فهرست مطالب

پژوهش های آبخیزداری - پیاپی 111 (تابستان 1395)

نشریه پژوهش های آبخیزداری
پیاپی 111 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/29
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نادیا کمالی، احمد صادقی پور* صفحات 2-8
    به منظور مشخص کردن عوامل تاثیرگذار بر تغییرات ذخیره کربن در کاربری های مختلف اراضی در اخترآباد، تیمارهای گوناگون از نظر نوع و سن کشت و استفاده از زمین، همچنین شدت های چرایی، شامل آتریپلکس 18 ساله با چرای شدید، آتریپلکس 18 ساله با چرای متوسط، آتریپلکس 18 ساله قرق، آتریپلکس 8 ساله با چرای کم، آتریپلکس 3 ساله با چرای متوسط، آتریپلکس 3 ساله با چرای کم، آتریپلکس 3 ساله قرق، آتریپلکس 2 ساله قرق، تاغ 8 ساله قرق، گندم دیم، جو آبی و شاهد (مرتع طبیعی) مورد آزمون قرار گرفت و پس از تعیین مقادیر کربن ذخیره شده و همچنین پاره ای از خصوصیات خاکی (در سه عمق) و گیاهی منطقه مورد مطالعه، مهم ترین عوامل موثر بر تجمع کربن در این تیمارها توسط آزمون تجزیه مولفه های اصلی و با کمک نرم افزارPC ORD تعیین شد. نتایج نشان داد که، بطور کلی مهم ترین عوامل مرتبط با ذخیره کربن در تیمارهای مختلف شامل رس عمق دوم و سوم و بیکربنات عمق دوم، همچنین ازت عمق دوم، هدایت الکتریکی عمق سوم، وزن اندام هوایی و کربن ریشه می باشد. مقدار کربن آلی در اراضی کشت جو آبی و آتریپلکس های 18 ساله قرق که دارای بیش ترین مقادیر کربن در بین تیمارها هستند، به شدت وابسته به رس و یون بیکربنات است و مقدار کربن در اراضی کشت آتریپلکس 8 ساله قرق وابستگی شدیدی به EC و کربن ریشه دارد.
    کلیدواژگان: ذخیره کربن، اخترآباد، تجزیه مولفه های اصلی، کاربری اراضی، قرق
  • علی موحدیان *، منوچهر چیت سازان صفحات 9-18
    سامانه های منابع آب در مناطق نیمه خشک به علت تغییرات اقلیمی و فعالیت های بشری آسیب پذیرتر هستند و براین اساس مدیریت موثر این منابع آب مستلزم شناخت روابط متقابل آب های سطحی و زیرزمینی در این مناطق می باشد. مدل های فراوانی برای شبیه سازی این پدیده وجود دارد که هریک مشکلات و نواقص خاص خود را دارد. هدف این تحقیق شبیه سازی جریان آب های زیرزمینی دشت گتوند- عقیلی توسط مدل مادفلو1، با استفاده از بسته رودخانه می باشد. ابتدا آبخوان در حالت ماندگار شبیه سازی گردید. سپس با استفاده از داده های سطح ایستابی مهر 1386 تا شهریور 1387، آبخوان گتوند- عقیلی در حالت ناماندگار واسنجی شد. در مرحله بعد مدل واسنجی شده در حالت ناماندگار، با استفاده از داده های سطح ایستابی مهر 1387 تا شهریور 1388 مورد صحت سنجی قرار گرفت. سپس ارتباط رودخانه کارون با آبخوان در سناریوهای مختلف مدیریتی شامل افزایش و کاهش سطح آب رودخانه در اثر بهره برداری از دو سد گتوند، و پیش بینی روابط متقابل آبخوان و رودخانه در دوره های خشک و ترسالی توسط بیلان بخشی2 مادفلو انجام گردید. به این منظور، رودخانه در محدوده مورد مطالعه به هفت زون تقسیم شد و بیلان آبی در آن ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشانگر زهکش بودن رودخانه در زون های شمالی و خصوصا مرکزی، و تغذیه ی آبخوان توسط آن در زون های جنوبی بوده و تبادلات بیشتر متاثر از نوسانات تراز رودخانه می باشد.
