فهرست مطالب

فصلنامه سلامت و مراقبت
سال بیستم شماره 4 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضوان همایی صفحات 270-279
    زمینه و هدف
    رضایت زناشویی از مهمترین عوامل موثر بر سلامت در زندگی است. پرستاران مهمترین عضو سیستم سلامت و مراقبت کشور هستند و بررسی عوامل موثر بر سلامت آنان حائز اهمیت است. پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه دلبستگی به خدا، هوش اخلاقی و تمایزیافتگی خود با رضایت زناشویی در پرستاران انجام شد.
    روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- همبستگی بود. نمونه ای به حجم 162 نفر از پرستاران بیمارستان‫های اهواز در سال 1396 به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده جهت جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه های دلبستگی به خدا، هوش اخلاقی، تمایزیافتگی خود و رضایت زناشویی بودند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیری، با استفاده از نرم افزار 21-SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین دلبستگی به خدا (0/24r=) ، هوش اخلاقی (0/38r=) و تمایزیافتگی خود (0/32r=) با رضایت زناشویی رابطه مثبت و معنی دار وجود داشت. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون برای پیش بینی رضایت زناشویی بر اساس دلبستگی به خدا، هوش اخلاقی و تمایزیافتگی خود، معنی دار بود (0/05<p).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، تقویت دلبستگی به خدا، هوش اخلاقی و تمایزیافتگی خود پرستاران از طریق برگزاری کارگاه ها و کلاس های آموزشی برای افزایش رضایت زناشویی آنان، می‫تواند مفید باشد.
    کلیدواژگان: دلبستگی به خدا، هوش اخلاقی، تمایزیافتگی خود، رضایت زناشویی، پرستار
  • زهره نوری آذری، معصومه آقامحمدی *، مالک اباذری صفحات 280-291
    زمینه و هدف

    خستگی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو، شکایت رایجی است که می تواند رفتارهای خودمراقبتی و تلاش‫های افراد را برای کنترل دیابت تحت تاثیر قرار دهد. این مطالعه با هدف تعیین عوامل موثر بر خستگی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی- همبستگی، 218 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به درمانگاه دیابت بیمارستان امام خمینی (ره) اردبیل در سال 1396 به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه پنج قسمتی شامل فرم اطلاعات فردی- اجتماعی، پرسشنامه خستگی، کیفیت خواب پیتزبورگ، افسردگی بک و مقیاس آنالوگ بصری درد صورت گرفت. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار و فراوانی) و تحلیلی (ضریب همبستگی پیرسون، مدل رگرسیون خطی و چندمتغیره) در نرم افزار آماری SPSS-22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین نمره خستگی در بیماران شرکت کننده، 17/16±57/07 به دست آمد که نشانگر خستگی متوسط بود. آزمون همبستگی پیرسون، همبستگی معنی داری را بین خستگی با درد (0/01>p، 0/44r=) ، افسردگی (0/01>p، 0/59r=) ، تعداد عوارض بیماری (0/01>p، 38/0r=) ، طول مدت ابتلا به دیابت (0/01>p، 0/21=r) ، مدت زمان ورزش (0/01>p، 0/305r=-) و کیفیت خواب (0/01>p، 0/39r=) نشان داد. اما بین خستگی با هموگلوبین گلیکوزیله و شاخص توده بدنی، ارتباط معنی داری یافت نشد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون رگرسیون نشان داد که چهار عامل درد، افسردگی، مدت ابتلا به بیماری و مدت زمان ورزش کردن به عنوان پیش بینی کننده های خستگی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 می باشند.

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر نشان داد که خستگی مشکل نسبتا شایعی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بوده و عواملی نظیر درد، افسردگی، مدت زمان ابتلا به بیماری و مدت زمان انجام ورزش از عوامل موثر بر خستگی می باشند. لازم است مراقبین سلامتی به ارزیابی خستگی در بیماران مبتلا به دیابت، توجه ویژه ای داشته باشند و مداخلات موثرتری را در جهت کاهش درد و شناسایی و کنترل افسردگی در این بیماران انجام دهند.

