فهرست مطالب

پژوهش های اعتقادی کلامی - پیاپی 18 (تابستان 1394)

مجله پژوهش های اعتقادی کلامی
پیاپی 18 (تابستان 1394)

  • بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/07/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا اسعد، مجید رضا کمالی بانیانی، مهدی رضا کمالی بانیانی صفحات 7-36
    بازشناسی مقوله «ولایت»، بازشناسی «توحید ناب» اعم از توحید معرفتی، توحید صدری، توحید وجودی و توحید شهودی است؛ چه این که موحد ناب و کامل نیز در «ولایت شناسی» تجلی می یابد. ولایت عرفانی، بیت الغزل عرفان اصیل و معرفت حق و اسمای حسنای الاهی و اوصاف علیای حق است که روح و جوهر عرفان به شمار می رود و «ولایت»، تجلی آن حقیقت معرفت و معرفت حقیقی است. «ولایت» را که نقطه اوج تکامل انسان در عالم عرفان و سیر و سلوک، و فصل ممیز حقیقت انسانی و انسان حقیقی، کمال انسانی و انسان کامل از ماسوای خویش در عالم و آدم است و علامت سفرای الاهی و سالکان کوی دوست به شمار می رود. عرفای اسلامی هر کدام در آثار خود به تبیین و تشریح عقاید خود در این مورد پرداخته اند. هر چند شیوه های موجود تنها در ظاهر مختلفند اما در باطن حکایت از یک شیوه دارند. با عنایت به اهمیت موضوع و تکثر آراء، دراین مقاله سیری کوتاه و مجمل به نظریه ولایت در آراء شیخ محمود شبستری، عطار نیشابوری، علامه طباطبایی و مقایسه و تطبیق آنها با هم به شیوه کتابخانه ای، شده است.
    کلیدواژگان: ولایت، عرفان، سنجش، عرفا
  • زینب ترابی، کبری نودهی صفحات 37-48
    زمان، سرمایه بی نظیر خدادادی، منبع گران ارجی است که هر انسانی متناسب با ظرفیت خود، مراحل مختلف آن را درک می کند. برخلاف فلاسفه و حکما که براهین متفاوتی در باب ماهیت زمان دارند، اشتراکات عرفا درمورد زمان که با عنوان «وقت» بدان پرداخته اند، بسیار نزدیک به هم است. از آنجا که فلاسفه و متکلمین به توصیف و تعریف زمان پرداخته اند اما عرفا با اراده و ریاضت، درصدد تصرف آن برآمده اند، بنابراین، تبیین دیدگاه فلاسفه، متکلمین و عرفا در مورد زمان ضروری می نماید. تلاش عرفا جهت ایجاد ارتباط معنوی با کمال مطلق، بدان سبب است که با نزدیک شدن به خصلت های انسان کامل، بتوانند از سیطره ی محدودیت های مادی و حجاب زمان رهایی یابند و طعم شیرین وقت های خوش عارفانه را درک نمایند. پژوهش حاضر در صدد پاسخ به این سوالات است که زمان از منظر عرفا بر چند قسم بوده و تصور عرفا از زمان چگونه است؟ از این روی، جستار حاضر با تکیه بر روش بنیادی- تحلیلی، به تبیین جایگاه زمان از دریچه ی نگاه عارفانه ی عرفای پارسی از آغاز تا پایان قرن ششم هجری پرداخته است.
    کلیدواژگان: زمان، عرفان، وقت، عرفای قرن ششم، ه، ق
  • سید حسن سیدی صفحات 49-78
    عرفان معرفتی شهودی است که از راه ریاضت برای انسان حاصل می شود و چون به انسان آرامش خاصی می دهد، انسان عصر مدرن که گرفتار دلواپسی و نگرانی های این عصر است به این نوع معرفت گرایش پیدا کرده است و شیادان هم از این نیاز سوء استفاده کرده اند و با عرفان های ساختگی مردم را از قرب الهی دور می کنند.
    هدف این پژوهش ارائه شاخص های شناخت عرفان اسلامی مبتنی بر قرآن و سنت است تا مردم مخصوصا دانشجویان بتوانند عرفان اصیل را از عرفان های کاذب تشخیص دهند و گرفتار شیادان و شیاطین نشوند.
