فهرست مطالب

نشریه پژوهش های آبخیزداری
پیاپی 94 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهدی وفاخواه، مهدی بشری سه قلعه صفحه 1
    خشکسالی هیدرولوژیک به تاثیرات دوره هایی از نقصان ریزش های جوی بر منابع تامین آب های زیرزمینی یا سطحی شامل جریان رودخانه ها، مخازن، دریاچه ها و آب های زیرزمینی اطلاق می شود. از سوی دیگر یکی از روش های مقابله با اثرات خشکسالی، پیش بینی احتمال وقوع خشکسالی می باشد. لذا هدف از این پژوهش پیش بینی احتمال وقوع دوره های تر و خشک در خشکسالی هیدرولوژیک و شدت آن در حوزه آبخیز کشف رود می باشد. به این منظور با بررسی کلیه ایستگاه های هیدرومتری موجود در این حوضه، داده های دبی ماهانه 16 ایستگاه هیدرومتری که دارای آمار صحیح و مناسب بودند استفاده گردید. در مرحله بعد با استفاده از زنجیره مارکوف نسبت به ساخت ماتریس احتمال انتقال منطقه اقدام، و وضعیت احتمال وقوع خشکسالی های هیدرولوژیک این ایستگاه ها از نظر شدت پیش بینی شد. در نهایت کلیه ایستگاه ها مقایسه و احتمال وقوع شدت خشکسالی در سطح حوزه آبخیز محاسبه گردید. نتایج بررسی دبی های ماهانه در این حوضه نشان داد که احتمال وقوع دوره های با دبی های خیلی خشک، خشک، نیمه خشک، متوسط، نیمه مرطوب، مرطوب و خیلی مرطوب منطقه در افق دراز مدت به ترتیب برابر05/79، 47/12، 54/4، 78/1، 85/0، 63/0 و 69/0 درصد است. از طرفی احتمال وقوع خشکسالی در منطقه بسیار بالا و برابر 5/95 درصد و احتمال وقوع دوره های ترسالی 28/2درصد است و با احتمال 78/1 درصد نیز در منطقه حالت متوسط دبی جریان را خواهد داشت.
    کلیدواژگان: خشکسالی، زنجیره مارکوف، ماتریس احتمال انتقال، حوزه آبخیز کشف رود
  • محمد خسروشاهی صفحه 10
    تعیین قلمرو بیابان ها نیازمند دستیابی به اطلاعاتی از پارامترهای محیط طبیعی است که اثر متقابل آنها به صورت مشترک در پیدایش ویژگی های بیابان دخالت دارند در این مقاله مناطق بیابانی ایران از دیدگاه ژئومورفولوژی و اقلیم شناسی مورد مطالعه و تفکیک قرار گرفته است. بدین منظور پس از تهیه لایه های اطلاعاتی مربوط به معیارهای سنجش مناطق بیابانی، شاخص های مربوط به هر عامل در مناطق مورد مطالعه تعیین گردید. به طوریکه در عامل اقلیم؛ میزان بارندگی، ضریب تغییرپذیری بارندگی، ضریب بی نظمی بارش، شدت میانگین باران روزانه، دامنه مطلق و میانگین دماهای ماهانه و سالانه، میزان تبخیر و برای عامل ژئومورفولوژی رخساره های خاص بیابانی مانند دشت سرها، ماسه زارها و تپه های ماسه بادی، بدلندها، گنبد های نمکی، دشت های ریگی، دق ها و جلگه های رسی، بسترهای طغیانی مسیر شبکه آب ها، کویرها و مانداب های شور و امثال آن شناسایی و به صورت رقومی تفکیک گردید. با بررسی کارگاهی و کنترل میدانی نقشه های تهیه شده در طول مدت پژوهش و اطمینان از صحت کارهای انجام شده و همچنین تعیین سیستم مختصات1 کشوری و زمین مرجعی2 و انتخاب نقاط کنترل و راهنما، با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) نقشه سراسری بیابان های اقلیم شناسی و ژئومورفولوژی ایران تهیه شد. سپس با تلفیق دو نقشه مذکور میزان اشتراک و انفکاک آنها مشخص گردید. نتایج حاصل نشان داد مساحت مناطق بیابانی ایران از جنبه اقلیم شناسی معادل 700991 کیلومتر مربع و از دیدگاه ژئومورفولوژی287316 کیلومتر مربع می باشد. همچنین تلفیق دو لایه اقلیم و ژئومورفولوژی نشان داد که میزان اشتراک دو لایه مذکور در تعیین مناطق بیابانی 7/24 درصد است.
