فهرست مطالب

تاملات فلسفی - پیاپی 4 (زمستان 1388)

مجله تاملات فلسفی
پیاپی 4 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/11/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید رحیمیان، حسن رهبر صفحه 7
    دکارت در راس فیلسوفانی است که مساله شناخت را با روشی نظام مند دنبال می کند و تمام سعی خود را به کار می بندد تا از روش های پیشنهادیش تمام شناخت ها را استنتاج نموده و بدینوسیله به معرفت یقینی دست یابد. او مقدماتی را برای رسیدن به معرفت، ضروری می داند، اول اصول معرفت، دوم روش و سوم شک، البته شکی که ابزاری برای یقین است. از سویی سهروردی فلسفه صرفا استدلالی و عقلی مشائیان را مورد انتقاد قرار می دهد و مبنای معرفت را در حکمت خویش متحول می کند. وی با طرح مساله علم حضوری و شهود عرفانی که توسط نفس صورت می گیرد، معرفت اصیل را تنها از این راه قابل وصول می داند، لذا باید در معرفت نفس و تهذیب آن، نه تنها از تعلقات دنیوی بلکه از حواس ظاهر و باطن و هر امر مادی بهره برد تا فرد مهیای کسب معرفت شود. از وجوه تشابه دو فیلسوف می توان به تاکیدشان بر معرفت و شناخت نفس به عنوان مبنای معارف دیگر اشاره کرد. و از وجوه اختلافشان این است که دکارت معرفت را فقط از طریق عقل قابل حصول می داند در حالی که سهروردی تلفیق عقل و شهود را به عنوان راه وصول به معرفت می پذیرد.
    کلیدواژگان: معرفت شناسی، دکارت، سهروردی، علم حضوری، فاعل شناسا
  • محمد اصغری صفحه 27
    این مقاله به تحلیل رابطه اخلاق و الهیات در تفکر لویناس می پردازد. لویناس با مطرح کردن مساله «همان» و «دیگری» در فلسفه خود، اخلاق را پایه فلسفه اولی یا الهیات خویش قرار می دهد. او با تفسیری غیر هستی شناختی از خدا و تلقی خدا به عنوان «دیگری مطلق»، ذهنیت انسان و تصور نامتناهی را شالوده اخلاق می سازد و الهیات را وارد عرصه اخلاق می کند. به زعم این فیلسوف الهیات باید از بستر رابطه چهره به چهره انسان مسیر الهی را دنبال کند نه از طریق رابطه هستی شناختی بین خدا و انسان. لویناس معتقد است که سوژه از بنیاد، اخلاقی است. به نظر لویناس فلسفه غرب غالبا نوعی هستی شناسی بوده است و در نتیجه همواره «دیگری» یا «غیریت» را به «همان» فروکاسته و این فروکاهش معنای اخلاقی داشته است. بنابراین به عقیده وی خطای فلسفه غرب این بوده که به جای این که متافیزیک را بر اخلاق اجتماعی بنا کند آن را بر هستی شناسی بناکرده است. اخلاق لویناس بر خلاف اخلاق همان محور سنتی، اخلاقی دیگر محور است. اومانیسم جدید لویناس نیز ناشی از همین نگرش غیرسنتی به اخلاق است. همچنین خدایی که لویناس در اخلاق از آن صحبت می کند نه خدا هستی شناختی است نه خدا درون ذهنی(حلولی) بلکه خدای نامتناهی و «بیرونی» است.
