فهرست مطالب

رهبری و مدیریت آموزشی - سال یازدهم شماره 3 (پاییز 1396)

فصلنامه رهبری و مدیریت آموزشی
سال یازدهم شماره 3 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی امیری *، فاطمه گورکانی صفحه 9
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه ی بین رهبری معنوی و عدالت سازمانی ادراک شده مبتنی بر میانجی گری جو سازمانی می باشد. جامعه پژوهش شامل کلیه دبیران دوره متوسطه دوم شهرستان فیروزآباد و نمونه آماری آن شامل 60 نفر از این دبیران بوده که با استفاده از جدول مورگان و از طریق روش نمونه گیری تصادفی از جامعه فوق انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه رهبری معنوی فرای و همکاران، پرسشنامه جو سازمانی ساسمن و دیپ و پرسشنامه عدالت سازمانی نیهوف و مورمن به ترتیب با ضریب آلفای کرونباخ 86/. ، 89/. و 87/. بوده و روایی این سه پرسشنامه نیز توسط متخصصان تایید شده است. عمده ترین نتایج تحقیق مبین آن است که بین رهبری معنوی و عدالت سازمانی ادراک شده ارتباط وجود دارد و ضرایب علی مسیرهای بین سه سازه پژوهش نشان از تاثیر مستقیم و عدم تاثیر غیرمستقم رهبری معنوی بر عدالت سازمانی ادراک شده دبیران دارد. شاخص های کلی نشان از برازش خوب مدل ارائه شده، توسط داده ها دارد. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که متغیرهای عضویت و تعهد سازمانی بیشترین همبستگی چندگانه را با پیش بینی عدالت سازمانی ادراک شده دبیران داشته اند. نتیجه آزمون تی گروه های مستقل در خصوص متغیر جنسیت و آزمون آنوا در خصوص متغیرهای سن، تحصیلات و سابقه کار درباره عدالت سازمانی ادراک شده نشان داد که بین نظر دبیران در سطح 05/0تفاوت معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: رهبری معنوی، عدالت سازمانی، جو سازمانی
  • حمید شفیع زاده *، ریحانه خراسانی صفحه 31
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی نوآوری سازمانی در دانشگاه های شهر سمنان از طریق استقرار مدیریت کیفیت جامع است. پژوهش از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی ازنوع همبستگی و مبتنی بر معادلات ساختاری می باشد. جامعه آماری 550 نفر که شامل کلیه کارکنان دانشگاه دولتی سمنان، دانشگاه پیام نور و دانشگاه آزاد بود و با استفاده از جدول مورگان تعداد 233 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. به منظور سنجش متغیرهای مورد استفاده در پژوهش از دو پرسش نامه مدیریت کیفیت جامع(کومار و همکاران، 2011) و نوآوری سازمانی (چوپانی و همکاران، 1391/2012) استفاده گردید که پس از محاسبه روایی و پایایی، پرسشنامه در بین نمونه های پژوهش توزیع و جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای آماری23 Spss و 5/8 Lisrel انجام گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد که مدیریت کیفیت جامع قابلیت پیش بینی نوآوری سازمانی را دارد و با نوآوری سازمانی رابطه مثبت و معنی دار دارد. از بین ابعاد مدیریت کیفیت جامع ، بعد آموزش کارکنان با 89 /0 دارای بیشترین بار عاملی و بعد تمرکز بر مشتری با 80/0 دارای کمترین بار عاملی می باشند
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت جامع، نوآوری، سازمانی، دانشگاه
  • پریناز بنیسی * صفحه 39
    پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه سازمان یادگیرنده و رهبری اخلاقی با توانمندسازی روانشناختی مدیران مدارس متوسطه شهر تهران با میانجیگری هوش معنوی انجام شده است. روش تحقیق از نظر شیوه گردآوری اطلاعات توصیفی از نوع همبستگی و از نظر هدف کاربردی بوده است. جامعه آماری پژوهش را کلیه مدیران مدارس متوسطه دخترانه و پسرانه شهر تهران به تعداد 286 نفر تشکیل داده اند. حجم نمونه مطابق با جدول مورگان برابر با 162 نفر برآورد شد و این تعداد به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده از بین جامعه آماری انتخاب شده است. ابزار گردآوری داده ها، چهار پرسشنامه استاندارد در مقیاس پنج ارزشی لیکرت و عناوین پرسشنامه سازمان یادگیرنده (پنی گاردینر، 1999) دارای 60 عبارت و ضریب آلفای 83/0، پرسشنامه رهبری اخلاقی (براون، 2005) دارای 10 عبارت و ضریب آلفای 87/0، پرسشنامه توانمندسازی روانشناختی (اسپریتز و میشرا، 1992) دارای 18 عبارت و ضریب آلفای 83/0 و پرسشنامه هوش معنوی (لیندا هیلدبرانت، 2011) دارای 24 عبارت و ضریب آلفای 90/0 بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از معادلات ساختاری مبتنی بر رویکرد حداقل مربعات جزئی به کمک نرم افزار Smart-PLS استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان داد که سازمان یادگیرنده با توانمندسازی روانشناختی مدیران مدارس متوسطه شهر تهران رابطه مثبت و معناداری دارد و هوش معنوی نقش میانجی در این رابطه دارد. علاوه براین، رهبری اخلاقی با توانمندسازی روانشناختی مدیران مدارس متوسطه شهر تهران رابطه مثبت معناداری دارد و هوش معنوی نقش میانجی در این رابطه دارد.
