فهرست مطالب

فصلنامه رهبری و مدیریت آموزشی
سال پنجم شماره 4 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • یحیی اسلامی، طهمورث نوروزی، حسین بدیعی صفحه 9
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر آموزش های ضمن خدمت بر میزان توانمندسازی کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی(حوزه معاونت اداری ومالی سازمان مرکزی) می باشد. بدین منظور از بین 418 نفر از کارکنان حوزه معاونت اداری و مالی سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی 100 نفر از کارکنان با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شدند. پژوهش حاضر ازنظر هدف، کاربردی بوده و ازنظر نحوه اجرا، روش توصیفی- پیمایشی بوده است. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته مشتمل بر 42 سئوال بسته پاسخ می باشد. هر دسته از سوالات به بررسی بعدی از ابعاد توانمندسازی کارکنان که متغیر هر یک از فرضیات تحقیق می باشد، پرداخته است. پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ 95/0 برآورد شد. روایی پرسشنامه نیز از نوع روایی محتوا با استفاده از نظرات اساتید و پنج نفر از متخصصین دانشگاهی مورد تایید قرار گرفت. تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی و از طریق نرم افزار SPSS انجام پذیرفت. بر این اساس، شش سوال مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد، از نظر کارکنان، آموزش های ضمن خدمت در توسعه ابعاد توانمندسازی کارکنان نقش دارد.
    کلیدواژگان: آموزش ضمن خدمت، توانمندسازی، کارکنان، دانشگاه آزاد اسلامی، حوزه اداری و مالی
  • جعفر بیک زاد، مریم حمدالهی، کبری حمدالهی صفحه 23
    هدف مقاله حاضر بررسی تاثیر معنویت محیط کاری بر رفتار شهروندی سازمانی کارکنان آموزش و پرورش نواحی پنج گانه شهر تبریز می باشد. برای این منظور، معنویت محیط کاری براساس نظریه میلیمن و همکارانش در سه بعد؛ کار معنادار در سطح فردی، احساس همبستگی در سطح گروهی و همسویی با ارزش های سازمانی در سطح سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی براساس نظریه اورگان و باتمن در پنج بعد؛ نوع دوستی، وجدان، جوانمردی، ادب و نزاکت و رفتار مدنی تعریف و در این راستا سه فرضیه اصلی و پانزده فرضیه فرعی تنظیم گردیده است. برای آزمون این فرضیه ها، دو پرسشنامه شامل پرسشنامه استاندارد معنویت محیط کاری با21سوال و پرسشنامه استاندارد رفتار شهروندی سازمانی با30 سوال استفاده گردید. پس از سنجش روایی و پایایی، پرسشنامه ها در اختیار182 نمونه آماری که شامل کارکنان آموزش و پرورش نواحی پنج گانه شهر تبریز می باشد، قرار داده شد. پس از جمع آوری پرسشنامه ها، اطلاعات حاصله تلخیص و طبقه بندی شد، سپس برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از روش های آماری توصیفی و استنباطی (آزمون رگرسیون دو متغیره) استفاده گردید. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها، نشان دهنده تائید سه فرضیه اصلی و هفت فرضیه فرعی و رد هشت فرضیه فرعی می باشد که این امر بیانگر آن است که معنویت محیط کاری هم در سطح فردی و هم در سطح گروهی و هم در سطح سازمانی بر رفتار شهروندی کارکنان آموزش و پرورش نواحی پنج گانه شهر تبریز تاثیر دارد. از طرف دیگر، معنویت در سطح فردی بر بعد رفتار مدنی رفتار شهروندی سازمانی کارکنان آموزش و پرورش نواحی پنج گانه شهر تبریز موثر است و در سطح گروهی بر بعد نوع دوستی، وجدان، ادب و نزاکت و رفتار مدنی رفتار شهروندی سازمانی کارکنان آموزش و پرورش نواحی پنج گانه شهر تبریز موثر است. در سطح سازمانی نیز بر بعد ادب و نزاکت و رفتار مدنی رفتار شهروندی سازمانی کارکنان آموزش و پرورش نواحی پنج گانه شهر تبریز موثر است.
