فهرست مطالب

Rangeland Science - Volume:3 Issue: 2, Winter 2013

Journal of Rangeland Science
Volume:3 Issue: 2, Winter 2013

  • تاریخ انتشار: 1392/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی مهدوی، مرزبان فرامرزی، امید کرمی صفحه 95
    مراتع برای تولید گیاهان، تولید حیوانات اهلی، حیات وحش، حفاظت از منابع آب و خاک و غیره مهم هستند. یکی از مشکلات اساسی اراضی مرتعی در ایران این است که از مراتع براساس پتانسیل و شایستگی آنها استفاده نمی شود و این استفاده نادرست سبب تخریب بیشتر آنها شده است. هدف از این مطالعه ارزیابی توان مرتعداری منطقه بدره در استان ایلام با استفاده از فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP) و سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) بود. برای این منظور ابتدا شبکه عوامل موثر در ارزیابی طراحی شد. چهار خوشه از معیارهای اصلی شامل پوشش گیاهی، توپوگرافی، خاکشناسی و زمین شناسی به تعدادی زیرمعیار تقسیم شدند. برای تعیین روابط بین این معیارها و زیرمعیارها، پرسشنامه هایی بین کارشناسان توزیع گردید و از قضاوت های آنها برای مشخص کردن اهمیت نسبی هر معیار در توان اکولوژیکی مرتع استفاده شد. در مرحله بعد با محاسبه سوپرماتریس حدی در هر پرسشنامه وزن نهایی گزینه ها در آن پرسشنامه تعیین شد و با میانگین هندسی گرفتن از وزن های حاصل از هر پرسشنامه وزن نهایی گزینه های موثر در فرآیند ارزیابی محاسبه شد. پس از تعیین وزن گزینه ها، گزینه ها به لایه های اطلاعاتی تبدیل شدند. در نهایت با استفاده از تکنیک ترکیب وزنی خطی (WLC) در محیط GIS نقشه توان اکولوژیکی برای مرتع داری تهیه شد. نتایج نشان داد که به ترتیب 3، 76/21، 46/58 و 79/16 درصد از سطح منطقه دارای توان اکولوژیکی خیلی خوب، خوب، مناسب و ضعیف (به ترتیب طبقه های 1، 2، 3 و 4) برای مرتع داری است.
    کلیدواژگان: توان اکولوژیکی، مرتع داری، فرآیند تحلیل شبکه ای، سامانه اطلاعات جغرافیایی
  • غلامرضا زهتابیان، حسین آذرنیوند، حسن احمدی، د سعیده کلانتری صفحه 108
    یکی از ابزارهای موثر در مطالعه مراتع و پوشش گیاهی، فن آوری سنجش از دور و داده های ماهواره ای است. داده های ماهواره ای در آماده سازی اطلاعات مورد نیاز برای مطالعات پوشش گیاهی نقش مهمی را ایفا می کنند. پوشش گیاهی به طور عمده، به عنوان یکی از بهترین شاخص ها برای تعیین وضعیت زمین شناخته شده است. یکی از تکنیک های سنجش از دور در مطالعات پوشش گیاهی استفاده از شاخص های پوشش گیاهی است. هدف از این تحقیق، مطالعه شاخص های پوشش گیاهی جهت تخمین درصد پوشش گیاهی بود و همچنین ارائه یک مدل ریاضی مناسب به منظور برآورد درصد پوشش گیاهی با استفاده از شاخص های مذکور. در این مطالعه با استفاده از تصاویر سنجنده TM ماهواره لندست (2006)، اقدام به محاسبه شاخص های مختلف پوشش گیاهی و بررسی قابلیت آنها در برآورد پوشش گیاهی مناطق خشک گردید. بدین ترتیب که ابتدا درصد پوشش گیاهی با استفاده از پلات های نمونه بصورت مطالعه میدانی اندازه گیری شده و سپس مقدار اندازه گیری شده با مقادیر اعداد رقمی پیکسل های محل نمونه مقایسه گردید. پس از انجام محاسبات رگرسیون چند متغیره بین مقادیر واقعی و شاخص های مذکور، مدل های مختلف اعتبار سنجی و مدل های بهینه انتخاب گردید. شاخص های MSR، DVI، TRVI، SARVI، SR، RDVI، DVI، NDVI، SAVI، ARVI، MSAVI محاسبه شد. نتایج نشان داد که مدل که ARVI در آن مورد استفاده قرار گرفت بالاترین دقت (86/0=2R) را بخود اختصاص داده و بنابراین به عنوان مناسب ترین مدل برای برآورد درصد پوشش گیاهی در منطقه مورد مطالعه انتخاب گردید. یکی از دستاورد نتایج فوق ارائه مدل ریاضی بود که بوسیله آن مقدار پوشش گیاهی تخمین زده می شود. این نتایج روش مناسبی برای استفاده از برخی از شاخص های پوشش گیاهی برای ارزیابی پوشش گیاهی در مرکز ایران ارائه می نماید.
