فهرست مطالب

پژوهش های آبخیزداری - پیاپی 97 (زمستان 1391)

نشریه پژوهش های آبخیزداری
پیاپی 97 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/27
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حمزه مجددی، عقیل مرادمند جلالی*، سالار اسماعیل پور، محمد علی بهمنیار صفحه 1

    به منظور بررسی اثر تغییر کاربری اراضی جنگلی به کاربری کشاورزی در سال 1386 در حوزه لاهیجان مطالعه ای صورت پذیرفت. در این بررسی چهار کاربری جنگل، باغ چای با توتستان با قدمت 40 سال، باغ چای با قدمت 40 سال و باغ چای با قدمت 50 سال در کمترین فاصله نسبت به هم انتخاب گردیدند. در هر تیمار 6 قطعه نمونه توسط مته از دو لایه 30-0 و 60-30 سانتی متری نمونه خاک برداشت و کربن آلی، ازت کل، pH، آهک، فسفر و پتاسیم قابل جذب خاک تعیین و اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که با تبدیل کاربری جنگل به سایر کاربری ها، میزان آهک، کربن آلی، ازت کل و pH خاک در لایه اول کاهش یافته و این کاهش در باغ چای با قدمت 50 ساله نسبت به سایر تیمارها بیشتر است. در این لایه، مقدار پتاسیم قابل جذب در اثر تغییر کاربری افزایش نشان داده است و میزان فسفر قابل جذب تغییر معنی داری نداشته است. اما در لایه تحت الارض در اثر تغییر کاربری مقدار مواد آلی، pH، آهک و ازت کل نیز کاهش یافته و این کاهش به ترتیب در باغ چای با توتستان، باغ چای با قدمت 40 سال و باغ چای با قدمت 50 سال بیشتر بوده است و سایر فاکتور های اندازه گیری شده تفاوت معنی داری نداشتند.

    کلیدواژگان: تغییر کاربری اراضی، خصوصیات شیمیایی، جنگل، چای، لاهیجان
  • لیلا اسماعیل نژاد، جواد سیدمحمدی مرشت، رمضان بخشی پور صفحه 7
    در این تحقیق ویژگی های مورفولوژیک، خصوصیات خاک و زمین شناسی و ویژگی های اقلیمی آبکندهای موجود در اراضی مارنی جنوب استان گیلان مورد مطالعه قرار گرفت. این اراضی بستر تشکیل آبکندهای متعدد و منشا تولید بخش اعظم رسوبات در حوزه آبخیز سفیدرود بوده و عامل اصلی در ارتباط با رسوب زایی و تجمع رسوبات در مخزن سد سفیدرود است، لذا مطالعه و بررسی ویژگی های موثر آن ها، امری لازم و ضروری است. بر مبنای بررسی نقشه های زمین شناسی و مطالعات صحرایی، سه نوع آبکند معرف غالب در منطقه با پلان عمومی سرشاخه ای، شاخه ای و آبراهه ای ساده و از هر پلان دو تکرار نیز انتخاب شد. سپس از راس آبکندها و 25، 50 و 75 درصد از عمق دیواره آبکندها نمونه برداری بعمل آمد و در مجموع 36 نمونه تهیه و برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی اندازه گیری شد. همچنین آزمایشات کانی شناسی بر روی نمونه ها انجام گرفت. نتایج نشان داد که شکل گیری و ایجاد انواع شبکه آبکندها تابعی از میزان رس خاک، نوع رس ها و میزان سدیم محلول و تبادلی بوده، به طوری که با افزایش میزان رس ریز، وجود رس های 2:1 اسمکتایتی و یون سدیم، رخداد فرسایش تونلی و ایجاد آبکندها افزایش می یابد. با افزایش مقادیر رس، سدیم و وجود رس های اسمکتایتی، افزایش شاخه ها در آبکندها نیز تسریع شده و باعث می شوند آبکندها از حالت آبراهه ای ساده به سر شاخه ای و شاخه ای تغییر یابند. همچنین افزایش درصد رس و یون سدیم از سطح به عمق، سبب به دام افتادن آب نفوذ یافته در لایه تحتانی شده و نهایتا فرایند تونلی شدن و ایجاد شاخه های بیشتر در آبکندها افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: فرسایش آبکندی، تشکیلات مارنی، مورفولوژی آبکند، ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک، کانی شناسی خاک
  • فاطمه جراح زاده، محمود شفاعی بجستان صفحه 17
    با ورود جریان به خم، محل تجمع خطوط جریان به تدریج در اثر نیروی گریز از مرکز، ازخم داخلی به مرکز، سپس به دیواره خارجی خم متمایل می شود. در نتیجه ی این الگوی جریان، خط القعر از وسط رودخانه در مسیر مستقیم به دیواره خارجی در خم منتقل می شود. این امر باعث تخریب ساحل خارجی می شود. یکی از سازه هایی که اخیرا به منظور کنترل فرسایش در خم رودخانه ها به کار می رود سرریز مستغرق می باشد. با توجه به این که تا کنون هیچ گونه کار آزمایشگاهی بر روی این سازه ها در خم های 90 درجه تند صورت نگرفته مطالعه حاضر به بررسی آزمایشگاهی تاثیر فاصله بین سرریزهای مستغرق بر وضعیت خط القعر درخم 90 درجه تند می پردازد. آزمایشات در آزمایشگاه هیدرولیک دانشگاه شهید چمران در یک خم 90 درجه با 2 =R/W انجام شد. سازه ها بر اساس معیارهای استاندارد موجود طراحی شدند و در فواصل طولی 24، 32، 40 سانتی متر معادل (L 3، L 4 و L 5) به دیواره خارجی خم نصب گردیدند. در این آزمایشات دبی ورودی برا بر با 18 لیتر بر ثانیه (25/0 =Fr) در نظر گرفته شد. پس از اتمام هر آزمایش داده برداری با استفاه از دستگاه سنجش توپوگرافی بستر انجام شد. حدود 180 نمودار از مقاطع عرضی برداشت شده، بدست آمد. با استفاده از این نمودارها پروفیل طولی خط القعر برای هر آزمایش رسم شد. معلوم گردید که خط القعر تشکیل شده در هر آزمایش، از دماغه سازه ها عبور می کند. با مقایسه خط القعر ها مشاهده شد که با افزایش فاصله سرریزهای مستغرق محل وقوع ماکزیمم عمق آب شستگی به سمت انتهای خم حرکت می کند. هم چنین با افزایش فاصله بین سازه ها خط القعر عمق بیشتری می یابد.
