فهرست مطالب

پژوهش های اعتقادی کلامی - پیاپی 19 (پاییز 1394)

مجله پژوهش های اعتقادی کلامی
پیاپی 19 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید حسین نقوی صفحه 7
    «معناداری زندگی» یکی از اساسی ترین موضوعات زندگی انسان است. عدم پاسخ گویی به این سوال که «معنای زندگی چیست؟» زندگی را به سمت پوچی و بی هدفی می کشاند.
    یکی از آموزه های ادیان الهی معنادار بودن زندگی است؛ مطالعه روشمند و موضوعی در آیات قرآن کریم نشان می دهد که قرآن کریم به عنوان کامل ترین کتاب الهی بیشترین توجه را به مسئله زندگی داشته و در آیاتی بسیار زندگی انسان را معنادار معرفی کرده است از نظر قرآن کریم زندگی دنیوی می تواند زندگی عالی یا پست باشد اما دنیا پست نیست و در ارتباط تنگاتنگ با آخرت قرار دارد قرآن کریم برای درک معنای زندگی، انسان ها را به مطالعه در اسرار آفرینش دعوت می کند. در مقاله حاضر ادله معناداری زندگی از نظر علمی و قرآنی بررسی شده و سپس عوامل موثر در معنابخشی به زندگی از دیدگاه های مختلف و قرآن کریم مورد تحلیل قرار گرفته است
    کلیدواژگان: زندگی، معنی داری، هدف بخشی، کمال گرایی، خلا وجودی، پوچگرایی
  • محسن جان پور دشتی، علیرضا کهنسال صفحه 35
    یکی از مهمترین دغدغه های متفکران و فلاسفه، شناخت حق تعالی و صفات و اسمائش است. عمده تفکر در خصوص صفات خداوند متعال تقسیم آن به صفات ثبوتیه و صفات سلبیه است. اما در مقابل تفکر رایج، دیدگاه دیگری است که اتصاف خداوند به صفات ثبوتی را انکار نموده و تنها صفاتی که خداوند به آن متصف است، صفات سلبیه می داند، این دیدگاه که به نظریه الهیات سلبی یا الهیات تنزیهی مشهور است و در راس این نظریه قاضی سعید قمی و ابن میمون اندلسی بوده، بر این اعتقاد است که آنچه که به عنوان صفات ثبوتیه درمورد حق تعالی ذکر می شود، به سلب نقیضشان بر می گردند؛ آنها می گویند با توجه به این مطلب که اصالت از آن ماهیت است نه وجود ونیز بین وجود حق تعالی و وجود مخلوقات اشتراک لفظی است و سنخیت بین وجود خداوند متعال و سایر موجودات نیست، لذا حق تعالی فقط به صفات سلبیه متصف است.
    کلیدواژگان: صفات ثبوتیه، صفات سلبیه، الهیات سلبی، ابن میمون اندلسی، قاضی سعیدقمی
  • علی حسن بگی، اصغر طهماسبی بلداجی * صفحه 59

    الاعتقادات از مهم ترین کتب اعتقادی متقدم تشیع می باشد که به خامه شیخ صدوق به رشته تحریر درآمده است. بازشناسی اصول و فروع اعتقادی شیعه با استناد به منابع ثقلین از اهداف نگارش این کتاب بوده است. پرداختن به مهم ترین معارف اعتقادی، بهره گیری موضوعی از آیات قرآن، تبیین و شرح آیات و روایات پیرامون ابواب اعتقادی، تقدم زمانی و رد شبهه تحریف از شاخصه های مهم این کتاب می باشد. به لحاظ تقدم زمانی مهم ترین اصول و فروع اعتقادی شیعه در این کتاب منعکس شده است. با این همه به لحاظ ساختاری و محتوایی نقدهایی بر این کتاب مترتب است؛ به لحاظ ساختار کتاب؛ تبویب نامناسب، عدم ذکر منبع، ضعف سندی روایات و عدم توضیح ناکافی برخی از ابواب، از جمله ایراداتی می باشد که بر این کتاب وارد است. شیخ صدوق در برخی ابواب به مطالبی استناد می کند که از اتقان کافی برخوردار نیست؛ همچنان که دیدگاه قطعی پیرامون برخی مسائل بیان نشده و همین امر سردرگمی مخاطب در پذیرش مطلب را به دنبال دارد. به لحاظ نقد محتوایی الاعتقادات، باید گفت در برخی از ابواب مطالبی بیان شده که در تعارض با آیات قرآن و روایات قطعی الصدور است، همچنان که محتوای ارائه شده جامع و مانع نمی باشد؛ بنابراین در پاره ای از موارد محتوای برخی از ابواب با چالش جدی روبه رو است. جستار پیش رو ضمن معرفی اجمالی و بررسی ویژگی های الاعتقادات؛ در دو بخش ساختاری و محتوایی به ارزیابی و نقد این کتاب می پردازد.

