فهرست مطالب

نشریه پژوهش های آبخیزداری
پیاپی 89 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسین آذرنیوند، مصطفی ترکش اصفهانی، مهدی بصیری، مصطفی سعیدفر، محمدعلی زارع چاهوکی صفحات 1-6
    در کشاورزی به طور معمول از درجه روز رشد تجمعی به منظور پیش بینی نمو محصولات، طبقه بندی گونه ها و هیبریدها از نظر تاریخ رسیدن محصول و ارزیابی اقلیم منطقه برای تعیین شایستگی محصول استفاده می شود، اما رابطه بین درجه روز رشد تجمعی و نمو فنولوژیکی گونه های مرتعی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. این فرضیه که نمو فنولوژیکی گونه ها در ارتباط با درجه روز رشد تجمعی است و ارتباط مذکور در تمام محیط ها مقداری ثابت است، در این تحقیق مورد آزمایش قرار گرفته است. این پژوهش در دو ایستگاه شهید حمزوی و سد زاینده رود بر روی گونه Bromus tomentellus انجام شده است. یکی از مهمترین گام ها در طراحی سیستم درجه-روز رشد، تعیین درجه حرارت پایه است. بدین منظور بذر گیاهان در محیطی کنترل شده در درجه حرارتی ثابت (10، 15، 20 و 25 درجه سانتی گراد) و فتوپریودی ثابت کشت شد و سرعت نمو به صورت تابعی از درجه حرارت تعیین گردید. بهترین خط حاکم بین درجه حرارت و سرعت نمو برازش شده و نقطه ای از خط مذکور که با محور درجه حرارت برخورد کرد را به عنوان درجه حرارت پایه در نظر می گیرند که برای گونه های مختلف متفاوت است. تجزیه رگرسیون، رابطه خطی بسیار معنی داری بین سرعت نمو و دما برای گونه مورد مطالعه نشان می دهد (01/0 =P). درجه-روز رشد نیز از تفاضل میانگین درجه حرارت روزانه از دمای پایه محاسبه شد. با جمع درجه-روزهای حادث شده در طی یک دوره مشخص، مقدار درجه-روز رشد لازم برای رسیدن یک گیاه به هر مرحله ای از نمو فنولوژیکی مشخص گردید. نتایج نشان می دهد که مراحل فنولوژیکی گیاهان با استفاده از درجه-روز رشد قابل پیش بینی است. تعیین رابطه بین مراحل فنولوژیکی گیاهان و درجه-روز رشد در بکارگیری اصول مدیریت چرا، خصوصا در تعیین آمادگی مرتع و مدل سازی رشد و مدیریت بسیار سودمند خواهد بود.
    کلیدواژگان: مراحل فنولوژیک، Bromus tomentellus، درجه، روز رشد، مدیریت چرا
  • نجمه خلیلی، سعید رضا خداشناس، کامران داوری، محمد موسوی بایگی صفحات 7-15
    پیش بینی بارش، به عنوان یکی از مهم ترین متغیرهای اقلیمی در حوزه مدیریت منابع آب از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از طرفی، وجود رابطه های غیرخطی پیچیده در معادلات حاکم، مدل سازی بارش را امری مشکل نموده است از اینرو امروزه محققین با ابداع روش های مستقل از مدل های دینامیکی سیستم، در جستجوی راه هایی به منظور شناخت و پیش بینی بهتر متغیرهای مهم هواشناسی از جمله بارش می باشند. یکی از این روش ها، شبکه های عصبی مصنوعی است که از مولفه های هوش مصنوعی محسوب می شود. در این تحقیق، پیش بینی بارش روزانه به کمک شبکه های عصبی مصنوعی صورت گرفته است. برای این منظور از اطلاعات بارش روزانه 23 سال آماری (1383-1361) ماه مارس به عنوان ماه مرطوب و ماه های می و دسامبر به عنوان دو ماه متوسط از نظر رطوبتی، در ایستگاه سینوپتیک مشهد استفاده شده است. از مجموع 713 داده بارش، 580 داده برای آموزش و آزمون حین آموزش و بقیه داده ها برای صحت سنجی مدل ها استفاده شد. شبکه عصبی مورد استفاده، شیوه ای جدید از شبکه پرسپترون پیشخور سه لایه با پس انتشارخطا می باشد که از الگوریتم کاهش گرادیان به منظور آموزش آن استفاده شده است. در این رابطه، پس از بررسی و آزمون و خطای بسیار، دو توپولوژی 521 GSو 651 GS برای ماه مارس، 541 GSو 681 GSبرای ماه می و 571 GSو631 GSبرای ماه دسامبر، بر اساس مناسب ترین پارامتر ها برای شبکه های عصبی انتخاب شد. بدین منظور، از امکانات و توابع موجود در محیط برنامه نویسی نرم افزار MATLAB، بهره گرفته شد. ضریب همبستگی(R)، میانگین مجذور مربعات خطا (RMSE) و میانگین خطای مطلق(MAE)، در بهترین مدل ها به ترتیب برای ماه مارس، 89/0، 14/0 و 15/1 میلی متر، برای ماه می 85/0، 14/0 و 16/1 میلی متر و برای ماه دسامبر 86/0، 15/0 میلی متر و 17/1 میلی متر به دست آمده است که نشان از برآورد و شبیه سازی مناسب مدل ها دارد.
