فهرست مطالب

پژوهش های اعتقادی کلامی - پیاپی 13 (بهار 1393)

مجله پژوهش های اعتقادی کلامی
پیاپی 13 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی آقا نوری*، قاسم بیات اصغری صفحات 7-24
    فرقه زیدیه از جمله انشعابات و دسته بندی های درونی تشیع است که در آغازین سال های سده دوم هجری ظهورکرد.و بنابر زمینه ها و عوامل خاص سیاسی، اجتماعی راه خود را از ائمه اثنی عشر جدا ساخته و در طی زمان تبدیل به گروهی با عقاید کلامی، فقهی ویژه و متمایز از دیگر فرق تشیع شد. زمینه های نخستین جدایی تفکز زیدیان ازامامت مستمرشیعه اگر چه به ما قبل از قرن دوم می رسد، اما جدایی دینی و تاریخی این گروه را می توان در نیمه نخست قرن دوم هجری و بعد از قیام زید بن علی بن الحسین و عصر صادقین علیهم السلام علیه خاندان اموی داشت.
    بررسی چگونگی، زمینه ها و عوامل سیاسی و فرهنگی انشعاب این گروه از پیکر تفکر امامیه و پاره ای از نتایج تاریخی آن، موضوع این نوشتار است که با استناد به منابع اصلی و کهن سامان یافته است.
    کلیدواژگان: زیدیه، شیعه، فرقه گرایی، رافضه، إثنی عشری، ائمه، زید
  • علیرضا انتظاری*، حمید ستوده صفحات 25-52
    بررسی «کتاب مقدس» از موضوعات چالشی و مهمی است که امروزه، به ویژه با گسترش تبلیغات مسیحی، بسامد ابتلای بالایی یافته است و شایسته می نماید تا از منظر فقهی، بازکاوی گردد. مع الوصف، برای آنکه داوری فقهی در این مسئله، قرین دقت گردد، ضروری است تا پاره ای از مباحث الهیاتی درباره کتاب مقدس نیز روشنی یابد. لذا، تبیین آیات تورات و انجیل، و نیز دیدگاه آن درباره برخی مباحث کلامی مانند «خداوند» و «پیامبران» مطمح نظر قرار گرفت و سپس، ماهیت و جایگاه «عهدین» از نگاه و داوری قران کریم در یک مقطع، قرین نقادی آن از منظر صاحب نظران الهیات در غرب اندیشه ها گردیده است. از دیدگاه فقهی نیز، با نقد مدعای برخی محققان مبنی بر عدم صدق کتب ضلال بر این مجموعه، به نقد استدلالی آن پرداخته می شود. بنابراین، به سبب ماهیت خاص نوشتار حاضر، روش خاصی، بر این پژوهش سایه افکنده است؛ البته، با این تفاوت که در مباحث موضوع شناسی، مباحث کلامی، نقش پایه ای و نخستین را داراست. رهاورد پژوهش آن است که با توجه به قرائن و شواهد موجود، به ویژه تناقضات درونی که مورد اعتراف دانشمندان الهیات غربی است، کتاب مقدس، فاقد عصمت لفظی، و نوشته ای برساخته و بشری است و از نظر فقهی نیز با توجه به مضامین غیر حقیقی که درباره خداوند و پیامبران در آن وجود دارد، بسان کتب ضلال محسوب شده و حرمت حفظ آن در معنای عام خود، شامل هر نوع فعالیت و برنامه ای است که در راستای ماندگاری و احیای آن تلقی گردد.
    کلیدواژگان: کتب ضلال، تورات، انجیل، جعل، تحریف، حفظ
  • نجلا حریری*، زهرا اباذری، مینا اسماعیلی گلسفید صفحات 53-71
    هدف پژوهش حاضر، تحلیل رابطه جهت گیری مذهبی و وفاداری سازمانی در میان کتابداران کتابخانه های دانشگاهی مستقر در شهر کرج است. روش پژوهش پیمایشی و ابزار پژوهش پرسشنامه های جهت گیری مذهبی و وفاداری سازمانی است. جامعه پژوهش شامل 108 کتابدار است که کلیه آن ها به پرسشنامه ها پاسخ دادند. در تحلیل داده ها از آزمون همبستگس پیرسون برای تعیین روابط بین متغیرها استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که میان جهت گیری مذهبی بیرونی و وفاداری سازمانی رابطه معنادار معکوسی وجود دارد. میان جهت گیری مذهبی درونی و وفاداری سازمانی نیز رابطه معناداری مشاهده شد که این رابطه مستقیم است. بر اساس سایر یافته ها، شاخص هایی که بیشترین میانگین را به دست آورده اند، در جهت گیری مذهبی بیرونی، «نماز خواندن به خاطر کسب حمایت و آرامش»، در جهت گیری مذهبی درونی، «حس کردن حضور خداوند در زندگی» و در وفاداری سازمانی، «خواسته درونی برای ادامه همکاری با کتابخانه» بود.
