فهرست مطالب

پژوهشنامه عرفان - سال ششم شماره 12 (بهار و تابستان 1394)

پژوهشنامه عرفان
سال ششم شماره 12 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرشته جعفری* صفحه 2
    آیین مانوی که ازسوی مانی بنیان نهاده شد، آیینی است گنوسی که جزء فرقه های عرفانی به شمار میرود. اصل اساسی این آیین، هبوط روح از عالم علوی و گرفتاری آن در عالم ماده است، و رسالت انسان در این دنیا این است که با زهد و امساک از این دنیای پلید مادی دست بردارد تا با پاکی باطن، روح علوی گرفتار خود را از آن نجات بخشد. آرا و عقاید مانوی در میان فرقه های اسلامی نیز تاثیراتی برجای نهاده که این تاثیر را در میان صوفیان مسلمان بارزتر دانسته اند. علاوه برآن میان عقاید مانوی و آرای عرفانی اسلامی، مشترکات و مشابهاتی به چشم می خورد. در این پژوهش ابتدا تحقیقی در زمینه مانویت و عقاید آن صورت گرفته و پس از آن به بررسی تاثیر مانویت بر آداب و رسوم صوفیان پرداخته شده و مقایسه ای تطبیقی میان عقاید و آرای مانوی و عقاید عارفان مسلمان صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: مانی، آیین مانوی، عرفان، تصوف اسلامی
  • قاسم کاکایی*، ابراهیم رضایی صفحه 27
    در آثار ابن عربی، ازجمله فتوحات مکیه و فصوص الحکم و در مثنوی معنوی مولانا، اصطلاح «خیال» به معانی متعددی ظاهر شده است. ابن عربی، سیاهه روشن تر و مفصل تری از خیال، هم به عنوان یکی از قوای پنج گانه نفس و هم به مثابه یکی از ساحات گسترده وجود، ارائه می دهد؛ و درنهایت، او به حیث آفاقی و انفسی خیال، به منزله گستره وقوع تجربیات دینی، توجه بیشتری مبذول کرده است.ازسوی دیگر، مولوی به جنبه دنیوی و نفسانی خیال نظر دارد که با تعبیه و تشکیل صور متکثر، راهبنه طی طریق عرفانی است. پس میان این دو عارف در شعب معانی خیال اختلافی وجود ندارد، اما هریک به جنبه ای از جنبه های آن پرداخته است. ابن عربی آن را در حوزه تتبع علمی حفظ می نماید و مولوی در حوزه تحقیق عقلی با آن ستیز می کند.
    کلیدواژه ها:
    کلیدواژگان: خیال، وجودشناسی، معرفت شناسی، وجود، عدم، رویا
  • اسماعیل علی خانی* صفحه 45
    از موضوعات مهم درباره انسان، سعادت و کمال است. از نگاه اسلام این سعادت چیزی جز تقرب به خدای متعال نیست؛ تقربی ارزشی، سلوکی و از راه عمل به شریعت، که با واژگان قرآنی «فوز»، «فلاح»، «عند» و «لقاء» بیان می شود. از پرسش های مطرح درباره این موضوع اینکه این نزدیکی به چه معنا و از چه سنخی است و چه رخ می دهد که به سالک الی الله مقرب می گویند؛ آیا تحولی حقیقی و کمالی در او رخ می دهد یا تشریفا او را مقرب می خوانند؟ شاخصه های این قرب چیست؟ هدف این پژوهش بیان چیستی قرب به خدا و ویژگی های آن است. در اسلام این سلوک عرفانی و کمالی، تحولی حقیقی و وجودی است و با به فعلیت رسیدن استعدادهای ذاتی شخص با سیر و حرکت اختیاری برق آسا یا متوسط یا کند، در قالب هجرت به سوی خدای متعال و دگرگونی درونی، یافتن حیات طیبه و وارد شدن به عالم نور جلوه می کند و امری حقیقی، تشکیکی و اکتسابی است.
