فهرست مطالب

پژوهش های آبخیزداری - پیاپی 98 (بهار 1392)

نشریه پژوهش های آبخیزداری
پیاپی 98 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/14
  • تعداد عناوین: 13
|
  • لیلا اسماعیل نژاد، جواد سیدمحمدی، محمود شعبانپور صفحه 2
    این تحقیق به منظور بررسی اثر ویژگی های شیمیایی خاک و کانی های رس بر اشکال مختلف فرسایش از منجیل تا گیلوان در استان گیلان، روی تشکیلات مارنی صورت گرفت. بعد از بررسی نقشه های زمین شناسی و مطالعات صحرایی، از نقاط مورد نظر به صورت کاملا تصادفی نمونه برداری شد. از اشکال مختلف فرسایش شامل صفحه ای، شیاری، آبکندی و هزاردره ای، در مجموع 48 نمونه تهیه و مختصات محل نمونه برداری ها با سیستم موقعیت یاب جهانی تعیین شد. از مواد مادری منطقه نیز نمونه برداری به عمل آمد. سپس، متغیرهای شیمیایی اندازه گیری شدند. تعداد 8 نمونه از خاک ها و 2 نمونه از ماده مادری، جهت آزمایش های کانی شناسی، آماده سازی شد. به منظور مقایسه میانگین متغیرهای شیمیایی در اشکال مختلف فرسایش، از آزمون دانکن استفاده شد. نتایج آزمون آماری نشان داد که مقادیر هدایت الکتریکی و یون سدیم دارای تفاوت معنی دار بین همه اشکال فرسایش می باشند. در حالی که در مورد سایر متغیرها یا اختلاف معنی دار بین هیچ یک از اشکال فرسایشی مشاهده نشد یا فقط برخی از اشکال با هم اختلاف معنی داری داشت. به عبارتی این متغیرها تاثیر چندانی در شکل و نوع فرسایش ندارند. نتایج آزمایشات کانی شناسی هم، نشان دهنده حضور کانی های 2:1 اسمکتایتی در آبکندها و هزاردره هاست، درصورتی که در فرسایش های شیاری و صفحه ای،کانی های اسمکتایتی مشاهده نشد. با بررسی های آماری، مشخص شد که سدیم مهم ترین فاکتور شیمیایی است که تنوع و شدت فرسایش را کنترل کرده است.
    کلیدواژگان: تشکیلات مارنی، فرسایش خاک، خصوصیات شیمیایی خاک، کانی شناسی رس، گیلان
  • علی رضایی، پرویز عبدی نژاد، سید جمال موسوی صفحه 15
    برای انجام اقدامات آبخیزداری و برنامهریزی مدیریت بهینه منابع آب بویژه در حوزه های آبخیز کوچک، شناخت روابط هیدرولوژیک بویژه برآورد سری زمانی عمق رواناب سالانه ضروری است. برای بررسی توانائی مدل ریاضی انتخابی برای شبیه سازی عمق رواناب سالانه به تفکیک هر سال به تعداد 7 زیرحوزه انتخاب شدند. مساحت زیرحوزه های انتخابی کمتر از 170 کیلومتر مربع، طول دوره آماری داده های آبسنجی قابل قبول 6 الی 27 سال و در داخل و مجاور استان زنجان قرار دارند. برای هریک از زیرحوزه های انتخابی عمق رواناب، عمق بارندگی و تبخیر و تعرق پتانسیل به روش (بلانی –کریدل) برای هر سال آبی برآورد گردید. بر اساس داده ها و اطلاعات بدست آمده نسبت به تعیین ضریب واسنجی (تنها پارامتر متغیر) یک مدل ریاضی بیلان آب به نام (GR1A) اقدام شد. معیار بهینه کردن ضریب واسنجی مدل ریاضی انتخابی، بیشینه نمودن ضریب ناش-ساتکلیف بعنوان معیار عملکرد مدل بود. نتیجه آنکه در 4 زیرحوزه درصد ضریب ناش-ساتکلیف بین 5/63 الی 4/35 مورد قبول بوده ولی در 3 زیرحوزه دیگر فاقد اعتبار است. علت عدم اعتبار در سه زیرحوزه ناشی از عدم دقت داده ها بویژه داده های هیدرومتری است. همچنین مقدار ضریب واسنجی مدل مذکور در حوزه های مورد قبول بین 11/0 الی 24/0 قرار دارد.
    کلیدواژگان: آبدهی سالانه، بیلان آب، مدل ریاضی، واسنجی مدل GR1A، استان زنجان
  • محمد جواد روستا، کوکب عنایتی صفحه 24
    با توجه به تاثیر ساختمان خاک و پایداری خاکدانه ها بر فرسایش پذیری خاک و لزوم افزایش پایداری و مقاومت خاکدانه ها در برابر عوامل فرساینده ای مانند باد و آب، این تحقیق روی نمونه خاک سطحی (عمق20-0 سانتی متر) جمع آوری شده از اراضی زراعی حساس به فرسایش آبی واقع در جنوب استان فارس انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 10 تیمار شاهد (بدون افزودن ماده اصلاحکننده)، گچ خالص، کاه و کلش خرد شده گندم، کود دامی، کاه و کلش همراه با گچ، کود دامی همراه با گچ هر کدام به میزان یک درصد وزنی، سیمان به میزان 3/0، 6/0 و 9/0 درصد وزنی و گچ همراه با سیمان به میزان 9/0 درصد وزنی و در 3 تکرار اجرا گردید. یک، چهار و هفت ماه پس از اعمال تیمارها، میزان خاکدانه های با اندازه های 53 تا 4000 میکرومتر به روش الکتر اندازه گیری و میانگین وزن- قطر آنها محاسبه گردید. هفت ماه بعد از اعمال تیمارها، تیمارهای کاه و کلش، کاه و کلش همراه با گچ و کود دامی همراه با گچ، به ترتیب 7/2، 5/3 و 4/1 برابر باعث افزایش میانگین وزن- قطر خاکدانه ها در مقایسه با شاهد شدند. در مجموع، براساس نتایج این تحقیق می توان کاربرد کاه و کلش همراه با گچ، کاه و کلش تنها و کود دامی همراه با گچ را برای افزایش مقاومت در برابر فرسایش در خاک های مشابه با خاک مورد مطالعه پیشنهاد نمود.