    کلیدواژگان: جهت گیری مذهبی بیرونی، جهت گیری مذهبی درونی، دانشگاه های مستقر در شهر کرج، وفاداری سازمانی
  • رضا حیدری نوری* صفحات 73-98
    عرفان و تصوف مکتبی است که مانند بسیاری از مکاتب، بدنبال شناخت حقیقت وجود و ذات لایزال الهی است، با این تفاوت که مبدا و منشا اندیشه های صوفیانه، دین مبین اسلام و وحی و حدیث و روایت است. در اندیشه های محوری عرفان، انسان کامل از ارکان حائز اهمیت بشمار می رود که مظهر تجلی صفات الهی، آگاه از اسرار هستی، واسطه فیض پروردگار و جامع کمالات الهی است که با القاب و عناوینی مانند: قطب، مرشد، جام جهان نما، ولی، خلیفه خدا، چشمه حیات، خضر و... نامیده شده است. حکیم نظامی ضمن نگرش فلسفی وار به جهان هستی و آشنایی با حکمت نو افلاطونی و اشراقی، با کاربرد اصطلاحات صوفیانه مانند: عشق، باده، خرابات، ساقی و دیگر تعابیر عرفانی در منظومه های خود، موجب شده که او را متمایل به تفکرات عارفانه بشمارند. در تعابیر حکیم گنجه، انسان کامل، همان خلیفه الله ، قطب، خضر، ولی، آیینه، آب حیات و... است که شباهت و اشتراک فراوان با تعابیر اهل تصوف دارد. در این مقاله به تبیین نگاه نظامی به انسان کامل و تقارن اندیشه های او با تفکرات عارفانه و صوفیانه به شیوه توصیفی تحلیلی و ابزار کتابخانه ای پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: عرفان، تصوف، انسان کامل، ولی، خلیفه، قطب، خضر، امی، آیینه، آب حیات
  • اعظم عالی زاد*، ابوالفضل محمودی صفحات 99-138
    کلام الهی از سویی به بحث از ماهیت وحی و شیوه سخن خدا با انسان و از دیگر سو به رابطه ی حق با خلق و آفرینش آنها که با عنوان «کلمات خداوند» از آنها یاد شده، ارتباط می یابد.
    به لحاظ تاریخی اولین تاکید بر این مفهوم، تحت عنوان «لوگوس» یا «کلمه» در یونان و در اندیشه هراکلیتوس اتفاق افتاده که گویا، با توجه به ابهامی که در اندیشه او وجود دارد، آن را به معنای اصل عقلانی حاکم بر جهان و یا شاید «خدا» به کار برد. پس از وی، افلاطون نیز هرچند بدون تاکیدی خاص بر این واژه آن را در معنای عقل الهی مورد استفاده قرار داده است. رواقیان با تاکید بیشتر بر مفهوم لوگوس و احتمالا به پیروی از هراکلیتوس، لوگوس را اصل هر عقلانیت، عقل الهی و همسان با خدا پنداشتند. در حدود سالهای نخستین میلادی این مفهوم در افلاطونیان میانه و بیش از همه در فیلون یهودی اسکندرانی تاثیر گذارد، به گونه ای که در اندیشه او نقش محوری یافت و واسطه میان خدا و جهان، قدرت برتر خداوند و نمودی از وجود مطلق شد. تاثیر مکتب فیلون به همراه تاثیر اندیشه های رواقی و غیره را می توان در برخی مسیحیان اولیه و نیز در انجیل چهارم و یا نامه های پولس مشاهده کرد. در اینجا مسیح همان لوگوس و یا کلمه الهی است که از طریق او همه چیز خلق شد و سرانجام پس از منازعات آریوسی، ازلیت و نامخلوق بودن آن، باور عمومی مسیحی گشت. این منازعات درباره مخلوق یا نامخلوق بودن کلمه یا لوگوس، به همراه زمینه های موجود در اندیشه اسلامی، بعدها احتمالا زمینه را برای طرح حادث یا قدیم بودن کلام الهی و یا قرآن، فراهم ساخت و منتهی به دیدگاه های گوناگونی شد که از آن میان می توان به دیدگاه های معتزله، اشاعره و دیدگاه ویژه ی ابن کلاب اشاره کرد.
