فهرست مطالب

پژوهشنامه عرفان - سال سوم شماره 6 (بهار و تابستان 1391)

پژوهشنامه عرفان
سال سوم شماره 6 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اشرف امامی، علی اکبری چناری صفحه 1
    محمد بن مرتضی مشهور به ملا محسن فیض کاشانی (1007- 1901ق) فقیه، محدث، مفسر، فیلسوف و عارف بزرگ امامیه در سده یازدهم هجری، به دلیل جامعیت علمی اش صاحب آثار گران بهایی در علوم مختلف اسلامی است. یکی از جنبه های علمی فیض، عرفان و تصوف است که در این زمینه آثار ارزشمندی از خود به یادگار گذاشته است. فیض در آثار خود گرایش خویش را به تصوف و صوفیان نشان داده و از آن ها دفاع نموده است. درعین حال صوفی نماها و علمای ظاهری عصر خود را مورد انتقاد قرار داده است. اما باید توجه داشت که گرایش فیض به تصوف و دفاع وی از صوفیان دارای شدت و ضعف بوده است و به عبارتی فیض بین سال های 1030 – 1065ق به دفاع از صوفیان پرداخته است و از این دهه به بعد، همراه با شدت گرفتن گرایش وی به قرآن و احادیث، از گرایش های صوفیانه کاسته و به مباحث عرفانی توجه بیشتری نموده و این همراهی عرفان و قرآن همواره با فیض بوده است. به نظر می رسد وی در عرفان و تصوف بیشتر متاثر از ملاصدرا، غزالی، ابن عربی و شارحان وی، بخصوص جامی و سید حیدر آملی بوده است. این مقاله بر آن است تا نگرش فیض کاشانی به تصوف و عرفان و تاثیراتی را که در این زمینه از دیگران پذیرفته است، بررسی نماید.
    کلیدواژگان: فیض کاشانی، عرفان، تصوف، تاثیرپذیری
  • شهرام پازوکی، محمد نصیری صفحه 23
    هرچند بحث از رهیافت عرفانی به باطن قرآن و لایه های درونی معانی آیات از گذشته دور تاکنون، مورد اهتمام عالمان مسلمان به-ویژه عرفا بوده و متون و منابع قابل توجه به جا مانده از عرفا چه با عنوان تفسیر، یا تاویل و یا عناوین دیگر شاهد این مدعاست؛ اما سخن از رابطه فقه و عرفان و رهیافت عرفانی به آیات الاحکام قرآن که اساس احکام فقهی را تشکیل می دهد از عمری طولانی برخوردار نیست. موضوع شریعت، طریقت و حقیقت در عرفان اسلامی نیز به طور روشن در مقایسه با همین بحث نسبت فقه و عرفان تبیین می شود. پژوهش پیش رو می کوشد ضمن بحث از اصل ضرورت رهیافت عرفانی به فقه و آیات فقهی، برخی دلایل، قرائن و شواهد آن را تبیین کند. این موضوع ازآن رو اهمیت مضاعف می یابد که برخی آیات فقهی را آیات محکم دانسته و چنین رهیافتی به آن را جایز نمی شمارند. درحالی که دقت در شیوه قرآن در بیان احکام، تمایز میان مقام اسلام و ایمان از نظر قرآن و نیز ترجیح جنبه باطنی بر جنبه ظاهری دین در ادیان مختلف، بیانگر لزوم رهیافت عرفانی به آیات الاحکام قرآن است.
    کلیدواژگان: قرآن، عرفان و تصوف اسلامی، فقه اسلامی، شریعت، طریقت، حقیقت و آیات الاحکام
  • سید مرتضی حسینی شاهرودی، مهدی صدفی صفحه 45
    پژوهش حاضر درصدد بررسی ادراک حسی از نظرگاه ابن عربی با روش پدیدارشناسی است. روش پدیدارشناسی با به کارگیری اصول خود، سودای آن دارد که بنیان های امر حسی را بررسی کند تا اصالت آن را در دایره ادراک عیان نماید.