    کلیدواژگان: بیلان بخشی، ارتباط آبخوان و رودخانه، دشت گتوند- عقیلی، رودخانه کارون، مدل مادفلو
  • علی اکبر نظری سامانی، حسن خسروی، طیبه مصباح زاده، محمدرضا راهداری* صفحات 19-33
    رسوبات بادی در حدود 6 درصد از سطح زمین را تحت گستره خود قرار داده است که حدود 97 درصد آن در مناطق خشک قرار گرفته است و به طور متوسط حدود 20 درصد از مناطق خشک جهان به وسیله این رسوبات پوشیده شده است. شدت و جهت باد غالب می-تواند در رسوب گذاری تاثیرگذار باشد و در نهایت در شکل گیری تپه های ماسه ای بسیار مهم است. با توجه به این که رسوبات حمل شده توسط باد خسارات و اثرات زیان باری دارد لزوم بررسی آن ها از اهمیت قابل توجه ای برخوردار می باشد. در این تحقیق از روش فرایبرگر و با استفاده از نرم افزارهای 7.0 WR PLOT و 2013 MATLAB به ارزیابی رژیم بادی در منطقه ارگ بلند کاشان پرداخته شده است و از داده های بادسنجی پنج ایستگاه نزدیک به منطقه مورد مطالعه استفاده شد. نتایج (برآیند پنج ایستگاه) بیانگر حاکمیت بادهای شرقی-غربی می باشد و هر یک از ایستگاه ها یک نوع رژیم بادی را نشان می دهند. درصد فراوآنی بادهای آرام به ترتیب در ایستگاه های جنگلبانی (77/32)، قم (05/40)، گرمسار (83/44)، اردستان (15/50) و کاشان (04/77) افزایش می یابد. بعد از بادهای آرام در منطقه بیشترین فراوانی مربوط به کلاس 11-7 نات است در حالیکه کلاس 17-11 نات (شاخص فرسایندگی 6/992) موثرترین کلاس فرسایش بادی در منطقه است. ایستگاه جنگلبانی بادرود با 81/441 واحد برداری و ایستگاه کاشان با 02/40 به ترتیب بیشترین و کمترین پتانسیل حمل ماسه را نشان دادند. مقایسه تطبیقی یافته های این پژوهش با بررسی های دیگر مناطق جهان بیانگر این است که پتانسیل حمل ماسه در محدوده ارگ بلند کاشان زیاد نیست و در حالت کلی می توان گفت که در کلاس کم-متوسط قرار گرفته و بیشترین تطابق نوع رژیم بادی ( DPt و UDI) در نزدیکی ایستگاه کاشان و جنگلبانی بادرود در قالب تپه های خطی و عرضی مشاهده شد. همچنین یافته ها نشان دهنده این است که بین نتایج حاصل از محاسبات به شیوه فرایبرگر و کلاس های سرعت نسبت به نرم افزار گلماسه نما (3.0 Sand Rose Graph) به صورت کامل تطابقی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: پتانسیل حمل ماسه، تپه های ماسه ای، رژیم بادی، فرایبرگر، کاشان
  • کاظم صابر چناری*، هیراد عبقری، مهدی عرفانیان، مرضیه قادری، حسین سلمانی، امید اسدی نلیوان صفحات 34-43
    در علم مدیریت منابع آب، بهره برداری بهینه از سیستم های آبی موجود از جمله سدها، روز به روز اهمیت بیشتری می یابد به گونه ای که به دلیل محدود بودن منابع مالی، محدود بودن منابع آبی قابل استحصال و مشکلات زیست محیطی، بهینه سازی بهره برداری از این سیستم ها به تدریج جایگزین احداث سیستم های جدید می گردد. مسئله بهره برداری بهینه از منابع آب معمولا پیچیده، چندمتغیره و چندمحدودیتی است که حل آن ها نیاز به روش های بهینه سازی توانمند دارد. به همین دلیل محققین در این زمینه به دنبال استفاده از روش های کاوشی همچون الگوریتم ژنتیک بوده اند. در این تحقیق از الگوریتم ژنتیک به منظور بهره برداری بهینه از سد مخزنی مهاباد در شمال غربی ایران استفاده شد. تابع هدف تحقیق حداقل سازی اختلاف بین تقاضای آبی پایین دست و مقدار رهاسازی آب از سد در نظر گرفته شد. در ابتدا تحلیل حساسیت الگوریتم ژنتیک با در نظر گرفتن متغیرهای مختلف انجام شد. در ادامه مسئله مورد نظر با در نظر گرفتن احتمال کاهشی، جریان ورودی به سد برای یک دوره 24 ماهه در سناریوهای مختلف شبیه سازی شد. نتایج نشان داد که مدل بهینه سازی الگوریتم ژنتیک حتی در شرایط بحرانی از خشکسالی کارایی مناسبی داشته و مدل بهینه شده می تواند نیاز آبی پایین دست را تامین کند.
