فهرست مطالب

فصلنامه روانشناسی تحلیلی شناختی
پیاپی 2 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پرویز سعیدی صفحه 9
    هدف
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی دیدگاه مدیران درباره عوامل فردی، گروهی و سازمانی موثر بر خلاقیت بود.
    روش پژوهش: روش این پژوهش همبستگی و پیمایشی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل مدیران بانک ملت استان گلستان در سال 1388 بودند. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، 118 نفر تعیین گردید. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه به عنوان ابزار جمع آوری اطلاعات استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که سه متغیر مستقل عوامل فردی، گروهی و سازمانی بر خلاقیت مدیران تاثیر دارند.
    نتیجه گیری
    بررسی ها نشان داد که موثرترین متغیر بر روی خلاقیت مدیران، عوامل سازمانی است، که از بین عوامل سازمانی، عامل پاداش به عنوان مهمترین عامل سازمانی موثر بر خلاقیت مدیران شناخته شد و عوامل فردی و گروهی به ترتیب در اولویت دوم و سوم موثر بر خلاقیت تعیین شد.
    کلیدواژگان: خلاقیت، عوامل فردی، گروهی، سازمانی، مدیران
  • عبدالله شفیع آبادی، شدیده خلج اسدی صفحه 27
    هدف
    بررسی رابطه بین رضایت شغلی با سلامت روانی و ابعاد آن (نشانه های بدنی، اضطراب، اختلال در عملکرد اجتماعی، افسردگی) و بررسی وضعیت رضایت شغلی در پنج مقیاس(سن، جنس، مدرک تحصیلی، وضعیت تاهل، وضعیت مسکن) در زنان و مردان شاغل دانشگاه آزاد گرمسار بود.
    روش پژوهش: برای دستیابی به هدف های پژوهش، نمونه ای60 نفری با روش نمونه گیری تصادفی ساده از جامعه آماری انتخاب و پرسشنامه های رضایت شغلی و سلامت عمومی درموردآنها اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج استخراج شده از پرسشنامه ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، آزمونt و تحلیل واریانس یکطرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. با توجه به نتایج بدست آمده بین رضایت شغلی با سلامت روانی و ابعاد آن(نشانه های بدنی، اضطراب، اختلال در عملکرد اجتماعی، افسردگی) رابطه معنادار بدست آمد. همچنین بین رضایت شغلی با سن کارمندان رابطه معنادار مشاهده شد. اما ارتباطی بین رضایت شغلی با متغیرهای جنس، وضعیت تاهل، مدرک تحصیلی، و وضعیت مسکن بدست نیامد. میان رضایت شغلی با سلامت روانی کارمندان زن ومردتفاوت معناداری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    نتیجه کلی حاکی از ارتباط معنادار بین رضایت شغلی با سلامت روانی بود.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، سلامت روانی، اضطراب، افسردگی، سلامت جسمانی، کنش اجتماعی
  • هما غفوریان، آمنه فلامرزی صفحه 35
    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین تعارض و عملکرد شغلی کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر بود. روش پژوهش: پژوهش به شیوه توصیفی(علی–مقایسه ای) انجام شد. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان رسمی اعم از معاونین، مدیران و دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر در سال 86 بودند. ابزارگردآوری داده ها پرسشنامه بود که برای سنجش عملکرد کارکنان از فرم ارزشیابی سالیانه عملکرد شغلی که توسط مسولین وزارت نیرو تهیه شده بود استفاده گردید و جهت سنجش تعارض شغلی کارکنان از پرسشنامه ای که توسط دوبراین در سال 1985 ابداع گردید، استفاده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده نشان داد که بین میزان تعارض و عملکرد شغلی کارکنان تفاوت معناداری وجود ندارد و بین میزان تعارض درک شده توسط کارکنان مرد وزن و عملکرد آنها همبستگی منفی وجود ندارد و همچنین بین«همبستگی تعارض و عملکرد شغلی کارکنان مرد» با«همبستگی تعارض و عملکرد شغلی کارکنان زن تفاوت معناداری وجود ندارد و از لحاظ عملکرد شغلی بین کارکنان زن و مرد و میزان تعارض درک شده توسط آنها تفاوت معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: تعارض، عملکرد شغلی، اثربخشی، آموزش عالی
  • شهنام ابوالقاسمی صفحه 49
    هدف
    مقایسه اثربخشی آموزش مصون سازی در برابر استرس(SIT) و آموزش ابراز وجود بر میزان رضایت و فرسودگی شغلی کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن بود.