    کلیدواژگان: سرریز مستغرق، قوس 90 درجه، فاصله نصب، خط القعر، عمق آب شستگی
  • فرزاد بیات موحد، حسن شامی، سیدعلی خلخالی صفحه 30
    بهره برداری از سیلاب ها و پخش آن در اراضی هموار دشت ها یکی از راهکارهای احیای منابع طبیعی است. اما آگاهی از وضعیت زندهمانی گونه های درختی در محل های مختلف عرصه های پخش ضروری به نظر میرسد. لذا این موارد طی یک دوره پنج ساله (88-83) در ایستگاه تحقیقاتی پخش سیلاب قرهچریان زنجان بررسی گردید. در این تحقیق، ابتداء از کانال های مجاور هم سه کانال اول، سوم و پنجم در عرصه پخش سیلاب انتخاب شد. سپس اقدام به کشت نهال های دو ساله از سه گونه درختی بادام، سنجد و اقاقیا در چهار محل مختلف عرصه پخش بین دو کانال در سه تکرار گردید. در طول سال های تحقیق، زندهمانی نهال ها در دو مقطع زمانی خرداد و آبان (پایان دوره غرقابی و پایان فصل خشکی) یادداشت و میزان رشد نهال ها در اواخر فصل پاییز (ارتفاع، قطر ساقه و تاج پوشش نهال) اندازهگیری گردید. طول مدت پخش سیلاب و طول مدت خشکی نیز یادداشتبرداری شد. نتایج نشان داد که از نظر زنده مانی، کانال پنجم با 63 نهال زنده، محل سوم با 72 نهال زنده، و نهال سنجد با 91 نهال و 63 درصد زنده مانی در پایان دوره مطالعه برتر بودهاند. از نظر تغییرات ارتفاع، قطر و قطر آسمانه نهال ها کانال سوم، محل سوم و گونه سنجد برتر بودهاند.
    کلیدواژگان: پخش سیلاب، دشت زنجان، اقاقیا، سنجد، بادام، محل کاشت
  • عبدالغنی الرئیسی، غلامرضا زهتابیان، حسن احمدی، حسن خسروی، مصطفی دستورانی صفحه 43
    بیابان‎زایی عبارت است از تخریب اراضی در مناطق خشک، نیمه خشک تا خشک جنب مرطوب به سبب اثرات گوناگون ناشی از اعمال مخرب عامل انسانی. جهت ارزیابی و تهیه نقشه بیابان زایی تاکنون تحقیقات بسیار زیادی در داخل و خارج کشور صورت گرفته که منجر به ارائه مدل های منطقه ای فراوانی شده است. به منظور ارائه یک مدل منطقه ای و ارزیابی کمی وضعیت فعلی بیابان زایی محدوده ای با وسعت4770 هکتار در منطقه کهیر کنارک (چابهار) - بیابان های ساحلی - در نظر گرفته شد. در این تحقیق ابتدا براساس تلفیق اطلاعات مربوط به نقشه های توپوگرافی، زمین شناسی، عکس هوایی و بازدید های صحرایی، منطقه مورد مطالعه به 7 رخساره تفکیک گردید که هر رخساره ژئومورفولوژی به عنوان واحد اصلی ارزیابی وضعیت فعلی بیابان زایی مدنظر قرار گرفت. با توجه به تجزیه، تحلیل و تلفیق روش IMDPA که جدیدترین و مطرح ترین مدل بیابان زایی در داخل کشور محسوب می گردد، تلاش گردید تا معیارها و شاخص های موثر بر بیابان زایی انتخاب شوند و در قالب یک مدل منطقه ای بیابان زایی و با توجه به ارزش عددی هر یک از شاخص ها در هر واحد کاری و سپس در کل منطقه مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرند. در نهایت وضعیت فعلی شدت بیابان زایی منطقه با تاکید بر چهار معیار اقلیم ‎، پوشش گیاهی، کیفیت خاک، فرسایش بادی و 16 شاخص در چهار کلاس کم، متوسط، شدید و بسیار شدید برآورد گردید. نتایج بدست آمده نشان می دهد که در مدل پیشنهادی منطقه ای، عرصه ی مورد مطالعه از نظر شدت بیابان زایی در حدود 74/1321هکتار (71/27 درصد) در کلاس متوسط(II) و حدود 30/2639 هکتار (33/55 درصد) در کلاس شدید (III) قرار دارد. از بین معیارهای مورد بررسی، معیار تخریب خاک بالاترین درصد وزنی را به خود اختصاص داده است و از بین شاخص های مورد بررسی، میزان بارش، ترکم پوشش گیاهی، دوری و نزدیکی به نهشته های ماسه بادی، بهره برداری از پوشش و زهکشی به ترتیب بیشترین درصد وزنی را به خود اختصاص داده اند. همچنین متوسط وزنی ارزش کمی در کل منطقه 5325/1=DS برآورد گردید که بیانگر وجود کلاس شدت بیابان زایی بسیار شدید در کل منطقه می باشد.
