فهرست مطالب

تاملات فلسفی - پیاپی 7-8 (پاییز و زمستان 1389)

مجله تاملات فلسفی
پیاپی 7-8 (پاییز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سحر کاوندی، مهیار کیایی صفحه 7
    نور فره (خره)، نوری است که از عالم نورانی بر نفوس کامل نوری اشراق کرده، بدان نفوس تایید و رای بخشیده و سبب ریاست صاحب آن بر دیگران می شود و نوری است که معطی تایید است و موید مشروعیت حکومت. از سویی حقیقت عصمت نیز نوری ملکوتی است که عاصم و حافظ بوده و صاحب آن موید از جانب خداوند است و شایسته حکومت و امامت بر کل کائنات.
    در این مقاله رابطه «نور فره» که در بین حکمای ایران باستان مطرح بوده و سهروردی نیز درتالیفات مختلف خود به تبیین و تشریح آن و دارندگانش پرداخته و «نور عصمت» و ویژگی های معصوم که در اسلام طرح گردیده، مورد بررسی و تدقیق قرار گرفته و سعی شده با بیان وجوه متشابه فراوان میان آن دو، رابطه ای منطقی بین شیعه پذیری ایرانیان و سابقه فکری – فرهنگی و ذوقی نیاکانشان برقرار گردد. در این راستا ابتدا پس از شرح و توضیح حقیقت «نور فره» و «عصمت» به بررسی ویژگی ها و جایگاه صاحبان و دارندگان این دو پرداخته شده و سپس تشابهات میان آن دو نور و ویژگی های صاحبان آنها بیان گردیده است.
    کلیدواژگان: عصمت، انسان کامل، نور فره، نور خره
  • منیره سید مظهری صفحه 27
    برهان امکان و وجوب که گاهی به اختصار از آن به برهان «امکان» تعبیر می شود، یکی از استوارترین براهین عقلی بر اثبات وجود خداوند است.این برهان در میان حکمای اسلامی از اهمیت خاصی برخوردار است و به عنوان طریق فلاسفه در اثبات وجود صانع از آن یاد می شود.محور اصلی این برهان وجود ممکنات و معلولات است یعنی از طریق علم به ممکنات،بر وجود واجب و مسبب اقامه دلیل می شود.این نوع برهان بنابر تقسیم رایج میان منطق دانان،از نوع برهان انی است. از طرفی به اعتقاد همه حکما علم به معلول محقق نمی شود مگر اینکه علم به علت قبل از آن تحقق یافته باشد. در این صورت اثبات علت از طریق دلیل انی کاری بیهوده و بلااثر خواهد بود و براهینی که بر این پایه استوار باشند ارزش معرفتی نخواهند داشت.ابن سینا برای اثبات اعتبار معرفتی برهان امکان و وجوب،آن را نوعی برهان لمی تلقی کرده و ملاصدرا با استفاده از دقت هایی که بوعلی در دفاع از این برهان دارد،این برهان را نوعی دلیل یقین آور در برابر دلیلی که یقین آور نیست، دانسته است.
    کلیدواژگان: برهان امکان و وجوب، برهان لمی، برهان انی، دلیل، قاعده ذوات الاسباب، ابن سینا، ملاصدرا
  • مژگان محمدی صفحه 45
    «عدالت» صفت نیکویی است که موصوفهای متعددی به آن تعلق می گیرند. این موصوفها به سه دسته ی کلی شخص انسانی، وضع اجتماعی و جامعه قابل تقسیم هستند. هر یک از این موصوفها دارای شرایط و ویژگی های خاصی هستند که بر اساس آنها نمی توان هر تعریفی از عدالت را برای آنها به کار برد. هدف از نگارش این مقاله تبیین این مدعاست که توجه به موصوف عدالت در تعریف عدالت امری ابتدایی و ضروری است و توجه نکردن به این موضوع عدالت را در مقام تبیین، نظریه پردازی و اجرا با ابهامات زیادی مواجه خواهد کرد. برای این منظور نویسنده ابتدا با یک تقسیم بندی کلی به تشریح موصوفهای عدالت می پردازد و سپس با بیان برخی از مهمترین تعریفهای عدالت سعی می کند که با ذکر مثالهایی امکان تعلق یا عدم امکان تعلق هر تعریف را به موصوفهای مختلف بررسی کند.
