فهرست مطالب

سراج منیر - سال هفتم شماره 26 (تابستان 1396)

نشریه سراج منیر
سال هفتم شماره 26 (تابستان 1396)

  • بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/06/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سرمقاله
  • مصطفی ورتابی کاشانیان صفحه 7
  • مصاحبه
  • مقالات
  • مجید حیدری آذر صفحه 15
    امروزه عده ای با الهام گرفتن از تفکرات گروه ها و اشخاصی همچون خوارج و ابن تیمیه به تکفیر مسلمین و قتل و غارت آنها پرداخته و چهره زشتی از اسلام را به جهانیان ارائه می دهند. در این تحقیق سیر تاریخی و تطور تکفیر را در جهان اسلام بررسی کرده تا مشخص شود که چه گروه هائی و با چه انگیزه ها و اهدافی، دیگران را تکفیر می کردند. تکفیرهائی که در طول تاریخ اسلام صورت گرفته گاهی جنبه فقهی داشته و منجر به اباحه خون و مال می شد. خوارج اولین گروهی بودند که از نوع تکفیر استفاده می کردند. اما تکفیرهائی که از سوی سایر فرق کلامی صورت می گرفت رویکرد کلامی داشته و عمدتا به خاطر تعصبات مذهبی انجام می شد، به همین جهت حکم به خروج از اسلام و اباحه خون و مال نمی دادند. پس از خوارج عرصه تکفیر فقهی رونق چندانی نداشت تا این که ابن تیمیه با فتاوای تکفیری خود فرصتی فراهم نمودکه این نوع تکفیر دوباره احیاء گردد، پس از چند قرن وهابیت با الهام از تفکرات ابن تیمیه مروج تفکری شدند که الهام بخش ایجاد گروه های تکفیری یا سلفی جهادی در جهان معاصر شدند که به قتل و غارت مسلمانان می پردازند.
    کلیدواژگان: تکفیر، تبار شناسی، خوارج، بنی امیه، ابن تیمیه، وهابیت
  • محمد باغچیقی صفحه 37
    ابن تیمیه در موارد متعددی احادیثی که در منقبت امیرالمومنین علی (علیه السلام) وارد شده است را تکذیب می کند یکی از این احادیث، حدیث مشهور نبوی (صلی الله علیه و آله) می باشد که آن حضرت درشان امیرالمومنین (علیه السلام) فرموده اند: "وهو ولی کل مومن بعدی" و ابن تیمیه آن را نیز تکذیب می کند و دلیلی که برای رد این حدیث ارائه می دهد، پیرامون واژه"ولی" است به این صورت که مراد پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله) ازبیان این حدیث یا دوستی با حضرت علی (علیه السلام) بوده است که در اینصورت نیازی به این حدیث نبود چرا که همگان می دانند با او دوستی داشته باشند و اگر مراد آن حضرت از این سخن، امارت حضرت علی (علیه السلام) بوده است باید از واژه"والی" استفاده می شد. برخلاف دیدگاه ابن تیمیه این حدیث، توسط بسیاری از علما و محدثین معتبر اهل سنت، در غالب سلسله سندی که همه روات آن از ثقات هستند روایت شده است و همچنین به این سبب که لغت شناسان و مفسرین اهل سنت در استعمالات خود از واژه "ولی" معنای فاعلی اراده نموده و آن را درمعنای"والی" بکار برده اند، می توان ادعای سست ابن تیمیه را مبنی برکذب بودن حدیث (وهوولی کل مومن بعدی) رد نمود.
    کلیدواژگان: ابن تیمیه، منهاج السنه، امیرالمومنین (علیه السلام)، ولی
  • محمد محمدی نور صفحه 59
    اخوان المسلمین یکی از بزرگترین جنبش های اسلامی در جهان عرب است که در واکنش به نفوذ سلطه و فرهنگ غربی در کشورهای اسلامی بعد از فروپاشی خلافت عثمانی، با نیت و انگیزه استقرار حکومت اسلامی، به وجود آمد. سیاست حسن البناء و اطرافیان او درباره برپایی نظام اسلامی، سیاست گام به گام بود. یعنی دنبال بودند به تدریج و با فعالیت های فرهنگی و به دوری از خشونت و افراط، زمینه را برای همکاری مردم در استقرار نظام اسلام فراهم کنند، بعد از ترور حسن البناء و و روی کار آمدن حسن الهضیبی به عنوان مرشد عام ، مشکلات و بی نظمی هایی در اخوان به وجود آمد و اتحاد و انسجام حاکم بر جمعیت از بین رفت، در همین فرصت سید قطب که یکی از اندیشمندان بزرگ جهان اسلام است، به اخوان المسلمین پیوست و با روحیه و تفکر استکبارستیزی و اسلام گرایی که داشت باعث شد خلا ایدئولوژیکی در اخوان را جبران شود، و با حضور در بین اعضاء و نوشتن آثار متعدد تاثیراتی در اخوان گذاشت برخی از آنها عبارتند از: بازسازی و انسجام دوباره اخوان المسلمین در اوایل دهه1960 ،ترجیح مشی رادیکال و افراطی بر مصالحه سیاسی که باعث شد گروه های تندرویی مانند سازمان آزادی بخش اسلامی ، التکفیر و الهجره و سازمان جهاد اسلامی به وجود بیایند، به وجود آمدن جریان قطبی که هنوز هم در میان اخوان المسلمین هستند و رهبران فعلی اخواان مانند محمد بدیع و محمود عزت از این گروه می باشند.