    کلیدواژگان: بیابان زایی، معیار، شاخص، مدل IMDPA، میانگین هندسی، کهیر کنارک (چابهار)
  • جلال عبداللهی، حسین نادری صفحه 52
    هدف از این تحقیق شناخت اثر عوامل محیطی بر رشد کمی و کیفی گونه درمنه دشتی (Artemisia sieberi) در منطقه ندوشن استان یزد بود. در این راستا پس از بازدید میدانی، 46 سایت مطالعاتی از این گونه در نقاط مختلف منطقه انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. اندازه گیری درصد تاج پوشش، تراکم و میزان تولید داخل 45 پلات تصادفی 2 مترمربعی مستقر بر 3 ترانسکت خطی 400 متری انجام شد. متغیرهای محیطی ثبت شده در محل هر سایت شامل موقعیت، ارتفاع، شیب و جهات جغرافیایی بودند. همچنین در ابتدای هر ترانسکت پروفیلی حفر شد که با توجه به مرز تفکیک افق ها در منطقه و عمق ریشه دوانی از عمق 40-0 سانتی متری نمونه خاک برداشت شد، نمونه ها با هم مخلوط و نهایتا یک نمونه ترکیبی به دست آمد. سپس میزان درصد رس، سیلت و ماسه، آهک، اسیدیته، هدایت الکتریکی، سدیم، کلسیم و منیزیم در هر نمونه اندازه گیری شد. ماتریسی از ویژگی های محیطی و گونه ای ثبت شده تهیه گردید و رابطه بین ویژگی های رویشی رویشی و متغیرهای محیطی به روش رسته بندی تجزیه افزونگی (RDA) بررسی شد. نتایج این تحقیق نشان داد که ویژگی های رویشی گونه درمنه دشتی با برخی از متغیرهای خاکی و توپوگرافی ارتباط معنی داری دارند. از بین متغیرهای خاکی، درصد رطوبت اشباع، میزان سدیم، مجموع کلسیم و منیزیم و بافت بیش ترین تاثیر را بر تغییرات تولید، تاج پوشش و تراکم داشتند. خصوصیات رشد گونه مورد مطالعه همبستگی معنی داری نیز با متغیرهای ارتفاع و شیب نشان دادند.
    کلیدواژگان: درمنه دشتی، رسته بندی، متغیرهای خاک و توپوگرافی، تجزیه افزونگی، منطقه ندوشن
  • کاظم صابر چناری، هیراد عبقری، مهدی عرفانیان، سعید قلیزاده صفحه 63
    یکی از دلایل ضعف عملکرد پروژه های بهره برداری بهینه از منابع آب، مشکلات برنامه ریزی درست در توزیع مناسب آن به منظور تامین نیاز آبی در بخش های مختلف شرب، کشاورزی و... می باشد. این مشکلات موجب عدم تناسب تحویل آب با نیاز مصرف کنندگان و افزایش تلفات بهره برداری می شود. استفاده از روش های تحلیلی و بهینه سازی می تواند بخشی از مشکلات موجود را رفع نماید. مسئله برنامه ریزی به منظور بهره برداری بهینه از منابع آب یک مسئله بهینه سازی پیچیده، چند متغیره و چند محدودیتی است که حل آن نیاز به کاربرد روش های توانمند بهینه ساز دارد. روش های بهینه سازی کلاسیک دارای محدودیت هایی مانند توقف در نقاط بهینه موضعی و عدم توانایی بکارگیری انواع متغیرها می باشند. برای رفع این محدودیت ها می توان از روش های ابتکاری که توانایی حل مسائل پیچیده و عبور از نقاط بهینه موضعی و یافتن بهینه سراسری را دارند استفاده نمود. در این مقاله ابتدا دو مورد از این روش ها یعنی الگوریتم بهینه سازی جامعه ذرات و الگوریتم ژنتیک معرفی شده اند و سپس کارایی آنها در مسئله بهره برداری بهینه مخزن مقایسه شده است. تابع هدف مسئله تامین نیاز آبی پایین دست براساس برقراری رابطه پیوستگی انتخاب گردید. مقایسه دو مدل در 4 جمعیت مختلف 100، 200، 300 و 400 نشان داد که الگوریتم جامعه ذرات به ترتیب با میانگین مقدار بهترین تابع هدف 190.44، 188.34، 187.07و 04/187 با تعداد ارزیابی کمتر تابع هدف نسبت به الگوریتم ژنتیک با مقدار تابع هدف 193.96، 191.02، 188.23و 187.94 با تعداد ارزیابی بیشتر تابع هدف قابلیت بالاتری در رسیدن به جواب بهینه دارد.