    کلیدواژگان: پوشش گیاهی، تصویر ماهواره ای، شاخص پوشش گیاهی، مناطق خشک، منطقه صدوق
  • مونا فخر قاضی، محمدحسن جوری، وحید غلامی صفحه 118
    مراتع شبه آلپی به عنوان یک اکوسیستم نادر، به لحاظ اکولوژیک و بوم شناختی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. ثبات و پایداری این اکوسیستم ضمن پیچیدگی، بسیار شکننده بوده و تعادل طبیعی که تضمین کننده بقای آن است، تحت تاثیر عوامل زنده و غیرزنده به شدت متزلزل و ناپایدار است. زمین لغزش یکی از تبعات منفی در این اکوسیستم به شمار می آید. از مناطق مستعد در بروز این عامل طبیعی، مراتع شبه آلپی حوزه آبخیز ماسوله در شمال کشور است. هدف این تحقیق بررسی نقش عوامل زنده در ایجاد و تشدید پدیده زمین لغزش در این مراتع است. بدین منظور دو سایت مطالعاتی قرق (شاهد) و منطقه چرایی مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفت. با استفاده از روش حداقل سطح و فرمول آماری، اندازه سطح پلات یک مترمربع و تعداد آن 128، بدست آمد. وضعیت مرتع با روش شش فاکتوره تعیین شد. برای تعیین ظرفیت چرایی مرتع از روش قطع و توزین علوفه استفاده شد. به منظور پهنه بندی خطر زمین لغزش از روش شاخص لغزش استفاده شد. نتایج نشان داد که در دو سایت قرق و چرایی بین تراکم و فاکتورهای حفاظت خاک با وضعیت مرتع تفاوت معنی دار بالایی وجود دارد. نتایج ظرفیت چرایی حضور 2/1 دام مازاد بر ظرفیت را در مراتع این حوزه نشان داد. از بین فاکتورهای زنده تاثیرگذار در بروز زمین لغزش، طبقات وضعیت مرتع و نیز فاصله از آغل و از میان عوامل فیزیکی نقش زمین ساخت و بافت خاک، بیشتر از دیگر عوامل در اکوسیستم شبه آلپی ماسوله موثر بوده است. با توجه به نتایج تحقیق حاضر نقش قرق به عنوان یک عامل بازدارنده از طریق افزایش گونه های چند ساله و بومی در بروز زمین لغزش نمایان شده است. برنامه کاهش دام و نیز تنظیم زمان ورود و خروج دام تا رسیدن به شرایط مناسب پوشش گیاهی در جلوگیری از بروز و تشدید لغزش های کوتاه در این مراتع توصیه می شود.
