فهرست مطالب

سلامت و مراقبت - سال بیستم شماره 1 (بهار 1397)

فصلنامه سلامت و مراقبت
سال بیستم شماره 1 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • میثم غلام پور، هادی پورشافعی صفحات 7-17
    زمینه و هدف
    ارتقاء رضایت شغلی، یکی از مهم ترین اهدافی است که مدیران سازمان ها در پی آن هستند چراکه زمینه ارتقاء بهره وری را فراهم می سازد. بنابراین هدف پژوهش حاضر تعیین نقش عدالت سازمانی بر رضایت شغلی با میانجی گری فرسودگی شغلی در بین پرستاران بود.
    روش کار
    روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود که روی 165 نفر از پرستاران بیمارستان ولی عصر بیرجند که در سال 1395 اشتغال به خدمت داشتند انجام گرفت. نمونه ها با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای مورد مطالعه از پرسشنامه های رضایت شغلی مینوسوتا (1992)، عدالت سازمانی نیهوف و مورمن (1993) و فرسودگی شغلی مسلاچ و جکسون (1993) استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-18 و آزمون های آماری ضریب رگرسیون چندگانه و ضریب همبستگی پیرسون مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که فرسودگی شغلی، عدالت سازمانی و رضایت شغلی پرستاران به ترتیب با میانگین 0/41±2/34 ، 0/79±2/14 و 0/53±2/73 در سطوح پایین تر از متوسط قرار داشتند. عدالت سازمانی، 25 درصد از واریانس رضایت شغلی و 32 درصد از واریانس فرسودگی شغلی پرستاران را تبیین می کرد. همچنین 27 درصد از تغییرات واریانس رضایت شغلی پرستاران مربوط به فرسودگی شغلی آنها بود.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج، عدالت سازمانی سبب بهبود رضایت شغلی و نیز کاهش فرسودگی شغلی در پرستاران می‫شود. بنابراین با بهبود عدالت در سازمان های درمانی، می توان سبب کاهش فرسودگی شغلی و افزایش کارایی در پرستاران شد.
    کلیدواژگان: پرستار، رضایت شغلی، عدالت سازمانی، فرسودگی شغلی
  • دلشاد آقامحمدی، بهروز دادخواه، معصومه آقامحمدی، الهامه نصیری صفحات 18-29
    زمینه و هدف
    همکاری نامناسب بین پزشک و پرستار روی پیامدهای بیمار، رضایت شغلی پرستاران و هزینه های بیمارستانی تاثیر می‫گذارد. هدف اصلی این مطالعه، تعیین نگرش پزشکان و پرستاران نسبت به همکاری پزشک- پرستار در بخش‫های مراقبت ویژه اردبیل بود.
    روش کار
    این مطالعه یک مطالعه توصیفی تحلیلی بود که با مشارکت 126 پرستار و 61 پزشک شاغل در بخش های مراقبت ویژه مراکز آموزشی درمانی اردبیل در سال 96 انجام شد. انتخاب نمونه ها به روش سرشماری بود. داده ها با استفاده از پرسشنامه نگرش پزشکان و پرستاران نسبت به همکاری جفرسون جمع آوری گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار و فراوانی) و استنباطی (تی تست و آنالیز واریانس یکطرفه) با استفاده از نرم افزار SPSS-21 استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمره نگرش پرستاران و پزشکان بخش های ویژه اردبیل نسبت به همکاری به ترتیب 3/9±47/83 و 4/25±47/85 بود. بین دیدگاه پزشکان و پرستاران نسبت به همکاری، اختلاف معنی داری مشاهده نشد (0/97=p). مقایسه نمرات پزشکان و پرستاران در حیطه های چهارگانه، اختلاف معنی داری را در دو حیطه «مراقبت در برابر درمان» (0/025 =p) و «استقلال پرستاران» (0/008 =p) نشان داد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دهنده نگرش مثبت پرستاران و پزشکان نسبت به همکاری بود. با این حال، در برخی از حیطه های همکاری، هنوز هم تفاوت‫هایی در نگرش پزشکان و پرستاران دیده می‫شود. با توجه به اهمیت همکاری پزشک- پرستار به خصوص در بخش‫های مراقبت ویژه، لازم است برنامه ریزی برای بهبود نگرش آنها نسبت به همکاری انجام شود.