    کلیدواژگان: اخلاق، الهیات، تمامیت، خدا، لویناس
  • حسین اترک صفحه 43
    کارل یاسپرس فیلسوف اگزیستانسیالیست آلمانی در صدد است تا ناپیوستگی و شکافی را که در معرفت شناسی و هستی شناسی فلسفه های رایج پیشین وجود داشت با بازشناسی قلمرو هستی پر کند. اشتباه فلسفه های پیشین در این بود که با یگانه دانستن قلمرو هستی سعی داشتند با ابزار معرفتی واحدی که آن را حق می دانستند به شناخت حقیقت از غیر حقیقت بپردازند. به عقیده یاسپرس هستی دارای قلمرو های متعدد است که هر یک از آنها ابزار شناختی خاصی نیاز دارند. وی شش وجه برای هستی باز می شناسد: هستی آن جائی یا جهان، هستی خودی یا وجود انسان که دارای چهار بخش دازین، آگاهی کلی، روح و هستی است و هستی فی نفسه یا ترانسندنس. این وجوه مختلف هستی به روش های متفاوتی شناسایی می شوند. دازاین موضوع علوم تجربی و پوزیتیویسم و پراگماتیسم است. آگاهی کلی یعنی آن چه با عقل ادراک می شود. ذهن موضوع راسیونالیست هگل است. هستی، سرچشمه اصلی حقیقت ها و موضوع فلسفه اگزیستانسیالیسم است. جهان، حقیقت خارج از ما که با عقل وحس کشف می شود. ترانسندنس باشنده فراتر از جهان، برترین وجود و عالیترین حقیقت؛ حقیقتی که فقط انسان هستی دار می تواند به آن برسد و با حس و عقل قابل درک نیست.
    کلیدواژگان: یاسپرس، پلورالیسم، هستی شناسی، معرفت شناسی، وجود
  • رضا صادقی صفحه 61
    مفهوم صدق یکی از مفاهیم اصلی فلسفه است که در منطق، معناشناسی و متافیزیک نقشی محوری دارد. رابطه صدق و رئالیسم یکی از مباحث مهمی است که در فلسفه تحلیلی معاصر مورد توجه قرار دارد و در این ارتباط پرسش اصلی این است که آیا با تحلیل مفهوم صدق می توان پاسخی برای مسئله رئالیسم یافت. در این نوشتار با بررسی دو دسته از نظریه های صدق معاصر لوازم این دیدگاه ها در بحث از رئالیسم با یکدیگر مقایسه شده است.
    کلیدواژگان: صدق، رئالیسم، نظریه مطابقت، انسجام گرایی
  • رضا دهقانی صفحه 75
    یکی از مهم ترین موضوعات اندیشه دکتر داوری، غرب و غرب زدگی و شرایط مواجهه و اخذ و اقتباس از غرب است. وی در نگاه کلی گرایانه خود غرب را دارای هویتی می داند که در مواجهه با آن نمی توان گزینشی عمل کرد و مثلا چیزهایی را از آن اخذ کرد و چیزهای دیگری را طرد کرد. به نظر داوری غرب یا غربی شدن تقدیر جمعی ماست اما آن چه اهمیت دارد توجه به مبانی و اصول غرب در مواجهه با آن است. در مواجهه با این امر کلی بحث در دموکراسی، آزادی و توسعه از اهمیت محوری برخوردار است. وی دموکراسی جدید غرب را نوعی دموکراسی مجازی و البته ناگزیر می داند که مبتنی بر حق طبیعی است و اساسا داوری ما را به توجه به مبادی این دموکراسی تذکر می دهد. داوری خود را منتقد دموکراسی غربی دانسته ولی نقد خود را نه مبتنی بر مبانی ایدئولوژیک خاص بلکه ناظر به امید و امیدواری به ظهور تفکر معنوی تلقی می کند. اما آزادی نیز به نظر وی نه بی قید و شرط بلکه حقیقت و به تعبیری عبودیت است. داوری تلقی نظریه اش در باب آزادی، به عنوان نظریه ای فاشیستی را ناشی از خلط مراتب سیاست و فلسفه می داند. در باب توسعه، وی توسعه را رشد و پیشرفت علم و برقراری نظام روابط و مناسبات خاصی می داند و این نظم، نظم جهانی و واحد است و لذا همگی در نهایت به یک مقصد می رسیم که همان جهان وهمی تکنیکی است. هدف این مقاله نشان دادن این مطلب است که در اندیشه دکتر داوری غرب یک کل حاصل از ترکیب اجزایی نظیر دموکراسی، علم، آزادی، مدرنیته و... نیست بلکه یک کل است و در مواجهه با غرب بایستی به درهم تنیدگی این مقولات به عنوان یک کل توجه داشته باشیم.
