فهرست مطالب

علوم دامی (پژوهش و سازندگی) - پیاپی 109 (زمستان 1394)

نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی)
پیاپی 109 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/06
  • تعداد عناوین: 15
|
  • علی نوبخت، سهراب آذرفر، یوسف مهمان نواز، محمدرضا قلعه نویی صفحات 3-14
    این آزمایش جهت بررسی اثر اضافه کردن پونه (Mentha plugium L.)و آویشن (Thymus vulgaris L.) به جیره بر عملکرد و متابولیت های خون بلدرچین های تخم گذار انجام شد. آزمایش با تعداد 240 بلدرچین تخم گذار ژاپنی به صورت فاکتوریل2×2 شامل دو سطح پونه (صفر و 75/0 درصد) و دو سطح آویشن (صفر و 75/0 درصد) در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و 4 تکرار و هر تکرار با 15 قطعه بلدرچین ماده تخم گذار از سن 6 تا 11 هفتگی انجام گردید. نتایج نشان دادند، استفاده از گیاهان دارویی پونه و آویشن و اثرات متقابل آن ها دارای تاثیر معنی دار بر عملکرد، صفات کیفی تخم و سلول های ایمنی خون بلدرچین ها می باشد (05/0>P).‍‍‍ استفاده 75/0 درصدی از گیاه پونه منجر به افزایش معنی دار در خوراک مصرفی روزانه و ضریب تبدیل غذایی شد. استفاده از آویشن، وزن تخم بلدرچین ها را افزایش داد. اثر متقابل پونه و آویشن نتوانست عملکرد بلدرچین ها را تغییر دهد (05/0 کلیدواژگان: آویشن، بلدرچین های تخم گذار، پونه، عملکرد، متابولیت های خون
  • فیروز صمدی، مسیب امیری صفحات 15-26
    به منظور بررسی تاثیر پودر چویر و ویتامین E بر عملکرد، کیفیت گوشت و برخی فراسنجه های خونی بلدرچین ژاپنی، از 320 قطعه بلدرچین یک روزه در چهار تیمار شامل جیره پایه (شاهد)، جیره پایه مکمل شده با سطوح 5/1 و 3 درصد پودر چویر و جیره پایه مکمل شده با 200 میلی گرم در کیلوگرم ویتامین E با چهار تکرار و 20 پرنده در هر تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی استفاده شد. نتایج نشان دادند که استفاده از پودر چویر، مصرف خوراک و افزایش وزن روزانه را در سن 21 روزگی کاهش داد (05/0P<)، اما تاثیری بر ضریب تبدیل خوراک نداشت. استفاده از ویتامین E، مصرف خوراک را در سن 21 روزگی کاهش داد، اما منجر به بهبود ضریب تبدیل خوراک در سنین 21 و 42 روزگی شد(05/0P<). در بازه زمانی 90 روزگی، غلظت مالون دی آلدئید گوشت ران تحت تاثیر تیمارهای 3 درصد پودر چویر و ویتامین E و نیز در گوشت سینه تحت تاثیر تیمار ویتامین E، به طور معنی داری کاهش یافت(05/0P<). ظرفیت نگهداری آب گوشت ران در پرندگان تیمار شده با ویتامین E بیشتر بود)05/0>(P. به علاوه، در بازه زمانی 90 روزگی درصد رطوبت گوشت سینه تحت تاثیر سطوح مختلف پودر چویر افزایش یافت )05/0>(P. بین تیمارهای آزمایشی از نظر مقدار pH و فراسنجه های خونی تفاوت معنی داری مشاهده نشد. به طورکلی، این مطالعه نشان داد که استفاده از پودر چویر(5/1 و 3 درصد) و یا ویتامین E (200 میلی گرم در کیلو گرم) در جیره بلدرچین ژاپنی تاثیر منفی بر پارامترهای عملکردی در کل دوره پرورش ندارد، اما ممکن است سبب بهبود کیفیت گوشت در دوره نگهداری طولانی مدت در فریزر شود.
    کلیدواژگان: بلدرچین ژاپنی، چویر، فراسنجه های خون، کیفیت گوشت، ویتامین E
  • حمیدرضا صحرایی، شهاب قاضی، علی کیانی صفحات 27-34
    در این آزمایش، تاثیر پنج تیمار آزمایشی شامل جیره های حاوی صفر، 15، 25، 35 و 45 درصد باقلای فراوری شده با آنزیم در قالب طرح کاملا تصادفی بر روی جوجه گوشتی از سن 7 تا 35 روزگی بررسی شد. نتایج نشان دادندافزودن باقلا به جیره، موجب بهبود مصرف خوراک، رشد، ضریب تبدیل خوراک و همچنین افزایش شاخص راندمان اقتصادی می شود. استفاده از باقلای فرآوری شده اثر معنی داری بر وزن نسبی لاشه، چربی شکمی، سینه، ران و بخش های مختلف کانال گوارش ندارد. افزودن دانه باقلا فراوری شده با آنزیم به جیره مرغ گوشتی در دوره سنی 7 تا 14 روزگی بایستی محدود به 25 تا 35 درصد باشد و در سن بالاتر قابل افزایش تا 45 درصد است.
    کلیدواژگان: باقلا، فراوری آنزیم، عملکرد رشد، جوجه گوشتی
  • علی اصغر ساکی، منصوره عبدالملکی، سارا میرزایی گودرزی، پویا زمانی، اقبال طاهری، میلاد منافی صفحات 35-44
    این پژوهش به منظور بررسی اثر مکمل سازی جیره توسط اسید فولیک بر مقدار فولات زرده، فولات پلاسمای خون و عملکرد تولیدی مرغ های تخم گذار در سن 54 هفتگی به مدت 8 هفته انجام شد. در این مطالعه از تعداد 80 قطعه مرغ تخم گذار سویه های لاینw-36 در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار آزمایشی، 5 واحدآزمایشی و 4 مرغ در هر واحد آزمایشی استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1) جیره پایه و 2 و 3 و 4 جیره پایه به علاوه سه سطح 50، 100 و 150 میلی گرم در کیلوگرم اسیدفولیک در جیره غذایی بودند. صفات کمی شامل وزن، درصد تولید و توده تخم مرغ، خوراک مصرفی، ضریب تبدیل غذایی و صفات کیفی تخم مرغ از جمله شاخص شکل، سطح تخم مرغ، وزن مخصوص، وزن پوسته، ضخامت پوسته و واحد هاو تحت تاثیر هیچ یک از سطوح اسیدفولیک جیره قرار نگرفتند. محتوی فولات زرده و پلاسما با مکمل سازی اسیدفولیک در جیره افزایش یافت. بر اساس روابط رگرسیونی سطح 5/137 میلی گرم مکمل اسید فولیک در کیلوگرم جیره باعث حداکثر افزایش در مقدار فولات زرده تخم مرغ گردید.