    کلیدواژگان: سید قطب، اخوان المسلمین، مدرنیته، دمکراسی، دارالکفر
  • محمد جعفر میلان نورانی صفحه 81
    وهابیان تبرک را در موارد متعددی حرام، بدعت و یا شرک دانسته، جواز آن را به موارد معدودی منحصر می کنند. در صورتی که روایاتی در منابع اصلی روایی اهل سنت مبنی بر تبرک جستن صحابه وجود دارد که ادعای وهابیان در انحصار جواز تبرک به برخی موارد معدود را رد می نماید. یکی از این منابع روایی، صحیح بخاری است. با توجه به اینکه این کتاب مقبول ترین و مهم ترین کتاب بعد از قرآن کریم در نزد اهل سنت، چه مقلد و چه سلفی به شمار می رود، احصا و ارائه روایات دال بر جواز تبرک از این کتاب، نشان دهنده مخالفت اعتقادی وهابیت با قاطبه اهل سنت خواهد بود.
    کلیدواژگان: تبرک، صحیح بخاری، محمدبن عبدالوهاب، بن عثیمین، بن جبرین، بن باز
  • میثم اورنگی صفحه 105
    کشورهای استعماری در جهت تامین منافعشان با ترفند های مختلف زمینه ی ورود به کشور های که دارای منابع دست اول و خام هستند را فراهم می کنند. کشورهای خاورمیانه خصوصا مناطق عرب نشین به دلیل منابع نفتی فراوان از این قاعده مستثنی نبوده وحمایت مالی و نظامی بریتانیا از دولت وهابی آل سعود گویای همین مدعا است. آنان مهم ترین عامل گسترش آیین وهابیت و اقتدار آل سعود در منطقه شبه جزیره بوده اند. حمایت های آنان در جهت استقرار حاکیمت وهابیت را می توان در حضور فیزیکی بریتانیا در منطقه شبه جزیره و سواحل خلیج فارس، کمک به آل سعود برای قدرت گرفتن، مقابله و براندازی امپراتوری عثمانی «مثل قرارداد قطیف و کاکس» ، حمایت های مالی و نظامی و نفوذ در میان عرب ها (اعم از شرفای مکه وآل سعود) به واسطه جاسوسانی همچون سنت جون فیلیبی، ادواردلورنس و ولیام شکسپیر مورد کاوش و بررسی قرار داد.
    کلیدواژگان: وهابیت، بریتانیا، عثمانی، آل سعود، عربستان
  • رضا پورعلی سرخه دیزج صفحه 119
    " جماعت دعوت و اصلاح ایران" از جلمه گروه های متاثر از اندیشه " اخوان المسلمین" است. آنان تقارب هرچه بیشتر پیروان مذاهب را امری ضروری دانسته و دگرپذیری و تکثرگرایی را از اعتقادات و باورهای اساسی خود معرفی کرده اند. باید دید که ایشان چه معنایی از تقریب یا دگرپذیری ارائه داده و نقاط مثبت و منفی این معنا چسیت؟ همچنین این معنا بر کدام مبانی، استوار است؟ ایا این مبانی صحیح است؟ یا با اشکلات جدی رو به روست؟ دگر پذیری در نزد جماعت به معنای تولرانس یا تسامح است. انان دگرپذیری یا تولرانس را بر سه مبنا استوار می دانند، به عبارت دیگر راهکاری که برای عملیاتی شدن تقریب و دگرپذیری به معنای تولرانس ارائه می دهند مبتنی بر سه مبنا است: 1. مبنای فرهنگی و روانی؛ به این معنا که فرد به لحاظ روانی و جامعه به لحاظ فرهنگی آمادگی دگرپذیری را داشته باشند. 2. مبنای هستی شناختی؛ یعنی افراد جامعه به این باور برسند که واقعیت دنیا بر تنوع بنا شده است. 3. مبنای معرفت شناختی؛ یعنی پذیرش مطلق پلورالیسم دینی حقیقت شناختی انگونه که بهرامی نیا در تفسیر این مبنا بیان داشته است و یا اعتقاد به آن در مسائل نظری و ظنیات دین انگونه که در مقاله ای که محتوای آن مورد تائید جماعت است، بیان شده است. اشکال مبنای دوم این است که حتی تنوع های ناشی از سوء اختیار انسان را نیز واقعیتی در خلقت هستی دانسته است. مبنای سوم نیز اگر به معنای پذیرش مطلق پلواریسم دینی حقیقت شناختی باشد، اشکالات نظریه پلوریسم بر آن وارد است، اما اگر به معنای پذیرش پلورالیسم دینی حقیقت شناختی در مسائل نظری و ظنیات دین باشد، خود به دو صورت امکان پذیر است: اگر به این معنا باشد که نظرات مختلف در مسائل نظری و ظنیات دین برداشت های متفاوت از یک واقعیت بوده و هر کدام از این نظرات نمائی از واقعیت اند، اشکالات نظریه پلورالیسم دینی حقیقت شناختی بر آن وارد است که از جمله این اشکالات، ممکن دانستن اجتماع نقیضین است. اما اگر به معنای پذیرش احتمال خطاء در برداشت از دین در مسائل اجتهادی باشد، نظری قابل پذیرش است.
