فهرست مطالب

پژوهش های آبخیزداری - پیاپی 100 (پاییز 1392)

نشریه پژوهش های آبخیزداری
پیاپی 100 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/25
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمدحسن صادقی روش*، غلامرضا زهتابیان صفحه 2
    به منظور بالا رفتن بازدهی طرح های کنترل، احیاء و بازسازی اراضی تخریب یافته و جلوگیری از اتلاف سرمایه های محدود، همواره در طرح های بیابانزدایی، خلا روشی که بتواند معیارها و راهکارهای مختلف را در نظر بگیرد و از آن میان بر مبنای ساختاری سیستماتیک و دیدگاه گروهی، راه حل های بهینه را ارائه دهد، مشهود بوده است. لذا در این پژوهش، سعی شد در چارچوب رویکرد 1MADM، اولویت راهبردهای بیابانزدایی مورد ارزیابی قرار گیرد. بنابراین، برای تعیین وزن معیارها و راهبردها ترکیبی از روش دلفی2و آنتروپی شانون3 استفاده شد و برای رتبه بندی نهایی راهبردها نیز از مدل مجموع وزنی (WSM)4 استفاده شد. این مدل به منظور ارزیابی کارایی در ارائه راهبردهای بهینه، در منطقه خضرآباد یزد مورد استفاده قرار گرفت. بر مبنای نتایج حاصل شده، راهبردهای توسعه و احیای پوشش گیاهی(23A) با ضریب اولویت 2194/0، جلوگیری از تبدیل و تغییر نامناسب کاربری اراضی(18A) با ضریب اولویت 2119/0 و تغییرالگوی آبیاری و اجرای روش های کم آب خواه (33A) با ضریب اولویت 1909/0 به ترتیب به عنوان مهمترین راهبردهای بیابانزدایی در منطقه تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: بیابانزدائی، مدل های تصمیم گیری چند شاخصه (MADM)، مدل مجموع وزنی (WSM)، مقایسه زوجی
  • یحیی پرویزی* صفحه 12
    مواد آلی خاک عنصر کلیدی باروری خاک بوده و ترسیب کربن اتمسفری در آن رهیافتی پایدار برای اصلاح تبعات تغییر اقلیم است. این تحقیق با هدف بررسی علل تغییرپذیری مواد آلی خاک در کاربری های مختلف بویژه در کاربری زراعی وامکان سنجی ترسیب کربن در استان کرمانشاه انجام شد. برای این کار از روش های محاسباتی هوشمند درختان تصمیم و شبکه های عصبی مصنوعی استفاده شد. برای اولویت بندی عوامل فیزیکی و مدیریتی آنالیز حساسیت متغیرها انجام شد. نتایج نشان داد که در کاربری زراعی، الگوی خاک ورزی و نظام مدیریت بقایا، عوامل اصلی تغییرات مواد آلی خاک می باشند. در کاربری مرتع و جنگل، تغییرات مواد آلی خاک به طور یکسان متاثر از عوامل فیزیکی و مدیریتی بود. تحلیل نتایج نشان داد که با اصلاح سامانه خاک-ورزی و مدیریت بقایا در اراضی زراعی، کنترل چرا در مرتع و همچنین ممانعت از جنگل تراشی در اراضی جنگلی استان، به ترتیب می توان 30، 2/8 و 1/7 میلیون تن کربن اتمسفری ترسیب نمود.
    کلیدواژگان: مواد آلی خاک، شبکه های عصبی مصنوعی، درختان طبقه بندی و رگرسیون، آنالیز حساسیت، ترسیب کربن
  • عبدالحسین رضایی پور باغدر*، محمدحسین حکیمی، مجید صادقی نیا، حمیدرضا عظیم زاده صفحه 19
    به منظور مدیریت بهینه اکوسیستم مرتع، شناخت اجزاء آن و دست یابی به روابط بین این اجزاء از جمله خاک و پوشش گیاهی ضروری به نظر می رسد. به منظور آگاهی از تاثیر برخی خصوصیات خاک بر پراکنش گونه ی Eryngium bungei در منطقه ییلاقی باغدر بافق، اطلاعات مربوط به گیاهان در سه تیپ رویشی تفکیک شده Artemisia aucheri – Eurotia ceratoides، Artemisia aucheri – Eryngium bungei و Artemisia aucheri – Stipa barbata در قالب 20 پلات برای هر تیپ در صحرا برداشت گردید. پس از حفر 27 پروفیل و تهیه نمونه خاک از دو عمق 30-0 و 60-30 سانتی متری، پارامترهای اسیدیته، هدایت الکتریکی، آهک، کربن آلی، گچ، سنگریزه و توزیع دانه بندی خاک در آزمایشگاه تعیین شد. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که رس و آهک در عمق اول و آهک در عمق دوم خاک در سه تیپ رویشی با هم اختلاف معنی داری دارند. آنالیز مولفه های اصلی بر روی 16 متغیر خاک و درصد شیب نشان داد که مولفه اصلی اول شامل درصد شیب، رس در عمق دوم و آهک و شن در عمق اول، 61درصد و مولفه اصلی دوم شامل شن در عمق دوم و هدایت الکتریکی و کربن آلی در عمق اول، 38درصد از تغییرات را توجیه می کنند. نتایج این تحقیق نشان می دهد گونه Eryngium bungei در خاک هایی با رس بیشتر در لایه های پایینی خاک و آهک بیشتر و کربن آلی و هدایت الکتریکی کمتر در لایه های بالایی خاک دیده می شود.
