فهرست مطالب

تاملات فلسفی - پیاپی 15 (پاییز و زمستان 1394)

مجله تاملات فلسفی
پیاپی 15 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدحسین وفاییان*، احد فرامرز قراملکی صفحه 9
    کتاب الحکمه المتعالیه فی الاسفار العقلیه الاربعه، از اولین تالیفات صدرالمتالهین است. این کتاب دارای تمام ابواب فلسفی است و صدرالمتالهین تا آخر عمر خویش در بخش-های مختلف آن دخل وتصرف نموده است. از این رو، کتاب مذکور از مهم ترین آثار وی در زمینه حکمت متعالیه و تبیین مبانی آن به صورت نظری است. اسفار همچون کتاب های دیگر، در حیطه تحلیل های محتوایی (ره آوردها) و روشی (روی آوردها) مورد بررسی های فراوانی قرار گرفته است.
    پژوهش جاری درصدد بررسی شناخت سومی از این کتاب (به شیوه الگوشناسی نگارش) است و سعی در اثبات اتخاذ الگویی پیشینی از سوی مولف کتاب –در صورت وجود الگو- و سپس تبیین آن الگو در دامنه ای خاص از کتاب است. ره آورد این پژوهش، که به روش تحلیل ساختار نوشتاری کتاب و مقایسه آن با منابع صدرالمتالهین در نگارش اسفار به دست آمده است، اثبات وجود الگویی پیشینی و دقیق در نوشتار، و سپس تبیین این الگو در طی سه گام مختلف و مترتب بر هم است.
    کلیدواژگان: صدرالمتالهین، تالیفات صدرالمتالهین، الحکمه المتعالیه فی الاسفار العقلیه الاربعه، الگوشناسی نگارش
  • رضا رضازاده، کاظم موسی خانی* صفحه 33
    از آنجا که زبان، اندیشه و واقعیت در ارتباط نزدیک باهم قرار دارند، هرگونه حکمی که در حیطه معرفت شناسی و هستی شناسی صادر شود، بازتاب و پیامدی نیز در فلسفه زبان دارد. در این مقاله کوشش کرده ایم تا از راه بررسی مبانی و لوازم فلسفه زبانی برخی از ادله وجود ذهنی ملاصدرا، نظریه او را درباره معنا استخراج کنیم. به نظر می رسد که نظریه معنای ملاصدرا قرابت زیادی با نظریات تصوری معنا دارد؛ چون مطابق پیش فرض های ملاصدرا در ادله وجود ذهنی، معنای یک گزاره، همان تصور یا تصدیقی است که گزاره بر آن دلالت دارد؛ معنا، موجودی ذهنی است؛ الفاظ برای معانی وضع شده اند؛ زبان، تصویر عالم واقع است.
    کلیدواژگان: ذهنی، فلسفه زبان، نظریه معنا، ملاصدرا
  • مجید صدرمجلس* صفحه 51
    در محاوره فایدون، افزون بر موضوع اصلی که اثبات جاودانگی نفس است، یکی از موضوعات فرعی عبارت است از ادعای افلاطون مبنی بر اینکه حصول معرفت محض، طی زندگی دنیوی ناممکن است. نوشته حاضر نخست، به دنبال توصیف و تبیین همین مدعا است. سپس می کوشیم با استفاده از مطالب خود محاوره، به تبیین معنای معرفت محض بپردازیم. برای معرفت محض، دو معنی ممکن ارائه کرده ایم: الف- معرفت محض به معنی شناخت بی واسطه و ب- معرفت محض به معنی مثال معرفت (خود معرفت). همچنین تلاش می کنیم تا بر پایه این دو معنا از معرفت محض، دو دلیل در اثبات مدعای افلاطون بیان کنیم: دلیل نخست از راه تفکیک شناخت بی واسطه از شناخت باواسطه و دلیل دوم از راه امتناع رسیدن تقلید به مثال خودش. مطالب فایدون، از بابت موضوع بحث، گاهی کوتاه و اندک است. هم با تفصیل مباحث و هم با برگرفتن نکته هائی از جاهای دیگر محاوره و بازسازی آنها، کوشیده ایم دلایل را تقریر و اقامه کنیم.