    کلیدواژگان: بارش روزانه، پرسپترون پیشخور، پیش بینی، شبکه های عصبی مصنوعی، مشهد
  • حسین قاسمی، علیرضا شهریاری، اکبر فخیره، محمد جعفری، غلامرضا هادربادی صفحات 16-26
    از مهم ترین ویژگی های مناطق خشک تاثیر باد و فرسایش بادی می باشد که روند بیابانزایی را تشدید می کند. یکی از منابع اصلی فرسایش و برداشت ماسه در مناطق بیابانی، مزراع می باشند. از دیگر سو بادشکن تاثیر زیادی در کاهش سرعت باد و ایجاد میکروکلیما در پشت و جلو بادشکن دارد. دشت حسین آباد سربیشه جزو مناطق بیابانی به شمار می رود و در معرض وزش بادهای 120 روزه قرار دارد. در این تحقیق بادشکن زنده از نوع علوفه ای (Zea mays و Sorghum bicolor) با دو آرایش و سه تراکم مختلف در سه تکرار و عمود به جهت باد غالب منطقه ایجاد و سرعت باد در فواصل معین در جلو و پشت بادشکن پایش گردید. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری داده های باد نشان داد که آرایش مثلثی و تراکم ناشی از فاصله کاشت 60 سانتی متر بر روی ردیف مطلوب ترین آرایش و تراکم در کاهش سرعت باد می باشد و مسافت بیشتری از پشت بادشکن را محافظت نموده و به عنوان موثرترین بادشکن در منطقه مورد نظر پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: فرسایش بادی، بادشکن، سرعت باد، پایش، حسین آباد سربیشه
  • مسعود عشقی زاده، نادر نورا، حسین حیدری صفحات 27-36
    یکی از راهکارهای مناسب حفظ و احیای قنات، اصلاح و توسعه سیستم های تغذیه و بهره برداری هماهنگ با وضعیت طبیعی آن می باشد. یکی از مناسب ترین راهکارها، تغذیه مصنوعی سفره های آب قنوات با بکارگیری سیستم جمع آوری رواناب می باشد. در این مقاله، به منظور شناسایی عرصه های مناطق مناسب تغذیه قنوات، محل های مناسب جمع آوری رواناب به کمک سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) در حوزه آبخیز کلات شهرستان گناباد تعیین گردید. برای این منظور، توان تولید رواناب قسمت های مختلف حوزه با در نظر گرفتن تغییرات مکانی عواملی از قبیل خاک، کاربری زمین، بارندگی و شیب، مدلسازی و در سیستم اطلاعات جغرافیایی مورد ارزیابی قرار گرفت. با ترکیب لایه ها با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی، سطح مکان های تغذیه قنوات به صورت نسبی نسبت به سطح تمرکز رواناب و محل توزیع آب ذخیره شده تعیین گردید. نتایج این تحقیق نشان می دهد، 4/68 درصد از مساحت حوزه مورد مطالعه، دارای پتانسیل بالا و خیلی بالا برای تولید رواناب می باشد؛ در حالی که 8/2 درصد از سطح حوزه، دارای پتانسیل بالا و خیلی بالا برای تغذیه قنوات بوده که عامل محدودکننده تنها فاصله از مسیر قنات است. علاوه بر این سیستم اطلاعات جغرافیایی می تواند ابزاری مفید و کارآمدی در تعیین محل های مناسب تغذیه قنوات باشد.