    کلیدواژگان: الک تر، پایداری خاکدانه ها، فرسایش، ماده اصلاح کننده، میانگین وزن، قطر خاکدانه ها
  • مجید سلیمانی ننادگانی، مسعود پارسی نژاد، حمیده نوری صفحه 34
    هدف از این تحقیق انتخاب عمق و فاصله مناسب بین زهکش ها است بطوریکه هزینه احداث شبکه لوله های زهکش در واحد سطح کاهش یابد. به این منظور مدلی جهت برآورد هزینه های اجرائی شبکه های زهکشی زیرزمینی با استفاده از داده های مربوط به خاک و گیاه استخراج و برای منطقه بهشهر اجرا شد. این مدل هزینه ها را بر اساس عمق و فاصله نصب لوله های زهکش و با در نظر گرفتن پارامترهای طراحی شبکه های زهکشی محاسبه نمود. نتایج نشان داد، با افزایش عمق نصب زهکش ها، هزینه در واحد سطح کاهش می یابد، اما این کاهش هزینه همواره یکنواخت نیست و در اعماق کمتر (8/1متر >) با شدت بیشتر و در اعماق بیشتر (8/1متر<) با شدت کمتر رخ می دهد. در شرایطی که علاوه بر کاهش هزینه های نصب زهکش، اثرات زیست محیطی ناشی از تخلیه حجم زیاد زه آب هم در نظر گرفته شود، فاصله 6/1 تا 8/1 را می توان به عنوان عمق بهینه در نظر گرفت، اما اگر بخواهیم عمقی را در نظر بگیریم که معادل با حداقل هزینه های احداث شبکه لوله های زهکش باشد، بایستی عمق 8/2 متر را انتخاب کرد. علاوه بر این، برآورد کم یا زیاد هر یک از پارامتر های طراحی و نیز مسافت حمل مواد پوششی تاثیر بسزائی بر هزینه های اجرائی دارد که میزان تاثیر آن در عمق های کم نصب لوله های زهکش شدیدتر است.
    کلیدواژگان: هزینه، اجرا، عمق، فاصله، زهکش های زیرزمینی
  • مجتبی اخوان ارمکی، حسین آذرنیوند، محمدحسن عصاره، علی اشرف جعفری، علی طویلی صفحه 42
    خشکی از جمله تنش های محیطی مهم است که بر رشد و نمو گیاهان اثر می گذارد. برای شناسایی مکانیزم های مقاومت به تنش در چهار گونه از جنس Agropyron آزمایشی با چهار سطح مختلف پتانسیل های اسمزی حاصل از PEG 6000 شامل صفر، 3-، 6- و 9- بار به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در محیط هیدروپونیک به اجرا درآمد. از گونه های Ag. intermedium Ag. trichophorum، Ag. pertenus، Ag. podperae در این مطالعه استفاده گردید. در این آزمایش، طول ریشه چه، طول ساقه چه، طول گیاهچه، نسبت طول ریشه چه به طول ساقه چه، وزن خشک گیاهچه، وزن تر گیاهچه، نسبت وزن خشک به وزن تر گیاهچه، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و شاخص بنیه بذر اندازگیری شد. نتایج حاصله نشان داد که با افزایش تنش خشکی، فاکتورهای نسبت ریشه چه به ساقه چه، وزن خشک گیاهچه و نسبت وزن خشک به وزن تر گیاهچه افزایش و سایر صفات به طور قابل توجهی کاهش یافتند. این کاهش در تمامی صفات مورد ارزیابی در تغییر پتانسیل از 6- به 9- بار حداکثر بود. به طور کلی در میان گونه های مورد آزمایش، گونه Ag. trichophorum در پتانسیل های مورد مطالعه جوانه زنی مناسبی را نشان داد و از این نظر بر سایر گونه ها برتری معنی داری داشت. از پارامترهای مورد ارزیابی، طول گیاهچه و شاخص بنیه بذر بیشترین واکنش را به تغییر پتانسیل آب نشان دادند.
    کلیدواژگان: بذر، Agropyron، تنش خشکی، جوانه زنی
  • مریم زارع خوش اقبال، امیرحسین چرخابی صفحه 51
    به منظور ارزیابی آلودگی در محیط های رسوبی روش های متعددی وجود دارند و فاکتور غنی شدگی یکی از مفیدترین این روش هاست. در این تحقیق پس از تقسیم تالاب انزلی به چهار بخش آبکنار، سیاه کیشم، هندخاله و بخش شرقی(شیجان)، از رسوبات تالابی مغزه برداری صورت گرفت. سپس غلظت عناصراصلی و فرعی در هر نمونه بوسیله روش ICP-MS اندازه گیری شد و پس از آن حد زمینه فلزات سنگین Cd، Cu، Pb، Zn به روش های متفاوت تعیین گردید. این روش ها شامل استفاده از غلظت عناصر مورد نظر در لیتولوژی های موجود در منطقه، استفاده از غلظت میانگین در نمونه های برداشت شده، نرمالیز کردن توسط آلومینیم، انتخاب مقدار میانگین جهانی عناصر، استفاده از غلظت فلزات سنگین دراستاندارد 3050 EPA و استفاده از غلظت عناصر در خاک های حاشیه تالاب به عنوان حد زمینه می باشد. در مرحله بعدی فاکتور غنی شدگی برای هر یک از چهار عنصر Cd، Cu، Pb، Zn به وسیله تقسیم غلظت آنها بر حد زمینه تعیین گردید. نتیجه مقایسه بین روش های مختلف تعیین فاکتور غنی شدگی آلاینده ها نشان داد که روش نرمالیز کردن به وسیله عنصر آلومینیم به دلیل تحت تاثیر نبودن این عنصر با فعالیت های انسانی، مناسب ترین روش محاسبه فاکتور غنی شدگی برای رسوبات این تالاب بوده است. بنابراین، استفاده از این روش برای ارزیابی آلودگی های فلزات سنگین در محیط های رسوبی جنوب دریای خزر توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آلودگی رسوب، حد زمینه، فلزات سنگین، تالاب انزلی، نرمالیز کردن، مغزه گیری
  • نسرین کلاهچی*، محسن محسنی ساروی، علی طویلی، محمد جعفری، قاسم اسدیان صفحه 65