    کلیدواژگان: مراتع شبه آلپی، ظرفیت مرتع، وضعیت مرتع، زمین لغزش، ماسوله
  • مسلم حدیدی، علی آریاپور، مرزبان فرامرزی صفحه 129
    هدف اصلی از پردازش تصاویر ماهواره ای، تهیه نقشه های موضوعی و کارآمد می باشد، انتخاب روش مناسب طبقه بندی نقش مهمی در این امر ایفاء می کند. در میان روش های مختلفی که برای طبقه-بندی تصاویر وجود دارد طبقه بندی به کمک شبکه های عصبی مصنوعی دارای دقت بالایی می باشد. در این مطالعه، تصاویر سنجنده TM سال 1987، سنجنده ETM+ سال های 2000 و 2006 با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی آرتمپ فازی در حوزه مهرگان استان کرمانشاه با مساحت 86/5957 هکتار آنالیز شده و تغییرات وضعیت پوشش مرتعی رخ داده در این حوزه در سه دوره زمانی، از سال 1987 تا 2000 و 2000 تا 2006 بررسی گردید. در این مطالعه، ابتدا تصحیحات هندسی و رادیومتری بر روی داده های ماهواره لندست سال های مورد نظر صورت گرفت. سپس با بازدیدهای میدانی، طبقات مختلف کاربری اراضی تعریف و نمونه های آموزشی انتخاب گردید. نتایج به دست آمده نشان می دهد طی دوره زمانی (1987-2000) وسعت اراضی مرتع کم تراکم و کشاورزی منطقه مورد مطالعه به ترتیب 09/89 و 08/321، افزایش یافته، در حالی که مرتع پرتراکم و مرتع نیمه تراکم، به ترتیب با روند کاهشی برابر با 29/358 و 89/48 هکتار روبرو بوده است. همچنین در طی دوره زمانی (2000-2006) وسعت اراضی مرتع کم تراکم و کشاورزی منطقه مورد مطالعه به ترتیب 98/64 و 12/727، افزایش یافته، در حالی که مرتع پرتراکم و مرتع نیمه تراکم، به ترتیب با روند کاهشی برابر با 01/144 و 1/648 هکتار روبرو بوده است. از دیگر نتایج به دست آمده این که، دقت نقشه های پوشش گیاهی حاصله از طبقه بندی داده های ماهواره ای با استفاده از الگوریتم شبکه عصبی مصنوعی آرتمپ فازی برای تصاویر (1987)TM و (2000 و 2006)ETM+ به ترتیب برابر با 97، 90 و 94 درصد بوده است که بیانگر دقت بالای این الگوریتم در طبقه بندی داده های ماهواره ای است. بنابراین این تحقیق کارایی و قابلیت روش شبکه عصبی مصنوعی آرتمپ فازی را در طبقه بندی بهتر تصاویر سنجش از دور اثبات می نماید.
    کلیدواژگان: آرتمپ فازی، سیستم اطاعات جغرافیایی، تغییر پوشش، تغییر کاربری، لندست، حوزه مهرگان کرمانشاه
  • آزاده آفریگان، محمد جعفری، ارغوان شهلایی، سارا جمالپور صفحه 145
