فهرست مطالب

سراج منیر - سال چهارم شماره 16 (زمستان 1393)

نشریه سراج منیر
سال چهارم شماره 16 (زمستان 1393)

  • بهای روی جلد: 70,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/05/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سرمقاله
  • مهدی فرمانیان صفحه 7
  • گفت و گو
  • مقالات
  • حسین رجبی صفحه 21

    نوشتار پیش رو به این پرسش پاسخ می دهد که چه نیازی به توسل است و توسل چه آثار و فوایدی دارد؛ در حالی که خدا از رگ گردن به ما نزدیک تر است: «نحن اقرب إلیه من حبل الورید»؛  خدایی که می تواند در یک لحظه تمام نیاز های انسان را برآورده سازد. در این بررسی روشن می شود که اگر توسل با شرایطی باشد که در قرآن و سنت آمده، موجب تقرب به خدا، جلب آثار معنوی و آمرزش گناه می شود، که منکران توسل از آن محروم اند. طرح این گونه پرسش ها به دلیل غفلت از اهمیت و فواید توسل است. از این رو در این نوشتار برخی آثار و فواید توسل را بیان می کنیم.

    کلیدواژگان: توسل، فلسفه توسل، توحید عبادی، پیامبران الهی
  • پیام عبدالملکی صفحه 39

    روایات فراوانی در کتب اهل سنت وجود دارد که تا زمان ظهور وهابیت مورد اتفاق بود و هیچ اشکالی به آنها وارد نمی شد. با ظهور تفکر وهابیت و مخالفت بسیاری از روایات با اعتقادات آنها، در سند و دلالت این دسته از روایات خدشه، و آنها را رد کردند. یکی از این روایات، که با اعتقادات این تفکر در تضاد است، روایت التجاء ابو ایوب انصاری، صحابی بزرگ پیامبر، به قبر ایشان است. این روایت از چند حیث با اعتقادات وهابیت ناسازگار است و لذا آنها بر آن اشکال کرده اند. در این نوشتار به بررسی شبهات سندی و دلالی وهابیان بر این روایت می پردازیم.

    کلیدواژگان: ابو ایوب انصاری، وهابیت، تبرک، استغاثه، سماع موتی
  • عبدالمحمد شریفات صفحه 67

    مهم ترین آموزه دینی پیامبران الهی، دعوت به یکتاپرستی است. پرستش یکی از نیازهای ثابت و همگانی انسان است، که زمان هیچ گاه نمی تواند در آن تاثیر داشته باشد. در مقاله حاضر، کوشیده ایم مفهوم عبادت را با توجه به دیدگاه ابن تیمیه بررسی و نقد کنیم. همچنین، در این مقاله سعی شده است با بررسی واژه «عبادت» در لغت و بیان دیدگاه مفسران، دیدگاه ابن تیمیه نقد شود. در بخش دیگری از مقاله به مصادیقی پرداخته شده که ابن تیمیه آنها را شرک در عبادت می دانست. متاسفانه خطا در فهم معنای عبادت، انگیزه ستیزه جویی و مشرک دانستن موحدان پاک سرشت شده است. لذا بیان دقیق مفهوم عبادت، دست بهانه جویان را کوتاه می کند و مسلمانان را در عبادت راستین الهی استوار می گرداند.

    کلیدواژگان: عبادت، اطاعت، وهابیت، ابن تیمیه
  • احمد کوثری صفحه 89

    ناصبی یعنی کسی که با امام علی% و فرزندانش عداوت دارد و به عنوان یک جریان در دعواهای صدر اسلام بین طرفداران امام علی% و مخالفان وی به وجود آمد. نمود این جریان را در جنگ های جمل و صفین به خوبی می توان مشاهده کرد، اما تثبیت و رسمیت آن را باید مربوط به دوران حکومت امویان با خلافت معاویه بن ابوسفیان دانست، آنجایی که وی سب و لعن امیرمومنان% را که عملی زشت و شرم آور بود، به وسیله دستوری دولتی، علنی و بر منابر باب کرد؛ و این آغاز راهی شد برای عزل و دور نگه داشتن اهل بیت(از مرجعیت علمی و دینی جامعه و تشکیل گروه های افراطی و تکفیری در بین مسلمانان. در مقاله حاضر به بررسی ریشه های تاریخی ناصبی گری و برخی پیامدهای آن پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: ناصبی، ناصبی گری، پیامدهای نصب، معاویه، سب و لعن علی%، عثمانیه
  • قادر سعادتی صفحه 117

    مسیله مهدویت از موضوعاتی است که جریان های گوناگون معاصر از آن سوء استفاده کرده اند. گروه تکفیری داعش نیز برای مشروعیت دادن به جنایات خود و جذب اقشار مختلف مردم به گروه خود، از روایات و مباحث مهدویت بهره برده است. آنها از راه تلفیق روایات مهدویت با مسیله خلافت اسلامی، حکومت خود را به عنوان خلافت اسلامی موعود در آخرالزمان و زمینه ساز ظهور منجی معرفی می کنند. این سوء استفاده در گفتار و رفتار و حرکات اجتماعی- سیاسی آنها آشکار است.