    کلیدواژگان: همکاری بین حرفه ای، پزشک، پرستار، بخش مراقبت ویژه
  • احسان میر، مهرداد فتحی صفحات 30-39
    زمینه و هدف
    ویسفاتین یک نوع آدیپوسایتوکین جدید است که نقش شبه انسولینی دارد و سطح آن می تواند تحت تاثیر فعالیت های ورزشی از جمله پیلاتس قرار بگیرد و در کاهش دیابت نقش داشته باشد. هدف از این تحقیق، تعیین تغییرات ویسفاتین پلاسما و مقاومت به انسولین در زنان چاق مبتلا به دیابت نوع 2 پس از تمرینات پیلاتس بود.
    روش کار
    این پژوهش نیمه تجربی در سال 1394 انجام شد. 20 زن چاق مبتلا به دیابت نوع 2 (میانگین سنی 2/60±52/15 سال و شاخص توده بدنی 2/46±33/85 کیلوگرم بر متر مربع)، به طور تصادفی در دو گروه تجربی (10 نفر) و کنترل (10 نفر) قرار گرفتند. گروه تجربی 8 هفته تمرینات پیلاتس را 3 جلسه در هفته و هر جلسه به مدت 60 دقیقه اجرا کردند، در حالی که گروه کنترل هیچگونه فعالیت منظمی نداشتند. ترکیبات بدنی، گلوکز، انسولین، شاخص مقاومت به انسولین، ویسفاتین و حداکثر اکسیژن مصرفی در هر دو گروه، قبل و بعد از مداخله، اندازه گیری شد. برای مقایسه تغییرات درون گروهی از آزمون آماری t وابسته و جهت مقایسه تغییرات بین گروهی از تست t مستقل توسط نرم افزار آماری SPSS-23 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تمرینات پیلاتس باعث کاهش معنادار وزن (0/001=p)، درصد چربی (0/021=p)، گلوکز خون (0/004=p)، انسولین (0/002=p)، مقاومت به انسولین (0/000=p)، ویسفاتین (0/025=p) و افزایش معنادار حداکثر اکسیژن مصرفی (0/036=p) آزمودنی های گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل شد.
    نتیجه گیری
    تمرینات پیلاتس، ویسفاتین پلاسما و مقاومت به انسولین را در زنان چاق مبتلا به دیابت نوع 2 کاهش می دهد؛ بنابراین در افراد دیابتی چاق، به منظور کاهش قندخون و عوارض ناشی از دیابت می توان از این تمرینات بهره گرفت.
    کلیدواژگان: دیابت ملیتوس، چاقی، انسولین، ویسفاتین
  • توکل موسی زاده، رویا متولی صفحات 40-47
    زمینه و هدف
    بارداری با تغییرات پیچیده فیزیولوژیکی و روانشناختی همراه است که ماحصل آن تحت تاثیر قرار گرفتن زندگی زوجین از جمله روابط جنسی و زناشویی آنها می باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین رفتار و عملکرد جنسی زنان باردار شهر اردبیل انجام گرفت.
