فهرست مطالب

سلامت و مراقبت - سال نوزدهم شماره 4 (زمستان 1396)

فصلنامه سلامت و مراقبت
سال نوزدهم شماره 4 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهروز دادخواه، الهام انیسی *، ناصر مظفری، مهدی پورقاسمیان، فیروز امانی صفحات 204-211
    زمینه و هدف
    تهوع و استفراغ یکی از رایج ترین عوارض شیمی درمانی می باشد. امروزه برای کنترل این عارضه، در کنار درمان‫های معمول از روش‫های طب مکمل مانند موسیقی استفاده می شود. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر موسیقی بر وضعیت تهوع و استفراغ ناشی از شیمی درمانی در بیماران مبتلا به سرطان های گوارشی انجام گرفت.
    روش کار
    این مطالعه، یک پژوهش کارآزمایی بالینی یک سوکور بود که روی 60 بیمار مبتلا به سرطان های سیستم گوارشی انجام گرفت. بیماران به طور تصادفی در دو گروه کنترل و مداخله قرار گرفتند. در گروه مداخله علاوه بر اقدامات معمول بخش، یک موسیقی آرام حین دریافت تهوع آورترین داروی شیمی درمانی (در سرطان های معده و مری روز چهارم شیمی درمانی و در سرطان کولورکتال روز سوم شیمی درمانی)، به مدت 45 دقیقه برای بیمار پخش شد و در گروه کنترل فقط از روش های معمول کنترل تهوع و استفراغ استفاده گردید. پرسشنامه رودز برای سنجش وضعیت تهوع و استفراغ قبل و 24 ساعت بعد از دریافت داروهای شیمی درمانی، مورد استفاده قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تی تست و کای دو در نرم افزار SPSS-24 انجام گردید.
    یافته ها: در مقایسه دو گروه کنترل و مداخله، کاهش معنی داری در وضعیت تهوع بیماران گروه مداخله دیده شد (0/01=(p اما میزان استفراغ در دو گروه از لحاظ آماری معنی‫دار نبود )0/42=p) )95%CI=).
    نتیجه گیری
    موسیقی درمانی به عنوان یک روش طب مکمل باعث بهبود فاز حاد تهوع ناشی از شیمی درمانی در بیماران مبتلا به سرطان می گردد لذا، توصیه می شود در کنار روش‫های معمول درمان، از این روش برای کنترل تهوع در بیماران مبتلا به سرطان دستگاه گوارشی استفاده شود.
    کلیدواژگان: سرطان، تهوع، استفراغ، موسیقی درمانی، دستگاه گوارش
  • ریحانه فداکار، پگاه شکرزاده *، افسانه پاشا، احسان کاظم نژادلیلی صفحات 212-220
    زمینه و هدف
    چاقی دوران کودکی، یکی از بزرگترین چالش‫های بهداشت عمومی است. تغذیه مناسب یکی از بخش‫های ضروری رشد سالم است. بسیاری از بیماری های مزمن دوران بزرگسالی، ریشه در تغذیه دوران کودکی دارند و بخش عمده ای از الگوهای غذایی در کودکی شکل می‫گیرد. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط وضعیت تغذیه ای با چاقی در کودکان 12-8 سال شهر رشت انجام گرفت.
    روش کار
    پژوهش حاضر، یک مطالعه توصیفی- تحلیلی بود که روی 975 دانش آموز ابتدایی شهر رشت در سال 1393 انجام شد. نمونه ها به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه ای مشتمل بر دو بخش مشخصات دموگرافیک و اطلاعات تغذیه ای (CKCQ) استفاده شد. همچنین شاخص توده بدنی شرکت کنندگان محاسبه گردید. داده ها با استفاده آزمون های آماری توزیع فراوانی، کروسکال والیس، من ویتنی و رگرسیون لوجستیک چندگانه در نرم افزار SPSS-21 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بر اساس نتایج مطالعه، 20 درصد (195 نفر) از واحدهای مورد پژوهش دارای اضافه وزن و 18/4 درصد (179 نفر) چاق بودند. در خصوص وضعیت تغذیه ای کودکان، نتایج نشان داد که بین خوردن صبحانه (0/008
    نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط مستقیم خوردن صبحانه، مصرف حبوبات و میوه و سبزی با وزن طبیعی و مصرف فست‫فود و شکلات با چاقی به نظر می‫رسد برای داشتن وضعیت تغذیه ای سالم و به دنبال آن کودکانی سالم، آموزش در سطح خانواده و جامعه ضروری می‫باشد.