    کلیدواژگان: دیابت، خستگی، کیفیت خواب، درد، افسردگی
  • نسرین فروزنده هفشجانی ، مرضیه فروزنده هفشجانی ، سمیه درخشنده ، فاطمه دریس ، سید حسن جلالی ، لیلا جعفری ، معصومه دل آرام صفحات 292-300
    زمینه و هدف
    استرس دوران بارداری می تواند با پیامدهای نامطلوب و طولانی مدت برای مادر و جنین، نوزاد، کودک و حتی نوجوان همراه باشد. یکی از مکانیسم‫های مقابله با استرس دوران بارداری، اعتقادات و ارزش‫های معنوی زنان است. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش بهزیستی معنوی در پیش بینی استرس دوران بارداری زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر هفشجان انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری، کلیه زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهر هفشجان در سال 1394 بودند که از بین آنها تعداد 200 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، پرسشنامه های بهزیستی معنوی پالوتزین و الیسون و استرس دوران بارداری سالاری استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام انجام گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی مادران 4/75±27/68 سال بود. بین بهزیستی معنوی و استرس دوران بارداری همبستگی منفی و معنی‫داری وجود داشت (0/001
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش پیش بینی کنندگی بهزیستی معنوی در استرس دوران بارداری، توجه بیشتر متخصصین مراقبت‫های بهداشتی زنان بر شیوه های ارتقاء بهزیستی معنوی در دوران بارداری تاکید می‫گردد.
    کلیدواژگان: استرس بارداری، بهزیستی معنوی، معنویت
  • جلیل فایند، مریم اکبری*، امید مرادی، کیومرث کریمی صفحات 301-311
    زمینه و هدف

    با توجه به شیوع مشکلات روان شناختی در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس، برخی از گزارش ها اثربخشی مدل خودتنظیمی هیجانی را مقدم بر درمان های مرسوم قبلی دانسته اند. بر این اساس این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی مدل خودتنظیمی هیجانی بر بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش به صورت نیمه تجربی بود که در آن از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. جامعه پژوهش شامل بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس شهر تبریز در سال 1397 بودند. ابتدا از 220 بیمار، آزمون کیفیت زندگی به عمل آمد و از بین آنها تعداد 40 نفر که طبق معیار نقطه برش در سطح نامطلوبی قرار داشتند، انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه 20 نفری آزمون و کنترل قرار گرفتند. مداخله مبتنی بر آموزش خودتنظیمی هیجانی طی 12 جلسه نود دقیقه ای، هر هفته یک جلسه اجرا شد. ده روز و سه ماه پس از اتمام جلسات، مجددا آزمون کیفیت زندگی روی دو گروه اجرا گردید. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    تحلیل داده ها نشان داد که بین میانگین نمره های پس آزمون گروه های آزمون و کنترل تفاوت معنی داری وجود داشت (0/01<p) ، به نحوی که آموزش خودتنظیمی هیجانی موجب بهبود مولفه های کیفیت زندگی در گروه آزمایش شده بود. همچنین بعد از پیگیری سه ماهه نیز مدل خودتنظیمی هیجانی، اثر ماندگاری بر کیفیت زندگی این بیماران داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر مثبت خودتنظیمی هیجانی، استفاده از این روش آموزشی در برنامه ریزی اقدامات بهداشت روانی برای بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس توصیه می شود.

    کلیدواژگان: خودتنظیمی هیجانی، کیفیت زندگی، مولتیپل اسکلروزیس
  • سیاوش اعتمادی نژاد، جمشید یزدانی چراتی، مهران پورحسین، خانم هما ملک خانی * صفحات 312-320
    زمینه و هدف

    پرستاران در معرض مشکلات جسمی و روانی مرتبط با نوبت کاری هستند، به همین دلیل حفظ سلامت آن ها در راستای حفاظت از نیروی کار و تاثیرات متعاقبی که این امر می تواند بر سلامت و ایمنی بیماران داشته باشد، ضروری به نظر می رسد. این مطالعه با هدف تعیین مشکلات جسمانی و روانی مرتبط با نوبت کاری در پرستاران استان مازندران انجام گرفت.