    کلیدواژگان: قرب الی الله، تحول، هجرت، حیات، نور، تشکیک، اکتساب
  • عبدالرحیم عناقه*، محمد زمانی صفحه 69
    این پژوهش با روش اسنادی در صدد بررسی دیدگاه مولانا در زمینه شهادت است. بررسی ها نشان داده است که مولانا شهادت را مرگ آگاهانه و اختیاری انسان برای نیل به سرچشمه نور و هستی می داند. او شهید را عاشق والا-مقامی می داند که با حرکتی ارادی به خاطر هدفی مقدس جان را نثار معشوق می کند. معرفت و ایمان، در انسان عشق پدید می آورد؛ و عشق باعث شجاعت و درنهایت منجر به جانبازی عاشق برای رسیدن به معشوق می گردد. معشوق حقیقی خود خریدار جان جانبازانی است که در راه وصالش تمام بلاها و مشقات را به جان خریده اند. به عقیده وی جانبازی و فداکردن جان ارزشش بستگی به ارزش کسی دارد که برایش جان می بازد. وی میزان قدر و منزلت هر فرد به ویژه عاشق را هم سنگ محبوب و معشوق او معرفی می کند. به همین سبب معتقد است که چون معشوق شهید، ارزشمندترین موجود یعنی خداوند است؛ شهید جایگاه بلند و شریفی دارد. از نظر پیر بلخ کشنده نفس چه در جهاد اصغر باشد یا جهاد اکبر، شهید محسوب می شود، چراکه در هردو عاشق به مشاهده معشوق رسیده پس از فنا به مقام بقا نائل گشته ضمن رهایی از رنج نزد حق رزق و روزگاری شیرین دارد.
    کلیدواژگان: شهید، شهادت، ایثار، جانباز، جهاد، مولانا
  • محمدکاظم فرقانی*، ابراهیم راستیان صفحه 91
    در طول تاریخ، متفکران مسلمان براساس مبانی مقبول خود تلاش کرده اند، سازگاری اختیار انسان با توحید افعالی را تبیین کنند. ملاصدرا براساس مبانی عرفانی خود که همان وحدت شخصی وجود و تشکیک در مظاهر است، تلاش می کند که توحید افعالی و اختیار انسانی را تبیین کند. براساس تمایز احاطی که از لوازم تشکیک در مظاهر است، تمام مراتب مافوق بعینه در مرتبه مادون حاضر است. حضرت حق نیز که فوق تمام تعینات است، بعینه در تمام مراتب مادون خود حاضر است.از سوی دیگر، مرتبه مادون، با لحاظ تعینش در مرتبه مافوق حاضر نیست. براین-اساس، انسان جسمانی که از بالاترین مرتبه تعینات نازل شده است، تمام مراتب مافوق را در خود دارد. همچنین، هر نشئه نیز گرایش های خاص خود را به همراه دارد. درنتیجه، انسان که از بالاترین مرتبه نازل شده، برخلاف سایر موجودات، تمام گرایش های الهی و عقلی و حیوانی را دارا می باشد و بالطبع چنین موجودی مضطر به اختیار است. براساس تبیین فوق می توان بیان کرد، همان طور که اسناد اراده و افعال به انسان جسمانی، حقیقی است، اسناد اراده و افعال انسان به خدا نیز حقیقی می باشد.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، مبانی عرفانی، وحدت شخصی وجود، اختیار، توحید افعالی
  • علی فلاح رفیع* صفحه 108
    بحث و بررسی در زمینه متعلق تجربه عرفانی، برخورداری از واقعیت یا عدم آن، ازجمله مباحث مهم فلسفی در دین بوده است. درصورت اثبات واقعیت متعلق تجربه عرفانی می توان سخن از ویژگی ها و صفات آن به میان آورد. این موضوع به ویژه از قرن 19 به این سو در مغرب زمین مورد توجه فیلسوفان دین قرار گرفت. مسئله اصلی در این زمینه اثبات امر متعالی و به تعبیر متکلمان در حوزه ادیان ابراهیمی «وجود خداوند» است. درصورت اثبات ذات و واقعیت داری در تجربه عرفانی سخن از وجود خداوند و اثبات آن به میان می آید. درصورت عدم اثبات متعلق تجربه عرفانی و یا اثبات واقعیت ناداری آن، اثبات وجود باری از راه این استدلال منتفی است.