    کلیدواژگان: اسیدفولیک، فولات زرده، مرغ تخم گذار، عملکرد
  • افشین حیدری نیا، محمدحسین شهیر، حمیدرضا طاهری، سیدعبدالله حسینی صفحات 45-52
    این پژوهش به منظور تعیین سطح مطلوب لیزین قابل هضم ایلئومی استاندارد شده در مرحله آغازین بر اساس عملکرد، فراسنجه های خونی و پاسخ ایمنی بوقلمون های نر گوشتی انجام شد. این آزمایش، با160 قطعه بوقلمون سویه BUT6 در قالب طرح کاملا تصادفی با 8 تیمار (سطوح اسیدآمینه لیزین قابل هضم: 330/1، 405/1، 480/1، 550/1، 630/1، 705/1، 780/1 و 855/1درصد)، 4 تکرار و 5 قطعه پرنده در هر تکرار به مدت 3 هفته (از سن 8 تا 28 روزگی) انجام شد. جیره های آزمایشی از لحاظ میزان انرژی قابل سوخت و ساز، نیتروژن، تعادل الکترولیت ها و سایر موادمغذی یکسان بودند. در این آزمایش اثرات سطوح مختلف اسید آمینه لیزین قابل هضم بر عملکرد و فراسنجه های خونی معنی دار بود (05/0p<). افزایش میزان لیزین قابل هضم تا سطح 705/1درصد باعث افزایش وزن زنده، بهبود ضریب تبدیل غذایی، کاهش نسبت هتروفیل به لنفوسیت، پروتئین کل، آلبومین و کاهش اسیداوریک سرم در بوقلمون های نر گوشتی گردید. با افزایش سطح لیزین قابل هضم تعداد گلبول های سفید خون افزایش یافت. نتیجه نهایی این که افزایش سطح لیزین قابل هضم می تواند منجر به بهبود عملکرد و پاسخ ایمنی بوقلمون گوشتی شود.
    کلیدواژگان: لیزین قابل هضم ایلئومی، بوقلمون، ایمنی، فراسنجه های خونی، عملکرد
  • مجتبی فلاح، بهروز دستار، فرزانه گنجی، امین عشایری زاده صفحات 53-66
    این آزمایش به منظور بررسی تاثیر کنجاله سویای تخمیر شده با آسپرژیلوس اوریزا و سطح پروتئین جیره بر عملکرد و جمعیت میکروبی دستگاه گوارش جوجه های گوشتی در قالب طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل 2×2 شامل 2 شکل کنجاله سویا (معمولی و تخمیری) و 2 سطح پروتئین (پروتئین بالا و پایین) انجام شد. تعداد 240 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 به 4 تیمار آزمایشی با 5 تکرار و هر تکرار با 12 جوجه اختصاص داده شد. نتایج آزمایش نشان دادند که جایگزینی کنجاله سویای تخمیری با کنجاله سویای معمولی در جیره سبب کاهش مصرف خوراک شد (05/0>P) اما تاثیر معنی داری بر افزایش وزن جوجه های گوشتی در دوره پایانی پرورش نداشت (05/0P). جمعیت باکتری های اسید لاکتیکی در چینه دان جوجه های تغذیه شده با کنجاله سویای تخمیری به طور معنی داری بالاتر از جوجه های تغذیه شده با کنجاله سویای معمولی بود (05/0>P). نتایج این آزمایش نشان دادند که جایگزینی کنجاله سویای تخمیری با کنجاله سویای معمولی در جیره بدون تاثیر منفی چشمگیر بر عملکرد رشد سبب بهبود تعادل جمعیت میکروبی دستگاه گوارش جوجه های گوشتی می شود.