    کلیدواژگان: تغذیه قنوات، جمع آوری رواناب، سیستم اطلاعات جغرافیایی، سیستم های جمع آوری آب، قنات
  • محمد جعفری، علی طویلی، حسین قدیمی، خدیجه ابراهیمی درچه، مجتبی جنت رستمی، اصغر کوهپیما صفحات 37-43
    این تحقیق با هدف بررسی اثر کشت گیاه تاغ بر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک با در نظر گرفتن فاصله از زمان کشت در منطقه اردستان با خصوصیات خاک بیابانی و اقلیم خشک صورت گرفته است. بدین منظور در سه منطقه معرف تاغ کاری شده با سن های 8، 15 و 23 ساله و یک منطقه شاهد مجاور، اقدام به نمونه برداری شد. نمونه برداری به صورت تصادفی- سیستماتیک صورت پذیرفت. در هر منطقه معرف در 2 ترانسکت 120 متری در فاصله هر 30 متر در دو عمق 30-0 و cm 60-30 اقدام به برداشت نمونه خاک گردید. نمونه ها در آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفت. داده های بدست آمده، توسط تجزیه واریانس یک طرفه و آزمون دانکن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که گیاه تاغ روی بافت خاک، درصد آهک، گچ، فسفر قابل جذب و پتاسیم تاثیر معنی داری نداشته است ولی تاثیر معنی داری در مقدار اسیدیته، هدایت الکتریکی، کلسیم، منیزیم و نیتروژن در تاغزارهای با سنین متفاوت داشته است. بنابراین از این تحقیق می توان نتیجه گیری کرد که، کشت گیاه تاغ بر روی خواص فیزیکی خاک بی تاثیر بوده، ولی باعث تغییر در پاره ای از خواص شیمیایی خاک در عمق های مختلف گردیده است.
    کلیدواژگان: خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک، تاغزار، طبقات سنی، اردستان
  • فتح الله نادری، حاجی کریمی، بهروز ناصری صفحات 44-51
    امروزه فرسایش خاک یکی از معضلات بزرگ حوزه های آبخیز و عرصه های کشاورزی و منابع طبیعی می باشد که باعث تخریب اراضی و کاهش حاصلخیزی خاک ها می شود. در این تحقیق سعی شده تا با استفاده از روش شاخص فرسایش و در سیستم اطلاعات جغرافیایی، پتانسیل فرسایش خاک در حوزه آبخیز آسمان آباد تعیین گردد. دراین روش بعد از گردآوری داده ها و اطلاعات مورد نیاز، نقشه های شیب، لیتولوژی و کاربری اراضی حوزه تهیه گردید و هر کدام از این نقشه ها بر اساس میزان و شدت تاثیری که در فرسایش دارند، به هفت طبقه تقسیم شدند و با تلفیق این نقشه ها و شاخص فرسایش، نقشه اولویت بندی استعداد فرسایش تهیه شد. در نهایت با استفاده از مدل شماره منحنی، نقشه پتانسیل رواناب حوزه تهیه و با تلفیق این نقشه با نقشه اولویت بندی استعداد فرسایش، نقشه پتانسیل فرسایش حوزه تهیه گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد که بیش از 52 درصد حوزه به مساحت 6019 هکتار دارای پتانسیل فرسایش بالا بوده که این مناطق شامل نهشته های کواترنری، تراس ها و پادگانه های جوانی هستند که نسبت به فرسایش بسیار آسیب پذیرند و در نقطه خروجی حوزه واقع شده اند و در اولویت اول در اجرای طرح های حفاظتی جهت کنترل فرسایش قرار دارند.
    کلیدواژگان: شاخص فرسایش، مدل شماره منحنی، حوزه آبخیز آسمان آباد، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • فرزانه قاسمی، عادلی جلیلی صفحات 52-61
    جنس درمنه از خانواده کاسنی، در ایران پراکنش وسیعی دارد. پنج گونه از این جنس در نواحی مرکزی ایران وجود دارد. به منظور شناخت این جنس ساختار آناتومی گونه های A. scoparia، A. biennis، A.persica، A. aucheri و A. oliveriana مورد بررسی قرارگرفت. نمونه های گیاهی شامل ساقه، برگ و ریشه در محلولFAA تثبیت شدند. برش عرضی به صورت دستی تهیه شد و مشاهده با میکروسکوپ نوری صورت گرفت. مزوفیل برگ ها از نوع ایزوبیلترال (Isobilateral) و سلول های روزنه از نوع آنموسیتیک (anemosyttic) بود. کرک ها، در سطح تحتانی و فوقانی اپیدرم برگ ها غده ای بدون پایه و بدون غده از انواع ساده با پایه چند سلولی، دو شاخه ای بلند، T شکل و فنجانی بودند. در برش ساقه بافت کلانشیم، دستجات فیبر، دستجات آوندی به صورت آبکش و چوب یک طرفی و لایه کامبیوم مشاهده شد. در ریشه گونه A. scoparia کانال ترشحی وجود داشت. گونه A. biennis، در بعضی صفات آناتومی از دیگر گونه ها متفاوت بود..