    کلیدواژگان: بیابان، اقلیم شناسی، ژئومورفولوژی، GIS، ایران
  • علی اصغر نقی پور برج، مریم حیدریان آقاخانی، مسعود نصری صفحه 19
    مراتع حاوی حدود 30-10 درصد از کربن آلی خاک های جهان می باشند و بنابراین یکی از مهم ترین اکوسیستم های خشکی جهت ترسیب کربن به شمار می روند. قسمت قابل ملاحظه ای از مراتع شخم خورده و به زمین های کشاورزی تبدیل شده اند، که باعث کاهش ذخیره کربن آن ها شده است. هدف از این مطالعه مقایسه میزان و توزیع ترسیب کربن در مرتع طبیعی، زمین زراعی و جوامع گیاهی دست کاشت با سه گونه مرتعی Agropyron desertorum، Agropyron elengatum و Kochia prostrata در مراتع نیمه خشک استان خراسان شمالی می باشد. نمونه برداری از پوشش گیاهی و خاک به روش تصادفی-سیستماتیک و در قالب 30 پلات یک متر مربعی و در طول سه ترانسکت به طول 100 متر انجام شد. مقادیر کربن در زیتوده هوایی، زیرزمینی، لاشبرگ و خاک (عمق 15-0 و 30-15 سانتی متری) این مناطق محاسبه شد. نتایج نشان داد میانگین کل ترسیب کربن در واحد سطح مرتع طبیعی، منطقه K. prostrata، منطقه A. elengatum، منطقه A. desertorum و تناوب گندم-آیش به ترتیب 71/38، 66/23، 47/14، 32/18 و 57/13 تن در هکتار بود. بنابراین مرتع طبیعی دارای بیشترین و تناوب گندم- آیش دارای کمترین میزان ترسیب کربن بودند. ترسیب کربن در خاک تحت کشت K. prostrata، از دیگر تیمارها به مرتع طبیعی نزدیک تر بود. نتایج توزیع کربن نیز نشان داد که بیش از 90 درصد از کل ترسیب کربن را کربن آلی خاک تشکیل می داد. به طور کلی می توان چنین نتیجه گیری کرد که گونه K. prostrata می تواند کربن آلی را نسبت به تیمارهای کشت شده دیگر با سرعت بیشتری ترسیب نماید و خاک مهم ترین مخزن کربن آلی در مراتع می باشد.
    کلیدواژگان: ترسیب کربن، خاک، زیتوده گیاهی، مراتع سیساب بجنورد، مراتع دست کاشت
  • زهرا محبی، محمدعلی زارع چاهوکی، علی طویلی، محمد جعفری، الهه فهیمی پور صفحه 27
    این تحقیق برای مقایسه کارایی شاخص های تعیین الگوی پراکنش دو گونه Artemisia sieberi و Astragalus ammodendron در رویشگاه های انجدان و شازند استان مرکزی انجام شد. در ناحیه معرف هر رویشگاه نمونه برداری به صورت تصادفی- سیستماتیک در 4 ترانسکت 100 متری صورت گرفت. بدین ترتیب که در امتداد هر ترانسکت، 25 نقطه به صورت تصادفی انتخاب و از این میان، 15 نقطه از 25 مجموع نقطه مذکور اندازه گیری ها انجام شد. شاخص های پراکنش مطالعه شده شامل شاخص های فاصله ای جانسون و زیمر، ابرهارت، پیلو، هاپکینز و هولگیت بودند که برای محاسبه آنها فاصله هر نقطه تصادفی تا نزدیک ترین گیاه، فاصله گیاه مذکور تا نزدیک ترین همسایه و فاصله نقطه تصادفی تا دومین گیاه نزدیک به آن اندازه گیری شد و شاخص های شمارشی شامل محاسبه واریانس به میانگین، گرین، کپه ای لوید، موریسیتا و موریسیتای استاندارد بودند که برای محاسبه آنها در درون کوادرات های مستقر شده تراکم گونه ها به دست آمد. نتایج نشان داد پراکنش گونه sieberi. A از الگوی یکنواخت و توزیع گونه ammodendron. A از الگوی تصادفی با گرایش به توزیع کپه ای تبعیت می کند و هر اندازه یک گونه گرایش بیشتری به الگوی پراکنش یکنواخت داشته باشد، همگرایی شاخص های شمارشی و فاصله ای بیشتر می شود اگر چه، شاخص های فاصله ای می توانند با دقت بیشتری الگوی پراکنش یکنواخت را نشان دهند. نتیجه دیگر اینکه، در جوامع دارای الگوی پراکنش کپه ای، شاخص های کوادراتی به خاطر مشکلات ناشی از تعداد، سطح و شکل کوادرات ها کارایی کمتری نسبت به شاخص های فاصله ای دارند و بیشتر گرایش به سمت حالت تصادفی را نشان می دهند. بنابراین از مجموع شاخص های محاسبه شده، شاخص های فاصله ای هاپکینز و هولگیت و شاخص های شمارشی موریسیتا و موریسیتای استاندارد، الگوی پراکنش را بهتر نشان دادند.