    کلیدواژگان: داوری، غرب زدگی، تجدد، دموکراسی، آزادی، توسعه
  • ریچارد سویین برن ترجمه: دکتر عباس یزدانی، داود قرجالو صفحه 107
    در این مقاله ریچارد به رابطه بین خدا و اخلاق می پردازد. پرسش اصلی این است که آیا امر و نهی خداوند به علت حسن و قبح ذاتی افعال است یا اینکه حسن و قبح افعال از امر و نهی خداوند سرچشمه می گیرد؟
    سوئین برن معتقد است که ما انسان ها ذاتا می توانیم حسن و قبح اخلاقی افعال زیادی را تشخیص دهیم؛ چه باور به خدا داشته باشیم چه نداشته باشیم. وجود و افعال خدا نمی تواند نقش زیادی در حقایق اخلاقی ضروری داشته باشد؛ هرچند خدا به علت عالم مطلق بودن می تواند ما را به افعالی که خوب یا تکلیفی اند آگاه سازد و آن چه را که در همه حال خوب است به ما توصیه نماید. در این صورت امر و توصیه او می تواند به تکلیف و خوبی فعل بیفزاید. اما حقایق اخلاقی امکانی فراوانی هم وجود دارند که اوامر یا دیگر اعمال خداوند سبب وقوع آنها شده است. در این نوشتار سوئین برن استدلال می کند که وجود خدا پیش شرط وجود حقایق اخلاقی نبوده اما وجودش بر این امر که حقایق اخلاقی چه هستند، تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: حقایق اخلاقی، خدا، اخلاق، امر و نهی، حسن و قبح افعال، سوئین برن
|
  • Dr. Saeed Rahimian, Hassan Rahbar Page 7
    Descartes is at the top of philosophers who follow epistemology through a systematic method; he does his best to infer all of knowledge through his proposed ways and by which he achieves certain knowledge. He considers some introductory requirements which are necessary to achieve knowledge. First, principles of knowledge, second, method and third, doubt, of course, the kind of doubt which is a tool for Certainty. On the other hand, Sohrawardi criticizes the peripatetic philosophy which is merely rational and based-on-demonstrative, and changes the basis of knowledge and cognition in his philosophy. Through proposing the idea of knowledge by presence and mysticalintuition which can be achived by soul, he considers this way as the only way to achieve the genuine knowledge; therefore, he believes that in the knowledge and purification of soul, not only one should try worldly belongings but also entrnal and external senses and any material thing to be prepared to achieve knowledge. From similarities between two philosophers, it can be mentioned that both of them emphasize on the self knowledge and understanding the soul as the basis of all knowledge. From differences of these two philosophers, it can be noticed that Descartes considers reason as the only way toget knowledge while owing subject Sohrevardi regards the mixture of reason and intuition, as the way to get knowledge.
    Keywords: epistemology, Descartes, Sohrevardi, knowledge by presence, Subjectivism
  • Dr. Mohammad Asghari Page 27
    This article considers the relationship between ethics and theology in Levine’s thought. According to Levinas, the concept of “Same” and “Other” in his philosophy serves as a basis of theology or metaphysics. In a non-ontological interpretation, he considers God as “absolute Other” and then considers the human subjectivity and infinite idea as foundation of ethics, hence he inserts theology into ethics. For him, theology should be pursuit divine direction though faces to face relation not ontological relation between God and human. Levinas holds that the subject has ethical foundation. Levinas maintains that western philosophy often was ontology and therefore it reduced the “Other” or “Alterity” to “Same” and this reduction has ethical meaning. So, the mistake of western philosophy, according to him, is establishing metaphysics upon ontology instead on social ethics. Contrary to traditional ethics within same is important, Levinas’s ethics is based on the other. New humanism of Levinas emerged from this nontraditional attitude to ethics. God who Levinas speaks of is nither ontological nor immanent, rather is an infinit and “external” God. He employs husserlian phenomenological method for analyzing the relationship between ethics and theology. This article tries to explain the essence of ethics and theology in order to show the unity between them.