    کلیدواژگان: آسپرژیلوس اوریزا، باکتری های اسید لاکتیکی، تخمیر، جوجه گوشتی، کنجاله سویا
  • محمد جواد آگاه، حسن نصیری مقدم، ابوالقاسم گلیان، احمد رضا راجی، محمد طاهر میرکزهی، حسن صالح، محمدرضا هاشمی صفحات 67-82
    در این پژوهش، اثرات هم کوشی افزودن عصاره برگ زیتون و روغن کنجد به عنوان منابع آنتی اکسیدان طبیعی در جیره بر عملکرد، قابلیت هضم مواد مغذی و وضعیت آنتی اکسیدانی جوجه های گوشتی تحت تنش گرمایی مورد ارزیابی قرار گرفت. تعداد 300 قطعه جوجه نر گوشتی سویه راس 308 در 6 تیمار با 5 تکرار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار توزیع شدند. آزمایش به صورت فاکتوریل 2×3 در قالب طرح کاملا تصادفی با سه سطح عصاره برگ زیتون (0، 200 و 400 میلی گرم) و دو نوع روغن گیاهی (روغن خام ذرت و کنجد) انجام شد. جیره های آزمایشی شامل: جیره بر پایه ذرت و کنجاله سویا حاوی روغن خام ذرت و فاقد عصاره برگ زیتون، جیره پایه حاوی روغن کنجد و فاقد عصاره برگ زیتون، جیره پایه حاوی روغن خام ذرت و 200 میلی گرم در کیلوگرم عصاره برگ زیتون، جیره پایه حاوی روغن کنجد و 200 میلی گرم در کیلوگرم عصاره برگ زیتون، جیره پایه حاوی روغن خام ذرت و 400 میلی گرم در کیلوگرم عصاره برگ زیتون، جیره پایه حاوی روغن کنجد و 400 میلی گرم در کیلوگرم عصاره برگ زیتون بودند. تنش گرمایی روزانه به مدت 6 ساعت (C°34) از سن 29 تا 42 روزگی اعمال شد. صفات خوراک مصرفی، ضریب تبدیل غذایی و افزایش وزن روزانه جوجه های گوشتی تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند (05/0˃P). گنجاندن روغن کنجد و یا عصاره برگ زیتون تا سطح 200 میلی گرم در جیره، وزن نسبی غده بورس را افزایش داد(05/0>P). استفاده از عصاره برگ زیتون و روغن کنجد در جیره تاثیری بر فراسنجه های آنتی اکسیدانی خون جوجه ها نداشت (05/0˃P). نتیجه نهایی این که هرچند کاربرد عصاره برگ زیتون تا سطح 200 میلی گرم در شرایط تنش گرمایی نتوانست تاثیر معنی داری بر بهبود عملکرد پرندگان داشته باشد، اما قابلیت هضم مواد مغذی جیره جوجه های گوشتی را به طور معنی داری بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: عصاره برگ زیتون، روغن کنجد، عملکرد، قابلیت هضم مواد مغذی، جوجه گوشتی
  • محمدحسین نعمتی، نواب اوصانلو، علی نوبخت صفحات 83-94
    به منظور بررسی اثر تغذیه دانه تریتیکاله خام و عمل آوری شده بر عملکرد جوجه های گوشتی، تعداد 300 قطعه جوجه گوشتی نر سویه کاب 500 در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار و 4 تکرار انتخاب شدند. گروه های آزمایشی شامل 1-گروه شاهد بر پایه ذرت- کنجاله سویا، 2- گروه حاوی تریتیکاله خام (به میزان 80 درصد بخش غله ای جیره)، 3- گروه حاوی تریتیکاله عمل آوری شده با آب 40 درجه سانتی گراد (به میزان 80 درصد بخش غله ای جیره)، 4- گروه حاوی تریتیکاله عمل آوری شده با اسید استیک یک درصد (به میزان 80 درصد بخش غله ای جیره)، 5- گروه حاوی تریتیکاله عمل آوری شده با آنزیم (به میزان 80 درصد بخش غله ای جیره). میانگین افزایش وزن کل دوره پرورشی بین تیمارهای مختلف آزمایشی تفاوت معنی داری نشان داد (05/0> p)، به طوری که گروه دریافت کننده دانه تریتیکاله عمل آوری شده با آب و تیمار شاهد بیشترین و گروه تغذیه شده با دانه تریتیکاله خام، کمترین میانگین افزایش وزن را در کل دوره پرورشی داشتند. روش های مختلف عمل آوری دانه تریتیکاله تاثیر معنی دار بر صفات لاشه نداشتند (05/0p>). میانگین خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند(05/0p>). وزن نسبی و طول قسمت های مختلف روده تحت تاثیر استفاده از دانه تریتیکاله خام و عمل آوری شده قرار نگرفت، لیکن استفاده از دانه تریتیکاله خام سبب کاهش ارتفاع پرزها و افزایش عرض پرزها گردید (05/0> p). استفاده از دانه تریتیکاله عمل آوری شده با اسید و تریتیکاله خام منجر به کاهش معنی دار شاخص تولید شد(05/0> p). به طور کلی، عمل آوری دانه تریتیکاله با آب ارزش تغذیه ای آن را بهبود داده و می توان تا 80 درصد سهم غلات را در جیره جوجه های گوشتی با دانه تریتیکاله خیسانده شده در آب جایگزین کرد.
    کلیدواژگان: آنزیم، تریتیکاله، جوجه گوشتی، عمل آوری، مورفولوژی روده
  • علی اصغر ساکی، عنایت رحمت نژاد صفحات 95-108
    اثرات فیبر محلول و نامحلول خوراک بر هیستومورفولوژی روده باریک و عملکرد جوجه های گوشتی از سن 1 تا 21 روزگی مورد مطالعه قرار گرفت. تیمارها شامل: تیمار 1؛ جیره شاهد (عاری از فیبر) و تیمارهای 2، 3، 4 و 5 بودند که به ترتیب مقادیر 2 و 4 درصد سلولز و 2 و 4 درصد کربوکسی متیل سلولز به جیره شاهد افزوده شدند. افزودن کربوکسی متیل سلولز در مقایسه با سایر گروه ها موجب کاهش وزن بدن، متوسط خوراک مصرفی و فاکتور بازدهی تولید شد و همچنین موجب افزایش ضریب تبدیل خوراک گردید (05/0> P). افزودن سطح 4 درصد فیبر (سلولز و کربوکسی متیل سلولز) به جیره، موجب افزایش وزن سنگدان در سن 10 روزگی گردید (05/0> P) اما در سن 21 روزگی، هر دو سطح 2 و 4 درصد این فیبرها موجب اثر مذکور گردید (05/0> P). وزن روده کوچک در جوجه های تغذیه شده با جیره حاوی فیبر بیشتر از جوجه های تغذیه شده با جیره شاهد بود (05/0> P). مقایسات گروهی نشان دادند که وزن ارگان های هضمی به استثنای دئودنوم در گروه تغذیه شده با کربوکسی متیل سلولز در مقایسه با گروه های تغذیه شده با جیره حاوی سلولز و جیره شاهد بیشتر بود (05/0> P). بر اساس مقایسات گروهی، افزودن سلولز به جیره موجب کاهش اسیدیته محتویات سنگدان در سنین 10 و 21 روزگی گردید (05/0> P)، در حالی که این اثر برای کربوکسی متیل سلولز فقط در سن 21 روزگی مشاهده شد. پرندگان تغذیه شده با کربوکسی متیل سلولز دارای طول و عرض ویلوس کمتر، عمق کریپت بیشتر، نسبت طول ویلوس به عمق کریپت کمتر و سطح ویلوس کمتر نسبت به سایر گروه ها بودند (05/0> P). تیمارهای مختلف بر نوع سلول های گابلت (اسیدی و خنثی) تاثیر معنی داری نداشتند (05/0< P) اما پرندگان تغذیه شده با کربوکسی متیل سلولز نسبت به سایر تیمارها دارای لایه سروزای ضخیم تر و همچنین تعداد بیشتری سلول گابلت در ایلئوم خود بودند (05/0> P). در مقایسه با سایر تیمارها، افزودن کربوکسی متیل سلولز موجب افزایش ویسکوزیته محتویات ژژنوم شد(05/0> P). این نتایج پیشنهاد می کند که اثرات فیبر خوراکی بر عملکرد و هیستومورفولوژی دستگاه گوارش بسته به نوع فیبر متفاوت می باشد.