    کلیدواژگان: الگوی پراکنش، شاخص های فاصله ای و شمارشی، Artemisia sieberi، Astragalus ammodendron، استان مرکزی
  • محمد عجمی، فرهاد خرمالی، شمس الله ایوبی صفحه 36
    به منظور مطالعه تاثیر تخریب پوشش جنگلی و اجرای عملیات زراعی بر چگونگی فرسایش پذیری خاک ها، اراضی شیبدار لسی شرق استان گلستان، حوزه آبخیز آق سو، انتخاب شد. پنج نیمرخ خاک در هر یک از موقعیت های شیب کاربری جنگل و پنج نیمرخ در موقعیت های مشابه کاربری زراعی مجاور آن حفر شده و به لحاظ مورفولوژیکی مورد مطالعه قرار گرفتند. از افق های مختلف نیمرخ های خاک تعدادی نمونه دست نخورده با استفاده از جعبه های کوبینا جهت مطالعات میکروسکوپی برداشته شد. در مجموع پنجاه نمونه از لایه سطحی خاک کاربری جنگل و زراعی با مته نمونه برداری شد و مورد تجزیه فیزیکو- شیمیایی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد میانگین درصد سیلت خاک از 6/57% در لایه سطحی جنگل به 4/68% در کاربری زراعی افزایش یافته است. مجموع درصد سیلت و شن خیلی ریز نیز در اغلب نقاط ناحیه مورد کشت در مقایسه با کاربری جنگل طبیعی افزایش پیدا کرده است. ماده آلی خاک از 5/3% در لایه سطحی جنگل به 0/1% در منطقه زراعی مجاور کاهش یافته است. جنگل تراشی و عملیات زراعی در منطقه موجب شده تا میانگین وزنی قطر خاکدانه ها نیز از 49/1 میلیمتر در خاک جنگل به 88/0 میلیمتر در ناحیه مورد کشت کاهش یابد. مطالعات میکرومورفولوژیکی مقاطع نازک خاک نشان می دهد که در اکثر موارد ساختمان مطلوب دانه ای و اسفنجی بر اثر تخریب پوشش طبیعی منطقه به انواع توده ای و متراکم تبدیل شده است. به دلیل وقوع چنین تغییراتی ضریب فرسایش پذیری خاک منطقه به خصوص در موقعیت های شانه شیب، شیب پشتی و پای شیب افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: تخریب جنگل، فرسایش پذیری خاک، لس، استان گلستان
  • ندا چاره ساز، علی اشرف جعفری، حسین ارزانی، حسین آذرنیوند صفحه 45
    تعیین ظرفیت چرایی در مراتع یک عامل مهم در مدیریت دام می باشد. یکی از اهداف مهم در راستای بهبود عملکرد دام ارتقاء کیفیت علوفه است. هدف این مطالعه ارزیابی دستگاه طیف سنج مادون قرمز نزدیک (NIR) به عنوان یک روش سریع، قابل اطمینان و معتبر برای برآورد پارامترهای کیفیت در نه گونه مرتعی شامل سه گونه گرامینه Bromus tomentellus، Dactylis glomerata و، Agropyron intermedium سه گونه پهن برگ علفی Achillea millefolium، Centaurea virgata و Coronilla varia و سه گونه بوته ای Artemisia aucheri، Scariola orientalis و Thymus kotschyanus بود. کالیبراسیون های NIR برای پروتئین خام (CP)، هضم پذیری ماده خشک (DMD) و دیواره سلولی منهای همی سلولز (ADF) به دست آمد. برای افزایش تنوع نمونه ها برای آنالیز، برداشت نمونه های گیاهی در سه مرحله رشد رویشی، گلدهی و رسیدن بذر در مراتع ییلاقی ارتفاعات البرز (طالقان) انجام شد. نمونه ها در آزمایشگاه به وسیله روش های استاندارد آزمایشگاهی خشک و آسیاب شدند. سپس به وسیله روش های شیمیایی آزمایشگاهی استاندارد به منظور برآورد درصد CP، DMD و ADF و خاکستر کل (Ash) مورد آنالیز قرار گرفتند. باقی مانده نمونه ها به وسیله 20 فیلتر دستگاه Inframatic 8620 اسکن شدند. طیف دستگاه NIR برای هر نمونه ثبت شد. یک تنظیمات مستقل و جداگانه برای پیشگویی به کار گرفته شد. کالیبراسیون هایی که از این مطالعه به دست آمد سطح بالایی از دقت و صحت را برای موارد ضریب تبیین (R2)، اشتباه استاندارد کالیبراسیون (SEC) و اشتباه استاندارد صحت (SEP) دارا بود. SEC برابر با 09/1- 15/0، 94/3- 83/0، 96/4- 52/0 و 86/0- 21/0 و SEP برابر با 75/0-13/0، 34/3-62/0، 84/3-31/0، 61/0-17/0 به ترتیب برای صفات پروتئین خام، قابلیت هضم، دیواره سلولی منهای همی سلولز و خاکستر کل به دست آمدند. مقادیر همبستگی بین داده های آزمایشگاهی و نتایج پیشگویی NIR برای تمام صفات به ویژه پروتئین خام خیلی بالا بود(95% >). نتایج تایید می کنند که تکنولوژی NIR به عنوان یک روش سریع، معتبر و کم هزینه برای ارزیابی صفات کیفیت علوفه گیاهان مرتعی قابل استفاده است.