    کلیدواژگان: معنویت محیط کاری، رفتارشهروندی سازمانی، آموزش و پرورش
  • علی حسینی مهر، مریم سیف نراقی، عزت الله نادری، علی شریعتمداری صفحه 45
    هدف این پژوهش شناسایی مهارت های شهروندی مورد نیاز دانش آموزان دوره راهنمایی تحصیلی از دیدگاه کارشناسان و معلمان شهر قزوین است. تحقیق حاضر، از نظر هدف، از نوع پژوهش های کاربردی و از نظر شیوه اجرا، روش توصیفی پیمایشی محسوب می شود. جامعه و نمونه آماری تحقیق شامل کارشناسان برنامه ریزی و آموزش مقطع راهنمایی آموزش و پرورش شهر قزوین و اساتیدی که در سطح دانشگاه های قزوین دروس تحلیل محتوا، ارزیابی کتب و برنامه ریزی درسی را تدریس می نمایند، که مجموع این دو گروه تحت عنوان کارشناس 30 نفر بوده است و معلمان مقطع راهنمایی تحصیلی شهرستان قزوین (اعم از زن یا مرد) که تعداد آنها در مدارس مقطع راهنمایی طبق آمار ارایه شده، 2727 نفر بوده، که با بهره گیری از فرمول نمونه گیری، تعداد 276 نفر از آنها به عنوان نمونه انتخاب شدند. نمونه گیری به روش تصادفی طبقه ای، صورت پذیرفت. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ی محقق ساخته ای حاوی 80 سوال بود که پس از احراز روایی و پایایی مورد قبول به وسیله محقق تهیه و بین اعضای گروه نمونه توزیع گردید. داده های گردآوری شده به کمک آمار توصیفی و استنباطی (تی تک نمونه ای و آزمون فریدمن)، و با استفاده از نرم افزارSPSS (ویرایش17) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات حاکی از وجود نیاز و آسیب پذیری برنامه ی درسی فعلی دوره ی راهنمایی تحصیلی، از لحاظ مهارتهای تربیت شهروندی است و این نیازها در ابعاد فردی، فرهنگی و سیاسی نمود بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: تربیت شهروندی، برنامه درسی، راهنمایی تحصیلی، مهارت های شهروندی
  • منیره رضایی، سیدمحمود طباطبایی، رضا ساکی صفحه 67
    پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه بین هوش هیجانی و رهبری تحول آفرین مدیران دبیرستان های شهرستان ورامین صورت گرفته است. این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش اجرا از نوع پژوهش های همبستگی می باشد. کلیه مدیران دبیرستان های شهرستان ورامین به تعداد 65 نفر و دبیران دبیرستان های این شهرستان به تعداد 550 نفر، جامعه آماری این پژوهش را تشکیل می دادند که از این تعداد،56 مدیر و225دبیر با روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند. برای سنجش هوش عاطفی از آزمون هوش عاطفی شرینگ و برای سنجش رهبری از پرسش نامه چندعاملی رهبری استفاده شد. فرضیه های تحقیق وجود رابطه بین پنج بعد هوش هیجانی و رهبری تحول آفرین را تبیین می کنند. بر این اساس، فرضیه کلی تحقیق بیانگر رابطه هوش هیجانی و رهبری تحول آفرین است. یافته های تحقیق نشان داد که بین هوش هیجانی با مولفه های خود آگاهی، خودتنظیمی، انگیزش، همدلی، و مهارت اجتماعی همبستگی مستقیم وجود دارد. یافته های کلی تحقیق نیز نشان داد که هوش هیجانی با رهبری تحول آفرین مدیران رابطه دارد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، رهبری تحول آفرین، مدیران، مدارس متوسطه
  • مهدی شریعتمداری، اشرف دارنده صفحه 83
