فهرست مطالب

پژوهش های آبخیزداری - پیاپی 114 (بهار 1396)

نشریه پژوهش های آبخیزداری
پیاپی 114 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پژوهشی و سازندگی
  • حامد روحانی *، سودابه قره محمودلو، طهمینه ترکاشوند، مجتبی کاشانی صفحات 2-13
    تغییر کاربری اراضی بر ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک و در نتیجه آن بر مولفه های هیدرولوژیکی مانند حجم روان آب و غلظت رسوب تاثیر می گذارد. اطلاعات کمی درباره تغییر پذیری زمانی این مولفه های هیدرولوژیکی در کاربری ها و شدت بارش های مختلف وجود دارد، لذا هدف از این تحقیق بررسی اثر کاربری های مختلف اراضی بر زمان شروع روان آب، حجم روان آب و غلظت رسوب در دو شدت انتخابی است. به این منظور با استفاده از شبیه ساز باران اثر دو شدت بارش 51 و 86 میلی متر بر ساعت در چهار کاربری مرتع، عدس، کاه و کلش و زمین بایر در پلات یک متر مربعی در ایجاد روان آب و رسوب در پایگاه تحقیقاتی دانشگاه گنبد مورد بررسی قرار گرفت. هم چنین تغییرات زمانی میزان روان آب و غلظت رسوب برای مدت 30 دقیقه در فواصل زمانی 6 دقیقه برای هر کاربری اندازه گیری شد. نتایج تحقیق حاکی از تفاوت معنی دار زمان شروع روان آب، حجم روان آب و غلظت رسوب در سطح احتمال پنج درصد در دو شدت بارش مورد مطالعه با توجه به نوع کاربری بود. حجم روان آب و غلظت رسوب در همه ی بازه های زمانی مورد بررسی در سطح احتمال پنج درصد تفاوت معنی داری داشت. حجم روان آب در کاربری های مختلف در شدت های بارش 51 و 86 میلی متر بر ساعت به ترتیب از 3/2 تا 24 لیتر و از 38/6 تا 8/46 لیتر در 30 دقیقه متغیر بود. هم چنین غلظت رسوب در شدت بارش 86 میلی متر بر ساعت به ترتیب در کاربری مرتع، عدس، کاه و کلش و بایر 59/0، 63/0، 16/1 و 85/1 گرم در لیتر و در شدت بارش 51 میلی متر به ترتیب 35/0، 48/0، 79/0 و 26/1 گرم در لیتر بود. در دو شدت بارش مورد بررسی، اختلاف میانگین حجم روان آب و غلظت رسوب در کاربری های مطالعه شده با آزمون T- استودنت نشان دهنده تفاوت معنی داری بود. هم چنین نتایج آزمون T- استودنت نشان داد که حجم روان آب به غیر از کاربری عاری از پوشش، در بقیه کاربری های مورد مطالعه تفاوت معنی داری در سطح %5 دارند و غلظت رسوب فقط در پلات کاربری مرتع در سطح %5 اختلاف معنی داری دارند
    کلیدواژگان: شبیه ساز باران، پاسخ هیدرولوژیکی، فرسایش، گنبد
  • اسماعیل دودانگه*، محمدتقی ستاری، ابوالقاسم دادرسی سبزوار، محمدباقر ناطقی صفحات 14-24
    کنترل و ذخیره سازی سیلاب ها از جمله فاکتورهای بسیار مهم در جلوگیری از روند بیابان زایی به خصوص در مناطق خشک و نیمه خشک کشور می باشد. هدف از انجام این تحقیق شناسایی مناطق مناسب پخش سیلاب با استفاده از شبکه استنتاج فازی و تکنیک های سنجش از دور و GIS می باشد. در این تحقیق حوزه آبریز داورزن به عنوان یکی از سیل خیزترین حوضه های شمال شرق کشور از جهت موقعیت استراتژیک و قرارگیری اراضی کشاورزی سازمان اتکا انتخاب گردید. نقشه های موضوعی مختلف شیب، نفوذپذیری، پتانسیل تولید آلایندگی سازندها، حجم رواناب، عمق آبرفت با مقیاس 1:50000 به عنوان ورودی جهت آنالیز در بسته نرم افزاری ArcGIS 9.3 انتخاب شدند. نقشه کاربری اراضی نیز پس از انجام مطالعات میدانی و تعیین نقاط تعلیمی با استفاده از تصاویر ETM+سال 2002 در نرم افزار ENVI4.8 تهیه شد. جهت وزن دهی و تلفیق لایه های اطلاعاتی از روش شاخص همپوشانی، منطق بولین و مدل منطق فازی استفاده گردید. در این تحقیق روش فازی گاما 9/0 و روش شاخص هم پوشانی به علت دارا بودن بیشترین میزان هم پوشانی با عرصه های کنترل (به ترتیب 5 و 4 درصد) به عنوان بهترین روش انتخاب گردیدند. بررسی نقشه ها حکایت از نامناسب بودن مخروط افکنه بالادست اراضی کشاورزی سازمان اتکا داشت. چراکه به دلیل وجود سازند حساس به فرسایش در خروجی حوضه رسوبات مارنی در مخروط افکنه پایین دست انباشته گردیده و این منطقه را از نظر اجرای عملیات پخش سیلاب ناممکن ساخته است.