    کلیدواژگان: آنالیز مولفه های اصلی، باغدر، بافق، خصوصیات خاک، Eryngium bungei
  • ابراهیم محمودآبادی*، فریدون سرمدیان، غلامرضا ثواقبی فیروزآبادی صفحه 28
    روش های زمین آماری هم دارای ابزار تفسیر (واریوگرام) و هم ابزار تخمین (به عنوان مثال کریجینگ) برای مطالعه تغییرپذیری مکانی خاک است. آنالیز همبستگی بر اساس ساختار نیم تغییرنما که بیانگر وجود همبستگی مکانی است به شکل گسترده ای برای ارزیابی تغییرات مکانی در مطالعات خاک مورد استفاده قرار گرفته است. مطالعات مختلف خصوصیات خاک در شناسایی اثرات مدیریت های متفاوت در عرصه های کشاورزی و منابع طبیعی از جمله تخریب مراتع و جنگل ها و احیا اراضی از اهمیت زیادی برخوردار است که نوع استفاده از اراضی و تغییرات کاربری اراضی تاثیر زیادی بر خصوصیات خاک می گذارند. وضعیت کمی و کیفی درختان پارک چیتگر به طور کلی متوسط و در بعضی موارد نامطلوب گزارش شده است که از جمله دلایل آن به وجود سنگریزه فراوان، خاک نامناسب و کوبیدگی شدید خاک اشاره شده است. با توجه به گذشت بیش از چهار دهه از احداث پارک بررسی تاثیر نوع کاربری و پوشش بر روی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک می تواند به شناخت چگونگی توزیع مکانی این خصوصیات و شناخت وضعیت خاک و پیش بینی وضعیت حاصلخیزی خاک در آینده به منظور مدیریت و برنامه ریزی برای حاصلخیز نگه داشتن خاک و همچنین داشتن درختان با کیفیت و شاداب در منطقه کمک کند لذا در این مطالعه، تغییرات مکانی برخی از خصوصیات فیزیکی و شمیایی خاک از قبیل بافت، pH، مقدار کربن آلی، نیتروژن کل، نسبت کربن به نیتروژن، درصد کربنات کلسیم و هدایت الکتریکی در سه نوع کاربری در پارک جنگلی چیتگر تعیین گردید و با استفاده از روش های زمین آماری مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که خصوصیات مورد بررسی، به جز مقدار نیتروژن و هدایت الکتریکی، تغییرات مکانی ساختاردار را به خوبی نشان دادند. از تخمین گر کریجینگ به عنوان روشی دقیق به منظور درون یابی خصوصیات استفاده گردید. بر اساس نقشه های بدست آمده و نتایج آنالیز واریوگرام مقدار کربن آلی و نسبت کربن به نیتروژن تحت تاثیر نوع کاربری و فعالیت های مدیریتی پارک از قبیل آبیاری و شخم سطحی ناحیه جنگل کاری شده قرار گرفته بودند. تغییرات سایر ویژگی های مورد بررسی بیشتر تحت تاثیر شرایط طبیعی خاک بود.
    کلیدواژگان: پارک جنگلی چیتگر، تغییرات مکانی، خصوصیات خاک، زمین آمار، کریجینگ
  • علی رضایی* صفحه 39
    ایجاد سامانه های سطوح آبگیر برای جمع آوری آب باران، یکی از راه های پیشرو برای تامین آب میباشد. عملکرد این سامانه ها متاثر از اقلیم بویژه شدت، مدت و فراوانی وقایع بارندگی، توزیع زمانی و مشخصات فنی آنها از قبیل شکل، مساحت و درصد ضریب رواناب سطوح آبگیر است. بدین خاطر سطوح آبگیر باران به ابعاد 5×4 متر با تیمارهای سطح عایق، نیمهعایق و طبیعی (دست نخورده) در چهار تکرار بر روی دامنه شرقی و با شیب 15 الی 25 درصد احداث گردید. میزان بارش روزانه و عمق رواناب حاصل از آنها برای یک دوره آماری چهار ساله و کلا به تعداد 68 واقعه بارندگی روزانه منجر به تولید رواناب (کمینه در یک کرت تیمار عایق از 4 تکرار) اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که در اقلیم نیمه خشک، بارشهای روزانه بیشتر از 1 و 5 میلیمتر در ماه های گرم (فصل رشد و تولید گیاه)، شامل تیر، مرداد و شهریور به ترتیب دارای متوسط فراوانی حدودا یک بار در یک سال و یک بار در سه سال هستند. همچنین حد آستانه بارندگی روزانه برای شروع رواناب بترتیب برای سطوح آبگیر عایق، نیمهعایق و طبیعی در حدود 1/2، 3 و 5 میلیمتر و متوسط درصد ضریب رواناب آنها 93/34، 81/3 و 68/0 برای دوره زمانی اردیبهشت الی آبان ماه هر سال میباشد. لذا استفاده از تیمار عایق برای ایجاد سطح آبگیر همراه با تعبیه سامانه ذخیره رواناب حاصل از ماه های پرباران (مثل فروردین و اردیبهشت) و سامانه توزیع آب ذخیره شده در ماه های پر نیاز آبی گیاه ها (تیر، مرداد و شهریور) مورد توصیه است.
    کلیدواژگان: بارندگی روزانه، جمع آوری آب باران، سطح آبگیر کوچک، ضریب رواناب، نیمه خشک، زنجان
  • فاطمه آقابابایی*، مسعود یوسفی، فایز رئیسی صفحه 50
    کمبود ماده آلی در خاکهای کشاورزی مناطق خشک به ویژه باغها یکی از مهم ترین مشکلات تولید محصول به شمار میآید. کیفیت بقایای (سوبسترای) گیاهی اضافه شده به خاک میتواند نقش بسیار مهمی در تجزیه ماده آلی و بازچرخ عناصر غذایی داشته باشد. با این وجود، در خصوص اثر بقایای گیاهان باغی بر فعالیت و تنفس میکربی خاک اطلاعات بسیار اندکی وجود دارد. به منظور مطالعه اثر نوع بقایای گیاهان باغی با کیفیتهای مختلف بر تنفس میکربی و برآورد سرعت تجزیه بقایای آلی، یک آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار و سه تکرار طی 100 روز انکوباسیون انجام شد. در این تحقیق، سوبستراها شامل لاشبرگ خرد و ریزشده بادام، گردو، انگور و اسید آمینه ال-گلوتامین (L-glutamine) بودند. سوبستراها با یک خاک لومی رسی مخلوط گردیدند؛ و دیاکسیدکربن متصاعدشده در طی 100 روز انکوباسیون آزمایشگاهی پایش و اندازهگیری شد. نتایج این تحقیق نشان داد که افزودن بقایای گیاهی و اسید آمینه به خاک افزایش چشم گیر (219-184 درصد) تنفس میکربی را به-همراه داشت. اختلاف سرعت تجزیه و میزان تنفس میکربی کلیه تیمارها با شاهد بسیارمعنیدار بود. اسید آمینه مورد استفاده، در ابتدا سرعت تنفس را به شدت (219 درصد) افزایش داد؛ ولی در پایان دوره انکوباسیون بر تنفس میکربی تاثیری نداشت. این یافته مبین این نکته است که کربن، محدودکننده فعالیت ریزجان داران است. در پایان انکوباسیون، میزان تنفس در تیمار حاوی لاشبرگ بادام از همه بیش تر (2310 میلیگرم در کیلوگرم خاک) و در تیمار حاوی لاشبرگ انگور از همه کم تر (2045 میلیگرم در کیلوگرم خاک) بود. وجود تفاوت معنیدار تنفس و توده زنده میکربی بین تیمارهای حاوی بقایای مختلف گیاهی حاکی از آن است که کیفیت ماده اضافه شده به خاک، بهویژه میزان نیتروژن، نقش بسیار مهمی در سرعت تجزیه و فعالیت میکربی داشته است. بهطور خلاصه، اختلاف فاحش در سرعت تجزیه بقایای گیاهی نه تنها پویائی کربن و چرخه عناصر غذائی را تحت تاثیر قرار میدهد، بلکه تولید محصول و غلظت دیاکسیدکربن در اتمسفر را نیز تغییر میدهد.