    آنچه در ابتدای امر از معنای «حس» متبادر می شود، حواس ظاهری است. این معنا بر ذات سرآغازین حس دلالت دارد اما منظور اصیل ما از «شهود حسی»، گشودگی چشم اندازی آن به هستی یا درخشندگی اصیل امر حسی در آستان هستی است. تکیه بر روش پدیدارشناسی هرمنوتیکی به منظور واکاوی ادراک حسی- شهودی در تقرب بی واسطه به وجود و چگونگی حضور و غیاب آن می باشد. بنابر این روش، نحوه تقسیم ما «زبانی» است نه «منطقی».
    بخش اول با به کارگیری زبان انسان در توصیف فرایند گشودگی حس به هستی به مثابه ادراک انسانی می آغازد و در بخش آخر با کاربست زبان وجود و تهافت در زبان انسان، به توصیف حس همچون رخداد هستی، التفات شده است.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی هرمنوتیکی، زبان، ادراک حسی، عرفان ابن عربی
  • سید صدرالدین طاهری، مجتبی اعتمادی نیا صفحه 71
    باور به وجود ظلی و اعتباری در منظومه فکری محیی الدین بن عربی، جایی برای علیت متعارف فلسفی که مستلزم تباین علت و معلول و وجودبخشی واقعیتی به واقعیت دیگر است، باقی نمی گذارد. او ضمن اجتناب از اینکه خداوند را علت نخستین اشیا بنامد و رابطه ای علی میان مظاهر قائل باشد، پدیدارهای عالم را براساس تطورات متنوع وجود منبسط و احکام تغییرناپذیر اعیان ثابته توضیح می دهد و فاعلیت ایجادی را در همه مراتب و شئون هستی، منحصر در خداوند می داند. اسپینوزا نیز براساس مبانی وجودشناختی وحدت انگارانه خود، با نفی امکان بالذات و قول به وجوب بالغیر در باب پدیده های عالم، همه ممکنات یا همان حالات در نظام فکری خود را در مجرای ضرورت می اندازد. او با نفی علیت متعدی و پذیرش علیت حال در همه سطوح، رابطه جوهر با نظام حالات و رابطه درونی میان حالات را تبیین می کند. براین اساس، می توان ابن عربی و اسپینوزا را در نفی علیت متعدی یا خارجی هم رای دانست. ابن عربی و اسپینوزا هر دو با معنای خاصی که برای جبر در نظر می گیرند، در همه ساحات هستی قائل به جبر و منکر اختیارند.
    کلیدواژگان: علیت متعدی، علیت حال، ضرورت علی، جبر و اختیار
  • محی الدین قنبری، سید یحیی موسوی صفحه 97
    در میان فرقه های مختلف اسلامی از لحاظ نظری رویکردهای متنوعی نسبت به اصل امر به معروف و نهی از منکر وجود داشته است. در این میان رویکرد صوفیه نسبت به دیگران از گوناگونی خاصی برخوردار است. این نوشتار بر آن است نشان دهد صوفیان نه تنها نسبت به این اصل بی اعتنا نبوده بلکه سه رویکرد نظری کاملا متفاوت نیز در مواجهه با آن داشته اند. عده ای با همان دید فقهی به این اصل می نگریسته و عده ای به مسئله از جنبه اخلاقی پرداخته اند و عده ای دیگر رویکردی کاملا عرفانی را در پیش گرفته اند. نگاه اخلاقی و نیز عرفانی صوفیان یکی از عواملی بوده است که آن ها را در نزد متشرعه که با دیدی صرفا فقهی به این اصل می نگریسته اند «تارک امر به معروف» جلوه گر ساخته است.
