فهرست مطالب

مجله پژوهش های اعتقادی کلامی
پیاپی 23 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عباس اسدآبادی صفحه 7
    این مقاله و نوشتار در پی آن است که مساله خاتمیت را از دیدگاه علامه طباطبائی با محوریت تفسیر المیزان تبیین کند. این مفسر نامدار مساله را از دو منظر دنبال کرده است: یکی از منظر دلالت آیات و تفسیر و توضیح آنها و دیگری از منظر شبهاتی که با خدشه کردن در دلالت آیات مطرح شده است. از نظر علامه آیه اول سوره ی فرقان و آیه ی 19 سوره ی انعام و آیه ی 28 سوره ی سبا و آیه ی 40 سوره ی احزاب و آیات 41 و 42 سوره فصلت، دلالت صریح و روشن بر خاتمیت دارند، و شبهاتی که برخی بر آیات مزبور وارد کرده یا آیات دیگری را برای نقض خاتمیت مطرح کرده اند، مردود است.
    کلیدواژگان: علامه طباطبائی، نبوت، خاتمیت، رسالت، شبهه، پاسخ
  • علی امامی فر صفحه 23
    یکی از آفات دین و دینداری مسئله غلو در مورد پیامبران، اولیاء، بزرگان ورهبران دینی است. این مشکل در ادیان پیشین بوده که خداوند در قرآن از آن نهی فرموده است.ائمه معصومین نیز با این مسئله مقابله نموده اند. در زمان ما مبارزه با این آفت یکی از وظائف دین پژوهان وعالمان دینی است.حدیث یکی از راه هایی است که غلو از طریق آن به درون دین راه پیدا می کند از جمله احادیث غلو آمیز عبارت مشهور زیر است؛
    «عن رسول الله  عن الله (تبارک و تعالی) انه قال: یا احمد! لو لاک لما خلقت الافلاک ، و لو لا علی لما خلقتک؛ و لو لا فاطمه لما خلقتکما.»
    با بررسی دقیق ملاحظه شد که اولا: این مطلب سند و منبع معتبری ندارد. ثانیا: از جهت متن و محتوا نیز دارای مشکلات جدی است زیرا این عبارت دارای سه بخش است.بخش اول آن (لو لاک لما خلقت الافلاک ) با آیات وروایات صحیح (منقول از شیعه واهل سنت) وعقل قابل تایید است.ولی دو بخش دیگر آن مخالف قرآن، سنت وعقل است ودر نتیجه قابل پذیرش نمی باشد.
    برخی تلاش کرده اند تا آن را به نحوی توجیه کنند ما توجی هات را نیز مورد بررسی قرار داده و روشن شد که توجی هات مذکور از این دوبخش از روایت غیر قابل قبول است.
    کلیدواژگان: حدیث، غلو، فاطمه، خلقت، لولاک، پیامبر، اهل بیت
  • سیدهادی سیدوکیلی صفحه 39
    شیخ احمد احسایی را می توان یکی از پر نویس ترین عالمان زمان خود و صاحب مکتب فکری خاص دانست. نزاع در مورد عقائد و آراء شیخ همچنان ادامه دارد. برخی به شکلی افراط گونه و برخی دیگر به گونه ای تسامح وار به وی نگریسته اند. نکته قابل توجه در آثار شیخ احمد گوناگونی و تنوع موضوعی آن است. مهمترین ایراد عالمان بزرگ عصر احسایی به وی عدم انطباق ظاهر مطالب وی با محکمات کتاب و سنت و اعتقادات مسلم دینی بوده است که بیشتر به روش شناسی شیخ احمد باز می گردد. اگرچه شیخ بر معیار و میزان بودن کتاب خدا و احادیث معصومان تصریح نموده و این دو را ملاک ارزیابی سخنان خویش خوانده است. با این وجود شیخ در کتابهای خویش از ذکر اصطلاحات فلسفی و عرفانی اجتناب نکرده و در بسیاری از موارد به تطبیق معارف قرآنی با این اصطلاحات پرداخته است. به طور کلی حقایق دینی بر اساس معارف بشری چون علم هیات و طبیعیات فلسفی و... تبیین و توضیح داده است. شیخ ناخواسته گرفتار تاثیر پذیری از مکاتب گوناگون بشری شده و حقیقت مباحث دینی را با استفاده از معارف بشری تبیین نموده است، امری که از سوی خود وی به شدت مذموم تلقی می شود. رد پای مکاتبی چون فلسفه مخصوصا فلسفه اشراقی سهروردی، آیین مانوی، باطنی گری اسماعیلی و تصوف در آثار و آراء شیخ یافت میشود. همچنین شذوذات و مبهمات مطرح در اندیشه شیخ، باعث پیدایش انحراف بابیت گردید.