    کلیدواژگان: عدالت، موصوف، تعریف، انسان، وضع اجتماعی، جامعه
  • مریم خوشدل روحانی، لیلا بیات صفحه 67
    وجود تنوع دینی در حوزه مطالعات دینی، از مسائل مهمی است که محققین این حوزه ضرورتا به آن توجه دارند. این مطالعه باطرح مباحثی نظیر حقانیت ادیان، نجات پیروان ادیان ورویکردپیروان یک دین به مطالعه پیرامون ادیان می پردازد.وجود این سوالات در باب ادیان و تلاش برای پاسخ گویی به آن ها، بحث در زمینه ادیان را که پلورالیزم دینی از آن جمله است،ضرور ی می سازد.یکی از عمده ترین مباحث در این زمینه، بحث تکافوادله در حقانیت ادیان است که در طول تاریخ حامیان و دافعانی داشته است،ابن حزم متکلم اندلسی در کتاب خود، تحت عنوان الفصل فی الملل و الاهواء و النحل بخشی را تحت عنوان «من قال بتکافوادله» به این بحث اختصاص داده است. وی ضمن تقسیم بندی سه گانه خود قائلین به تکافو ادله را به سه گروه تقسیم نموده وبه بررسی نظریات آن ها می پردازد.ابن حزم ضمن اعتقاد به تحریف تورات و انجیل، تنها دین راستین را اسلام و یگانه راه رستگاری و نجات را در پیروی از آیین اسلام می داند. این تحقیق بر آن است که ضمن بررسی نظریات ابن حزم به بررسی بستر تاریخی آن در حوزه ادیان بپردازد.
    کلیدواژگان: تکافو ادله، ابن حزم - حقانیت ادیان، تکثر گرایی
  • نبی الله سلیمان صفحه 87
    رورتی در صدد است تا در مقام یک درمانگر مسائل فلسفی (therapeutic philosopher) به نقد مقولات مختلف فلسفی و نقد دسته بندی های مختلف میان علوم مبادرت ورزد.او که خود را نه در مقام یک فیلسوف بلکه درمقام یک نقادادبی معرفی می کند،مدعی است که فلسفه ممکن است در برهه ای از تاریخ مفید بوده باشدولی دیگر در عصر کنونی ما کارساز نیست. لذا او از مرگ فلسفه استقبال می کند و به اولویت دموکراسی و سیاست، به مثابه علمی در خدمت اجتماع،برفلسفه،در خوشبینانه ترین حالت به مثابه کمالی شخصی(به زعم رورتی)، اذعان می کند. در این مقاله کوشش خواهیم کرد تا این ادعای رورتی را از زوایای مختلف مورد نقد و بررسی قرار دهیم.
    کلیدواژگان: آزادی، حقیقت، دموکراسی، سیاست و رورتی
  • امیرحسین عبداللهی صفحه 113
    ابن عربی، برزخ را به معنای حد فاصل بین دو چیز می داند که معرفت آن امری عقلانی است اما وجود آن امری خیالی است. وی مراتب وجودی برزخ را به برزخ نزولی (اعیان ثابته) و برزخ صعودی (برزخ پس از مرگ) تقسیم می کند.به زعم وی، مفهوم و مصداق خیال، حقیقتی است که «نه موجود، و نه معدوم» یا «هم موجود، و هم معدوم» است؛ از این رو،اگرچه این امر به ظاهر تناقض نماست اما نه تنها متناقض نیست، بلکه حاکی از رابطه خاصی است که بین وجود مجازی موجودات ممکن، ووجود حقیقی واجب الوجود بالذات برقرار است. وی مراتب وجودی خیال را به خیال متصل و منفصل تقسیم می کند و مرتبه خواب انسانهای عادی را در هر دو مرتبه خیال متصل ومنفصل می داند اما خواب و مکاشفه انسانهای کامل،از جمله انبیاء و وحی رسالی آنها را مربوط به خیال منفصل می داند.