    کلیدواژگان: بقایای گیاهی، کیفیت سوبسترا، تنفس میکربی، توده زنده میکربی، خاکهای آهکی، باغها
  • سوسن سلاجقه*، نعمت الله خراسانی، حسین میرسید حسینی، قوام الدین زاهدی امیری صفحه 57
    آلودگی منابع آب زیرزمینی در حال حاضر یکی از مهمترین مسائل زیست محیطی محسوب می شود. این تحقیق به منظور بررسی تغییرات مکانی برخی پارامترهای کیفی آب زیرزمینی شهر کرج با استفاده از روش های زمین آمار صورت پذیرفت. بدین منظور از اطلاعات 43 چاه که توسط آب منطقه ای استان تهران در سال 1387 برداشت و آنالیزهای کیفی روی آن صورت گرفته بود استفاده گردید. در این راستا پس از برازش بهترین مدل واریوگرام به ساختار فضایی داده های کیفی آب شامل SAR، EC، TDS، Cl،SO4 در محیط نرم افزاری +GS و ارزیابی دقت روش های مختلف درونیابی شامل کریجینگ، کوکریجینگ و روش عکس فاصله وزن دار با توان یک تا پنج، نقشه پهنه بندی تغییرات مکانی آنها در محیط نرم افزاری ArcGIS با استفاده از بهترین روش درونیابی تهیه شد. نتایج حاصل نشان داد که از بین روش های درون یابی استفاده شده در این تحقیق روش کوکریجینگ نسبت به دو روش دیگر از دقت بالاتری برخوردار است. در روش کوکریجینگ یک متغیر به عنوان پارامتر کمکی انتخاب می شود که همبستگی بیشتری با متغیر اصلی دارد. همچنین نقشه های تهیه شده با این روش نشان می دهد که میزان آلودگی از قسمت های جنوبی و مرکزی منطقه به سمت شمال و نیمه غربی در حال افزایش است. که دلیل این امر ساختار زمین شناسی منطقه و تمرکز بافت شهری در قسمت های شمالی منطقه مورد تحقیق می باشد
    کلیدواژگان: زمین آمار، کوکریجینگ، آب زیرزمینی، شهر کرج، واریوگرام، کریجینگ
  • امیر سعادت فر*، عنایت الله توحیدی، محمد رحیم فروزه، هانیه صفری صفحه 68
    لازمه برنامه ریزی برای بهره برداری بهینه از مراتع، آگاهی از توان اکولوژیکی این قبیل از رویشگاه ها می باشد. چرا که ارزیابی توان اکولوژیکی عرصه های مرتعی درک بهتری از میزان کارآیی آنها را فراهم می کند. روش تجزیه و تحلیل عملکرد چشم انداز طبیعی (LFA) یک شیوه پایش است که شاخصهای بصری به سرعت قابل کسب را برای ارزیابی عملکرد مراتع در مقیاس چشم انداز بکار می گیرد. در این تحقیق به منظور بررسی تاثیر عملیات کپه کاری، کنتور فارو، گوراب (هلالی آبگیر) و قرق بر شاخصهای کیفی توانمندی اکوسیستم مرتعی، از روش مذکور استفاده شد. بدین منظور طول و عرض قطعات اکولوژیک، تعداد آنها و همچنین پارامترهای یازده گانه ارزیابی سطح خاک که در این روش پیش بینی گردیده است در طول سه ترانسکت 100 متری برآورد گردید؛ در ادامه شاخص های عملکرد اکوسیستم شامل پایداری، نفوذپذیری و چرخه عناصر غذایی تعیین شد که میزان آنها در مرتع قرق شده تفاوت معنی داری با سایر مناطق داشت. همچنین در مرتع کپه کاری شده سه شاخص مذکور در قطعه گراس و در مرتع با هلالی آبگیردر قطعه بوته دارای میانگین های بالاتری نسبت به سایر قطعات اکولوژیک بودند. بر اساس نتایج بدست آمده عملیات اصلاحی باعث بهبود شاخصهای کیفی توانمندی اکوسیستم مرتعی مورد مطالعه و بالا بردن توان تولیدی آنها می شوند.
    کلیدواژگان: عملیات اصلاحی، توان اکوسیستم، روش LFA
  • بهرام بختیاری*، جواد بذرافشان، محمد جواد خانجانی صفحه 76
    در بین انرژی های نو، باد به عنوان یک انرژی تجدیدپذیر، پاک و ارزان توجه بسیاری از کشورهای جهان را به خود جلب کرده است. در این مطالعه، با هدف محاسبه پتانسیل انرژی باد در ایستگاه های کرمان، جیرفت و بم، از داده های اندازهگیری شده باد (سمت و سرعت) توسط دستگاه های هواشناسی خودکار مستقر در ایستگاه های مذکور استفاده شده است. فرآیند ثبت داده ها در بازه های زمانی 10 دقیقهای انجام شده و عمدتا سالهای 2008 لغایت 2010 را پوشش میدهد. برای این منظور تحلیلهای آماری عددی و برداری سرعت و جهت باد، تعیین برازیدهترین توزیع احتمال و محاسبه تابع چگالی توان باد در ایستگاه های منتخب انجام و مشخص گردید ایستگاه بم از نظر متوسط سرعت باد، درصد فراوانی باد غالب، ضریب تداوم سرعت باد و تابع چگالی توان باد برتری واضحی نسبت به دو ایستگاه دیگر دارد و بنابراین از نظر بهرهبرداری از انرژی باد در اولویت قرار گرفت. چگالی توان باد در ایستگاه بم 4/2455 ساعت در سال (چهار برابر ایستگاه کرمان و 24 برابر ایستگاه جیرفت) است.
