتقاء آگاهی در آموزش همتایان بطور معنی داری بیشتر از آموزش مستقیم بود (001/0=p). بسامد هفتگی مصرف گروه های غذایی، تفاوت معنی داری را بین دو گروه آموزشی قبل و بعد از مداخله نشان نداد.
    نتیجه گیری
    آموزش همتایان در افزایش آگاهی دانش آموزان در زمینه فقر آهن موثر است و از این رویکرد آموزشی ارزان می توان به عنوان روش آموزشی مکمل در کنار سایر روش های آموزشی در جهت ارتقاء آگاهی دانش آموزان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آموزش همتایان، آموزش مستقیم، آگاهی، بسامد مصرف، فقر آهن
  • اکبر شکری، عباس یزدان پناه، شقایق وحدت صفحه 69
    زمینه
    ارتباط پزشک و پرستار شامل تعامل متقابل بین آنها برای دستیابی به یک هدف مشترک درمانی یعنی ارتقای وضعیت بیمار است. ایجاد ارتباط صحیح به عنوان مهمترین ویژگی لازم برای افراد شاغل در مراقبت های بهداشتی اولیه توصیف شده است. با توجه به ضرورت وجود ارتباط و همکاری میان پزشکان و پرستاران در جهت ارتقاء کیفیت مراقبت از بیمار، این مطالعه برای تعیین وضعیت ارتباط حرفه ای بین پزشکان و پرستاران از دیدگاه هر دو گروه انجام گردید.
    روش کار
    تحقیق حاضر با روش توصیفی- تحلیلی انجام شد. نمونه پژوهش 110 نفر از پزشکان و پرستاران شاغل در بیمارستانهای آموزشی درمانی شهرستان اردبیل بودند که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار بررسی، پرسشنامه بود که برای پزشکان با 22 سوال و برای پرستاران با 25 سوال به صورت مجزا تهیه شد. داده های جمع آوری شده وارد نرم افزار v.17 SPSS شد و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی، تجزیه و تحلیل داده ها انجام گردید.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد که 4/57 درصد پرستاران ارتباط خود را با پزشکان خوب و 6/42 درصد این ارتباط را متوسط گزارش کردند. درحالی که 80 درصد پزشکان ارتباط خود را با پرستاران خوب و20 درصد آن را متوسط گزارش نمودند. حدود 5/74 درصد پزشکان بر این باورند که ارتباط خوب با پرستاران می تواند بر ارتقای وضعیت بیماران تاثیر بگذارد، اما از دیدگاه پرستاران مهمترین عامل ایجاد اختلال در ارتباط حرفه ای بین پزشکان و پرستاران عدم نظرخواهی پزشکان در انجام اقدامات درمانی می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه ما نشان داد که حدود نیمی از پرستاران ارتباط حرفه ای بین پزشکان و پرستاران را خوب ارزیابی نکردند در حالی که حفظ ارتباط خوب پرستار و پزشک می تواند در بهبود کیفیت مراقبت کمک کننده باشد، لذا آموزش مهارت های ارتباطی مناسب در سیستم های آموزشی می تواند در جهت ارتقای ارتباط حرفه ای پزشکان و پرستاران موثر باشد.
    کلیدواژگان: ارتباط حرفه ای، پزشک، پرستار
|
  • Page 9
    Background
    Due to the fact that imbalance and nervous-muscular poor performance are the main factors of elders’ falling، researchers are interested in its rehabilitation and balance. The aim of this study was to investigate the effect of neurofeedback on static and dynamic balance in older men.
    Methods
    This study was a quasi-experimental study consisting of a pre-test and post-test measurements in both control and experimental groups (each n = 15). Statistical population of study was Tabriz elders refered in one of Tabriz parks (Pamchal) and statistical sample of 30 persons was selected from the applicants. Static and dynamic balance was measured using Sharpened Romberg Test، standing، and walking before and after the neurofeedback training sessions for 30 minutes in 10 sessions for 5 weeks and two sessions at each week. Data were analyzed using descriptive and analytical statistical tests in SSPP. v20 software environment
    Results
    Our results showed that static and dynamic balance time after Neurofeedback training in pre-test and post-test has significant difference in experimental group. respectiely P=0. 013 and P=0. 003 But static and dynamic balance time in control group don’t have significant difference in pre-test and post-test (P>0. 05). The dynamic equilibrium time before neurofeedback training was (10. 696 ± 2. 758) and after neurofeedback training equals to 8. 528 ± 2. 198 and static balance time before neurofeedback training equals to 51. 122 ± 1. 560 and after neurofeedback training was 56. 245±1. 085
    Conclusion
    The results show that neurofeedback training haseffecton elders’ static and dynamic balance. These types of trainings were used to improve elders’ balance in aging periods or elders’ care centers that are major factors in aging periods.
    Keywords: Neurofeedback, Balance, Static, Dynamic, Elder
  • Page 16
    Background
    Occurrence of nursing error in Intensive care units، due to the particular conditions of patients is vital and directly linked to patients’ health and treatment process as well. Identification of error predisposing factors، therefore، is crucial from perspective of in-service nurses delivering services at intensive care units.
    Methods
    This was a descriptive-analytical study. Samples included 200 in-service nurses who were delivering services at Intensive care units in selected hospitals of Tabriz، Iran. The participants were selected through census method. The study was carried out in 2012 and sampling lasted for 35 days. The researchers used a self-made questionnaire which had been designed to measure the demographic aspects together with four dimensions of nursing errors. In total، 163 questionnaires were collected and fed into SPSS v. 18 for processing.
    Results
    Results revealed that in the environmental conditions dimension item of «patient and their relatives inappropriate behavior» (46%)، in the management dimension «low ratio of nurses to patients» (72. 4%) in skills and education of nursing staff dimension “lack of experienced personnel in intensive care unit«(39. 9%)، and in the coordination team dimension، item of inappropriate division of work and tasks by head nurses» (38%) were noted as the most important predisposing factors in four dimensions.
    Conclusion
    As the management dimension، in this study، was noted as the most error predisposing factor among other three factors، it is likely that، improvement of management methods can be effective in reducing the incidence of these errors.
    Keywords: Predisposing Factors, Nursing Errors, Intensive Care Units
  • Jaber Alizadh Goradel*, Mohammadreza Taban Sadegi, Babak Sadeghi, Davoud Ezzati Page 26
    Background