    کلیدواژگان: افلاطون، فلسفه به مثابه تمرین مرگ، معرفت محض، شناخت بی، واسطه، مثل
  • فروغ سادات رحیم پور*، بیت الله ندرلو صفحه 73
    نوشتار حاضر تلاشی است برای درک نسبت وجود و مرگ در منظومه فلسفی آلن بدیو ( -1937)، فیلسوف، ریاضیدان و فعال اجتماعی معاصر فرانسوی. بدیو فیلسوفی نظام ساز بوده و جزو معدود فلاسفه ای است که در قرن بیست ویکم از وجودشناسی و ضرورت احیای آن سخن می گوید. او می کوشد تا با رجوع به نظریه مجموعه ها یک نظام هستی-شناسانه نو بنا کند تا در دام نسبی گرائی مطلق فیلسوفان پست مدرن و پساساختارگرا نیفتد و در عین حال بر محدودیت ها و نقایص وجودشناسی ایدئولوژی زده کلاسیک فائق آید. در همین راستا او یک هستی شناسی کثرت گرایانه را بنیان گذاری می کند که بر روش تقلیل تاکید دارد و برخلاف هستی شناسی های سنتی از افزایش و رسیدن به وحدت جامع گریزان است. درک او از وجود و نسبت آن با مرگ در همین چارچوب شکل گرفته است. در همین راستا او وجود را به درجه این همانی یک کثیر با خود در نسبت با یک وضعیت، تعریف می کند. بنابراین، او وجود را نه مفهومی هستی شناختی بلکه آن را مفهومی معطوف به منطق هستنده توصیف می کند. به باور او وجود یک چیز هیچ نسبتی با هویت کثیر آن ندارد. معنای این ادعا آن است که وجود نه امری ذاتی بلکه مربوط به نمود هستنده است. از این رو، او مرگ را به حداقل بودن درجه وجود یک هستنده، یا معدوم بودن آن، در وضعیت مرجعش، تعریف می کند. به بیان ریاضی، مرگ یک هستنده نمایانگر نزول تابع نمود هستنده مورد نظر است. بدین ترتیب، او مرگ را نیز یک مفهوم منطقی و نه هستی شناسانه معرفی می کند. به اعتقاد بدیو از این تحلیل دو نتیجه حاصل می-شود: 1- مرگ یک تغییر بیرونی در تابع نمود یک هستنده است، 2- اندیشیدن به مرگ، بیهوده است؛ زیرا به اعتقاد او مرگ صرفا یک پیامد منطقی تغییر ارزش تابع نمود است، و از سوی دیگر، آنچه شایسته اندیشیدن است، رخدادی است که عامل این تغییر ارزش توابع نمود است.
    کلیدواژگان: آلن بدیو، وجودشناسی، وجود، مرگ، نظریه مجموعه ها، تابع نمود
  • علیرضا آزادی*، حمیده ایزدی نیا صفحه 101
    گادامر پیش داوری ها را شرط امکان فهم می داند؛ اما دخالت پیش داوری ها در فهم، به معنای ذهنی و دلخواهانه شدن فهم و دیالوگی نبودن آن نیست که یک رابطه یک سویه، به مثابه تحمیل ذهنیت و معنای خودمان بر دیگری باشد تا دیگری بودن او و انسانیتش را نادیده بگیریم. گادامر با تمسک به مفهوم بازی و تمایز میان game و play، حرکت رفت وبرگشتی فهم و ساختار دیالوگی آن را آشکار می کند. از این رو، رابطه میان من و دیگری مانند رابطه میان سوژه و ابژه دکارتی یک رابطه سلطه جویانه و غیراخلاقی نیست. هیچ یک از طرفین گفت وگو بر دیگری سلطه نمی یابد و امتزاج افق ها، به معنای سلطه افقی بر افق دیگر نیست؛ بلکه هر دو آزادانه تسلیم و درگیر یک دیگر می شوند و خودشان را درگیر حقیقت موضوع مورد بحث می کنند. از نگاه گادامر، این درگیری اصیل در فرایند بازی فهم به معنای گشودگی به دیگری است که تنها در ساختار دیالکتیکی دیالوگ، ممکن است و به مثابه شرط اخلاقی آن است؛ زیرا ما در فرایند پرسش و پاسخ، با اذعان به نادانی خویش به حقیقت موضوع با پرسیدن آغاز می کنیم و پیش داوری های خودمان را با گوش سپردن به گفته های دیگری، مورد ارزیابی و اصلاح قرارمی دهیم و با فروتنی و بردباری با دیگری مواجه می شویم که همگی مظهر فرایندی اخلاقی هستند. گشودگی به مثابه شرط اخلاقی دیالوگ و لوازم آن مورد بررسی این مقاله است.