    کلیدواژگان: بهینه سازی منابع آب، الگوریتم جامعه ذرات، الگوریتم ژنتیک، بهینه سراسری
  • جلال عبداللهی، حسین نادری، محمدرضا عرب زاده صفحه 73
    هدف این تحقیق بررسی اثر ویژگی های فیزیوگرافیک روی تنوع، فراوانی و یکنواختی فلور گیاهی بخشی از مراتع منطقه پیشکوه یزد بود. منطقه مورد مطالعه در غرب استان یزد و در محدوده جغرافیایی 31 درجه و 45 دقیقه تا 32 درجه و 3 دقیقه عرض شمالی و 53 درجه و 28 دقیقه تا 53 درجه و 47 دقیقه طول شرقی و دامنه ارتفاعی 3367-2000 متر از سطح دریا واقع شده است. انتخاب سایت های نمونه برداری براساس روش طبقه بندی زمینی بود که این روش امکان تقسیم بندی جزیی منطقه به قطعه واحدهای همگن زمینی مطابق با معیار های تعیین شده شامل خصوصیات شکل زمین (ارتفاع از سطح دریا، جهت دامنه و شیب) و همچنین نوع سازند زمین شناسی را فراهم می آورد. در مجموع 54 واحد همگن زمینی در این تحقیق بررسی و نمونه برداری از پوشش گیاهی در منطقه معرف هر واحد به روش سیستماتیک- تصادفی انجام شد. در مجموع 45 گونه گیاهی در منطقه مورد مطالعه شناسایی گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد ارتفاع از سطح دریا بر تنوع، فراوانی و یکنواختی گونه های گیاهی منطقه تاثیر معنی دار داشت و دامنه ارتفاعی میانی (2600-2300 متر) تنوع، فراوانی و یکنواختی بالاتری را نشان داد. شیب دامنه نیز تنوع و فراوانی گونه ای را به طور معنی داری تحت تاثیر قرار داد، شیب های بین 60-30 درصد بالاترین تاثیر گذاری را به خود اختصاص دادند. پارامتر جهت جغرافیایی تاثیر معنی داری را بر شاخصه های تنوع زیستی نداشت.
    کلیدواژگان: خصوصیات فیزیوگرافی، شاخصه های تنوع گیاهی، فلور گیاهی، مراتع استپی
  • مهشید سوری، محمد جعفری، حسین آذرنیوند، جمال قدوسی، مهدی فرح پور صفحه 83
    بالا بودن میزان فرسایش، کمبود آب و پائین بودن میزان رطوبت در خاک مناطق نیمه خشک، از عوامل محدودکننده در احیا و اصلاح آنها به حساب می آید. با توجه به معضل میزان فرسایش و پایین بودن رطوبت در خاک مناطق مورد بحث، اجرای پروژه های بند سنگ-سیمان و بند گابیونی می تواند یکی از راهکارهای بسیار مناسب برای کاهش فرسایش، تقویت آبخوانها و سفره های آب زیرزمینی در چنین مناطقی باشد. از طرفی مدیریت و تصمیم گیری در انتخاب مکانهای مناسب اجرای چنین پروژه هایی با درنظر گرفتن اینکه باید داده های مکانی و معیارهای متعددی در این انتخاب در نظر گرفته شوند، کار دشواری است. این معیارها شامل معیارهای فنی و اقتصادی-اجتماعی است. برای انجام این پژوهش، حوزه میخوران به مساحت 22/9092 هکتار در استان کرمانشاه، درنظر گرفته شد. در این تحقیق به منظور تصمیم گیری در خصوص مکانیابی مناطق مناسب اجرای پروژه های بند سنگ-سیمان و بند گابیونی، از داده های مکانی متعدد نظیر داده های زمین شناسی، خاکشناسی، هیدرولوژی، توپوگرافی و... به کمک فرایند تحلیل سلسله مراتبی در سه مرحله مورد استفاده قرار گرفته است. لازم به ذکر است که پردازش داده های مکانی در محیط نرم افزاری ARC-GISوGS+ و PCI-GEOMATICA انجام گرفته است. مرحله اول شامل تعیین سطوح سلسله مراتبی متشکل از هدف، معیارها، زیرمعیارها، و عوامل است. طی مرحله دوم، استانداردسازی عوامل و وزندهی معیارها و زیرمعیارها بر اساس فرآیند تحلیل سلسله مراتبی و مقایسات زوجی معیارها و زیرمعیارها با ارزشهای ارجحیتی یک تا نه، و نرخ ناسازگاری کمتر از یک دهم در محیط نرم افزاری ARC-GIS و به کمک زیر برنامه AHP انجام پذیرفت. در مرحله آخر، پس از تلفیق این لایه ها، نقشه نهایی مکانهای بهینه اجرای پروژه های بند سنگ-سیمان و بند گابیونی، تهیه گردید. استفاده از این الگو برای مکانیابی سایر پروژه هایی که بر مبنای تجزیه و تحلیل داده های مکانی انجام می شوند، باعث استفاده بهینه از داده های مکانی و صرفه جویی در زمان و هزینه است.