    روش
    از نوع آزمایشی دو گروهی پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل بوده و در سه مرحله پیش آزمون، مداخله آموزشی و پس آزمون اجرا شده است. پرسشنامه20گویه ای رضایت شغلی ویس و همچنین پرسشنامه 40 گویه ای فرسودگی شغلی دراختیار200 نفر از کارکنان قرارگرفت واز میان آنها 60 نفر که دارای رضایت شغلی پایین و فرسودگی شغلی بالا بودند انتخاب شدند و بصورت تصادفی درسه گروه 20 نفری جای گرفتند. یک گروه تحت آموزش ابراز وجود، گروه دوم تحتSIT قرار گرفته و گروه سوم(به عنوان گروه کنترل) هیچگونه آموزشی دریافت نکردند.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    SIT و آموزش ابراز وجود باعث افزایش رضایت شغلی و کاهش فرسودگی شغلی زنان و مردان شده است. همچنین، تاثیر SIT بر افزایش رضایت شغلی وکاهش فرسودگی شغلی، بیشتر از آموزش ابراز وجود بوده و تفاوتی در میزان افزایش رضایت شغلی وکاهش فرسودگی شغلی در زنان و مردان مشاهده نشد
    کلیدواژگان: آموزش مصون سازی در برابر استرس، آموزش ابراز وجود، رضایت شغلی، فرسودگی شغلی
  • کیومرث نیاز آذری، رمضان حسن زاده، خاتون اکبری صفحه 59
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر سبک رهبری تحول گرا و رهبری مراوده ای بر وجدان کاری دبیران متوسطه شهرستان ساری بود.
    روش
    از بین 650 نفر دبیر 250 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و بر طبق جدول کرجسی و مورگان انتخاب شده اند و برای مدیران حجم جامعه با نمونه برابر بود. ابزار پژوهش مشتمل بر پرسشنامه استاندارد شده ی رهبری تحول گرا و رهبری مراوده ای وار نر بارک که توسط43 نفر از مدیران مدارس پاسخ داده شد. و پرسشنامه ی استاندارد شده ی وجدان کاری ایرج سلطانی که توسط 210 نفر از دبیران مدارس پاسخ داده شد. پایایی درونی پرسشنامه وجدان کاری با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ 802/0 بدست آمد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از دو روش آمار توصیفی(جدول توزیع فراوانی، رسم نمودار، میانگین و انحراف معیار)و آمار استنباطی(آزمون t مستقل و آزمون ANOVA)استفاده شده است.
    یافته ها
    بررسی سئوال اول و دوم نشان داد بین سبک رهبری تحول گرا و مراوده ای زنان و مردان تفاوت معناداری وجود ندارد. نتایج سئوال سوم و چهارم و پنجم نشان داد که سطح تحصیلات و سنوات خدمت بر سبک رهبری تحول گرا و رهبری مراوده ای تاثیر ندارد. بررسی سئوال ششم و هفتم و هشتم و نهم نیز نشان داد که سطح تحصیلات و سنوات خدمت بر وجدان کاری زنان و مردان تفاوت معناداری ندارد. نتایج حاصل از سئوال دهم تحقیق نیز نشان داده است که وجدان کاری زنان بیشتر از وجدان کاری مردان بوده و بین وجدان کاری زنان و مردان تفاوت معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: سبک رهبری تحول گرا، سبک رهبری مراوده ای، وجدان کاری
  • عباس روحانی، محمدرضا فیروزی صفحه 71
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی میزان سندرم دلزدگی شغلی نزد کارکنان مراکز مشاوره آموزش و پرورش استان اصفهان بود. روش تحقیق: نمونه پژوهش شامل 193 نفر از راهنمایان و مشاوران شاغل در مراکز مشاوره بود که به طور تصادفی از شهرهای مختلف استان اصفهان انتخاب شده بودند. ابزار تحقیق شامل پرسشنامه 40 سئوالی دلزدگی شغلی گلدارد بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تقریبا 37 درصد از افراد مورد مطالعه به طور متوسط و 61 درصد در حد خفیف از سندرم دلزدگی شغلی برخورداراند. همچنین بین مشاوران مرد و زن، متاهل و مجرد، دارای سابقه کاری بالا و پایین، دارای مدارک تحصیلی مختلف، در گروه مورد پژوهش از لحاظ میزان برخورداری از سندرم دلزدگی شغلی تفاوت معنی داری مشاهده نگردید. اما، شیوع سندرم مذکور بین شاغلانی که ابراز داشته بودند از حمایتهای مدیریتی برخوردارند و کسانی که ابراز محرومیت در این زمینه داشتند، تفاوت معنی داری نشان داد (11/9 = t).