    کلیدواژگان: شیخ صدوق، الاعتقادات، روش شناسی، نقد ساختاری، نقد محتوایی
  • فاطمه رجبی، اعظم مطهری صفحه 81
    امام رضا(ع) مناظرات گسترده ای در زمینه ی مباحث کلامی با سران ادیان الهی و اندیشمندانی از مکاتب و مذاهب مختلف و صاحبان آراء و عقاید متفاوت داشته اند. حضرت در تمامی بحث و گفت و گوها با به کار گیری شیوه ها و روش های مختلف حقانیت عقاید اسلامی را به اثبات رسانیده وباطل بودن نظرات مخالفین را مشخص می ساختند.
    با بررسی مناظرات کلامی علی بن موسی الرضا (ع) علاوه بر آشنایی با شیوه و روش های مناظراتی حضرت، می توان به صفات و ویژگی هایی دست یافت که توجه به آن در آموزه های اسلامی، جهت استفاده در مناظره با گروه ها و افراد مختلف خصوصا مخالفان دین و مذهب، از ارجمندی ویژه ای برخوردار است.
    این مقاله جهت شناخت سبک مناظراتی حضرت در ابتدا شیوه ها و سپس ویژگی های بحث و گفتگو های امام (ع) را مطرح می کند.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، مناظره، کلام، سبک
  • یدالله ملکی صفحه 99
    شناخت حقوق انسان، متضمن نگاه دقیق فلسفی، عرفانی و دینی به وجود اوست. قرآن به عنوان مهمترین منبع وحیانی و کاملترین کتاب آسمانی به واقعیت های مربوط به انسان پرداخته است، و درباره او به عنوان اشرف مخلوقات سخن گفته است. از جمله ویژگی های انسان که قرآن نسبت به آنها تاکید فراوان دارد، شرافت و آزادی انسان است. آنچه در این نوشتار دنبال می شود، جایگاه شرافت ذاتی و آزادی انسان در منظر قرآن و سنت اسلامی و بیان نسبت این دو امر به عنوان مهمترین عامل پاسداشت حقوق بشر است.
    کلیدواژگان: شرافت و کرامت انسانی، آزادی، قرآن، سنت اسلامی
  • شهاب الدین وحیدی مهرجردی صفحه 119
    تاویل به معنای بازگشت به ابتدای کلام یا غایت کلام است و مراد از آن همان نیت و قصد گوینده از کلامش است. این اصطلاح در برخی از حوزه های معرفت دینی نیز به کار می رود و مراد از آن کشف معنای رمزی و اشاره ای است که از ظاهر الفاظ به دست نمی آید، بلکه باید رمزگشایی یا اسطوره زدایی شود. بولتمان معتقد است به منظور عصری کردن و قابل فهم کردن متون مقدس، همگان می توانند به تاویل این متون بپردازند و این کار اختصاص به افراد خاصی ندارد. این در حالی است که مکتب تفکیک گرچه قائل به تاویل است اما با تاویل گرایی فلسفی قرآن مخالف است و تنها تاویل پیامبر (ص)، ائمه اطهار (ع) و بعضی از افراد را، که جزء راسخان در علم هستند، می پذیرد. این مقاله تاویل گرایی را از دیدگاه بولتمان و مکتب تفکیک بررسی می کند.