    کلیدواژگان: کیفیت علوفه، طیف سنجی مادون قرمز نزدیک (NIR)، کالیبراسیون، گیاهان مرتعی، مراحل فنولوژی
  • زهره ابراهیمی خوسفی، مریم میراکبری، سعیده کلانتری، محسن ابراهیمی خوسفی صفحه 55
    تخمین خصوصیات پوشش گیاهی یک چالش بزرگ برای اقلیم شناسان، هیدرولوژیست ها، متخصصین کشاورزی و... محسوب می شود. در حال حاضر، استفاده از شاخص های پوشش گیاهی مبتنی بر تصاویر ماهواره ای به منظور تعیین خصوصیات فیزیکی پوشش گیاهی بسیار رایج است. این شاخص ها ترکیبی از باندهای قرمز و مادون قرمز نزدیک می باشند و با رشد گیاه، درصد پوشش گیاهی و میزان بیومس همبستگی خوبی نشان داده اند. هدف از تحقیق حاضر تخمین درصد پوشش گیاهی با استفاده از تصاویر ماهواره ای در حوزه آبخیز سد نهرین (طبس- یزد) می باشد. بدین منظور از تصویر (IRS-Liss III(2007، تصویر (ETM+(2005 و درصد پوشش گیاهی اندازه گیری شده در 54 پلات زمینی استفاده شد. به منظور قابل مقایسه کردن مقادیر برداشت شده زمینی و ارزش پیکسل های واقع شده در هر پلات، میانگین ارزش پیکسل ها در سایتهای نمونه برداری استخراج و سپس 11 شاخص رایج پوشش گیاهی استخراج گردید. در مرحله بعد، با استفاده از روش رگرسیون خطی چندمتغیره نسبت به تشکیل مدل های همبستگی اقدام شد و در نهایت دقت مدلها بر اساس ضریب تبیین حاصل از برازش خط بین مقادیر مشاهداتی و تخمینی نقاط تست مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تحقیق حاضر نشان داد مدلی که از شاخص MSAVII استفاده می نماید دارای بالاترین دقت نسبی (866/0) می باشد. دلیل این امر این است که این شاخص علاوه بر بازتاب در ناحیه قرمز و مادون قرمز نزدیک، تاثیر بازتاب خاک زمینه را نیز در نظر می گیرد.
    کلیدواژگان: سنجش از دور، درصد پوشش گیاهی، IRS LissIII، سد نهرین
  • محمدعلی زارع چاهوکی، آذین زارعی، محمد جعفری صفحه 65
    به منظور تعیین عوامل محیطی موثر بر پراکنش رویشگاه گونه های گیاهی در مراتع دنبلید طالقان نمونه برداری از خاک، توپوگرافی و پوشش گیاهی رویشگاه های مورد بررسی در مناطق معرف رویشگاه به روش تصادفی-سیستماتیک انجام شد. در هر منطقه نمونه برداری، 2 ترانسکت به طول 100 متر مستقر و در طول هر ترانسکت در 30 پلات یک متر مربعی فهرست گونه ها و درصد تاج پوشش آنها تعیین شد. همچنین در ابتدا و انتهای هر ترانسکت پروفیل حفر شده و از عمق های 0تا30 سانتی متری نمونه خاک برداشت شد. در هر منطقه نمونه برداری شیب و در آزمایشگاه برخی خصوصیات خاک شامل: بافت، هدایت الکتریکی، اسیدیته، ماده آلی و آهک تعیین شدند. سپس برای تعیین عوامل محیطی موثر بر پراکنش گونه های گیاهی از تجزیه مولفه های اصلی (PCA) و تجزیه تطابق کانونیک (CCA) استفاده شد. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که بافت، میزان ماده آلی و درصد شیب از مهمترین عوامل موثر بر پراکنش گونه های گیاهی منطقه مورد مطالعه است.