    گیاهان در مراتع بخشی از بارش را بدون آنکه تاثیر مثبتی در ذخیره رطوبتی خاک داشته باشد، توسط تاج پوشش هوایی خود دریافت و از دسترس خارج می سازند. به عبارتی ربایش گیاهان منجر به کاهش بارش موثر در مراتع می گردد. جهت بررسی میزان ربایش در گیاه گون زرد به عنوان گونه ای غالب در مراتع مطالعاتی، پس از تعیین 9 واحد کاری از طریق نرم افزار ArcGIS، در 56 تکرار از دستگاه شبیه ساز بارش با شدت متوسط 5 میلی متر در ساعت استفاده شد و در هر پلات بارش، خصوصیات مورفولوژیکی گیاه (قطر بزرگ و قطر کوچک تاج پوشش، ارتفاع متوسط گیاه، حجم و سطح تاج پوشش)، عوامل فیزیوگرافی (ارتفاع از سطح دریا، درصد شیب و جهت شیب) و میزان ربایش در پایه های گون زرد بررسی و ثبت گردید و با در نظرگرفتن میانگین ابعاد حجمی گیاه و استفاده از روش کلاس بندی سریع (Quick sort) پایه های مختلف از یکدیگر تفکیک و در دو گروه قرار گرفتند. گروه اول پایه هایی با حجم 002/0 تا 02/0 مترمکعب و گروه دوم پایه هایی با حجم 02/0 تا 087/0 مترمکعب. داده های جمع آوری شده جهت بررسی میزان همبستگی و تعیین مدل های خطی ساده و چندمتغیره رگرسیونی به نرم افزار آماری Minitab معرفی شدند. نتایج نشان دادند که در گروه اول با متوسط سطح تاج پوشش 642 سانتی مترمربع، میزان ربایش 421/4 درصد از کل بارش و در گروه دوم با متوسط سطح تاج پوشش 1640 سانتی مترمربع، میزان ربایش 85/1 درصد از کل بارش است. در گروه اول، ربایش در سطح 1 درصد همبستگی منفی و معناداری با قطر بزرگ تاج پوشش (729/0-=R) و در سطح 5 درصد با سطح تاج پوشش (507/0- = R) دارد. در گروه دوم، ربایش همبستگی منفی و معناداری در سطح 1 درصد با سطح تاج پوشش (929/0- =R) با قطر کوچک تاج پوشش (874/0- =R) با قطر بزرگ تاج پوشش (76/0- =R) و با حجم گیاه (83/0- =R) نشان داده است. به عبارتی با افزایش ابعاد حجمی و افزایش فضاهای خالی در تاج پوشش گیاه، میزان ربایش کاهش یافته است. با استفاده از مدل های رگرسیونی به دست آمده نیز تخمینی از میزان ربایش بدون قطع و توزین مجدد گیاه به دست می آید.

    کلیدواژگان: ربایش، گون زرد Astragalus parrowianus، روابط همبستگی، مدل های رگرسیونی، مراتع گنبد، استان همدان
  • ابراهیم کریمی سنگچینی، مجید اونق، امیر سعدالدین صفحه 74
    در این تحقیق کارآیی سه مدل آماری، دومتغیره تراکم سطحی وزنی AHP (مدل نیمه کمی)، رگرسیون چندمتغیره گام به گام و رگرسیون چندمتغیره لجستیک (مدل های کمی) در حوضه آبخیز چهل چای استان گلستان مورد مقایسه قرار گرفت تا پس از تهیه نقشه خطرات زمین لغزش و انتخاب مدل برتر، نقشه خسارت آن نیز تهیه گردد. نقشه پراکنش زمین لغزش های منطقه با تفسیر استریوسکپی عکس های هوایی و بازدیدهای میدانی تهیه گردید. سپس نه عامل کلیدی و موثر شامل ارتفاع، شیب، جهت، سنگ شناسی، فاصله از گسل، فاصله از آبراهه، فاصله از جاده، کاربری اراضی و میزان بارش انتخاب گردید. پتانسیل خطر زمین لغزش با استفاده از سه مدل تهیه گردید. تفاوت بین کلاس های خطر مدل ها با آزمون کای اسکوئر، میزان توافق نقشه های خطر با شاخص کاپا و ارزیابی صحت مدل ها با شاخص جمع کیفیت (QS) مقایسه گردید. نقشه خسارت با ترکیب نقشه های شدت خطر، فراوانی عناصر و درجه آسیب پذیری عناصر براساس معادله ریسک تهیه شد. نتایج نشان داد که در همه مدل ها تفاوت فراوانی در سطح احتمال 1 درصد معنی دار بوده و تفکیک بالایی بین کلاس های خطر وجود دارد. و همچنین شاخص کاپا بین صفر تا 2/0 متغیر بوده که نماینده تطابق ناچیز بین آنها است. مدل آماری دومتغیره وزنی AHP با QS برابر با 622/3 به عنوان مدل برتر برای حوضه انتخاب گردید. 75/7 درصد از سطح حوضه مورد تحقیق در کلاس خسارت زیاد و 37/5 درصد در کلاس خسارت خیلی زیاد قرار دارد.
    کلیدواژگان: پهنه بندی، خطر زمین لغزش، مدل های کمی و نیمه کمی، آسیب پذیری، خسارت، آبخیز چهل چای
  • ابوذر قره خانی، نوذر قهرمان، جواد بذرافشان صفحه 85
    هدف از انجام این تحقیق، بررسی روند تغییرات تبخیر از تشت در مقیاس زمانی سالانه و فصلی در 14 ایستگاه سینوپتیک ایران با استفاده از روش های پارامتری و ناپارامتری می باشد. ابتدا داده های موجود توسط آزمون کولموگروف اسمیرنوف مورد آنالیز قرار گرفت و مشخص گردید که توزیع داده ها نرمال است. سپس دو آزمون من- کندال و ضریپ اسپیرمن که جزء روش های ناپارامتری به شمار می روند و دو روش تحلیل رگرسیون و ضریب پیرسون که جزء روش های پارامتری می باشد جهت تحلیل روند داده های تبخیر از تشت به کار گرفته شدند.14 ایستگاه در بازه زمانی 2005-1985 انتحاب و چهار آزمون فوق بر روی آنها اعمال گردید. نتایج روند یابی با آزمون من-کندال نشان می دهد که در سری سالانه 5/21 درصد، در سری بهار و تابستان هفت درصد از ایستگاه ها دارای روند افزایشی بودند همچنین در فصل تابستان 50 درصد، بهار 43 درصد، پاییز 14 درصد و سالانه 5/21 درصد از ایستگاه های مورد مطالعه دارای روند کاهشی بودند. بر اساس روش ضریب همبستگی پیرسون در سری سالانه 5/28 درصد، در فصول بهار و تابستان هفت درصد از ایستگاه های مورد مطالعه دارای روند افزایشی بودند همچنین در سری سالانه 5/21 درصد، بهار 43 درصد، تابستان50 درصد و پاییز 14 درصد از ایستگاه ها دارای روند کاهشی بودند. در این تحقیق مشخص گردید در سری زمانی تابستان 57 درصد از ایستگاه های مورد مطالعه بر اساس روش من- کندال، روش اسپیرمن و روش پیرسون دارای روند بوده اند. در مجموع روند کاهشی تبخیر از تشت بیشتر از روند افزایشی تبخیر از تشت می باشد. نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد علیرغم افزایش دما در اکثر مناطق، کاهش تبخیر از تشت یا پدیده تناقض تبخیر در ایران نیز اتفاق افتاده است. این کاهش تبخیر از تشت با توجه به اقلیم خشک و نیمه خشک ایران در مطالعات منابع آب و هواشناسی حایز اهمیت است.