    کلیدواژگان: ابن عربی، عالم برزخ، عالم خیال، برزخ صعودی، برزخ نزولی، خیال متصل، خیال منفصل
  • حامد کرمی صفحه 141
    انسان شناسی، علمی است که به جایگاه انسان در هستی، و ارتباط او با طبیعت و جامعه می پردازد. انسان شناسی حقوق بشر به این موضوع می پردازد که فرهنگ های مختلف به حقوق بشر چگونه نگاه می کنند. حقوق بشر به معنای امروزی در اثر تغییر ذهن انسان غربی و حاکم شدن اومانیسم به وجود آمد. رویکرد هر نظام فکری به ماهیت، طبیعت و جایگاه انسان تعیین کننده دیگر اجزای فلسفی آن خواهد بود. مکتب فلسفی اشراق به عنوان پیوندگاه اندیشه ایرانی- اسلامی یکی از مهمترین خاستگاه های فکری می باشد که دارای مبانی انسان شناسی خاص خود است. در این تحقیق برآنیم تا حقوق بشر مبتنی بر مبانی انسان شناسی سهروردی را بیابیم. انسان شناسی اشراقی در کنار فهم ارتباط این موضوع با پاره های اساسی دیگر اندیشه او مثل خداشناسی و جهانشناسی میسر است. در اندیشه او انسان تلفیقی از نفس و بدن است، نفس انسانی از سنخ نورالانوار (جوهری بسیط و مجرد) است که اصالت با اوست. راه ورود به ساختار انسان شناسی فلسفه اشراق بازشناسی مسئله نور و احکام مرتبط با آن است. انسان شناسی اشراقی با ویژگی کمال گرای خود مفهومی حداکثری از انسان را ارائه می دهد که می تواند مبنای ترسیم حقوق بنیادین والاتری نسبت به نگاه حداقلی حقوق بشر مدرن باشد.
    کلیدواژگان: انسان شناسی، حقوق بشر، سهروردی، نفس، بدن
  • رحیم دهقان سیمکانی صفحه 163
    ظریه ی امر الهی از جمله نظریات بحث انگیز در فلسفه ی اخلاق بوده که در دوران معاصر نیز همواره مورد توجه اندیشمندان بوده است. در دوران معاصر، این نظریه از جهات مختلف معناشناختی، معرفت شناختی و وجودشناختی مورد مطالعه قرار گرفته است. ویلیام اکام که در آراء کلامی خود به اراده ی آزاد و قدرت مطلق خداوند توجه زیادی داشته است، منشا ارزش های اخلاقی را اوامر خداوند دانسته و تقریری وجودشناختی از این نظریه ارائه داده است. او اوامر الهی را شرط ضروری و نیز شرط کافی برای اخلاق دانسته و معتقد است تنها معیار ارزش اخلاقی و درست و نادرست، اراده یا قانون الهی است. این مقاله ضمن تبیین نظریه ی امر الهی و بیان تقریرهای مختلف از این نظریه، به تبیین و بررسی آراء ویلیام اکام در این باب پرداخته است.
    کلیدواژگان: امر الهی، وابستگی، خدا، اخلاق، شرط ضروری، شرط کافی، اکام
  • محمدباقر ولی زاده اوغانی، اکبر ولی زاده اوغان صفحه 185
    برطبق آیات و روایات اسلامی، تکریم مهمان به معنای گرامی داشتن، کریم گفتن، عزیز و ارجمند شمردن کسی که وارد خانه کس دیگری می شود. با نگاهی عمیق به ساختار فضایی خانه های سنتی در ایران، می توان توجه به تکریم و بزرگداشت مهمان را در آن به نحو ملموسی مشاهده کرد. این تحقیق به بررسی نقش اندیشه های اخلاقی در ساختار فضایی خانه های سنتی ایران با تاکید بر «تکریم مهمان»، پرداخته و هدف آن تحلیل نمود ابعاد مختلف تکریم مهمان در ساختار فضایی این خانه ها می باشد. روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی بوده، که ابتدا از طریق شیوه های تحقیق کتابخانه ای، مفاهیم مرتبط با موضوع از کتب برخی صاحب نظران، اندیشمندان، آیات و روایات اسلامی استخراج شده، سپس نقش تکریم مهمان در ساختار فضایی خانه های سنتی مورد بحث و تفسیر قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان داد که، مهمان و مهمان نوازی در نزد ایرانیان بسیار حائز اهمیت بوده و مردم از آیات قرآنی و روایات اسلامی در این مورد الگو می گرفته اند. از طرف دیگر، تکریم مهمان در معماری فضای خانه های سنتی ایران نمود و تجلی خاصی یافته که به وضوح می توان در ابعاد مختلف ساختار فضایی از جمله، ساباط، سردر ورودی، هشتی، حیاط، اتاقهای پذیرایی و... آنرا مشاهده نمود.
