فهرست مطالب

سراج منیر - سال ششم شماره 21 (بهار 1395)

نشریه سراج منیر
سال ششم شماره 21 (بهار 1395)

  • 200 صفحه، بهای روی جلد: 70,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/02/14
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سرمقاله
  • پیام عبدالملکی صفحه 7
  • مقالات
  • علل و عوامل گسترش و ماندگاری جریان های تکفیری / در مصاحبه با حجت الاسلام والمسلمین دکتر فرمانیان
    صفحه 11
  • علی اصغر کمالی صفحه 31
    وهابیان برای اینکه به مسلمانانی که قائل به توسل و ندای اولیای الهی هستند نسبت شرک بدهند به آیاتی مثل آیه 73 سوره حج استدلال می کنند که می فرماید: «آن کسانی را که شما از غیر خداوند می خوانید حتی یک مگس را نیز نمی توانند خلق کنند». وهابیان می گویند غیر الله ، اعم از اولیا و انبیا، هم که از دنیا رفته اند، قادر به کاری نیستند و اعتقاد داشتن به قدرت و حیات آنها شرک است. سه اشکال بر سخن وهابیان وارد است: 1. صرف شباهت بین عمل مشرکان و مسلمانان دلیل حکم کردن بر کفر موحدان نیست؛ 2. تعظیم اولیای الهی منافاتی با توحید ندارد بلکه در راستای توحید است؛ 3. بر فرض خطابودن توسل و ندای اولیای الهی باز هم نمی توان این اعمال را شرک نامید و حداکثر چیزی که می توان گفت این است که این اعمال لغو است، اگرچه این هم پاسخ دارد.
    کلیدواژگان: توسل، شفاعت، شرک، دعای غیر الله، وهابیت
  • رحیم صبور صفحه 51
    از جمله آیاتی که وهابیان در مشرک شمردن مسلمانان به آن استناد می کنند آیه ما نعبدهم إلا لیقربونا إلی الله زلفی... است. استدلال وهابیت به این آیه از طرق مختلفی صورت گرفته است. اصلی ترین استدلال آنها مربوط به بحث واسطه قراردادن است. از نظر وهابیت، علت کفر کفار، عبادت کردن بت ها و اولیا است و انگیزه عبادت بتان، طلب شفاعت (واسطه گری) از آنها است تا کفار را محبوب و مقرب درگاه خداوند قرار دهند. نکته ای که وهابیت از آن غافل شده اند این است که طلب شفاعت با عبادت در این آیه، دو چیز جدا از یکدیگرند و شرک مشرکان به قصد عبادت بوده است نه طلب شفاعت؛ ضمن اینکه مشرکان اولیا و بت ها را به صورت مستقل می خواندند و مسلمانان برای اولیا از نزد خود چیزی قائل نیستند و همه را از سوی خدا می دانند.
    کلیدواژگان: وهابیت، توحید عبادی، لیقربونا الی الله، واسطه قرار دادن، طلب شفاعت، عبادت
  • مرتضی محیطی صفحه 71

    تبرک به آثار انبیا و اولیای الهی اندیشه ای است که در امت های پیش از اسلام نیز وجود داشته و قرآن و سنت نبوی، و نیز سیره مسلمانان آن را تایید می کند. از جمله آیاتی که به مشروعیت تبرک گواهی می دهد، آیه اذهبوا بقمیصی هذا فالقوه علی وجه ابی یات بصیرا است. وهابیان اگرچه تبرک در این آیه را تصریحا یا تلویحا می پذیرند، اما با پاره ای استدلال ها و قراردادن بعضی معیارها، فقط تبرک به آن دسته از آثار پیامبر و انبیای الهی را مشروع می دانند که با بدن آن بزرگواران تماس داشته و از امور محسوس باشد، و در چارچوب قرآن و سنت با تفسیر وهابیان قرار گیرد. آنان فراتر از چنین تبرکی را شرک می پندارند و تصور می کنند که تبرک جستن به آثار صالحان، به معنای مستقل دانستن غیرخدا در آثار و برکات است؛ در حالی که با استناد به دلایلی از کتاب، سنت، عقل و سیره سلف امت روشن می شود که ملاک های مشروعیت تبرک از نظر وهابیان، درست نیست و می توان قاعده ای کلی از تبرک در آیه مذکور نتیجه گرفت که بر تمام مصادیق تبرک به آثار انبیا و صالحان قابل تطبیق باشد.

    کلیدواژگان: تبرک، قمیص، مشروع، انبیا، صالحان، شرک، وهابی
  • سید مصطفی عبدالله زاده صفحه 93

    از آنجایی که بحث بدعت یکی از بحث های مهم در بین سلفی ها و وهابی ها است، و از سوی دیگر، تفکر البانی در بین سلفی ها و وهابی ها تاثیرگذار است، در این مقاله در پی آنیم که بدعت را از دیدگاه البانی بررسی و تبیین کنیم و ضعف های دیدگاه وی را نشان دهیم. با تحقیقات انجام شده این نتیجه به دست آمد که البانی تعریف خاصی برای بدعت مطرح نکرده و تعریف او همان تعریف ابن رجب حنبلی و ابن حجر عسقلانی است. البانی تقسیم بدعت به حسنه و سیئه را نمی پذیرد و ادله ای بر رد این تقسیم بندی می آورد. همچنین، او معتقد است بدعت به صغیره و کبیره تقسیم می شود، ولی تقسیم بدعت به احکام خمسه را نمی پذیرد. به نظر وی، روایات مذمت بدعت، صحیح است. وی، اجمالا، اصولی را برای شناخت بدعت می آورد.