    روش کار
    پژوهش حاضر، مطالعه ای مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی بود که در آن وضعیت عملکرد و رفتار جنسی 100 زن باردار در سه ماهه مختلف بارداری مورد بررسی قرار گرفت. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه سه قسمتی شامل برگه اطلاعات فردی، پرسشنامه رفتار جنسی محقق ساخته و پرسشنامه شاخص عملکرد جنسی زنان (FSFI) بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از نرم افزار آماری SPSS-18، آزمون های آماری کای دو و همبستگی پیرسون در سطح معناداری 0/05>p استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بیشتر زنان شرکت کننده در مطالعه، در سه ماهه اول (40%) و دوم بارداری (27/3%)، اختلال عملکرد جنسی متوسطی داشتند. در حالی که اختلال عملکرد جنسی اغلب آنها (35/2%) در سه ماهه سوم بارداری، در حد خفیف بود. تفاوت معنی داری بین اختلال عملکرد جنسی در سه ماه اول، دوم و سوم بارداری مشاهده نشد. از نظر رفتار جنسی نیز 10 درصد از زنان باردار، تجربه رابطه جنسی مقعدی و 10 درصد رابطه جنسی دهانی داشتند و در 10 درصد موارد نیز فعالیت جنسی به صورت اجباری گزارش شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت بهداشت جنسی زنان در دوران بارداری، ضرورت ارائه خدمات مشاوره ای به زوجین در زمینه عملکرد و رفتار جنسی سالم در دوران بارداری از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    کلیدواژگان: عملکرد جنسی، رفتار جنسی، بارداری
  • حسن شیخ نژاد، حسن صائمی، حمزه اکبری داغی صفحات 48-56
    زمینه و هدف
    پدیده شوم طلاق عاطفی، بنیاد خانواده و به تبع آن بنیان‫های اخلاقی و اجتماعی کل نظام را متزلزل کرده و جامعه را به سمت مشکلات گوناگون سوق می‫دهد. این پژوهش با هدف تعیین رابطه بین سبک‫های هویت و هوش معنوی با طلاق عاطفی در دانشجویان متاهل دانشگاه آزاد اسلامی شهر گنبد انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی همبستگی روی 313 نفر (160 مرد و 153 زن) از دانشجویان متاهل دانشگاه آزاد اسلامی شهر گنبد در سال تحصیلی 96-1395 انجام گرفت. نمونه ها با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. از پرسشنامه های سبک هویت برزونسکی، مقیاس هوش معنوی کینگ و پرسشنامه طلاق عاطفی گاتمن جهت جمع آوری داده ها استفاده شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین سبک هویت اطلاعاتی (0/264r=- )، هنجاری (0/154r=- )، سردرگم- اجتنابی (0/138r=)، تعهد (0/181r=- ) و هوش معنوی (0/181r=- ) با طلاق عاطفی همبستگی وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون برای پیش بینی طلاق عاطفی براساس سبک های هویت و هوش معنوی، معنادار بود.
    نتیجه گیری
    سبک هویت و هوش معنوی، دو عامل تاثیرگذار در طلاق عاطفی دانشجویان محسوب می‫شوند. بنابراین بررسی نوع سبک هویت و میزان هوش معنوی زوجین، اطلاعات مفیدی را در اختیار مشاوران خانواده و روانشناسان قرار می دهد.
    کلیدواژگان: سبک‫ های هویت، هوش معنوی، طلاق عاطفی، دانشجو
  • غلامرضا چلبیانلو، رضا عبدی، سعیده شیخ صفحات 57-71
    زمینه و هدف
    مدل ترکیبی سرشت عاطفی و هیجانی، ترکیبی از ساختارهای سرشت عاطفی و هیجانی را با کاربردهای بالینی، روانی- زیستی و درمانی برای اختلالات روانی مطرح می کند. هدف از این پژوهش تعیین نقش مدل ترکیبی سرشت عاطفی و هیجانی در پیش بینی علائم اختلال اضطراب اجتماعی دانشجویان بود.
    روش کار
    این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 93-1392 در دانشگاه شهید مدنی آذربایجان بودند که 400 نفر از آنان با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایطبقه ای انتخاب و به وسیله مقیاس ترکیبی سرشت عاطفی و هیجانی و پرسشنامه جدول زمینه یابی ترس مورد آزمون قرار گرفتند. تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه در نرم افزارهای-16 SPSS و LISREL-8.5 انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که ابعاد هیجانی مقابله، اراده، حساسیت و ترس (0/01p<)، بعد خشم (0/05p<) و ابعاد عاطفی افسردگی، اضطراب، بی تفاوتی، ادواری خویی، ملالت، تغییرپذیری و هیجان زدگی (0/01p<)، بعد سرحالی (0/03 =p) و بعد بازداری زدایی (0/01 =p) مدل ترکیبی سرشت عاطفی و هیجانی، همبستگی معناداری با علائم اختلال اضطراب اجتماعی داشتند. نتایج آزمون رگرسیون چندگانه نیز حاکی از آن بود که ابعاد سرشت های هیجانی اراده و ترس (0/01 =p) و بعد حساسیت (0/001 =p) و ابعاد سرشت عاطفی اضطراب و هیجان زدگی (0/001 =p) توانستند علائم اختلال اضطراب اجتماعی را به صورت معناداری پیش بینی کنند.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که برخی از ابعاد مدل ترکیبی سرشت عاطفی و هیجانی، توان پیش بینی علائم اختلال اضطراب اجتماعی را دارند می توان از این مدل در مداخلات بالینی بهره گرفت.