    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، روش های کاوشی، بهینه سازی، سد مخزنی مهاباد، ایران
  • قادر کریمی، حسن یگانه، حسن براتی*، فرهنگ قصریانی صفحات 44-52
    حد بهره برداری مجاز گیاهان مرتعی از عوامل اصلی و اساسی در تعیین ظرفیت چرا و به تبع آن مدیریت مرتع است که در شرایط آب و هوایی متفاوت، خاک های با حاصلخیزی متفاوت، ماه های مختلف فصل چرا و در درجات مختلف سلامت مرتع بسیار متغیر می باشد. هدف از این مطالعه تعیین حد بهره برداری مناسب برای گونهBromus tomentellus در منطقه کردان می باشد. در این تحقیق ابتدا یک منطقه مناسب و کلیدی به مساحت یک هکتار در مراتع کردان انتخاب گردید و در سال اول حصارکشی و قرق شد. از گونه مذکور 40 پایه انتخاب شد و سپس برداشت های شاهد، 25، 50 و 75 درصد تیمار بر روی آن ها اعمال گردید (هر 10 پایه یک تیمار). برداشت به صورت ماهیانه توسط قیچی باغبانی و در فصل چرای منطقه صورت گرفت. تاثیر بهره برداری با بررسی تغییرات ایجاد شده در خصوصیات فنولوژیکی، تولید علوفه و بذر، شادابی، مرگ و میر و سایر خصوصیات گونه گیاهی مذکور مطالعه شد. در نهایت داده های مربوط به تولید با طرح اسپلیت پلات با تجزیه مرکب در سال در نرم افزار SAS تجزیه گردید. نتایج مطالعات آماری اثرات سال و درصد برداشت بر تولید علوفه گونه مورد مطالعه نشان داد که اثر سطوح مختلف برداشت، سال های مختلف و اثر متقابل آن ها بر تولید علوفه در سطح یک درصد معنی دار می باشد. این امر نشان می دهد که در سال های مختلف با وضعیت آب و هوایی متفاوت میزان تولید متفاوت می باشد. با توجه به یافته های تحقیق حد بهره برداری مجاز 50 درصد از نظر سلامت گیاه در منطقه کردان برای گونه Bromus tomentellusمناسب تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: حد بهره برداری مجاز، Bromus tomentellus، تولید علوفه و کردان
  • نادیا کمالی، احمد صادقی پور*، پریا کمالی صفحات 53-63
    پوشش گیاهی را شاید بتوان مهمترین فاکتور تاثیرگذار در حفاظت خاک از فرسایش آبی و بادی دانست. مدیریت آگاهانه پوشش گیاهی، نیاز به اطلاعات دقیق و کافی از آن و ظرفیت های بانک بذر خاک دارد. از طرفی بررسی تغییرات ایجاد شده در پوشش گیاهی و بانک بذر خاک بعد از عملیات اصلاحی می تواند روند تغییرات حاصل از مدیریت را بیش از پیش نمایان سازد. رابطه بین این دو لزوم مطالعات بعد از عملیات اصلاحی را برجسته تر می کند. برای تعیین غنای گونه ای و تشابه پوشش سطحی و بانک بذر خاک، از مناطق آتریپلکس کاری شده 18 ساله قرق و منطقه قرق فاقد بوته کاری نمونه برداری صورت گرفت. نمونه برداری بانک بذر در پاییز 1389 به روش تصادفی سیستماتیک در طول 4 ترانسکت 200 متری در هر منطقه انجام شد. 5 پلات یک متر مربعی به فواصل 50 متری در طول هر ترانسکت (جمعا 20 پلات در هر منطقه) مستقر گردید. نمونه های خاک از دو عمق 5-0 و 10-5 سانتی متر بوسیله اگری به قطر 5/2 سانتی متر برداشت و به گلخانه منتقل و در بستر مناسب کشت گردیدند. همچنین بررسی و ثبت پوشش گونه های گیاهی در هر پلات در دو مرحله پاییز و بهار 1390، به روش تخمین انجام شد. تعداد گونه هایی که از خاک استحصالی از هر پلات در گلخانه جوانه زد و شناسایی شد، به عنوان غنای گونه ای آن نمونه به حساب آمد. از شاخص کیفی سورنسون جهت اندازه گیری تشابه بین بانک بذر خاک و پوشش گیاهی سطح زمین در هر پلات استفاده شد. برای مقایسه خصوصیات بانک بذر خاک شامل تشابه بانک بذر با پوشش روزمینی، غنای بانک بذر، کلاس های خوشخوراکی و اشکال زیستی بین دو منطقه از آزمون t غیر جفتی استفاده شد. جهت مقایسه هر کدام از خصوصیات بانک بذر خاک بین دو عمق هر منطقه از آزمون t جفتی استفاده شد. از آزمون تجزیه واریانس یک طرفه و دانکن جهت مقایسه کلاس های خوشخوراکی و اشکال زیستی در هر منطقه بطور جداگانه استفاده شد. نتایج نشان داد که در مورد تشابه بانک بذر خاک و پوشش روزمینی، همچنین غنای بانک بذر خاک درعمق 5-0 و 10-5 سانتی متری بین منطقه بوته کاری و فاقد بوته کاری اختلاف معنی دار وجود دارد. نتایج نشان داد که تشابه بانک بذر خاک با پوشش سطح زمین در منطقه بوته کاری برای عمق اول 60% و برای عمق دوم 24% و در منطقه فاقد بوته کاری برای عمق اول 84% و برای عمق دوم 40% است. تمامی کلاس های خوشخوراکی بین دو منطقه اختلاف معنی دار نشان داد. از بین اشکال زیستی به جز همی-کریپتوفیت ها باقی اشکال زیستی دارای اختلاف معنی دار بین دو منطقه بودند.