    کلیدواژگان: تشریح، درمنه، روزنه، آنموسیتیک، ایزوبیلترال، کانال ترشحی
  • شاهرخ حکیم خانی، ایرج حکیم خانی صفحات 62-72
    فرسایندگی باران معمولا در قالب شاخص های فرسایندگی که مبتنی بر خصوصیات بارندگی هستند بیان می شود. تاکنون شاخص های مختلفی ارائه شده اند که از میان آنها شاخص EI30) R) در مدل (RUSLE) از مقبولیت بیشتری در دنیا برخوردار است. با محاسبه شاخص یاد شده می توان نقشه های فرسایندگی (نقشه های همفرسا) را به صورت استانی، منطقه ای یا کشوری تهیه کرد. در این تحقیق برای استان لرستان با استفاده از شاخص فرسایندگی EI30 نقشه فرسایندگی باران تهیه گردید. به منظور برآورد شاخص یاد شده برای مناطق فاقد داده های باران نگار از تحلیل رگرسیونی استفاده شد. بدین منظور شاخص EI30 و تعدادی از شاخص های زودیافت برای 13 ایستگاه مجهز به باران نگار محاسبه شده و سپس بین EI30 و شاخص های زودیافت تحلیل رگرسیونی انجام شد. مناسب ترین رابطه رگرسیونی بر مبنای متغیر شاخص فورنیه اصلاح شده بدست آمد. ضریب تعیین و اشتباه استاندارد برآورد رابطه یاد شده به ترتیب برابر با 955/0 و 112 می باشند. در ادامه با بررسی تمام ایستگاه های هواشناسی موجود در استان و مناطق مرزی (دارای آمار شدت بارندگی و آمار روزانه بارندگی)، 61 ایستگاه با بیش از 15 سال آمار برای تهیه نقشه فرسایندگی باران انتخاب شدند. میانگین، حداکثر، حداقل EI30 برای ایستگاه های انتخابی به ترتیب برابر با 94/594، 3/2257، 54/98 مگاژول- میلی متر بر هکتار در ساعت در سال و ضریب تغییرات آن برابر با 38/66 درصد بدست آمد. به منظور تبدیل داده های نقطه ای (ایستگاه ها) شاخص مورد نظر به نقشه از روش های میان یابی و برای انتخاب روش مناسب میان یابی، از روش ارزیابی متقابل استفاده گردید. از بین روش های میان یابی مورد استفاده، روش کوکریجینگ مناسب برای برآورد شاخص فرسایندگی EI30 در سطح استان بوده و نقشه فرسایندگی به روش یاد شده تهیه شد.
    کلیدواژگان: استان لرستان، فرسایندگی باران، روش های میان یابی، شاخص فورنیه اصلاح شده، شاخص EI30
  • شیرین محمدخان، حسن احمدی، سادات فیض نیا، علی سلاجقه صفحات 73-81
    فرسایش، به علت اثرات فراوان اقتصادی و زیست محیطی همواره دغدغه بزرگی برای کشاورزان، مهندسان و سیاست گذاران منابع طبیعی در سال های اخیر به شمار میاید. بنابراین برای مبارزه و به تبع آن موفقیت در مهار فرسایش خاک ضرورت دارد اقدام به شناخت و آگاهی از عوامل موثر بر فرسایش، دامنه و شدت تاثیر آنها و بالاخره الویت بندی مناطق از نظر شدت فرسایش و تولید رسوب شود اما این کار به دلیل پیچیدگی فرسایش، تعدد شاخص ها و معیار های دخیل در آن و همچنین عدم کارایی مدل های وارداتی که اکنون در کشور استفاده می گردد، کار بسیار دشوار، پیچیده، وقت گیر و هزینه بری است. بدین ترتیب ارائه نشانگری که بتواند با سرعت و دقت بالا مناطق مختلف را از نظر خطر فرسایش زون بندی کند بسیار با اهمیت می باشد. شیب یکی از شاخص های مهم در فرسایش است که می توان از آن برای طبقه بندی خطر فرسایش با دقت و سرعت بالایی استفاده کرد. در تحقیق