    کلیدواژگان: منطق بولین، شاخص هم پوشانی، مدل منطق فازی، حوزه آبریز داورزن
  • امیر هوشنگ احسانی * صفحات 25-34
    اشکال متفاوت از تپه های ماسه ای حدود 20 درصد از سطح بیابان های جهان را پوشانده، که زمین ریخت شناسی آن ها همواره از دیدگاه های مختلف مورد توجه بوده است. روش های سنتی نقشه برداری زمین ریخت شناسیک کیفی و یا بر پایه ی عملیات های میدانی، به دلیل شرایط خاص و دشوار حاکم بر بیابان ها بسیار زمان بر و پرهزینه است. به ویژه زمانی که منطقه ای منحصر به فرد نظیر دشت لوت شامل تپه های بزرگ ماسه ای در مقیاسی بزرگ تحت بررسی قرار گیرد، روش های سنتی به دلیل عدم امکان بازدید صحرایی و دسترسی به منطقه دارای دقت مطلوبی نخواهد بود. در این مطالعه تپه های عظیم ماسه ای بخش شرقی دشت لوت با پستی و بلندی ویژه، به وسیله ی یکی از روش های شبکه های عصبی مصنوعی تحت عنوان الگوریتم خودسازمانده مطالعه گردید. در این مطالعه ابتدا 22 پارامتر مورفومتریک نمای اول، نمای دوم و نمای سوم از آخرین نسخه ی داده های رقومی ارتفاعی رادارSRTM/X با گرید سایز 1 قوس ثانیه (بزرگنمایی معادل 30 متر) بر اساس برنامه نویسی و با کمک برازش یک سطح درجه دوم و درجه سوم محاسبه گردید. سپس پارامترهای موثر در طبقه بندی و تعداد کلاس های متناسب منطقه بر اساس ضرایب کمی OIF و DBI تعیین گردید. پارامترهای بهینه ی مورفومتریک همراه با باندهای سنجنده ی ETM+ به تاریخ 2001 جهت طبقه بندی با الگوریتم شبکه ی خودسازمان ده مورد استفاده قرار گرفت و نتایج با استفاده از اطلاعات موجود و نقشه های پستی و بلندی مقایسه گردید. نتایج حاصل نشان داد که شبکه ی خودسازمان ده به عنوان یک الگوریتم نظارت نشده ی شبکه های عصبی مصنوعی در تلفیق پارامترهای مورفومتریک و داده های ماهواره ی لندست برای تحلیل لندفرم های بیابان با مقیاس ها و توان های تفکیک متفاوت بسیار کارآمد می باشد.