    روشکار

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بود که بین 465 نفر از پرستاران نوبت کار شاغل در سه بیمارستان استان مازندران در سال 1396 انجام شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه بررسی شیفت کاری (SOS) استفاده گردید. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و مدل آماری رگرسیون لجستیک در نرم افزار SPSS-24 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که شکایت از مشکلات جسمانی شامل اختلالات قلبی- عروقی، اسکلتی- عضلانی و گوارشی به ترتیب 12/3، 45/8 و 28/6 درصد و شکایت از مشکلات روحی- روانی در بین پرستاران شرکت کننده در مطالعه، 30/8 درصد بود. نتایج رگرسیون لجستیک نشان داد که متغیرهای سابقه کار در سیستم نوبت کاری و میانگین ساعات خواب در ایجاد مشکلات قلبی- عروقی و اسکلتی- عضلانی نقش داشتند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج، مساله نوبت کاری می‫تواند روی مشکلات قلبی- عروقی و اسکلتی- عضلانی پرستاران تاثیر داشته باشد. بنابراین جهت کاهش مشکلات یاد شده در میان پرستاران بهتر است تا حد امکان تعداد دفعات نوبت کاری آنها کاهش یافته و مکان‫هایی با شرایط مطلوب جهت استراحت و خواب نوبت کاران در طول شیفت تعبیه گردد.