    کلیدواژگان: دیالوگ، بازی فهم، پیش داوری، گشودگی، دیالکتیک، دیگری
  • میثم شیرزاد*، علی اکبرعبدل آبادی صفحه 129
    بی شک، مساله شکاف واقع- ارزش را باید در زمره مسائل بسیار مهم فلسفه اخلاق به-شمارآورد. طرح مساله شکاف واقع- ارزش را به فیلسوف شکاک و تجربی مسلک اسکاتلندی، دیوید هیوم، منسوب دانسته اند. هیوم مدعی بود که استنتاج قضایای اخلاقی متضمن باید/ نباید از قضایای متضمن هست/ نیست، امکان پذیر نیست. فیلسوفان اخلاق از این آموزه هیومی با عنوان «مغالطههست-باید» یاد می کنند. پس از هیوم، جرج ادوارد مور، فیلسوف تحلیلی مشرب انگلیسی، آن آموزه هیومی را به نوعی احیا کرد. مور مدعی بود که مفهوم «خوب» را بر حسب مفاهیم نااخلاقی/ خاصه های طبیعی نمی توان تعریف کرد. وی فیلسوفانی را که مفهوم «خوب» را بر حسب مفاهیم نااخلاقی/ خاصه های طبیعی تعریف کرده اند، به ارتکاب مغالطه ای با عنوان «مغالطه طبیعی انگاری» متهم می کرد. عده ای از فیلسوفان اخلاق در صدد تایید مغالطات مطرح شده از سوی هیوم و مور برآمده اند و گروهی نیز درصدد رد آموزه های آن دو بوده اند. السدر مکینتایر، فیلسوف نوارسطویی آمریکایی، از جمله فیلسوفانی است که با رد شکاف واقع-ارزش سعی کرده تا تبیین خاصی از چگونگی بروز و ظهور نظریات مروج شکاف واقع- ارزش به دست دهد و استدلال هایی برای نشان دادن بطلان آن اقامه کند. در این مقاله، نخست به اختصار، آموزه-های هیوم و مور درباره شکاف مذکور را از نظر خواهیم گذراند؛ سپس به ملاحظات مکینتایر درباره آن شکاف خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: قانون هیوم، مغالطه طبیعی انگاری، شاکله ارسطویی، استدلال کارکردی، مکینتایر، شکاف واقع، ارزش
  • سید جمال سامع*، محمد جواد صافیان صفحه 147
    حقیقت، پرسش برانگیزترین مساله فلسفی است که اندیشه فیلسوفان را همواره به خود جلب کرده است. مارتین هایدگر با تعریف حقیقت به نامستوری (الثیا)، حقیقت را از معیار سنجش صدق و کذب گزاره خارج کرده و به آن جایگاهی هستی شناسانه بخشیده است. در این مقاله ارتباط میان حقیقت و شیء در فلسفه هایدگر بررسی می شود و استدلال می شود که نگاه هایدگر به هستی های ابزاری تاثیر قاطعی بر حقیقت اندیشی وی داشته است. تفسیر ما از ارتباط حقیقت و شیء در فلسفه هایدگر متمرکز بر روی بند 44 وجود و زمان است. این بند اولین جایی است که هایدگر مساله حقیقت را به صورت جدی مطرح می کند. در عنوان مقاله از واژه دیالکتیک استفاده شده است که به نظر می رسد مناسب ترین واژه برای بیان ارتباط دوجانبه میان دو موضوع است. بنابراین دیالکتیک حقیقت و شیء، افق سنجش و ارزیابی حقیقت است که از منظر هستی شناسی پیش دستی و هستی شناسی تودستی واکاوی شده است. این دو گونه هستی شناسی ناظر بر دو نحوه تقرب و نزدیکی ما با اشیای درون جهانی است. هدف مقاله نشان دادن پیوند میان این دوگونه هستی شناسی و حقیقت اندیشی است.