    کلیدواژگان: روند، تبخیر از تشت، تحلیل رگرسیون، ضریب پیرسون، من، کندال، ضریب اسپیرمن
  • محمد طاهر صحتی، محمدرضا اختصاصی، اصغر مصلح آرانی، حمیدرضا عظیم زاده صفحه 98
    بر روی دامنه های سنگی آهکی منطقه مهریز یزد تجمع عمده درختچه ها در پاره ای از نقاط از جمله درزه سنگها که امکان تجمع خاک و ریشهدوانی را فراهم کردهاست میباشد. در این محدوده مطالعاتی برخی از گونه های درختچهای مستقر شده پس از تجدید حیات اولیه دچار پژمردگی میشوند اما بخش زیادی از درختچه های همین گونه ها نیز باقی مانده و به حیات خود ادامه دادهاند. با توجه به اهمیت شناخت دلیل پراکنش، بقا و یا زوال گونه های موجود، در این تحقیق پس از تعیین مکانهای همگن طی عملیات میدانی اقدام به جمع آوری نمونه های خاک در عمقهای 10-0، 30-10 و 50-30 سانتیمتر از ناحیه ریشهای گونه های درختچهای مستقر در درزه سنگ (Amygdalus scoparia Pistacia atlantica و Ficus juhanica) شد. همچنین نمونه های پژمرده سه گونه نامبرده نیز به تعداد لازم شناسایی و از خاک ناحیه ریشهای آنها در سه عمق مذکور در درزه سنگ نمونه گیری صورت گرفت. سپس خصوصیات خاکشناسی شامل هدایت الکتریکی، مواد آلی، فسفر، پتاسیم، نیتروژن، کربنات کلسیم، بافت خاک، درصد رطوبت خاک و سنگریزه در آزمایشگاه تعیین شد. نتایج حاصل از مقایسه خصوصیات خاک شناسی ناحیه ریشهای توسط آزمون توکی در سطح احتمال 05/0 در بین گونه های زنده، گونه های پژمرده و گونه های پژمرده با زنده نشان داد که از نظر درصد رطوبت خاک در عمقهای 30-10 و 50-30 سانتیمتر بین گونه های درختچهای زنده اختلاف معنیدار وجود دارد به طوری که در درزه های محل استقرار Pistacia atlantica، Ficus juhanica و Amygdalus scoparia به ترتیب بیشترین تا کمترین مقدار رطوبت وجود دارد. همچنین بین گونه های درختچهای پژمرده و زنده مربوط به هرکدام از گونه ها نیز در عمقهای 30-10 و 50-30 سانتیمتر از نظر درصد رطوبت خاک اختلاف معنیدار وجود دارد و محل استقرار گونه های زنده از رطوبت بیشتری برخوردار است. از لحاظ سایر خصوصیات خاک شناسی بین گونه های زنده، گونه های پژمرده و گونه های پژمرده با زنده مورد بررسی در سه عمق مورد بررسی اختلاف معنی داری وجود ندارد. بنابراین نتایج ما نشان داد که اختلاف در مقدار رطوبت موجود در درزه ها تعیین کننده نوع گونه درختچهای مستقر شده در آن مکان و بقا یا پژمردگی آن در طول دوره خشکی بر روی دامنه های سنگی محدوده مورد مطالعه میباشد.
    کلیدواژگان: دامنه سنگی آهکی، رطوبت خاک، درختچه، درزه، پژمردگی، مناطق خشک
  • محمد مهدوی، بهنوش فرخ زاده، علی سلاجقه، آرش ملکیان، مهشید سوری صفحه 108
    در سال های اخیر، منابع آب زیرزمینی دشت همدان- بهار به دلیل بهره برداری بیش از حد مجاز، با افت شدیدی مواجه شده است، به طوری که در سال های 1370 تا 1388 به طور متوسط سالانه 84/0 متر افت داشته است. در این تحقیق با هدف مطالعه و بررسی تاثیر عملیات مدیریتی بر وضعیت آبخوان دشت مذکور، تغییرات سطح ایستابی با استفاده از مدل PMWIN در یک دوره دو ساله (سال1384 الی 1386) با 24 دوره تنش، شبیه سازی و مدل در دوحالت ماندگار و غیر ماندگار واسنجی شد. سپس، مدل در یک دوره 12 ماهه (مهر 86 تا شهریور 87) مورد صحت سنجی قرار گرفت. مقادیر جذر میانگین مربعات در دوره واسنجی و صحت سنجی به ترتیب 2/1 و 5/1 بدست آمد. بعد از اطمینان از دقت مدل بدست آمده، از آن به منظور بررسی گزینه های مختلف مدیریتی استفاده شد. به منظور پیش بینی وضعیت آینده آبخوان دو گزینه ادامه روند فعلی بهره برداری بدون افزایش بارش و گزینه ادامه روند فعلی بهره برداری با افزایش 20 درصدی در میانگین بارش متوسط، تدوین و مدل مجددا برای پنج سال آینده (سال 1388 تا 1393) اجرا شد. نتایج بیانگر این است که در صورت ادامه روند فعلی برداشت از آبخوان حتی در صورت افزایش بارش، در دوره پنج ساله پیش بینی، سطح ایستابی همچنان افت خواهد داشت. بررسی سه گزینه حذف چاه های غیرمجاز، تغییر الگوی کشت و تغییر شیوه آبیاری، حاکی از تاثیر مثبت این عملیات بر وضعیت آینده آبخوان میباشد. از این میان گزینه تغییر شیوه آبیاری به دلیل صرفه جویی در مصرف آب، به میزان 141میلیون مترمکعب در سال، بیشترین تاثیر را بر کاهش میزان افت سطح تراز آبخوان در آینده خواهد داشت.