    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، رهبری اخلاقی، توانمندسازی روانشناختی، هوش معنوی
  • رامین غریب زاده *، عادل زاهد بابلان، مهدی معینی کیا، علی خالق خواه صفحه 69
    این پژوهش به منظور توصیف، تحلیل و ترکیب ارائه شده در زمینه عوامل همبسته با تعهد هنجاری معلمان در جمهوری اسلامی ایران است. روش این پژوهش از نوع فراتحلیل است. جامعه آماری پژوهش حاضر را اسناد مکتوب اعم از پایان نامه ها، پژوهش ها و مقالات مندرج در مجلات علمی پژوهشی در بین سالهای 95-86 به موضوع عوامل همبسته با تعهد هنجاری پرداخته اند، تشکیل می داد. از بین آثار منتشر شده در دسترس که در پایگاه اطلاعاتی مگ ایران و آثار منتشر نشده بخش مرجع کتابخانه دانشگاه های محقق اردبیلی، تهران و ارومیه، تعداد 16 سند در 60 عامل پژوهشی انتخاب شد. اطلاعات جمع آوری شده از هر یک از اسناد و پژوهشهای مورد نظر با استفاده از نرم افزار CMA-2 و SPSS 22 تجزیه و تحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان داد که مقدار شاخص خی دو 053/0 و مقدار اندازه اثر در مدل ثابت 312/0 محاسبه شده است و بررسی این مطالعات 60 عامل اثرگذار شناسایی و اثرگذاری آنها معنادار ارزیابی شد. کلیه مقادیر مذکور در سطح اطمینان 95 درصدی معنادار ارزیابی شده است.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، تعهد هنجاری، معلمان، فراتحلیل
  • سیروس قنبری، علی مرادی * صفحه 87
    هدف از این پژوهش بررسی رابطه مهارت های مدیریت کوانتومی مدیران و آمادگی کارکنان برای تغییر سازمانی در ادارات آموزش و پرورش شهرستان همدان بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری آن شامل کلیه کارکنان ادارات آموزش و پرورش شهرستان همدان به تعداد512 نفر بود که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی تعداد 226 نفر برای مطالعه انتخاب شدند. برای گرد آوری داده ها ی پژوهش دو پرسشنامه مهارت های مدیریت کوانتومی مدیران و آمادگی کارکنان برای تغییر سازمانی به کار گرفته شد. سنجش میزان پایایی با ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 86/. و 80/. برآورد گردید. داده های تحقیق پس از جمع آوری با نرم افزار آماری spss تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که میانگین مهارت های مدیریت کوانتومی مدیران و آمادگی کارکنان برای تغییر سازمانی کارکنان ادارات آموزش و پرورش شهرستان همدان بالاتر از سطح میانگین (3) بود. بین مهارت های مدیریت کوانتومی مدیران و آمادگی کارکنان برای تغییر سازمانی رابطه مثبت و معنی داری در سطح0001/0 وجود داشت. نتایج تحلیل رگرسیون بیانگر آن بود که مولفه های تفکر و اعتمادکوانتومی بیشترین اثر پیش بینی کنندگی بر آمادگی برای تغییر کارکنان را دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت کوانتومی، آمادگی کارکنان، تغییر سازمانی
  • اسماعیل کاظم پور *، ندا قدیری، سهیلا اسلامی صفحه 111
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش راهبردهای خودتنظیمی بر مسئولیت پذیری دانش آموزان دختر دوره متوسطه دوم (کلاس دهم) بخش کلاچای بود. روش پژوهش شبه آزمایشی از نوع طرح آزمون مقدماتی و آزمون نهایی با گروه گواه و بدون استفاده از گزینش تصادفی بود. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش شامل 156 نفر از دانش آموزان دختر دوره متوسطه دوم (کلاس دهم) بخش کلاچای می باشد که از این تعداد 30 نفر (دو گروه 15 نفری) به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات به شیوه میدانی و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته سنجش میزان مسئولیت پذیری دانش آموزان با پنج مولفه ی «احساس امنیت، عزت نفس، احساس تعلق، احساس مسئولیت (تعهد بیرونی) و مسئولیت پذیری (تعهد درونی)» انجام شده است که روایی آن تایید و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ 90 صدم محاسبه گردید. برای تحلیل داده ها از آزمون مانکوا استفاده گردید. نتایج نشان داد که آموزش راهبردهای خودتنظیمی بر احساس امنیت، عزت نفس، احساس تعلق، تعهد درونی، تعهد بیرونی دانش آموزان تاثیر مثبت دارد.