    هدف از این تحقیق مکان یابی عملیات اصلاح و احیاء مراتع است. مطالعه حاضر در حوزه آبخیز حسین آباد به مساحت 7162 هکتار واقع در جنوب غربی شهرستان فارسان از استان چهارمحال بختیاری در کشور ایران انجام شد. حوزه دارای کاربری هایی مختلفی شامل: مرتع، جنگل، زراعت آبی و باغ، زراعت دیم، مسکونی و توده سنگی است. در تحقیق حاضر طی فرآیند آمایش سرزمین ابتدا توان اکولوژیکی مراتع و جنگل های این حوزه آبخیز به دست آمد. پس از انجام توان سنجی با در نظر داشتن حفظ کاربری-های موجود و جلوگیری از تخریب بیشتر مناطق، برنامه های اصلاحی ارائه شد. در این راستا لایه های اطلاعاتی مورد نیاز شامل: طبقات ارتفاعی، طبقات شیب، طبقات جهات شیب، وضعیت پوشش و گرایش مرتع، اقلیم، گروه هیدرولوژی خاک، عمق، بافت خاک، زمین شناسی و ژئومورفولوژی در محیط نرم افزاریArcGIS 9.3 روی هم اندازی شد و تعداد 280 واحد همگن به دست آمد. نتایج به دست آمده از بررسی ویژگی های هر یک از واحدهای همگن نشان دهنده این است که منطقه دارای طبقه یک حفاظتی، توان سه مرتعی و توان شش جنگلی و همچنین توان سه و چهار کشاورزی و کشاورزی غیر مجاز است. در نهایت با توجه به ویژگی های توان های به دست آمده و تعریف معیارهای لازم برای پیشنهاد هر برنامه اجرایی، محل و نوع برنامه های اصلاحی قابل اجرا نظیر قرق، کپه کاری، تبدیل دیمزارهای کم بازده به کشت نباتات علوفه ای و احیاء کمی و کیفی جنگل پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: روش های مصنوعی، اصلاح، جنگل و مرتع، احیاء، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)
  • علی اشرف جعفری، پریسا معظی گودرزی، شهرام نخجوان، مراد چشمه نور صفحه 155
    جنس خلر (Lathyrus.) دارای پتانسیل بالایی از لحاظ تولید علوفه در مراتع و مزارع دیم کشور می باشد. خلر سازگاری خوبی به مناطق نیمه خشک کشور و دامنه های البرز و زاگرس که دارای بارندگی بین 250 الی 350 میلیمتر هستند دارد. به منظور بررسی عملکرد دانه و تولید علوفه و صفات زراعی تعداد 8 ژنوتیپ (6 ژنوتیپ از گونه L. sativus و دو ژنوتیپ از گونه L. inconspicuus) از جنس خلر از بانک ژن منابع طبیعی تهیه شدند و بذر آنها در بهار 1390 و 91 در مرکز آموزش کشاورزی بروجرد در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار کشت شدند و به مدت دو سال از لحاظ صفات عملکرد بیوماس، عملکرد کاه، عملکرد دانه، تعداد ساقه در بوته، تعداد غلاف در بوته، وزن دانه در بوته، وزن صد دانه، تاریخ گلدهی، تاریخ غلاف دهی، تاریخ رسیدن و شاخص برداشت مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس داده های دو سال نشان داد که میانگین عملکرد علوفه ژنوتیپ 1554 معادل 9328 کیلوگرم در هکتار علوفه و 3053 کیلوگرم در هکتار دانه بود و بعنوان ژنوتیپ امید بخش برای زراعت دیم در منطقه بروجرد معرفی گردید. نتایج بدست آمده از این تحقیق نشان داد که برای اصلاح و معرفی ارقام جدید خلر در شرایط دیم بایستی گزینش همزمان بر روی عملکرد علوفه و دانه انجام گیرد و علاوه بر این ژنوتیپ های زودرس که دارای تعداد دانه در غلاف و تعداد غلاف در بوته و وزن هزار دانه بیشتری دارند انتخاب شوند.