    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، تغییر الگوی کشت، دشت همدان، بهار، شبیه سازی، عملیات مدیریتی، مدل PMWIN
  • پریا کمالی، رضا عرفانزاده، حسن قلیچ نیا صفحه 117
    بانک بذر بخش مهمی از جوامع گیاهی است و مطالعات آن می تواند اطلاعات مهمی را برای ترمیم و بهبود پوشش گیاهی جهت جلوگیری از فرسایش های آبی و بادی فراهم کند. هدف از این مطالعه ارائه درک بهتر از پتانسیل های بانک بذر خاک جهت احیاء و بهبود پوشش گیاهی حوزه آبخیز واز (که تحت فرسایش شدید آبی قرار دارد) بود. نمونه گیری خاک از منطقه، در زمستان 1389 و زمانی که به علت سرمای هوا هنوز بذرها جوانه نزده بودند، به شکل تصادفی- سیستماتیک انجام شد. ابتدا یک منطقه کلیدی که نماینده مناسبی از اراضی تخریب یافته ارتفاعات حوزه واز باشد، انتخاب شد. جهت برداشت نمونه های خاک، 4 ترانسکت (2 تا در جهت شیب و 2 تا عمود برجهت شیب) مستقر گردید و نمونه های خاک از دو عمق 5-0 و 10-5 بوسیله اوگر برداشت و به گلخانه منتقل گردیدند و در بستر مناسب کشت داده شدند. برای مقایسه میزان بذر در 2 عمق نمونه برداری از آزمون t جفتی استفاده شد. جهت مقایسه میانگین های درصد نسبی پوشش 3 کلاس خوش خوراکی (I، II، III) در پوشش و بانک بذر برای هر یک بطور جداگانه آزمون تجزیه واریانس یک طرفه انجام شد. همچنین آزمون t جفتی جهت مقایسه کلاس های خوش خوراکی بین پوشش سطحی و بانک بذر خاک استفاده شد. علاوه بر این درصد فراوانی نسبی فرمهای رویشی در بانک بذر خاک و پوشش سطحی با استفاده از t جفتی مقایسه شدند. نتایج نشان داد که تراکم بذور در عمق اول بیشتر از عمق دوم بود. فراوانی نسبی کلاس خوشخوراکی سطح III هم در پوشش سطحی و هم در بانک بذر خاک به طور معنی داری بیشتر از دو کلاس دیگر بودند. همچنین تمامی فرم های رویشی بین پوشش و بانک بذر دارای اختلاف معنی دار بود. به طور غیر مستقیم می توان نتیجه گیری کرد که افزایش تولید گیاهان خوش خوراک با استفاده از بانک بذر خاک با توجه به میزان بذر نسبتا پایین گیاهان کلاس خوشخوراکی I در منطقه محدود است ولی اگر هدف ایجاد پوشش گیاهی جهت جلوگیری از فرسایش خاک باشد این امر با توجه میزان نسبتا بالای بذور گیاهان کمتر خوشخوراک از قبیل. Erengium sp و Peganum harmala در منطقه امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: بانک بذر خاک، تراکم، فرم رویشی، حوزه آبخیز واز، خوشخوراکی
  • مسعود یوسفی، دادور لطف الله زاده، مراحم رحمتی، بهرام حبیبی صفحه 125
    استان گیلان دارای رودخانه های متعددی است که اغلب آنها آب دائمی دارند و در فصل بهار معمولا سیلابی می باشند. طغیان این رودخانه ها در فصل بهارو بارندگی باعث بروز خسارت هائی می گرددکه در اثر نزول باران بر پهنه های پوشیده از برف در ارتفات همراه با وقوع رگبار های تند و با شدت زیاد که موجب آبگرفتگی معابر، مزارع و مناطق مسکونی در بخش های میانی و فرودست حوزه های آبخیز میشود(14). البته نوع بهرهبرداری از اراضی و حواشی رودخانه ها که به صورت سنتی در سطح استان رواج دارد به ویژه در مناطق فرو دست موجب بروز مشکلات متعددی در حاشیه رودهای منطقه گردیده است(1). بطوری که جاری شدن سیل و طغیان رودخانه ها و خسارات ناشی از آن در سال های اخیر ناشی از دستیازی های صورتگرفتهمیباشد. در این رابطه بهره برداری های نامناسب از منابع رودخانهای نظیر برداشتآب، جنبه های توریستی، فعالیت های شیلاتی، برداشت مصالحرودخانهای، فعالیتکشاورزی درحریم رودخانه،آبگیری غیر اصولی ازرودخانه، نمونه هائی از مدیریت نامناسب و دستیازی های غیر اصولی است که باعث خسارت در رودخانه های استان میگردد. از سوی دیگر نیاز روزافزون به آب به منظور فعالیت های کشاورزی و افزایش جنبه های توریستی و گردشگری در سطح منطقه واستان، موجب دستیازی های متعددی به حریم و بستر رودخانه ها شدهاست. البته برداشت بیرویه شن و ماسه از بستر و حریم رودخانه ها، تخلیه زباله و نخاله های ساختمانی وتخلیه فاضلاب های شهری، روستائی و توریستی به حریم و درون رودخانه ها همراه با وارد کردن دام و چرای بیش از ظرفیت مراتع و تخریب پوشش جنگلی، موجب افزایش ظرفیت تخلیه رواناب های سطحی توسط آبراهه ها و رودخانه هاو وقوع سیلاب ها و طغیان های رودخانه می شود که یکی از پیآمد آن خسارتهای جانی و مالی و افزایش فراوانی سیلاب شدهاست. این در حالی است که خسارات زیست محیطی ناشی از سیل و جریان سیلاب ها نیز قابل ملاحظه بوده و سالانه به ده ها میلیارد ریال می رسد. براین اساس نتایج حاصل از بررسی و مطالعه انجام شده در گستره ای به مساحت 13791 کیلو متر مربع بامختصات جغرافیائی''32 و o 48 تا'' 33 و o 50 طول شرقی و ''33 و o 36 تا '' 29 و o 38 عرض شمالی در استان گیلان مشتمل بر چهار حوضه آبخیز اصلی ازحوضه های آبریز تالش؛ انزلی؛ سفید رود و آبریز شرق گیلان مبتنی است که براساس تقسیمات انجام شده توسط جاماب(1365) انجام شده است و حاکی از این واقعیت است که از سال 1350 تا سال 1380 خسارت ناشی از جاری شدن سیل در زیرآبخیز های مورد مطالعه مشتمل بر مرگ 39 نفر و وارد آمدن حدود 9/125میلیارد ریال خسارت مالی بوده است(13). به طوری که این میزان خسارت در53 رویداد سیلاب همزمان وارد شده است. افزون بر این جاری شدن سیل وتند آب ها، پیآمدهای منفی اکولوژی در محیط های شهری و روستائی و زیست اقتصادی در سطح مزارع و محصولات زراعی و زیر بنائی از جمله شبکه های ارتباطی را موجب شده است. براین اساس ضرورت دارد جهت رفع این معضل راهکار های مدیریتی در رعایت حریم و بستر رودخانه ها و کاهش دستیازی های غیر اصولی مورد توجه قرار گیرند که دراین مقاله سعی شده است در این زمینه پیشنهاداتی ارائه گردد.