    کلیدواژگان: پراکنش گونه های گیاهی، مراتع طالقان، عوامل محیطی، تجزیه مولفه های اصلی، تجزیه تطابق کانونیک
  • فتح الله نادری صفحه 74
    یکی از انواع فرایندهای دامنه ای که هر ساله موجب خسارات جانی و مالی فراوان در بسیاری از نقاط ایران و جهان می شود، پدیده زمین لغزش است. تهیه نقشه پهنه بندی زمین لغزش این امکان را فراهم می سازد که مناطق آسیب پذیر شناسایی و در برنامه های محیطی مد نظر قرار گیرند. هدف از این تحقیق پهنه بندی خطر زمین لغزش در حوزه آبخیز چرداول ایلام از طریق تهیه لایه های اطلاعاتی و عوامل موثر بر خطر وقوع زمین لغزش، با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) و تئوری منطق فازی که شامل اشتراک فازی، جمع جبری، ضرب جبری و فازی گاما می باشد. نقشه پراکنش زمین لغزش های اتفاق افتاده در منطقه با استفاده از عکس های هوایی و مطالعات صحرایی تهیه گردید. مجموعه اطلاعات ورودی مورد استفاده در ارزیابی پتانسیل خطر لغزش در این تحقیق شامل نه لایه؛ شیب، جهت دامنه، ارتفاع از سطح دریا، بارندگی، فاصله از جاده، فاصله از گسل، فاصله از شبکه زهکشی، کاربری اراضی و سنگ شناسی است. برای مقایسه نتایج نقشه های خروجی پهنه بندی خطر زمین لغزش بوسیله اپراتورهای چهارگانه مدل فازی از شاخص نسبت دانسیته (Dr) استفاده شده است. بر اساس این شاخص، نقشه بدست آمده بوسیله اپراتور گاما به لحاظ تفکیک مناسب طبقات خطر زمین لغزش از مطلوبیت بیشتری نسبت به دیگر اپراتورها برخوردار می باشد. به طوری که بیش از 57 درصد زمین لغزش ها در منطقه مورد مطالعه در 7/52 درصد از مساحت منطقه و در دو طبقه خطر بالا و خیلی بالا رخ داده اند. در نهایت به منظور تعیین میزان دقت و کارایی اپراتورهای چهارگانه فازی، نقشه های بدست آمده را با نقشه پهنه بندی واقعی حوزه (روش ارزش اطلاعاتی) مورد مقایسه و ارزیابی قرار گرفت که نتایج بیانگر همپوشانی بالای نقشه فازی گاما با نقشه واقعی است که بیشترین درصد همپوشانی دو نقشه در طبقه پنجم (Very High) با 3/43 درصد و کمترین درصد همپوشانی در طبقه سوم (Moderate) با 1/12 درصد واقع شده است.
    کلیدواژگان: پهنه بندی خطر زمین لغزش، عملگرهای فازی، نسبت دانستیته (Dr)، چرداول، ایلام
  • محمود دیانی، سیروس جعفری، بیژن خلیل مقدم، امیر احمد دهقانی صفحه 86
    تغییر پذیری مکانی خواص شیمیایی خاک از اجزاء اساسی مدیریت گیاهان در منطقه مورد مطالعه می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی تغییرپذیری مکانی شوری و سدیمی بودن خاک در بخشی از اراضی غرب رودخانه کارون در استان خوزستان است. برای تهیه نقشه های لازم نمونه برداری به صورت شبکه منظم 200×200 متر در 120 نقطه و از عمق 30-0 سانتی متری سطح خاک صورت گرفت و هدایت الکتریکی عصاره اشباع (pH)، (ECe)، توزیع اندازه ذرات، کلسیم، منیزیم سدیم محلول و نسبت جذب سدیم (SAR) و اندازه گیری شد. تغییرپذیری مکانی این پارامترها با استفاده از تغییرنما و نسبت واریانس اثر قطعه ای به واریانس کل مورد بررسی قرار گرفت و برای تهیه نقشه داده های مورد نیاز از روش کریجینگ استفاده شد. اعتبار نقشه ها با کاربرد میانگین خطا و جذر میانگین مربعات خطا ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که الگوی کروی برای هدایت الکتریکی، pH، نسبت جذب سدیم، درصد رس و درصد سیلت و الگوی نمایی برای درصد شن بهترین مدل برازش داده شده برای این متغیرها می باشد. دامنه وابستگی مکانی برای پارامترهای شوری و سدیمی بودن خاک 4 تا 5/4 کیلومتر بدست آمد و همه پارامترها دارای وابستگی مکانی هستند. با توجه به نتایج بدست آمده مشخص شد که الگوی تغییر پذیری مکانی خواص شیمیایی به نوع مواد مادری خاک وابسته است. نقشه واریانس پارامترهای اندازه گیری شده نشان می دهد که در خط همسایگی منطقه نمونه برداری شده و فواصل بین نمونه ها مقادیرECe، SAR، pH، درصد رس، درصد سیلت و درصد شن افزایش یافته اند و بیشترین واریانس تخمین وجود دارد.