    کلیدواژگان: خلر (Lathyrus)، عملکرد دانه و علوفه، زراعت دیم استان لرستان
  • داوود اخضری، سمانه افتخاری اهندانی، بهناز عطاییان، علیرضا ایلدرمی صفحه 165
    فرسایش آبی در ایران و بخصوص بخش های شمالی این کشور شدید است. یکی از مهمترین اثرات جانبی فرسایش آبی کاهش کیفیت خاک برای تولید محصولات کشاورزی است. بنابراین ارزیابی خطر فرسایش آبی برای توسعه پایدار در بخش کشاورزی ضروری است. این تحقیق جهت دستیابی به ابزاری جدید برای مدیریت فرسایش آبی با توجه به عوامل فیزیکی و اقتصادی انجام شد. حوزه آبخیز کاشیدار در شمال ایران به عنوان مطالعه موردی انتخاب شد. تجزیه و تحلیل اثرات فیزیکی و اقتصادی 8 سناریو مدیریت کاربری اراضی با استفاده از روش تصمیم گیری چند معیاره انجام شد. روش تصمیم گیری چند معیاره یک سیستم مدل سازی برای کمک به تصمیم گیران در فرموله کردن سناریوهای پیشنهادی، تجزیه و تحلیل اثرات این سناریوها در فرسایش آبی، تفسیر و پیشنهاد سناریوهای مناسب برای پیاده سازی در منطقه است. این مطالعه با هدف مدل سازی و ارزیابی خطر فرسایش آبی در حوزه آبخیز کاشیدار با استفاده از مدل IMAGE\LDM انجام شد. شاخص های توان فرسایشی بارش، پستی و بلندی، فرسایش پذیری خاک و پوشش سطحی چهار عامل اساسی مورد استفاده در مدل IMAGE\LDM هستند. خطر فرسایش آبی در شش کلاس طبقه بندی شده است. علاوه بر این، توزیع فضایی ارتفاع و انواع استفاده از زمین نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه و تحیل های انجام شده نشان داد که از میان 8 سناریوی مختلف مدیریت فرسایش آبی سناریوهایی که مساحت کلاس های خطر فرسایش آبی آنها حداقل، درآمد ناخالص حداکثر و هزینه استقرار حداقل است، سناریو های برتر هستند.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، فرسایش آبی، تجزیه و تحلیل، MCDM، حوزه آبخیز کاشیدار
  • علی آریاپور، مسلم حدیدی، کلثوم کرمی، فاضل امیری صفحه 177
    شایستگی منابع آب از جمله عوامل مهم موثر در شایستگی چرای مرتع برای بهرهبرداری پایدار از پتانسیلهای طبیعی است. تعیین این شایستگی در مدت زمان اندک و با هزینه کم و دقت بالا از مهمترین چالش های کارشناسان و بهرهبرداران مراتع میباشد. بکارگیری تکنیکهای مناسب در این زمینه میتواند متضمن بهرهبرداری پایدار از اکوسیستمهای مرتعی مورد فشار بهرهبرداری شدید و در حال تخریب باشد. این تحقیق در مراتع حوزه آبخیز سراب سفید بروجرد طی دو سال تحقیق از سال 1390 الی 1391 صورت گرفت. با استفاده از تصاویر ماهوارهای، اطلاعات و نقشه های پایه دستی و رقومی شده نظیر توپوگرافی و مدل رقومی ارتفاعی اقدام به تولید سایر نقشه های مورد نیاز مانند شیب، جهت و ارتفاع شد. همچنین اندازهگیری های میدانی با استفاده از پیمایش صحرایی و مصاحبه با دامداران محلی برای تغیین محل های منابع آب شامل چشمه دائمی و موقت و رودخانه دائمی و موقت در منطقه صورت گرفت. با تلفیق اطلاعات برداشت شده صحرایی با اطلاعات رقومی شده در محیط نرم افزار ARCGIS 9.3 نقشه منابع آب منطقه بدست آمد. در پایان با استفاده از سه زیر مدل کیفیت، کمیت و فاصله از منابع آب، شایستگی منابع آب منطقه بدست آمد. نتایج نشان داد از 16 تیپ جداسازی شده همگی در کلاس های شایستگی یک و دو که بدون محدودیت به لحاظ کیفیت، کمیت و فاصله از منابع آب هستند، قرار دارند. این تحقیق با هزینه کم و سرعت و دقت بالا مدل شایستگی منابع آب منطقه را مشخص و نشان داد که منطقه فاقد هر گونه محدودیت آبی بوده و جهت دامداری از این نظر موقعیت خوبی دارد.