    کلیدواژگان: داده های مکانی، مکانیابی بهینه، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، بند سنگ، سیمان، بند گابیونی
  • مهشید سوری، محمد جعفری، حسین آذرنیوند، بهنوش فرخ زاده صفحه 92
    با توجه به اینکه مدیریت و تصمیم گیری در انتخاب مکانهای مناسب اجرای پروژه های پخش سیلاب با درنظر گرفتن معیارهای متعدد شامل معیارهای فنی و اقتصادی-اجتماعی، کار دشواری است، این پژوهش، با هدف مکانیابی مناطق مناسب اجرای پروژه پخش سیلاب در حوزه میخوران به مساحت 22/9092 هکتار در استان کرمانشاه با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی در سه مرحله مورد استفاده قرار گرفته است. مرحله اول شامل تعیین سطوح سلسله مراتبی متشکل از هدف، معیارها، زیرمعیارها، و عوامل بود. طی مرحله دوم، استانداردسازی عوامل براساس منطق فازی و وزندهی معیارها و زیرمعیارها بر اساس فرآیند تحلیل سلسله مراتبی و مقایسات زوجی معیارها و زیرمعیارها با ارزشهای ارجحیتی یک تا نه، و نرخ ناسازگاری کمتر از یک دهم در محیط نرم افزاری ARC-GIS و به کمک زیر برنامه AHP انجام پذیرفت. در این تحقیق معیارها و زیرمعیارهای تاثیرگذار بر مکانیابی انجام پروژه در قالب 8 معیار و 21 زیرمعیار شناسایی و تحلیل شدند. در نتایج بدست آمده در مرحله وزندهی معیارها، نرخ ناسازگاری معیارهای پخش سیلاب 0/094 محاسبه شده است که این رقم تاییدکننده صحت وزندهی انجام شده می باشد. با توجه به نتایج تحقیق از میان معیارهای اقتصادی – اجتماعی، هیدروژئولوژی، زمین شناسی، اقلیم، هیدرولوژی، خاک، فیزیوگرافی و پوشش، معیار زمین شناسی با وزن نرمال 0/293 بیشترین تاثیر را بر مکانیابی اجرای پروژه دارا بود.در مرحله آخر، پس از تلفیق این لایه ها، نقشه نهایی مکانهای بهینه اجرای پروژه پخش سیلاب، تهیه گردید. استفاده از این الگو برای مکانیابی سایر پروژه های منابع طبیعی باعث استفاده بهینه از داده ها و صرفه جویی در زمان و هزینه است.
    کلیدواژگان: پخش سیلاب، مکانیابی بهینه، تحلیل سلسله مراتبی، کرمانشاه
  • احمد صادقی پور، نادیا کمالی، وحید اعتماد، پریا کمالی صفحه 104
    در این مطالعه خصوصیات جوانه زنی دو گونه Prosopis spicigera و P.juliflora مورد بررسی قرار گرفت. هدف از این تحقیق تعیین اثر شوری بر جوانه زنی این دو گونه در دو دمای مختلف بود. بدین منظور بذر دو گونه Prosopis spicigera و P.juliflora از منطقه کنگان در استان بوشهر جمع آوری گردید. آزمایش ها بصورت طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار انجام شد. بدین منظور بذرها در دماهای 250 و 350 درجه سانتی گراد و غلظت های 0، 200، 300، 400 و 600 میلی مولار نمک NaCl قرار گرفتند و درصد جوانه زنی روزانه و نهایی آنها یادداشت و سرعت جوانه زنی محاسبه شد. نتایج نشان داد که افزایش شوری در هر دو گونه درصد جوانه زنی نهایی و سرعت جوانه زنی را کاهش داد. دمای C°350 و شوری 200 میلی مولار شرایط بهینه جوانه زنی P. juliflora را بوجود آورد. بیشترین اختلاف جوانه زنی دو گونه در غلظت بین 300 تا 400 میلی مولار صورت گرفت و مشخص شد با توجه به شوری کم خاک منطقه کنگان کشت گونه P. spicigera نسبت به گونه P.juliflora به عنوان یک گونه بومی در منطقه اولویت بیشتری دارد. اما گونه P. juliflora که مقاومت بیشتری به شوری دارد، می تواند برای کشت در شرایط سخت محیطی برخی مناطق جنوب کشور مثل اراضی نوار ساحلی که امکان استقرار سایر گیاهان وجود ندارد مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، شوری، Prosopis juliflora، P، spicigera
  • شکوفه شکراللهی، حمیدرضا مرادی، قاسمعلی دیانتی تیلکی صفحه 111
    این مطالعه به منظور بررسی تاثیر خصوصیات خاک و عوامل توپوگرافی بر پراکنش گونه (Agropyron cristatum) در بخشی از مراتع ییلاقی پلور با مساحتی معادل 4600 هکتار انجام شد. بعد از شناسایی رویشگاه های این گونه در منطقه، اطلاعات پوشش گیاهی، خاک و توپوگرافی از رویشگاه های مختلف جمع آوری گردید. نمونه برداری در مناطق معرف هر رویشگاه به روش تصادفی- سیستماتیک انجام شد. سطح مناسب پلات نمونه برداری به روش سطح حداقل و تعداد پلات بعد از نمونه برداری اولیه با توجه به تغییرات پوشش با روش آماری تعیین شد. با استفاده از 10 پلات یک متر مربعی در طول 3 ترانسکت 100 متری اقدام به نمونه برداری گردید. پارامترهای گیاهی از قبیل درصد پوشش، وفور، فراوانی و تراکم بدست آمد. در هر واحد 3 پروفیل حفر و از عمق 30-0 سانتی متری نمونه خاک برداشت شد. خصوصیات خاک از قبیل ازت، فسفر، ماده آلی، pH، EC و بافت خاک اندازه گیری گردید. پس از جمع آوری داده ها به منظور تحلیل پارامترهای گیاهی از نرم افزار SPSS استفاده شد. ماتریس عوامل مربوط به عوامل محیطی و پوشش گیاهی تهیه و رج بندی رویشگاه ها در ارتباط با عوامل محیطی با استفاده از نرم افزار PC-ORD به روش آنالیز مولفه های اصلی (PCA) صورت گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد در دامنه غربی رویشگاه گونه Ag.cristatum از تراکم و درصد پوشش بیشتری برخوردار است و در امتداد محور دوم که معرف فاکتورهای فسفر و لاشبرگ می باشد پراکنش بیشتری دارد. مهم ترین عوامل محیطی موثر در تفکیک رویشگاه های این گونه ارتفاع از سطح دریا، جهت شیب، ماده آلی، بافت خاک، ازت، فسفر و لاشبرگ تشخیص داده شدند.