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ی بین هوش عاطفی مدیران با عملکرد معلمان مدارس شهرستان دامغان در سال تحصیلی 89- 88 است. روش پژوهش توصیفی – همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه مدیران و معلمان مدارس مقطع ابتدایی، راهنمایی و متوسطه شهرستان دامغان که مجموعا690 نفر بودند که از بین آنها تعداد 248 نفر با توجه به جدول مورگان به عنوان نمونه انتخاب شدند. از روش طبقه ای- نسبتی برای تعیین حجم نمونه استفاده شده است. ابزار گردآوری اطلاعات دو پرسشنامه هوش عاطفی سیبر یاشرینگ، برای اندازه گیری هوش عاطفی مدیران و پرسشنامه محقق ساخته بر اساس فرم ارزشیابی معلمان، برای اندازه گیری عملکرد معلمان بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آمار توصیفی نظیر میانگین، انحراف استاندارد، فراوانی، درصد، نمودار ستونی و هیستوگرام و آزمون آمار استنباطی شامل آزمون t، آزمون همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون و تحلیل واریانس استفاده شد. یافته های پژوهش بیانگر آن است که بین معیارهای هوش عاطفی مدیران که شامل: خودآگاهی، خود تنظیمی، خودانگیزشی، همدلی و مهارتهای اجتماعی می باشد، با عملکرد معلمان مدارس شهرستان دامغان رابطه مثبت معنادار وجود دارد البته تفاوت معناداری بین هوش عاطفی مدیران مرد در مقایسه با مدیران زن و عملکرد معلمان مرد در مقایسه با عملکرد معلمان زن وجود ندارد. همچنین با توجه به نتایج رگرسیون چند متغییره از بین مولفه های هوش عاطفی، خودآگاهی و همدلی تاثیر مستقیم وخود تنظیمی، خود انگیزشی و مهارتهای اجتماعی تاثیرغیرمستقیم برعملکرد معلمان داشته اند.
    کلیدواژگان: هوش عاطفی، خودآگاهی، خودتنظیمی، خودانگیزشی، همدلی، مهارت های اجتماعی، عملکرد
  • حمید شفیع زاده، محمدرضا پویافر صفحه 103
    براساس ضرورت توسعه کمی و کیفی آموزش در سطوح گوناگون از جمله در سطوح عالی، رصد شاخص های کیفیت آموزش عالی، به عنوان یکی از پایه های اصلی توسعه در کشور، اهمیت شایانی دارد. بر این اساس، از یک سو اهمیت دستیابی به اهداف سند چشم انداز توسعه ایران در سال 1404 و از سوی دیگر، ضرورت رسیدن به سطح مطلوبی از توسعه و کارآمدی نظام آموزش عالی ایجاب می کند تا به طور مداوم وضعیت موجود در این زمینه برای اصلاح احتمالی نقاط ضعف و تقویت نقاط قوت، شناخته شود. در این مقاله تلاش شده تا این شناخت و آگاهی تاحد امکان دقیق، از خلال پژوهش علمی به دست آید. بر اساس ضرورت دوگانه یادشده، در این پژوهش با استفاده از رویکرد اسنادی با استفاده از اطلاعات موجود به ترسیم وضعیت و جایگاه آموزش عالی ایران در منطقه جنوب غرب آسیا پرداخته شده است. یافته های تحقیق نشان دهنده ممتاز بودن جایگاه کشور در معدودی از شاخص های مورد بررسی در کشورهای منطقه بوده است. در عین حال، در تعدادی دیگر از شاخص های آموزش عالی، وضعیت کشور در حد مناسب و قابل قبول قرار دارد. اما در مقابل، در تعدادی بیشتری از شاخص ها، کشورمان از جایگاه ممتازی- آن گونه که هدف سند چشم انداز بوده، برخوردار نیست. در مجموع نتایج پژوهش نشان دهنده شتاب اندک در مسیر دستیابی به جایگاه برتر منطقه جنوب غرب آسیا بوده است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، شاخص های کیفی، سند چشم انداز، ایران، جنوب غرب آسیا
  • مرجان کاظمی، محمد جوادی پور، رضا نوروززاده صفحه 133
    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان برخورداری تفکر استراتژیک مدیران گروه های آموزشی دانشگاه های آزاد اسلامی منطقه10 انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق 128 نفر بود و حجم نمونه بر اساس جدول مورگان و جرسی 96 نفر برآورد گردید و نمونه با استفاده از روش تصادفی ساده انتخاب شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. ضریب پایایی پرسشنامه بر اساس آلفای کرونباخ 95/0 بدست آمد. داده های تحقیق بر اساس آزمون t و F مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که دانش و اطلاعات برنامه ریزی استراتژیک مدیران گروه های آموزشی دانشگاه های آزاد اسلامی منطقه 10 در حد بسیار بالایی است. افزون بر این تحقیق نشان داد که بین میزان برخورداری از دانش و آگاهی برنامه ریزی استراتژیک مدیران گروه های آموزشی منطقه 10 بر اساس مدرک تحصیلی و تفکیک دانشکده ها تفاوت معناداری وجود دارد. ولی بین میزان دانش و آگاهی برنامه ریزی استراتژیک مدیران گروه های آموزشی بر اساس مرتبه علمی و جنسیت تفاوت معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: تفکر استراتژیک، مدیران گروه های آموزشی، اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی، برنامه ریزی استراتژیک
  • مرتضی نوربخش، شهرام هاشم نیا، علی کدیور صفحه 153
    هدف این پژوهش مقایسه ی وضعیت موجود عوامل ساختاری بخش ستادی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با رویکرد کارآفرینانه ی ایده آل می باشد. در این مقاله، عوامل ساختاری مشخص کننده ی یک سازمان کارآفرین ایده آل، با استفاده از ادبیات پژوهش مشخص شده اند که عبارتند از: سیستم اطلاعات و ارتباطات، ساختار سازمانی، برنامه ریزی و مدیریت استراتژیک، تحقیق و توسعه، کنترل و نظارت، مدیریت منابع انسانی و سیستم مالی و بودجه. در ادامه، ساختار سازمانی با رویکرد کارآفرینانه ی ایده آل به عنوان مجموعه ای در بر دارنده ی عوامل فوق در سازمان، تعریف می-شود. روش تحقیق، پیمایشی و ابزار پژوهش، پرسشنامه ای محقق-ساخته حاوی سوالاتی درباره ی متغیرهای مذکور و با آلفای کرونباخ 905/0 می باشد. آزمون آماری مورد استفاده نیز آزمون t تک نمونه ای می باشد. میانگین نمره ی این 7 عامل در این سازمان 86/1 در بازه ی 1 تا 5 می باشد. یافته های پژوهش حاکی از وجود تفاوت معنی دار بین وضعیت جاری 7 عامل ساختاری با وضعیت کارآفرینانه ی ایده آل آنها در سطح معنی داری 05/0 می باشد. بنابراین تمامی 7 عامل به عنوان مشکلات ساختاری دانشگاه علوم پزشکی شیراز بیان می شوند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرینی سازمانی، رفتارسازمانی، سازمان دولتی، رفتارسازمانی کارآفرینانه، ساختار کارآفرینانه
|
  • Page 9
    The study aims to investigate the effect of service trainings on empowerment of Islamic Azad University (Administrative and Financial Department of Central Organization)’s personnel. For this purpose, 100 personnel had been chosen among 418 ones from administrative and financial department of central organization by using classified sampling method with regard to the size. This is applied research and the descriptive-experimental method had been used. The data collection measure was a questionnaire including 42 items. Each of the questions investigates specific dimensions of personnel empowerment, which were variables of each of research hypothesis. The reliability of the questionnaire had been estimated %95 by Cronbach alpha. The validity of questionnaire is content validity, had been verified by professor’s opinions and five university experts. The SPSS software had been used for data analysis in descriptive and inferential statistics. So, six hypotheses had been investigated. The results in personnel’s view indicate that there is significance relationship among service trainings and their empowerment.