  • محمود قیوم زاده* صفحات 139-153
    شخصیت منتظر و فرهنگ انتظار از جمله مسائل بسیار مهم و اساسی در منظومه معرفتی دینی خصوصا اسلام است؛ شناخت این شخصیت و ویژگی های آن با نگاه خاص عرفانی که در نزد عرفای مسلمان مطرح شده است، فرهنگ خاصی را به همراه خود دارد و کارایی انتظار را دارای نقش فوق العاده می کند. در آثار امام خمینی (ره) که خود شخصیتی جامع در حوزه اسلامی و اجتماعی است، شخصیت منتظر که به عنوان خلاصه اوصیاء و خاتم آنان مطرح بوده و انسان کامل می باشد، به شکل بدیع و با ویژگی های منحصر بفرد مطرح شده است، خصوصا در آثار منظوم ایشان؛ در نوشتار پیش رو و با نگاهی عرفانی و با رویکردی کارکردگرایی به مسئله مهدویت و انسان کامل در اشعار عرفانی امام خمینی (ره) پرداخته و با شیوه توصیفی تحلیلی و روش کتابخانه ای به صورت جامع این بحث واکاوی شده است.
    کلیدواژگان: مهدویت، انسان کامل، انتظار، امام خمینی (ره)، عرفان
  • عبدالمحمود منصوریانفر* صفحات 155-181
    عرفای بزرگ اسماء و صفات الهی را به اسماء عام الحکم و غیر عام الحکم و همچنین به اسماء ذات، اسماء صفات و اسماء افعال تقسیم کرده اند، اسماء ذات خود به هویت مطلقه و اسماء حسنی تقسیم می گردند. اسماء مستاثره اسمائی هستند که مظهر و تجلی در خارج از ذات ندارند و منطوی در ذاتند. صفات الهی نیز به ایجابی و سلبی تقسیم می شوند که به ترتیب عبارتند از: 1- حیات، 2 وجوب و 3 قیومیت و 4- مثل غنی، 5 قدوسیت و 6 سبوحیت. و صفات سلبیه صفاتی هستند که نقص در آن می باشد که از شان حق تعالی به دور است مانند: ظلم، جهل.
    و امهات اسماء عبارتند از 1- حیات 2- قدرت 3- علم 4- اراده 5- سمع 6- کلام و عرفا صفات جمال را به ذات و صفات جلال را بالعرض خوانده اند. مقاله حاضر با بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای و استفاده از مطارحات عرفای بزرگ اسلامی به تنقیح مباحث اسماء و صفات الهی پرداخته و مجهولاتی در این خصوص را پاسخ داده است.
    کلیدواژگان: اسماء ذات، اسماء صفات، اسماء افعال، اسماء مستاثره، صفات الهی
  • چکیده مقالات به عربی (الخلاصات)
    صفحات 1-7
|
  • Ali Aghanoori*, Ghasem Bayat Asghari Pages 7-24
    Zaidi Shiite teams that appeared in the beginning of the second century and seceded from the front of some backgrounds and political, social factors. And changed to the band in excellent speech and jurisprudence in history. Backgrounds for the first detachment of the Zaidi Imamate front due to ongoing but the separation of the front and the historical and religious returned in the middle of the first century after the establishment of the second and Zaid Shahid era truthful.The theme of this essay study HOW backgrounds and political and cultural factors for the separation of the front of the and Tqhumic this essay by quoting from the ancient texts of origin.
    Keywords: Zaidi, Shia, Breakups, outs, duodenal, imams, Zaid
  • Alireza Entezari*, Hamid Sotoodeh Pages 25-52
    Nowadays the review of "Bible" is an important and challenging issue, and especially with the spread of Christian publicity, it is worthy from jurisprudential point of view. However, for the careful jurisprudential judgment, it is necessary to clarify some theological discussions about the Bible. Therefore, the explanation of the verses in the Torah and the Gospel as well as the views about some theological issues such as "God" and "prophets" are taken into consideration. Then, the judgments of the nature and the status of the "Bible" by the Holy Quran at one point coincide with some critical viewpoints of theological scholars in West and are criticized from the jurisprudential point of view. Therefore, due to the jurisprudential nature of the present study, a common method is used with the difference that theological issues has the first and fundamental role in the discussion of the subject. According to the evidence and specially the internal contradictions which have been acknowledged by the western theological scholars, the findings of the research is that Bible has no verbal infallibility and considering the false concepts about God and the prophet, it has been written by human and is unholy and blasphemous, and its maintaining includes any activities in line with its survival and revival.
    Keywords: Blasphemous books, The Torah, The Gospel, distortion, falsification, maintainig
  • Nadjla Hariri*, Zahra Abazari, Mina Esmaeili Golsefid Pages 53-71
    The goal of this research is to analysis the relationship between religious orientation and organizational loyalty of librarians of the academic libraries located in Karaj. The research method was survey and the data gathering tools were questionnaires of religious orientation and organizational loyalty. The research population consisted of 108 librarians and they all filled out the questionnaires. Data analysis was done using Pearson correlation test. The findings of the research show that there is an inverse significant Relationship between extrinsic religious orientation and organizational loyalty. There is also a significant relationship between intrinsic religious orientation and organizational loyalty, but this relationship is a direct one. According to the other findings, the index that gained the higher mean value in extrinsic religious orientation was "praying for gaining support and peace", in intrinsic religious orientation "sensing presence of god in all life" and in organizational loyalty "internal tendency to continue the cooperation with library".