    کلیدواژگان: مدل ترکیبی سرشت عاطفی و هیجانی، سرشت هیجانی، سرشت عاطفی، اختلال اضطراب اجتماعی
  • محمدحسین باقیانی مقدم، زویا خواجه دهی، طاهره رحیمی، فاطمه جوزی صفحات 72-81
    زمینه و هدف
    سرطان دهانه رحم، دومین سرطان شایع در زنان می‫باشد و علیرغم قابل پیشگیری بودن آن، سالانه در دنیا تعداد زیادی از زنان در اثر ابتلا به آن جان خود را از دست می‫دهند. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی بر انجام پاپ اسمیر در زنان شهر یزد انجام گرفت.
    روش کار
    پژوهش حاضر، یک مطالعه نیمه تجربی بود که در سال 93 روی 87 زن ازدواج کرده مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر یزد انجام شد. نمونه گیری به روش خوشه ایچند مرحله ای بود که طی آن، چهار مرکز از بین مراکز بهداشتی درمانی شهر یزد انتخاب و در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. از یک پرسشنامه محقق ساخته جهت جمع آوری داده ها استفاده شد. دو جلسه آموزشی به روش سخنرانی و بحث گروهی در مورد سرطان دهانه رحم، عواقب جدی بیماری، نحوه انجام پاپ اسمیر و منافع آن، اجرا شد. هر دو گروه قبل و دو ماه پس از مداخله، مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-20 و آزمون‫های آماری توصیفی، تی مستقل و تی زوجی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    براساس نتایج، قبل از مداخله تفاوت معناداری در میانگین نمره سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی، در گروه آزمون و کنترل وجود نداشت. پس از مداخله، میانگین نمره حساسیت درک شده (0/001
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه، کارایی الگوی اعتقاد بهداشتی را در انجام پاپ اسمیر در زنان شهر یزد نشان داد. لذا طراحی و اجرای مداخلات آموزشی براساس این الگو منجر به بهبود عملکرد زنان در انجام پاپ اسمیر می‫گردد.
    کلیدواژگان: الگوی اعتقاد بهداشتی، آموزش بهداشت، پاپ اسمیر، سرطان سرویکس
  • منصوره کریم اللهی، سیده عاطفه موسوی، لیلا جویباری، اکرم ثناگو، زهرا تذکری صفحات 82-95
    زمینه و هدف
    علی رغم تاکید مستندات موجود و تئوری های معاصر بر این نظر که پرستاری هم علم و هم هنر است اما مرور مطالعات منتشر شده، حاکی از تاکید بر جنبه علمی آن است. این پژوهش با هدف تبیین مفهوم هنر پرستاری در تجارب بیماران تحت جراحی قلب باز انجام گرفت.
    روش کار
    این مطالعه با رویکرد پدیده شناسی تفسیری در سال 1395 انجام شد. 20 بیمار تحت جراحی قلب باز بستری در بیمارستان های ولیعصر و فاطمه الزهرا (س) به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف و با حداکثر تنوع (از نظر سن، جنس، تحصیلات و...) وارد مطالعه شدند. روش گردآوری اطلاعات مصاحبه عمیق، نیمه ساختارمند و انفرادی بود. کلیه مصاحبه ها پس از ضبط شدن و پیاده سازی روی کاغذ، بر اساس رویکرد پدیده شناسی ون مانن تحلیل شدند.
