فهرست مطالب

روانشناسی تحلیلی شناختی - پیاپی 8 (پاییز 1390)

فصلنامه روانشناسی تحلیلی شناختی
پیاپی 8 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهره رافضی، حسین اسکندری، عباس عباس پور صفحات 9-17
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین رفتار اتلاف اجتماعی و ابعاد شخصیت در مدیران و کارکنان شرکت صنایع هفت الماس و استیل البرز در شهر تهران انجام شد.
    روش
    روش استفاده شده در این پژوهش از نوع توصیفی-زمینه یابی بود و 200 نفر از مدیران و کارمندان از طریق نمونه گیری تصادفی به منظور نمونه آماری پژوهش انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه شخصیت پنج عاملی NEO-FFIو مقیاس اتلاف اجتماعی جرج(1992) استفاده شد.
    نتایج
    همبستگیپیرسون نشان داد که رابطه منفی معناداری بین بعد سازگاری و برون گرایی با رفتار اتلاف اجتماعی وجود دارد. علاوه براین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که می توان از بعد روان آزرده خویی برای پیش بینی اتلاف اجتماعی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اتلاف اجتماعی و ابعاد شخصیت
  • گیتا نعیمی، علی محمد نظری صفحات 19-27
    هدف
    بررسیرابطهبینکیفیت زندگی کاریباعملکرد شغلیدرمیانکارکنانشرکتایدکوپرسبود.
    روش
    بر مبنای مفروضات پژوهشات همبستگی با اجرای دو مقیاس کیفیت زندگی کاری والتون و عملکرد شغلی بر روی نمونه منتخب(N=200) از جامعه کارکنان مرد متاهل شرکت ایدکوپرس ایران خودرو در سال 1390 با روش تصادفی طبقه ای اطلاعات لازم جمع آوری شد.
    نتایج
    نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که به طور کلی بینکیفیت زندگی کاریوعملکرد شغلیهمبستگیمعناداروجوددارد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، عملکرد شغلی
  • روح الله عباسی، محمدرضا اسمعیلی گیوی، حمیدرضا اسمعیلی گیوی، محمدعلی حقیقی صفحات 29-38
    هدف
    تحقیقات اخیر نشان می دهد که کیفیت خدمات سازمان ها تحت تاثیر رفتار های خاصی از کارکنان به نام رفتار های شهروندی سازمانی(OCB) قرار دارد. در این پژوهش به بررسی نقش صفات شخصیت، تعهد و اعتماد سازمانی بر رفتار شهروندی سازمانی پرستاران پرداخته شده است.
    روش
    این تحقیق، توصیفی و از نوع طرح های همبستگی می باشد و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از رگرسیون چند متغیره، تحلیل واریانس یکراهه (ANOVA)، آزمون معناداری ضریب همبستگی پیرسون و آزمونtمستقل استفاده شده است. گروه نمونه تعداد 129 نفر از پرستاران یکی از بیمارستان های دولتی شهر تهران بوده اند.همچنین از تحلیل عاملی تاییدی برای سنجش روایی متغیرها استفاده شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که سه عامل مسئولیت پذیری، روان آزرده گرایی و تعهد سازمانی پرستاران بیشترین نقش را در تبیین تغییرات رفتار شهروندی دارند (02/0>p). این سه عامل قادرند 7/41% از واریانس رفتار شهروندی را پیش بینی نمایند. همچنینعواملی نظیر جنسیت، تحصیلات و سالهای خدمت تاثیر معناداری در میزان OCB نداشته اند.
    نتیجه گیری
    از آنجا که رفتار شهروندی سازمانی خود تحت نفوذ عوامل پایه ای نظیر صفات شخصیت می باشد، لازم است در فرایند جذب و نیز آموزش های پیش و حین خدمت به این متغیر توجه جدی نمود. در پایان برای بهبود تاثیرگذاری عوامل موثر بر رفتار های شهروندی، استراتژی هایی پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: صفات شخصیت، تعهد سازمانی، اعتماد سازمانی، رفتار های شهروندی سازمانی
  • لیلا رضایی، حمیدرضا رضایی صفحات 39-49
    هدف
    هدف اصلی این مطالعه بررسی رابطه کیفیت زندگی کاری با خشنودی شغلی بود.