    Quality of life and Type-D personality as well as other psychological factors affect coronary heart disease (CHD) patients. This study was carried out to investigate the relationship of quality of life and Type-D personality with coronary heart disease.

    Methods

    In a case-control study، 60 patients with coronary heart disease (30 males، 30 females) who had presented to Shahid Madani Hospital in the city of Tabriz were compared with 60 controls (30 males، 30 females) who were selected using convenience sampling، and were matched with each other on some of demographic factors. Data were gathered using Short-form heath survey 36 items (SF36) and Type-D Personality Inventory، and were analyzed via analytic tests in SPSS v. 20.

    Results

    Finding showed that CHD patients (Men: 107/73± 21/58، Women: 95/96± 13/049) had lower quality of life in comparison with controls (Men: 14/96± 4/46، Women: 103/82±13/06) and had higher Negative affect (Men: 14/96±4/46، Women: 16/62±3/64) in comparison with controls (Men: 12/50±2/41، Women: 12/92±4/46). 26 percent of the variance related to the development of CHD was due to happinen، negative affect، physical pain and physical limitations. Also MANOVA results showed that womens cores were less than men in all aspects of quality of life. (p<0/001)

    Conclusion

    There is a significant relationship between quality of life and type-D personality with incidence and duration of coronary heart disease. So، using psychological interventions seems be necessary in reduction of mentioned variables.