    کلیدواژگان: شور وسدیمی، خوزستان، زمین آمار، پهنه بندی
|
  • M.Vafakhah, M.Bashari Page 1
    Hydrological drought is the effect of precipitation scarcity on ground or surface water resources including river flow، reservoirs، lakes and ground water. On the other hand، one of the methods to deal with drought is its occurrence probability prediction. Therefore، this study focuses on probability prediction of wet and drought periods occurrence and its intensity in the Kashafrood watershed. For this reason، all existent stations were considered and monthly discharge data of 16 hydrometric stations with correct and suitable data in this region were used. In the next step، transition matrix of the region was designed using Markov Chain and probabilities of hydrologic drought occurrence of these stations considering their intensity was computed. Finally، all stations were compared and probability of an intense drought occurrence was calculated. The results of monthly discharge consideration showed that the probability of very dry، dry، semi-dry، medium، semi-humid، humid and very humid discharges in the study area were: 79. 05، 12. 47، 4. 54، 1. 78، 0. 85، 0. 63 and 0. 69 of percent respectively. On the other hand، drought occurrence probability in this region is very high and equal to 95. 5% and wet occurrence probability is 2. 28% and also with probability of 1. 78% in the study area there would be medium current discharge.
    Keywords: Drought, Markov Chain, Transition Probability Matrix, Kashafrood Watershed
  • Mohammad. Khosroshahi Page 10
    In order to recognize and mapping domains of the real deserts، it is needed to gather a tremendous data and information regarding environmental parameters such as Geology، Geomorphology، Climatology، Hydrology، Pedology and Vegetation cover. In fact these environmental parameters and their interaction effects lead to form and develop the real deserts. in this paper was tried to study specification of desert areas related to climatically and geomorphologic factors. In climatology، these factors are the amount of precipitation، coefficient of variation، irregularity coefficient and daily average intensity of precipitation، annual average temperature and amount of evaporation which were calculated for each station in every study province separately. In geomorphology، by using geological and topographic maps with scale; 1:250000 and ETM satellite images and combination of their data، the geomorphologic features for desert such as; pedimonts، badlands، salty dome and evaporate formation، salty flats، sand dune hills، reg and etc. Segregated for every study province as a digital map. After controlling maps in field and laboratory، we prepared a country map with distinct Coordinate System and Georeference and transferred province maps to country map. After digitizing final maps، the results showed that; the whole areas which known as climatology and geomorphology deserts are respectively (700991&287316 km2) of Iran map. each individual layers covers different desert area on the map. Thus، if climatic parameters are used to determine desert area only 42. 9% of Iran is accounted، while if the geomorphologic parameters are used، 17. 4% of Iran is known as a desert. Crossing and matching of two layers (common parts of overlaying) was 24. 7% of the geomorphoclimatological deserts of Iran.
    Keywords: Desert, Climatology, Geomorphology, GIS, Iran
  • A.A. Naghipour Borj, M. Haidarian, M. Nasri Page 19
    Rangelands contain between 10 and 30% of global soil organic C reserves and may be an important terrestrial ecosystem for carbon sequestration، most of rangelands have been converted to agriculture use but less C tends to be stored in them. The purpose of this study was to compare content and distribution of soil carbon sequestration in native rangelands، rangelands that were cultivated and then 1) seeded with non-native perennial grasses (Agropyron elongatum and Agropyron desertorum)، (2) seeded with non-native shrub (Kochia prostrata)، or 3) cropped annually with wheat، In semiarid rangelands of North Khorasan Province، Iran. The sampling method of vegetation cover and soil was randomized systematic and was collected from 30 1m2 plots in the along with 3 transect (100m). The content of above ground and under ground biomass carbon، litter carbon and soil organic carbon (in two depths 0-15، 15-30 cm) was determined. The result showed that the total carbon sequestration in native rangelands and soils under K. prostrata، A. elongatum and A. desertorum and wheat-fallow systems was 38. 71، 23. 66، 14. 47، 18. 32 and 13. 57ton/ha، respectively. The highest and the least content of carbon sequestration were measured in plant communities، Native rangeland and Wheat-fallow، respectively. Carbon sequestration in soils under K. prostrata was been similar to native rangelands. The results of carbon distribution showed that the soil organic carbon content was >90% of total carbon sequestration. It was concluded that K. prostrata can sequestrate soil organic carbon much more than other treaements. soil is the most impotant sink for organic carbon storage in this rangelands.