    روش
    به همین منظور، تعداد 70 نفراز کارکنان زن و مرد دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان به شیوه نمونه گیری تصادفی، انتخاب و با استفاده از پرسشنامه های کیفیت زندگی کاری والتون(1973) وشاخص توصیف شغل(JDI)اسمیت و همکاران (1969)، مورد ارزیابی قرار گرفتند. واز روش های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسونآزمون تحلیل رگرسیون مدل اینترو آزمون تی مستقل برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    نتایج
    بین کیفیت زندگی کاری آزمودنی ها و خشنودی شغلی آنان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که کیفیت زندگی کاری و مولفه های آن می تواند44 درصد خشنودی شغلی کارکنان را تبیین کند(21/5=F، 5./0=P) و از بین مولفه های کیفیت زندگی کاری، مولفه قانونگرایی در سازمان مناسب ترین پیش بینی کننده خشنودی شغلی بوده است(315/0=β، 289/2=t، 007/0=P). همچنین یافته های دیگر پژوهش حاکی از تفاوت های جنسیتی در میزان کیفیت زندگی کاری و خشنودی شغلی آزمودنی ها بود طوری که در هر دو متغیر زنان از وضعیت مطلوبتری برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری و خشنودی شغلی
  • مریم روشن، علیرضا آقا یوسفی صفحات 51-59
    هدف
    این پژوهش بررسی تاثیر استرس بر شاخص های فیزیولوزیک در افراد دارای فرسودگی شغلی بالا می باشد.
    روش
    برای این منظور 50 نفر از کارمندان بانک های شهرستان شاهیندژ به صورت نمونه در دسترس در تحقیق شرکت داشتند که ابتدا پرسشنامه اضطراب امتحان و فرسودگی شغلی را تکمیل کردند. از این تعداد 35 نفر اضطراب امتحان پاینتر از متوسط و فرسودگی شغلی بالا داشتندبه دو گروه کنترل و آزمایش تقسیم کردیم و سپس به گروه کنترل متن فارسی و به گروه آزمایش متن انسی را برای مطالعه دادیم و سپس شاخص های فیزیولوژیک را در هر دو گروه قبل و بعد از مطالعه متن سنجیدیم. داده ها را با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس و آزمون tبررسی کردیم.
    نتایج
    نشان داد که بین دو گروه در شاخص های فیزیولوژیک قبل و بعد از مطالعه متن انسی تفاوت معناداری وجود دارد. که نهایتا یافته ها براساس شواهدی از تاثیرات استرس بر شاخص های فیزیولوژیک تبیین شد.
    کلیدواژگان: استرس، شاخص های فیزیولوژیک، فرسودگی شغلی، متن انسی
  • نسرین برادرشاد، داود معنوی پور، آنیتا باغداساریانس صفحات 61-70
    هدف
    این مقاله با هدف بررسی ویژگی های روانسنجی فرم کوتاه پرسشنامه روانشناختی کالیفرنیا (CPI) در کارکنان پالایشگاه نفت شهرستان آبادان انجام شد.
    روش
    روش پژوهش همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش تمامی کارکنان پالایشگاه نفت شهر آبادان در سال 1390بودند. از این جامعه تعداد 500 نفر به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش فرم کوتاه پرسشنامه روانشناختی کالیفرنیا (CPI) بود.
    نتایج
    نتایج نشان داد ضریب اعتبار پرسشنامه از طریق فرمول کلی آلفای کرونباخ 944/0 است. نتایج تحلیل مولفه های اصلی و چرخش واریماکس نشان داد که پرسشنامه از هفت عامل اشباع شده است که بر روی هم 805/27 درصد کل واریانس را تبیین می کند که شامل جامعه پذیری، تندرستی، مسئولیت پذیری، کنترل خود، تحمل پذیری، مطلوب نمایی و اشتراک است. در نهایت نرم فرم کوتاه برای کارکنان تهیه شد.
    کلیدواژگان: فرم کوتاه پرسشنامه کالیفرنیا، پالایشگاه نفت، آبادان
  • معصومه پارسانژاد، عبادالله احمدی، سید جواد ایرانیان صفحات 71-84
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ی بین خلاقیت سازمانی و رضایت شغلی با استرس شغلی کارکنان سازمان جهاد کشاورزی استان فارس می باشد.
    روش
    تحقیق حاضر، به لحاظ هدف جزء تحقیقات توصیفی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات جزء تحقیقات همبستگی می باشد.جامعه آماری این پژوهش شامل کلیهکارکنان اداره جهاد کشاورزی استان فارس می باشند که تعداد آنها بالغ بر 350 نفر می باشد و نمونه مورد مطالعه در این پژوهش 186 نفر از کارکنان سازمان جهاد کشاورزی استان فارس بودند که با استفاده از روش تصادفی ساده استفاده گردیده. ابزار اندازه گیری در پژوهش حاضر پرسشنامه می باشد.