    کلیدواژگان: لندفرم بیابان، لوت، تپه های ماسه ای، داده های ماهواره ای، SRTM
  • احمد صادقی پور*، پریا کمالی، نادیا کاظمی صفحات 35-44
    پوشش گیاهی را شاید بتوان مهمترین عامل تاثیرگذار در حفاظت خاک از فرسایش آبی و بادی دانست. مدیریت آگاهانه پوشش گیاهی، نیاز به اطلاعات دقیق و کافی از آن و ظرفیت های بانک بذر خاک دارد. از طرفی بررسی تغییرات ایجاد شده در پوشش گیاهی و بانک بذر خاک بعد از عملیات اصلاحی می تواند روند تغییرات حاصل از مدیریت را بیش از پیش نمایان سازد. رابطه ی بین این دو لزوم مطالعات بعد از عملیات اصلاحی را برجسته تر می کند. برای تعیین غنای گونه ای و تشابه پوشش سطحی و بانک بذر خاک، از مناطق آتریپلکس کاری شده 18 ساله قرق و منطقه قرق فاقد بوته کاری نمونه برداری صورت گرفت. نمونه برداری بانک بذر در پاییز 1389 به روش تصادفی سیستماتیک در طول 4 اندازه گیری نواری200 متری در هر منطقه انجام شد. 5 قطعه ی یک متر مربعی به فواصل 50 متری در طول هر اندازه گیری نواری(جمعا 20 قطعه در هر منطقه) مستقر گردید. نمونه های خاک از دو عمق 5-0 و 10-5 سانتی متر به وسیله ی مته نمونه برداری خاک به قطر 5/2 سانتی متر برداشت و به گلخانه منتقل و در بستر مناسب کشت گردیدند. همچنین بررسی و ثبت پوشش گونه های گیاهی در هر قطعه در دو مرحله پاییز و بهار 1390، به روش تخمین انجام شد. تعداد گونه هایی که از خاک استحصالی از هر قطعه در گلخانه جوانه زد و شناسایی شد، به عنوان غنای گونه ای آن نمونه به حساب آمد. از شاخص کیفی سورنسون جهت اندازه گیری تشابه بین بانک بذر خاک و پوشش گیاهی سطح زمین در هر قطعه استفاده شد. برای مقایسه خصوصیات بانک بذر خاک شامل تشابه بانک بذر با پوشش روی زمینی، غنای بانک بذر، کلاس های خوشخوراکی و شکلها زیستی بین دو منطقه از آزمون t غیر جفتی استفاده شد. جهت مقایسه ی هر کدام از خصوصیات بانک بذر خاک بین دو عمق هر منطقه از آزمون t جفتی استفاده شد. از آزمون تجزیه واریانس یک طرفه و دانکن جهت مقایسه ی کلاس های خوشخوراکی و شکلها زیستی در هر منطقه بطور جداگانه استفاده شد. نتایج نشان داد که در مورد تشابه بانک بذر خاک و پوشش روی زمینی، همچنین غنای بانک بذر خاک درعمق 5-0 و 10-5 سانتی متری بین منطقه بوته کاری و فاقد بوته کاری اختلاف معنی دار وجود دارد. نتایج نشان داد که تشابه بانک بذر خاک با پوشش سطح زمین در منطقه بوته کاری برای عمق اول 60% و برای عمق دوم 24% و در منطقه ی فاقد بوته کاری برای عمق اول 84% و برای عمق دوم 40% است. تمامی کلاس های خوشخوراکی بین دو منطقه اختلاف معنی دار نشان داد. از بین شکل های زیستی به جز همی کریپتوفیت ها باقی شکلها زیستی دارای اختلاف معنی دار بین دو منطقه بودند.