    کلیدواژگان: بدعت، البانی، بدعت حسنه، بدعت سیئه، بدعت کبیره، بدعت صغیره
  • رسول چگینی صفحه 119

    ابن تیمیه در دو ساحت سند و محتوا اشکالاتی را به «حدیث ثقلین» و برداشت های امامیه از آن وارد کرده که افزون بر مخدوش کردن اسناد، محبت و پاس داشت عترت را نهایت مدلول حدیث قلمداد می کند. با نگاهی به منابع حدیثی اهل سنت می توان روایت این حدیث را از طریق 20 صحابه از پیامبر خدا پیگیری کرد که با واکاوی متون این حدیث، ویژگی های منحصر به فردی برای قرآن و عترت به دست می آید که در نتیجه این حدیث به عنوان مهم ترین وصیت پیامبر خدا ، که ضمانتی الهی بر نجات امت از گمراهی است، شناخته می شود. همچنین، هیچ یک از روایات «کتاب الله و سنتی» که ابن تیمیه صحیح می داند، از جهت سند معتبر نیست.

    کلیدواژگان: حدیث ثقلین، عترت، اهل بیت، سنت، ابن تمیمه
  • ارن والی زلین ترجمه: مصطفی ورتبی کاشانیان صفحه 141
    بهار عربی و آغاز قیام ملت های عرب علیه دولت های مستبد و دست نشاندهٔ غرب، هرچند ابتدا نویددهنده تحولی عظیم در میان توده های مسلمان بود، اما برآیند آن در کشورهایی مثل تونس، مصر، لیبی و اردن، با چیزی که جامعهٔ مسلمان انتظار آن را داشت بسیار متفاوت بود. این قیام ها برای برخی، مثل مرتونس انحراف این جریان از مسیر اصلی را در برداشت؛ برای برخی مثل مردم مصر، پس از موفقیتی نسبی، کودتای نظامی به همراه داشت؛ و برای مردم لیبی، نبود دولت مرکزی و مقتدر را رقم زد.
    تمامی این نتایج را می توان به نوعی حاصل دسیسه های غرب، دول استعماری و نیز متحدانشان در منطقه دانست. اما آنچه این مقاله بدان می پردازد، نحوهٔ پیدایش و فراز و فرود گروه موسوم به انصارالشریعه است که از گروه های سلفی- جهادی منطقه بود، و از نبود دولت مرکزی در لیبی سوء استفاده کرد و موقعیت خود را در این کشور برای مدت کوتاهی استحکام بخشید.
    آنچه پیش روی شما است ترجمه ای است از مقالهٔ منتشرشده در مجلهٔ گرایش های معاصر در ایدئولوژی اسلامی، وابسته به موسسهٔ هادسون، که همین موضوع را بررسی می کند. مطالب این مقاله نیز صرفا از متن اصلی ترجمه شده و دیدگاه های نویسندهٔ آن است. ترجمهٔ آن لزوما به معنای تایید دیدگاه های ایشان نیست.
  • گزارش ها
  • محمدسعید رمضان البوطی صفحه 163
  • گزارش از رساله عقائد علمای دیوبندی / سلسله گزارش هایی از آثار اهل سنت در نقد افکار وه ابیت (16)
    ابراهیم کاظمی صفحه 167
|
  • Ali-Asghar Kamali Page 31
    Wahhabis rely on verse 73 of Surah Hajj as a proof to justify their attribution of Shirk to the Muslims who believe in Tawassul and calling the saints of God. The verse says “Those you invoke besides God will never create a fly.” Wahhabis say that no one, including dead prophets and saints of God, except Allah has the ability to be a doer. Therefore, to believe that prophets and saints of God are alive and able is Shirk. What Wahhabis say is fallacy in three ways: 1. a mere similarity between one deed of the pagans and one deed of the Muslims doesn’t make them analogous and it cannot be a reason that Muslims are pagan; 2. Not only to venerate saints of God does not contradict with monotheism but it also supports monotheism; 3. Even if we assume that Tawassul and calling the saints of God is an erroneous deed, it cannot be considered Shirk. The worst we might say about it is that what they do is void, though this too has a response.
    Keywords: Tawassul, intercession (Shafaah), Shirk, to call non-Allah, Wahhabis
  • Rahim Sabour Page 51
    One of the Quranic verses that Wahhabis rely on to accuse Muslims of polytheism is verse 3 of Surah Zumar which says “We only worship them that they may bring us nearer to God”. Wahhabis use several forms of argumentation. Their chief argumentation is about mediation. Wahhabis believe that the polytheists were infidels because they worshiped idols and the saints of God. The polytheists used to justify themselves by declaring that by worshiping the idols, they take them as a medium which brings them closer to God. The point which is ignored by Wahhabis is that, in this verse, seeking for intercession (Shafaah) and worshiping are two different things. The polytheist used to practically worship the idols not seek for intercession. In addition, the polytheist used to invoke the idols and the saints of God as independent entities; whereas Muslims don’t believe that the saints of God possess something independently by themselves; but anything they have is from God.
    Keywords: Wahhabis_monotheism in worship_to bring us close to Allah_to take as a medium_to seek for intercession_to worship
  • Morteza Mohiti Page 71