    کلیدواژگان: چگالی توان باد، سمت باد، سرعت باد، استان کرمان
  • مصطفی زنگویی*، ل پارسا، سهراب محمودی، د جامی الاحمدی صفحه 86
    کندل گیاهی دارویی، صنعتی و علوفه ای متعلق به خانواده چتریان است که به دلیل بهره برداری های بی رویه در معرض نابودی قرار گرفته است. بذر کندل به دلیل داشتن خواب جوانه زنی اندکی دارد. به منظور شکستن خواب بذر این گیاه آزمایشی با 22 تیمار در قالب طرح کاملا تصادفی در 4 تکرار در آزمایشگاه های تکنولوژی بذر و تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند اجرا گردید. تیمارها شامل آبشویی به مدت 6 و 12 ساعت، خراشدهی شیمیایی با محلول اسید سولفوریک 80 درصد به مدت 5 و 10 دقیقه، نیترات پتاسیم 3/. درصد به مدت 72 ساعت، تیمارهای هورمونی جیبرلیک اسید (250، 500 و 1000 پی پی ام) و بنزیل آمینوپورین (1/. و 25/. میلی گرم بر لیتر)، سرمادهی مرطوب به مدت 20 و 35 روز در دمای 5+ درجه سانتی گراد و تیمارهای توام سرمادهی و هورمونی بودند. نتایج نشان دادند که اثر تیمارهای مذکور بر درصد، سرعت و میانگین زمان جوانه زنی و بنیه بذر کندل معنی دار بود (1% P). سرمادهی مرطوب عاملی ضروری برای شکستن خواب بذر کندل بود و هیچ کدام از تیمارهای فاقد سرمادهی منجر به جوانه زنی بذر نشدند. همچنین بهترین تیمار برای غلبه بر خواب بذر این گیاه تیمار تلفیقی 35 روز سرمادهی و جیبرلیک اسید 250 پی پی ام بود گرچه سرمادهی مرطوب به تنهایی نیز می تواند خواب بذر این گیاه را برطرف نماید.
    کلیدواژگان: خواب بذر، کندل، بنیه بذر، سرمادهی مرطوب، گیاهان دارویی
  • هدی سبهانی*، آرش ملکیان، سعید خداییان، سعید قره چلو صفحه 95
    تخمین بار رسوبات در طیف وسیعی از مسائل از قبیل طراحی مخازن سدها، انتقال رسوب و آلودگی در رودخانه ها و دریاچه ها، طراحی کانال ها و ارزیابی زیست محیطی پروژه ها به کار گرفته می شود. تاکنون روش های متعددی برای برآورد بار رسوبی در رودخانه با توجه به آزمایشات و تجربیات سایر نقاط جهان توسط صاحب نظران امر ارایه گردیده است؛ اما آنچه که مشهود است بیانگر اختلاف چشمگیر بین نتایج حاصله از روش های مختلف می باشد. همین امر ضرورت تجزیه و تحلیل مقادیر برآوردشده با فرمولهای مختلف و ارزیابی آنها در رودخانه را آشکار می کند. در تحقیق حاضر به منظور انتخاب مناسب ترین روش برآورد رسوب معلق در حوزه آبخیز حبله رود، داده های متناظردبی جریان - دبی رسوب در طی دوره آماری 1348 تا 1385 جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.داده های متناظر دبی جریان و دبی رسوب براساس دو مدل تفکیک شدند. در هر دو مدل رابطه بین مقادیر متناظر دبی آب و دبی رسوب براساس 6 روش آماری برآورد رسوب معلق(یک خطی، دو خطی، حد وسط دسته ها، فائو، ضریب پارامتری و ضریب غیر پارامتری) برقرار گردید. برای انتخاب روش مناسب برآورد رسوب معلق از میانگین خطای نسبی و انحراف از معیار استفاده گردید. نتایج نشان داد روش آماری حدوسط دسته ها در بین روش های آماری مورد آزمون دارای کمترین میزان مربعات خطا بوده و نسبت به سایر روش ها از اولویت و ارجحیت بیشتری برخورددار است و از بین دو مدل تفکیک داده ها، مدلی که تفکیک داده ها بصورت ماهانه است، دارای کمترین مقدار میانگین مربعات خطا بوده و به عنوان مدل مناسب در حوزه آبخیز حبله رود انتخاب شد.
    کلیدواژگان: رسوب، بار معلق، روش های آماری، میانگین خطای نسبی، حوزه آبخیز حبله رود
  • اسماعیل شیدای کرکج*، حسین بارانی، موسی اکبرلو، غلامعلی حشمتی، فرهاد خرمالی صفحه 107
    ترسیب کربن در اکوسیستم های زمینی، به عنوان یکی از موثرترین و ارزان ترین روش ها جهت مقابله با افزایش غلظت دی اکسیدکربن اتمسفری و گرم شدن کره زمین مطرح شده است. احیای مراتع مخروبه از طریق کاشت گونه های جدید، پتانسیل ترسیب کربن این اراضی را تحت تاثیر قرار می دهد، اما کاشت گونه های مختلف اثرات متفاوتی روی ترسیب کربن دارد. تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر کاشت دو گونه آگروپایرون الونگاتم و آتریپلکس لنتی فورمیس برای شناسایی گونه موفق تر در ترسیب کربن خاک در مراتع چپر قویمه استان گلستان انجام پذیرفت. از این رو اندازه گیری آزمایشگاهی کربن ذخیره ای در نمونه های خاک دو عمق زیر و مابین پایه -های مربوط به گونه ها (میکروسایت ها) در سایت های سه گانه آتریپلکس، آگروپایرون و شاهد انجام شد. نتایج مقایسه میزان کربن نشان داد احیای مراتع مورد مطالعه توسط آتریپلکس و آگروپایرون توانسته میزان ترسیب کربن خاک را به ترتیب 974/21 و 872/12 تن در هکتار افزایش دهد. عمل شخم زمین در مواقع کاشت آگروپایرون باعث شده که کربن کمتری نسبت به آتریپلکس در خاک حفظ شود. میکروسایت عمق دوم آتریپلکس به دلیل گسترش ریشه های طویل آن، ذخیره کربن بالاتری نسبت به آگروپایرون دارد. به طور کلی مقدار کربن با عمق رابطه غیر مستقیم داشته و عمق اول به دلیل ریزش لاشبرگ گیاهی روی خاک سطحی و ذخیره مقدار بیشتر کربن در خود، مهمترین عمق در ترسیب کربن محسوب می شود. میکروسایت زیر پایه و مابین پایه گونه آتریپلکس تفاوت معنی داری در کربن خاک داشته اما در مورد آگروپایرون به دلیلی نزدیکی پایه ها به هم، خاک میکروسایت زیر پایه و مابین پایه تفاوت معنی داری از لحاظ ذخیره کربن با هم ندارند. نتایج کلی، حاکی از آن است آتریپلکس به دلیل داشتن بیوماس بالا و عدم شخم زمین، گونه موفقتر بوده است و در خاک سایت آگروپایرون به منظور حفظ بیشتر کربن مخصوصا در عمق اول، نیاز مبرم به انجام عملیات حفاظتی خاک احساس می شود.