    کلیدواژگان: تاویل گرایی، بولتمان، مکتب تفکیک، متون مقدس، قرآن، راسخان در علم
  • عباسعلی وفایی، رضا بیات صفحه 143
    آنچه اشعار مذهبی را از دیگر سروده ها جدا می کند محتوای آن هاست؛ یعنی مذهب. بنابراین مهم ترین رویکرد در نقد شعر مذهبی، نقد محتواست. مهمترین مساله در این رویکرد نقد، سنجش میزان فهم و باورمندی شاعر نسبت به مبانی آیین است. محور باور های تشیع و وجه تمایز آن با دیگر مذاهب، به طور عمده مفهوم امامت است؛ لذا سنجش سطح دانش و شناخت مفهوم امامت و نیز عمق باورمندی به این دانسته ها به عنوان ملاکی تعیین کننده در نقد محتوایی شعر شیعی محسوب می شود. در این نوشته تلاش شده که سطوح مختلف این شناخت مورد بررسی قرار بگیرد و راهکار هایی برای سنجش عمق باور شاعر پیشنهاد شود. در این تحقیق فهم مفهوم امامت به این 10 سطح تفکیک شده است: الف) دریافت های حداقلی و تقصیری: 1- امام: شخصیتی تاریخی 2- امام: رهبر سیاسی ب) دریافت های کلامی و متعارف شیعی: 3- امام: صاحب فضایل 4- امام: محبوب خدا و خلق 5- امام: مستحق جایگاه امامت و خلافت، ج) دریافت های باطن گرایانه: 6- امام: نور و حقیقتی برتر 7- امام: حقیقت قرآن کریم 8- امام: حاضر در خلقت 9- امام: قابل الحاق و وحدت، د)دریافت های غلوآمیز: 10- استقلال امام و غلو.
    در این نوشته، استخراج سطوح باورمندی بر پایه قرآن و حدیث شیعی بوده و شعر های مورد بررسی این پژوهش از میان معاصران انتخاب شده است
    کلیدواژگان: سطوح اعتقادی تشیع، مفهوم امامت، نقد محتوایی، شعر آیینی معاصر
  • چکیده مقالات به عربی (الخلاصات)
    صفحات 1-7
|
  • Seyyed Hossein Taghavi Page 7
    “Meaningfulness of life” is one of the most important issues of human life. Not responding to the question “what is the meaning of life?” drag life into aimlessness and absurdity.One of the doctrines of divine religions is the meaningfulness of life. Methodical studies on verses of Qur‟an has shown that it is the most complete book which has put the most attentions on issue of life has introduced life meaningfully. Qur‟an‟s notion about earthly life is that, it can be decent or indecent but life is not indecent and is in close connection with Hereafter. For better understanding of meaning of life, Qur‟an has invited all to study the secrets of creation.In this paper the reasons for meaningful life from the perspective of Qur‟an is examined and effective meaning-giving reason on life is analyzed.
    Keywords: Life, meaningfulness, goal, giving, perfectionism, vacuum, absurdity
  • Mohsen Janpour Dashti, Alireza Kohansal Page 35
    Knowing Allah Almighty and His attributes and names is among the greatest concerns of scholars and philosophers. Much of the literature on the attributes of Allah (swt) is on the dichotomy of positive and negative attributes. However, there is also another view that does not believe in the use of positive attributes for Allah (swt), instead, it asserts that Allah Almighty can only be known and described by negative attributes. This view is known as negative theology or apophetic theology pioneered by Ghazi Saeed Qomi and Ibn Meymun (Maimonides). They contend that what is considered as positive attributes refer to the negation of their opposites. They further refer to the principality of essence rather than existence and believe that Allah Most High has nothing in common with other beings and even the common term “existence” is only a homonym when used for Allah and His creatures. They conclude that positive attributes do not hold true for Allah and He can only be known and described by negative attributes.