    کلیدواژگان: نوبت کاری، مشکلات سلامت، پرستار
  • محمد علی محمدی ، خانم زهرا اعتباری اصل صفحات 321-330
    زمینه و هدف
    کیفیت مطلوب خدمات آموزشی و تربیت نیروی انسانی مسئولیت پذیر هر دو از وظایف نظام آموزشی کشور می باشد. این پ‍ژوهش با هدف تعیین ارتباط کیفیت خدمات آموزشی با مسئولیت پذیری از دیدگاه دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی اردبیل انجام شد.
    روش کار
    پژوهش همبستگی حاضر در سال 1396 روی 329 نفر از دانشجویان دانشکده پرستاری مامایی اردبیل انجام گرفت. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه سنجش کیفیت خدمات آموزشی سروکوال و پرسشنامه استاندارد مسئولیت پذیری استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل و آنوا تحت نرم افزار SPSS-15 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد مورد مطالعه 3/06±21 سال بود. اکثر دانشجویان زن (54/7%) بوده و در رشته پرستاری (32/5%) و سال دوم (35/8%) تحصیل می کردند. میانگین و انحراف معیار نمره کیفیت خدمات آموزشی 0/25±3/07 و مسئولیت پذیری 0/05±3/97 محاسبه شد. ضریب همبستگی پیرسون ارتباط معنی داری را بین نمره کیفیت خدمات آموزشی و مسئولیت پذیری نشان داد (0/001≥p، 0/013r=).
    نتیجه گیری
    با توجه به وجود ارتباط مستقیم و معنی دار میان کیفیت خدمات آموزشی و مسئولیت پذیری، توجه به این دو مهم از طریق ارتقای کیفیت خدمات آموزشی دانشگاه و به بارآوردن دانشجویان مسئولیت پذیر، می تواند کارآیی دانشجویان را در محیط های بالینی افزایش دهد.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات آموزشی، مسئولیت پذیری، دانشجو، سروکوال
  • اصغر شهراسفنگره ، الهه عرب عامری ، افخم دانشفر ، عبدالله قاسمی ، علی کاشی صفحات 332-341
    زمینه و هدف
    امروزه به دلیل اینکه کودکان مبتلا به اوتیسم از اختلالات حسی و حرکتی رنج می‫برند، بر انجام تمرینات هوازی در این بیماران تاکید می‫گردد. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر تمرینات هوازی بر مهارت‫های حرکتی و ترکیب بدنی کودکان مبتلا به اوتیسم شهر تبریز انجام گرفت.
    روش کار
    در این پژوهش، از بین 83 فرد مبتلا به اوتیسم شهر تبریز در سال 1397 که تشخیص قطعی آنها توسط روانپزشک داده شده بود، تعداد 40 نفر به طور تصادفی ساده انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش 12 جلسه 90 دقیقه ای آموزش تمرینات هوازی را دریافت کردند، در حالی که برای گروه کنترل هیچ آموزشی ارائه نشد. ابزارهای ارزیابی شامل آزمون تبحر حرکتی بروینینکس- اورزتسکی و دستگاه ترکیب بدنی بودند. داده های جمع آوری شده به کمک نرم افزار SPSS-21 و با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (تحلیل کوواریانس چندمتغیره) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج، تفاوت معناداری را بین گروه های آزمایش و کنترل در نمرات پس آزمون نشان داد (0/01<p) ، به نحوی که تمرینات هوازی باعث ارتقای سطح مهارت‫های حرکتی درشت و ظریف و مولفه های آن (0/01<p) و همچنین بهبود ترکیب بدنی و مولفه های آن (0/01<p) در کودکان مبتلا به اوتیسم شد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده می‫توان از تمرینات هوازی به عنوان تدبیری سودمند و غیردارویی به منظور بهبود مهارت‫های حرکتی و ترکیب بدنی کودکان مبتلا به اوتیسم سود جست.
    کلیدواژگان: تمرینات هوازی، مهارت های حرکتی، ترکیب بدنی، اوتیسم
  • طاهره رمضانی، ذبیح الله قارلی پور، غلامرضا شریفی راد، سیامک محبی* صفحات 342-353
    زمینه و هدف
    مشکلات پوستی و بروز عفونت در محل دسترسی عروقی یکی از شایع‫ترین مشکلات در بیماران همودیالیزی می‫باشد. از آنجا که افزایش خودکارآمدی بیماران می‫تواند موجب افزایش رفتارهای خودمراقبتی در آنان شود و با توجه به اهمیت ارائه آموزش های لازم به بیماران در خصوص مراقبت از پوست و فیستول، پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر تئوری خودکارآمدی بر مراقبت از پوست و فیستول در بیماران همودیالیزی انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش کارآزمایی بالینی در سال 1395 روی 70 نفر از بیماران همودیالیزی شهر قم در دو گروه 35 نفری انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل فرم مشخصات دموگرافیک، پرسشنامه محقق ساخته مراقبت از پوست و فیستول و پرسشنامه استاندارد خودکارآمدی (SUPPH) بود که در دو مرحله قبل و 3 ماه بعد از مداخله تکمیل شدند. مداخله آموزشی مبتنی بر تئوری خودکارآمدی برای گروه آزمون طی 4 جلسه 20-15 دقیقه ای اجرا شد. داده ها در نرم افزار SPSS-16 و با آزمون‫های کای اسکوئر، تی مستقل، تی زوجی و من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    قبل از مداخله، بین دو گروه از نظر میانگین نمرات خودکارآمدی و مراقبت از پوست و فیستول، تفاوت معناداری وجود نداشت، در حالی که بعد از مداخله اختلاف معنی داری بین میانگین نمرات خودکارآمدی و مراقبت از پوست و فیستول در دو گروه، دیده شد (0/001<p). همچنین میانگین نمرات خودکارآمدی و مراقبت از پوست و فیستول بیماران قبل و بعد از مداخله تفاوت معنی داری را نشان داد (0/001<p).
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر برنامه آموزشی مورد استفاده در این مطالعه  بر مراقبت از پوست و فیستول بیماران تحت همودیالیز، به نظر می‫رسد برگزاری دوره های آموزشی مناسب با استفاده از تئوری خودکارآمدی بتواند در ارتقای خودکارآمدی بیماران همودیالیزی در زمینه مراقبت از پوست و فیستول تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: همودیالیز، آموزش، تئوری خودکارآمدی، مراقبت، فیستول
|
  • Rezvan Homaei Pages 270-279
    Background & objectives
    Marital satisfaction is one of the most important factors influencing health in life. Nurses are the most important members of the health and care systems and hence examining the factors affecting their health would be in priority. The aim of this research was to determine the relationship between attachment to God, moral intelligence and differentiation of self with marital satisfaction in nurses.
    Methods
    This study was a descriptive-correlational study. The samples of study included 162 participant nurses in hospitals of Ahvaz city selected by simple random sampling method. Data acquisition tools were questionnaires to measure the variables; attachment to God, moral intelligence, differentiation of self, inventory and marital satisfaction. Pearson Correlation coefficient and multivariable regression (p<0.05) were employed to analyze data using SPSS-21.
    Results
    The result showed that there were significant and positive correlations between attachment to god (r= 0.235), moral intelligence (r=0.38), and differentiation of self (r=0.322) with marital satisfaction. In addition, multiple regression analysis showed that the attachment to God, moral intelligence, and differentiation of self can be used to predict the marital satisfaction of nurses.
    Conclusion
    Based on the results of this study, holding workshops on education for promoting attachment to God, moral intelligence and differentiation of self, are necessary for improved of marital satisfaction of nurses.
    Keywords: Attachment to God, Moral Intelligence, Differentiation of Self, Marital Satisfaction, Nurses
  • Zohre Nouri Azari, Masoomeh Aghamohammadi, Malek Abazari Pages 280-291
    Background & objectives