اخیر سعی شده است رابطه شدت فرسایش و رخساره های فرسایشی با درصد شیب در حوزه آبخیز سد لتیان بدست آید. به عبارت دیگر طبقات مختلف شیب از نظر خطر فرسایش مورد بررسی قرار گرفتند تا پر خطر ترین شیب ها از نظر فرسایش مشخص گردد. برای تسهیل کار از GIS و آزمون آماری مربع کای برای نتیجه گیری های نهایی استفاده شد. نتیجه حاصل شد مبین این است که شیب های بین 20 تا 40 درصد با احتمال 99 درصد دارای حداکثر شدت فرسایش در منطقه می باشند. این شیب ها بیشترین تاثیر را در امر فرسایش دارا می باشند. در شیب های کمتر کم بودن شیب باعث کم شدن فرسایش و در شیب های بالاتر وجود توده های سنگی و عدم وجود خاک از عوامل اصلی کم شدن فرسایش به شمار می روند. به این ترتیب مشخص گردید با بالا رفتن شیب ابتدا میزان فرسایش افزایش و سپس کاهش می یابد. همچنین رابطه بین شیب، اوزان نسبت داده شده به طبقات مختلف آن با شدت فرسایش به روش کمی ژئومرفولوژی، دبی رسوب ویژه، رخساره های فرسایش در سطح 01/0 دارای رابطه معنی دار می باشد. بنابراین از آن می توان در طبقه بندی اجمالی و انتزاعی خطر فرسایش در مناطق بدون آمار البرز جنوبی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: شدت فرسایش آبی، شیب، همپوشانی نقشه ها، آزمون مربع کای، رخساره ژئومرفولوژی، آبخیز لتیان
  • عطاالله شیرزادی، سیده زهره موسوی، عطاالله کاویان صفحات 82-91
    هدف از انجام این تحقیق تهیه نقشه پهنه بندی خطر ریزش سنگ با استفاده از روش شاخص هم پوشانی می باشد. ابتدا با استفاده از بررسی های میدانی، مصاحبه محلی و مرور مطالعات انجام شده در داخل و خارج از کشور، هشت عامل موثر در 34 دامنه حساس و مستعد به ریزش سنگ در گردنه صلوات آباد واقع در شرق شهرستان سنندج، شناسایی شدند. این عوامل شامل؛ درجه شیب، جهت شیب، انحنای شیب، ارتفاع از سطح دریا، فاصله از جاده، فاصله از گسل، زمین شناسی و کاربری ارضی می باشند. در این روش ارزش مربوط به هر کلاس مختلف با استفاده از تراکم ریزش سنگ ها در آن کلاس و بین 0 تا 10 در نظر گرفته شد. با انتقال این مقادیر به هر کلاس و اختصاص وزن های کارشناسی به عوامل، نقشه پهنه بندی حساسیت خطر ریزش سنگ منطقه مورد مطالعه با پنج کلاس تهیه گردید. ارزیابی صحت نقشه پهنه بندی از روی هم اندازی نقشه پراکنش ریزش سنگ بر روی نقشه پهنه بندی به دست آمده انجام گرفت. برای اطمینان بیشتر از ارزیابی صحت نقشه به دست آمده با حذف هر کدام از متغیرهای موثر بر ریزش سنگ و تهیه نقشه پهنه بندی مربوط به حضور سایر متغیرها، درصد صحت نقشه مورد آزمون قرار گرفت. نتایج ارزیابی نشان داد که درصد صحت نقشه بدون حضور درجه شیب 81/75 درصد، بدون حضور جهت شیب 50/ 78 درصد، بدون حضور ارتفاع از سطح دریا 16/72 درصد، بدون حضور سنگ شناسی 64/74 درصد، بدون حضور فاصله از جاده 26/76 درصد، بدون حضور فاصله از گسل 56/73 درصد، بدون حضور شکل شیب 00/64 درصد و بدون حضور کاربری ارضی 23/74 درصد و با حضور تمامی متغیرها درصد صحت نقشه پهنه بندی خطر ریزش سنگ گردنه صلوات آباد 44/81 درصد به دست آمد که درصد صحت بالا و قابل قبولی می باشد.