    کلیدواژگان: بانک بذر خاک، شاخص تشابه سورنسون، شکلها زیستی، ردیف خوشخوراکی
  • محمدرضا جوادی *، سعید رحمتی، عبدالصالح رنگ آور صفحات 45-53
    توسعه و بهبود روش های برآورد فرسایش خاک با فراهم آوردن ابزاری برای آزمایش تاثیر راهبرد های مختلف مدیریت زمین روی تلفات خاک و طراحی استفاده بهینه از اراضی، برای متخصصین علوم زمین لازم و ضروری می باشند. معادله جهانی فرسایش خاک یکی از قدیمی ترین مدل های تجربی برآورد فرسایش می باشد که به طور گسترده ای مورد استفاده قرار گرفته است. دراین تحقیق، میزان کارایی معادله جهانی فرسایش خاک و برخی نسخه های آن شامل MUSLT، USLEM، MUSLE-E، MUSLE-S، AUSLE وAOF درمقیاس رگبار درمراتع نیمه خشک خراسان ارزیابی شد. بدین منظور مقادیر رسوب اندازه گیری شده ناشی از 20 مورد رگبار در3 قطعه با خصوصیات یکسان، کاربری مرتعی و بدون انجام هیچ گونه عملیات حفاظتی با مقادیر برآوردی هر یک از نسخه هابررسی و مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج بیانگر آن است که مقادیر برآوردی چهار روش MUSLT، MUSLE-E،MUSLE-Sو USLEM همبستگی معنی داری با رسوب مشاهداتی داشته و مدل سازی فرسایش در این روش ها منطقی تر می باشد.از بین روش ها روش MUSLTدارای کمترین مقدار میانگین نسبی مجذور مربعات خطا (257/4RRMSE=)و بیشترین میانگین کارایی (011/0ME=) بوده و در برآورد مقدار رسوب مشاهداتی در مقیاس رگبار در منطقه مورد تحقیق دارای کارایی نسبی بیشتریمی باشد. سایر روش های مورد بررسی برآوردهای غیرمنطقی از مقدار رسوب ارائه می دهند.
    کلیدواژگان: قطعه ی آزمایشی، تولید رسوب، نسخه های معادله جهانی فرسایش خاک، مشهد
  • حسین شایسته زراعتی، علیرضا کریمی*، نصرت الله حسنی، محمد قاسم زاده گنجه ای، حمید خیرالدین صفحات 54-66
    تاغ یکی از گیاهان معمول برای تثبیت شن های روان در ایران است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر تاغ بر ویژگی های فیزیکی شیمیایی خاک و امکان تشکیل جزایر حاصلخیز در منطقه یحیی آباد سبزوار بود. ابتدا بر اساس مشاهدات صحرایی و تجزیه و تحلیل پوشش گیاهی، دو منطقه با پوشش خوب و متوسط تاغ تعیین و به صورت کاملا تصادفی، 4 نقطه در منطقه متوسط و 5 نقطه در منطقه خوب انتخاب شد. جهت بررسی ویژگی های ریخت شناسی و فیزیکوشیمیایی خاک در هر نقطه، یک خاکرخ در زیر درخت و یک خاکرخ بین درختان تاغ و مجموعا تعداد 18 خاکرخ حفر و پس از تشریح، از افق های ژنتیکی نمونه برداری گردید. نتایج نشان داد که میزان SOC ، Nt و Pa در زیر درختان، به ویژه در لایه های سطحی منطقه خوب، نسبت به بین درختان افزایش معنی داری داشته است. تغییرات هماهنگ HCO3- با SOC نشان دهنده ارتباط نزدیک آنها است. یون های Na+، Ca2+ و Cl- و به دنبال آن قابیلت هدایت الکتریکی و نسبت جذب سدیم، در همه لایه های خاک زیر درختان نسبت به بین درختان افزایش نشان داد. نتایج تجزیه برگ تاغ نشان داد که اضافه شدن برگ ها به خاک و تجزیه آنها، عامل اصلی افزایش موارد گفته شده است. کم بودن میزان Mg در برگ گیاه، توجیه کننده عدم افزایش قابل توجه این کاتیون در خاک است. از بین ویژگی های فیزیکی، فقط میزان SP به دلیل تاثیر موادآلی بر آن، در عمق اول خاک منطقه خوب افزایش پیدا کرده است. نتایج این پژوهش موید تشکیل جزایر حاصلخیز قابل تشخیص در زیردرختان تاغ شده است که با شدت کمتر تا عمق خاک نیز ادامه پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: تاغ، کربن آلی خاک، برگ تاغ، جزایرحاصلخیز
  • علی شهبازی*، شهرام خلیقی سیگارودی، آرش ملکیان، علی سلاجقه صفحات 67-75
