فهرست مطالب

پژوهش های اعتقادی کلامی - پیاپی 17 (بهار 1394)

مجله پژوهش های اعتقادی کلامی
پیاپی 17 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شاهرخ حکمت* صفحات 7-28
    عرفا اعتقاد دارند برای رسیدن به قله ی رفیع معرفت باید منازل و مسالکی را طی نمایند و سلوک طریق عرفان با مقیم شدن در مقامات آغاز می گردد. طی کردن این منازل و مقامات عرفانی قدرت اختیار انسان را نشان می دهد و حاصل نوعی بیداری است.
    حافظ روش رندانه منحصر به فردی دارد. او به توبه، زهد و ورع نگاهی خاص دارد و دیگر مقامات عرفانی چون صبر، فقر، توکل و رضا را با تکریم می پذیرد. این تحقیق کتابخانه ای بر آن است تا نگاه متفاوت او را به برخی از این مقامات واضح تر بیان نماید؛ و همچنین با استفاده از داده های مطالعاتی و برداشت های استدلالی به روش توصیفی – تحلیلی به ابهامات و سوالات چندی در این زمینه پاسخگو باشد.
    کلیدواژگان: حافظ، غزلیات، عرفان، مقامات
  • حمید رضانیا* صفحات 29-49
    نوشتار حاضر در پی آن است که ضمن بررسی اثر یکی از صاحب نظران مطرح در این حوزه، با رویکرد توصیفی تحلیلی، به بررسی مناسبات علم و دین از منظرهانس کونگ به عنوان یکی از نظریه پردازان معاصر، بپردازد. به نظر می رسد که هانس کونگ ضمن آنکه خود یک مسیحی معتقد به شمار می رود ودلبستگی او همواره به سمت تلاش در بهینه سازی رابطه ی میان علم و دین بوده است که مهمترین آرا ء اوبصورت پراکنده و نوشته هایش بیان گردیده است. کونگ به فراخور ممکن، در این مبحث ورود نموده است. هرگاه فرضیه ای در علوم مختلف مطرح می گردد و پس از مدتی فرضیه های تازه تری آن را کنار می زنند و یا بعضا به صورت قانون مقبولیت عام پیدا می کنند در حالی که ادیان همه برای اجرای دستورهای یک منبع متعالی قیام کرده اند و حال که علم را پیامبری نیست پس هر لحظه بشر در انتظار فرضیه و نظریه تازه ای است، در واقع با ابزار علم امروزی دین منطقا قابل نفی نیست. چنانکه از کلام وی نیز چنین استنباط می گردد. بر این اساس، این نوشتاربرآن است تا با ارائه کلیتی از مباحث مطروحه در این حوزه چگونگی رابطه این دو مقوله مهم را از نگاه این فیلسوف بویژه در برخی حوزه های کاربردی مانند آغاز جهان، خلقت و غیره بررسی نماید. کونگ را میتوان یکی از حامیان نظریه سازگاری بلکه همکاری و تعاضد قلمداد کرد.
    کلیدواژگان: علم، دین، ادیان، هانس کونگ، تعارض
  • هاشم قربانی*، فرشته ابوالحسنی نیارکی صفحات 51-76
    در پژوهش های خداشناسی متکلمان پیشین و حاضر، رهیافت هائی نزدیک به هم قابل مشاهده است؛ که برسنجیدن و در ترازو نهادن یافته های آنها، در جهت گیری پژوهش های تطبیقی کاری سزاست. پذیرش وجود خدا از رهگذارهای فلسفی کلامی با ره آوردهای گونه گون همراه بوده است: از تک برهان گرائی سینائی صدرائی تا تکثرگرائی در ناحیه دلیل فخر رازی سوئین برن و پایه انگاری وجود خدای پلانتینگا. فخر رازی در آثار کلامی فلسفی خود، با اقبال به تکثر دلایل وجود خدا، تبیینی کارکردی از آنها ارائه می کند: [1]ایجاد قطع و یقین؛ و[2] آرامش و خضوع اندیشه! گونه نخست از دلایل یقینی و گونه دوم از دلایل اقناعی حاصل می آیند. سوئین برن نیز با رویکردی انتقادی به دلایل اثبات خدا، لحاظ انباشتی و تکثر محور بر دلایل دارد. کارآئی تکثر ادله، تقویت احتمال وجود خداست. بر این اساس، هر دو اندیشمند با طبقه بندی استدلال ها دلایل قطعی یقینی و دلایل اقناعی مستحکم از فخر رازی و استدلال های پیشینی قیاسی و پسینی استقرائی از سوئین برن، وجه انباشتی آنها را لحاظ نمودند و تبیینی کارکردی از آنها ارائه دادند؛ اما وجوه افتراقی نیز حاکم است: یقین گرائی و احتمال گرائی؛ رویکرد پذیرش دلایل و نقادانه آنها؛ توصیف و اضلاع تبیین شناختی.