    کلیدواژگان: ترسیب کربن، خاک، احیای مراتع، آگروپایرون الونگاتم، آتریپلکس لنتی فورمیس، مراتع چپرقویمه
  • فرزاد پارسادوست*، ذبیح الله اسکندری، بابک بحرینی نژاد، محسن دهقانی صفحه 120
    مراتع از بزرگترین منابع اراضی در دنیا بوده و از اهمیت اقتصادی و زیست محیطی زیادی برخوردار میباشند. استفاده پایدار از این اراضی در توجه هر چه بیشتر به شاخصهای کیفیت خاک بوده، که در نهایت منجر به هر چه بهتر شدن محیط زیست خواهد شد. بدین منظور مطالعهای در سال 1389 در منطقه فریدن در استان اصفهان با هدف بررسی برخی از شاخصهای فیزیکی خاک در سه کاربری اراضی در دو مرحله از فصل رویش و در سه شیب انجام شد. کاربری های اراضی شامل مرتع، دیمزار رها شده و دیم در سه شیب 10-0، 20-10 و 30-20 و در دو فصل اردیبهشت و شهریور انتخاب گردیدند. انتخاب اراضی به گونه ای بود که حداقل 10 سال از تغییر کاربری آنها گذشته و از نظر زمینشناسی، پوشش گیاهی و نوع مدیریت یکسان بودند. نمونه های خاک سطحی (15- 0) سانتیمتر به صورت مرکب برای مشخص کردن وزن مخصوص ظاهری، نفوذپذیری، میزان رس جدا شده با آب، میزان سختی خاک سطحی بررسی و نیز مقدار فرسایش به وسیله باران ساز اندازه گیری شد. نتایج بدست آمده از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که جرم مخصوص ظاهری خاک دیمزار رها شده نسبت به دیم بیشتر و کاربری مرتع با پوشش گیاهی خوب با جرم مخصوص 15/1 گرم بر سانتی متر مکعب کمترین وزن مخصوص ظاهری را در بین سه کاربری نشان داد. بیشترین تخلخل در کاربری مرتع با پوشش گیاهی خوب دیده شد. بیشترین مقدار رواناب در کاربری دیمزار رها شده در شیب 30-20 درصد و در شهریورماه به مقدار 2197 سانتی متر مکعب در متر مربع دیده شد. از نظر رسوب بیشترین مقدار رسوب در کاربری دیم و در شیب 30-20 درصد و در شهریور ماه به مقدار 7/15 گرم در متر مربع دیده شد. بیشترین مقدار گل آلودگی در کاربری دیم به مقدار 3/20 گرم بر لیتر و در شیب 30-20 درصد و در شهریورماه دیده شد. نتایج بدست آمده از این پژوهش نشان داد مدیریت نامناسب و تغییر کاربری غیر اصولی سبب کاهش توان بهره دهی خاک در دراز مدت شده و اثرات بسیار نا مطلوبی را به جا خواهد گذاشت.
    کلیدواژگان: تغییر کاربری اراضی، مرتع، شاخصهای فیزیکی، رواناب، رسوب، گل آلودگی
  • صدیقه دادفر، علی اکبر نظری سامانی*، محمدرشا اختصاصی، محمدعلی زارع چاهوکی صفحه 131
    از اهداف این تحقیق بررسی توزیع گونه سیاه تاغ بر روی تپه های ماسه ای منطقه اشکذر استان یزد و بررسی رابطه ارتفاع تپه های ماسه ای با نحوه توزیع این گونه می باشد. جهت تشخیص نوع و فرم تپه های ماسه ای موجود در ارگ پس از مشخص شدن محدوده ارگ مورد بررسی با استفاده از تصاویر گوگل ارث و بازدید زمینی، نقشه اشکال رخساره های مختلف تپه های ماسه ای موجود در ارگ با توجه به جهت های باد غالب و اصلی منطقه و عوامل موثر در شکل گیری تپه ها تهیه شد. به منظور بررسی وضعیت پوشش گیاهی در ارتفاعات مختلف تپه -های ماسه ای از 48 ترانسکت نواری با طول 30 متر و پهنای نوار 20 متر استفاده شد. در داخل هر ترانسکت سه صفت تراکم، درصد تاج پوشش و ضریب شادابی تاغ اندازه گیری شد. نتایج بیان کننده وجود اختلاف معنی دار در سطح یک درصد در محدوده ارتفاعی دوسوم پایین دامنه روبه باد، یک سوم پایین دامنه پشت به باد و بخش بالایی دامنه می باشد. میانگین تراکم در دو سوم پایینی دامنه رو به باد بیش از 4 برابر یک سوم پایینی دامنه پشت به باد و تقریبا 14 برابر بخش بالایی دامنه می باشد. درصد تاج پوشش در دوسوم پایینی دامنه رو به باد بیش از 2 برابر یک-سوم پایینی دامنه پشت به باد و تقریبا 4 برابر بخش بالایی دامنه می باشد. حداقل شادابی به میزان 22 درصد و در بالای تپه های ماسه ای مشاهده می شود. با توجه به هزینه های نسبتا زیاد پروژه های تثبیت تپه -های ماسه ای خاصه در مواردی که نهال ها نیاز به آبیاری و مراقبت داشته باشند و از طرفی اهمیت تثبیت ماسه های روان، نتایج حاصل از طرح می تواند در چگونگی کاشت و استقرار گونه های گیاهی خاصه گیاه تاغ و کاهش هزینه ها و خسارات ناشی از فرسایش بادی موثر باشد.