    کلیدواژگان: وضعیت تغذیه ای، چاقی، کودک
  • خدامراد مومنی، جهانگیر کرمی، ندا حویزی زاده گان * صفحات 221-231
    زمینه و هدف
    مسئله خیانت زناشویی در جامعه ایران به عنوان یک نگرانی رو به رشد مطرح است که با ناپایداری در روابط و نرخ بالای طلاق همراه می‫باشد. هدف این مطالعه تعیین رابطه بین هیجان خواهی، عاطفه مثبت و منفی و ناگویی هیجانی با خیانت زناشویی بود.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه مطالعه شامل کلیه زنان و مردان با و بدون خیانت زناشویی شهر دزفول بودند. تعداد 200 نفر از آنها به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب و در دو گروه با و بدون خیانت زناشویی قرار گرفتند. ابزار پژوهش، پرسشنامه های مقیاس هیجان خواهی زاکرمن، عاطفه مثبت و منفی پاناس و ناگویی هیجانی تورنتو بود. داده ها با ابزار SPSS-19 و آزمون تحلیل رگرسیون لجستیک تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که متغیرهای عاطفه منفی، ناگویی هیجانی و هیجان خواهی به ترتیب 94، 95 و 92 درصد توان پیش بینی اقدام به خیانت زناشویی را دارند. بر این اساس با توجه به بار عاملی متغیرها توان ناگویی هیجانی برای پیش‫بینی خیانت زناشویی از متغیرهای دیگر بیشتر بود. همچنین ارتباط معنی داری بین عاطفه مثبت و خیانت زناشویی دیده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که افرادی که دارای ویژگی های شخصیتی هیجان خواهی، ناگویی هیجانی و عاطفه منفی بالا هستند گرایش بیشتری به خیانت زناشویی دارند. لذا بررسی ویژگی های شخصیتی هیجان خواهی، ناگویی هیجانی و عاطفه منفی، تلویحات مناسبی در جهت کار در حیطه خیانت و عهدشکنی زناشویی در اختیار مشاوران خانواده و زوج درمانگران قرار می دهد.
    کلیدواژگان: خیانت زناشویی، هیجان خواهی، عاطفه مثبت و منفی، ناگویی هیجانی
  • سیده خدیجه منصوری، فریده? ?هاساواری *، میترا صدقی ثابت، احسان کاظم نژاد لیلی، محبوبه قلی پور صفحات 232-241
    زمینه و هدف
    نارسایی قلبی، از شایعترین بیماری های مزمن دنیا محسوب می شود که هزینه های زیادی را بر سیستم‫های بهداشتی تحمیل می نماید. خودمراقبتی یکی از راهکارهای مهم کنترل نارسایی قلبی است. مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت خودمراقبتی و عوامل موثر بر آن در مبتلایان به نارسایی قلبی انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- تحلیلی بود که به بررسی وضعیت خودمراقبتی در 248 بیمار مبتلا به نارسایی قلبی واجد شرایط مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی دکتر حشمت شهرستان رشت در سال 1395 پرداخت. نمونه ها به روش نمونه گیری تدریجی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و اطلاعات مرتبط با بیماری و شاخص خودمراقبتی نارسایی قلبی بود. تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون‫های تی، آنوا و ضریب همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS-21 انجام شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار امتیاز خودمراقبتی بیماران شرکت کننده در مطالعه، 13/13±44/26بود و فقط 4/4 درصد از آنها رفتار خودمراقبتی مطلوب داشتند. مطلوب ترین وضعیت خودمراقبتی مربوط به زیرمقیاس مدیریت خودمراقبتی بود. بین خودمراقبتی با سن (0/0001
    نتیجه گیری
    از آنجا که اکثریت افراد مورد پژوهش دارای خودمراقبتی نامطلوب بودند، توصیه می شود که پرستاران در برنامه های مراقبتی و آموزشی بیماران مبتلا به نارسایی قلبی به عوامل پیش بینی کننده خودمراقبتی توجه نمایند.