    نتیجه
    یافته های حاصل در مجموع حکایت از این داشتند که علائمی از سندرم دلزدگی شغلی در بین راهنمایان و مشاوران شاغل در مراکز مشاوره آموزش و پرورش استان اصفهان، شیوع داشت.
    کلیدواژگان: راهنمایان و مشاوران، دلزدگی شغلی، مراکز مشاوره آموزش و پرورش
  • شهربانو صفری صفحه 79
    هدف
    هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان شادکامی و ارتباط آن بامتغیرهای جمعیت شناختی در میان دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد آزاد شهر بود.
    روش پژوهش:توصیفی از نوع همبستگی بود و نمونه ای شامل170تن از میان3800 نفر با استفاده از روش تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. حجم نمونه با مراجعه به جدول تعیین اندازه نمونه مورگان و کرجسی تعیین گردید. داده ها با بهره گیری از پرسشنامه شادکامی آکسفورد جمع آوری و با استفاده از آزمون آماری تحلیل واریانس یکطرفه و آزمونt برای گروه های مستقل تحلیل شد.
    یافته ها
    تفاوت مشاهده شده بین افراد با سنین مختلف در میزان شادکامی رابطه معنی داری را نشان داد. تفاوت افراد مجرد و متاهل، زنان ومردان و افراد با مذهب مختلف در نمره شادکامی براساس آزمونt برای گروه های مستقل معنی دار نبود. تفاوت میان افراد در رشته های مختلف تحصیلی و قومیت های مختلف در نمره شادکامی بر اساس آزمون آماری تحلیل واریانس یکطرفه معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: شادکامی، متغیرهای جمعیت شناختی، دانشجویان
  • آناهیتا صالح بلوردی، حسن پاشا شریفی صفحه 141
    هدف
    درنظریه های اصلی پیشرفت شغلی یک پیش فرض عمده وجود دارد دایر بر این که خودشناسی برای پیشرفت در شغل و افزایش رضایت شاغلین ضروری است. این پژوهش به بررسی رابطه بین خودآگاهی در موقعیت شغلی و رضایت شغلی افراد می پردازد.
    روش تحقیق: از بین شرکت کنندگان در کلاس های آموزشی سازمان مدیریت صنعتی ایران نمونه ای شامل30نفر از مدیران فروش به طور تصادفی انتخاب شد. دو آزمون خودآگاهی موقعیتی در کار و رضایت شغلی اجرا و داده ها به روش همبستگی و رگرسیون بررسی شد
    یافته ها
    این بررسی نشان داد که بین خودآگاهی در موقعیت خصوصی و رضایت شغلی رابطه مثبت معناداری وجود دارد و می توان رضایت شغلی را از روی خودآگاهی فرد در موقعیت خصوصی پیش بینی کرد.
    نتیجه گیری
    در نتیجه شناخت بیشتر افراد نسبت به تجارب درونی، احساس ها، هیجان ها و ارتباط خود با دیگران می تواند بر رضایت شغلی آنان تاثیر مثبت بگذارد.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، خودآگاهی در موقعیت مدیریتی، خودآگاهی، خودابرازی در موقعیت عمومی، خودآگاهی در موقعیت خصوصی
|
  • Dr. Parviz Saeidi Page 9
    This paper argues managers’ viewpoints concerning the effective personal, group and organizational factors in creativity; accordingly, the methods used were correlation and survey along with the questionnaire in order to acquire the necessary data. Our statistical population included the managers of Mellat bank in the province of Golestan in 2009, out of which a sample of 118 was selected using Krejcie and Morgan table. Results demonstrated that the 3 independent variables (individual, group and organizational factors) prove effective in managers’ creativity (dependant variable); furthermore, this study’s conclusions indicate that the organizational factors proved of the most effective factors in manager’s creativity among which reward can be considered the most important organizational factor. Individual and group factors were reported as the second and third effective factors, respectively.
  • Abdollah Shafi Abadi, Shadideh Khalaj Asadi Page 27
    The report investigates the relationship between job satisfaction and mental health involving its aspects (such as physical symptoms, anxiety, social disorders and depression) with job satisfaction in 5 scales (age, gender, educational back ground, marital status and accommodation) amongst male and female individuals employed in Garmsar Azad University. To achieve research purposes a sample that comprised 60 individuals (38 males and 22 females) was randomly selected among from a larger statistical population. Having received and responded to “Shafi Abadi and Shariat job satisfaction and GHQ 28 questionnaires” results which were analyzed using Pearson correlation coefficient test and one-way variation analysis indicate that job satisfaction and age are highly correlated to mental health; however, no relationship was observed between job satisfaction and other scales including gender, marital status educational background and accommodation; furthermore, no difference was perceived between males’ and females’ mental health. In conclusion research results confirmed a significant relationship between job satisfaction and mental health.