    کلیدواژگان: پوشش گیاهی تپه های ماسه ای، تراکم تاغ، مورفومتری، یزد
|
  • M.H.Sadeghi Ravesh*, Gh. Zehtabian Page 2
    For advancing efficiency of control, reclamation, reconstruction project and for prevention of wasting limited resources, it is clear that in combat desertification projects, the method vacuum could consider different criteria and alternatives that are provided optimal alternatives according to systematic structure and group aspects. Because, this study is tried in framework Multiple Attribute Decision Making (MADM) for providing optimal alternatives in combat desertification. In this study the alternatives and criteria weight were assessed by using Delphi method and Shannon Entropy and with application of EC software, Then final preference for the alternatives was obtained with forming decision matrix in framework WSM method. Obtained results indicate that the alternative vegetation cover development and reclamation (A23 with priority coefficient of 0.2194, land usage unsuitable of reveres and conversion (A18) with priority coefficient of 0.2119 and change of irrigation pattern and execution of the methods with less water need (A33) were determined as the optimum combat desertification alternatives in region (Key words: Combat desertification, Multiple Attribute Decision Making(MADM) methods, Pire wise comparative,Weighted.
  • Y. Parvizi* Page 12
    Soil organic matter (SOM) is a key element in soil productivity and atmospheric carbon sequestration is sustainable approach for climate change mitigation. This research was conducted to determine the main factor controlling SOM in different land use, especially agricultural lands and evaluation the carbon sequestration potential in the Kermanshah province. For this means, artificial neural networks and decision tree was applied. For determining priority effects of physical and management factors sensitivity analysis was done. Results indicated that in agricultural lands, management related factors including, tillage related scenarios and straw management system dominantly controlled SOM contents. In rangelands and forest, by physical and management factors had equal effects on SOM variability. Analysis of the results indicated that by modifying tillage related factors especially avoid of moldboard plow and optimize straw management in agricultural lands, grazing control in rangelands and avoid deforestation in forests of the province, 30 8.2 and 7.1 million ton atmospheric carbon could be sequestered across the mentioned land uses.
    Keywords: Combat desertification, Multiple Attribute Decision Making(MADM) methods, Pire wise comparative, Weighted Sum Model (WSM
  • A.Rezaipoorbaghedar*, M. Hossein. H., M. Sadeghinia, H.R., Azimzadeh Page 19
    In order to optimum management of ecosystem of range, need details and relation between this details including soil and vegetation known. To determine the effect of some soil properties on species distribution of Eryngium bungei in Baghedar summer Bafgh region, Information of three types of vegetative plants were identified Artemisia aucheri - Eurotia ceratoides, Artemisia aucheri - Eryngium bungei and Artemisia aAucheri - Stipa barbata in the form of 20 plots were harvested for each type in the desert. After drilling 27 soil profiles and samples of 0-30 and 30-60 cm, the parameters pH, EC, CaCo3, organic carbon, CaSo4, gravel and soil classification grain distribution was determined in the laboratory. Analysis of variance showed that clay and CaCo3 in the soil first depth and CaCo3 in the soil second depth in three vegetation types with significant differences are. Principal components analysis on 16 soil variables and percent slope showed that the first principal component included percent slope, clay in the second depth and CaCo3 and sand in the first depth, explain 61% of the variations and the second components included sand in the second depth and electrical conductivity and organic matter in the first depth, explain 38% of the variations. The results show that Eryngium bungei be seen on soil with more clay in lower layer and more CaCo3 and less organic carbon and EC in upper soil layers.
    Keywords: Baghedar, Bafgh, Eryngium bungei, Principal components analysis, soil properties
  • E. Mahmoudabadi*, F. Sarmadianb, Gh. Savaghebic Page 28
    Geostatistic has both interpretation (variogram) and estimation (i.e. Kriging) tools for studying spatial variability of soil properties. The analysis of dependence is based on the structure of the semivariogram, which demonstrates the existence of spatial dependence is increasingly used in the assessment of spatial variability in agronomy. In this study, determined spatial variability of soil chemical and physical properties includes, texture, pH, soil organic Carbon, CaCO3, total nitrogen, C:N ratio and Electrical conductivity and was surveyed by using of geostatistics. Results showed that all of the studied properties except EC and total N, showed structural spatial variations. Ordinary Kriging as the best estimator used to interpolation of properties. According to the map and variogram analysis showed that the amount of organic carbon and carbon to nitrogen ratio affected by land use type and management practice such as irrigation and surface plowing of afforest area. Variation of The other properties was affected by soil natural condition effects. These results suggest that Kriged maps can be used for planning and Management Park.
    Keywords: Chitgar Forest Park, Spatial Variability, Soil properties, Geostatistics, kriging
  • A. Rezaei* Page 39
    Making rain water harvesting micro catchments systems for hoarding rainwater is one of the forward ways to supply water. Performance of these systems is affected by climate specially intensity, duration and frequency of rainfall events, time distribution and their technical specifications such as figure, area and runoff coefficient. By this means rainwater plots built with dimensions of 4m×5m with surface treatments of impediment, semi impediment and natural (undisturbed) with 4 blocks that located on eastern hillside with slope of 15 to 25 percent. Daily rainfall and likes produced runoff for period of 4 years and totally 68 daily rainfall events that caused runoff (at least at 1 plot of impediment treatment from 4 repetitions) were measured. Results showed that in semiarid climate, for average frequency of daily rainfalls with depth of equal or more than 1 and 5 mm for warm months (season of plants growth and production) include July, August and September were 1 for every 1 year and 1 for every 3 years respectively. So the threshold of daily rainfall for runoff occurrence due to treatments of impediment, semi impediment and natural respectively nearly were 2.1, 3 and 5 mm and average percentage of runoff coefficients 34.93, 3.81 and 0.68 for period of May to November of every year. Conclusion is that application of impediment rainwater catchments associated with runoff reserve systems from rainy months (April and May) and reserved water distribution systems in more water needy months of plants (July, August and September) is recommended.