    کلیدواژگان: بانک بذر خاک، شاخص تشابه سورنسون، اشکال زیستی، کلاس خوشخوراکی
  • علیرضا مسجدی *، محسن مجتهدی صفحات 64-76
    استفاده از آبگیرهای جانبی همواره جهت تامین آب مورد نیاز بشر مورد توجه ویژه بوده است. آبگیر جانبی سازه ای است که به منظور انحراف آب از رودخانه ها برای مصارف آبیاری، ذخیره و اهداف صنعتی و غیره احداث می ‍شود. با توجه به اینکه رودخانه ها در بیشتر طول مسیر خود دارای انحناء هستند و همچنین به دلیل وجود جریان ثانویه، ساحل خارجی قوس رودخانه مکان مناسبی برای آبگیری محسوب می شود. به منظور کنترل جریان ورودی به آبگیر جانبی معمولا در ابتدای کانال آبگیر سرریز ورودی نصب می شود. در این تحقیق به منظور بررسی ضریب تخلیه سرریز ورودی به آبگیر جانبی در خم رودخانه ها، آزمایش هایی در یک کانال مستطیلی آزمایشگاهی با قوس 180 درجه از جنس پلاکسی گلاس در شرایط آب زلال و بدون رسوبات، اجرا شد. در این آزمایش ها تاثیر متغیرهای نسبت ارتفاع سرریز به عمق بالادست، محل آبگیر در قوس و عدد فرود جریان بر میزان ضریب تخلیه جریان در دهانه ورودی آبگیر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد در صورت مطرح نبودن ورود رسوبات تحتانی به داخل آبگیر، با افزایش عدد فرود و نسبت ارتفاع سرریز به عمق بالادست، ضریب تخلیه آبگیر کاهش می یابد. همچنین حداکثر ضریب تخلیه آبگیر در موقعیت 70 و 100 درجه و حداقل در موقعیت 30 و 120 درجه مشاهده شد.
    کلیدواژگان: آبگیر جانبی، سرریز ورودی، ضریب تخلیه، قوس 180 درجه
  • بررسی ارزش رجحانی گونه های مراتع نیمه استپی کردان به وسیله گوسفند نژاد فشندی
    صفحه 77
    تغذیه دام در مراتع طبیعی همواره با مشکل کمبود کمی و کیفی علوفه مواجه بوده است. برای پیشرفت کردن در مدیریت مراتع، درک بهتری از عوامل موثر بر انتخاب و ترجیح علوفه توسط دام ضروری است. از سوی دیگر برنامه ریزی مناسب در مرتع ایجاب می کند که مرتع داران علاوه بر تغییرات کیفیت و کمیت علوفه در زمان ها و مکان های مختلف، از ارزش رجحانی و تغییرات آن در طول فصل چرا نیز آگاهی داشته باشند. به منظور بررسی ارزش رجحانی گونه های مراتع نیمه استپی کردان به وسیله گوسفند نژاد فشندی از روش زمان سنجی استفاده شد. بدین نحو که در هر ماه یک روز بین یک تا دو ساعت بعد از ورود دام به مرتع که به تعادل نسبی در چرا می رسد ترجیحا30 دقیقه از چرای دام روی گونه ها فیلم تهیه و با انتقال به کامپیوتر زمانهای چرای هر گونه تعیین گردید. سپس داده های بدست آمده در هر سال به کمک نرم افزار SAS در محیط طرح آزمایشی بلوک کامل تصادفی با تجزیه مرکب در سال مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت و با استفاده از آزمون چند دامنه ای دانکن میانگین ها مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که اثر گونه بر روی صفت ارزش رجحانی در سطح 1% معنی دار می باشد. براساس نتایج گونه Bromus tomentellus در دوره اردیبهشت و خرداد بیشترین زمان چرا را به خود اختصاص داده است. که با گونه های Stipa hohenackeriana و Ajuga chamaecistus اختلاف معنی داری ندارد. گونه های Amygdalus lacyioides، Asperula glomerataوAchillea millefolium نیز از نظر ارزش رجحانی تقریبا« مشابه هستند و در نهایت سایر گونه ها نیز در گروه سوم قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: ارزش رجحانی، زمان سنجی، گونه های مرتعی، گوسفند
  • تاثیر پلیمرهای سوپرجاذب بر میزان نگهداشت رطوبت در مکش های مختلف دو خاک با بافت متفاوت
    صفحه 78