    کلیدواژگان: پراکنش، Agropyron cristatum، آنالیز مولفه اصلی، پارامترهای گیاهی، مراتع ییلاقی
|
  • H. Mojadadi, A.M.Jalali, S. Smailpour, M.A.Bahmanyar Page 1

    This study was performed، in 2007at Lahijan basin، to investigate the effect of land use change from forest to agricultural land. Four land use types were selected، including forest، blackberry-tea orchard، 40 year -and 50 year- tea orchards. For each treatment six samples were harvested using auger from the depths of 0-30 cm and 30-60cm and used for measuring organic carbon content، total N، pH، Lime، phosphorous and absorbable potassium. The results revealed that by changing land use from forest to other use types the amounts of lime، organic carbon content، total N and pH have decreased in the first layer، more obviously in 50-year old tea-orchard. In this layer، absorbable potassium has increased while absorbable phosphorous remained intact. In the second layer (30-60 cm)، organic matters، pH، lime and total N have diminished، respectively in blackberry-tea orchard، 40 year tea-orchards and 50 year- tea orchards، whereas no significant differences have been for other factors estimated.

    Keywords: Chemical characteristic, Forest, Lahijan basin, Land use change, Tea orchard
  • Esmaeelnezhadl., Seyedmohammadi Meresht. J Page 7
    In this research، morphological characteristics، soil properties، geological and climatical parameters of southern Guilan province gullies were studied. Since، marl lands in south of Guilan province، is favorable bed for gully formation and the source of large amount of sediments in Sefidroud watershed and chief factor for sediment accumulation behind Sefidroud dam، so، study of their properties is indispensable. In this investigation، after geological map observation and land studies، three dominant representative gullies with linear، dendretic and head-dendretic view plan and two repeat of each kind of them was selected and sampled. 36 Samples were carried to laboratory for physical، chemical and mineralogical analysis. The results of these experiments demonstrated that formation of all kinds of gullies is the function of clay content، kind of clay minerals and amount of soluble and exchangeable sodium. So that، with increasing in amount of fine clay and 2:1 smectite clay minerals and Na ions، piping erosion and formation of gullies enhances، as well. This fact، result to branches increasing. This causes that gullies change from linear plan to dendretic one. Also، increasing of clay content and sodium ions from surface to depth، leads to increase in water infiltration to subsurface clayey layer and piping erosion occurs. These processes aggravate gully formation and increase the gully branches.
    Keywords: Gully erosion, Marly formations, Gully morphology, Soil physical, chemical characteristics, Soil mineralogy
  • Jarahzade F., Shafaee Bajestan Page 17
    In a typical bend flow lines shift to the outer bend by centrifugal force. Thus، thalweg shifts to the outer bend، too. This condition can lead to outer bank erosion. Recently، submerged weirs have become a popular method to control or reduce bank erosion along meandering rivers. Any experimental tests weren’t perform on these structures in 90 degree sharp bends، so the purpose of this study is to conduct experimental tests to study the effect of submerged weir space on thalweg condition at a 90 degree sharp bend. To reach the purpose of this study، a 90° bend flume was constructed in the hydraulic laboratory of Shahid Chamran University. The ratio of bend radius to the flume width is equal 2. weirs are designed according the design procedure outlined in the literature. Weirs were installed at three different spaces equal to 24، 32 and 40 cm (3L، 4L and 5L). During the tests flow discharges kept constant equal to 18 Lit/s (Fr=0. 25). At the end of each test، bed topography was measured using a digital bed profiler. Using these data، 180 cross sections were plotted and the longitude profile of thalweg for each test was plotted. Comparison of these plots have shown that the location of thalweg at the bend has been shifted to the nose of weirs and it was found as the weirs space become larger، the maximum scour is getting close to the end of flume and the thalweg is deeper.