    Keywords: Daily Rainfall, Rainwater Harvesting, Micro Catchment, Runoff Coefficient, Semiarid, Zanjan
  • F.Aghababaei*, M.Yousefi, F.Raeisi Page 50
    The scarcity of organic matter in agricultural soils of arid regions, especially orchards, is considered as one of the most important difficulties for yield production. Plant residue (substrate) quality added to soil would play a very important role in soil organic matter decomposition and nutrient cycling. However, very little is known about the effect of orchard little on microbial activities and biomass C. This experiment was conducted to determine effects of litter quality of different orchard plants on soil respiration and microbial activity and to estimate the decomposition rate of different organic residues during a 100 days incubation period. We arranged the experiment using a completely randomized design with three replicates. Four substrates including almond, walnut, grape and L-glutamine amino acid were mixed with a clay loam soil and the evolved CO2 was monitored for 100 days under controlled conditions. The results of this study showed that the addition of plant residues and amino acid resulted in a substantial increase (184-219%) in soil microbial activity measured as respiration. Decomposition rate and microbial respiration in plant-amended soils were significant too. Initially, there was an increase in soil respiration rate (219%) in soils treated with L-glutamine. However, soil respiration was not affected by L-glutamine at the end of incubation, indicating C could be a limiting factor for the activity of soil microorganisms. Microbial respiration in soils amended with almond litter was the highest (2310 mg kg-1) and in soils amended with grape litter was the lowest (2045 mg kg-1) at the end of incubation period. Significant differences in microbial respiration and biomass among various plant residues indicate that litter quality, especially N contents, play an important role in litter decomposition rates. In summary, significant differences occurred in residue decomposition affecting C and nutrient dynamics, and therefore crop productivity and atmospheric CO2 level.
    Keywords: Plant Residues, Substrate Quality, Microbial Respiration, Biomass, Calcareous Soils, Orchards
  • S.Salajegheh*, N.Khorasani, H.Mir Hosseini, Gh, Zahedi Amiri Page 57
    Contamination of ground water resources at the moment is one of the most important environment issues. this research carried out spatial distribution of some Groundwater Characteristics in Karaj city by using geostatistics. In order to information of 43 welle that by the water district of Tehran province in 2008 were harvested and qualitative analysis was done on it were used. After fitting the best variogram model to spatial structure data (SAR، EC، TDS، Cl، SO4) in software GS+ and investigation of accuracy interpolation methods, kriging, cokriging and IDW with different powers, spatial zonation maps in software ArcGIS were provided. Results showed increasing ground water contamination of the central and southern parts to northern and western half parts. the reason is that the geological structure and focus on urban areas in northern region in case study.
    Keywords: Geostatistics, Cokriging, ground water, Karaj city, Variogram, Kriging
  • A. Saadatfar*, E. Tohidi, M. R. Froozeh, Hanyeh Safari Page 68
    Knowing productive potential of habitat is essential to planning for optimum utilization of rangeland and provides better understanding of landscape function. Landscape function analysis (LFA) is a simple method of qualitative evaluation of natural ecosystem potential and its ability in arid and semi arid regions that use quickly measurable indices for evaluation of ecological function. This research was conducted to investigating effects of hoe sowing; contour furrowing, turkey nest and exclusion on qualitative indexes of rangeland ecosystem efficiency and LFA model was used to meet this aim. Length and width size of ecological paddock, bare soil between these areas, their number and eleven parameters of soil surface in three 100-meter transects were recorded and ecosystem functional indexes included infiltration, stability and nutrient cycle based on inherent characteristics of these eleven factors were determined. Stability, infiltration and nutrient cycle in exclusion area had meaningful differences comparing these indexes in the hoe sowing, contour furrowing and Turkey nest. Ecological patch of grass of grass related hoe sowed rangeland and ecological patch of shrub related turkey nested rangeland had higher mean than other ecological patches. Based on results obtained from this research, reform actions can improve qualitative indexes of rangeland ecosystem efficiency and increase productive potential of ecosystem.
    Keywords: Reform Actions, Rangeland Ecosystem Efficiency, LFA
  • B. Bakhtiari*, J. Bazrafshan, M. J. Khanjani Page 76
    Among new energies, wind as a renewal energy, clean and cheap energy has been regarded by most of countries around the world. In this study, based on the wind speed and wind direction data measured at the automatic weather stations of Kerman, Jiroft and Bam the wind energy potential were calculated. The data were recorded at the timescale of 10 minutes and they cover mainly the years 2008 till 2010. For doing this research, the scalar and vector statistical analyses of wind speed and wind direction, determination of best fit probability distribution, and calculation of wind power density were done at the selected stations. The results showed that the station of Bam from the viewpoint of average wind speed, the percentage of prevailing wind, the persistence coefficient of wind speed and finally, wind power density is superiority than the other stations. Then, in exploitation of wind energy the station of Bam places at the order one. The wind power density at this station is 2455.4 hours per year (i.e., four times of Kerman and 24 times of Jiroft).
    Keywords: Wind power density, Wind speed, Wind direction, Kerman province
  • M. Zangoie *, S. Parsa, M. Mahmoodi, J. Al Ahmadi Page 86
    Ammoniacum is a medicinal, industrial and forage plants of Apiaceae that has been destroyed due to excessive utilizations. Ammoniacum seeds have a little germination due to seed dormancy. In order to break seed dormancy an experiment with 22 treatments in a completely randomized design with four replications in seed technology laboratories of Birjand University Agricultural Research was carried out. Treatments were consisting of 6 and 12 hours of leaching, chemical scarification with sulfuric acid solution 80% for 5 and 10 min, potassium nitrate 0.3% for 72 hours, hormone treatments, gibberellic acid (250, 500 and 1000 ppm) and benzyl amino porine (0.1 And 0.25 mg per liter), prechilling for 20 and 35 days at +5 °C temperature, and combined prechilling and hormonal treatments. Results showed that the effect of treatments on percentage, rate, mean germination time and seed vigor of ammoniacum was significant (P>%1). prechilling was an essential factor for dormancy breaking of ammoniacum seed and none of the treatments without prechilling had no effect on germination. The best treatment to overcome seed dormancy was the integrated treatment of perchilling for 35 days and gibberellic acid with 250 ppm concentration. however alonely perichilling be able to breaking seed dormancy in this plant.