    کلیدواژگان: مدل شایستگی منابع آب، سامانه اطلاعات جغرافیایی، مراتع سراب سفید بروجرد
|
  • Ali Mahdavi, Marzban Faramarzi, Omid Karami Page 95
    Rangelands are important for plant productivity, livestock production, wildlife, conservation of soil and water resources, and etc. One of the main problem of rangeland is that has not been used based on its potential that leads to more degradation of rangelands. The purpose of this study was to evaluate the range management capability of Badreh region in Ilam province, Iran, using ANP (Analytic Network Process) and GIS (Geographic Information Systems) techniques. For this regard, firstly, the network of effective factors in evaluation was designed. Four clusters including vegetation cover, topography, pedology, and geology were divided into number of sub-criteria. For determining the relations among these clusters and sub-criteria, a number of questionnaires distributed among the experts and used to obtain their judgments about the relative importance of each criterion in rangeland capability. In the next step, based on the limited super matrixes the final weight of nodes was calculated. The weights of nodes in evaluating process were extracted by calculating the geometric mean of the questionnaire weights, as well. After determining the weights of nodes, they were transformed to data layers. Finally, ecological capability map for range management was provided using WLC (Weight Linear Combination) technique in GIS. The results showed that 3.00, 21.76, 58.46, 16.79 percent of the study area had very good (or excellent) condition (as first class), good condition (second class), fair condition (third class), and poor condition (fourth class) for capability of range management, respectively.
    Keywords: Ecological capability, Range management, Analytic Network Process (ANP), GIS
  • Gholamreza Zehtabian, Hossein Azarnivand, Hasan Ahmadi, Saeideh Kalantari Page 108
    One of the influential tools concerning the rangeland and vegetation sciences is the technology of remote sensing and satellite data. Satellite data have played essential roles in preparing the needed information for studying the vegetation. Vegetation has been widely recognized as one of the best indicators for determining the land conditions. Using vegetation indices is one of the techniques of remote sensing to study the vegetation. The purpose of this research is to study the vegetation indices and also provide an appropriate mathematical model for estimating the vegetation fraction using the mentioned indicators. In this research, different vegetation indices were calculated by Landsat TM (2006) satellite images in order to evaluate their capability to estimate the vegetation in the arid regions. At the outset, vegetation fraction was measured using the sample quadrates and then the measured data were compared with the values of digital numbers for the site pixels. Multiple regression analysis was utilized for the actual values and parameters to select the validation and optimization models. Indices which have been calculated include MSR, DVI, TRVI, SARVI, SR, RDVI, DVI, NDVI, SAVI, ARVI and MSAVI. The results showed that the model in which ARVI was used had the highest accuracy (R2=0.86) and therefore, it was chosen as the most suitable model for the estimation of vegetation fraction in the study area. One accomplishment of the above results is to suggest some mathematical equations with those indices to estimate the amount of vegetation. These results provide a strong foundation for the use of some vegetation indices for assessing the vegetation cover in central Iran.
    Keywords: Vegetation, Satellite image, Vegetation index, Arid regions, Sadough region
  • Mona Fakhre Ghazi, Mohammad Hasan Jouri, Vahid Gholami Page 118
    Subalpine rangeland as a rara avis ecosystem is very important because of ecological features. Consistency and resistance of this ecosystem is so frangible and its natural equilibrium is instable due to the effects of biotic and abiotic factors. The landslide as one of negative consequences in upland area is seen in Masoleh watershed (north of Iran). This study has investigated the roles of biotic factors playing in the occurrence of the landslides in Masoleh rangeland. Hence, two sites such as exclosure and grazing areas were analyzed and compared. The plot size was 1m² and totally, 128 plots were obtained by minimal area method and statistical formula approach, respectively. The rangeland conditions were measured by six-factor method. Clipping and weighing method was used to determine the grazing capacity. In order to do the landslide zonation, the landslide index was employed. Results showed that there were significant differences between species densities and soil conservation factors in both exclosure and grazing areas. There might be more than 1.2 overstocking in the grazing area. The rangeland conditions‟ classes and distance from fold, effective biotic factors, geologic formation, soil texture and effective abiotic factors were the most influential factors on the landslide occurrence in subalpine ecosystem of Masoleh. Regarding results of current research, the exclosure can protect the soil from the landslide through increasing the perennial and endemic species. Decreasing livestock and regulating the animal entrance and egress to reach the suitable circumstances of vegetation covers and pull up the landslide occurrence are recommended in this area.