    یافته ها
    یافته ها در خصوص وجود رابطه خلاقیت سازمانی و رضایت شغلی با استرس شغلی حاکی از این بود که رابطه معنادار منفی وجود دارد.
    نتیجه گیری
    - بین ابعاد رضایت شغلی و استرس شغلی رابطه معنادار و منفی وجود دارد.-بین ابعاد خلاقیت سازمانی و استرس شغلی رابطه معنادار و منفی وجود دارد.-رضایت شغلی پیش بینی کننده بهتری برای استرس شغلی می باشد.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، خلاقیت، سازمان، رضایت شغلی
  • علل ترک شغل کارکنان جوان در یک سازمان خدماتی غیردولتی (بررسی موردی)
    حسام بذرافکن صفحات 85-96
    هدف
    جذب و نگهداشت نیروی انسانی متعهد از چالش ها و موضوعات بسیار با اهمیت در سازمان های امروزی است. پژوهش حاضر به بررسی علل ترک کار اختیاری کارکنان جوان، در یک سازمان کوچک خدماتی خصوصی در شهر اصفهان، پرداخته است. علت انتخاب این نمونه، ترک شغل های پی در پی در این سازمان بوده است.
    روش
    مقاله حاضر، پژوهشی موردی و طولی است که با رویکردی کیفی و با استفاده از تحلیل محتوا بوسیله مشاهده و مصاحبه نیمه ساختار با 11 کارمند جوان و مدیر ارشد که با تمام افراد در ارتباط بوده، انجام گرفته است.
    یافته ها
    به طور کلی چهار علت به عنوان علل زیربنایی ترک شغل، از میان 31 مقوله، استخراج و مشخص گردیده است؛ الف- نارضایتی از مدیریت، ب- عدم تناسب شخص- وظیفه،ج- فرآیندگرایی نامتعارف، د-ماهیت شغل.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این پژوهش، کارآمدی مدیریت با کاهش ابهام و بیان انتظارات، تناسب وظیفه– شخص با توجه به توانمندی های افراد و با توجه ماهیت شغل و توجه بیشتر به وظیفه گرایی از جمله عوامل تاثیرگذاری است که می توان با اصلاح آنها، شرایط جذب و نگهداشت کارکنان در موسسات کوچک اقتصادی را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: ترک کار اختیاری، کارکنان جوان، سازمان کوچک خصوصی، تحلیل محتوا
|
  • Zohreh Rafezi, Hossein Eskandari, Abbas Abbaspour Pages 9-17
    Aim
    The research purpose is to investigate the relationship between social loafing behavior and personality dimensions among the managers and the staff members of Seven Diamonds and Steel-e- Alborz Industrial Companies located in Tehran.
    Method
    The research employed a descriptive and survey method and the sample comprised200 managers and staff members who were randomly selected from a larger population; the research instruments consisted of NEO Five-Factor Inventoryand George (1992) Social Loafing Scale.
    Results
    The results of PearsonCorrelation indicated that social loafing behavior is significantly، negatively correlated to agreeableness and extraversion; moreover، the result of regression analysisdemonstrated that، neuroticism can predict the social loafing behavior.
    Keywords: Social Loafing, Personality Dimensions
  • Gita Naeimi, Ali Mohammad Nazari Pages 19-27
    Aim
    The research purpose is to assess the relationshipbetween the quality of work life and job performance.
    Method
    The research tools consisted of «Walton Quality of Work Life and Job Performance Questionnaires» and the sample comprised 200 individuals who were selected using stratified random sampling among from the male married employees of AIDCO Press Company of Iran Khodro.
    Results
    Findings which were analyzed using stepwise regression indicatedthat the quality of work life is positively، significantly correlated to job performance.
    Keywords: Quality of Work Life, Job Performance
  • Mohammadreza Esmaeili Givi, Rouhollah Abbasi, Hamidreza Esmaeili Givi, Mohammad Ali Haghighi Pages 29-38
    Aim
    This research aims to assess therole of personality traits، organizational commitment and trust on organizational citizenship behavior (OCB).
    Method
    The research has employed a descriptive and correlational model. The sample comprised 129 nurses working in one of the public hospitals of Tehran.
    Results
    The results indicated that the components of conscientiousness، neuroticism and organizational commitment can predict % 41. 7 of the variance of OCB (p<0. 02); moreover، work-related charachteristics such as gender، eduction level and length of service do not produce any effect on OCB.