    یافته ها
    سه مضمون اصلی از تجربیات بیماران تحت جراحی قلب باز در خصوص مفهوم هنر در مراقبت پرستاری استخراج شد که شامل: الف) «مراقبت مادرانه- فرشته گونه» با زیرمضامین شفقت، همدلی، صمیمیت، امید و روحیه دادن و مراقبت فراتر از انتظار، ب) «مراقبت حرفه ای» با زیرمضامین شایستگی تکنیکی و شایستگی اخلاقی و ج) «حضور دائمی» با زیرمضامین حضور جسمی و حضور روانی بودند.
    نتیجه گیری
    یافته ها موید آن بود که مشارکت کنندگان در مطالعه، زمانی که مراقبت پرستاری حرفه ای را با دلسوزی مادرانه و لطافت فرشته گونه همراه با حضور جسمی و روانی پرستار دریافت می کنند آن را هنرمندانه می دانند. تجارب بیماران از هنر در مراقبت پرستاری، چشم انداز زیبایی از پرستاری ارائه داد که رسیدن به چنین بلوغ و تکاملی نیازمند دگرگونی اساسی در آموزش پرستاری و توجه جدی تر به مباحث اخلاقی ، انسانی و هنری مراقبت است.
    کلیدواژگان: هنر، مراقبت پرستاری، بیمار، جراحی قلب باز، پدیده شناسی
|
  • M. Gholampour, H. Pourshafei Pages 7-17
    Background and Aim
    Managers are seeking job satisfaction in their organization since it providesa background of efficiency enhancement. Thus, the goal of the present research was to determine the role of organizational justice in job satisfaction mediating burnout among nurses.
    Methods
    A descriptive correlationalinvestigation was conducted on nurses of Vali-asr hospital of Birjand (165 persons) who were employed in 2016. The samples were chosen by randomized sampling. Minnesota job satisfaction questionnaire (1992), Niehoff and Mormon organizational justice questionnaire (1993), and Maslach and Jackson job burnout questionnaire (1993) were used formeasuring studying variables. Data were analyzed by using the SPSS software and multiple regression coefficients and Pearson correlation coefficient.
    Results
    Results showed that job burnout (2.34±0.41), organizational justice (2.14±0.79), and job satisfaction (2.73±0.53) of nurses were lower than average level. The organizational justice was responsible for 25% percent of job satisfaction and 32% of the of job burnout. Also, 27% of job satisfaction’s nurses were related to their job burnout.
    Conclusion
    Organizational justice causes job satisfaction improvement and job burnout reduction in nurses. So, improving the justice in therapeutic organizations can reduce job burnout and increase job efficiency in nurses.
    Keywords: Nurse, Job Satisfaction, Organizational Justice, Burnout
  • D. Aghamohammadi, B. Dadkhahm., Aghamohammadi, E. Nasiri Pages 18-29
    Background and Aim
    Inappropriate collaboration between nurse-physician effects on patient outcomes, job satisfaction of nurses, and hospital costs. This study aimed to determine nurses and physicians attitude toward nurse-physician collaboration in intensive care units of Ardabil.
    Methods
    This descriptive correlational study was performed on 126 nurses and 61 physicians working in intensive care units of educational and therapeutic centers of Ardabil University of Medical Sciences. Data were collected using the Jefferson scale of attitudes toward the nurse-physician collaboration. Descriptive statistics (mean, standard deviation and frequency) and inferential statistics (T-test and one-way ANOVA) were used to analyze the data.
    Results
    The mean scores of the nurse-physician collaboration from nurses and physicians viewpoints were 47.83±3.9 and 47.85±4.25, respectively. There was no significant difference between attitudes of nurses and physicians toward collaboration (p=0.97). Comparing the scores of nurses-physicians in the four areas showed asignificant difference in “care vs. treatment” (p=0.025) and “nurses autonomy” (p=0.008) areas.
    Conclusion
    The results showed that nurses and physicians had a positive attitude toward nurse-physician collaboration. However, in some areas of collaboration, there are still differences in the attitudes of nurses and physicians. Given the importance of nurse-physician collaboration, especially in intensive care units, planning is needed to improve their attitude toward collaboration.