    کلیدواژگان: آموزش خود تنظیمی، مسئولیت پذیری، تعهد
  • سهیلا کسرایی، زهره شکیبایی * صفحه 127
    هدف تحقیق حاضر، شناسایی نقش میانجی رفتار شهروندی سازمانی معلمان در رابطه بین رهبری معنوی مدیران با انگیزش تحصیلی دانش آموزان می باشد. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق را کلیه معلمان(300نفر) و دانش آموزان دختر متوسطه مدارس تنکابن(423 نفر) تشکیل می دهند. جهت تعیین حجم نمونه تحقیق از روش نمونه گیری خوشه ایاستفاده شد. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های رهبری معنوی فرای(2005)، رفتارشهروندی سازمانی پودساکف(2000)و انگیزش پیشرفت تحصیلی والراند(1992) استفاده گردید. با توجه به استاندارد بودن پرسشنامه ها، روایی آنها مورد تایید صاحبنظران قرار گرفت. پایایی ابزارهای تحقیق با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ دارای معیار لازم و بالای 0.7 می باشد. به منظور تحلیل داده ها از تکنیک معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار آماری لیزرل استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد رهبری معنوی مدیران با رفتار شهروندی سازمانی معلمان رابطه مثبت و معناداری دارد. همچنین رفتار شهروندی سازمانی معلمان با انگیزش تحصیلی دانش آموزان رابطه مثبت و معناداری دارد و نیز رهبری معنوی مدیران با انگیزش تحصیلی دانش آموزان رابطه مثبت و معناداری دارد و نهایتا رفتار شهروندی سازمانی معلمان در رابطه بین رهبری معنوی مدیران با انگیزش تحصیلی دانش آموزان نقش مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، رهبری معنوی، انگیزش تحصیلی
  • میترا میرزاآقایی کیاکلایی*، سعید رجایی پور، سید حمیدرضا شاوران صفحه 145
    هدف از این پژوهش بررسی رابطه خلاقیت دبیران، ادراک آنان از رهبری خدمتگزار و معنویت محیط کاری در دبیرستان های شهر اصفهان بود. در این پژوهش از روش توصیفی از نوع همبستگی استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دبیران دبیرستان های دوره دوم شهر اصفهان در سال تحصیلی 95-1394 و برابر با 3690 نفر بود که از این تعداد با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای351 نفر انتخاب شدند.بمنظوراندازه گیریمتغیرهاازسهپرسشنامهخلاقیت بر اساس نظریه رندسیپ (1979)، پرسشنامه رهبری خدمتگزار بر اساس نظریه پترسون (2003) و پرسشنامه معنویت محیط کاری بر اساس نظریه میلیمن و همکاران (2003) استفاده گردید و پایایی آنها بر اساس ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 77/0 ، 97/0 و 91/0 تعیین شد.یافته های پژوهش نشان داد بین خلاقیت دبیران با ادراک آنان از رهبری خدمتگزار و معنویت محیط کاری رابطه مستقیم، مثبت و معنادار وجود دارد(01/0p≤). همچنین بین ادراک دبیران از رهبری خدمتگزار با ادراک آنان از معنویت محیط کاری رابطه مثبت و معنادار وجود دارد و از میان مولفه های رهبری خدمتگزار فقط مولفه قابلیت اعتماد؛ و از بین مولفه های معنویت محیط کاری، معناداری در کار بهترین مولفه برای پیش بینی خلاقیت دبیران بودند. لذابه مدیران مدارس توصیه می شود از طریق ایجاد جو اعتماد در مدرسه، احساس معناداری در کار، شرایط لازم برای توانمندسازی دبیران در زمینه خلاقیت آنان را فراهم سازند.