    Keywords: Carbon sequestration, Soil, Plant biomass, Sisab rangelands of Bojnord, Modified rangeland
  • Z. Mohebbi, Zare Chahouki, A. Tavili, M. Jafari, A. Fahimipour Page 27
    This research compares the indices efficiency of Artemisia sieberi and Astragalus ammodendron distribution pattern in Markazi province. In the key area of each site 4 transects (100m) were established based on random- systematic sampling method. Vegetation sampling was performed along each of transects in 15 selected points. Distance indices included Johnson and Zimer، Eberhart، Pielou، Hopkines and Holgate were used in each point. The distance of understudy plants to nearest plant، distance among selected plant and its nearest neighbor، and distance between the point and the second plant was measured. Quadrate indices included Green، Lioyd، Morisita and Standardized Index of Morisita. In all 15 points، density parameter of selected species was estimated. Results showed A. sieberi distribution pattern has equally and، A. ammodendron has random with a tendency toward clumped pattern. The More was in equality of the species، the more in converging of distance and quadrate indices. However the accuracy of distance methods was more than quadrate methods. Generally، those vegetation types that distributed clumped pattern showed less efficient quadrate indices due to the problems of number، area and shape of quadrates. So، quadrate indices show higher tendency to random pattern.
    Keywords: Distribution pattern, Distance indices, Quadrate indices, Markazi province, Artemisia sieberi, Astragalus ammodendron
  • Ajamim., F. Khormali, Sh. Ayoubi Page 36
    In order to study the effect of deforestation and tillage practices on soil erodibility، a loess hillslope was selected in eastern Golestan province، Agh-Su watershed. Five pedons in forest land use and also five pedons in adjacent cultivated land were dug on each slope position and studied morphologically. Some undisturbed clods were also sampled from different soil horizons with Kubiena boxes for microscopic studies. Total fifty samples were taken from surface layers of forest and also cultivated land use for physico-chemical analysis. Results showed that the amount of silt particles increased from 57. 6% in surface layer of forest to 68. 4% in cultivated land use. The amount of silt and very fine sand particles also increased in cultivated area relative to forest. Organic matter decreased from 3. 5% in surface layer of forest to 1. 0% in the same layer in cultivated land. Deforestation and tillage practices reduced the MWD value from 1. 49 mm in forest to 0. 88 mm in cultivated land. Micromorphological studies revealed that favorable granular and crumb structures were converted to compact and massive by deforestation. Due to these changes، soil erodibility factor increased، especially in the shoulder، backslope and footslope positions.
    Keywords: Deforestation, Soil erodibility, Loess, Golestan province
  • N. Charehsaz, A.A. Jafari, H. Arzanih., Azarnivand Page 45
    Determination of grazing capacity in rangelands is an important factor for livestock husbandry. Improved forage quality is an important goal for improving animal performance. The aim of this study was to assess near infrared reflectance spectroscopy (NIR) as a rapid and reliable method for estimating quality parameters in nine range species as three grasses Bromus tomentellus، Agropyron intermedium and Dactylis glomerata، three forbs Achillea millefolium، Coronilla varia، Centaurea virgata and three shrubs Scariola orientalis، Artemisia aucheri and Thymus kotschyanus. NIR calibrations were derived for crude protein (CP)، dry matter digestibility (DMD) and acid detergent fiber (ADF). To maximize variability of samples for analysis، were collected at three phenological stages as initiated growth، full flowering and seed ripening in ranges of central Alborz (Taleghan). Samples were dried and grinded using standard laboratory methods. A sub samples were analyzed using standard laboratory chemical procedures to estimate CP، DMD، ADF and total ash. The other sub samples were scanned by means of a 20-filter set of the Inframatic8620. NIR spectra were recorded for each sample. A separate independent set was used for predictions. The calibrations obtained from this study had a high level of accuracy based on coefficient of determination (R2)، standard errors of calibration (SEC) and standard errors prediction (SEP). SEC were ranged from (0. 15 to 1. 09)، (0. 21 to 0. 86)، (0. 83 to 3. 94) and (0. 52 to 4. 96) and SEP were ranged from (0. 13 to 0. 75)، (0. 17 to 0. 61)، (0. 62 to 3. 34) and (0. 31 to 3. 84) for CP، Ash، DMD and ADF، respectively. The correlation values between laboratory data and NIR prediction was very high for all traits in particular for CP. The results confirm that NIR can use a rapid، precise and cost effective method for measurement quality traits in range species.