    شاخص های عرفان اصیل عبارت است از: خدا شخص وار است. هدف عارف رسیدن به قرب الهی (یکی شدن صفات انسان با خدا) و عامل رسیدن به هدف محبت به خدا و مودت خاندان پیامبر خاتم و راه رسیدن به هدف بندگی خدا و ریاضت های شرعی، نتیجه دنیایی که عاید انسان می شود آرامش دنیایی و نتیجه اخروی نیز متنعم شدن به نعمت های الهی است. راه اثبات ادعا بررسی متون دینی است و میزان تشخیص صحیح از خطا وحی است که به روش تحلیلی – توصیفی و شیوه کتابخانه ای به بررسی آنها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: عرفان، شاخص، قرب الهی، محبت و مودت خاندان پیامبر، ریاضت
  • جعفر صدری، فیروز حریرچی صفحات 79-102
    کعبه و مدینه النبی،درشعر معاصرعربی،مورد اهتمام بوده وشاعران با به کار گیری مفاهیم مختلف در صدد تبیین جایگاه حرمین شرفین به عنوان رمز وحدت و مقاومت، برآمده اند.
    توجه به میراث دینی،تاریخی از جمله منابع پژوهشی اصیل است که شاعران معاصر عرب در آثار خود بدان تمسک جسته اندکه هدف، جملگی، انتقال مفاهیم به معنای واقعی والگوپذیری و پندگیری خویش و مخاطبان است،لذا شاعردراندیشه انجام رسالت خویش ضمن تبیین جایگاه این اماکن مقدس، برای اثبات دلبستگی و احساسات دینی به حرمین شریفین، آن دو را با اصطلاحاتی چون: نور، رحمت، قلب، و با به کارگیری صنایعی مانند: تکرار،تقدیم،تاخیر و... بیان می دارد تا از این رهگذر، منادی اصلاح اجتماعی عصر خویش باشد.
    گفتار حاضر به روش توصیفی _تحلیلی اصطلاحات به کار رفته،درباره حرمین شریفین را به عنوان نمونه های موردی در اشعار بدوی الجبل،احمد شوقی و عمر ابوریشه مورد بررسی قرار داده است.از این توصیفات برمی آیدکه زیباترین مظاهرانگیزشی توصیفشان،برافراشتن پرچم دین خدادرسایه هدایت و وحدت امت اسلامی است.
    کلیدواژگان: کعبه، مدینه النبی، شعر معاصر عربی، بدوی الجبل، احمد شوقی، عمر ابوریشه
  • کاظم قاضی زاده، حسن خیری، معصومه قنبرپور صفحات 103-128
    منظور از نظام اجتماعی بحث درباره پدیده های اجتماعی است که در خصوص زیست اجتماعی انسان وچگونگی تحقق اهداف وبقای زندگی اجتماعی صحبت می کنند.
    امروزه با گسترش حرکتهای اسلام خواهی وگرایش به تشکیل حکومت اسلامی از یک سو ورویارویی تمدن اسلامی با تمدن غربی در اداره اجتماع، شناسایی وتقویت مبانی نظام اجتماعی اسلام ضروری است.
    از دیدگاه علامه طباطبایی (ره) جامعه به موازات تکامل فرد،رشد وتکامل می یابد و ازمهمترین مبانی هستی شناسی نظام اجتماعی قرآن کریم می توان به اصل توحید وسلسله مراتبی بودن، غایتمندی ووجود روابط متقابل در جهان هستی و تبعیت تشریع از تکوین اشاره نمود. قرآن کریم قانون نسبیت علم را رد وبر کاشفیت علم از واقعیت جهان تاکید نموده است وحس،عقل،قلب،وحی،تاریخ،وقوانین اجتماعی، از ابزار معرفتی نظام اجتماعی محسوب می شود.