    کلیدواژگان: فخررازی، سوئین برن، تبیین کارکردی، استدلال، تکثر
  • محمدحسن قدردان قراملکی* صفحات 77-94
    علم کلام در جهان اسلام به شاخه های مختلفی منشعب شده است که کلی و مهم ترین شعبه آن تقسم آن به علم کلام امامیه و اهل سنت است که در آموزه های مختلف کلامی با یکدیگر افتراق و قرابت دارند. یکی از علل این اختلاف به اختلاف در منابع بر می گردد. «حجیت عمل صحابه» یکی از منابع کلام اهل سنت است که آن را به عنوان یک منبع معتبر دینی تلقی نموده و اعتبار آن را به آیات متعددی استناد می کنند. کلام امامیه با ادله مختلف اعتبار این منبع را بر نتافته است. در این مقاله بعد از گزارش دیدگاه اشاعره در اعتبار منبع فوق و نقل استدلالشان در استناد به آیات، ضعف استناد آنان از منظر خود آیات روشن خواهد شد.
    کلیدواژگان: اشاعره، صحابه، اعتبار عمل صحابه، امامیه
  • محمود قیوم زاده*، قاسم فائز، عباس خبیری صفحات 95-120
    اهمیت بحث باطن قرآن از آن جهت است که اولا بخشی از معانی و معارف قرآن مربوط به باطن آیات است و ثانیا جاودانگی قرآن ارتباط وثیقی با باطن قرآن دارد. موضوع باطن قرآن، از زوایای مختلفی قابل بررسی است؛ اما از مهم ترین مباحث آن شناخت مبانی فهم و استنباط باطن قرآن است که این امر، نه تنها در شناخت گستره و مراتب بطون قرآن موثر است، بلکه در آگاه شدن به روش صحیح تفسیر قرآن و برخورد صحیح با روایات تفسیری، نقش مهمی را ایفا می نماید. دانشمندان حوزه های مختلف علوم اسلامی در ادوار مختلف، تعاریف مختلفی از باطن قرآن ارائه داده اند اما از احادیث برمی آید که باطن قرآن، معانی و مصادیق پنهان و ناآشکار آیات است و نیز معارفی است که در بدو امر از آیات برداشت نمی شود. نوشتار حاضر بر آن است که مبانی فهم باطن قرآن را مورد کنکاش قرار دهد. از این تحقیق حاصل می گردد که مهم ترین مبانی فهم و استنباط باطن قرآن عبارتند از: وجود مناسبت میان معانی باطن و ظاهر آیات، نسبی بودن فهم باطن قرآن برای مخاطبان آن، و علم معصومان (ع) به همه ی بواطن قرآن.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، بطن، ظهر، مبانی فهم
  • داود محمدیانی* صفحات 121-146
    قرآن کریم مهمترین عامل شکل گیری فرهنگ و تمدن اسلامی بوده به طوری که میتوان ادعا کرد اکثر پژوهشها و تلاشها در حوزه اندیشه اسلامی از علم صرف و نحو در ادبیات عرب تا فقه و اصول و کلام و فلسفه و عرفان بر محور آیات الهی شکل گرفته است. به عنوان مثال فلسفه که در اصل از سرزمین یونان وارد جهان اسلام شد تحت تاثیر آیات الهی قرآن و توسط اندیشمندان اسلامی هویتی اسلامی یافت و تحت تاثیر همین تعالیم قرآنی بود که واژه های یونانی «فلسفه» و «فیلسوف» بوسیله حکماء اسلامی به دو واژه «حکمت» و «حکیم» تبدیل گردید. از جایی که حکماء اسلامی معارف فلسفی یونان را کارآمد می دانستند و معتقد بودند همبستگی و پیوند معارف قرآنی و دینی با دستآوردهای عقلی فلسفه یونان در رشد و تعالی جامعه اسلامی تاثیری ژرف خواهد داشت به تطبیق مطالب فلسفه یونان با معارف دین اسلام روی آورده و توانستند فلسفه را بومی سازی کنند
    کلیدواژگان: بومی سازی، اسلامی سازی، فلسفه یونانی، فلسفه اسلامی، حکمت
  • هادی وحدانی فر *، عبدالحسین خسروپناه صفحات 147-174
    از گذشته تاکنون حسن و قبح ذاتی و عقلی به عنوان موضوع و قاعده ای مهم و بنیادین در کلام اسلامی مطرح بوده است. جریان و تاثیر این قاعده در حوزه های عقیدتی، اخلاقی، فقهی و سیاسی موجب شده تا متفکران اسلامی در قالب دو گروه عدلیه و اشاعره، در صدد اثبات و نقد آن برآیند. عدلیه بر«ذاتی» و «عقلی» بودن حسن و قبح برخی افعال و اشاعره بر «الهی» و «شرعی» بودن آنها استدلال نموده اند؛ عدلیه با تمسک به دلائلی از جمله: بداهت و ذاتی بودن حسن و قبح، اقرار منکرین شرایع آسمانی در مقابل اشاعره مبنی بر تغیر حسن و قبح، محدودیت و تکلیف خداوند وغیره به نقد یکدیگر پرداخته اند. پژوهش حاضر با روش توصیفی و تحلیلی دو دیدگاه را به صورت نقد و اثبات بیان نموده و نظریه ی «حسن و قبح ذاتی و عقلی» را اثبات می نماید و عمده ی انحراف اشاعره را ضعف در خداشناسی، تحلیل غلط آیات قرآن، خلط بین مسائل و تعارضات، کنار نهادن عقل سلیم و مسائل سیاسی دانسته است.