    کلیدواژگان: تولرانس، پلورالیسم دینی، اخوان المسلمین ایران، جماعت دعوت و اصلاح، نسبی گرایی
  • گزارش ها
  • علی ملاموسی میبدی صفحه 141
  • علی اصغر کمالی صفحه 151
  • صفحه 165
|
  • Majid Haideri Azar Page 15
    Inspired by extremist groups such as the Khawarij and rigid mindsets of individuals like Ibn Taymiyyah, some groups have embarked on excommunicating Muslims, murdering them and plundering their property and thus presenting a distorted and ugly image of Islam to the world. In this study, the chronology of the development of the phenomenon of takfir (excommunication) in the Islamic world has been studied to specify not only the groups but also the motives and purpose behind excommunicating others. Such acts which have taken place over the history of Islam have had a juridical aspect and they have, therefore, led to violation of other people's blood and property. The Kharijites were the first group to label others as disbelievers. However, the act of excommunicating done by followers of other sects had a theological approach and was largely motivated by religious fanaticisms. For this reason, they did not consider others as being out of the fold of Islam, nor did allow their followers to violate others' blood and property. Following the Kharijites, the juridical excommunication (takfir fiqhi) was not committed so often until Ibn Taymiyayyah emerged out of nowhere and revived the said practice. After a few centuries, Wahabism inspired by Ibn Taymiyyah's rigid thoughts propagated and promoted a mindset which led to creation of Takfiri Salafi or Jihadi groups in the contemporary world. These groups are brutal and engage in murdering and plundering Muslims.
    Keywords: excommunication, genealogy, Kharijites, Bani Umayyads, Ibn Taymiyyah, Wahabism.
  • Muhammad Baghchiqi Page 37
    Ibn Taymiyyah denies, in many cases, the authenticity of the traditions that have been reported concerning the position and status of the Commander of the Faithful, Ali (AS). One of the traditions rejected by Ibn Taymiyyah is a well-known hadit from the Prophet (S) about the rank and status of Imam Ali (AS) where he says: "And he is the master of every believer after me." Ibn Taymiyyah argues that, in this tradition, the term 'wali' refers to the Prophet's friendship with Ali (AS) in which case there had been no need for this tradition because everybody knows that they were friends and if it meant emirate of the Commander of the Faithful, Ali (AS), then instead of the term wali, another word such as wāli (governor) should have been used. Contrary to what Ibn Taymiyyah has claimed, this hadith has been narrated by numerous accredited Sunni scholars and hadith experts, and the chain of transmission of the hadith includes narrators who are trustworthy in their opinion. As well, Sunni etymologists and exegetes have used the term 'wali' in the sense of a governor in the position of a subject which rejects Ibn Taymiyyah's weak claim about the falseness of the above tradition.
    Keywords: Ibn Taymiyyah, Minhaj al-Sunnah, the Commander ofthe Faithful, Ali (AS), Wali.