    یکی از راهکارهای مقابله با کمبود منابع آب و بحران خشکسالی به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک، استفاده از پلیمرهای سوپرجاذب رطوبت است. تحقیق حاضر به بررسی تاثیر پلیمرهای سوپرجاذب بر رفتار رطوبتی دو خاک با بافت مختلف می پردازد. به این منظور، آزمایش ها به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل؛ دو نوع پلیمر جاذب رطوبت (تراوات و استاکوزرب)، هر یک در پنج سطح (صفر، 2، 4، 6 و 8 گرم در کیلوگرم خاک) و دو خاک با بافت مختلف (شنی لوم و لوم شنی) بود. پس از اعمال تیمارها، میزان رطوبت در 7 مکش شامل؛ صفر (اشباع)، 3/0، 5/0، 1، 5، 10 و 15 بار اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که در همه مکش ها، نوع سوپرجاذب، سطح مصرف و همچنین بافت خاک تاثیر معنی داری در سطح یک درصد بر میزان نگهداشت رطوبت دارد. کاربرد پلیمرهای سوپرجاذب در خاک شنی لوم نسبت به خاک لوم شنی افزایش بیشتر نگهداشت رطوبت را به دنبال داشت. همچنین در تمام مکش ها با افزایش سطح مصرف پلیمر، میزان نگهداشت رطوبت نسبت به تیمار شاهد، افزایش یافت. از طرفی، بیشترین میزان افزایش نگهداشت رطوبت، در دامنه مکش 3/0 تا 5/0 بار مشاهده شد. در خاک شنی لوم، مصرف بیشترین سطح تراوات و استاکوزرب باعث افزایش رطوبت به ترتیب بین 4/182 تا 7/197 و 4/156 تا 1/166 درصد نسبت به تیمار شاهد گردید در حالی که، این مقادیر برای خاک لوم شنی، به ترتیب بین 84/47 تا 71/54 و 24/36 تا 82/37 درصد بدست آمد. این نتیجه دلالت بر کارایی بیشتر تراوات نسبت به استاکوزرب به خصوص در خاک شنی لوم دارد. نتایج همچنین حاکی از این بود که با افزایش سطح مصرف سوپرجاذب، درصد منافذ در دامنه اندازه بین 60 تا 100 میکرون افزایش بیشتری نسبت به سایر منافذ می یابد.
    کلیدواژگان: منحنی مشخصه رطوبتی، پلیمر جاذب رطوبت، تراوات، استاکوزرب
  • بررسی تغییرات ماهانه و سالانه تولید و مصرف علوفه گونه مرتعیChrysopogon aucheri در جونگان گنو- استان هرمزگان
    صفحه 79
    مقدار تولید علوفه در مرتع در زمان های مختلف فصل چرا و در ماه های مشابه سال های مختلف متفاوت است. در شرایط کنونی ظرفیت چرا برای یک بار در طول فصل چرا که مصادف با بیشینه رشد گیاهان مرتعی است محاسبه می شود. این امر سبب می شود شمار دام بیش تری در طول فصل چرا وارد مرتع شده و در نتیجه موجب تخریب بیش تر مرتع می گردد. چون امکان اندازه گیری تولید مرتع در ماه های مختلف فصل چرا در هر سال میسر نیست، بنابراین، لازم است مقدار علوفه تولید شده در ماه های فصل چرا و در چند سال اندازه گیری و بر اساس آن ظرفیت چرای درازمدت گونه های کلیدی مرتع محاسبه گردد. هدف این بررسی، تعیین تغییرات فصلی تولید و مصرف علوفه گونه Chrysopogon aucheri (Boiss.) Stapf در ماه های فصل رویش در سال های مختلف است. این پژوهش در تیپ گیاهی Gymnocarpos decander-Euphorbia larica در ارتفاع 265 متر از سطح دریا در منطقه جونگان گنو در 40 کیلومتری بندر عباس، به مدت 4 سال اجرا شد. برای این منظور تولید پایه های این گونه در داخل قطعه محصور شده یک هکتاری، با فواصل یک ماهه تا رکود رشد گیاه اندازه گیری شد. در بیرون قطعه محصور نیز میزان باقیمانده تولید پایه های انتخاب شده نیز اندازه گیری و از تفاضل آن از تولید در داخل قرق، میزان مصرف گونه تعیین شد. علوفه تولید و مصرف شده در هوای آزاد خشک و با نرم SAS آنالیز شد. نتیجه بررسی نشان داد که به سبب تغییر پذیری بالای بارندگی ماهانه و سالانه در منطقه، تولید و مصرف علوفه این گونه در ماه ها و سال های مختلف، در سطح 1% اختلاف معنی داری با یکدیگر دارند.