    کلیدواژگان: ریزش سنگ، شاخص هم پوشانی، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، کردستان
|
  • H. Azarnivand Pages 1-6
    In agriculture، growing degree day accumulation is commonly used to predict crop development، classify species and hybrids as to maturity data and evaluate climate for crop suitability، but relationships between degree day accumulation and phonological development of range species have received less attention. This research tested the hypothesis that phenological development is related to degree day accumulation and that these relationships are stable over environment. Therefore this study was conducted in two different field studies on Bromus tomentellus. One of the most important steps in the design of degree-day system is establishment of the base temperature. For this purpose، seed plants are grown in a controlled environment، at constant temperature (10، 15، 20، and 25 ۫ºC) and constant photoperiod، with development rate expressed as a function of temperature. The best fitting line of development rate versus temperature is extrapolated to zero growth. The point at which this line crosses the temperature axis defines the best temperature. Thresholds (base temperature) are different for each species. The linear regression analysis showed highly significant (p=0. 01) between rate development and temperature for this species. Degree day can be easily calculated by using the average daily temperature minus the base temperature. Degree day are totaled over a period of days to determine when a plant has reached a certain phonological stage. Based on the species and condition of this study، plant phenological stages can be predicted from accumulated growing degree-day. Determining relationship between plant phenological development and management، especially in determining grazing readiness، and in refinement of growth and management simulation models.
  • N. Khalili, S. R. Khodashenas, K. Davari, M. Moosavi Baygi Pages 7-15
    Rainfall forecasting as one of the most important climatological parameter has a special importance in water resources management. In other hand، there are some complex nonlinear phrases in the equations which are make precipitation modeling too hard. Therefore nowadays scientists are looking for new approaches to improve the knowledge and predict meteorology parameters، especially precipitation. One of these methods is Artificial Neural Networks (ANN) which is categorized in computational intelligence group. In this study was focused on developing a non-numeric precipitation prediction model using ANN. Using daily precipitation data of Mashhad synoptic station، for 23 years (1982-2004) of March as a month with high humidity and May and December as months with medium humidity. From 713 daily data points، 580 were randomly selected as training and testing data sets. The reminder، were taken to check the validity of the models after training. The new approach ANN type used in this study was a feed forward-back propagation-perceptron، using a gradient decent learning algorithm. Out of many models tried، two topologies with best fit parameters were selected for March، named as GS521 and GS651، GS521 and GS681 for May and GS571 and GS631 for December and MATLAB (7. 01) environment was employed to accomplish this study. After applying fitness statically factors، it was founded in the best models R، RMSE and MAE were founded equal 0. 89، 0. 14 (mm) and 1. 15 (mm) for March، 0. 85، 0. 14 (mm) and 1. 16 (mm) for May and 0. 86، 0. 15 (mm) and 1. 17 (mm) for December، respectively.
    Keywords: Artificial Neural Networks, Daily Precipitation, Feed, Forward Perceptron, Forecasting, Mashhad
  • H. Ghasemi, A.Shahryari, A. Fakhire, M. Jafari, Gh. Hadarbadi Pages 16-26
    Tow important characteristics of arid and semi arid regions are wind and wind erosion which accelerate desertification process. Farmlands are on of the major sources of soil particles detachment and consequent erosion. Windbreak is an effective tool in reducing wind speed and making microclimates in its windward and leeward. Plain of Hussein-Abad Sarbisheh is located under an arid climate condition and Sistan 120-days wind has destructive influence on soil and yield of agricultural fields. In this research، live windbreaks (Zea mays and Sorghum bicolor) were created in different patterns and densities at three replications. Wind speed was monitored in definite distances from windward and leeward of windbreak. Results of data analysis from wind speed monitoring was revealed that triangular arrangement in three densities (i. e.، density of 60 cm in rows) is the most effective pattern in density of windbreak to reduce wind speed and protect high distance from leeward of windbreak and offer this windbreak as effective windbreak in Hussein Abad plain.
    Keywords: Wind Erosion, Windbreak, Wind speed, Monitoring, Hussein Abad Sarbisheh
  • M. Eshghizadeh, N. Noura, H. Haidari Pages 27-36
    One of the proper strategies to preserve and revive qanats is harmonic improvement and development of the utilization systems with qanat natural conditions. One of the most suitable strategies is artificial recharge of qanats aquifer with use of runoff water harvesting systems. In this paper in order to identify the suitable sites for qanats recharge، determined the suitable sites of runoff water harvesting by means of Geographical Information System (GIS) in watershed Kalat of Gonabad. For this purpose modeled and evaluated generation of runoff potential with consideration of spatial variations in characteristics such as soil، land use، rainfall and slope information in GIS. With integrate layers in GIS، computed the ratio of area qanat recharge sites to area runoff concentrating sites and site for distributed stored water. The results show that 68. 4 percent of the Kalat watershed area has a high and very high potential for generation surface runoff، whereas only 2. 8 percent of total area have suitability of high and very high for qanats recharge and distance of Qanat is the only cramp factor for this purpose. In addition to the Geographic Information System could be an efficiency and useful tool to determine proper sites for Qanat recharge.