    کلیدواژگان: امر به معروف و نهی از منکر، صوفیه، رویکرد فقهی، رویکرد اخلاقی، رویکرد عرفانی
  • قاسم کاکایی، محمد ملکی (جلال الدین) صفحه 119
    جلاء و استجلاء دو اصطلاحی است که در عرفان اسلامی بیانگر ظهور و بروز خداوند در ممکنات است. جلاء یعنی ظهور حضرت حق در غیر خود، و استجلاء همان فزونی جلاء است. این مقاله با استناد به متون اصیل عرفانی و بعضا آیات و روایات و حتی فلسفه اسلامی به بررسی لغوی و اصطلاحی این دو اصطلاح، و به نوعی تبیین مصادیق و چگونگی ظهور آن پرداخته است. نگارنده با بررسی موضوع مقاله به اقوال عارفان بزرگ نیز نظر داشته و ضمن مقایسه اقوال، ضعف و قوت آنان نیز در حد گنجایش مقاله بیان شده است، آن گاه به تبیین دقیق جایگاه «جلاء و استجلاء» در نظام آفرینش و چگونگی به کمال رسیدن این دو، و ارتباط بین «جلاء و استجلاء» را بررسی کرده است که آیا کمال جلاء همان استجلاء خواهد بود و یا اینکه هر یک از «جلاء و، استجلاء، کمال جلاء و کمال استجلاء» مصادیق خاص خود را دارد.
    کلیدواژگان: جلاء، استجلاء، کمال جلاء، کمال استجلا، عرفان اسلامی، انسان کامل، ظهور
  • غلامحسین غلامحسین زاده، قربان ولیئی محمدآبادی صفحه 143
    خاموشی از عناصر مهم در سلوک عرفانی است. در این پژوهش با استناد به اقوال عارفان، خاموشی به دو نوع خاموشی زبان و خاموشی ضمیر تقسیم شده، سپس چیستی این دو نوع، بررسی شده است. ازآنجاکه خاموشی ضمیر اهمیتی بنیادین در سلوک عرفانی دارد، با اتکا به نظریات جدید عرفان پژوهان، جایگاه آن در سلوک عرفانی تبیین گردیده و نشان داده می شود که از اقسام تجربه عرفانی است. تبیین کیفیت ارتباط خاموشی ضمیر با عناصری همچون نفی خواطر، معرفت، فنا و آگاهی محض از دیگر نتایج این پژوهش است.
    کلیدواژگان: خاموشی ضمیر، عرفان اسلامی، تجربه عرفانی
|
  • Ali Ashraf Imami, Ali Akbari Chenari Page 1
    Mohammad bin Mortada, better known as Mulla Mohsen Faiz Kashani (901-1007 hegira), was a renowned jurisprudent, transmitter of tradition, exegete, philosopher and Gnostic of Imamiyeh in the 11th century hegira and wrote a large number of books because of his comprehensive command of different Islamic fields. His inclination to Sufis and mysticism is clear in his works in which he has defended them. At the same time he has criticized the pseudo-Sufis and superficial Ulama of his time. However, it should be borne in mind that his inclination and defense of Sufis had its ups and down. In other words, Faiz defended the Sufis between 1030 and 1065 hegira and then on with inclining towards the Quran and Tradition, his Sufi inclination declined and paid more attention to mystical issues and this companionship of mysticism and Quran was always blissful. It seems that in his mysticism, he was mainly influenced by Mulla Sadra, Gazzali, Ibn Arabi and his expositors, particularly Jami and Seyed Heidar Ameli. The main thrust of the present paper is to study the approach of Faiz Kashani to mysticism and Sufism and the influence of others on him.
    Keywords: Faiz Kashani, mysticism, Sufism
  • Shahram Pazuki, Mohammad Nasiri Page 23
    Although the issue of mystical approach to the inner layers of the Quranand meanings of its verses has been a focal point of discussions of the Muslimscholars, particularly the mystics since old times and considerable works have beeninherited from the mystics either as exegesis or interpretation or other subjects, the issue of relationship between jurisprudence and mysticism and mystical approach to the verses of the Quran which constitute the foundation of jurisprudential decrees is relatively a new issue. The subjects of Sharia, wayfaring and truth in Islamic mysticism too is clarified in comparison with the very issue of relationship between jurisprudence and mysticism. The present paper is an attempt to discuss the necessity of a mystical approach to jurisprudence and jurisprudential verses and their reasons, circumstantial evidences and proofs. This issue is important because some thinkers consider some of the Quranic verses as clear ones and do not permit such an approach to those verses. While reflection on the Quranic method in expression of commandments, distinction between the status of Islam and status of belief in Quranic perspective and also the preference of inward aspect of religion to its outward in different religions underline the necessity of a mystical approach to the Quranic verses on commandments.