    Keywords: Coronary Heart Disease, Type, D Personality, Quality of Life, Gender
  • Page 35
    Background
    Sleep disorder is one of the major problems of health، because it causes impairments in daily function and decreases mind and body functions. The Student’s academic life is accompanied with numerous sleep disturbing factors، e. g. studying for long times، living in dormitory and so on، which influences their function and instruction. The main goal of this study was investigating the parasomnia disorders and its effective factors in medical students.
    Methods
    This cross-sectional study was done on 210 people of medical students of Ardabil in 2012. Data collection was adjusted in a two-part questionnaire that was made by researcher. The first section included demographic information (Age، sex، marital status، residence، education). The second part consisted of 35 questions، which 7 questions were related to Parasomnia and 28 questions were related to factors affecting Parasomnia. The data were analyzed by SPSS v. 19 and descriptive and analytical statistics.
    Results
    210 medical students participated in this study; of which 103 people (49%) were males and 107 (51%) females، 191 (91%) were single and 76 (36. 2%) native. Prevalence of parasomnia was 9. 5% (20 people)، and among different types of parasomnias، night mare with 48. 5 % (102 people) was the most common and enuresis with 1. 4 % (3 people) was the least. Between different courses of medicine، parasomnia was the most common in physiopathology with 22. 6 % (12 people). Parasomnia was more common in girls than boys (p<0. 05). The differences between various levels of medical courses was significant (p<0. 05)، too but there were no differences between native and nonnative students.
    Conclusion
    This research showed that، sleep disorders are common problems among students، which can be affected by factors like stress and emotional and familial problems Thus، using environmental factors modification strategies can improve sleep quality in university students.
    Keywords: Sleep, Parasomnia Disorders, Medical Students
  • Page 42
    Background
    Anxiety is an unpleasant condition that affects humans’ health. Many physical and psychological problems underlie anxiety. The Quran in Surah Taha (Verse 124)، Anaam (verse 82) and Asra (verse 82) explicitly stated، The only way to true peace is God. Aim of this study was determining anxiety of students in Qazvin University of Medical Sciences، Faculty of Health Sciences and its relationship with the Religious Obligations
    Methods
    This was a cross-sectional study on 400 students of Qazvin University of Medical Sciences in 2012. Survey instrument was the Beck Anxiety Questionnaire (BECK) and consisted of 21 questions. Beside، we added questions about prayers. Data analyzed using SPSS v. 17 software.
    Results
    The average students anxiety was 1/58 ± 0. 41. eight percent of them had severe anxiety. There was a significant relationship between pray and anxiety’s 8 sub types. (p<0. 05). Inaddition، relation between living place and gender with anxiety was significant (p<0. 05).
    Conclusion
    Declaring more religious activities for students and directing them toward religious obligations will lead to reducing anxiety. Also، counseling and causing more supports for girl students would palliate their anxiety.
    Keywords: Anxiety, Students, Religious Obligations
  • Page 51
    Background
    Trauma during delivery is including fecal and urinary incontinence، painful intercourse and Perineum pain. This study aimed to determine the effect of perineal massage on the pelvic floor disorders.
    Methods
    This quasi-experimental study was conducted among 125 primiparous singletons in active phase of labor at Shahid Akbar-Abadi Medical Center. Samples divided into two groups with random sampling including: intervention group (n=62) and control group (n=63). Intervention group in addition to receiving care in active phase، received perineal massage with two fingers between abdominal contractions using lubricant، and control group received routine care. Data collection tool was a questionnaire، consisted of three parts: demographic information، first phase cares and obstetric complications. Mothers were visited at 10th day of labor and were followed three months later by telephone. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics with spss، v. 15.
    Results
    Before intervention، groups were similar in average age، gestational age، and estimated fetal weight. After intervention there were significant difference between groups in perineum health (p=0/0001) and perineal pain 3th (P = 0/041) and 10th days after delivery (P = 0/0001).
    Conclusion
    Perineum massage reduces postpartum perineal pain and injury of vagina، and using massage in active phase of delivery is advised for prevention of delivery traumas.
    Keywords: Perineal Massage, Pelvic Floor Disorders, Primiparous
  • Page 58
    Background
    Iron-deficiency is the most common nutritional deficiency in the world and young people are at high risk of iron-deficiency anemia. One of the proposed methods to educate youth is peer education. This study aimed to compare the effects of peer education with direct education on weekly iron-rich foods frequency on Tabriz female students، 2011-2012.
    Methods
    This experimental study was done over 885 female students (ninth grade) who were randomly selected from 10 schools in Tabriz. Weekly food frequencies of 30 food items containing Iron and students’ knowledge about Iron deficiency through peer education method and direct were compared. The data was collected using a researcher made questionnaire containing demographic data and 18 questions to assess the knowledge and food frequency questionnaire and iron-rich foods. The questionnaire was completed by the samplesin two stages: after checking validity and reliability of questionnaire and 3 months after the educational intervention. Data analysis was done using SPSS ver. 13.
    Results
    The mean score of knowledge after training in peer education group increased from 50. 1 to 69. 7 and in the direct training group it increased from 54. 5 to 70. 5 (P=0. 001 in both groups). comparison of two groups in post-test showed significant difference، so knowledge of peer education was significantly higher than direct instruction (p=0. 001). However، no significant differences between the two groups was seen in Weekly frequency of consumption of food before and after training.
    Conclusion
    Peer education is an effective approach to increase students’ knowledge. Therefore، it can be used as a complementary teaching method، along with other educational methods in improving students'' knowledge.
    Keywords: Peer Education, Direct Education, Knowledge, Food Frequency, Iron Deficiency
  • Page 69
    Background
    Relationship between physicians and nurses is for achieving a common goal، i. e.، improving the health status of the patient. Creating a correct relationship is an important characteristic for practitioners’ in primary health care. Considering the importance of the communication and collaboration among physicians and nurses in order to promote the quality of patients care، this study was done to determine the condition of the professional relation between physicians and nurses from their own point of view.
    Methods
    In this descriptive-analytic study، using simple random sampling method، 110 physicians and nurses in teaching hospitals of Ardabil were selected. A questionnaire in cluding 22 question for the physicians and 25 questions for the nurses was used to data collection. Data was analyzed with descriptive and analytical tests، by SPSS v. 17 software.
    Results
    The findings showed that 57/4 percent of nurses reported good communication and 42/6 percent moderate communication with physicians while 80% of physicians reported good interaction and just 20% of them declared it in a moderate level. 74. 5 percent of the physicians believed that good communication can affect the patients improvement، while in nurses’opinion of view the most important disrupting factor in nurse-physician relation was the disregarding nurses’ clinical skills.
    Conclusion
    Results evaluoted that in approximately half of nurses، nurse-physician relations was not evaluoted good. While، keeping good relationship between them could be helpful in improving of care quality. So، educational systems can be effective in enhancing nurse-physicians’ professional relationship by educating proper communicational skills.
    Keywords: Professional Relationship, Physician, Nurse