    Keywords: Submerged weir, 90° bend, Space installation, Thalweg, Scour depth
  • Bayat Movahed F., Shami, H. Khalkhali S.A Page 30
    The utilization of flood and its spreading on flat plains is a reclamation approach for natural resources in most countries such as Iran. But existance of information about moisture condition in the different parts of spreading area and its impact on tree species is necessary. Therfore، this project was performed in Qarecharian spreading station (Zanjan province) during five years (2005-2009). Four seedlings from each tree species of Elaeagnus angustifolia، Amygdalus communis and Robinia pseudoacacia were planted at four locations considering moisture condition at the three spreading canals first، third and fifth in three replications for each. The vitality of each seedlings were noted after flooding and drought periods. The height and diameteric growth were also noted. The results showed، the third canal with the vitality of 63، third location with 72، and E. angustifolia with 91 seedlings were the best.
    Keywords: Flood spreadind, Zanjan plain, Elaeagnus angustifolia, Amygdalus communis, Robinia pseudoacacia, plant location
  • Raeesia., Zehtabian, Gh, Ahmadih., Khosravi, H. Page 43
    Desertification refers to land degradation phenomenon in arid، semi-arid and dry sub-humid areas، resulting from various factors including: climatic and anthropogenic activities. There are vast natural areas in Iran، which have susceptible and fragile ecosystem and desert condition. In order to challenging with desertification، it is necessary to do some scientific research and assessment in different parts of the world. In this respect، a comprehensive model entitled «Iranian Model of Desertification Potential Assessment» has been prepared in Iran. In this research، among different existing methods IMDPA was selected and desertification intensity was evaluated on the basis of 4 criteria including: Climate، vegetation cover، soil and wind erosion and 16 indices. Each criterion was assessed based on the selected indices which result in qualitative mapping of each criterion cased on geometric average of the indices. Finally، sensitive map of region was extracted using geometric average of all criteria. Analysis of desertification criteria in Konarak region showed that among study criteria، soil criteria is a major problem in the study area with a geometric average of 1. 7 which shows very high class while wind erosion criteria with a weighted average of 1. 63 stands in second order of desertification class. Among the whole study area، 27. 71% was found to be in medium and about 53. 33% in very high class of desertification.
    Keywords: Desertification, Criteria, Index, Geometric Average, Konarak
  • Abdollahi J., Naderi, H Page 52
    In this research، the effect of important environmental variable on Artemisia sieberi species quantitative and qualitative were determined in Nodoushan region، Yazd province. In this purpose، forty-six various sites were studied. Forage yield، Canopy Cover and density over three line transects were measured in random plots 2 m2. Environmental data recorded were including the site location (longitude، latitude)، altitude، aspect and slope. For each sampled site، four soil samples were collected from profiles of 0–40 cm depth. These four samples then were pooled together to form one composite sample، air-dried and thoroughly mixed. Measured soil properties were included: gravel، texture، calcium carbonate، gypsum، pH، EC، soluble ions (Na+، Mg+2 and Ca+2) and SAR. The matrix of environmental and species characteristics were prepared. The relationships between species characteristics and environmental variables were determined using of Redundancy Detrended Analysis (RDA) method. The results showed that the forage yield، canopy cover and density are related to both soil and topographical variables. Among the soil variables، saturation percentage (SP)، Na+، Ca+2Mg+2 and soil texture have the most effect on A. sieberi forage yield، canopy cover and density. The A. sieberi species growing characteristics were also significantly correlated with the topographic variables، elevation and slope.
    Keywords: Artemisia sieberi, Ordination, Soil, topographical variable, Redudancy Detrended Analysis (RDA), Nodoushan region
  • K. Saber Chenari, H. Abghari, Mahdi Erfanian, S. Gholizadeh Page 63
    Problems of water appropriate delivery correct Planning for the proper distribution needs indifferent parts of drinking water، agriculture and more are one of the reasons for poor performance of optimization operation of water resources projects. These problems lead to high operational losses and miss-match of water delivery with water requirements. The use of analytical and optimization methods could resolve some of these difficulties. Water delivery planning for optimization operation is a complex، multi-variable، and multi-constraint problem، which requires powerful optimization methods to be solved. Classical optimization methods are facing some limitations such as: being trapped in local optimum points، and difficulties in handling different variables. To overcome some of these limitations، new techniques which can solve complex problems could be used. In the paper two of these methods، particle Swarm optimization and genetic algorithms are introduced and their efficiency in optimization reservoir operation problems is compared. objective function downstream water issue needs to establish relationships based on continuity were selected. Comparison of two models in four different populations 100، 200، 300 and 400 showed that the PSO algorithm with average best objective function value of 190. 44، 188. 34، 187. 07 and 187. 04 the number of objective function evaluation less than genetic algorithm with objective function value of 193. 96، 191. 03، 188. 23 and 187. 94 with a number of further evaluation of the objective function to achieve higher capacity is the optimum answer.
    Keywords: Optimization of water resources, Particle swarm Optimization, Genetic Algorithm, Global optimization
  • Abdollahi, H. Naderi, M. R. Arabzade Page 73
    The present study addressed the effect of physiographic attributes on Biodiversity indices of vegetation (diversity، richness and evenness) in Rangelands of Pishkooh-Yazd. The study area was located in latitude 31° 45 '' -32° 3 '' N; longitude 53° 28 '' -53° 47 '' E. Sampling sites were selected based on Land stratification method that allowed the study area to be subdivided into Land Unit Tracts (LUT)، according to specified criteria including landform attributes (slope، aspect and altitude) and substrate type. Vegetation samplings were performed using randomized-systematic method. The size of sampling plots was selected based on minimal area method. Totally 45 plant species were recognized in this area. The results showed that elevation A. S. L. had significant effect on Biodiversity indices and mean elevation of 2300-2600 meters A. S. L. had higher diversity، richness and evenness than other elevation classes. Slope also affected diversity and richness significantly and high slopes (30-60%) had the highest diversity and richness. The aspect had no significant effect on biodiversity indices.