    کلیدواژگان: اخلاق و معماری، تکریم مهمان، خانه های سنتی
|
  • Dr Sahar Kavandi, Mahyar Kiyaei Page 7
    Farrah Light is the light which has shined upon the Comprehensive Souls from the world of light, having granted its possessors a lofty perspective and superiority over the others; it is a light which bestows affirmation and confirms the legitimacy of leadership. On the other hand, the Light of Innocence is also a divine light which is guardian and protective: its possessor is aided by God and earns to rule the entire cosmos. In this article, the relationship between Farrah Light (as referred to by ancient Iranian sages and thoroughly discussed and examined by Sohravardi in his various works) on the one hand, and the Light of Innocence (as referred to in Islam) on the other, have been examined and explored in an attempt to demonstrate their multiple analogies, while also establishing a logical link between the Iranian's conversion to Shia and the intellectual-cultural background they had inherited fromtheir ancestors. In this regard, the reality of "Farrah Light" and the "Light of Innocence" are investigated and elaborated on, examining the characteristic features of their possessors, while also drawing on their similarities.
    Keywords: Farrah Light, Light of Innocence, Innocence, the Comprehensive Soul
  • Monireh Seyyed Mazhari Page 27
    Contingent/Necessity argument (sometimes briefly called contingent argument) is one of the most important intellectual grounds to prove the existence of God. This argument is of high significance among the Islamic philosophers and it is regarded as the way of philosophers to prove the existence of God. The main subject of this argument is the existence of possible bings and effects. This is to say that we can reach to cause except through the effects. According to the usual division of logicians, this kind of argument is called quiatic proof. On the other hand, according to philosophers, without awareness of effect we cannot recognize the cause. In this case proving the cause through the quiatic proof is useless and ineffective. Ibn-sina considers the contingent and Necessity argument as a kind of propteric proof to reply to these challengers. Because of Ibn-sina's carefulness in this argument, Mulla sadra, considers it as a special type of certainty reason.
    Keywords: Contingent, necessary argument, causal argument, assertoric argument, reason, Ibn, sina, Mulla sadra
  • Mozhgan Mohammadi Page 45
    Justice is a fine adjective to which various nouns may be attributed. These nouns can be divided into three universal categories: individual person, social situation, and society. Each of these nouns has a particular characteristic feature based on which one may not use any given definition for justice. The purpose of this essay is to argue that taking the noun of justice into consideration is an essential matter; and that not taking this into consideration will make the question of justice ambiguous when it comes to its explanation, theorization and performance. For this purpose, the author explains the nouns of justice in a general sense, mentioning some important definitions for justice. Then, giving some examples, the possibility or impossibility of its belonging to various definitions will be examined
    Keywords: Justice, Noun, Definition, Human, Social Situation, Society
  • Maryam Khoshdel Rohani, Liela Bayat Page 67
    In Religious Studies, religious diversity is an issue which has been of a particular significance for researchers in the field. This study addresses the questions of the Truth of religions, salvation of the followers of a particular religion, and their attitudes towards the various approaches in the field. These are some of questions that are essential for religious pluralism. One of the major issues in the field is the equivalence of reasons in the truth of religions. Historically speaking, this issue has had supporters and opponents. In his book, Alfesal Va Neha Valahval, Ibn Hazm of Andalusia devotes a Section called "Who Are the Announcers for Equality” to address this problem. He divides the Announcers into three groups and examines their theories. Ibn Hazm believes that only the distorted versions of the Torah and the Bible are now available. He regards Islam to be the only true religion and the only way to salvation. This research discusses theories of Ibn Hazm and also explores the historical context of the three religions.
    Keywords: Equivalence of Reasons, Ibn Hazm of Andalusia, The Truth of Religions, Pluralism
  • Nabiollah Soleymani Page 87
    Rorty who is an analytic Philosopher in direction of postmodern thought with a pragmatic veiw to vocabulary and language is going to work on deconstruction various problems of philosophy. Hence, he questions the whole traditional epistmology with all its categoryies(such as Truth,objectivity,wisdom and etc). In his opinion, traditional philosophers (plato,Descartes and kant) always belives ahistorical and ahumanistic realities(such as Truth, good, God and etc)considered human beings as servants and discoverers the eternal reality. Against this opinion, he suggest the issue of solidarity in other word pragmatic agreement on the various issues and influenced by norms of private society too. Rorty belives that if we merely ourself confine and effect relationship between self and world,we will accept correctness of this claim that we always give to the world a meaning by making new vocabulary and apart from this vocabulary which are instruments of coping with environment, there is no reality.In this new pragdims,we think by creating Truth instead of solidarity to human like creatures of their enviornment,in deed those who are going to over come to environment not like to those who are at service of that upper creature.These instruments will help us to reinforce solidarity among human in order to move in direction of oreinted-justic and free society and far from any discrimination and suffering. In such society that Truth will show itself in dynamisms of that society.Rorty is looking for problem of traditional epistomology in attracting of realistic approach to various problems of philosophy.