    Keywords: Ethics, theology, totality, other, same, God, Levinas
  • Dr. Hossein Atrak Page 43
    Karl Jaspers, as a German existentialist philosopher, tries to fill the gap between ancient epistemology and ontological philosophies by recognizing the realms of being. Their mistake was that they conceived the realms of being are unique and that they could be studied objectively with a single method. However, Jaspers maintained that being has different realms which must be studied with different methods. He recognized six realms of being: Dasein (or world), Ichsein (or my-being) and An-sich-sein (or Transcendance), and Ichsein's four states: Dasein, universal understanding, sprit, Existenz. These realms of being must be studied using different methods. Dasein is studied by means of empirical method, which is a matter of Empiricism, Pragmatism and Positivism; Universal understanding is a matter of rationalism; Spirit is something related to Hegelian rationalism. And Existenz is a matter of existentialist philosophy. Transcendence is a fact that surpasses the universe and can be reached only by a human with Existenz, and it cannot be understood through perception or reason.
    Keywords: Jaspers, ontology, epistemology, being, existenz
  • Dr. Reza Sadeghi Page 61
    The concept of truth is one of the main concepts of philosophy which has a central role in several areas such as logic, semantic and metaphysic. The relation of this concept with realism is the main discussion in the contemporary analytic philosophy. In this respect, the first question is the one that whether it is possible to answer the problem of realism by analyzing the concept of truth. In this article I consider two groups of the contemporary theories of truth to compare their consequences in the realism debate.
    Keywords: Truth, realism, correspondence theory of truth, coherenticism
  • Reza Dehghani Page 75
    One of the most important issues in Davari’s thought is the problem of the West and Occidentalism and also conditions of encounter between us and the West. In his holistic view, he regards West as an independent nature that we can not encounter with it selectively; that is adapting something and excluding others. In his view, west and becoming westernalized is our destiny. Considering the foundations of west is what really matters. In this encounter, democracy, freedom and development have a central importance. He sees the modern democracy as unauthentic democracy. This democracy is inevitable, depending on natural rights. Davari reminds us these foundations. He regards himself as a critic of western democracy. He does not depend his critique on any particular ideological foundation, but on hope to emergence of spiritual thought. Freedom is not unconstratation but truth. Regarding his theory about freedom as a fascist theory is not but conflation of politics and philosophy orders. On the issue of development, he knows that as growth and progress of science and establishing a system of certain relations that is universal and unique. Thus, all of us, finally, will reach to the one and same end, that is the world of unauthentic technical world.
    Keywords: Davari, the West, occidentalism, modernity, encountering, Democracy, freedom
  • Dr. Zohreh Tavaziani, Zahra Aghajari Page 89
    The Ethical view of Ibn-Meskavayh- the sage and the scholar of the 4th and 5th Hejira- is a kind of virtue ethics. From this aspect, he owes, to a great extent, Aristotelian thought. Virtue Ethics is one of the divisions of Normative Ethics. In developing his ethical system, Ibn-Meskavayh is known as one of the pioneers of Muslim philosophers in Ethics who attempted to establish his ethical system in Islamic world. Ibn-Meskavayh was obviously influenced by Greek philosophers, however his impression from religious learning of Quran and Islamic tradition is undeniable. By combining the Greek philosophers’ thoughts and Islamic thoughts, he attempted to establish religiously virtue Ethics properly, whose results have been used for centuries by researchers of Ethics. In this paper, through analyzing the nature of virtue Ethics, we will try to clarify Ibn-Meskavayh Ethical statues by considering his Ethical arguments to find out the importance of religious beliefs in developing his Ethical system.
  • Richard Swinburne Page 107
    In this paper, Richard Swinburne considers the relationship between God and Morality. The chief question is that whether or not actions can be morally understood as good or bad, being independent from God’s commands. Swinburne maintains that humans have grown in their understanding of which kinds of actions are morally obligatory or wrong, or any other kinds of action independently. He argues that the existence and actions of God make no difference to the fact that there are necessary moral truths, but that they make a great difference to what those moral truths are. However, the existence and actions of God can make a great difference to what are the contingent truths. In virtue of the necessary truth that people are obliged to obey benefactors of a certain kind, and a contingent non-moral truth that a benefactor of that kind. So, God has reasons to command us to do various acts, and his command to do them would impose on us an obligation to do them.
    Keywords: God, moral action, good, bad, necessary truth, contingent truth, Swinburne, command