    کلیدواژگان: خودمراقبتی، نارسایی قلبی، مدیریت خودمراقبتی
  • حسن بشیری، فاطمه دهقان *، سانا سعیدی، سحر محرابی پری، شیدا شفیعی کهنه شهری، مریم عباسزاده صفحات 242-250
    زمینه و هدف
    تشخیص سرطان موجب بروز مشکلات عاطفی عمیق در بیمار و خانواده وی می شود. یکی از عوامل احتمالی موثر در پیدایش افسردگی و اضطراب در افراد، تحریف های شناختی و نگرش های ناکارآمد نسبت به شرایط است. پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط بین سبک تفکر تحریف شده با نگرش های ناکارآمد، اضطراب و افسردگی در مبتلایان به سرطان انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه از نوع همبستگی بود. تعداد 150 بیمار مبتلا به سرطان مراجعه کننده به بیمارستان امام رضا (ع) کرمانشاه در سال 1395 به روش نمونه گیری در دسترس مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمع آوری اطلاعات از چک لیست اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه سبک تفکر تحریف شده ریسکیند و همکاران (2000)، پرسشنامه سنجش نگرش‫های ناکارآمد (DAS-26) و پرسشنامه اضطراب و افسردگی DASS-42 استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-23 و روش های آمار توصیفی و تحلیلی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    براساس یافته های پژوهش، میانگین و انحراف معیار نمرات سبک تفکر تحریف شده شرکت کنندگان در پژوهش 17/13±73/26، نگرش های ناکارآمد 32/12±133/26، اضطراب 10/31±21/15و افسردگی 9/58±21/66بود. ارتباط آماری معناداری بین سبک تفکر تحریف شده با نگرش های ناکارآمد، اضطراب و افسردگی در بیماران مبتلا به سرطان دیده شد. همچنین نتایج رگرسیون همزمان برای پیش بینی نگرش های ناکارآمد و اضطراب و افسردگی بر اساس سبک تفکر تحریف شده، معنادار بود (0/05>p).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که با افزایش نمرات سبک تفکر تحریف شده در مبتلایان به سرطان، میزان نگرش های ناکارآمد و اضطراب و افسردگی آنها بیشتر می شود. با توجه به اثرات روانی این مولفه ها، انجام مداخلات روانشناختی به منظور کاهش اضطراب و افسردگی بیماران در بخش های سرطان، امری ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، سبک تفکر تحریف شده، نگرش های ناکارآمد، سرطان
  • هومان منوچهری، منصوره زاغری تفرشی، ملیحه نصیری، حجت اشرفی * صفحات 251-261
    زمینه و هدف
    مشارکت بیمار در تصمیم‫گیری های مراقبتی و مدیریت بیماری، با میزان بالای رضایتمندی بیمار و بهبود نتایج درمانی در بیماری های مزمن ارتباط دارد. این مطالعه با هدف تعیین میزان مشارکت بیماران در تصمیم‫گیری های مراقبتی- درمانی در بیمارستان‫های تحت پوشش دانشکده علوم پزشکی ساوه در سال 1394 انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی مقطعی، تعداد 220 نفر از بیماران بستری در بخش های داخلی- جراحی دو بیمارستان عمومی شهر ساوه با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار پژوهش، یک پرسشنامه پژوهشگرساخته بود که با در نظرگرفتن مطالعات پیشین و ابزارهای قبلی در زمینه بررسی میزان مشارکت بیماران در تصمیم گیری، در سه مرحله پذیرش، بستری و ترخیص ساخته شد. نسبت روایی محتوای پرسشنامه 0/72و شاخص روایی محتوای آن 0/95به دست آمد. پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ 0/934 محاسبه شد. داده ها با استفاده از آزمون‫های ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن، تی مستقل و آنوا در نرم افزار SPSS-20 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میزان مشارکت بیماران در زمان پذیرش، 46/96درصد و در زمان های بستری و ترخیص به ترتیب، 54/54 درصد و 58/63 درصد بود. ارتباط معنی‫داری بین نوع شغل (0/011p=) و سابقه بستری (0/013p=) با میزان مشارکت بیماران دیده شد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه علیرغم مشارکت کلی بالای بیماران، مشارکت در زمان پذیرش، متوسط بود. اگرچه ممکن است با توجه به شرایط بیمار در زمان پذیرش، امکان ارائه اطلاعات و درخواست برای تصمیم گیری و مشارکت برای همه بیماران میسر نباشد، ولی لازم است اقدامات مناسب تری برای بهبود مشارکت آنها در تصمیم گیری های درمانی انجام گیرد.