    “Seeking blessings” through the traces and relics of the prophets and saints of God is an idea present even in the nations existing before Islam and it is verified by the Quran and the prophetic tradition, as well as Muslim’s tradition. Among the verses that attest to the legitimacy of “seeking blessing” is the verse “Take this shirt of mine, and lay it over my father’s face, and he will recover his sight.” Although Wahhabis accept explicit or implicit implications of this verse, they argue that “seeking blessing” is legitimate only through those traces of the Prophet Muhammad and the other divine prophets which had had direct and sensual contact with their body. They posit that anything beyond this is Shirk; and “seeking blessing” from the traces of the righteous is actually assuming independency for non-Allah and “seeking blessing” from non-Allah. Whereas according to proofs based on the Quran, the narrations of the Prophet, the reason and the tradition of the Islamic nation, the criteria set by Wahhabis for the legitimacy of “seeking blessing” are not valid. Accordingly, we can, drawing upon the above-mentioned verse, conclude a general rule about “seeking blessing” which is applicable to all that represents and can be considered traces and relics of the prophets and the righteous.

    Keywords: to seek blessing, shirt, legitimate, prophets, the righteous, Shirk, Wahhabis
  • Seyyed Mustafa Abdullah-zadeh Page 93

    Since the issue of Bid’ah is very important for the Salafis and Wahhabis, and because of the influence of Al-Albaani’s thoughts among them, in this article we tried to investigate and explain innovation from his perspective showing some of the weaknesses of his view. According to our research, Al-Albaani doesn’t propose any definition for innovation (bid’ah) from himself and his definitions are those of Ibn-Rajab Hanbali and Ibn-Hijr Asghalani’s. Al-Albaani rejects the dichotomy of good and vice innovation, bringing reasons for refuting this division. Furthermore, he postulates that bid’ah is divided into minor and major Bid’ah. Yet he doesn’t accept dividing bid’ah into the five commands. He believes that the narrations which rebuke innovation (bid’ah) are correct. He also offers principles for recognizing innovation (bid’ah).

    Keywords: innovation (bid’ah), Al-Albaani, good innovation (bid’ah hasana), vice innovation (bid’ah sayye’a), major innovation, minor innovation
  • Rasoul Chegini Page 119

    Ibn Taymiyyah addresses drawbacks to Hadith Thaqalayn and Shia interpretations of it in terms of both its document and its content. He believes that the document of the Hadith is distorted and the implications of its meaning don’t prove anything beyond or more than the necessity of feeling affection and respect towards the Prophet’s Progeny (Itra or Ahlulbait). Whereas, a look on the Sunnis’ Hadith sources and references reveals that this Hadith has been narrated through 20 of the Prophet’s companions; and as a result of an analysis of the texts of these hadiths, we can reach to exclusive traits proven for both the Quran and the Progeny at the same time; the fact that indicates that this hadith is the most important will of the Prophet and a divine guarantee for the salvation of the Islamic Nation and saving it from going astray. Furthermore, none of the traditions (hadith) about the Prophet’s emphasis on “Allah’s Book and my Tradition”, which Ibn Taymiyyah considers as trustworthy, are actually authentic in terms of their document.

    Keywords: Hadith Thaqalayn, the Prophet’s Progeny (Itra), Ahlulbait, Sunnah, Ibn Taymiyyah
  • Aaron Y. Zelin Page 141
    Introduction
    Although the Arab Spring and the uprising of the Arab nations against their authoritarian governments which are puppets of the West initially promised a massive change across the Muslim nation, its consequences in countries such as Tunisia, Egypt, Libya and Jordan was different from what was expected by the Muslim nation. For some people, such as people of Tunisia, the uprising suffered deviation from the main goals. For some, such as people of Egypt the uprising was only relatively successful and finally lead to a military coup. For the Libyans, the result was lack of strong central government. All these endings are in fact intrigues of the West, the colonial power and their allies in the region. The present article discusses the advent and the rise and decline of the so-called Ansar al-Sharia which was one of the Salafi- Jihadi groups of the region. Taking advantage from absence of a central government in Libya, they stabilized their position in the country for a short while. What you are going to read is a translation of an article published in the journal The Contemporary Trends in the Islamic Ideology affiliated with Hudson Institute, which studies the issue. The contents of this article are only a translation of the original article and indicate the opinions of the author. The current translation doesn’t necessarily mean the translator’s agreement with the author’s views.