    کلیدواژگان: داعش، خلافت اسلامی، دابق، مهدویت، پرچم های سیاه
  • محمد اصغری نژاد صفحه 131

    مسلمانان از دیرباز قبور افرادی را که به نظر آنها صالح و شایسته بودند، زیارت می کردند و این رویکرد به صورت رویه، سیره و عادت مسلمانان شده است. بدیهی است که لازمه زیارت قبور، طی مسافت بین محل اسکان زایر تا قبر مورد نظر است. از اینجا مسیله «شد رحال» و سفر به منظور زیارت قبور مطرح می شود. قریب به اتفاق علمای اهل سنت با گرایش های گونا گونی که دارند، زیارت قبور و شد رحال برای این منظور را مجاز می دانند. البته بر زیارت قبر شریف پیامبر$ تاکید بیشتری دارند. حتی برخی زیارت این مرقد شریف را واجب می دانند. در این مقاله روایاتی درباره فضیلت زیارت اهل قبور، به ویژه قبر مطهر حضرت رسول$، آورده ایم و نمونه های قابل توجهی از زیارت هایی را که افراد سرشناس اهل سنت اعم از سیاسی یا مذهبی از قبور صالحان، به ویژه رسول گرامی اسلام، انجام داده اند و در کتاب های تاریخ غیر آن ثبت شده، طرح کرده ایم. به برخی توسلات اهل سنت اشاره کرده ایم و بعضی از شبهاتی را که در این زمینه بازگو کرده اند، پاسخ گفته ایم. با وجود روایات فراوانی که در زمینه زیارت قبور وجود دارد و علی رغم سیره مسلمانان و اجماعاتی که در خصوص مشروعیت یا فضیلت زیارت قبر مقدس نبوی$ ادعا شده، تعداد بسیار محدودی مانند ابن تیمیه به مخالفت پرداخته اند و زیارت و توسل به صالحان را نادرست و شرک دانسته اند. ولی علمای اهل سنت پاسخ های دندان شکنی به این افراد داده اند که در این مقاله شماری از آنها ذکر می شود.

    کلیدواژگان: شد رحال، زیارت، قبر شریف پیامبر$، زیارت قبور، سفر، شرک
  • گزارش ها
  • سلسله گزارش هایی از آثار اهل سنت در نقد افکار وهابیت (12) / گزارشی از کتاب ابن تیمیه لیس سلفیا
    مرتضی حسنی نسب صفحه 151

    ابن تیمیه از معدود افراد بحث برانگیز و محل مناقشه در قرن های پس از خویش بوده است. گروهی روش و آرای وی را پذیرفتند و به دفاع تمام قد از او پرداختند، اما گروهی دیگر به رد و انکار آرای او روی آوردند. نویسنده اثر حاضر در صدد است نظریات ابن تیمیه درباره صفات خداوند، تجسیم و عصمت انبیا را تبیین کند و سپس به نقد آن بپردازد تا بدین ترتیب دیدگاه وی را به دقت بکاود.
    یکی از اصول مهم ابن تیمیه تبعیت از سلف است. مقصود از سلف سه نسل صحابه، تابعین و اتباع تابعین است. او معتقد است فهم سلف بر فهم خلف برتری دارد و باید از فهم آنان پیروی کرد. مخالفان ابن تیمیه، ضمن احترام به سلف، گفته اند بسیاری از عقایدی که از ناحیه ابن تیمیه به سلف نسبت داده می شود، افترا به سلف است. کتاب ابن تیمیه لیس سلفیا نیز بر همین دیدگاه نوشته شده است. این کتاب مشتمل بر یک مقدمه و سه باب است. در باب اول کتاب، نمونه هایی از نظر علمای اهل سنت در خصوص آیات و احادیث متشابهی که در آن صفات خداوند ذکر شده، آورده شده است و پس از آن دیدگاه ابن تیمیه در این زمینه ذکر شده است که کاملا در تعارض با نظر سایر علما قرار دارد. نویسنده در باب دوم با عنوان «ابن تیمیه مجسم است» تبیین می کند که چگونه ابن تیمیه مکان و جهت را به خداوند نسبت می دهد. باب سوم نیز درباره نظر ابن تیمیه در خصوص عصمت انبیا بحث می کند.

|
  • Hussain Rajabi Page 21

    While Allah is closer to us than our jugular vein ((We are nearer to him than his jugular vein)); and He can satisfy all our needs at once. What do we need invocation (Tawasul) for? What are its effects and merits? The present writing answers the questions. This analysis clarifies that if invocation is carried out under certain circumstances mentioned in The Holy Quran and Tradition, it causes proximity to Allah and attraction of spiritual blessings and forgiveness of the sins. The ones who deny invocation are deprived of all these merits and effects. Being ignorant of the importance and merits of invocation, they pose such questions. Hence this writing mentions some of the merits and effects of Tawasul.