    Keywords: Subalpine rangeland, Grazing capacity, Rangeland conditions, Landslide, masoleh
  • Moslem Hadidi, Ali Ariapour, Marzban Faramarzi Page 129
    The major aim of processing satellite images is to prepare topical and effective maps. The selection of appropriate classification methods plays an important role. Among various methods existing for image classification, artificial neural network method is of high accuracy. In present study, TM images of 1987, and ETM+ images of 2000 and 200 were analyzed using artificial fuzzy ARTMAP neural network within Mehrgan region, Kermanshah province, Iran, with an area of 5957 ha changes in range cover state in this basin during 3 periods of time from 1987 to 2000 and 2000 to 2006 were examined. In this study, initially, Land sat data for intended years were corrected geometrically and radiometric ally. Next, different land use classes were defined and training samples obtained via field visits. The obtained results show that, over time period of 1987-2000, the extent of low-density rangeland and farmland in study region had been increased by 89.09 and 321.08 ha, respectively, while good rangeland and fair rangeland faced a declining trend of 358.29 ha and 48.89 ha. Also, during time period of 2000-2006, the extent of poor rangeland and farmland within study region has increased by 64.98 and 727.12 ha, respectively, while good rangeland and fair rangeland faced a declining trend of 144.01 ha and 648.1 ha. Accuracy of vegetation maps resulting from satellite data classification using algorithm of artificial fuzzy ARTMAP neural network was 90.97% and 94% for TM (1987) images and ETM+ (2000,2006) respectively which indicates high accuracy of ARTMAP algorithms for classifying satellite. Therefore, this study proves high efficiency and potential of artificial fuzzy ARTMAP neural network for classification of remote sensing images.
    Keywords: Fuzzy ARTMAP, GIS, Landsat, Cover change, Change detection, Mehrgan, Kermanshah
  • Azadeh Afrigan, Mohammad Jafari, Arghavan Shahlayie, Sara Jamalpour Page 145
    The purpose of this study was identifying rangeland development andrestoration operations targets. This study was conducted in Hossein Abad Bazoft basinwith 7162 ha area, located in south east of Farsan County, Chaharmahal and BakhtiariProvince, Iran. The basin has various land uses including rangeland, forest, irrigated farmand garden, dry farm, residential area and rock mass. In this study, during land surveyingprocess, ecological carrying capacity was first calculated for the rangelands and forestsecosystem. After capability evaluation, with regard to keeping the current land use andavoiding from more land degradation, restoration programs were proposed. In this regard,required data layers including altitudinal classes, slope classes, aspect classes, rangelandcondition and trend, climate, soil hydrologic groups, depth and texture of the soil, geologyand geomorphology were overlaid using GIS 9.3 by intersect method, and 280homogenous units were resulted. The results of homogenous unit characteristicsassessment showed that the region fell respectively in the categories 1, 3, 6, 3 and 4 forconservation, rangeland, forest, agriculture and unauthorized agriculture capabilities.Finally, according to the characteristics of the achieved capabilities and defining requiredcriteria to propose each executive program, we proposed the location and the kind of theexecutable restoration programs such as exclosure, hill seeding, converting the inefficientdry farms to forage plants cultivation and in forest quantitative and qualitativeregeneration.