    Keywords: Quran, Islamic mysticism, gnosticism, Islamic jurisprudence, Sharia, wayfaring, truth, Quranic
  • Seyed Morteza Hosseini Shahrudi, Mahdi Sadafi Page 45
    The present paper is an attempt to study sensual perception in viewpoint of Ibn Arabi through a phenomenological approach. The phenomenological approach tries to study the principles of a sensual issue to explain its status in the field of perception. What is primarily meant by sense is outward senses. This refers to the primary essence of sense, but what we really mean is sensual observation, its open view of the being or original brightness of a sensual issue in the world of being. The reason for choosing hermeneutical phenomenological method is to delve into sensual-intuitional perception in direct proximity to the Being and the way of presence and absence. On the basis of this method, the base of division is lingual not logical. The first section begins with application of man s tongue in the process of description of openness of sense to existence as human perception and in the last part discusses the application of tongue for description of sense as an existential event.
    Keywords: Hermeneutical phenomenology, tongue, sensual perception, mysticism, Ibn Arabi
  • Seyed Sadrodin Taheri, Mojtaba Etemadinia Page 71
    Belief in the existence of accidental being in the thought system of Mohyeddin bin Arabi leaves no place for conventional philosophical causality, which entails relationship between cause and effect and creation of a reality by another reality. While rejecting that God is the root-cause of things and that of causal relation between manifestations, he explains the universal phenomena on the basis of diverse evolutions of simple being and unalterable principles of fixed objects and considers the creative action in all positions and status of being exclusively an act of God. Espinosa too on the basis of his monotheistic ontological principles, while rejecting essential possibility and necessity of other with regard to phenomena of the world, explains all possibilities in his thought system on the basis of the concept of necessity. By rejecting the external causality and accepting internal causality on all levels, he explains the relationship between essence and system of internal conditions and inner relationship within internal conditions. Hence, Ibn Arabi and Espinosa have similar views in rejecting external causality. By giving a specific definition for determination, both the thinkers reject free will and advocate determination in all universal fields.
    Keywords: external causality, internal causality, causal necessity, determination, free will
  • Mohyeddin Qanbari, Seyed Yahya Moosvi Page 97
    Different Islamic schools of thought have their distinct approach to the principle of commandment of Good and Prohibition of Evil. The main hypothesis of the present paper is that not only the mystics have not been indifferent to this issue but also have three distinct theoretical approaches to it. Some of them have a jurisprudential approach, some an ethical and others a completely mystical approach to the issue. As a result of ethical and mystical approaches, the jurisprudent who had a merely jurisprudential approach to the issue considered mystics as discarders of the Commandment of Good and Prohibition of Evil.
    Keywords: Command of Good, Prohibition of Evil, Mystics, jurisprudential approach, ethical approach, mystical approach
  • Qasem Kakaei, Mohammad Maleki Page 119
    Jala and Estejla are two concepts in Islamic mysticism which explain the manifestation and epiphany of God in possible things. Jala means manifestation of the Absolute Truth in other than Himself and Estejla means excessive manifestation. Attempts have been made in the present paper to study the literary and mystical meanings as well as some of their referents and the way of their manifestation on the basis of the genuine mystical texts, some Quranic verses, traditions and even Islamic philosophy. Also the sayings of great mystics have been critically studied in the present article. Moreover the following issues have been explained in the present research: the status of Jala and Estejla in the creation system, the way of perfection of these two, the relationship between Jala and Estejla, whether the Jala perfect is the estejla perfect or whether the Jala perfect and Estejal perfect have their own distinct referents.
    Keywords: Jala, Estejla, Jala perfect, Estejla perfect, Islamic mysticism, perfect man, manifestation
  • Qorban Valii Mohammadabadi Page 143
    Silence is one of the pillars of mysticism. In this project, I have examined the different kinds of silence from mystics’ point of view, causes of silence in mysticism, the relation between silence and other pillars of practical mysticism. The findings of this research are as follows: 1- There are two kinds of silence in mysticism: silence of the tongue and silence of the inner self. 2- the silence of the inner self, is a mystical experience. 3- The most important mystical elements related to silence are inward solitude, unity, meditation, litany, wonder, spiritual peace and gnosis.
    Keywords: Silence of the inner self, Islamic Mysticism, mystical experience