    کلیدواژگان: مشارکت بیماران، نظام مراقبتی، درمانی، تصمیم گیری
  • عابد عسگری ترازوج، خلیل علی محمدزاده *، شیرین حجازی صفحات 262-271
    زمینه و هدف
    خشم یک عامل تنش زای درونی است که با سلامتی ارتباط دارد. هوش اخلاقی از جمله عواملی است که می‫تواند روی سلامت روانشناختی و کنترل خشم تاثیر بگذارد. لذا هدف این مطالعه تعیین ارتباط هوش اخلاقی و میزان خشم در پرستاران بخش‫های اورژانس بیمارستان‫های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کاشان بود.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی همبستگی روی 261 پرستار شاغل در بخش‫های اورژانس بیمارستان‫های شهر کاشان که به روش سرشماری انتخاب شدند، انجام گرفت. جهت اندازه گیری هوش اخلاقی از پرسشنامه لنیک و کایل و برای اندازه‫گیری خشم از پرسشنامه باس و پری استفاده گردید. داده ها از طریق نرم افزار آماری SPSS-24 و با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون های ضریب همبستگی اسپیرمن و رگرسیون چند متغیره) تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بر اساس یافته های این مطالعه، میانگین نمرات هوش اخلاقی و خشم شرکت کنندگان در مطالعه به ترتیب، 8/08 ±73/06 و 12/37± 39/18 بود. آزمون همبستگی اسپیرمن نشان داد که بین هوش اخلاقی و خشم شرکت‫کنندگان در مطالعه، رابطه منفی معنی‫داری وجود داشت (0/001
    نتیجه گیری
    طبق یافته های این مطالعه، با افزایش هوش اخلاقی، میزان خشم پرستاران کاهش می‫یابد. با توجه به اینکه هوش اخلاقی نوعی توانایی اکتسابی است؛ می‫توان با ارتقای آن در بین پرستاران، میزان خشم را در آنها کاهش داد.
    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، خشم، پرستار، اورژانس
  • جمال الدین بگجانی *، علیرضا نیکبخت نصرآبادی، حمید پیروی صفحات 272-284
    زمینه و هدف
    با توجه به اینکه تصمیم برای ترخیص با رضایت شخصی می‫تواند برای کودک، خانواده، جامعه و سیستم درمانی خصوصا پرستاران چالش برانگیز باشد، این تحقیق با هدف روشن سازی فرآیند تصمیم گیری والدین برای ترخیص کودک با رضایت شخصی از بیمارستان انجام گردید.
    روش
    این مطالعه کیفی با استفاده از روش نظریه بسترزاد رویکرد کوربین و استراوس نسخه 2008 صورت گرفت. فرآیند گردآوری و تجزیه و تحلیل داده ها همزمان بین سال‫های 1392 الی 1394 انجام شد. با اتخاذ نمونه گیری هدفمند از بیمارستان های کودکان تهران، اطلاعات با استفاده از 29 مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته با والدین، پرستاران و دستیاران پزشکی در منازل و محل کار آنها جمع آوری شد. از نرم افزار MAXQDA نسخه 10جهت مدیریت و سازماندهی داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    درونمایه «به سوی بی اعتمادی» به عنوان مهمترین نگرانی والدین شناسایی شد که با زیرطبقات: «عدم توجیه سیر بیماری و مراقبت»، «نارسایی مراقبت مورد انتظار»، «ترس از وخیم شدن شرایط بالینی کودک»، «بلاتکلیفی بالینی» و «مشورت و راهنمایی های غیرمسئولانه» مشخص شد. «راهکار روانی کشمکش با خود برای توجیه تصمیم» مهمترین فرآیند در تصمیم گیری والدین برای ترخیص کودک با رضایت شخصی بود و «به سوی بی اعتمادی: راهکار روانی کشمکش با خود برای توجیه تصمیم» به عنوان پدیده مرکزی مطالعه تعیین شد.