    کلیدواژگان: جوجه گوشتی، دستگاه گوارش، فیبر، عملکرد
  • ایوب لکی، مهدی دهقان بنادکی، ابوالفضل زالی، مهدی گنج خانلو، کامران رضایزدی صفحات 109-120
    دو آزمایش به منظور بررسی تخمیر پذیری و تجزیه پذیری دانه جو خیسانده شده در محلول اسید لاکتیک و سیتریک طراحی گردید. در آزمون تولید گاز از جو غلطک زده خشک، جو غلطک زده و خیسانده شده در آب و محلول 25/0، 5/0 و 75/0 درصد اسید لاکتیک و 5/0، 1 و 5/1 درصد اسید سیتریک به مدت 24 ساعت استفاده شد. مشخص شد که فرآوری دانه جو با 75/0 درصد اسید لاکتیک و 1 درصد اسید سیتریک باعث کاهش حجم گاز تولیدی در ساعات اولیه تا 6 ساعت پس از انکوباسیون گردید (05/0P<). حجم گاز تولیدی در ساعات بعدی تحت تاثیر نوع فرآوری قرار نگرفت. همچنین نرخ تولید گاز در این دو تیمار به طور معنی داری پایین تر از دانه جو غلطک زده خشک و تیمار آب بود. در آزمایش تجزیه پذیری شکمبه ای، ماده خشک چهار تیمار جو غلطک زده خشک، جو خیسانده شده در آب، خیسانده شده در محلول 75/0 درصد اسید لاکتیک و 1 درصد اسید سیتریک اندازه گیری شد. فرآوری دانه جو با اسید لاکتیک و سیتریک تمایل به کاهش نرخ تجزیه پذیری ماده خشک دانه جو داشت. همچنین تجزیه پذیری موثر ماده خشک در تیمار اسید سیتریک به طور معنی داری کمتر از دانه جو غلطک زده و تیمار آب بود(05/0P<). میزان تجزیه پذیری موثر ماده خشک در تیمار اسید لاکتیک از نظر عددی نسبت به دانه جو غلطک زده و تیمار آب کمتر بود. در نهایت، خیساندن دانه جو با 75/0 درصد اسید لاکتیک و 1 درصد اسید سیتریک می تواند به عنوان یک روش فرآوری مفید در نشخوارکنندگان مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دانه جو، اسید لاکتیک، اسید سیتریک، کیسه نایلونی و تولید گاز
  • کامبیز اعزازی، حبیب اقدم شهریار، یحیی ابراهیم نژاد صفحات 121-132
    آزمایشی برای مطالعه تاثیر دانه ی گیاه خرفه بر عملکرد، صفات کیفی تخم و برخی فراسنجه های بیوشیمیایی سرم خون بلدرچین های ژاپنی مولد با 192 قطعه بلدرچین تخم گذار در سن هشت هفته ای در یک طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار و چهار تکرار به مدت دو ماه انجام شد. گروه های آزمایشی شامل سطوح صفر، 1، 2 و 3 درصد دانه ی خرفه بودند. هر روز تخم های حاصله از هر تیمار جمع آوری، شمارش و محاسبه شده و در پایان آزمایش به طور تصادفی چهار عدد تخم نزدیک به میانگین هر واحد آزمایشی جهت بررسی کیفیت تخم (درصد زرده، سفیده، پوسته، ضخامت پوسته، شاخص کیفیت داخلی تخم و رنگ زرده) انتخاب شدند. همچنین در پایان آزمایش، از هر واحد آزمایشی دو قطعه بلدرچین برای ارزیابی فراسنجه های بیوشیمیایی سرم خون انتخاب شدند. نتایج نشان دادند، تغذیه بلدرچین ها با دانه ی خرفه در مقایسه با گروه شاهد باعث افزایش تولید تخم شد (05/0p<) و این افزایش در مقدار دو درصد دانه ی خرفه بیش تر از سایر گروه های آزمایشی بود. اثر تغذیه با دانه ی خرفه تاثیر معنی داری بر خوراک مصرفی نداشت اما ضریب تبدیل غذایی را بهبود بخشید(05/0p<). هم چنین، تغذیه ی دانه ی خرفه به طور معنی داری صفات کیفی تخم بلدرچین (ارتفاع سفیده و شاخص کیفیت داخلی تخم) را تغییر داد (05/0p<). به علاوه، تغذیه دانه ی خرفه کل فراسنجه های بیوشیمیایی سرم خون (گلوکز، تری گلیسرید، کلسترول، آلبومین، پروتئین کل، HDL، اسید اوریک و پرواکسیداسیون چربی) را تحت تاثیر قرار داد (05/0p<). نتایج این مطالعه نشان دادند که تغذیه تا 3 درصد از دانه ی خرفه در جیره، تاثیر معنی داری بر تولید، عملکرد، صفات کیفی و برخی از فراسنجه های بیوشیمیایی سرم خون بلدرچین های ژاپنی مولد دارد.