    کلیدواژگان: شیخ احمد احسایی، مکتب شیخیه، مکاتب فکری، روش شناسی
  • عباس شاه منصوری، الله کرم کرمی پور صفحه 59
    از مسائل مهمی که در مطالعات دین پژوهی مورد توجه اندیشمندان این عرصه قرار می گیرد، مبحث مهم «منشاء دین» می باشد. از این زاویه گروهی قائل به منشاء الهی و گروهی نیز منشاء انسانی برای آن قائلند. در این میان یکی از مباحثی که می تواند در حکم مویدی بر هر کدام از این دو دیدگاه باشد، مساله زبان و منشاء آن است. بر این اساس در این مقال با پرداختن به دیدگاه زبان شناس معروف معاصر نوآم چامسکی به موضوع منشاء زبان در مییابیم که در این دیدگاه، زبان منشایی فطری داشته و این توانایی به غیر از آموزش و اکتساب برای انسان حاصل می آید و بدین طریق با اثبات غیر انسانی بودن حداقل یکی از پارامترهای حیات انسانی به نام «زبان» می توان خط بطلانی کشید بر دیدگاه کسانی که در منشاء دین توجیهی طبیعی نموده و امری انسانی برای آن قائلند. و بدین طریق می توان از غیر انسانی بودن منشاء زبان، به غیر انسانی بودن منشاء دین نیز گریز زد و از این اثبات، نفی انسانی بودن منشاء دین را قائل شد.
    کلیدواژگان: چامسکی، منشاء دین، منشاء زبان، زبانشناسی
  • علی کریمیان صیقلانی، هاجر حسابی راد صفحه 77
    ابن سینا از جمله حکمای مسلمان است که به مسئله ارتباط بین نفس و بدن توجه خاص کرده است. از آنجا که وی قائل به روحانیه الحدوث بودن روح و نیز ثنویت نفس و بدن از ابتدای حدوث است، ناچار باید در موضوع ارتباط میان نفس و بدن، وجود واسطهای را بپذیرد، چرا که نفس مجرد و روحانی نمی تواند بدون واسطه، با بدن کثیف و عنصری مرتبط شود و از این رو لازم است جرمی لطیف که فوق بدن و دون نفس است در بین باشد. ابن سینا این واسطه را روح بخاری نامیده است. روح بخاری از بخش لطیف اخلاط و از بخارات بدن برخاسته است. بنابراین نسبت روح بخاری به بخش لطیف اخلاط مانند نسبت اعضای بدن است به بخش متکاثف اخلاط. همانطور که ترکیب و امتزاج اخلاط، در هر کدام از اعضای بدن، مزاجی متناسب با آن عضو خاص را پدید می آورند بخارها و لطائف اخلاط نیز که برآمده از اخلاط چهارگانه هستند، ترکیب و امتزاج یافته ومزاجی متناسب با روح بخاری را پدید میآورند. لذا تدبیر، اشتغال و علقه نفس به بدن و به هر عضو یا قوه یا آلات بدنی از این طریق خواهد بود. از منظر ابن سینا، نخستین عضوی که نفس به او تعلق می گیرد قلب است. قلب منبع و معدن تولد روح بخاری است. مقاله حاضر به روش تحلیل محتوایی، به معرفی دیدگاه ابن سینا درباره روح بخاری، منشا و دلایل اثبات وجود، وظایف و نقش آن در ادراک حسی می پردازد.