  • Souri M., Jafari M., Azarnivandh., Ghodousi J Page 83
    High level of erosion، water deficiency and low soil moisture، are considered as limiting factors in recovery and reform of semi-arid rangeland areas. Considering the problem of erosion، water deficiency and low soil moisture in lands discussed، small dams'' projects can be one of suitable strategies to compensate for increasing the groundwater resources in such areas. On the other hand، considering several criteria that must be considered in this selection، it is difficult to choose the appropriate locations to execute projects such as Small Dams. These factors include Technical and Social-Economical criterias. In this study، in order to locate suitable areas for building small dams، Analytical Hierarchy Process has been used in three stages. Meykhoran region in Kermanshah Province was considered to do this research. The first stage involves determining hierarchical levels consisting of object، criterias، Subcriterias، and factors. During the second stage، standardization of criterias on the basis of Fuzzy Logic، weighting criterias and Subcriterias based on Analytical Hierarchy Process، and paired comparisons of criterias and subcriterias with preference values of one to nine with incompatibility rate of less than one tenth were done in ARC-GIS software environment by using AHP subprogram. In the final step، after integration of these layers، the final maps of optimal sites for building small dams were prepared. Using this template to locate other natural resources projects will help to optimize using data، saves time، and decrease costs.
    Keywords: Optimize Positioning, Analytical Hierarchy Process, Geographical Information Systems, Small Dams
  • Souri M., Jafari M., Azarnivand H Page 92
    Water deficiency and low soil moisture، are considered as limiting factors in recovery and reform of semi-arid rangeland areas. Considering the problem of water deficiency and low soil moisture in pastures discussed، atmospheric descending storage projects can be one of suitable strategies to compensate for water shortages in such areas. On the other hand، considering several criteria that must be considered in this selection، it is difficult to choose the appropriate locations to execute projects such as Water Spreading. These factors include technical and Social-Economical criteria. In this study، in order to locate suitable areas for Water Spreading projects، Spatial Decision Support System has been used in three stages. Meykhoran region in Kermanshah Province was considered to do this research. The first stage involves determining hierarchical levels consisting of object، Criteria، Sub criteria، and Factors. During the second stage، standardization of Criteria on the basis of Fuzzy Logic، weighting Criteria and Sub criteria based on Analytical Hierarchy Process، and paired comparisons of Criteria and Sub criteria with preference values of one to nine with incompatibility rate of less than one tenth were done in ARC-GIS software environment by using AHP subprogram. In the final step، after integration of these layers، the final maps of optimal sites for Water Spreading were prepared. Using this template to locate other natural resources projects will help to optimize using data، saves time، and decrease costs.
    Keywords: Optimize Positioning, Geographical Information System, Analytical Hierarchy Process, Water Spreading
  • Sadeghipour A., Kamali N., Kamali P Page 104
    In this study، the germination characteristics of Prosopis spicigera and P. juliflora were studied. The purpose of this study was to investigate the effect of salinity on germination of these species at two different temperatures. So seeds of these two species were collected from Kangan region in Boushehr peovince. Seeds were treated with 0، 200، 300، 400 and 600 mM of NaCl at 25˚C and 35˚C. Daily and final germination percentages were recorded and germination velocity was calculated. The results showed that high salinity caused decrease in final germination percentage and germination velocity of both species. Salinity of 200 mM and temperature of 35˚C is the optimum condition for germination of P. juliflora. The highest difference of germination percentage of these two species occurred between 300 - 400 mM، and it was concluded that according to low soil salinity in study area، P. spicigera planting as a native species has more priority. P. juliflora is more tolerant to salinity and can be used in harsh environmental condition of southern parts of Iran، like costal line، which no native species can be established.
    Keywords: Germination percentage, Germination rate, Salinity, Prosopis juliflora, P.spicigera
  • Sh. Shokrollahi, H. R. Moradiassistant, Gh. A. Dianati Tilaki Page 111
    The aim of this research was to investigate the effects of soil characteristics and topographic factors on distribution of (Agropyron cristatum). Study area which is about 4600 ha is located at Polur Summer Rangelands. After identification of the species sites in this region، data of vegetation، soil and topography were collected. Sampling was conducted in the key area of each site based on randomized-systematic pattern. Within each site was done along three 100 meter transect 10 plots (1m2) established along each transect in 10 meter distances. Three soil samples in each area collected in 0-30 cm and parameters such as N، P، organic material، pH، EC and texture were determined. After collecting data، Plant parameters of Ag. cristatum were analyzed using SPSS software. A matrix of plant stands and environmental factors was prepared and data were analyzed by the Principal Component Analysis (PCA) using PC-ORD software. Results showed that Ag. cristatum species have scattered more along second axis that plant stand were in western aspect and had more density and cover percentage. the most important effective environmental factors in vegetation distribution pattern were elevation، aspect، organic matter، soil texture، N، P and litter.
    Keywords: Distribution, Agropyron cristatum, Principal Component Analysis (PCA), Plant parameters, Summer Rangelands