    در این تحقیق سعی شده است هر یک از این مبانی با محوریت قرآن کریم وتفسیر المیزان به روش توصیفی – تحلیلی و شیوه ی کتابخانه ای مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نظام اجتماعی، قرآن، هستی شناسی، معرفت شناسی، علامه طباطبایی(ره)
  • پگاه محمودی، ملک محمد فرخ زاد صفحات 129-152
    «فرا آگاهی» سهم وسیعی از پژوهش های موجود درعلم ((فراروانشناسی)) را در دو قرن اخیر، به خود اختصاص داده است. فرا آگاهی یا (superconciousness، (12 pp، 2005، Amram، joseph زمانی رخ می دهد که چیزی بی آنکه منشا توضیح پذیری داشته باشد، به ذهن راه می یابد و نشانه های ظاهری و فیزیکی از خود بر جای می گذارد و دست یازی به این آگاهی کی هانی درهای عظیمی از معرفت را به روی انسان بازخواهد کرد. مقاله ی حاضر با روش کتابخانه ای و تحلیلی، موضوع فرا آگاهی را که زیر مجموعه ی علم فرا روانشناسی است از نگاه قرآن کریم به بحث و بررسی گذاشته است. بخش نخست، به مباحثی درباره ی آگاهی های عمیق و چیستی آن ها و انواع فرا آگاهی اختصاص دارد و بخش دوم به تطبیق برخی از آیات قرآن بر پاره ای از اقسام فرا آگاهی پرداخته است که بر اساس آن، می توان نتیجه گرفت که امکان و وقوع فرا آگاهی، مورد تایید قرآن است. با توجه به اینکه فرآیند نزول وحی خود یکی از بارزترین و کاملترین مصادیق فرا آگاهی به شمار می آید و قرآن کریم خود در چنین فرآیندی پدید آمده است، نتیجه ی مورد نظر این نوشتار، از استحکام و قوت بیشتری برخوردار خواهد بود.
    کلیدواژگان: ادراک، فرا آگاهی، قرآن کریم، وحی
  • کمال نادری صفحات 153-168
    یکی از مباحثی که در فلسفه دین و کلام جدید وجود دارد مسئله وحی و تجربه دینی است. بحث در این است که آیا وحی الهی و تجربه دینی که در مغرب زمین مطرح شده یکی بوده و کاملا بر یکدیگر منطبق هستند یا این که خیر، این ها دو مقوله جدا از هم می باشند؟
    در این مقاله ضمن ذکر عوامل و زمینه های پیدایش چنین نظریه ای به بیان معانی وحی در کلام اسلامی و مسیحیت و ماهیت تجربه دینی و ارائه برخی نظریات مطرح در هر مورد، به تبیین تفاوت های وحی با تجربه دینی پرداخته شده است، در نهایت، این نظریه از دو زاویه درون دینی و برون دینی به نقد کشیده شده و اثبات می شود که این تئوری نه تنها ارزش معرفتی نداشته بلکه هیچ انطباقی با وحی الهی ندارد و صرفا نظریه ای است برای برون رفت از چالش موجود بین آموزه های کتاب مقدس و فهمی که نسل نو و روشنفکران از آن دارند.
    کلیدواژگان: وحی، تجربه دینی، فلسفه دین، کلام جدید
|
  • Momhamad Reza Asad, Majid Reza Kamali Baniani, Mehdi Reza Kamali Baniani Pages 7-36
    To identify the concept nome is to identify pure theism including cognition theism, cipher theism, existence theism and intuitive theism as the pure and complete theist emanates in noeology. The mystical nome, is the origin of the criticism and God recognition and divin good names and God high properties which condidered the mysticism sole and existence and the nome is the emanation of that recognition reality and real recognition. The nome that is the summit of the human development in the mysticism word, and excursion and conduct, and a distinctive part of the human reality and, real human perfectness and the perfect human far from ego in the word and human and considered as the sign of the divine embassadors and God believers. Islamis Gnostics each has explained it in his works. Although present methods are apparently different in the naure are the same. With regards to the subject importance and majority vote. We have taken a brief look at the nome theory in the sheikh mahmood shabestaris attar nishabooris, Allama Tabatabaie beliefs.
    Keywords: nome, Gnostics, examine
  • Zeinab Torabi, Kobra Nodehi Pages 37-48
    Time, the perfect divine capital, is the expensive foreign resource that each human in accordance with his/her capacity, understand the different stages of it. Unlike the Philosophers and scholars that have different arguments about the nature of time, Mystics’ commonalities about the time that examined it with the title of “instant/moment’’, are very close to each other. Since all Philosophers and speakers to describe and define the time, but mystics with will and austerity, trying to seize and capture it, thus, explanation of philosophers, speakers and mystics’ viewpoint about the time is essential.Mystic’s effort to make a spiritual connection with absolute perfection (god) is because of that by approaching to the characters of perfect human, can be relieved from domination and control of the material limitations and time’s veil and understand the sweet taste of the pleasant gnostic instants. Present research is try to answer to these questions that according to mystics’ perspective, how many kinds the time has and how the mystics’ thought is about the time. Therefore, present query by relying on the Basic-analytical method, to explain the time’s platform by the Persian mystics’ gnostic perspective from the beginning up to the end of 6th Hijri century (Lunar Islamic calendar).