    کلیدواژگان: گیلان، حریم و بستر، رودخانه، سیلاب، بهره برداری، سیل، خسارات، زیست اجتماعی، زیست محیطی
|
  • L. Esmaeelnezhad, J. Seyedmohammadi, Shabanpour M Page 2
    Marls in arid climates، are high erodeable regions that produce sediments. Erosional processes in marls are too active، especially in marl hillslopes، because of low amount of permeability and lack of vegetation cover. However، different erosional forms، particularly، badland erosion is one of the distinctive properties in marly lands. This research was conducted to study chemical and mineralogical properties effect on soil erosion froms in southern Guilan province. After field surveying، Soil samples taken from different erosional forms including sheet، rill، gully، badland and their parent materials. 12 samples from surface layer of each erosional form (48 samples، totally) selected. Then، chemical parameters such as، Electrical Conductivity، exchangeable and soluble cations، organic carbon، calcium carbonate، gypsum، Cation Exchangeable Capacity، and anions، were determined. 8 samples from marly soils and 2 samples from parent material prepared for X-Ray tests، too. Means of chemical parameters in different erosional forms compared with Duncan test. Statistical analysis showed that amounts of Electrical Conductivity and sodium ions had significant difference between all forms of erosion. While، other parameters، have no significant difference between all erosional forms. On the other hand، these parameters haven’t important role on erosion form and severness. Furthermore، XRD patterns of the clay fraction from surface layers showed smectitic presence in gullies and badlands. Whereas، there weren’t any expansible minerals in rill and sheet erosion. With respect to statistical results and X-Ray tests، this fact concluded sodium ions and smectitic clay minerals are the most important factors that control severness and form of erosion.
    Keywords: Marly Formation, Soil chemical properties, Soil erosion, Clay Mineralogy, Guilan
  • A. Rezaei, Parviz Abdinejad, S. J. Mousavi Page 15
    Watershed management and water resources planning need to know hydrological relationships especially the data time series of annual runoff depth at the outlet of catchments. The numbers of 7 catchments were obtained to investigate the ability of selected mathematical model for simulation annual runoff depth yearly. Area of all selected catchments are less than 170km2، acceptable hydrometric data time series long equal 6 to 27 years and so all of them located in and around of Zanjan province. At every selected catchments depth of precipitation، runoff and potential evapotranspiration (Blanney-Criddle method) estimated for every year. Based on gathered data and information، determined the calibration coefficient (only calibration variable parameter) of a mathematical model named (GR1A). The optimization criterion of calibration coefficient is the maximization of Nash-Sutcliffe coefficient as agency of model performance. Result is that the percent of Nash-Sutcliffe coefficient is 63. 5 to 35. 4 and acceptable at 4 catchments but is invalid at others. The invalid of Nash-Sutcliffe coefficient is affected by imprecise measured data، especially hydrometric data. So calibration coefficient of mentioned model is 0. 11 to 0. 24 at accepted catchments.
    Keywords: Annual water yield, Calibration of GR1A, Mathematical model, Water balance, Zanjan province
  • M.J. Rousta, K. Enayati Page 24
    Soil structure and aggregate stability affect soil erodibility. There is a necessity for increasing aggregate stability against erosive factors such as wind and water. This study conducted on surface soil samples (0-20cm) collected from agricultural land susceptible to erosion located in the south of Fars Province. The experimental design was CRD with 10 treatments of control plot (without addition of soil amendments)، pure gypsum، chopped wheat straw، animal manure، wheat straw and gypsum، animal manure and gypsum (1% w/w)، cement (0. 3، 0. 6 and 0. 9% w/w)، and gypsum and cement (0. 9% w/w) in 3 replicates. Amounts of soil aggregates in 53-4000 µm sizes were determined by wet sieving and MWD was calculated after one، four and seven months. After seven months، the results showed that the wheat straw، wheat straw and gypsum، and animal manure and gypsum treatments 2. 7، 3. 5 and 1. 4 times respectively increased the MWD compared to the control. Generally، based on the results of this study، application of wheat straw with gypsum، wheat straw and animal manure with gypsum for increasing the stability of similar soils is recommended.
    Keywords: Aggregate stability, Amendment, Erosion, Mean, Weight Diameter, Wet sieving
  • Soleimani M., Parsinejad M., Nouri H Page 34
    The aim of this study was the selection of appropriate depth and spacing of pipe drains in order to decrease installation costs of drainage network per unit area. A model was developed to estimate construction costs using soil and plant data for Behshahr region. The results showed construction costs decrease with increasing installation depth، as reduction in costs in shallower drain depths (<1. 8 m) was higher، compared to greater drain depths (>1. 8 m). When environmental effects are considered in addition to installation costs، the optimum range of drain depths are between 1. 6 to 1. 8m whereas the minimum costs would be related to the 2. 8m depth. Furthermore over- and under-estimation design factors and transportation distance for envelope materials had considerable effect on construction costs، and this effect was more intense for shallower drain depths.