    Keywords: Personnel, Islamic Azad University, Service Training, Empowerment, Administrative, Financial Department
  • Page 23
    The purpose of present article is the survey of workplace spirituality effect on staff's organizational citizenship behavior of Tabriz five areas educational bureau. So workplace spirituality concept have been defined based on Milliman and et al theory in three dimensions which are: meaningful work in individual level, sense of community of group level and alignment with organization values in organizational level And organizational citizenship behaviors concept has been set on Organ and Bateman theory in five dimensions which are: altruism, consciousness, magnanimity, courtesy and civil virtue. In this regard three main hypothesis and fifteen sub-hypothesis has been defined, also two workplace spirituality questionnaires including standardized questionnaire in 21 questions and organizational citizenship behavior standard questionnaire in 30 questions was used to test these hypothesis. The questionnaire relegated to the 182 sample number employee of Tabriz five areas educational bureau after evaluating validity and reliability of it After collecting the questionnaires, obtained information was classified and summarized and then descriptive and inferential statistical methods (Two variants regression) were used in order to analyze collected datas. Hypothesis test results confirmed three main hypotheses and seven sub-hypothesis and rejected eight sub-hypothesesThis expresses that workplace spirituality has effect on the staff's organizational citizenship behavior of Tabriz five areas educational bureau in the individual level and group level and organizational level It expresses that spirituality in the individual level has effect on the civil virtue of staff's organizational citizenship behavior of Tabriz five areas educational bureau. has effect on altruism, consciousness, courtesy and civil virtue of behavior Organizational citizenship behavior in group level. In organizational level it has influence on staff's courtesy and civil virtue of organizational citizenship behavior.
    Keywords: Workplace spirituality, religion, organizational citizenship behavior, citizen, citizenship, cultural variety
  • Page 45
    This study identified citizenship skills needed by guidance student In the Curriculum Development from the perspective of educational experts and teachers in Qazvin. The kind of research is applied, and the research method is survey. The statistical population in this research are experts of the organization of education and faculty members of the department of education of Qazvin University and finally guidance school male and female teachers. The total number of the first two populations is 30 persons and the last population number is 2727 persons. The number of experts and faculty members Sample is the same as the population and using ratio stratified random sampling method 276 person was selected as teachers, sample. The data gathering instrument is a researcher-made questionnaire including 80 questions. The validity and reliability of instrument using content validity and Alpha Cronbach was provided by researcher. The statistical method in this research is descriptive and inferential (T. test & Friedman test). Using SPSS software data are analyzed. The most research finding is: Data Analysis indicates a dire need for the inclusion of Citizenship Skills in the current curriculum of the guidance schools as well as the vulnerability of this curriculum because of the lack of such skills. these needs are better felt in individual, cultural and political arenas. The main proposition of this research is that, when developing the curriculum of the guidance schools in near future, the civic education components unaccounted for so far or neglected be taken into serious consideration. These components can be the above-mentioned three skills, especially the realization of the components in psychomotor affective and cognitive domains.
    Keywords: educational citizenship, curriculum planning, citizenship skills, need
  • Page 67
    The present study was carried out in order to investigate the relationship between emotional intelligence and transformational leadership among high schools principals in Varamin. This correlational research is an applied one regarding its objectives. The statistical population of the study comprised the entire population of high school principals and teachers in Varamin (65 principals and 550 teachers). Multi-stage sampling was utilized and as a result 56 principals and 225 teachers were chosen. The instrumentation consisted of Schering Emotional Intelligence Questionnaire and Multifactor Leadership Questionnaire and they were used for assessing emotional intelligence and leadership, respectively. The research hypotheses explain the relationship between five dimensions of emotional intelligence and transformational leadership. Accordingly, the main hypothesis of the study is indicative of the relationship between emotional intelligence and transformational leadership. Findings of the study revealed that there is a direct correlation between emotional intelligence and self-awareness, self-regulation, motivation, empathy, and social skills components. Furthermore, the general results indicated that there is a relationship between emotional intelligence and principals’ transformational leadership.