    Keywords: Academic libraries, Extrinsic religious orientation, Intrinsic religious orientation, Karaj, Librarians, Organizational loyalty
  • Reza Heydari Noori* Pages 73-98
    Theosophy or mysticism is a school like others, looks for the recognition of the truth of God’s eternal existence; however, the origins of mystical thoughts are: Islam, Revelation, Hadith and Narration. The perfect man is among the most important points in mysticism, that is the manifestation of divine attributes, aware of the mysteries of existence, and the intermediary of God’s blessing who owns divine perfections. He has been called with the titles such as; qutb, master, jame jahan nama, leader, the khalifa of God, the fountain of life, Khezr, and so on. Hakim Nezami’s philosophical viewpoints about the universe along with knowing neo-Platonic wisdom and illumination and the use of mystical terms such as: love, wine, convent, Saghi in his poems caused him to be accounted with the tendency towards mystical thoughts. The interpretations of Hakim Ganjavi about the perfect man as the khalifa of Allah, qutb, Khezr, leader, mirror, and the water of life have many similarities with theosophists’. This paper attempts to explain Nezami’s viewpoint about the perfect man and the similarities of his ideas with the mystical and theosophical thoughts.
    Keywords: Mysticism, theosophy, the perfect man, leader, khalifa, qutb, Khezr, illiterate, mirror, the water of life
  • Azam Alizad*, Abolfazl Mahmoodi Pages 99-138
    The Word of God, on the one hand, relates to the discussion of the nature of the revelation and the way God speaks to man and on the other hand, to the relation of God with the creatures and their creation. Historically, the first emphasis on this concept occurred as "logos" or "word" in Greece and in the thought of Heraclitus, which seems, due to the ambiguity that existed in his mind, he used it as the rational principle governing the universe, or perhaps "God". After him, also Plato, with no particular emphasis, used the words as God's wisdom. Stoics with more emphasis on the concept of the Logos, and probably following Heraclitus considered it as the principle of all wisdom, God's wisdom, and identical with God. This concept influenced the conservative Platonists and more over the Alexandrian Jewish Philon in early Christian years (BC), so that it played a central role in his thought as the intermediaries between God and the world, the God’s superior power, and the manifestation of the absolute existence. The impact of Philon School with the influence of stoic thoughts can be seen in some early Christians, in the Fourth Gospel, and in the Polos’ letters. Here Christ is the Logos or the Word of God through him all things were created. Finally, after aureus disputes, his uncreatablity and eternity became the general Christian belief. Later, the debate about creatable or uncreatable word or Logos with the existing background in the Islamic thought probably caused the discussion about the Word of God or the Quran being accidental or old, and leading to various perspectives, among which the views of Mutazilah, Asharites and particularly Ibn Callub can be mentioned.
    Keywords: Islam, The word of God, The word of self, Logos, Christianity
  • Mahmoud Qayyum Zadeh* Pages 139-153
    The character of the expectant and the culture of expectancy are of the crucial issues in the religious knowledge particularly Islam. Understanding this character and his features with a certain mystical look which has been raised in Muslim mystics has its own specific culture and makes an extraordinary role for the efficiency of expectancy. In the books of Imam Khomeini, who was a perfect figure in Islamic and social domains, specifically his poetical works, the character of the expectant has been innovatively discussed as Imams and the perfect man. This paper attempts to analyze the issue of Mahdism and the perfect man comprehensively in the mystical poems of Imam Khomeini through a functionalist approach and a mystical perspective.
    Keywords: Mahdism, the perfect man, expectancy, Imam Khomeini, mysticism
  • Abdulmahmod Mansooriyanfar* Pages 155-181
    The great Islamie gnostics have divided God’s Names and Attributes with commandment in general and commandment not in general, and they also divided them into Names of the essence, qualitative Names and names of acts. The Names of Essence which themselves are divided into absolute identity are the most beautiful ones. The selective Names have no manifestation and they have been hidden in the Essence. Besides, the God,s attributes has been divided into the positive and negative ones which Respectively are as fallowe: (1)The Eternally life, The Necessity and the self-subsistence and (2) The absolutely Rich, the All Holy and the Glorified The Islamic mystics called the beautiful attributes essential and His glory ones accidental.The mothers of the divine Names are the Eternally Living, the power, the Knowledge, the will, the Audition, the Vision, and God's Word.
    Keywords: Names of the essence, qualitative names, names of acts