    Keywords: Cost, Subsurface drainage, Behshahr
  • M. Akhavan Armaki, Azarnivandh., Assareh, M. H., Ashraf Jafaria., Tavili, A Page 42
    Drought is an important environment stress that influence on the growth of the flora. To determine the stability mechanisms to stress in four Agropyron species at test with four different levels of osmosic potentials resulted from PEG 6000 including 0، -3، -6 and -9 executed in factorial and accidental manner with four interactions in hydroponic environment. In this study the four species of Agropyron (Ag. intermedium، Ag. trichophorum، Ag. pertenus، Ag. podpera) and four drought treatment (-3، -6 and -9 times distilled water) water used. In this essay the sprouting percentage، root length، shoot length، seedling length، root length to shoot length rate، seedling dry weight، seedling fresh weight، dry to fresh weight rate sprouting rate and seed health index were determined. The results showed that with increasing the drought stress، the root shoot proportion، seedling weight and dry weight to fresh weight of Seedling factors increased and other attributes were reduced significantly. The best levels to assess the stability to drought were the -6 and -9 load potentials in all drought levels. In general، in tested species، Ag. trichophorum species showed a better sprouting in under study potentials and had a meaningful preference to other species. From assessed parameters، Seedling length and seed index standard showed the most possible reaction to changing potential of water.
    Keywords: Seed, Agropyron, Drought stress, Germination
  • Zare, Khosheghbal M., Charkhabi A Page 51
    In order to evaluate pollution of sedimentary environment، there are several different methods، among wich enrichment factor could be the most useful one. Therefore، in this research، the Anzali Wetland was divided into four different sections namely،Abkenar، Siakishom، Hendekhale and eastern section (Shijan) and then sediment corings were done for them. Afterward، concentration of main and subsidiary elements were determined using ICP-MS. Then the background levels of Cd، Cu، Pb، Zn were determined with different analytical methods. These methods were، use of concentration of elements in their lithology background، use of concentration in the collected sampled cores، normalization by Aluminum content، use of world mean concentration، use of EPA3050 standard and use concentration of elements in the soils of the wetland as background level. In the next step، the enrichment factors of Cd، Cu، Pb، Zn elements calculated by diving into the background level concentration. The results showed that enrichment factor which is used Aluminum as the normalization factor was the most suitable for sediments of this wetland. Therefore، use of this method is recommended for future heavy metal pollution study of this and the similar sedimentary systems of the Caspian Sea coastal zones.
    Keywords: Sediment pollution, Background levels, Heavy metals, Anzali wetland, Normalizing, Core sampling
  • Kolahchin., Mohseni Saravi, Tavili A. Jafarim., Asadian Gh Page 65

    plants in Rangelands intercept part of rainfall with out increased soil humidity. in this study was carrid out plant morphological characteristics (large and small diameter، canopy diameter، plant height، size and level of cover)، physiographic factors (altitude، slope and percent slope) and rate of interception in Astragalus parrowianus. Average of plant size and volume were recorded، and considering the class using a rapid (Quick sort) of the base and the two groups were separated from each other. The first group bases with 0. 002 to 0. 02 m3 and second base with size 0. 02 to 0. 087m3. Data collected to assess the correlation and simple linear and multivariate regression models were introduced to Minitab statistical software. Results showed that the first group with an average level of cover 642 square centimeters، has 4. 421 percent interception and in the second group with moderate precipitation and surface cover 1،640 square centimeters، of interception 1. 85 percent of the total precipitation. In the first group، grab the 1% level and significant negative correlation with the large diameter of the canopy (R=-0. 729) and the 5% level with the canopy level (R=-0. 507) is. In the second group، interception and significant negative correlation at 1% level of cover (R=-0. 929) with small diameter canopy (R=-0. 874) with large diameter canopy (R=-0. 76) and plant size (R=-0. 83) is shown. with increasing size and increasing the volume of voids in the canopy، the level of abstraction is reduced. Using regression models obtained from the estimated level of interception without stopping and re-weighing the plant is obtained.

    Keywords: Interception, Astragalus parrowianus, Correlation, Regression models, Gonbad range land, Hamadan provience
  • E. Karimi Sangchini, M. Ownegh, A. Sadoddin Page 74
    In this study applicability of three landslide hazard zonation models including weighted density area bivariate statistical model (semi-quantitative model)، multivariate stepwise regression model and logistic multivariate regression model (quantitative models) have been compared for the Chehel_Chai watershed in Golestan province to prepare risk map based on the hazard map of superior model. Landslide distribution map of the study area was prepared using air photos interoperation and field studies. Then nine parameters including elevation، slope، aspect، lithology، distances from fault، stream and road، land use، and annual precipitation were chosen as landslide effective factors. Potential landslide hazard maps were provided using three models. Chi-square test was used to analyze difference between hazard classes of models. Kappa index was used to compare the conformity rate of the hazard maps. Qs index was also used for evaluation of models accuracy. Hazard map، elements at risk map and vulnerability map were used in the preparation of risk map Results show that measured Chi-square statistics is statistically significant at 99% of confidence interval، and there is an appropriate differentiation among landslide hazard classes. Kappa index between hazard maps of models vary between 0 to 0. 2، indicating that there is a slight conformity between them. Weighted bivariate statistical model has been identified as the superior model for Chehel_Chai watershed with Qs equal to 3. 622. According to the risk map 7. 67% of the study area is in high class and 5. 37% of the area placed in very high Class.