    نظریه پردازان در این زمینه در یک نگاه کلی به دو دسته ذات گرایان و ساختارگرایان قابل تفکیک هستند. دسته اول به عینیت تجربه عرفانی قائل اند، درحالی که گروه دوم عینیت متعلق تجربه عرفانی را منکر هستند. در این نوشتار با طرح موضوع متعلق تجربه عرفانی به نقد مهم ترین نظریه های فلسفی در مغرب زمین و سپس با طرح نظریه علامه طباطبائی و ذکر مبانی فلسفی وی تا انجام کاری تطبیقی در این زمینه را انجام داده ایم.
    کلیدواژگان: تجربه عرفانی، ذات گرایی، ساختارگرایی، علم حضوری
  • امیرحسین همتی* صفحه 135
    با رشد و تقویت نظریه ولایت در تصوف و عرفان اسلامی، پیرامون زندگی اولیاء الله ، و خصوصا درباره نحوه زندگی قطب، سایه روشن هایی فراوان و حواشیی گوناگون نیز شکل گرفت. هرکدام از این سایه روشن ها، بخشی از کنجکاوی مردم برای آشنایی هرچه بیش تر با اولیاء الله و چگونگی زندگی ایشان را بیان می کنند. این حواشی، اموری متعدد نظیر نحوه زندگی اولیا، مسکن و مدفن اقطاب، مرگ قطب و چگونگی انتخاب جانشین، میزان قدرت اولیا در تصرف احوال و امور خارجی، سیر و سیاحت ایشان و مسائلی نظیر آن را شامل می شوند. در این مقاله سعی برآن خواهد بود تا ضمن تبیین مهم ترین نمونه های این سایه روشن ها، معروف ترین مسائل مرتبط با این مفاهیم، مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرند.
    کلیدواژگان: عرفان و تصوف، اولیاء الله، قطب، غوث
|
  • Fereshteh Jafari* Page 2
    Manichaeism that was founded by the Iranian prophet Mani, is a gnostic faith that is classified among mystic religions. The central tenet of this faith is the descent of spirit from the spiritual realm and its entrapment in the material world, and that, man’s duty in this world is to give up this evil material world by mortification and abstemiousness in order to save his Divine spirit by purity of nature. Manichean tenets have managed to influence some Islamic sects, most notably the Islamic Sufism. Moreover, there are similarities between Manichean mysticism and Islamic Sufism and mysticism. In this study, we have first made a research into Manichaeism and its beliefs, then continued with reviewing its impact on rites and rituals of the Sufis and finally made a comparison between Manichean beliefs and the beliefs of Muslim theosophists to draw a conclusion.
    Keywords: Mani, Manichaeism, mysticism, Islamic Sufism
  • Ebrahim Rezaee, Ghassem Kakaie* Page 27
    In Ibn Arabi’s works, including Al-Futuhat al-Makkiyya (The Meccan Illuminations) and Fusus al-Ḥikam (Bezels of Wisdom) and in Molavi’s Masnavi the word “Khyal” or imagination has been used in various connotations. Ibn Arabi gives a clearer and more detailed meaning of imagination, both as one of the principal five senses and as one of the components of the existence; and finally he has paid more attention to divine imagination subjectively and objectively and also in relation with boosting one’s religious experiences. On the other hand, Molavi refers to the mundane and carnal aspects of imagination and says it is the principal path of wayfaring by constitution of pluralistic forms. Therefore, there is no discord in connotative meanings of imagination between the two great mystics, although either one of them has covered an aspect of the diversified aspects of the word. Ibn Arabi has kept imagination within scientific research field, while Molavi struggles with it in rational research field.
    Keywords: Imagination, ontology, epistemology, existence, nonexistence, dream
  • Esmaeil Alikhani* Page 45
    Salvation and spiritual perfection are major issues about man. In view of Islam, salvation is proximity to the Almighty God. It is an axiological proximity via spiritual journey, abiding by Sharia law, and expressed by such words as “fowz” (victory), “falah” (salvation), “Ind” (near), and “liqa” (countenance) in Arabic lexicography. The key questions in this connection are: What is the meaning and nature of proximity? What happens when those in spiritual journey become nearest to God? Do they experience a real and perfect evolution or they are only entitled to be nearest ones to God? What are the major traits of this proximity? This paper intends to clarify the nature of proximity and its qualities. In Islam, proximity is achieved through spiritual journey and perfection and in realization of proximity, the inborn traits and qualities of man tend to God at the speed of lightening, or at medium or low speed. Then, as a result of internal revolution, he gains pure life and enters the World of Light. Thus proximity is a real, skeptical and acquisitive practice.