    کلیدواژگان: بلدرچین ژاپنی، دانه ی گیاه خرفه، صفات کیفی تخم، عملکرد، فراسنجه های بیوشیمیایی سرم
  • سیامک مشایخی، محمد علی پسندیده، سید جمال الدین فاطمی صفحات 133-142
    گوشت مرغ اهمیت ویژه ای در تغذیه انسان دارد. در بین شهرستان های استان خوزستان، شهرستان بهبهان دارای رتبه پنجم در تولید گوشت مرغ می باشد. تحقیق حاضر، جنبه های اقتصادی تولید مرغ گوشتی در این شهرستان را مورد بررسی قرار داد. بدین منظور تابع تولید کاب- داگلاس تخمین زده شد و بهره وری کل عوامل تولید و سودآوری فعالیت تعیین گردید. داده های مورد نیاز از طریق تکمیل پرسش نامه و سرشماری از کل 44 واحد مرغداری گوشتی فعال این شهرستان در سال 1391 جمع آوری گردیدند. نتایج این تحقیق نشان دادند که میانگین سنی و سابقه شغلی مرغداران مورد مطالعه به ترتیب برابر 43 و 5/14 سال بود. ضمن این که 5/88 درصد از مرغداری ها فاقد مدیر فنی بودند. از دیدگاه مرغداران، وجود نوسانات قیمت، وجود دلالان و تغییر در سیاست های دولت به ترتیب سه مشکل اساسی صنعت مرغداری بودند. برآورد کشش تولید نهاده ها نشان داد که یک درصد افزایش در میزان نیروی کار و دان مصرفی، تولید مرغ را به ترتیب به میزان 78/0 و 73/0 درصد افزایش می دهد. میانگین بهره وری کل عوامل تولید برای کل واحدهای پرورش مرغ گوشتی برابر 23/2 بودکه نشان می دهد که تولیدکننده به طور متوسط به ازای یک ریال هزینه تولید، به میزان 23/2 ریال، درآمد ناخالص به دست می آورد. ضمن این که، میانگین هزینه تولید و سود حاصل از تولید یک کیلوگرم مرغ زنده به ترتیب معادل 22411 و 1178 ریال تعیین شدند.
    کلیدواژگان: مرغ گوشتی، تابع تولید، بهره وری، سودآوری، بهبهان
  • حسین نعیمی پور یونسی، محمد مهدی شریعتی، علیرضا شهدادی صفحات 143-153
    این تحقیق به منظور بررسی اثر سن اولین زایش بر صفات تولید شیر، چربی و پروتئین 305 روز گاوهای شیری اقلیم نیمه خشک بیابانی ایران انجام شد. داده ها متعلق به دوره اول شیردهی 58872 راس گاو شیری بودند که طی سال های 1375 تا 1390 توسط مرکز اصلاح نژاد دام کشور جمع آوری شده است. آنالیز داده با استفاده از رویه مدل های مختلط نرم افزار آماری SAS نسخه 2/9 انجام شد. برآورد مولفه های واریانس و ارزش های اصلاحی با روش حداکثر درستنمائی محدود شده بر اساس مدل دام تک صفتی با استفاده از نرم افزار DMU صورت گرفت. بر اساس سن اولین زایش گاوها، داده ها به دو گروه تقسیم شدند. گروه اول کمتر یا مساوی 26 ماه زایش و گروه دوم بیشتر از 26 ماه زایش داشتند. میانگین سن اولین زایش گاوها برای کل جمعیت (64/2±) 22/26 ماه، برای گروه اول (1±) 5/24 ماه و برای گروه دوم (5/2±) 5/28 ماه بود. میانگین حداقل مربعات تولید شیر، مقدار چربی و پروتئین به ترتیب (5/22±) 54/6616، (79/0±) 28/208 و (3/1±) 207 کیلوگرم برای گروه اول و (9/21±) 97/6679، (77/0±) 5/211 و (3/1±) 82/208 کیلوگرم برای گروه دوم بوده و تفاوت آن ها معنی دار بود (01/0>P). مقدار وراثت پذیری این صفات به ترتیب (02/0±) 21/0، (01/0±) 16/0 و (02/0±) 18/0 برای گروه اول و (02/0±) 22/0 ، (02/0±) 19/0 و (02/0±) 19/0 برای گروه دوم بود. نتایج این تحقیق نشان دادند در گاوهای شکم اول اقلیم نیمه خشک ایران کاهش سن اولین زایش می تواند موجب کاهش تولید شیر، چربی و پروتئین و افزایش روند ژنتیکی و فنوتیپی این صفات گردد.
    کلیدواژگان: سن اولین زایش، صفات تولید شیر، اقلیم نیمه خشک ایران، گاو شیری
  • علی نوبخت، محمدرضا قلعه نویی صفحات 153-162
    این آزمایش، جهت ارزیابی اثرات استفاده از سطوح مختلف تفاله لیموترش معمول و عمل آوری شده با اوره بر عملکرد، صفات کیفیت تخم مرغ و فراسنجه های خونی مرغ های تخم گذار انجام شد. در این آزمایش، تعداد 192 قطعه مرغ تخم گذار سویه های لاین- W36 از سن 35 تا 46 هفتگی در 4 تیمار، 4 تکرار و با تعداد 12 قطعه مرغ در هر تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی استفاده شد. گروه های آزمایشی شامل: 1) شاهد(بدون استفاده از تفاله لیمو)، 2) جیره حاوی 4 درصد تفاله لیمو عمل آوری نشده، 3) جیره حاوی 4 درصد تفاله لیموی عمل آوری شده با 5/0 درصد اوره و 4) جیره حاوی 4 درصد تفاله لیموی عمل آوری شده با 1 درصد اوره بودند. نتایج آزمایش نشان دادند که استفاده از تفاله لیمو و عمل آوری آن با اوره دارای اثرات معنی داری بر عملکرد و صفات کیفی تخم مرغ در مرغ های تخم گذار می باشد)05/0(P<. هر چند استفاده از تفاله لیموی عمل آوری نشده نیز در مقایسه با شاهد موجب بهبود معنی دار عملکرد و صفات کیفی تخم مرغ گردید، لیکن مرغ ها بهترین عملکرد را با استفاده از 4 درصد تفاله لیموی عمل آوری شده با 5/0 درصد اوره نشان دادند. به طوری که بیشترین وزن تخم مرغ، بالاترین درصد تولید و تولید توده ای تخم مرغ، بیشترین مقدار خوراک مصرفی، بهترین ضریب تبدیل خوراک، کمترین هزینه خوراک به ازای هر کیلوگرم تخم مرغ تولیدی، بالاترین شاخص رنگ زرده، وزن زرده و واحد هاو در این گروه آزمایشی به دست آمد. استفاده از تفاله لیموی عمل آوری شده با 1 درصد اوره، در مقایسه با سطح 5/0 درصدی عمل آوری، اثرات سوئی بر عملکرد و صفات کیفی تخم مرغ داشت. استفاده از تفاله لیمو و عمل آوری آن در مقایسه با شاهد اثرات معنی داری بر فراسنجه های خونی مرغ ها نداشت)05/0(P>. نتیجه گیری نهایی این که استفاده از تفاله لیموترش عمل آوری شده با 5/0 درصد اوره موجب اصلاح عملکرد و صفات کیفی تخم مرغ و کاهش هزینه تولید در مرغ های تخم گذار می گردد.