    Keywords: Positive Attributes, Negative Attributes, Negative Theology, Ibn Meymun (Maimonides), Ghazi Saeed Qomi
  • Alihasan Bagi, Asghar Tahmasbi Baldaji Page 59

    Al- Eateghadat is one of the most important Shiite books composed by Sheikhe – Sadugh. His aim of composing the book was renewing belief principals and branches of Shiite based on Sagalein sources. Paying to the most important belief knowledge,using Quran subjects, narrative and sign clarifying and explaining in belief chapters, time preceding and rejecting distortion doubt are some characteristics of the book. In terms of time preceding, Shiite the most important principals and branches are found in this book. However, the book is target to criticism both structurally and textually. Structurally, unsuitable chaptering, reference lacking of sources, narrative document weakness and inadequate explanation to chapters are some deficiencies of the book. Sheikhe – Sadugh refers in some chapters to weak topics. And he does not explicitly express his ideas about some matters and makes readers amazed. Textually, there are some instable expressions in some chapters of Al-Eateghadat that are in contrast with Quran and sure narratives, and also the text itself isn‟t complete and comprehensive. So, in some cases, subjects of some chapters are severely doubtful. The research first introduces briefly Al- Eateghadat and it‟s characteristics and then criticizes the book in two divided chapters textually and structurally.

    Keywords: Sheikhe – Sadugh, Al, Eateghadat, methodology, structure criticism, text criticism
  • Fateme Rajabi Azam Motahari Page 81
    Imam Reza(pbuh) had vast verbal discussion with different important top people of divine religions and scholars of different sects and schools. In all of his discussions, he has won because of deploying different ways and methods to verify the rightness of Islamic beliefs and to invalidate the notions of opponents.With analyzing the verbal discussion of Imam Reza(pbuh) not only we are familiar with his ways and methods of discussion but also we can understand traits and features which we can use in Islamic doctrines and to use against opponents of religion.This paper, for the sake of knowing his discussion methods, at first post the methods then his features of negotiation.
    Keywords: Imam Reza (pbuh), discussion, words, method
  • Yadollah Maleki Page 99
    The recognition of human rights implies a close philosophical, theosophical and religious look at his/her existence. As the most significant source and the most complete Holy Scripture, Quran deals with realities about human being. Quran calls human being as the supreme creatures. Quran has emphasized human traits including human honor and liberty. The aim of this study understands the status of natural honor and liberty of man considering the viewpoint of Quran and Islamic tradition and the expression of their relationship as the most important factor in preserving human right.
    Keywords: Honor, Munificence of Human, Liberty, Quran, Islamic Tradition
  • Page 119
    Allegorical Interpretation (Taawil) means referring to the beginning of word or the end of a word and the meaning of it is the intention of the speaker of the Word. The term is also used in some areas of religious epistemology and the meaning of it is to discover the esoteric meaning of the terms that cannot be achieved from the form of a word, but it must be decoded or demythologization. Bultmann believes that in order to modernize and making the scriptures understandable, anyone can pay to the interpretation of these texts and it does not have to certain people. Tafkik school although believe to interpretation, but they disagree to philosophical interpretation of the Holy Quran. They say just the prophet (p) and Imams (AS) who are firmly rooted in science (Rasekhan) can interpret it. This paper investigate the problem of interpretation from the viewpoint of Bultmann and Tafkik School.
    Keywords: Allegorical Interpretation (Taawil), Bultmann, Tafkik School, Holy scriptures, Holy Quran, Rasekhan
  • Abbasali Vafaee, Reza Bayat Page 143
    The difference of religious poems with other is their content; then the main approach in criticism of this poetry, should be criticism of content. The main issue in this criticism is measurement of the understanding and poet‟s belief to the foundations of religion. The main beliefs of Shiite and its difference with other religions are mainly the concept of leadership. Then measurement of the level of knowledge and understanding of the concept of leadership and the depth of belief to this knowledge are as a decisive in content criticism of Shiite poems. In this paper, it is tried to study the various levels of this knowledge and to suggest the solutions of measuring the depth of poet‟s belief. In this research, the understanding of the concept of leadership is divided into 10 levels: The minimalistic Approaches: 1.Imam: historical character. 2. Imam: political leader. The theological and Doctrinal Approaches: 3. Imam: a virtuous man. 4. Imam: beloved in god and people. 5. Imam: deserving to leadership and caliphate. The mystical Approaches: 6. Imam: light and top truth. 7. Imam: truth of Quran. 8. Imam: present at the creation. 9. Imam: able to join and unity. The exaggerated Approaches: 10. Change Imam to God (exaggeration).In this paper, extraction of levels of poets „belief based on the Quran and Shiite Hadith and contemporary poems are selected in research.
    Keywords: levels of Shiite beliefs, concept of leadership, content criticism, contemporary religious poem