    کلیدواژگان: خلاقیت، دبیران دبیرستان، رهبری خدمتگزار، مدیریت مدرسه، معنویت محیط کاری
|
  • Mahdi Amiri, Fatemeh Gourakani Page 9
    The purpose of this study was to investigate the relationship between spiritual leadership and perceived organizational justice based mediation of organizational climate is. The study population included all the high school teachers of Firuz Abad city and sample consists of 60 of these were teachers that Using Morgan and through random sampling of the population, were selected. Research tools spiritual leadership questionnaire Fry et al, questionnaire of organizational climate Susman and Deep and organizational justice questionnaire Niehoff and Moorman respectively Cronbach's alpha coefficient. /86, /89 and. /87 and the validity of the questionnaire was confirmed by experts. The main results of the study indicate that there is a relationship between spiritual leadership and perceived organizational justice and the coefficients of the causal pathways between the three structures showed the direct impact and indirect impact of spiritual leadership on perceived organizational justice teachers. The overall index shows a good fit of the model presented by the data. Stepwise regression analysis showed that Membership and organizational commitment variables the multiple correlations with Predicted are teacher's perceived organizational justice. Results of independent t-test for gender and ANOVA on variables such as age, education and work experience about perceived organizational justice showed that there was no significant difference between the view of teachers in the ./05.
    Keywords: spiritual leadership, organizational justice, of organizational climate, teachers
  • Reyhaneh Khorasani, Hamid Shafizadeh * Page 31
    Explaining relation of the establishment of a total quality management and organizational learning with organizational innovation at the universities of Semnan City. The research was descriptive - correlation analysis based on Structural Equations. This sample included employees at three universities (Semnan, Payam Noor and Islamic Azad) in Semnan, which were 550 people. The number of the sample are 233 people which were selected based on Morgan table. In this research two standard questionnaires’ were used for collecting data, total quality management (kumar et al,2011) and organizational innovation (Choopani et al,2011). After the validity and reliability of the questionnaires, samples were distributed and collected. Also for analysis data spss (23) and lisrel (8/5) software were used. The findings showed that there was significant relationship between the establishments of a total quality management. Among the aspects of total quality management, employees training the strongest relationships with organizational innovation.
    Keywords: Total Quality Management, Organizational Innovation
  • Parinaz Banisi * Page 39
    The present study was conducted to investigate the effect of learning organization and moral leadership on psychological ability of high school teachers in Tehran through the mediation of spiritual intelligence. The research method was descriptive in terms of collecting information of correlation type and in terms of applied purpose. The statistical population of the study was assigned to all managers of girls and boys in Tehran, which consists of 286 people. The sample size is estimated to be 162 persons according to Morgan's table. This number was selected by simple random sampling method from the statistical population. The instruments for collecting data were four standard questionnaires in Likert scale and the title of the learning organization questionnaire (Penny Gardiner, 1999) containing 60 phrases and 0/83 alpha, ethical leadership questionnaire (Brown, 2005) with 10 phrases and 0/87, Psychological empowerment questionnaire (Spraitz and Mishra, 1992) with 18 phrases and 0/83 and spiritual intelligence of the questionnaire (Linda Hildebrand, 2011) has 24 phrases and 0/90 alpha. For analyzing data and analyzing data, structural equations based on partial least squares approach are used with Smart-PLS software. The results showed that 1- The learning organization has a significant effect on psychology's ability of high school principals in Tehran and spiritual intelligence plays an important role in this effect. 2- Ethical leadership has a significant effect on psychological ability of high school principals in Tehran and spiritual intelligence plays an important role in this effect.