    Keywords: GIS, Qanat, Qanat recharge, Runoff water harvesting, Water harvesting systems
  • M. Jafari, A. Tavili, H. Ghadimi, Kh. Abrahemi, . Janat Rostami, A. Kouhpeima Pages 37-43
    This study was done for the purpose of investigation on the effect of Haloxylon-planted different age’s levels with consideration interval of planting time، on the physical and chemical properties of soil in Ardestan area. For this purpose، sampling was done as randomized-systematic in three Haloxylon-planted areas (8، 15 & 23 year ages) and one adjacent control area. Soil sampling was taken in each control area in two-120m transects with 30m intervals at two depth (0-30 & 30-60 cm). Soil samples were investigated in the laboratory. After importing the data، in spss، ANOVA، and Duncan test were used. The result showed that Haloxylon did not affect on the soil texture. Lime، gypsum، k & p significantly، but there were significant effects on pH، EC، Mg and N in Haloxylon-planted areas with different ages. Therefore، from this study can conclude that the soil physical properties unaffected by the planting of Haloxylon، but it causes the changing of some chemical properties of soil in different depths.
    Keywords: Soil physical, chemical properties, Haloxylon, planted, Age levels, Ardestan
  • F. Naderi, H. Karimi, B. Naseri Pages 44-51
    Nowadays، soil erosion is one of the main problems in catchment areas in the agriculture and natural resources point of view، in which destroy the lands and reduces the soil productivity. Soil erosion potential of Aseman Abad plain، Ilam province is determined using Erosion Index in geographic information system in this research. In this study، after data collection، the maps of slope، lithology and land use of the area were prepared. Each map subdivided to seven classes based on their amount and effect on erosion. By combining these maps and considering erosion index، the erosion potential priority map was prepared. Finally، using curve number model، the runoff potential map of the basin was prepared and by combining this map with the erosion potential priority map، the erosion potential map of the basin was obtained. Results showed that more than 52 percent of the basin، having 6019 hectares area، has high erosion potential. These areas are composed of quaternary deposits، terraces and young alluviums which are susceptible to erosion and located near to the exit of the basin. These areas have the first priority protection programs for erosion control.
    Keywords: Erosion Index, Curve Number Model, Aseman abad Watershed, GIS
  • F. Ghasemi, A. Jalili Pages 52-61
    The genus Artemisia of family Asteraceae has a wide distribution in Iran. Five species of this genus are distributed in Kashan، located in the central part of Iran. For further identification purposes، anatomical of structure of A. scoparia، A. biennis A. persica، A. aucheri and A. oliveriana were studied. Plant materials were fixed in FAA and trasversed sections were prepared by hand and observations were carried out by light microscope. Foliar mesophil type is Isobilateral and also subsidiary stomata cell are anemosyttic. In adaxial and abaxial surfaces of leaves there are two types of trichomes; glandular without stalk and nonglandular، types of simple with multicellular stalk، T shape، long trichome with two arms. Collanchima، fiber cells، colateral vascular bundles، cambium layer were observed in stem section. Secretory duct were observed in root of Artemisia scoparia. A. biennis، was different from other species in some anatomical characters other species in some anatomical characters
    Keywords: Anatomy, Artemisia, Stomata, Anemosyttic, Isobilateral, Secretory duct
  • Sh. Hakim Khani, I. Hakim Khani Pages 62-72
    Rainfall erosivity is usually represented by indices based on rainfall characteristics. So far، many rainfall erosivity indices have been developed، out of which the R index (EI30 in the model of RUSLE) is the most acceptable one. By calculating the EI30 in various points، erosivity maps can be produced for the country، some provinces or any other parts of the country. In this study، erosivity map for Lorestan Province was produced using this index. In order to estimate this index for regions lacking data from recording rain gauges، regression analysis was used. Thus the EI30 index and a few easily obtainable rainfall erosivity indices were calculated for 13 recording rain gauges with long term and intensive rainfall data. A regression analysis was then carried out between EI30 index and other indices. The best regression equation was established using Modified Fournier index (MF) with determination coefficient and standard error of estimate of 0. 955 and 112، respectively. To mapping rainfall erosivity، all of rain gauges (both having rainfall intensity and daily rainfall depth records) existed in the province and that of the surrounding regions were then assessed، and 61 rain gauges having more than 15 year daily rainfall data were selected. The EI30 were then estimated for the selected ones using the regression equation. Mean، Maximum، Minimum and coefficient of variation of the rain gauges were 594. 94، 2257. 3، 98. 54 Mj-mm-ha-1hr-1year-1 and 66. 38 percent. For converting point erosivity data to a map، a number of common interpolation methods were assessed and in order to select the suitable one، cross- validatin method were used. from the interpolation methods، Co Kriging was found to be the most suitable in terms of low error measures based on cross validation. Therefore rainfall erosivity map were produced for Lorestan Province using Co Kriging.