    Keywords: Inter professional Collaboration, Physician, Nurse, Intensive Care Unit
  • E. Mir, M. Fathi Pages 30-39
    Background and Aim
    Visfatin is a newly characterized adipocytokine with an insulin-like effect which may play a role in decreasing diabetes. Visfatin level can be influenced by exercises like Pilates. The aims of this study were to assess the changes in plasma level of Visfatin and insulin resistance index in obese women with type 2 diabetes after eight weeks of Pilates exercise.
    Methods
    This semi-experimental study was done in the year 2015. 20 obese women with type 2 diabetes (age 52.15±2.60 yr, body mass index 33.85±2.46 kg/m2) were randomly divided into experimental (10 individuals) and control (10 individuals) groups. Experimental group performed Pilate’s exercises for 8 weeks and 3 times per week, each session lasting 60 min, while the control group did not do any regular exercise. Body composition, Glucose, insulin, insulin resistance index, Visfatin, and VO2max were measured in two groups before and after eight weeks. Paired andindependent t-test were used for inter-group and intra-group comparisons (significance level p
    Results
    8 weeks of Pilates exercises significantly reduced weight (p=0.001), fat percentage (p=0.021), glucose (p=0.004), insulin (p=0.002), insulin resistance (p=0.000), Visfatin (p=0.025) while VO2max was increased (p=0.036) in obese women with type 2 diabetes comparing to the control group.
    Conclusion
    Pilates training decreases plasma Visfatin and insulin resistance in obese women with type 2 diabetes; therefore these exercises can decrease blood sugar and complications of diabetes.
    Keywords: Diabetes Mellitus, Obese, Insulin, Visfatin
  • T. Mousazadeh, R. Motavalli Pages 40-47
    Background and Aim
    Pregnancy accompanies with physiological and psychological alternations during women''s life. These changes influence the overall dimensions of couple’s life, especially marital and sexual relationships. The aim of this study was to study the sexual function and behavior in pregnant women.
    Methods
    This descriptive-analytical study was conducted among 100 pregnant women. Samples were divided into three groups based on pregnancy trimester. The behavior and sexual function of the cases were studied in each group. Data were collected using an instrument containing three parts as demographic characteristics; sexual behavior assessment and Female Sexual Function Index (FSFI).Data were analyzed by and Pierson correlation using SPSS-18 software. Differences were considered to be significant at p
    Results
    The results showed that women had intermediate sexual dysfunctions in the first trimester (about 40%) and the secondtrimester (about 27.3%) while mild sexual dysfunction became dominant in the third trimester (about 35.2%).The sexual behaviors were 10 percent via oral, 10 percent via anal and 10 percent by mandatory in pregnant women.
    Conclusion
    Considering the importance of health issues in pregnant women, it is necessary to give consultation in hygienic clinic centers about the sexualbehavior of partners.
    Keywords: Sexual Function, Sexual Behavior, Pregnancy
  • H. Sheihknejad, H. Saemi, H. Akbari Daghi Pages 48-56
    Background and Aim
    In recent years, the ominous phenomenon of the emotional divorce has shaken the foundation of families and consequently the moral and social foundations of the whole society. This phenomenon diverted the society into various problems. The purpose of this study was to determine the relationship between identity styles and spiritual intelligence with emotional divorce in married students of the Islamic Azad University of Gonabad.
    Methods
    This study was conducted using the descriptive and correlational design. The statistical population of this study was all married students studying at the Islamic Azad University of Gonabad. The sample size was 313 people (160 males and 153 females) who were selected by available sampling method. The data were collected using questionnaire of Berzonsky Identity Styles Questionnaire, King's Spiritual Intelligence Scale, and Gottman Emotional Divorce Questionnaire. Data analysis was performed using Pearson correlation coefficient and regression analysis.
    Results
    Findings indicated that the information identity style (r=-0.264), normative (r=-0.154), confusion- avoidance (r=0.138), commitment (r=-0.181), and spiritual intelligence (r=-0.181) were correlated with emotional divorce. In addition, regression analysis results were significant for predicting emotional divorce based on identity styles and spiritual intelligence.
    Conclusion
    It can be concluded that style of identity and spiritual intelligence are effective factors in emotional divorce. Therefore, studying the type of identity style and spiritual intelligence of couples can provide useful information to family counselors and psychologists.