    نتیجه گیری
    مراقبت خانواده محور می‫تواند به والدین کمک نماید تا بهترین و مناسبترین تصمیم را برای ادامه مراقبت و درمان کودک اتخاذ نمایند. ارائه اطلاعات درست و صادقانه می‫تواند اعتماد والدین نسبت به مراکز و کارکنان درمانی را جلب نماید. از طریق طراحی برنامه ترخیص جامع با مشارکت والدین، ترخیص زودرس کودکان برخلاف توصیه تیم درمانی، کمتر اتفاق خواهد افتاد.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، والدین، کودک بستری، ترخیص با رضایت شخصی، مطالعه کیفی
|
  • B. Dadkhah, E. Anisi *, N. Mozaffari, M. Pourghasemian, F. Amani Pages 204-211
    Background and Aim
    Nausea and vomiting are the most common side-effects of chemotherapy. Today, complementary and alternative medicine, such as music therapy, is used beside standard cancer treatments to control these side-effects. This study aimed to assess the effect of music therapy on chemotherapy-induced nausea and vomiting in patients with gastrointestinal cancers.
    Methods
    A single-blind randomized clinical trial study was done on 60 gastrointestinal cancer patients. Patients were randomly divided in two groups; control and music therapy. Patients in music therapy group were required to listen to quiet music for 45 minutes when receiving nausea-inducing chemotherapy drug (for gastric and esophagus cancer in 4th day and for colorectal cancer in 3rd day) in addition to the routine care. Control group just received routine care to control nausea and vomiting. Nausea and vomiting were assessed by Rhodes questionnaire before and 24 hours after intervention. Data were analyzed with SPSS (Version 24 software using T-test and the Chi-square.
    Results
    Comparing to control group, nausea score was significantly reduced in music therapy group (p=0.01) while the rate of vomiting did not show any significant difference between two groups (p=0.42) (CI=%95).
    Conclusion
    Music therapy as a complementary and alternative medicine improves acute phase of chemotherapy-induced nausea in cancer patients, thus music therapy is recommended beside standard treatments to reduce nausea in gastrointestinal cancers patients.
    Keywords: Music Therapy, Cancer, Nausea, Vomiting, GI System
  • R. Fadakar, P. Shokrzadeh *, A. Pasha, E. Kazemnezhad Leili Pages 212-220
    Background and Aim
    Childhood obesity is a public health challenge. Proper nutrition is one of the essential parts of healthy growth. Many of the chronic diseases of adulthood are rooted in childhood nutrition and the dietary patterns are mainly shaped in childhood. This study aimed to determine the relationship between nutritional status and obesity in 8-12 years old children in Rasht.
    Methods
    This research was a descriptive– analytic study performed on 975 primary school students in Rasht in 2014. Samples were selected by cluster random sampling. A questionnaire including demographic characteristics and nutritional information was used to collect data. The participants’ body mass indices were also calculated. Data were analyzed using frequency distribution statistical tests, Kruskal-Wallis, U Mann-Whitney and Logistic Regression in SPSS v.21 software.
    Results
    Results showed that 20% of samples (n=195) were overweight and 18.4% (n=179) were obese. From the dietary status, consumption of fruit and vegetable (p
    Conclusion
    Due to a direct connection between eating breakfast, beans, fruit, and vegetables with having a normal weight and also a correlation between fast food and chocolate consumption with obesity, it seems that family and society education is necessary to have healthy nutrition and hence healthy children.
    Keywords: Nutritional Status, Obesity, Child
  • K. Momeni, J. Karami, N. Hoveyzizadehgan* Pages 221-231
    Background and Aim
    The issue of marital infidelity in Iranian society is a growing concern that is associated with unsustainable relationships and high divorce rates. The purpose of this study was to determine the relationship between sensation seeking, positive and negative affect, alexithymia and marital infidelity.