    Keywords: learning organization, moral leadership, psychological empowerment, spiritual intelligence
  • Ramin Gharib Zadeh *, Adel Zahed Babelan, Mahdi Moeinikia, Ali Khaleg Khah Page 69
    This research is intended to describe, analyze, and combine the presented in the field of factors correlated with normative commitment. The method of this research is a meta-analysis. The statistical population of the present study consisted of written documents including theses, researches and articles in scientific journals between the years of 2016-2006 on the subject of affective factors with normative commitment. Of the published works available in the Magiran database and the unpublished works of the reference section of the University of Mohaghegh Ardebili, Tehran and Urmia, 16 documents were selected in 60 research subjects. Data collected from each of the documents and researches were analyzed using CMA-2 and SPSS-22 software. The findings of this study showed that the value of xi index is 0.053 and the magnitude of the effect size in the fixed model is 0.312. In the study, 60 effective factors were identified and their significance was evaluated. All of these values are evaluated at a 95% confidence level.
    Keywords: Organizational Commitment, Normative commitment, Teachers, Meta-analysis
  • Sirus Ghanbari, Ali Moradi * Page 87
    The objective of the study was to study the relationship between quantum management skills and employee readiness for organizational change in Educational Organizations of Hamedan City. The research methodology was descriptive in terms of correlational. Statistical population included all the employees of educational organizations in Hamedan city, who were 512 people, of which 226 people were selected for the study by random relatively stratified sampling method. Two questionnaires of quantum management skills and employee readiness for organizational change have been used to collect data. Reliability measurement was estimated %86, %80, respectively, with Cronbach's alpha coefficient. Data have been analyzed by SPSS software. The results showed that the average of manager's quantum management skills and employee readiness for organizational change of employees in educational organizations in Hamadan were higher than the average level (3). There was a positive and significant relationship between quantum management skills and staff readiness for organizational change at 0/0001 level. The results of regression analysis indicated that thinking and quantum trust components had the most predictive effect on the readiness for employee change.
    Keywords: Quantum Management, Employee Readiness, Organizational Change
  • Esmaeil Kazempour *, Neda Ghadiri, Soheila Eslamy Page 111
    This study examined the effectiveness of self-regulation strategies on the responsibility of high school female students II (Class I) took part KELACHAY. The research method was quasi-experimental pre-test and final test with a control group without the use of random selection. The study sample consisted of 156 female high school students II (Class I) KELACHAY which is part of the number 30 (two groups of 15 persons) have been selected by cluster random sampling. For data collection and field method using a questionnaire to assess the level of responsibility of students with five components "security, self-esteem, attachment, accountability (external commitment) and responsibility (internal commitment)" is done . Its validity and its reliability was calculated using Cronbach's alpha coefficient above 90 hundredths. To analyze the data from the analysis of covariance was used MANCOVA. The results showed that self-regulation strategies on a sense of security, self-esteem, sense of attachment, internal commitment, and commitment to students outside influences.
    Keywords: education, self-regulation, accountability, students
  • Soheila Kasraei, Zohreh Shakibaei * Page 127
    This study aims to determine the mediating role of teachers’ organizational citizenship behavior in relationship between managers’ spiritual leadership and students’ educational motivation. This is a correlation research and the study is practical in purpose. The statistical community includes all teachers (300 samples) and high school girl students in Tonekabon city (423 samples). The samples were chosen by cluster sampling. Therefore, one class was chosen in every school and the teacher and students of that class were examined. The questionnaires of spiritual leadership by Fry (2005) , organizational citizenship behavior by Pod Sakoff (2000) and educational achievement motivation by Walrand (1992) were used to gather data. Structural equations by LISREL software were applied to analyze the data. The results indicated that teachers’ organizational citizenship behavior in relationship between managers’ spiritual leadership and students’ educational motivation plays a positive and significant role.
    Keywords: organizational citizenship behavior, spiritual leadership
  • Mitra Mirzaaghaei Kiakolaee *, Saeed Rajaeepour, Seyedhamidreza Shavaran Page 145
    The present study aimed at investigating the relationship between teacherʼs creativity, their perception of servant leadership and workplace spirituality at Isfahan high schools. A descriptive correlation research method was utilized. The study population consisted of all 3690 high school teachers in Isfahan during 2015 – 2016 academic year, from which 351 individuals were selected according to the cluster random sampling. To collect data, Raudsepp Creativity Questionnaire (1979), Patterson Servant Leadership Questionnaire (2003) and Milliman et al workplace Spirituality Questionnaire with reliability 0.77, 0.97 and 0.91 respectively were utilized. The research findings showed that there is a significant, positive relationship between teacherʼs creativity with their perception of servant leadership and workplace spirituality (p
    Keywords: creativity, high school teachers, principalship, servant leadership, workplace spirituality