    در طی چند دهه ی گذشته با توجه به رشد سریع جمعیت و توسعه ی شهری، رواناب شهری افزایش یافته و منجر به مشکلات محیط زیستی مختلفی از جمله آب گرفتگی معابر سطح شهر، انتشار آلودگی های زیست محیطی و خطرات ناشی از گسترش سیلاب شده است. تحلیل حساسیت روشی است برای نشان دادن این که کدام یک از پارامترها ورودی مدل تاثیر بیشتری بر نتایج اعمال می کند. هدف از تحقیق تعیین پارامترهای مهم ورودی مدل SWMM و اطمینان از عملکرد مدل در شهر ماهدشت است. به این ترتیب که از مقدار اولیه برآورد شده 10 پارامتر درصد مناطق نفوذناپذیر، شیب، عرض معادل، ضریب زبری مانینگ در مناطق نفوذپذیر و نفوذناپذیر،زمان تمرکز، شماره منحنی(CN)، ارتفاع ذخیره در مناطق نفوذناپذیر و نفوذپذیر و درصد مناطق نفوذناپذیر بدون ذخیره ی سطحی، به مقدار 15 و 30 درصد افزایش و کاهش داده شد و آب دهی اوج حاصل از این تغییرات به عنوان متغیر وابسته مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد حساس ترین پارامتر مربوط به درصد اراضی نفوذناپذیر و کم حساس ترین پارامتر مربوط به ارتفاع ذخیره ی مناطق نفوذپذیر است. برای فرایند واسنجی و اعتبارسنجی مدل رواناب متناظر با سه واقعه ی بارندگی در خروجی حوضه اندازه گیری و با رواناب شبیه سازی شده به وسیله ی مدل مقایسه گردید. نتایج نشان داد که انطباق خوبی بین آب دهی و عمق رواناب شبیه سازی شده و مشاهده ای وجود دارد. بنابراین می توان از این مدل برای پیش بینی خطر آبگرفتگی، طراحی و اولویت بندی مناطق برای رفع مشکل آب گرفتگی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: رواناب شهری، تحلیل حساسیت، واسنجی، اعتبارسنجی، مدل SWMM، مناطق نفوذپذیر
|
  • Hamed Rouhani *, Soudabeh Ghareh-Mahmodlu, Tahmineh Torkashvand, Mojtaba Kashani Pages 2-13
    Land use change has a significant effect on soil physical and chemical characteristics and subsequent changes in hydrologic responses such as runoff volume and sediment concentration. Although numerous studies have mentioned vegetation cover impacts on soil erosion, relatively a few studies have quantified the temporal variation of hydrological response of runoff and sediment production under different land use and rainfall intensities. A replicated field-based rainfall simulation were performed at two selected intensities (51 and 86 mmh-1) in 1m2 plots on four types of land cover (rangeland, bare soil, straw mulching, and lentil filed) at Gonbad University research site. Behaviors of runoff and sediment concentrations during 30 min rainfall simulation test were made at every 6 min intervals. The ANOVA results showed that there were significant differences between the hydrological response of the soil depending on the vegetation covers and rainfall intensities over time. The different land uses in this study resulted in runoff volumes ranging from 2.3 lit to 24 lit and from 6.38 to 46.8 lit at 30 min for 51 and 86 mmhr-1 rainfall intensity, respectively. On the other hand, bare soil was most easily detached, followed by straw mulching, lentil, and rangeland. Although Student's t-test showed that there were significant effects of rainfall intensities in runoff volume on all plots except on bare soil plot. These differences are all significant at the P = 0.05 level. Moreover, only there was a statistically significant difference in sediment concentrations of rangeland plot.