    Methods
    This study was a descriptive-correlational study. The population of the study included all women and men with and without marital infidelity in Dezful city. 200 women were selected by snowball sampling and placed in two groups with and without marital infidelity. The research tools were Zuckerman's sensation-seeking scale; positive and negative affect schedule (PANAS) and Toronto alexithymia scale. Data were analyzed by SPSS v20 and logistic regression analysis.
    Results
    The results showed that negative affect, alexithymia, and sensation seeking variables were 94%, 95% and 92% predictive of marital infidelity, respectively. Considering the factor load of variables, alexithymia empowerment is more likely to predict marital infidelity than other variables. Also, the results showed that positive affect had no significant relationship with marital infidelity.
    Conclusion
    The results showed that individuals with sensation seeking personality characteristics, alexithymia, and negative affect are at high risk of marital infidelity. Therefore, the study of sensation seeking personality characteristics, alexithymia, and negative affect offers suitable ideas for working in the field of betrayal and marital decency to family counselors and couples therapists.
    Keywords: Infidelity, Sensation Seeking, Positive, Negative Affect, Alexithymia
  • Kh Mansouri, F. Hasavari *, M. Sedghi Sabet Pages 232-241
    Background and Aim
    Heart failure as one of the most common chronic diseases in the world imposes high costs on health systems. There are several strategies to control heart failure which self-care is one of them. The present study was conducted to determine the status of self-care and it’s effective factors in patients with heart failure.
    Methods
    This study was a descriptive- analytic study to investigate the status of self-care in 248 patients with heart failure who referred in 2016 to Heshmat medical center in Rasht. Samples were selected among patients with inclusion criteria by a gradual sampling. Data gathering tools were demographic questionnaire and information related to the disease and self-care index of heart failure. Data analyses were performed using descriptive statistics, t-test, ANOVA and Pearson correlation coefficient tests by the software SPSS version 21.
    Results
    The mean and standard deviation of self- care score was 44.26±13.13 which only 4.4% of patients had desirable self-care behavior. Most desirable Status of self-care was related to the subscale of self-care management. There was a significant relationship between self-care with age (p
    Conclusion
    Since most research participants had undesirable self-care, it is recommended that nurses pay attention to the self-care predictive factors in care and education programs for patients with heart failure.
    Keywords: Self-Care, Heart Failure, Self-Care Management
  • H. Bashiri, F. Dehghan *, S. Saeedi, S. Mehrabipari, Sh Shafieikohnehshahri, M. Abaszadeh Pages 242-250
    Background and Aim
    Cancer diagnosis causes deep emotional problems in patients and their family. The cognitive models, cognitive distortions, and dysfunctional attitudes towards conditions are some contributory factors in the development of depression and anxiety. The present study aimed to determine the correlations of looming cognitive style with dysfunctional attitudes, anxiety, and depression in cancer patients.
    Methods
    This study was a correlational study. 150 cancer patients referring to Imam Reza Hospital in Kermanshah were selected through the convenience sampling method in 2016. Data were collected by demographic information checklist, the Looming Maladaptive Style Questionnaire (LMSQ), the Dysfunctional Attitudes Scale (DAS-26), Depression, Anxiety and Stress Scales (DASS-42). Data were analyzed by descriptive and inferential statistics using SPSS v23.
    Results
    Based on the findings of the study, the mean values were 73.26±17.13 for the distorted thinking styles, 13.36±32.12 for the dysfunctional attitudes, 21.51±10.31 for anxiety and 21.66±9.58 for depression among participants. The results indicated that the looming cognitive style (LCS) was significantly correlated with the dysfunctional attitudes, anxiety, and depression among the participants. In addition, simultaneous regression was meaningful in terms of predicting the dysfunctional attitudes, anxiety, and depression based on the looming cognitive style (LCS) (p
    Conclusion
    According to the findings of the study, cancer patients with high scores on looming cognitive style (LCS) had high levels of dysfunctional attitudes, anxiety, and depression. Considering, the psychological effects of these components, psychological interventions are necessary for oncology wards to reduce anxiety and depression.