    Keywords: Freedom, Truth, Democracy, Politics, Rorty
  • Amir Hossein Abdollahi Page 113
    Ibn arabi believes that the Intermediate World is a contour between two things, the knowledge of which is rational, yet its existence is imaginary. He divides the levels of the Intermediate World's existence into two categories: descending Intermediate World (immutable entities) and ascending Intermediate World (Intermediate World after death). He believes that imagination is a «non-existing and non-extinct» or «existing and extinct» being. This appears to be a paradox, but not only is it not a paradox, but also it shows a special relationship between the virtual existence of creatures and the real being of self-existent. He divides the imagination's existing positions into connected and disconnected imaginations, and places the common people's dreams in these two categories; but he attributes the prophet's dreams, revelations and their divine inspiration into disconnected imagination.
    Keywords: Ibn Arabi, Intermediate World, Imaginaire, Ascending Intermediate World, Descending Intermediate World, Connected Imagination, Disconnected Imagination
  • Hamed Karami Page 141
    Anthropology is the science of man's place in the universe and his relationship with nature and society. Anthropology of Human Rights investigates how various cultures approach the question of human rights. In its modern sense, Human Rights is marked by the emergence of humanism and a shift of the Western mentality. It is the approach of a system of thought to questions of essence, nature and man's place in the universe that is most essential. Illumination is the philosophical school which is a fusion of Iranian/Islamic thought. It is one of the most important intellectual schools which enjoys its own principles of anthropology. This research aims to examine the principles of Human Rights and anthropology from Suhrawardi's point of view. According to Suhrawardi man is a fusion of soul and body. Human soul originates from Light of Lights (non-material substance), which has fundamental reality. Illumination anthropology is closely associated with the question of Light and the related issues. Illumination anthropology with perfectionism as its characteristic feature presents a maximal account of human beings – which can in turn be a basis to draw on higher fundamental rights (as compared to the minimalistic account offered by the Human Rights in its modern sense).
    Keywords: Anthropology, Human Rights, Suhrawardi, Soul, Body
  • Rahim Dehghan Simkani Page 163
    Divine command theory is one of the most controversial issues in ethics, and contemporary scholars have always been concerned with it. In modern times, this theory has been examined from various perspectives, e.g. semantic, cognitive and ontological. William Ockham (who has paid special attention to God's free will and His absolute power), believes that the source of moral values is the commandments of God; he gives an ontological exposition of this theory. Ockham believes that divine commands are the necessary as well as the sufficient condition for moral knowledge and values. He believes that the only criterion of right and wrong is God's will and the divine law. This paper attempts to explain a different expression of divine command theory, and surveys Ockham's expression of this theory.
    Keywords: Divine Command Theory, Dependencies, God, Morality, Necessary Condition, Sufficient Condition, William Ockham
  • Mohammad Bager Valizadeh Oghani, Akbar Valizadeh Oghani Page 185
    According to Quranic verses and the Islamic tradition, hospitality means revering, respecting and glorifying the person who enters the house of someone else. Looking deeply at the spatial structure of traditional houses in Iran, one may observe immense reverence and honor towards the guest. This study examines the role of ethical thoughts in the spatial structure of traditional houses in Iran with an emphasis on reverence for the guest. Its purpose is to analyze different aspects of reverence for guests in the spatial structure of these houses. The method of the research is descriptive and analytical. First, consulting the collections in the libraries, the related concepts are extracted from the works of Islamic scholars and thinkers as well as Islamic verses and narrations; then, the role of guest hospitality in the spatial structure of traditional houses in Iran is discussed. The results show that, guest and guest hospitality are very important to Iranians. In constructing houses, they take their examples from Quranic verses and Islamic narrations. Guest hospitality also displays special aspects in the architecture of traditional houses in Iran. It can clearly be seen in different aspects of spatial structure including: awning, top of entrance door, porch, yard, living room, etc.
    Keywords: Ethics, Architecture, Hospitality, Visitors, Traditional Houses, Iran