    Keywords: Rainfall simulator, Hydrological response, Erosion, Gonbad
  • Esmaeel Dodangeh *, Mohammad Taghi Sattari, Abolghasem Dadresi Sabzevar, Mohammad Bagher Nateghi Pages 14-24
    Flood control and storage are the main factors in combating desertification especially in arid and semi arid regions. This study aims at recognizing suitable sites for flood spreading by coupling fuzzy inference systems and RS & GIS techniques. In this resarch, Davarzan watershed selected as a one of the most flood prone area in northeastern Iran because of its strategic location in upstream of Etka agricultural regions. Various thematic maps of the study area including slope map, surface infiltration, pollution generating potential of each formation type, runoff volume and aquifer depth on 1:50000 scales were selected as inputs and analyzed using ARC GIS 9.3 package. Land use map on 2002s ETM image after field measurement and identifying training sites in ENVI 4.8 software is also extracted. For weighting and integration of information layers, any techniques such as index overlay, Boolean logic and fuzzy logic model has been used. Results showed that fuzzy gamma 0.9 and index overlay with maximum overlaying surface with the control sites (5 and 4% respectively) are the most appropriate methods. Screening output maps, it is revealed that alluvial fan located in upstream of Etka agricultural regions was unsuitable. It is mainly due to accelerated erodibility of formations PLc and K1l, lying on the outlet section and resulted in aggregated marl sediments on the alluvial fan which made it unsuitable for flood spreading.
    Keywords: Boolean logic, Index overlay, Fuzzy logic model, Davarzan watershed
  • Amir Houshang Ehsani * Pages 25-34
    85 % of Total moving sands in the world are in ergs which cover about 32000 Km2. Traditional qualitative methods for geomorphological surveys are based on the field observations which due to harsh condition in deserts are time and money consuming. Lut desert in eastern part of Iran includes the mega dunes which are very interesting landforms but unreachable. This paper presents a new approach using a Self Organizing Map (SOM) as an unsupervised algorithm of artificial neural networks for analysis and identification of Lut mega dunes. The latest version 1 arc second SRTM/X band DEM were re-projected 30 m UTM grid and used to generate 22 morphometric parameters of first order (e.g. slope), second order (e.g cross-sectional curvature, maximum curvatures and minimum curvature) and third order( extreme curvature)by using a bivariate quadratic surface. The five optimum parameters are selected based on Optimum Index factor (OIF) and used in a SOM to identify morphometric features (or landform). The number of landforms was determined by Davies-Bouldin Index. The ETM bands of landsat satellite data also included to input data for increasing the potential of SOM to extract features. The result showed that all mega dunes could clearly be recognized and classified by this method when their width is larger than the DEM resolution. The results also demonstrate that a SOM is a very efficient tool for analyzing geo-morphometric features as Aeolian landforms under a hyper-arid environmental condition.
    Keywords: Desert Landforms, Lut, Mega dunes, satellite data, SRTM
  • Ahmad Sadeghipour *, Pariya Kamali, Nadiya Kazemi Pages 35-44
    Plant cover may be the most important factor in conserving the soil from water and wind erosion. Wise management of plant cover needs accurate and sufficient information from vegetation and soil seed bank capacity. Evaluation of changes in vegetation and soil seed bank after a restoration operation can show the role of land management. The relation between these two indicates the necessity of study the areas after restoration operation. To determine the species richness and similarity of plants and soil seed bank, sampling was done in ungrazed 18 year old Atriplex cultivated area and natural exclosure non-cultivated area. In the fall of 2010 randomized-systematic sampling of seed bank was conducted along four 200 m transects in each region. Five one-square-meter plots with 50 meter intervals along each transect (total of 20 plots in each region) were deployed. Soil samples from the depth of 0-5 and 5-10 cm were collected using auger and transferred to the greenhouse for planting in the proper beds. Plant cover was also estimated and recorded in the fall and spring of 2011 in each plot. Sorenson’s quantitative index was used to measure the similarity between soil seed bank and vegetation cover in each plot. To compare the characteristics of soil seed bank, containing seed bank similarity to vegetation, seed bank richness, palatability classes and life forms, between two regions, unpaired t-test, and between two depths of each region paired t-test were applied. One-way ANOVA and Duncan's test were used separately to compare the palatability classes and life forms in each region. The results showed that, similarity of plant cover and soil seed bank, also soil seed bank richness in the depths of 0-5 and 5-10 cm had significant difference between planted and non-planted areas. The results also showed that similarity of soil seed bank and plant cover in the planted area is 60% for the first depth and 24% for the second depth. It’s 84% in the first and 40% in the second depth of non-planted area. All palatability classes showed significant difference between two regions. All kinds of life forms except Hemicryptophytes had significant difference between two areas.