    Keywords: Anxiety, Depression, Looming Cognitive Style, Cancer, Dysfunctional Attitudes
  • H. Manouchehri, M. Zagheri-Tafreshi, M. Nasiri, H. Ashrafi * Pages 251-261
    Background and Aim
    Patient's participation in decision-making for healthcare and disease management is related to their high satisfaction and improvement of treatment outcomes in chronic conditions. This study aimed to measure patient's participation in healthcare decision-making at hospitals affiliated with Saveh School of Medical Sciences in 2016.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, 220 hospitalized patients in internal-surgical wards of two general hospitals in Saveh city were selected by simple random sampling method. Considering the previous studies and tools to measure patient's participation in decision making, a researcher-made questionnaire was used to assess admission, inpatient and discharge periods. Content Validity Ratio (CVR) of questionnaire was 0.72 and its Content Validity Index (CVI) was 0.95. Coronbach’s alpha was measured for reliability (0.934). Pearson and Spearman correlation coefficient, ANOVA and t-testin SPSS v20 software were used for data analysis.
    Results
    Findings showed that patient's participation were 46.96% in admission and 54.54% in inpatient and 58.63% in discharge periods. In addition, relationships were found between occupation (p=0.011) and previous hospitalization (p=0.013) with participation.
    Conclusion
    In this study, despite the high rate of overall participation of patients, participation in admission period was moderate. According to patient's condition, it is not possible to provide information and request for decision and participation for all patient sat the time of admission. However, it seems that some serious involvements are needed to improve patient's participation.
    Keywords: Patient's Participation, Health Care, Decision Making
  • A. Asgari Tarazoj, K. Ali Mohammadzadeh *, S. Hejazi Pages 262-271
    Background and Aim
    Anger is an internal stressor associated with health issues. Moral intelligence is one of the factors that can affect psychological well-being and control of anger. Therefore, the aim of this study was to determine the relationship between moral intelligence and anger among nurses in emergency units of hospitals affiliated to Kashan University of Medical Sciences.
    Methods
    This descriptive correlational study was done on 261 nurses working at emergency units of Kashan hospitals that selected by census sampling. Lennick and Kiel’s moral intelligence questionnaire and Perry and Bass’s anger survey were used to collect the data. Data were analyzed by descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistical methods including Spearman’s correlation coefficient and multivariable regression analysis using SPSS v.24.
    Results
    According to the findings of this study, the mean scores of moral intelligence and anger among participants in the study were 73.06±8.08 and 39.18±12.37, respectively. Spearman correlation test showed that there is a significant negative relationship between the moral intelligence and the anger of the participants in the study (p
    Conclusion
    According to the results, the level of anger reduces among nurses as their moral intelligence increases. Considering that ethical intelligence is a type of acquired ability, the level of anger can be reduced by promoting it among nurses.
    Keywords: Moral Intelligence, Anger, Nurse, Emergency
  • J. Begjani *, A. Nikbakht Nasrabadi, H. Peiravi Pages 272-284
    Background and Aim
    The parent's decision to discharge against medical advice (DAMA) can be challenging for the child, family, community, and healthcare system especially nurses.This study aimed to clarify the parental decision-making process for discharge their child against medical advice from the hospital.
    Methods
    This qualitative study was conducted using the Corbin and Strauss's grounded theory method, 2008. Data collecting and analyzing were carried out simultaneously between 2014 and 2016. By adopting purposive sampling from children's hospitals in Tehran, information was gathered using 29 in-depth, semi-structured interviews with parents, nurses and physician's assistants in their homes and workplaces. The MAXQDA software version 10 was used to manage and organize the data.
    Results
    The theme of "towards distrust" was identified as the most important concern of the parents, with the following sub-categories: "lack of justification of illness and care", "expected care failure", "fear of deteriorating clinical conditions of the child," "clinical uncertainty," and "consultation and irresponsible guidance". "Psychological strategy of shirk responsibility for child care and treatment" was the most important process in parental decision-making for discharge their child against medical advice from the hospital and "towards distrust: the psychological strategy of shirk responsibility for child care and treatment" was identified as the core category.
    Conclusions
    Family-centered care can help parents to make the best and most appropriate decision to continue the child's care and treatment. Providing honest and accurate information can help parents to trust the health care centers and staffs. Designing a comprehensive discharge program in consult with parents would reduce the probability of premature childhood discharge against the recommendation of the treatment team.
    Keywords: Decision-Making, Parent, Hospitalized Child, Discharge against Medical Advice, Qualitative Research