  • Homa Ghafouriyan, Ameneh Falamarzi Page 35
    The study which employs a casualcomparative method evaluated the relationship between conflict and job performance of all fulltime, permanent staff (managerial and administrative) employed in Islamshahr Azad University in 2007. The distributed questionnaires were the annual job performance evaluation form drawn up by the ministry of power and Dobrin’s job conflict questionnaire which was designed and prepared in 1985. Findings do not support any relationships between the staff’s conflict and job performance. The same result was obtained with regard to females’ and males’ conflict and job performance. What’s more, there’s no negative correlation between the staff’s perceived conflict and their job performance.
  • Shahnam Abolghassemi Page 49
    The present study was carried out to examine the effectiveness of stress inoculation training and assertive training in job satisfaction and job burnout amongst the staff employed in Tonekabon Azad University; thus, the research method was a twogroup one conducted in 3 steps including pre-test, training and post-test. The instruments involved Dawis 20-item job satisfaction questionnaire and Lee and Ashforth 40-item job burnout questionnaire which were distributed and responded to by 200 members, out of which 60 individuals who had shown lower job satisfaction and higher burnout were selected and randomly grouped into three 20-member groups. First group (receiving assertive training), second group (provided with stress inoculation training) and third group (haven’t undergone any training). Results demonstrated that stress inoculation training and assertive training have increased job satisfaction and reduced females’ and males’ job burnout; what’s more, stress inoculation training proves more effective than assertive training. It’s worth mentioning that no difference was observed amongst males and females with regard to the increase of job satisfaction and decrease of job burnout.
  • Kiyoumars Niyaz Azari, Ramezan Hasan Zadeh, Hakimeh Khatoun Akbari Page 59
    The present study examined the effect of transactional and transformational leadership styles upon work ethics in the province of Sari; therefore, 250 members of the staff were selected through random, stratified sampling among from a larger statistical population of 650 individuals. The research tools involved Barak transactional and transformational leadership styles questionnaire which was responded to, by 43 school managers and a standardized questionnaire on work ethics designed by Iraj Soltani (with the inter-rater reliability of 0/802 using Cronbach's alpha test) which was replied to, by 210 school teachers. The results which were analyzed by both descriptive and inferential statics indicate that there’s no significant difference between males’ and females’ transactional and transformational leadership styles. The same result was obtained between the educational background and job duration with work ethics; what’s more, educational back ground and job duration don’t affect the transactional and transformational leadership styles; however, women have a higher level of work ethics and significant difference was observed with this regard between male and female participants.
  • Abbas Rohani, Mohamadreza Firouzi Page 71
    The report investigates the prevalence of job burnout among the Counselors of Isfahan’s educational organization; to do this, our sample comprised 193 individuals among from the counselors working in counseling centers of Isfahan who had been randomly selected. The research tool was 44-item Geldard burnout inventory, results revealed that nearly 37% of the subjects have an average proportion of burnout and 61% experienced low-levels of burnout; moreover, there was no significant difference between groups of males and females, single or married, different educational back grounds, having low or high work experience, whereas, a significant difference was observed between those who had received a better organizationally-supportive environment by their managers than those who hadn’t received that. General results state that burnout was prevalent among counselors of Isfahan’s educational organization.
  • Page 79
    Here, we examined happiness and its relationship with university students’ demographic variables in Azadshahr Azad University. Our study which used a correlation descriptive method drew a sample of 170 among from 3800 individuals that had been selected through random cluster sampling using Krejcie and Morgan table in order to determine the sample size. The results which had been gathered by Oxford Happiness Questionnaire were analyzed using ANOVA and t-test for the independent group. Findings support significant difference between people with different age ranges; however, there exist no significant difference between single and married individuals, female and male individuals belonging to various ethnic groups and religious background, and students of different majors.
  • Anahita Saleh Bolourdi, Hasan Pasha Sharifi Page 141
    One of the most fundamental assumptions of career advancement underlies the prominent role of self awareness in providing the individual with more job satisfaction. The paper explores the relationship between self awareness in professional setting and job satisfaction; therefore, 30 individuals were randomly selected among from the sales managers receiving educational training in Iran’s industrial management institute. The tools employed involved situational self awareness at work and job satisfaction and the obtained data was analyzed using correlation and regression methods. Results revealed that self awareness in personal setting is highly, positively correlated to job satisfaction and awareness in personal setting can be considered as one of the largest predictors toward job satisfaction, it can be concluded that acquiring more detailed knowledge relating to internal experience, feelings, emotions and one’s relation with others exerts positive effect upon individuals’ job satisfaction.