    Keywords: soil seed bank, sorensen similarity index, life forms, palatability class
  • Mohammad Reza Javadi *, Saeid Rahmati, Abdolsaleh Rangavar Pages 45-53
    Development and improvement of soil erosion estimation schemes with providing feature to examine various strategies effects of land management on soil losses is essential to land science experts. The Universal Soil Loss Equation (USLE) is one of the primitive empirical models in estimation of erosion that is used continuously. In this study, the efficiency amount of USLE and some of its versions include MUSLT¡USLEM¡MUSLE-E¡MUSLE-S, AUSLE and AOF are evaluated in North Khorasan semi-arid rangelands in event base and for 20 selected events. For this goal, the measured sediments due to 20 events in three plots with same characteristics include range land use and without protective measures are considered and compared with estimated values for each version. The results show that the estimated obtained from MUSLT, MUSLE-E, MUSLE-S and USLEM methods have significant correlation with the observed sediment and the modeling procedure in these methods is logical than others. The MUSLT has the lowest Relative Root Mean Square Errors (RRMSE = 4.257) and greatestMean Efficiency(ME=0.011) has a relative efficiency in estimating of observed sediment in event base in the studied area. Other considered methods estimate non-reasonable sediment values.
    Keywords: Experimental Plot, Sediment yield, Universal Soil Loss Equation Versions, Mashhad
  • Hossein Shayesteh Zeraati, Alireza Karimi *, Nosratallah Hasani, Mohammad Ghasemzadeh Gangehie, Hamid Kheyredin Pages 54-66
    Haloxylone is a common shrub for stabilization sand dune in Iran.The objective of this research were to investigate the effect of Haloxlylon on the physicochemical properties of soil and the possibility of fertile islands formation in Yahyaabad, Sabzevar. Firstly, based on field observations and vegetation inventory, two regions with good and moderate Haloxylon coverage were identifies and 4 and 5 sampling sites in the good and moderate coverage were selected, respectively. To examine soil morphological and physicochemical characteristics, in each site, two soil profiles under and between plants canopies (totally 18 soil profiles) were described and sampled from genetic horizons. The results showed that the amount of Pa, Nt, and SOC in fertile islands are considerably higher than between plants, especially in surface layers in good coverage regions. Coordinated changes of HCO3- and SOC indicating their close relationship. Because of high mobility of Na, K, and Cl- and HCO3- the amount of these ions and consequently EC and SAR have increased in all soil layers under canopies in comparison to between canopies . The composition of Haloxylone leaves indicated that decomposition of falling leaves is the main factor of increasing the mentioned characteristics. The low amount of Mg2 and Ca2 in leaves explained insignificant changes of these ions under canopies. Among the physical properties, only the saturation percentage (SP) has been increased in surface layer due to close relation of this parameter to SOC. The results of this study confirmed the formation of fertile island under Haloxylon which extended with less intensity to subsurface layers.
    Keywords: Haloxylon, soil organic carbon, haloxylon leaf, fertile islands
  • Ali Shahbazi *, Sharam Khalighi Sigarodi, Arash Malekian, Ali Salajegh Pages 67-75
    During the past decades due to population growth and urbanization , urban runoff has increased and lead to different Environmental problems such as inundation risk, release the environmental pollutions and risks of flooding.Sensitivity analysis is used to determine the important input parameters which caused run off. Basically, the aim of this study was determine the important input parameters of SWMM model and the reliability of this model Performance in the Mahdashttown. Therefore, 10 parameters including percentage of impervious area, slope, width, N-Manning for impervious area, time of concentration, curve number, N-Manning for pervious area, depth of depression storage on impervious area, depth of depression storage on pervious area and percent of impervious area with no depression storage reduction, the first account of abovementioned parameters was increased and decreased 15 and 30 percent and flood peak discharge was selected as the dependent variable. For calibration and validation process model, corresponding to three event rainfall runoff measured at the output of the basin and was compared with runoff simulated by the model. The results showed there is good agreement between simulated and observed runoff discharge and depth.So this model can use to predict the inundation risk, design and prioritization areato fixing the inundation problem.
    Keywords: Urban runoff, sensitivity analysis, calibration, validation, SWMM model, pervious area