    کلیدواژگان: حسن، قبح، عدلیه، ذاتی، عقلی
|
  • Shahrokh Hekmat* Pages 7-28
    Sufis believe that to achieve the lofty peak of wisdom to pass their homes and masalek and conduct of the authorities in the mysticism begins with. During the houses and the mystical power of human hands showing the result is a kind of awakening. Hafez roguish ways unique to repentance and asceticism, piety, he sees the irony and criticism but other officials such as patience, poverty, trust and satisfaction with mystical reverence accepts. This research library is going to look different to him to explain some of the more obviouse.
    Keywords: Hafez, Lyrics, Mysticism, Office
  • Hamid Rezania* Pages 29-49
    Religion and science is one of the most important issues in new Theology in our age. After scientist's successfully, many question have arisen for those who interest both areas. This paper try to examine the viewpoint of Prof.Hans Kung in the writer of book:" The beginning of all things "which is discuss regarding the relationship between religion and science. He as a Christian believer has tried to close both areas together. He argues that when the scientific hypothesis proposed, after sometimes the new theories will reject them and new hypothesis arise or appear as a law and theory while the religions claim that they have arisen from transcendental source but science has not any prophet or revelation sources, so it waits for a new theories and new hypothesis. In fact today religions cannot be denied by modern scientific methods logically as we know from his viewpoint. According to this point, present paper tried to offer relationship between religion and science in Kung's viewpoint especially in some related areas such as beginning of the world, creation; etc.it may be considered Kung as an advocator of Compatibility and even Cooperation theory.
    Keywords: Hunskung, Religion, science
  • Hashem Qorbani*, Fereshte Abolhassani Niyaraki Pages 51-76
    In research of Muslim theologians & contemporary philosophers about knowing of God, there are some similar approaches which their Studying & analysis is necessary in comparative review. There are various philosophical & theological ways in proving existence of God, such as; (1) emphasis of Ibne Sina & Mull Sadra on just one proof for proving of God, (2) believe in God based on plural arguments that offered from Fakhr Razi & Richard Swinburne, and subsequently (3) Alvin Plantinga’s proving based on basic view. By acceptance of plurality of arguments, Fakhr Razi offers functional explanation in his works: 1) certainty is function of plurality, in addition, 2) composure and modesty of thought are bringing from plurality of arguments too. The first function is resulted of certain arguments & the second one, of persuasive. Richard Swinburne has also taken this pattern, that is, plurality of arguments or cumulative arguments; however, he considers criticisms approach. According to Swinburne point of view, plural arguments make existence of God more probability. Therefore, both scholars with classification of proofs have considered plurality of arguments and have presented functional explanation. But there are some differences between theirs views: 1) certainty has been accepted in Fakhr Razi’ s view as function of plurality of arguments, but, Swinburne emphasizes in more possibility, 2) the ways of accepting of arguments and criticisms of them; 3) finally they are different in description and sides of explanation.