    Fatigue is a common complaint in patients with type 2 diabetes, which can affect self-care behaviors and people's efforts to control diabetes. This study was conducted to determine the severity of fatigue and its related factors in patients with type 2 diabetes.

    Methods

    In this descriptive-correlational study, 218 patients with type 2 diabetes mellitus who were referred to diabetes clinic of Imam Khomeini Hospital in Ardabil in 2017 were selected by available sampling. Data were collected by five questionnaires including: socio-demographic form, Fatigue Questionnaire, Pittsburgh Sleep Quality, Beck Depression, and Visual Analogue Scale. Data analysis was done by using descriptive (mean, standard deviation and frequency) and Inferential statistics (Pearson correlation coefficient, simple and multiple regression model) in SPSS software v22.

    Results

    The mean fatigue score of the participants was 57.07±17.16, which indicated moderate fatigue. Pearson correlation test revealed a significant correlation between fatigue and pain (r=0.440 p<0.01), depression (r =0.590, p<0.01), Number of complications of the disease (r=38.0, p<0.01), Duration of diabetes (r=0.21, p<0.01), duration of exercise (r=-0.305, p<0.01), and sleep quality (r=0.390, p<0.01). However, no significant correlation was found between fatigue and glycosylated hemoglobin and BMI. Data analysis using multivariate linear regression showed that four factors of pain, depression, duration of disease, and duration of exercise were predictors of fatigue in patients with type II diabetes.

    Conclusion

    The present study showed that fatigue was a relatively common problem in patients with type 2 diabetes and factors such as pain, depression, duration of disease and duration of exercise were factors that affect fatigue. Health care providers need to pay special attention to fatigue assessment in patients with diabetes and proper interventions be taken to reduce pain and diagnosis and control depression in these patients.