    Keywords: EI30 index, Interpolation methods, Lorestan Province, Modified Fournier index, Rainfall erosivity
  • Sh. Mohammad Khan, H. Ahmadi, S. Feiznia, A. Salajeghea Pages 73-81
    Due to its economic and environmental impacts، soil erosion has been a major concern to farmers، engineers and policy makers in recent years. So for fighting and subsequent to that success in controlling soil erosion action is necessary to knowledge and awareness of the effective factors on erosion، and the intensity of its impact on specifics and finally in the areas of soil erosion and yield sediment. But due to the complexity of soil erosion، number of indices and criteria involved in it and also lack of and efficient model in the country makes it a very difficult، complex، cost and time-consuming task. So introducing relevant indicates with higher accuracy and time saving to apply for water erosion prone areas are very important. Slope is one of the main factors responsible for this phenomenon and considerable efforts have been made to model it in the previous works. The relationship between percent of erosion and slope was studied in the study region. In other words different classes of the slope erosion risk evaluating a danger to the slopes of the erosion are clear. GIS & RS were used to facilitate the research. Also statistical tests such as Chi-square were considered for the final conclusion. Finally it was resulted that slopes between 20 to 40 percent have been mostly affected by the erosion. Meanwhile، in the gentle slopes، light erosion and in the upper slope existence of rock and lack of soil caused to the lower erosion rate. In this way، it was denoted that as the slope increase، soil erosion increases primarily and then will decrease. Also the slope and the weights assigned to each erosion rate classes based on quantitative geomorphologic approach، specific sediment discharge، erosional facies in 1% is significant. Therefore it can be classified in the preliminary zone erosion in areas of southern Alborz without sufficient data for complementary studies
    Keywords: Intensity of water erosion rate, Slope, map overlay, K square test, geomorphology facies
  • A. Shirzadi, S. Z. Mosavi, A. Kavian Pages 82-91
    The aim of this research is generating rockfall hazard zonation map by using of overlay index method in Salavatabad saddle that is located in Sanandaj southeastern، Kurdistan province. The first، in this research، we using of field search، local interview and review on carried out studied in the outside and inside of Iran، eight factors effective was recognized on rock falls. These factors include; slope degree، slope aspect، slope curvature، elevation، distance to road، distance to fault، litology and land use. After recognizing، we act to processing with Arc view 3. 2 and ERDAS imagine 8. 5 software. Thirty four Sensitive slopes were used as prone slopes to rock fall data (Dependent variable). For statistical analysis، be used of likelihood ratio statistical analysis. At this research، the value of each various class between 0 and 1 is determined. As for، the chart be obtained from overlay distribution rockfall map with information layers، the each of class of each layer that had more frequent density، 10 value and other classes with aspect of value of rockfall frequent density in class itself، was determined as unit of 100 value. With transmit this coefficient to each class and wights based on the charts as effective factors with rockfalls and expert opinions، the hazard zonation susceptibility of rockfall was generated in Salvatabad saddle regional with five classes. For Verification، rockfall point’s map was overlaid with hazard map. For more confidence، first each of effective variables removed then hazard Zonation map was generated and at last this map was verificated. Result have shown that percent of verification without slope degree is 75. 81 percent، without slope aspect is 78. 50 percent، without elevation of sea is 72. 16 percent، without litology is 74. 64 percent، without distance from road is 76. 23 percent، without distance from fault is 73. 56 percent، without curvature is 64. 00 percent، without landuse is 74. 23 percent and by all variables the percent of verification is 81. 44 so، it is high and acceptable..
    Keywords: Rock fall, Overly Index, Geographic Information System (GIS), Kurdistan