    کلیدواژگان: تولید، مصرف، گونه مرتعی، Chrysopogon aucheri، بندرعباس
|
  • N. Kamali, A. Sadeghipour * Pages 2-8
    According to determine the factors influencing carbon storage in different land uses in Shahriar, different treatments of cultivation, age and land use, also grazing intensities were selected. These treatments included 18-year old Atriplex exclosure, mean and high grazing intensities, 8-year old Atriplex mean grazing intensity, 3-year old Atriplex exclosure and mean grazing intensity, 2-year old Atriplex exclosure, 8-year old Haloxylon exclosure, rain fed wheat, irrigated barley and control treatment (natural rangeland). after specifying the amount of carbon stored in ecosystem, also some soil and plant properties of study area, the most important factors associated with carbon storage, were tested using PCA test and PC ORD software. Results showed that the most important factors influencing carbon storage are clay of the 2nd and 3rd depth and HCO3 of 2nd depth, also N of 2nd depth, EC of 3rd depth, above ground biomass weight and root carbon. Irrigated barely and exclosure of 18 year old Atriplex fields have the most carbon content, which depends on clay and HCO3, on the other hand, Carbon is related to EC and root carbon in exclosure of 8 year old Atriplex fields.
    Keywords: Carbon storage, Shahriar, principal component analysis (PCA), land use, Exclosure
  • A. Movahedian *, M. Chitsazan Pages 9-18
    In semi-arid regions water resources systems are more vulnerable due to climate change and human activities, and based on this, knowing the basics of interaction between groundwater and surface water is essential for effective management of water resources in these regions. There are several models to simulate this phenomenon, each of which has its own problems and shortcomings. This study aims to simulate groundwater flow in Gotvand - Aghili plain using the River Package of MODFLOW model. First, aquifer was simulated in steady state. Then, using the data of water table from October 2007 to September 2008 the aquifer was calibrated in the unsteady-state. Next, by using the calibrated model in unsteady-state and data of water table from October 2008 to September 2009, the model was verified. After that, the interactions between aquifer and Karun River in different scenarios including the impacted of two dams Gotvand and predicting the interaction of aquifer and the river during the dry and wet periods was investigated by zone budget method in modflow. Afterward, the Karun river reach in the study area was divided into seven zones and water balance was assessed in each of them. Results indicate that the river is draining the aquifer in the northern and especially central parts of the plain and recharging it in the southern zones. Aquifer – river exchanges are mostly affected by the river water level fluctuations.
    Keywords: Zone Budget, Aquifer-River Interaction, Gotvand-Aghili Plain, Karun River, MODFLOW Model
  • A. A. Nazari Samani, H. Khosravi, T. Mesbahzadeh, M. R. Rahdari * Pages 19-33
    Aeolian sediments are in 6 percent of land and 97 percent of them are in arid land. On average, about 20 percent of the arid regions of the world are covered by these. Prevailing winds can shift sand dunes and affect their accumulation. According to sediments have damage and harmful effects on the living then study of this subject is significant importance. In this research with Fryberger method and used of WR PLOT 7.0 and MATLAB 2013 software in order to assessment of wind regime as well as used from anemometer data of five station near Kashan ERG. Results indicate that east-west winds are dominant and each station shows a kind of wind regime. The frequency of calm winds increases respectively in station of Jngalbani (32.77), Qom (40.05), Garmsar (44.83), Ardestan (50.15) and Kashan (77.04). After calm winds in the area, the most of class is 11-7 Knot, while the most effective class is 17-11 knots (992.6 Erode Index) for wind erosion in the region. Jangalbani station with 441.81 VU and kashan station with 40.02 VU are the highest and lowest quantity of sand drift potential in the region. Comparative studies on various stations in the world according to sand drift potential in the area indicated that kashan ERG is not hazardous then in general, could say that it located in the low-middle class. And the formed of linear and transverse dunes near Kashan and Jangalbani station following a global trend. Result show taht there is note full compliance beatwen Fryberger method and Sand Rosr Graph 3.0 software.