    Keywords: Diabetes, Fatigue, Sleep Quality, Pain, Depression
  • Nasrin Foruzandeh , Marziyeh Foruzandeh , Somayeh Darakhshandeh , Fatemeh Deris , Seyed Hasan Jalaly , Leyla Jaafary , Masoomeh Delaram Pages 292-300
    Background & objectives
    Stress during pregnancy can be associated with serious and long-term adverse outcomes for mothers, fetuses, newborns, children, and even adolescents. One of the coping mechanisms with stress during pregnancy is paying attention to women's spiritual beliefs and values. The aim of the current study was to determine the role of spiritual well-being in the prediction of pregnancy-specific stress in women referred to health centers in Hafshjan.
    Methods
    The current study was a descriptive- correlational study. The study population consisted of all pregnant women referred to health centers in Hafshejan, 2015. Two hundred pregnant women were selected using convenience sampling method. Spiritual well-being (Paloutzian and Ellison) and pregnancy-specific stress questionnaires (Sallary) were used for data collection. Data analyses were performed by Pearson correlation and multivariate linear regression tests using SPSS version 20.
    Results
    The mean age of the study sample was 27.68±4.75. The results showed a significant negative correlation between spirituality and pregnancy stress (r= -0.29, p<0.001). Multiple regression analysis indicated that spiritual well-being is capable to predict the stress during pregnancy (β = -0.444, R2=0.139, p<0.001).
    Conclusion
    Taking into consideration the predictive role of spiritual well-being in pregnancy stress, women's health care professionals should pay particular attention to implement effective strategies for promoting of spiritual well-being level during pregnancy.
    Keywords: Pregnancy-Specific Stress, Spiritual Well-Being, Spirituality
  • Jalil Fayand, Maryam Akbari, Omid Moradi, Kioumarce Karimi Pages 301-311
    Background & objectives

    Considering the prevalence of psychological problems in patients with multiple sclerosis (MS), some reports have recognized the effectiveness of emotional self-regulation model prior to conventional therapies in these patients. The aim of this study was to investigate the effectiveness of emotional self-regulation model to improve the components of life quality in MS patients.

    Methods

    This study was a semi-experimental with pre- and post-test, and control group. The quality of life test was performed on 220 MS patients in Tabriz, 2018.40 patients who had unsatisfactory scores were selected and divided randomly into experiment and control groups. The intervention was conducted in the form of emotional self-regulation training in twelve 90 min sessions per week. Quality of life test was performed again in each group 10 days and three months after the end of the intervention. Data were analyzed using covariance analysis.

    Results

    Analyzed data showed that there was a significant difference between the mean scores of post-test in the experiment and control groups (p<0.01), indicating that emotional self-regulation training improves the components of quality of life in the experimental group. Also, the emotional self-regulation model had a lasting effect on the quality of life of MS patients after a three-month follow-up.

    Conclusion

    Taking into consideration the positive psychiatric effects of emotional self-regulation it is recommended to conduct such training programs for MS patients to improve their mental health.

    Keywords: Emotional Self-Regulation, Quality of Life, Multiple Sclerosis
  • Siavash Etemadi Nejad, Jamshid Yazdani Charati, Mehran Pourhossein, Homa Malek khani Mrs Pages 312-320
    Background & objectives

    Nurses are in face with physical and psychological problems associated with the shift-work. Therefore, the maintenance of their health seems to be necessary in order to protect workforces and adverse effects on the health and safety of patients. The purpose of this study was determining the prevalence of physical and psychological health problems among nurses and their relation with the shift-working.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 465 shift-work nurses in three hospitals in Mazandaran province in 2017 using the SOS (survey of shift work) questionnaire. Data analysis was performed using descriptive statistics and logistic regression model using SPSS version 24 software.

    Results

    The results of the current study showed that complaints of physical problems including cardiovascular, musculoskeletal and gastrointestinal disorders were 12.3%, 45.8%, 28.6%, respectively, and the complaints of psychological problems were 30.8%. Chi-square analysis results showed that cardiovascular disorders have significant relation with marital status, the number of children, work experience in the shift-working system, and the type of shift-work system (p<0.05). Also, logistic regression results indicated that work experience in the shift-work system and the average sleep time affect the incidence of cardiovascular and skeletal-muscular problems.

    Conclusion

    Based on the results, there was a significant relationship between shift-work and the physical and psychological problems among nurses. The reduction of shift-working times and preparing the favorite places to rest during the shift-time can protect nurses against abovementioned problems.