    Keywords: Time, Gnosticism, Instant, Sixth century Mystics (Lunar calendar)
  • Seyed Hasan Seyedi Pages 49-78
    Mysticism is intuitive knowledge that is achieved through austerity for the people. Because it gives to man a certain tranquility and in modern age humans that caught the chorus of concern this age have a tendency to this kind of knowledge and frauds has been abuse from this need and with fabricated mysticism banish the people from divine steem.Purpose of these reserch is expressing the indicator of Islamic mysticism based on Quran and Sunnah ther till people especially student can distinguish between original from fabricated mysticism and do not styme of frauds. The method of research is analytical and Descriptive.Rsesult: indicator of original mysticism is: God is like a person, the goal of mystic is achiving to god steem (sodality of human and God property), and the actor of achiving goal is friendship of prophet and way of achiving to goal is Slavery and religual ascetic, the result in these world is tanquility and result in other world is obtaining the paradise. The way of proving is investigation of sacred text and criterion of distinction error from correct is revelation.
    Keywords: mysticism, indicator, Divine steem, ferndship of prophet, ascetic
  • Jafar Sadri, Firooz Harirchi Pages 79-102
    Kabah and Medina have been utilized by poets in the Arabic contemporary poetry in different concepts to explain the position of Holy Shrines as the key to unity and resistance. Religious and historical heritage are original research sources which contemporary Arab poets have used in their works, and the purpose in general is conveying the true meaning, accountability, and learning for oneself and the audience. Therefore, the poet in order to be the pioneer of social reform in his era not only clarifies the position of the Holy Shrines to commit his duty, but also uses the terms like: light, mercy, heart, or the literary styles as: repetition, submission, and postponing, to show his religious feeling and dependence regarding these Holy places. The present study in descriptive-analytic method of research examines the terminology about the Holy Shrines in the poems of Ahmad Showqi, Omar Abu Rishe, and Badavioljabal as the samples. The descriptions show the purpose of upholding the flag of religion under the guidance and unity of the Islamic community.
    Keywords: Kabah, Medina, Arabic contemporary poetry, Badavioljabal, Ahmad Showqi, Omar Abu Rishe
  • Kazem Ghazizadeh, Hasan Khiyri, Masoomeh Ghanbarpoor Pages 103-128
    The social system is to discuss the social phenomena of human social life and and it speaks on how to achieve goals and stay in public life.Nowadays, with the proliferation of Islamic movements and tendency to form and establish the Islamic state on the one hand and encountering Islamic civilization and Western civilization in the administration of the community, on the other hand identifying and strengthening foundations of the Islamic social system is necessary.From Allameh Tabatabai's point of view the evolution of man is parallel to the evolution of society, ontological social system of Quran can be hierarchical principle of monotheism, and it focues on reciprocal interactions in the universe and to follow the development of legislation is mentioned.The Holy Quran rejects the law of relativity and has emphasized on the discovering the reality of the world of science, Sense, wisdom, heart, inspiration, history, and social rules, are the tool for definying social laws.In this research, we studied each of these principles based on the Holy Quran and Al Mizan interpretation books.
    Keywords: social system, Quran, ontology, epistemology, Alame Tabatabai
  • Pegah Mahmudi, Malek Mohammad Farrokhzad Pages 129-152
    ((Meta-information)), a large share of research in science ((parapsychology)) in the last two centuries, has been allocated.a. The present paper library and analysis methods, the meta-awareness that comes subset of psychology from the perspective of the Quran is to be scrutinized.meta-awareness event, confirmed by the Quran. Given that one of the most perfect examples of the process of revelation is the knowledge learned and the Quran in such a process emerged, the result of this paper, the strength and the power will be greater.
    Keywords: perception, learning, knowledge, holy Qoran, revelation
  • Kamal Naderi* Pages 153-168
    Some of the issues which exist in philosophy of religion and New Testament are the issue of revelation and religious experience. The issue is this that, whether divine revelation and religious experience which is posed in the west are one thing and coincide together or not, they are two separate things?In this paper, despite mentioning the reasons of existence of this kind of theory, we state the meanings of revelation in Islam and Christianity and the essence of religious experience and representing some posed theories about both of them as well as speaking of differences between revelation and religious experience. Eventually, this theory is criticized intra-religiously and inter-religiously, and it is proved that this theory not only doesn’t have any epistemological value but also doesn’t have any consistency with divine revelation, and is only a theory for evading the existent conflict between Holy Book doctrines and the deduction of new generation and intellectuals of it.
    Keywords: Revelation, religious experiences, philosophy of religion, New Testement