    کلیدواژگان: حقیقت، شیء، هایدگر، هستی شناسی پیش دستی، هستی شناسی تودستی
|
  • Mohammah Hossein Vafaeian*, Ahad Faramarz Gharamaleki Page 9
    Al-Ḥikmah al-mutaʻālīyah fī al-asfār al-arbaʻah is MullaSadra's first compilation. This book is his most significant book in terms of transcendent wisdom and its theoretical clarification. The book is very comprehensive as MullaSadra has emended its various sections until the final days of his life, having added his newest findings to it. The al-Ḥikmah al-mutaʻālīyah, like other books, has been studied in terms of both methodology and content. The current research is studying the third recognition of this book and recognition pattern of writing, first trying to prove a prior pattern in its writing and next, making clear the particular scope of the book. The result of this research, which has been obtained from a comparison between analysis written structure and MullaSadra’s sources of writing the four intellectual journeys, is proving prior and precise pattern in writing and afterwards making clear this pattern in three different well-organized steps.
  • Rza Rezazadeh, Kazem Moosakhani* Page 33
    Since the language, thought and reality are closely tied together, any statement on the realm of epistemology and ontology also implicates some statement in the philosophy of language. Accordingly, the study of epistemology and ontology of the past philosophers reveals their principles of the philosophy of language. This paper seeks to examine Mulla Sadra’s arguments of mental existence, based on which to reveal his view on the theory of meaning. According to results obtained in the study of Premises taken by arguments of mental existence, it seems that Mulla Sadra’s theory of meaning is similar to ideational theory of meaning. Because in his opinion, the meaning of a statement is the assumption or judgment the statement implies; the meaning is the mental existing; words are legislate for meanings; language portraits the world.
    Keywords: mental existence, philosophy of language, theory of meaning, Mulla sadra
  • Majid Sadrmajles* Page 51
    In addition to the immortality of the Soul (psyche) as a principal issue, there are other issues in the Phaedo. One of them is claiming that the pure knowledge is attainable only after death at the afterworld. In the first, the function of the present article is describing and explaining the claim. To this end, we must inquire the meaning of the pure knowledge in the Phaedo. Based on the point of view of the Object and the Subject of knowledge, we can issue two meanings: a) Pure knowledge means a Direct cognition, and b) Pure knowledge means the Form of Knowledge (Knowledge itself). In the second phase we are trying to reconstruct proofs for Plato's claiming. Why the Pure Knowledge in this world is Impossible? In attention to the two meanings of the pure knowledge, it seems that we can project two reasoning: a) Proof by the distinction of the direct cognition from the indirect and b) Proof by the falling short of the sensible things from their Forms (Ideas).
    Keywords: Plato, Philosophy as Training the Death, Pure Knowledge, Direct Cognition, Forms or Ideas
  • Forogh Alsadat Rahimpoor*, Beitoallah Naderloo Page 73
    This essay is an attempt to understand the relationship between existence and death in Alain Badiou's philosophical system. Badiou is a pro-system philosopher and is among the rare group of philosophers who speak of the necessity of the revival of the discourse on ontology as the building block of philosophy. He seeks to accomplish this through establishing a multiple-based ontological system upon Cantor's set theory. This multiple-centered ontology helps him neither be entrapped by the radical relativism of the postmodern and poststructuralist philosophers, nor to overcome the limitations and weaknesses of classic ideology-plagued ontology. It is through the prism of this multiple-based ontology which Badiou tries to conceptualize the relationship between existence and death. Thus he defines existence as the degree according to which, in a situation, the multiple appears as identical to itself. Taken this way, he believes existence is not an ontological concept but it is a matter of logic of being. According to Badiou, a being's existence has nothing to do with its multiple identity. In other words, existence is not a matter of essence; rather, it is more related to the appearance of being. Thus he defines death as the minimality or inexistence of a being in its referential situation. Mathematically speaking, the death of a being is an indication of the fall of its function of appearance. Thus he depicts death as a logical and not ontological notion. Badiou believes that such analysis of relationship of existence and death has two outcomes:a)death is a change in exteriority of the function of appearance of a given multiple, and
    b) the meditation on death is vain. For death is but a consequence, and what thought must turn towards is the event upon which depends the local alteration of the functions of appearance.