    Keywords: Zonation, Landslide hazard, Quantitative, semi, quantitative models, Vulnerability, Risk, Chehel, Chai Watershed
  • A. Gharekhani, N. Ghahreman, J. Bazrafshan Page 85
    The purpose of this study was to assess changes in pan evaporation over the period 1985-2005 in a network consisting of 14 synoptic stations of Iran using parametric and non-parametric methods. All seasonal and annual series have been checked for normality with the Kolmogorov-Smirnov test. Time trends of this variable were analyzed using parametric and non-parametric techniques (Pearson correlation coefficient، least square linear regression، Mann-Kendall and rho-Spearman correlation coefficient). The results showed that based on the Mann-Kendall test، 21. 5 % of annual series، 7% of Summer and Spring series had an increasing trend. Besides، 50% of Summer series، 43% of Spring series، 14% of autumn series and 21. 5 % of annual series showed a decreasing trend. Based on Pearson correlation coefficient، 28. 5 % of annual series، 7% of Summer and Spring series had an increasing trend. Similarly، in 21. 5% of annual series، 43% of Spring series، 50% of Summer series and 14 % of annual series a decreasing trend was observed. The study indicated، 57% of summer series have significant series using Mann-Kendall، rho-Spearman correlation coefficient and Pearson correlation coefficient. In general، decreasing series were more than increasing ones. Despite of slightly increasing temperature trend previously reported in different regions of the country، results of this study showed that evaporation paradox does exist in different climates of Iran also. These reduced values of pan evaporation، as a key element in arid and semi arid climates of Iran، would have a significant effect in hydro-meteorological studies.
    Keywords: Mann, Kendall, Pan evaporation, Pearson correlation coefficient, rho spearman, Trend
  • M. T. Sehhati, M. R. Ekhtesasi, A. Mosleh-Arani, H. R. Azimzade Page 98
    Some dry lands afforestation projects are accomplished in Rocky slopes. Rock crevices of rocky slopes provide suitable microsites for small tree. In this study we measured amount of EC، pH، organic materials، CaSO4، CaCO3، soil texture، N، P، K، soil moisture and gravel in soil on rock crevice of limestone lithology that three small tree establishment in these. The results show significant differences between soil moisture of 10-30 and 30-50 cm depth between crevices that different small tree establish، but our result doesn’t show significant differences on other soil characteristics between different small tree establishment sites، also these results show that there is only difference significant on soil moisture between live and dieback small trees establishment site. It was concluded that the amount of soil moisture could be played key important role in small tree survival and establishment on limestone rocky slope in arid lands.
    Keywords: Limestone rocky slope, Small tree, Soil moisture, Dieback, Crevice, Arid lands
  • Mahdavi M., Farokhzadeh B., Salajeghe A., Malakian A. Page 108
    Increasing demands for water and water shortage with low precipitation in Hamedan –Bahar plain have increased the rate of water consumption especially from ground water، during past 20 years، water table have decreased 0. 84 meter، every years. In this research for evaluating management scenarios on condition of aquifer in future years، PMWIN model was used. Water fluctuations of 20 piezometric wells for two water years (2004-2006) were simulated. Model was calibrated in steady and unsteady states and then، the model was validated for one year (2007). Testing two scenarios on condition of aquifer during 5 years (2008-2013) that were، continuation of current utilization of ground water without increase of long term average precipitation and continuation of current utilization with 20% increase in average precipitation، shows that، if the current condition continued، as this way، more depletion of water table will occur in the future even with increase of precipitation. Other three proposed scenarios are: omit of unauthorized wells، changing cultivation pattern، and changing irrigation method. Evaluating the results of these scenarios shows positive influence on water fluctuation during future and cause decrease of water depletion. Among these، changing cultivation pattern have the most influence because of greatly volume of water that saving in this scenario.
    Keywords: PMWIN_Management scenarios_Hamedan – Bahar aquifer_Cultivation pattern
  • Paria Kamali, R. Erfanzadeh, Hassan Ghelichnia Page 117
    Soil seed bank is an important part of plant communities. The study of soil seed bank could give us important information for rehabilitation of degraded vegetation. This study aimed to evaluate soil seed bank potential for recovering of degraded vegetation in Vaz watershed. In 2010، soil sampling was done along 4 transects within two different depths (0-5 and 5-10 cm). Relative frequencies for each species in both seed bank and aboveground vegetation were calculated. The relative frequencies in each plot were divided into landform and palatability classes for seed bank and aboveground vegetation. Paired t-test was used to compare density of soil seed bank between two depths، to compare each palatability class between seed bank and vegetation and to compare relative frequency of each landform between seed bank and vegetation. ANOVA and post hoc tests were used to compare palatability classes between soil seed bank and vegetation، separately. The results showed that soil seed bank density in upper depth were significantly higher than deeper depth. Relative frequency of III class was higher that I and II in both seed bank and vegetation cover. Land form for all levels was significantly different between seed bank and aboveground vegetation. We could not rely on the seed bank for increasing palatable production while soil seed bank could be used for soil reservation purposes.
    Keywords: Soil seed bank, Seed bank density, Palatability, Landform, Vaz watershed
  • Yousefi M., Lotfollahzadeh, Rahmati M., Habibi, B Page 125
    The Gilan province has several rivers which the most of them are full of water and usually over flow in spring. Raining over the altitudes which covered snow، with high intensity showers result overflow of rivers and cause many damages like flooded passages، farms and residential areas in inferior and middle parts of catchments. Of course، the method of taking advantage of the area near river، as traditional way which is done in province، especially in inferior parts، cause various problems in the province of Gilan. So that human enforce make overflow of rivers and it''s side effects in recent years. The inappropriate taking advantage of river recourses as irrelative utilized water، Tourism aspects، fishier activities، around the river and water diversion. These are examples of inappropriate management which damages rivers of province. On the other hand the ascending needs for water in order to agricultural activities and increasing tourism aspects in The Gilan province cause numerous that human enforces make to bed of river. So that irrelative harvest of sand from bed river، to empty trash، building garbage urban، rural sewage in the river and grazing more than the capacity of pastures and forest، and damaging the forest covering result ascending the discharge capacity of surface runoff and rivers and occurrence flood of rivers. One of the following events is criminal and financial damages and increased frequency of flood. While the environmental damages caused by floods and overflow of rivers are also significant and reaches to tens of billions. Therefore the results of the review and study in the range of 13796 km2 area. Province of Gilan consisted of the following 3 main catchments of Talesh، Anzali، Sefid-Rood and watershed in east of Gilan has been carried out، show that the damages caused by floods in the current studied watershed including death of 39 persons and loss amounts to 125. 9 billion Rials in years of 1971 to 2001. So that these damages occur in 53 events flood at the sometime furthermore showers، floods، have been led to negative consequences in urban and rural environments and bio-economic level in farm and farm crops and infrastructure including communicational networks. Therefore، in order to solve this problem consideration to the management strategy in observation to substrate of river and decreasing the non principles that human enforce make، is necessity.
    Keywords: Gilan, Rivers, Water resources, natural resources, Flood, Criminal, finance, Environment