    Keywords: Forage quality, Near infrared reflectance, Calibration, Rangeland plants, phenological stages
  • Ebrahimi Khousfi Z., Mirakbari M., Kalantari S., Ebrahimi Khousfi Page 55
    Estimation of vegetation features from space is a great challenge for agronomist، hydrologist and meteorologist communities. Now، the use of vegetation indices to estimate vegetation characteristics is very popular. They are empirical combinations between Visible (generally Red، R) and Near Infrared (NIR) reflectance that show good correlation with plant growth، vegetation cover، and biomass amount. The main objective of this study was to introduce a suitable model based on satellite images in order to estimate vegetation Fraction in Sade Nahrein basin (Tabas، Yazd، Iran). To do so، IRS-LISIII (2007)، ETM+ (2005) and vegetation fraction measured in fielwork (54 plots) have been used. Making comparable field data and pixel values، the average value of pixels located in the sampling sites was extracted and then 11 different vegetation indices were calculated. In the next step، the 6 output models have been evaluated using linear regression method and fitting the regression line between observations and estimated values in the validation data. The results showed that the model in which MSAVI1 was used has the highest accuracy (R2=0. 866) and therefore is the most suitable model for estimation of vegetation fraction in the study area.
    Keywords: Remote Sensing, Fraction of vegetation, IRS, LissIII, Sade Nahrein
  • M.A. Zare Chahouki, A. Zarei, M. Jafari Page 65
    In this paper effective environmental factors on plant distribution of Taleghan rangelands has been investigated Then، sampling in each unit was done along two 150 meter transects. 15 plots (1 m2)، established along each transect in 10 meter distances. The kind and the amount of existing species and the percentage of vegetation cover were determined in each plot. At the beginning and at the end of each transect، a profile was dug and soil. Sampling was done from 0-30 centimeter. Among soil properties، clay، silt، sand، organic material، lime، pH and EC were measured. To determine the major factors affecting plant distribution variations، Principle component analysis was used. The results showed that among studied factors aspect، texture، lime، parent material had the most influence on plant distribution.
    Keywords: Distribution of plant species, Taleghan rangelands, Environmental factors, Principal component analysis, Canonical Correspondence Analysis, Principle Component Analysis
  • Fatholah Naderi Page 74
    One of the slopping processes which created much damage in many locations of Iran and the world is Landslide phenomenon. Making landslide susceptibility map provides the possibility to recognize susceptible areas and to verify them in the environmental programs. Purpose of this research is mapping susceptibility of landslide in Chardavel watershed in Ilam province by establishing informational layers and effective factors in occurrence of landslide via geographical information system (GIS) and fuzzy logic theory which involves operators fuzzy subscription، algebraic Sum، algebraic product and gamma fuzzy. The location of the landslides was determined by using regional photographs and satellite images and LSM. In this work، input information set in assessment of potential hazardous landslide includes nine factors: slope، aspect، elevation، precipitation، distance from road، distance from fault، distance from drainage، land use، and lithology. For comparing maps resulted from landslide susceptibility mapping by quadruple operators in fuzzy logic، density ratio (Dr) index is used. Based on this index، the map obtained by fuzzy gamma operator is more appropriate than other operators in separating suitably between casts of landslide risk. Thereby، more than 57 percent of landslides in this region occurred in 52. 7 percent of the lands and in two cast of high or very high danger. Finally، to estimate the amount of the precision and efficiency of fuzzy quadruplet operators، the evaluation generated maps compared with real zoning maps of basin. Results show that fuzzy gamma map has high overlay with real maps، the highest percent of the overlay of two maps in fifth class (Very High) is 43. 3 % and the lowest percent of overlay in third class (Moderate) is 12. 1 %.
    Keywords: Susceptibility landslide mapping, Fuzzy operators, Density ratio (Dr), Chardavel, Ilam
  • M. Dayani, S. Jafari, B. Khalilmoghadam, A. A. Dehghani Page 86
    The aim of this study was to characterise the spatial variability of soil saline and sodic properties in part of the western Karoon lands in Khozestan province. A total of 120 samples from the 0-30 cm of soil depth in a semi-systematic grid (200*200 m) were collected in order to provide the needed data. pH، pasted soil electrical conductivity (ECe)، particle size distribution، sodium absorption ratio (SAR) and soluble Ca and Mg were measured in these samples. Spatial variability of parameters was investigated using semivariance and the ratio of nugget variance to total variance. Krigin method was used to create map of the needed data. The validation of the maps was evaluated using mean error (ME) and root mean square error (RMSE) between the observed and the estimated values. Results showed that the experimental variogram of chemical properties was fitted with a exponential and spherical model and 4 to 4. 5 km radius was determined for spatial range in these saline and sodic parameters. All of the parameters were moderately to strongly spatially corolated. Spatiall variability of soil chemical properties is a fundamental element of site-specific crop management. The objective dependent based on these results، spatial patterns of chemical properties are linked to parent materials and soil types. Variance maps of these parameters show that ECe، SAR particle size distribution and PH is largely increased by sampling region in neighboring line and also in lower sample density of region.
    Keywords: Saline, Sodic, Khozestan, Geostatistics, Mapping