    Keywords: Sand Drift Potential, Sand Dunes, Wind Regime, Fryberger, Kashan
  • K. Saber Chenari *, H. Abghari, M. Erfania, M. Ghaderi, H. Salmani, O. Asadi Nalivan Pages 34-43
    In the management water resources science, optimal Operation of existing water systems, such as dams, every day is more important. Due to budget and operational water resources limitations and environmental problems, optimize operation of these systems are gradually replaced by new systems are constructed. Optimal Operation of water resources is a Complex, nonlinear, multi-constraint and multidimensional optimization Problem, so to solve them robust optimization techniques needs are needed. In this study Genetic Algorithm optimization has been used in operation of the Mahabad reservoir Dam in Northwest of Iran. The objective function is minimization of difference between downstream monthly demand and release. Early; Sensitivity analysis of GA model performed by considering of various parameters. Then the method was applied considering the reduce probability of inflow to dam for period 24months in the different scenarios. The results show that, the critical condition of drought could managed by the GA model, the optimized model could satisfy downstream watery demand.
    Keywords: Genetic Algorithm, Heuristic methods, Optimization, Mahabad Dam reservoir, Iran
  • Gh. Karimi, H. Yeganeh, H. Barati *, F. Ghasriani Pages 44-52
    Maximum allowable operating range of plants in different climatic conditions, fertile soils with different months in different seasons and in different degrees, because the pasture health is very variable. The purpose of this study was to determine the extent of utilization of Kordan key and the pastures are important. In this first region and a key area of ​​one hectare in area Kordan and In the first year and was grazed, and fencing. Selected and removed from any of 0, 25, 50, 75% and control is exercised (a basic 10 treatments). Monthly by the clipper and the area is grazing season. Effective utilization of changes in the phenological characteristics, forage and seed production, vitality, mortality and other characteristics of selected plant species is. Finally, the combined analysis of data with a split plot design in SAS software was analysed. Results of studies of the effects on forage production and harvest of Bromus tomentellus species studied showed The effect of different levels, different years, and their interactions on the production level is a significant percentage. This shows that in different years with different weather conditions of production are different. According to the research findings, permissible utilization limit of 50 percent in the aspect of plant health was found suitable in the Kordan region.
    Keywords: Allowable use, Bromus tomentellus, forage yield, Kordan
  • N. Kamali, A. Sadeghipour *, P. Kamali Pages 53-63
    Plant cover may be the most important factor in conserving the soil from water and wind erosion. Wise management of plant cover needs accurate and sufficient information from vegetation and soil seed bank capacity. Evaluation of changes in vegetation and soil seed bank after a restoration operation can show the role of land management. The relation between these two, indicates the necessity of study the areas after restoration operation. To determine the species richness and similarity of plants and soil seed bank, sampling was done in ungrazed 18 year old Atriplex cultivated area and natural exclosure non-cultivated area. In the fall of 2010 randomized-systematic sampling of seed bank was conducted along four 200 m transects in each region. Five one-square-meter plots with 50 meter intervals along each transect (total of 20 plots in each region) were deployed. Soil samples from the depth of 0-5 and 5-10 cm were collected using auger and transferred to the greenhouse for planting in the proper beds. Plant cover was also estimated and recorded in the fall and spring of 2011 in each plot. Sorenson’s quantitative index was used to measure the similarity between soil seed bank and vegetation cover in each plot. To compare the characteristics of soil seed bank, containing seed bank similarity to vegetation, seed bank richness, palatability classes and life forms, between two regions, unpaired t-test, and between two depths of each region paired t-test were applied. One-way ANOVA and Duncan’s test were used separately to compare the palatability classes and life forms in each region. The results showed that, similarity of plant cover and soil seed bank, also soil seed bank richness in the depths of 0-5 and 5-10 cm had significant difference between planted and non-planted areas. The results also showed that similarity of soil seed bank and plant cover in the planted area is 60% for the first depth and 24% for the second depth. It’s 84% in the first and 40% in the second depth of non-planted area. All palatability classes showed significant difference between two regions. All kinds of life forms except Hemicryptophytes had significant difference between two areas.