    Keywords: emotional intelligence, transformational leadership, principals, high schools
  • Page 83
    The literature suggests that managerial skills in general and emotional intelligence in particular, play a significant role in the success of managers in the workplace and consequently, success of the institution and employees. The present study aims to explore relationship between manager’s emotional intelligence and teachers performance in Damghan schools during the 2009-2010 academic years. For this purpose, 28 principals and 220 teachers were selected as the sample of the study. Two separate (Emotional Intelligence Standard questionnaire by Siberia Shirnk including 33 questions and teachers performance researcher-made questionnaire including 27 questions) questionnaires were used as measurement instruments. Data collected through the questionnaires were analyzed by SPSS. For analysis the following statistics were used: Descriptive statistics, Inferential statistics (One Sample t-Test, Pearson product-moment correlation coefficient and stepwise multiple Regression). The findings of the study indicate that there is significant relation between principal's emotional intelligence (Self-awareness, Self-regulatory, Self-motivation, Empathy, and Social Skills) and teacher's performance. Comparing the perception of the participants from boys and girls school, there is no significance difference between the viewpoints of principals and teachers working in boys and girls schools. Furthermore, the results of regression analysis show that among 5 indicators of emotional intelligence, "self-awareness and empathy" have more influence on teacher's performance. Considering the findings of the study, it is recommended to consider the level of emotional intelligence of the candidates as a key factor in appointing school principals.
    Keywords: Emotional Intelligence, Self, awareness, Self, regulatory, self, Motivation, Empathy, Social Skills, Performance
  • Page 103
    According to necessity of quantitative and qualitative development in all dimensions and in higher education study on higher education quality has a notable importance as a base of development. The Importance of National Document of development goals and also necessity of achieving development and efficiency in higher education is needed to research continuously. We tried in this paper by using documentary method to cognition of Iran’s higher education status beyond South West Asian countries. Research findings showed the superior status of Iran in little indicators in Studying area. However in some higher education indicators our country has a good situation. But in more indicators we have not a safe situation according to National Development Document. Conclusion showed the Iran’s low speed in going to achieve superior status of Asia South West Area in higher education.
    Keywords: Higher education, quality indicators, Iran, Asia South West Area, Middle East
  • Page 133
    The present study aims was investigating the amount of usage of strategic thought of department heads of Islamic Azad Universities of area 10. Based on Morgan and Jersey’s table 96 sample data was randomly selected among 128 statistical populations. A researcher-made questionnaire with reliability which was examined by Cronbach’s Alpha (α=0.95) was used. In order to analyzing the data a test of T and F was employed. The results showed that the knowledge and information of strategic planning of department heads of Islamic Azad University is so high. Moreover, it was found that there is significant difference in the use of knowledge and awareness of strategic planning among department heads of area 10 based on the degree of education and faculties division. However, it was revealed that there is no significant difference in terms of knowledge and awareness of strategic planning of department heads based on scientific titles and gender.
    Keywords: Strategic thinking, department heads, Strategic planning
  • Page 153
    Entrepreneurship in public (governmental) organizations has been one of the most important research subjects in past years to release the organizations from bureaucracy. In order to have entrepreneurial organizations, developing the entrepreneurial organizational behavior is the main point. One group of the main formers of this behavior is structural factors. In this research, the current situation of the structural factors of the staff sector of Shiraz Medical Sciences University is being compared with the ideal entrepreneurial approach of them.The 7 structural variables that affect the behavior of public organizations are: information and relations system, organizational structure, strategic planning and management, research and development system, control and supervision system, human resource management and financial management. The research method is survey method and the tool of the research is a researcher made questionnaire that is consisted of some questions about the 7 variables. By calculating the Cranach’s α of the questionnaire that is 0.905 we became sure of the high reliability of the research tool. The used statistical test is “Single- Sample T”. The mean grade of these 7 factors in this organization has been 1.86 in the range of 1 to 5 that is a very low grade. The findings of the research state the validation of statistical differences between each of the structural factors with the desirable entrepreneurial situation of them in meaningful level of 0.05. Then all of the 7 studies factors are the structural impediments of Shiraz Medical Sciences University.
    Keywords: Entrepreneurship, Organizational Entrepreneurship, Organizational Behavior, Public Organization, Entrepreneurial Organizational Behavior, Entrepreneurial Structure