    کلیدواژگان: اوره، تفاله لیمو، عمل آوری، مرغ های تخم گذار، عملکرد
  • بیتازنجانی آبندانسری، سید موسی کریمی صفحات 163-174
    هدف از این پژوهش، بررسی عوامل موثر بر رضایت مرغداران از اجرای طرح زنجیره تولید(یکپارچه سازی عمودی) در صنعت طیور شهرستان ساری می باشد.آمار و اطلاعات مورد نیاز از طریق اسنادی و میدانی (تکمیل پرسش نامه از مرغداران)جمع آوری گردید.با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 65 مرغدار (مرغ گوشتی، مرغ اجداد، مرغ تخم گذار، مرغ مادر)به عنوان نمونه در سال 1393از طریق روش نمونه گیریتصادفی ساده انتخاب شدند. به منظور تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و الگوی تحلیل تمایزی استفاده شده است. نتایج نشان دهنده آن بودند که متغیرهای فاصله مرغداری تا کشتارگاه، درجه ریسک پذیری مرغدار، مالک بودن مرغدار، فراهم شدن نهاده ها از طریق خریدار محصول در طول زنجیره، مشارکت بخش ها در فرآیند تصمیم گیری دارای تاثیری مثبت و معنی دار بر رضایت مرغداران از اجرای طرح یکپارچه سازی عمودی دارد. در مقابل متغیرهای دلال، عمده فروش و یا خرده فروش بودن مرغدار، اجرای کلاس های آموزشی و تعیین قیمت تضمینی برای خرید نهاده ها توسط دولت، دارای تاثیری منفیبر رضایت مرغداران هستند. بر اساس نتایج پیشنهاد می شود در اجرای طرح مدیریت همه جانبه بخش های تولیدی و بازاریابی صورت گیرد و چون فراهم کردن همه امکانات مورد نیاز اجرای طرح برای مرغدار مشکل است سیاست هایی به منظور حمایت مالی مرغداران شرکت کننده در این طرح مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مرغداران، طرح یکپارچه سازی عمودی، رضایت، الگوی تحلیل تمایزی، شهرستان ساری
  • |
    • A. Nobakht, S. Azarfar, Y. Mehmannavaz, M.R. Ghalehnoei Pages 3-14
      This experiment was conducted to assess the effects of using different levels of pennyroyal and thyme medicinal plants on performance, egg quality, blood biochemical and immunity cells of Japanese Laying Quails. This study carried out in as factorial (2×2) include 2 levels of pennyroyal (0 and 0.75%) and 2 levels of thyme (0 and 0.75%) in 4 treatments, 4 replicates and 15 laying quails in each replicate in 5 weeks from 6 up to 11 weeks of quail ages in a completely randomized design. The results showed that using different levels of pennyroyal, thyme and interaction between them, significantly affect the egg weight, egg traits and blood immune cells of laying quails (P0.05). The overall results indicated that in laying quails, using 0.75% of thyme has positive effects on egg weight, eggshell quality and level of immune cells, whereas using 0.75% of pennyroyal has adverse effects on performance, but improve the eggshell quality. Using pennyroyal and interaction between thyme and pennyroyal decreased the Haugh unit of quail's eggs.
      Keywords: Blood metabolites, Pennyroyal, Laying quails, Performance, Thyme
    • F. Samadi, M. Amiri Pages 15-26
      A total of 320 day-old Japanese quails were allocated to four treatments using a completely randomized design to investigate the effects of dietary supplementation of Chavir powder(Ch.P) and vitamin Eon performance, meat quality and some blood metabolites. Treatments included in the study were: 1) basal diet (control group), 2 and 3) the basal diet supplemented with Ch.P at the levels of 1.5 and 3 %, respectively, and 4) the basal diet supplemented with vitamin E at 200 mg/kg of diet. Each treatment replicated four times with 20 birds in each replicate. Results showed that adding Ch.P to the diets significantly decreased body weight gain and feed intake (FI) at 21 d of age (P
      Keywords: Japanese quail, Chavir, Blood metabolites, Meat quality, Vitamin E
    • H.R. Sahraei, Sh. Ghazi, A. Kiani Pages 27-34
      In this experiment, five experimental treatments consisting inclusion of 0, 15, 25, 35 and 45 percent faba bean processed by enzyme, were examined during days 7 to 35 of age. Results showed that EFB led to improvement of feed consumption, gain, food conversion and increasing of economical performance index. EFB did not have significant effect on relative carcass weight, abdominal fat, breast, thigh and different sections of gut. It was concluded that EFB can be added to the diets for broiler chicken at 25 to 35 percent during days 7 to 14 of age and it can be increased to 45 percent in later ages up to day 35 of age.