    Keywords: Soil seed bank, Sorensen similarity index, Life forms, Palatability class
  • A. R. Masjedi *, M. Mojtahed Pages 64-76
    Application of lateral intakes has been always considered by human for water supply. The lateral intake is a structure constructed to divert the water from Meandering Rivers for irrigation, storage and industrial purposes, etc. Given that rivers have curvatures in most of their path and also due to secondary flows, external shore of river bend is a good place for intake. An influent weir is constructed at the beginning of intake channel to control the inflow to lateral intake. In this study, to examine the influent weir discharge coefficient to the lateral intake at the river bend, some experiments were conducted in a laboratory rectangular channel with a 180-degree arc made of Plax glass in clear water conditions and without sediments. In these experiments, the effect of variables to the height of the weir at the upstream depth, catchment area at the bend and the Froude number on discharge coefficient of the flow at the inlet span of the intake was studied. The results show that if the bottom sediments inlet to the intake was not proposed, by increasing the Froude number and weir height ratio to the upstream depth, the intake discharge coefficient decreases. The maximum intake discharge coefficient was also observed at 70 and 100 degrees, and at least in 30 and 120 degrees.
    Keywords: Lateral Intake, influent weir, Discharge coefficient, 180-degree bend
  • Studying preference value of semi-steppe rangeland species of Kordan by Fashandy sheep using timing method
    Page 77
    Animals feed on natural pastures has always been faced with shortages of forage quality and quantity. For making progress in rangeland management, a better understanding of factors affecting the choice of preferred forage by livestock is essential. Proper planning requires that the range management in addition to changes in forage quality and quantity in different times and places, the preference value and its changes during the season because they are well aware. In order to check the value of semi-steppe vegetation species preferred by Fashandy sheep timing method was used. The manner in which any one day between one and two hours after the arrival of the cattle to pasture in the equilibrium relative because it is preferably 30 minutes of grazing on species film preparation and transmission of computer time grazing any set. Then the data obtained each year using SAS software in a randomized complete block design experiment consisting in the analysis were analyzed using Duncan's multiple domain averages were compared. It can be generally stated that the mean value of the preferred species are significantly different. Based on these results because Bromus tomentellus in Ordibehesh and Khordam months maximum time allotted to that species, Stipa hohenackeriana and Ajuga chamaecistus no significant difference. Species of Amygdalus lacyioides, Asperula glomerata and Achillea millefolium preference value of approximately "are similar in other species were also in the third group.
    Keywords: Value preference, timing method, pasture species, Sheep
  • Effect of superabsorbent polymers on moisture retention of two contrasting soils at different suctions
    Page 78
    One of the strategies to combat water resources deficiency and drought crisis, especially in arid and semiarid region is superabsorbents application. This study investigates the influence of some polymers on moisture behavior of two different soils. For this purpose, the experiments were carried out as factorial based on complete randomized design, with three replications. The treatments were included of two types of polymer (Tarawat and Stockosorb), each in five levels (0, 2, 4, 6 and 8 g/kg soil), and two soil textures (loamy sand and sandy loam). After treatment preparation, soil moisture content was measured at 7 suctions of 0, 0.3, 0.5, 1, 5, 10 and 15 bars. The results showed that for all suctions, the type of polymer, level and soil texture had significant influence (P
    Keywords: Soil moisture characteristics curve, Superabsorbent polymer, Tarawat, Stockosorb
  • Study the monthly and annual changes of the forage production and consumption of the Chrysopogon aucheri in the Jevengane Genou Rangelands of the Hormozgan Province
    Page 79
    The amount of forage in the rangelands at different times during the grazing season and in the same year is different. In current conditions, grazing capacity is calculated once for grazing season which may coincides with the maximum production of the range plants. It causes many more livestock entrance during the grazing season in to the rangelands and the result is damaged pastures. The possibility of measuring rangelands production in different months of every year is not possible. Therefore, it is necessary to estimate the amount of forage production during the months of the grazing season, in a few years In order to calculate the long term grazing capacity of rangelands. The aim of this research is determine the seasonal changes in forage production and utilization of range plant Chrysopogon aucheri in during the growing season of the different years. The study area located at 265 meters above sea level far from about 40 kilometers from Bandar Abbas, in the Jevengane Genou. Vegetation type of area is Gymnocarpos decander-Euphorbia larica. For this purpose, inside the enclosure, the forage production of this species was measured every month in growth season. In outside the enclosure the remain forage production is measured and subtracted it from the forage production of inside the enclosure for estimating of consumed forage. The amount of forage production and consumption, after drying in the open air, was weighed and analysed with SAS soft ware.The results showed that, due to the high variability of monthly and annual rainfall, forage production and consumption of this key species in the study area, at the different months and years, have significant difference with each other.
    Keywords: Production, consumption, range species, Chrysopogon aucheri, Bandar Abbas