    Keywords: Alain Badiou, Ontology, Existence, Death, Set Theory, Function of Appearance
  • Ali Reza Azadi*, Hamideh Izadinia Page 101
    In spite of the fact that Prejudices, according to Gadamer, are “conditions of understanding”, their interference is not arbitrary. Understanding is not a one-sided relationship, imposing our own sense and subjectivity on others, but it is a dialogical approach. In this approach, unlike the Cartesian method in which the subject-object relationship is violent and immoral, we cannot overlook the otherness of the other. Appealing to the concept of play and distinguishing it from game, Gadamer reveals the reciprocating motion of understanding and its dialogical structure. Here, the other is not seen as an object; therefore, none of the interlocutors participate in dialogue is to dominate the other. Gadamer considers understanding and dialogue as a “fusion of horizons” in which each interlocutor engages with each other freely and has been involved in the issue. This authentic engagement in the process of understanding, according to Gadamer, means openness to the other. Openness, as a moral condition, is possible only in the dialectical structure of dialogue. Every questioning-answering dialogue begins with a real and serious question and indicates the ignorance of the truth of the matter. In fact, all our prejudices are evaluated and improved by listening to what the other says, we encounter others with the humility and patience that all are different expressions of an ethical process. To be open to Gadamer’s openness as a moral condition of dialogue and exploring its requirements are what we address in this paper.
    Keywords: Gadamer, Hermeneutics, Dialogue, Openness
  • Meysam Shirzad*, Ali Akbar Abdolabadi Page 129
    Undoubtedly, the problem of “fact-value” gap should be considered as one of the most important issues in moral philosophy. Drawing the problem of “fact-value” gap has been ascribed to the skeptic empiricist Scottish philosopher, David Hume. Hume claimed that it is impossible to derive the ethical propositions containing “ought/ought not” from the ethical propositions containing “is/is not”. The moral philosophers have regarded the Humean doctrine as the "is/ought” fallacy. After Hume, the English analytic philosopher, George Edward Moore, revived the Humean doctrine. Moore claimed that the concept of “Good” cannot be defined in terms of non-moral concepts/natural properties. He challenged the philosophers who defined this concept in terms of the non-moral concepts/natural properties to committing the “Naturalistic Fallacy”. Some of the moral philosophers have tried to confirm the fallacies proposed by Hume and Moore, while some others have attempted to refute those fallacies. The American neo-Aristotelian philosopher, Alasdair MacIntyre is among those who have tried to offer a specific explanation of how the theories of disseminating the “fact-value” gap have emerged. He has made some arguments to show the invalidity of that gap. In this paper, we will consider the doctrines of Hume and Moore on the “fact-value” gap, and then will examine MacIntyre’s considerations on the gap.
    Keywords: Hume's Law, Naturalistic Fallacy, MacIntyre, the Fact, value” Gap, Aristotelian scheme, Functional Argument
  • Seyyad Jamal Same*, Mohammad Javad Safiyan Page 147
    Truth is among the most controversial questions in philosophy. Heidegger turns truth from criteria of correctness to ontological position with his definition of truth as unconcealment. This essay considers the relation between truth and thing in his philosophy and argues that his orientation towards tool beings has a strict effect on his attitude of truth. We concentrate on part 44 of Being and Time, where the problem of truth is considered for the first time. The word Dialectic which is used in the title of the article seems to be the appropriate word to convey a mutual relation between two objects. So Dialectic of thing and truth is a horizon to critique the truth which is considered from the view of present-at-hand ontology. These two kinds of ontology explain two approaches towards things in the world. The aim of this essay is to show the connection of these two kinds of ontology and thinking to truth.
    Keywords: Truth, Thing, Heidegger, Present, At, Hand World View, Ready, To, Hand World View