    Keywords: Personality Traits, Organizational Commitment, Organizational Citizenship BehaviorOrganizational trust
  • Leila Rezaei, Hamid Reza Rezaei Pages 39-49
    Aim
    The research aims to study the relationship between the quality of work life and job satisfaction.
    Method
    Therefore، the sample comprised 70 males and female employees who were randomly selected from Islamic Azad University، Arsanjan branch. The questionnaires which were administered included «Walton Quality of Work Life Questionnaire andSmith Job Description Index (JDI). The obtained data were analyzed using Pearson Correlation، regression analysis and independent t-test.
    Results
    The results revealed that there exists significant، positive correlation between the quality of work life and job satisfaction. Moreover، in terms of gender differences، female employees benefited a more satisfactory condition with regard to the quality of work life and job satisfaction; furthermore، regression analysis showed that the quality of work life and its factors can positively predict job satisfaction، introducing constitutionalism as the strongest predictive factor for job satisfaction
    Keywords: Quality of Work Life, Job Satisfaction
  • Maryam Roshan, Alireza Aghayosefi Pages 51-59
    Aim
    The research purpose is to assess the effectiveness of ENSI text on job burnout of the staff.
    Method
    Therefore، a sample of 50 male employees was selected using convenience sampling from a larger population of the staff members working in the banks of Shahindezh. The research instruments included «Text Anxiety Inventory (TAI) andMaslach Burnout Inventory (MBI)» and 35 individuals who had scored below the mean on test anxiety and above the mean on job burnout were assigned to experimental (having been given ENSI text) and control (having been given Persian text) groups.
    Results
    Data that were statistically analyzed using t-test andcovariance analysis confirmed a significant between-group difference of physiological changes، i. e. blood pressure and body temperature.
    Keywords: Blood Pressure, Body Temperature, Occupational Stress, Job Burnout, ENSI Text
  • Nasrin Baradarshad, Davoud Manavi Pour, Anita Baghdasaryans Pages 61-70
    Aim
    The present research aims to study the psychometrics characteristic of the short form of California Psychological inventory (CPI) among the staff members of Abadan oil refinery.
    Method
    The research employs a correlational method and the population includes all the staff working in Abadan Oil Refinery in 2011، out of which a sample of 500 individuals were selected using stratified random sampling method. The research was the short form of «California Psychological Inventory (CPI)».
    Results
    The results of the research indicated that Cronbach''s Alpha reliability coefficient equals 0. 944. Moreover، the results of the main component analysis and varimax rotation reveal that the inventory can determine 27. 805 percent of the total variance، which includes communality، sociability، responsibility، self-control، good impression، well-being and tolerance.
    Keywords: California Psychological Inventory (CPI), Abadan Oil Refinery Staff, Reliability, Normalization
  • Ebadollah Ahmadi, Seyyed Javad Iraniyan, Masoumeh Parsa Nezhad Pages 71-84
    Aim
    The research purpose is to study the relationship between organizational creativity، job satisfaction and job stress among the staff of Fars agricultural organization.
    Method
    Therefore، a descriptive and correlational method was employed and the population included 350 individuals، out of which a sample of 186 was randomly selected; the research tools consisted of Job Descriptive Index (JDI)، Organizational Stress Assessment Questionnaire and Torrance Test of Creative Thinking (TTCT);
    Results
    Findings indicated that the factors of organizational creativity are significantly، negatively correlated to job stress; moreover، job satisfaction is of greater predictive value in predicting the job stress.
    Keywords: Job Stress, Creativity, Organization, Job Satisfaction
  • Reasons of Voluntary Turnover among the Young Staff of a Private Service Organization
    Hesam Bazrafkan Pages 85-96
    Aim
    This study examines the reasons of voluntary turnover of young employees in a private service organization in Isfahan.
    Method
    Paper employs a case، longitudinal and qualitative approach using content analysis by observing and conducting semi-structural interviews on 11 young employees and senior managers.
    Results
    Four reasons as underlying causes of turnover have been extracted and identified from among 31 categories; namely، dissatisfaction with management، person-task mismatch، inappropriate process-orientation and the nature of the job. What''s more، in order to efficiently recruit and maintain the staff and improve the economic efficiency in small enterprises، the organization are bound to shed more light on expressing the uncertainties and expectation، management efficacy & person-task suitability with regard to the career nature and task-orientation.
    Keywords: Voluntary turnover, young Staff, Private Service Organization, Content Analysis