      Keywords: Faba bean, Enzymatic processing, productive performance, Broiler chicken
    • A.A. Saki, M. Abdolmaleki, S. Mirzaie Goudarzi, P. Zamani, E. Taheri, M. Manafi Pages 35-44
      This study was conducted the effects of supplemental folic acid (FA) on egg folate content and blood plasma folate level, performance and egg quality of laying hens from 54 wk of age. In this study were used 80 Hy-line W-36 laying hen, allocated in completely random design to 4 treatments and 5 replicated cages contain 4 birds per cage. Experimental treatment were consisted of basal diet and 2, 3,4 plus three levels 50, 100 and 150 mg/kg folic acid in diet. Experiment period was week 8. Folic acid supplementation did not affect egg quantity consisting of weight, production percentage and egg mass, daily feed intake, feed conversion ratio, and egg quality consisting of shape index, egg surface area Specific gravity, Shell weight, Shell thickness and Huagh unit (P>0.05). Yolk folate content and plasma were increased with folate supplementation.Based on regression relationships, showed that 137.5 mg folic acid/kg diets represent the best effects with respect to folate content of egg yolk.
      Keywords: folic acid, yolk folate, laying hen, Performance
    • A. Heidariniya, M.H. Shahir, H.R. Taheri, S.A. Hoseini Pages 45-52
      This study was carried out with the objective of determination of the optimal standardized ileal digestible lysine level in starter period (8 to28 days old) based on the performance, blood parameters and immune response in male turkey poults. A total of 160 male turkey poults(BUT6) in a completely randomized design, using eight treatments(1.33(basal diet),1.405,1.48,1.55,1.63,1.705,1.78,1.855% SID Lys) and four replications, with 5 birds in each. Diets were isoenergetic, isonitrogenous and equal in electrolyte balance. There was a significant effect of standardized ileal digestible lysine levels on performance and blood parameters. Increase of digestible lysine level to 1.705% resulted in improved of body weight, FCR, H/L ratio,total protein, albumin and uric acid. Increasing SID Lys levels increased WBC number. At the end of this experiment increased of SID Lys levels improved of performance, blood parameters and immunity.
      Keywords: Ileal digestible lysine, Turkeys, Immunity, Performance
    • M. Falah, B. Dastar, F. Ganji, A. Ashayerizadeh Pages 53-66
      This experiment was conducted to evaluate the effects of Aspergillus oryzae fermented soybean meal and dietary protein level on performance and gasterointestinal microbial population in broiler chickens in a completely randomized design with 2×2 factorial arrangement containing, 2 forms of soybean meal (raw and fermented) and 2 levels of protein (Low and High protein). Two hundred and forty Ross 308 broilers were allocated to 4 experimental treatments with 5 replicates of 12 chickens each. The results showed thatreplacing fermented soybean meal with soybean meal in diet decreased to feed intake(P0.05). Abdominal fat percentage was significantly higher in low protein diet than high protein diet (P
      Keywords: Aspergillus oryzae, Lactic acid bacteria, Fermentation, Broiler, Soybean meal
    • M.J. Agah, H. Nasiri Moghadam, A. Golian, A.R. Raji, M.T. Mirakzehi, H. Saleh, M.R. Hashemi Pages 67-82
      This study was conducted to investigate the synergy effects of adding sesame oil (SEO) and olive leaf extract (OLE) as sources of natural antioxidants to the diet on the performance, nutrient digestibility and antioxidant status of broiler chickens under heat stress condition. Three hundred Ross male broilers were randomly distributed to 30 experimental units and 6 dietary treatments (5 replicates with 10 birds in each). The completely randomized design with factorial arrangement 3×2 with 3 levels of OLE (0, 200 and 400 mg/kg of diet) and 2 types of vegetable oil [crude corn oil (CRO) and SEO] were used. The experimental diets included: a corn soybean meal based diet with added CRO and without OLE supplementation, a basal diet with SEO and without OLE supplementation, a basal diet with added CRO and 200 mg/kg OLE supplementation, a basal diet with added SEO and 200 mg/kg OLE supplementation, a basal diet with added CRO and 400 mg/kg OLE supplementation and a basal diet with added SEO and 400 mg/kg OLE supplementation. Heat stress was applied for 6 h from 29 to 42 days. Feed intake, feed conversion ratio and daily gain of broiler chickens were not significantly affected by treatments. The inclusion of SEO and/or OLE up to 200 mg to the diet significantly increased the relative weight of Bursa of Fabricius. The use of OLE and SEO in diet did not have any significant effect on blood antioxidant parameters. It can be concluded that the use of OLE up to 200 mg in terms of heat stress, improves nutrient digestibility in broiler diets, but no significant effect on improving the performance of birds.
      Keywords: Olive leave extract, Sesame oil, Performance, Nutrient digestibility, Broiler
    • M.H. Nemati, N. Osanloo, A. Nobakht Pages 83-94
      In order to investigate the effects of feeding raw triticale grain as well as processed ones on broiler performance, three hundred male broiler chickens of Cobb 500 were used in a completely randomized design with 5 treatments and 4 replications. The treatments were as follows: corn-soybean meal (control), raw triticale (80% of cereal part in diet), triticale proceed by water 40 ° C (80% of cereal part in diet), triticale proceed by acetic acid (80% of cereal part in diet) and triticale proceed by enzymes (80% of cereal part in diet). Results showed that total weight gain among the treatments differed significantly (P0.05). Feed intake and feed conversion ratio were not significantly affected by treatments. The relative weight of intestine and length of its different parts recorded no changes by raw triticale grain and processed ones, but use of raw triticale grain decreased villous height and increased width of the villi (P
      Keywords: Enzyme, Triticale, Broiler, Processing, intestinal morphology
    • A.A. Saki, E. Rahmatnezhad Pages 95-108
      The influence of dietary soluble and insoluble fibers on small intestine histomorphology and performance was studied in broilers from 1 to 21 d of age. The treatments were as follows: treatment 1, control diet (fiber-free diet); and treatments 2, 3, 4, and 5 where 2% and 4% cellulose (CEL), 2% and 4% carboxymethyl cellulose (CMC) were respectively supplemented to the control diet, respectively. Inclusion of CMC reduced body weight gain (BWG), average feed intake (AFI), and production efficiency factor (PEF) and increased feed conversion ratio (FCR) as compared with others (P0.05). However, the CMC-fed birds had the thicker serosa and have the greater goblet cell numbers as compared to others (P
      Keywords: Broiler, Digestive tract, Fiber, Performance
    • A. Laki, M. Dehghan, Banadaky, A. Zali, M. Ghanjkhanlou, K. Reza, Yazdi Pages 109-120