    Keywords: Tawasul (invocation), the philosophy of Tawasul, Unity in worship, the Prophets of Allah
  • payam abdolmaleki Page 39

    There are numerous narrations in Sunni books that were agreed upon by all of the Muslims before the emergence of Wahhabism. When Wahhabism appeared, since most of the narrations were not in line with their believes, they started to cast doubts on the chains of narrations in order to reject them. One of these narrations that oppose their thoughts is the narration of Abu Ayub Ansari’s plea to the Shrine of prophet Mohammad (P.B.U.H). He was a great companion of The Prophet. This narration differs from their thinking in various ways, so they question its validity. In this writing, we review the doubts casted by Wahhabis on the chain and textual implication of this narration.

    Keywords: Abu Ayub Ansari, Wahhabism, seeking blessing, imploring, hearing of the dead
  • Abdul Mohammad Sharifat * Page 67

    The most pivotal teaching of the prophets is inviting to monotheism. Worshipping is one of the constant and general needs of human, on which passage of time has no effect. In this writing, we have tried to have a review and critique of the concept of worshiping in the viewpoint of Ibn Teymieh. And we have also tried to criticize his viewpoint by a lexical analysis of the term worshipping and reviewing the opinions of commentators on this issue. In another part of this writing, we have dealt with the instances that are applicable to polytheism in worshiping according to Ibn Teymieh. Regretfully, inaccurate understanding of the concept of worshipping has lead to animosity and considering the monotheists as polytheists. Hence, a precise illustration of this concept will stop the quarrel makers and cause the Muslims to be steadfast in the way of true worshipping of Allah.

    Keywords: worshipping, obedience, Wahhabism, Ibn Teymieh
  • ahmad kosari Page 89

    Naasebi is the one who holds animosity toward Imam Ali (A.S) and His children. And this attitude became a movement in the early Islam opposing the followers of Imam Ali (A.S). We can observe the manifestation of this movement in wars of Siffin and Jamal, but the official establishment of it started when Muawiyah started Umayyad Dynasty. In this time cursing and vilification of Imam Ali (A.S) was an official governmental order, and it was carried out publicly on the pulpits. This was the starting point of deposing and keeping away the Ahl al-Bayt (the people of the house) from the scientific and religious authority, and as a result formation of extremist and Takfiri movements among Muslims. In the present writing we will analyze the historical roots of Naasebism and its some of its consequences.

    Keywords: Naasebi, Naasebism, consequences of Naasebism, Muawiyah, Cursing, vilification of Imam Ali (A.S), Utsmaniyah
  • ghader saadati Page 117

    Mahdism is one of the issues that has been misused by different contemporary movements. The takfiri group of ISIL has taken advantage of the narrations regarding Mahdism in order to legitimatize their brutal crimes and to attract different groups of people. Combining these narrations with the issue of Islamic caliphate, they have introduced their state as the promised end of times state which will set the grounds for Reappearance of the Savior. This manipulation is obvious in their sociopolitical movements and statements.

    Keywords: ISIS, Islamic caliphate, Dabiq, Mahdism, the black flags
  • mohammad asghari nejad Page 131

    Muslims have been visiting the tombs of the righteous since long time ago, and this has become a habit and tradition among Muslims. It is very clear that, covering the distance between the place of accommodation and the tomb is inevitable. Because of this fact the issue of Shadd Rahal, fastening the provisions on the back of camel (getting ready to start a journey) is raised. Almost all of the Sunni scholars despite their different outlooks consider Visitation of tombs and Shadd Rahal legal, emphasizing more on visiting the shrine (Ziyarat) of Prophet Mohammad (P.B.U.H). And some of them even consider it obligatory. We have mentioned some narrations regarding the merits of Visitation of tombs especially the shrine of Prophet Mohammad (P.B.U.H). We have also mentioned recorded instances of visitation of important Sunni figures- politically or religiously famous- to shrine of the righteous especially Prophet Mohammad (P.B.U.H) in the history books. We have pointed to some of the Tawasul (invocation)s done by Sunnis and answered some of doubts casted on Tawasul. Despite the numerous approving narrations, Muslim tradition and consensus on the legitimacy and excellence of visiting the holy shrine of Prophet Mohammad (P.B.U.H), a few, Ibn Teymieh for instance, have tried to oppose it and have considered this act as polytheism. However, Sunni scholars have given irrefutable answers to them. We have mentioned some of these answers in this writing.

    Keywords: Shadd Rahal, Ziyarat, the holy shrine of Prophet Mohammad (P.B.U.H), visitation of tombs, travelling, polytheism