    Keywords: Proximity to God, revolution, evolution, spiritual departure, life, light, skepticism, acquisition
  • Abdolrahim Anagheh*, Mohsen Zamani Page 69
    This paper, developed by documentary research method, studies Molavi’s opinion on martyrdom. Studies have shown that Molavi considers martyrdom a conscious and optional death of man for proximity to the source of Divine light and existence. He regards martyr as a lover of high rank who gives his life for the Holy Cause. Wisdom and faith germinate love in man and love creates courage and courage finally makes the lover give his life for his beloved. The real beloved welcomes the lives of his lovers who undertake all hardships and calamities for their union. According to him, the value of sacrifice and self-devotion depends upon the value of the one for whom the lover sacrifices himself. He says the excellence and value of the lover is the same as that of the beloved. Therefore, since the beloved of the martyr is the Most Valuable Being, martyr deserves a high and noble status. In view of the sage of Balkh, he who kills his whims either in the course of lesser jihad or in the greater jihad, he shall be recognized as martyr. This is because in both cases the lover has met his beloved after his death and while freeing himself of material pains, he enjoys a good and pleasurable life and time in God’s presence.
    Keywords: Martyr, martyrdom, devotion, jihad, Molavi
  • Mohammad Kazem Forghani*, Ebrahim Rastiyan Page 91
    In the course of history, Muslim thinkers have tried to clarify compatibility of human will with unity of Divine acts based on the intellectual principles they believe in. Mulla Sadra has tried to make his clarification of unity of Divine acts and human will based on his mystical fundamentals. By virtue of all-encompassing distinction that is a requirement of skepticism in manifestations, all stages of the superior being is available in the stage of subordinate being. God, Who is the Superior of all beings is present in all stages of the subordinate beings. On the other hand, the subordinate being with all its ranks is not present in any stage of superior being. On this basis, physical man descending from the highest degrees of the superior ranks possesses all aforesaid ranks. Similarly, any temperament carries its own attributes with itself. Consequently, man, coming from the highest ranks of the universe, unlike other creatures, possesses all Divine and rational and animal attributes. Thus such a creature deserves to have the power of will.
    Keywords: Compatibility of Human Will with Unity of Divine Acts in the Light of Mulla Sadra's Mystical Fundamentals
  • Ali Fallah Rafie* Page 108
    Argumentations on attributes of mystical experience, existence or lack of reality are among the important philosophical discussions in religion. In case of proving the attribute of mystical experience, one can talk about its qualities and characteristics. This has been extensively discussed in the West, particularly since the 19th century by the philosophers. The key issue in this connection is the proof of the Supreme Being and “The Existence of God” according to the theologians in monotheistic religions. In case of proving the Supreme Being and the reality in mystical experience, the talks will be on the existence of God and proving His Existence. In case of failing to prove the attributes of mystical experience and/or proving its unreality, it will be illogical to prove the existence of the Supreme Being by this reasoning.In a general classification, the theoreticians dealing with this discussion fall into two groups of Substantivists and Constructivists. The first group believes in and support the objectivity of the mystical experience, while the second group deny objectivity of the attribute of the mystical experience. Introducing the discussions on attribute of mystical experience, this study intends to lead a critical approach toward the most important philosophical theories in the West, then compare and contrast them with Allameh Tabatabei’s theory and his philosophical fundamentals.
    Keywords: Mystical experience, substantivism, constructivism, intuitive knowledge
  • Amir Hossein Hemmati* Page 135
    upon the growth of the theory of vilayat or Jurisprudence in Islamic Sufism and mysticism on the lives of the sages, especially on the way of life of spiritual leader, various lights and shades and ups and downs emerged in the meantime. Each of these lights and shades expresses part of the curiosity of people for more familiarity with the sages and their lifestyles. These ups and downs include various issues as the residence and place of birth of spiritual leaders, death of spiritual leader and way of appointing his successor, scope of power of the sages in possession of external affairs, their spiritual and material journey and the like. In this paper, we will try to clarify the most important aspects of these lights and shades and evaluate the most important issues related to this concept.
    Keywords: Mysticism, Sufism, sages, spiritual leader, supreme helper