      Two experiments were conducted in order to investigate the effect of steeping barley grain in lactic acid (LA) and citric acid (CA) on fermentability and degradability. In gas test experiment, treatments including dry rolled barley grain (DR) steeped in either tap water alone (DRw) or, in 0.25, 0.5, 0.75 percent of LA, and 0.5, 1, 1.5 percent of CA solutions for 24 hour. Results indicated that treated barley grain with 0.75 % LA and 1 % of CA significantly (P
      Keywords: Barley grain, Lactic acid, Citric acid, In situ, Gas production
    • K. Ezazi, H. Aghdam Shahryar, Y. Ebrahimnezhad Pages 121-132
      An experiment was conducted to evaluate the effects of purslane seed on performance, egg quality traits and some serum biochemical parameters in Japanese quails. In this experiment were used 192 laying quails in a completely randomized design with four treatments, four replicates and in each replicate 12 laying quails. The period of this experiment was two months. Experimental groups included 0, 1, 2 and 3% of purslane seed in diet. The eggs were collected, counted and calculated every day. At the end of this experiment, four eggs selected from each replicate randomly for analyzing egg quality (percentage of yolk, albumen, shell, shell thickness, yolk color and internal quality unit). Also, at the end of the experiment, from each group, two laying quails were selected to evaluate serum biochemical parameters. The results showed that feeding laying quails with 2% purslane seed increased egg production in compared with the other groups (p
      Keywords: Egg quality, Japanese quail, Performance, purslane, serum biochemical parameters
    • S. Mashayekhi, M.A. Pasandideh, S.J. Fatemi Pages 133-142
      Chicken meat has special importance in human nutrition. Behbahan Township occupied 5th rank in chicken meat production between all townships of Khuzestan province. The present study investigated economic aspects of broiler production in this township. For this purpose, Cobb-Douglas production function was estimated and total factor productivityand profitability of the activity was determined. The necessary data was collected by survey and completion of questionnaire from all 44 active broiler farms in this township in 2012. The results showed that the average age and job experience of studied broiler farmers was 43 and 14.5 years, respectively. Meanwhile, 88.5 percent of broiler farms were without technical manager. From producer's viewpoint, price fluctuation, existence of middlemen and change in government policies were three basic problems of broiler industry, respectively. The estimation of production elasticity of inputs showed that one percent increase in labor and feed inputs would increase chicken production by 0.78 and 0.73 percent, respectively. The total factor productivity was 2.23 for all broiler farms, which shows that on an average, the producer earns 2.23 Rials in return for 1 Rial cost of production. By the way, the average cost of production and profit from production of one kilogram of live chicken was determined 1178 Rials, respectively.
      Keywords: Broiler, Production function, Productivity, Profitability, Behbahan
    • H. Naeemipour Younesi, M.M. Shariati, A.R. Shahdadi Pages 143-153
      This study was carried out to investigate the effect of age at first calving (AFC) on 305-d milk production traits (milk, fat and protein yield,)of Holstein cattle in semiarid climate of Iran. Records from 58872 first lactation dairy animals collected by the Animal Breeding Center of Iran between 1996 to 2011were used. The analysis was performed using mixed procedure in SAS 9.2. Variance components and breeding values were estimated via restricted maximum likelihood (REML) method in a univariate animal model using DMU package. Based on AFC the data were divided in two groups as AFC26 mo (group 2). The average AFC for all data, group 1 and group 2 were 26.22 (±2.64), 24.5 (±1) and 28.5 (±2.5) mo, respectively. The least squares mean for milk, fat and protein yield were 6616.54 (±22.5), 208.28 (±0.79) and 207 (±1.3) kg for group 1 and 6679.97 (±21.9), 211.5 (±0.77) and 208 (±1.3) kg for group 2, respectively (P
      Keywords: Age at First Calving, milk production traits, semiarid climate, Dairy cows
    • A. Nobakht, M.R. Ghalenoei Pages 153-162
      This experiment was conducted to evaluate the effects of different levels of untreated and urea treated lemon pulp on performance, egg traits and blood parameters of laying hens. In this experiment 192 Hy- line W36 laying hens were used from 35-46 weeks of age in 4 treatments, 4 replicates and 12 hens in each replicate in a completely randomized design. Experimental groups included: 1) control group (without using lemon pulp), 2) group with 4% untreated lemon pulp, 3) group with lemon pulp treated with 0.5% urea, 4) group with lemon pulp treated with 1% urea. The results showed that using lemon pulp and its treating, have significant effects on performance and egg traits of laying hens (P0.05). The overall results indicated that using 4% of lemon pulp untreated and treated lemon pulp with 0.5% urea, improve the performance and egg traits of laying hens and reduce the production price
      Keywords: Laying hens, Performance, Treating, Urea, Lemon pulp
    • B. Zangany Abandansary, S.M. Karimi Pages 163-174
      The purpose of this study is to investigate effective factors on satisfaction of poultry producers from the implementation of production chain's project (vertical integration) inthe poultry industryin Surrey Township. The required data and statistics are collected through the documentary and field methods (completing questionnaires by poultry farmers).The total number of 65 farmers were selected as sample through simple random sampling methodUsing the Cochran formula in the year 2014. To analysis the data the SPSS software and the differentiation analysis model has used. The results showed that the variables of distance between the farm and slaughterhouse, risk taking level of the farmer, ownership of the farmer providing units by the buyer of the product on the chain and cooperation of sections in the process of decision making have positive and significant impact on applying the public Integration project. Against, the variables of dealer, retailing or wholesaling of farmer, offering training classes and determining the guaranteed price for buying the units by the government has a negative impact on farmer's satisfaction. Based on the results, it is suggested that, in performing the multilateral project, some management be applied on producing and marketing and because providing all the required facilities for chicken farmer is difficult, some strategies should be taken to support chicken farmers financially who take part in the project.
      Keywords: Poultryfarmers, vertical integration scheme, satisfaction, Discriminate Analysis Model, Surrey Township