  • Muhammad Muhammadi Noor Page 59
    The Society of the Muslim Brothers better known as the Muslim Brotherhood is one of the largest Islamic movements in the Arab world that came into being in reaction to the influence of Western domination and culture following the disintegration of the Ottoman Empire. Its aim was to establish an Islamic government. Hasan al- Banna's policy and that of his comrades about establishing an Islamic government was a step-by-step policy. That is, through cultural activities and to avoid violence and extreme behavior they sought to gradually pave the way for establishment of an Islamic government. Following the assassination of Hasan al-Banna and the coming to power of Hasan al-Huzaibi as a general guide, trouble and irregularities began to emerge in Muslim Brotherhood; the unity and harmony that characterized the organization vanished. Meanwhile, Sayyid Qutb, who was one of the scholars of the Islamic world, joined Muslim Brotherhood. Known for his Islamist tendency and antagonism towards global arrogance (international imperialism), he filled the ideological vacuum in Muslim Brotherhood. He made his presence felt among its members and wrote many books which heavily influenced the organization and its members in a number of ways. His works helped, for example, reconstruct and reunify Muslim Brotherhood in early 1960s as well as made them prefer a radical and extremist approach over political reconciliation which ultimately resulted in the creation of radical groups such as the Islamic Liberation Organization, Al-Takfir wal –Hijra and Islamic Jihad Organization. The emergence of Qutbi movement which exists among Muslim Brothers as of today and the current leaders of this organization such as Muhammad Badi' and Mahmud 'Izzat are examples of Sayyid's influence in this organization.
    Keywords: Sayyid Qutb, Muslim Brotherhood, modernity, democracy, Dar al-Kufr.
  • Muhammad Ja'far Milani Noori Page 81
    According to Wahabis, tabarruk or the practice of seeking blessing (barakah) in something is forbidden since it is a bid'ah and a polytheistic conduct. They are restricting its permissibility to certain cases. As a matter of fact, there are traditions in Sunni sources about tabarruk indicating that the companions (Sahaba) did seek blessing. Those traditions reject Wahabis' claims about tabarruk being restricted to few things. Keeping in view the fact that Sahih Bukhari is one of the most authentic and important books among Sunnis, both muqallids and salafis, the narrations in this book indicating the permissibility of tabarruk show clearly that Wahabis' belief is entirely opposed to that of Sunnis.
    Keywords: tabarruk, Sahih Bukhari, Muhammad b. Abdul Wahhab, Bin al-Othaymin, Bin Jabrin, Bin Baz.
  • Maytham Ourangi Page 105
    The imperial states do everything they can to enter countries with rich first hand and crude underground resources. They do so under one pretext or another to secure their own best interest. Middle Eastern countries, especially the Arab populated regions, having huge oil resources are not an exception. The UK government's financial and military support of the Wahabi state of Saudi Arabia and Saudi monarchy is a proof of this claim. The UK has been the most important factor responsible for the spread of Wahabism and authority of Saud family in the Arabian Peninsula. The UK's financial backing to bring about and strengthen Wahabi domination in the region can be examined in the context of the physical presence of Britain in Arabian Peninsula and Persian Gulf coast. It has been there to support and empower the Saud family, confront and overthrow the Ottoman Empire (e.g. the Qatif and Cox contracts), to keep up its military and financial support among the Arabs (elites and Saud family) through spies such as St. John Filby, Edward Lawrence and William Shakespeare.
    Keywords: Wahabism, Britain, Ottoman, Saud family, Arabia.
  • Reza Pour Ali Surkha Dizaj Page 119
    The Iranian Call and Reform Organization (ICRO) is a group influenced by Muslim Brotherhood. According to them, it is necessary for the followers of various denominations to stand together and united. They have announced that tolerating others and having a pluralistic approach towards the followers of other sects is one of their fundamental beliefs. It is now important to know what they mean by tolerance in the above context. What are the positive and negative aspects of their pluralistic attitude? As well, what principles is their approach based upon? Are those principles correct? If they are incorrect, what are the problems with them? According to ICRO, tolerance is based on three main principles. In other words, the solution they present for approximation is based on three principles or foundations: 1. Cultural and psychological foundation: That is, psychologically the individual and culturally the society should be prepared to tolerate the followers of other faiths and denominations. 2. Ontological foundation: That is, the people living in the society should reach a level of understanding where they admit that the world is based on diversity. 3. Epistemological foundation: That is accepting ontological pluralism categorically as explained and said by Bahrami Niya, or it is belief in the theoretical and non-evidential issues of the religion as stated in an article whose content is endorsed by the said organization. The problem with the second principle is that they even believe that diversity emanating from man's bad choice is a reality in the creation. The third foundation also, if it means accepting religious pluralism categorically, is faced with the objections that are raised against pluralism. However, if it is intended to accept pluralism in theoretical and inconspicuous issues, it can be possible in two ways: If it means that different views in theoretical issues are different perceptions and understandings of the truth and that each and every one of these ideas reflect the truth in its own way, then the objections which are raised against religious pluralism, are raised against it too. One of the objections is that it amounts to combining between contradictions which is logically impossible. In case, it is intended to accept the likelihood and possibility of any mistakes in making religious inferences, it is acceptable and there would be no objection to it.
    Keywords: tolerance, religious pluralism, Iran's MuslimBrotherhood, Call, Reform Organization, relativism