    Keywords: Seed dormancy, Ammoniacum, Seed vigor, Prechilling, Medicinal plants
  • H. Sobhani*, A. Malekian, S. Khodaian, S.Gharechelo Page 95
    Estimation of sediment load in a wide range of issues such as reservoirs designed dams, pollution and sediment transport in rivers and lakes, canals and evaluation of environmental design projects to be handled. So far, several methods for estimating sediment load in rivers according to the experiments and experiences of other countries by the experts are presented, but evident which indicating a significant difference between the results of methods is different. The same analysis necessary values estimated by various formulas and evaluate them in the river will reveal. In this research for determination of the most suitable method for estimating the suspended sediment in hableh rood basin, data of flow discharge and sediment discharge during years of 1969-2007 were collected and analyzed. Flow discharge and sediment discharge classified according two models. In models correlation between flow discharge and sediment discharge on the basis of six methods including: linear, multi linear, mean load within discharge classes, FAO correction factor, parametric and non-parametric correction factors were determined, relative mean of error and standard deviation used to computing best method of estimating the suspended sediment, The results showed that mean load within discharge classes and in comparison with the other tested methods, has the minimum mean of square error and this method has more important role and effect than the other method of estimating the suspended sediment and among two classification models, the monthly model which has the least of errors is selected as the best model in Hableh rood basin.
    Keywords: Sediment, Suspended Load, Statistical Method, Relative Mean of Error, Hablehrood Basin
  • E. Sheidai Karkaj*, H. Barani, Mousa Akbarlou, Gholamali Heshmati, Farhad Khormali Page 107
    Carbon sequestration in terrestrial ecosystems has been posed as one of the most effective and cheapest ways in combating with increasing atmospheric Co2 concentration and global warming. In these lands, rangeland rehabitation through planting new species affects carbon sequestration potential, but various species have different effects on carbon sequestration. This study was conducted to assess the role of planting Agropyron elongatom and Atriplex lentiformis in soil carbon sequestration and detecting successful species in soil carbon sequestration in Chapar ghoymeh rangelands of Golestan province. Thus laboratory measurements of reserved organic carbon were conducted in two soil depths of beneath and between plants bunch (micro sites) at triploid sites (Atriplex, Agropyron and control site). Results of comparing carbon amounts showed that rehabitation of these rangelands with Atriplex lentiformis and Agropyron elongatom could increase sequestrated carbon about 21.974 and 12.872 ton per hectare respectively. Land plowing in Agropyron site during planting season, has caused that lower carbon can be preserved in recent site rather other one. Also in micro sites of Atriplex lentiformis second soil depth, expanding of long roots has reserved high carbon in this micro site comparing to Agropyron elongatom second soil depth. In general, amount of carbon has indirect relation with depth and the first depth is important depth due to falling litter on it and consequently reserving more carbon. Carbon of micro sites soils at the shrubs beneath and between shrubs in Atriplex site, have significant difference, but in relevance with Agropyron micro sites there is no significant difference due to proximity of shrubs to each other. Overall results point out that Atriplex lentiformis was successful species due to its high biomass and non-tillage of land and it is necessary to protect soil, especially first depth, in Agropyron site to maintenance high value of carbon.
    Keywords: Sediment, Suspended load, Statistical method, Relative mean of error, Hablehrood Basin
  • F.Parsadost*, Z.A.Eskandari, B.Bahrini Nejad, M.Dehghasni Page 120
    Rangelands represents the largest land resource in the world and therefore are important from economy and environmental perspectives. Improper use of natural resources including soil causes its degradation and results in severe soil erosion. Therefore a study was conducted in Friedan in Isfahan province in 2010. The objective of this study was to compare selected soil physical indices in a rangeland with good vegetation cover (>20%), dry land forming and a degraded dry land form which is used in three slop (0-10, 10-20, 20-30). Land was selected in such a way that changes them for the past 10 years and the geology and vegetation types and manages the same. The composite surface (0-15 cm) soil samples to determine physical properties of soil such as particle density, bulk density and water disperse clay and hardness of surface soil. A rainfall simulator was run for 40 minutes whit 20+5 rainfall intensity to stimulate the amount of sediment, runoff and sediment concentration. Data was analysis with SAS and compared by Lsd test. The highest porosity was observed for pasture with good vegetation. Maximum gradient of 30 to 20 percent in the runoff for degraded dry land form in September 2197 to the amount of cubic centimeters per square meter was observed. The largest amount of sediment in dry land form and steep for 30 to 20 percent in the September to 15.7 grams per square meter was observed. The highest sediment concentration 20.3 grams per liter and a 30-20 percent dip in August was the season. Poor management and non-normative caused the reduce of soil productivity in the long term.
    Keywords: Land use change, Rangeland, Physical index, Runoff, Sediment, Sediment concentration
  • S.Dadfar, A.A.Nazari Samani*, M.Rasha Ekhtesasi, M.A.Zare Chahoki Page 131
    Sand dune is one of the most important features of wind erosion developed in arid and severe arid regions. Generally the angel of leeward section (20-35°) is more that windward slope. Due to strategic position of Ashkezar, in yazd province, the project of combating sand dunes movement was conducted in 1983 through implanting of Haloxylon aphyllum by Yazd natural resources office. The main aim of this paper is to investigate the effect of dunes high and morphology on establishment of Haloxylon in the Ashkezar Erg. The morphology map of Erg was extracted through interpretation of aerial photos and Google Earth satellite images and field observation. Vegetation sampling were done through 48 transects (30×20m) to inventory of vegetation cover on the surface of different sand dunes type. In this study vegetation density, cover and vitality index of established trees were estimated. Results indicate a significant difference (P<1%) between lower one-third and upper two-third of windward dunes high. Moreover field observation revealed that no vegetation have being established on the crest and upper part of sand dunes which can be addressed to wind velocity on the crest of sand dunes. On the lee ward side of dunes, the Haloxylon could fix the lower one-third part. According to the results it should be mentioned that to increase the efficiency of sand dunes and decrease the irrigation and supplementary cost of fixing projects the morphology of sand dunes should be taken into account.
    Keywords: Sand Ddunes Vegetation Cover, Density of Haloxylon, Morphometry, Yazd