    Keywords: Fakhr Razi, Swinburne, functional explanation, cumulative arguments
  • Mohammad Hosain Ghadrdan Gharamaleki* Pages 77-94
    The theology (ELMOLALKALAM) in Islam is divided into a variety of branches. But among them Shia theology and Sonna theology are considered two main branches which in there is a lot of similarities and differences upon theological doctorines. The main reason for this disagreement refer to difference in religious sources.” The credibility of Sahaba act” in Ahlol alsona FEGH is considered one of this resources. But in shia this religious source has not any authority. Therefore in this article we are going to explain Ashare point of view in this issue and thereafter define the weakness of this jurisprudential source regarding to holy Quran verses.
    Keywords: Ashaerag moctazerah, emamiyyah
  • Mahmood Ghayoomzadeh*, Ghasem Faez, Abbas Khabiri Pages 95-120
    The importance of inner inside of Quran or heart of Quran is that, because some part of meaning and education of Quran is related to inner meaning of verses and eternality of Quran had direct relation to hidden part of Quran. We can analyze the hidden inside (inner meaning) with different aspect but the important one is understanding and deduction of the hidden meaning, and doing so, not only is effective in knowing different levels of heart of Quran but also has significant role in correct way of interpretation of Quran and better deal to descriptive narratives. Different scholars of theology in different periods had given various definition on heart of Quran, but we can understand from Hadith that heart of Quran means the hidden and unclear meaning and message of Quran. This writing is going to consider the basic understanding of heart of Quran. As a result of this writing, the most important basic understanding and deduction of heart of Quran are: existence of relation between hidden and obvious meaning of verses, relativity of understanding of heart of Quran for its audience and readers, and knowledge dominance of Infallibles (peace be upon them) to all hearts (inner meanings) of Quran.
    Keywords: Quran, heart (inner meaning), surface meaning, basics of understanding
  • Davood Mohammadiyan* Pages 121-146
    The Holy Quran constitutes the most important shaping factor of the development of the Islamic culture and civilization. So that, it can be claimed all attempts and researches in the field of Islamic thought have been shaped on the basis of the Quranic verses including literature, jurisprudence, ilm al-usul, theology, philosophy, and gnosis. For instance, philosophy which actually entered into the world of Islam from Greece developed under the influence of the Quranic teaching by Islamic philosophers and got Islamic identity. By different way’s, Muslim philosophers adapt ideas and philosophical doctrines to teachings of the Quran, also they used of the Quranic verses in order to conceptualize and innovate new theories, and they used Logic of Quran for presenting philosophical arguments. In this way among the Islamic philosophers, the contribution of Kindi, Suhrawardi, Ibn Sina, and Mulla Sadra were more than others.
    Keywords: localization, Islamic philosophy, hikmah. Quranic Verses, Muslim Philosophers
  • Hadi Vahdanifar*, A. Khosropanah Pages 147-174
    From the past until now the inheren and the rational "goodness and evil" has been discussed as an important and fundamental theme at the Islamic theology. The impact of this rule on ideological, ethical, political and juridical field has caused the twogroupsof Adila and Ashara to prove and review that. Adila have argued on the inherency and the rationality of some deeds, and Ashara have argued on the divinity and legitimacy of them. Adlia and ashare criticize each other resorting to reasons including the essentiality and inherence of good and evil, confession of divine laws from Adlia against Ashara′s stance of good and evil's changeability, divine limitation and duty, etc. this research by use the descriptive and analytical method expressed these two theories in the form of criticism and proof and then proves the "inheren and rational goodness and evil" theory, and expressed that the major diversion of Asharh theory is their false analysis of the Quran, the confusion between issues and conflicts, the abandonment of sound mind and political issues,as well as their weak theology.
    Keywords: goodness, evil, Adila, inheren, rational