    Keywords: Shift Working, Health Problems, Nurses
  • Mohammadali Mohammadi , Zahra Etebari asl Miss Pages 321-330
    Background & objectives
    A desirable quality of educational services and training of responsible human resources are two tasks of the educational system. The current study aimed to determine the relationship between the quality of educational services and responsibility in students of Ardabil nursing and midwifery faculty.
    Methods
    A correlative study was conducted on 329 students of Ardabil nursing and midwifery faculty, 2017. Data were collected using the SERVQUAL and standard questionnaires for educational services quality and responsibility, respectively. Data were analyzed statistically using independent t-test and one-way ANOVA by SPSS-15 software.
    Results
    The mean age of students was 21±3.06 years. The majority of students were female (54.7%), mostly studying nursing (32.5%) and in the second year of education (35.8%). The mean and standard deviation of educational services quality and responsibility scores were 3.07±0.25 and 3.97±0.05, respectively. Pearson correlation coefficient showed a significant statistical relation between educational services quality score and responsibility (p<0.0001, r=0.013).
    Conclusion
    Considering the direct and significant relationship between the quality of educational services and responsibility, paying attention to these items through improving the educational services quality and training of responsible studentscan increase the efficacy of students in clinical environments.
    Keywords: Educational Services Quality, Responsibility, Student, SERVQUAL
  • Asghar Shahrasfenghar , Elaheh Arabameri , Afkham Daneshfar , Abdollah Ghasemi , Ali Kashi Pages 332-341
    Background & objectives
    Aerobic exercise is recommended to autistic children suffering from sensory and motor disorders. The present study was aimed to determine the effect of aerobic exercise on motor skills and body composition of autistic children in Tabriz city.
    Methods
    In this study, 40 out of 83 autistic patients diagnosed by a psychiatrist were randomly selected and assigned to experiment and control groups. The evaluation tools included the Brininx-Oresetsky Expedition Test and the Physical Fitness Machine and Intervention Tool for Aerobic Exercise. The experiment group received 12 sessions of 90 minutes of aerobic exercise, while no exercise was provided for the control group. The collected data were analyzed using SPSS software version 21 by descriptive statistics including mean, standard deviation, and inferential test for multivariate covariance analysis.
    Results
    The results of the analyzed data showed a significant difference in the post-test scores between the experiment and control groups (p<0.01). Aerobic exercise improved the level of fine and elegant motor skills, and body composition as well as their components in children with autism.
    Conclusion
    Based on the obtained results, aerobic exercise can be used as a useful and non-pharmacological action to improve the motor skills and the physical composition of children with autism.
    Keywords: Aerobic Exercises, Coarse Movements, Delicate Movements, Body Composition, Autism
  • T Ramezani, Z Gharlipour, G Sharifirad, S Mohebi* Pages 342-353
    Background &
    objectives
    Skin problems and incidence of infection in the vascular access sites are two common problems in hemodialysis patients. Increasing the self-efficacy of patients can improve self-care behaviors. Considering the importance of patients training about skin and fistula care, the current study was performed with aiming of determining the effect of education based on the self-efficacy theory on the skin and fistula care in hemodialysis patients.
    Methods
    This interventional study was performed on 70 hemodialysis patients, in two groups of 35 persons, in Qom city, 2016. Data collection tools consisted of demographic characteristics form, researcher-made questionnaires of skin and fistula care, and self-efficacy standard questionnaire (SUPPH). Questionnaires were completed before and 3 months after the intervention in the sort of education based on the self-efficacy theory in 4 sessions of 15-20 minutes. Data were analyzed by Chi-square, independent T-test, Paired T-test, and Mann-Whitney test using SPSS 16. 
    Results
    The difference between the two groups in terms of mean scores of self-efficacy and skin and fistula care was no significant before the intervention but it was significant after the intervention (p<0.001). Mean scores of self-efficacy and skin and fistula care of patients showed significant difference before and after the intervention (p<0.001).
    Conclusion
    According to the results of this research, implementation of proper education program using the self-efficacy theory can promote the self-efficacy of hemodialysis patients in the field of skin and fistula care.
    Keywords: Hemodialysis, Education, Self-efficacy Theory, Care, Fistula