    Keywords: Identity Styles, Spiritual Intelligence, Emotional Divorce, Student
  • Ghr Chalabianloo, R. Abdi, S. Sheikh Pages 57-71
    Background and Aim
    Affective and Emotional Composite Temperament (AFECT) model Poses a combination of affective and emotional temperament structures with clinical applications, psychological- biological and treatment of mental disorders. The aim of current study was to investigate the role of the AFECT model in predicting the symptoms of social anxiety disorder (SAD) in students.
    Methods
    In a descriptive correlational investigation, all students studying in the academic year 2013-2014 at Azarbaijan Shahid Madani University were included in statistical population, of which 400 were selected using stratified cluster sampling method. Selected students were assessed using scale combined with emotional temperament and the Fear Savory Scale-I­I­I questionnaire. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis by Spss-16 and Lisrel-8.5.
    Results
    The results showed that dimensions of emotional coping, volition, sensitivity and fear (p
    Conclusion
    Considering that some dimensions of affective and emotional composite Temperament (AFECT) model can predict the symptoms of social anxiety disorder indicating that this model can be used in clinical interventions.
    Keywords: Affective, Emotional Composite Temperament (AFECT) Model, Emotional Temperament, Affective Temperament, Social Anxiety Disorder
  • Mh Baghianimoghadam, Z. Khajedehi, T. Rahimi, F. Jowzi Pages 72-81
    Background and Aim
    Cervical cancer is the second most common cancer after breast cancer in women, despite being preventable, a large number of women lose their lives as a result of this disease every year. This study aimed to determine the effect of the educational intervention based on Health Belief Model on performing Pap smear in 20-65 years old women in Yazd.
    Methods
    This study was a quasi-experimental in 2014. The study population included women who referred to health centers in Yazd, among them, 87 women were selected using randomized cluster sampling and divided into case and control groups. Data collection tool was the questionnaire. Two training sessions were performed by means of lectures and group discussions on overviews of cancer, cervical cancer; the serious consequences of the disease, and Pop Smear; its procedures and benefits. Both groups were evaluated before and two months after intervention. Data were analyzed using SPSS software version 20 and statistical independent t-test and pairwise t-test.
    Results
    The results showed that before the intervention, there was no significant difference between the mean score of the model constructs in control and experimental groups. After intervention, the mean scores of perceived susceptibility (p
    Conclusion
    The results of the study showed the efficiency of the health belief model on performing Pap smear test in women in Yazd. Based on this model, designing and implementing educational interventions improve the Pap smear performance in women.
    Keywords: Health Belief Model, Health Education, Pap smear, Cervix Cancer
  • M. Karimollahi, A. Mousavi, L. Jouybari, A. Sanagoo, Z. Tazakori Pages 82-95
    Background and Aim
    In spite of existing documentations and contemporary theories emphasizing on both science and art aspects of nursing, literature review reveals that most of published studies rely on scientific side of nursing. The aim of this study is to explain the concept of nursing as art in the experiences of patients with open heart surgery.
    Methods
    In current study with an Interpretative Phenomenology approach twenty patients were selected and entered into the study after open heart surgery in open heart surgery units of Vali-e-asr and Fatemeh Al-Zahra Hospitals (Mazandaran-Iran) in 2017. Patients were chosen by purposeful sampling method with maximum variety (age, sex, education…). Data were collected with deep, semi-structured, and individual interviews. All interviews were recorded, handwritten, and interpreted based on the van Manen interpretation phenomenology.
    Results
    Three main themes were derived after analysis of phenomenon of nursing art as; a) “care by mother as an angel” with sub-themes of compassion, intimacy, sympathy, hope and morale, b) “care beyond expectations and profession” with sub-themes of technical merit and moral merit and c) “permanent presence” with sub-themes of physical presence and psychological presence.
    Conclusion
    The findings confirmed that participants considered nursing as an art when they received professional nursing care described as "care by mother as an angel". Patient experiences provide a beautiful perspective of nursing which achieving such level of maturity and promotion requires fundamental changes in nurse education with serious consideration to ethical issues, humanity and artistic concepts of nursing.
    Keywords: Art, Nursing Care, Patient, Open Heart Surgery, Phenomenology