    Keywords: Artificial method, Restoration, Rangeland, Forest, Development, GIS
  • Ali Ashraf Jafari, Parisa Moazami Godarzi, Shahram Nakhjavan, Morad Cheshmehnoor Page 155
    Grass pea (Lathyrus sativus L.) has a high potential for forage production in both rangelands and cultivated rainfed areas of Iran. It is well adapted to semi-arid areas of west and north of country where annual rainfall is 250–350 mm. To study the seed and Dry Matter (DM) yield and agronomic traits, six genotypes of Lathyrus sativus L. and twogenotypes of Lathyrus inconspicuous L. were provided by Natural Resources Gene Bankand sown in a randomized block design with three replications in rainfed area of Borujerd,Iran during spring 2011 and 2012. Data recorded included stem number per plant, podsnumber per plant, seed weight per plant, Dry Matter (DM) yield, seed yield, straw yield,100 grains weight, flowering date, pod emergence date, maturity date and harvest indexover two years. Results showed that the genotype 1554 with average values of 9328 kg ha-1 DM yield and 3053 kg ha-1 seed yield could be introduced as a promising genotype for cultivation in rainfed area of Borujerd, Iran. It was concluded that selection for improved grass pea varieties in dry condition should focus on increased DM yield, and grain yield coupled with early flowering, more grains per pod, more pod per plant and heavy seeds.
    Keywords: Lathyrus L., Seed yield, Forage yield, Rainfed area, Lorestan
  • Davoud Akhzari, Samaneh Eftekhari Ahandani, Behnaz Attaeian, Alireza Ildoromi Page 165
    Soil erosion is a serious problem especially in northern parts of Iran. One the most important side effects on soil erosion may be the decline in qualities of soil refers to agricultural productivity. So it is very important to assess the soil erosion risk for the sustainable development of agriculture. This study outlines ways undertaken to provide a new tool to manage water erosion from physical and economical perspectives. Kashidar Watershed in north of Iran is used as a case study. The focus of this study is on exploring the economic and physical impacts of eight land use-based scenarios for water erosion management as well as conducting a trade-off analysis using the Multi-Criteria Decision Making (MCDM) technique. This involves developing a modeling system to assist decision makers in formulating scenarios, analyzing the impacts of these scenarios on water erosion, interpreting and suggesting appropriate scenarios for implementation in the area. This study was conducted with object of modeling and assessing soil erosion risk in Kashidar Watershed with the application of IMAGE\LDM. Rainfall erosivity index, relief index, soil erosivity index and land cover index were four basic factors used in IMAGE\LDM. Soil erosion risk can be divided into six groups. Furthermore, the spatial distribution characteristics were also analyzed with the application of GIS in the view of elevation, land use types. Among 8 scenarios for water erosion management, most appropriate ones that have minimum proportion of high water erosion hazard classes, maximum gross margin and minimum establishment cost were chosen as best scenarios.
    Keywords: Land use, Water erosion, Trade, off analysis, MCDM, Kashidar Watershed
  • Ali Ariapour, Moslem Hadidi, Kolsoum Karami, Fazel Amiri Page 177
    Water resources suitability is one of the most important factors to sustainability utilization of natural potential by rangeland grazing suitability. To determine this factor in short time, low cost and high accuracy are most challenges of experts and ranchers. Using suitable technique for this subject can be sustainable utilization comprising from rangeland ecosystems according to its degradation and heavy grazing. This research was conducted in Boroujerd Sarab Sefid rangeland, Lorestan province, Iran from 2011 to 2012. Some factors such as slope, height and direction maps provided by using satellite images, basicinformation, analog and digitized maps such as; topographic and DEM (Digital ElevationModel). Also measurements of field were conducted by excursion and interview withherders to determine places of water resources such as permanent and temporary springsand permanent and temporary rivers too. Water resources area's map was prepared byusing Arc GIS9.3 software with integration of digitized information and field data. At theend water resources suitability were determined by using three sub models such asquantity, quality and distance from water resources. Results show that all of 16 plantvegetation types were dropped in І and П classes of water resources suitability whichdidn‟t have any limitation according to quantity and quality and distance of animalhusbandry and livestock. As a final conclusion this research shows that using RS and GIScould be useful to water resources suitability of rangeland ecosystems with low cost andhigh accuracy and speed, if consider standards and criteria of using GIS and RS.
    Keywords: Water resources, Suitability, Model, GIS, Borujerd, Rangelands