    کلیدواژگان: رابطه نفس و بدن، روح بخاری، منشا روح بخاری، مراتب روح بخاری، متعلق روح بخاری
  • عزت ملاابراهیمی، تغرید زعیمیان صفحه 95
    شاعران و نویسندگان در هر گوشه ای از جهان و در هر دورانی، پیوسته از آرا، افکار و اندیشه های یکدیگر تاثیر می پذیرند. این پژوهش که به روشی توصیفی – تحلیلی و برپایه های اصول مکتب آمریکایی تدوین شده، مقایسه ای تطبیقی میان مبانی فکری و زیرساختهای اعتقادی دو شاعر نامور ایرانی و عرب است. نگارندگان در این مقاله نخست به بررسی اوضاع سیاسی ، اجتماعی و فکری این دو اندیشمند برجسته پرداخته اند. چه اینها در شکل گیری شخصیت فردی و ادبی آن دو نقش به سزایی داشتند. تا بدانجا که آرا و افکار دو شاعر متاثر از اوضاع و احوال زمانه شان بوده است .
    بی شک میان اندیشه های آن دو تشابه ای نزدیک وجود دارد ، به طوری که در بیشتر موارد شبح سخنان ابوالعلاء در آرای خیام جان می گیرد. دو شاعر با وجود دیدگاه های فلسفی مشابه غالبا هم صدا، هم سخن و هم عقیده با یکدیگر بوده اند؛ البته گاهی نگرش آن دو با یکدیگر تفاوت داشته که بیان این تشابه ها و اختلافها از دستاوردهای اصلی این پژوهش است.
    کلیدواژگان: مبانی اعتقادی، خیام، ابوالعلاء، عقل، جبر
  • یدالله ملکی صفحه 113
    نخبگان و خواص هر جامعه که در دو جبهه «حق» و «باطل» مبارزه می کنند، نقش بسیار مهمی در جهت گیری مردم در رخدادهای گوناگون دارند. آنچنان که اگر خواص اهل حق بتوانند به تکالیف الهی خود در «هدایت و تربیت» توده ها عمل کنند، سعادت دنیا و آخرت مردم تامین می شود، ولی اگر به دلایل مختلف، از انجام وظایف خود شانه خالی کنند، جبهه باطل به میدان آمده و «سقوط» جامعه را رقم می زند. واقعه عاشورا تنها نیم قرن پس از رحلت رسول خدا و در حالی رخ داد که شمار زیادی از صحابه پیامبر - که بیشتر آنان را در زمره خواص می شناسیم - در قید حیات بودند، اما حسین بن علی در مبارزه با جبهه باطل، تنها ماند و در صحرای کربلا همراه نزدیک به یکصدتن از خانواده و یاران وفادارش به شهادت رسید. ما در این نوشتار، بر اساس آیات قرآن، روایات و منابع تاریخی، نقش خواص را در سقوط جامعه اسلامی بررسی می کنیم.
    کلیدواژگان: خواص، سقوط، جامعه اسلامی، قرآن، حدیث، عاشورا
  • چکیده مقالات به عربی (الخلاصات)
    صفحه 1
|
  • Abbas Asadabadi Page 7
    This paper pursues to clarify Khatamyyat (The Seal) from Allameh Tabatabaee’s viewpoint based on Al-Mizan Interpretation. This outstanding interpreter has investigated this issue from two different viewpoints: the first, the viewpoint that indicates verses, their interpretation and explanation; the second, the viewpoint of dubiousness that tarnish the verses’ indication. According to Allameh, the first verse of Surah Al-Furqan (Chapter of Criterion), the 19th verse of Surah Al-Ana’m (Chapter of Cattle), the 28th verse of Surah Saba (Chapter of Saba’), the 40th verse of Surah Al-Ahzab (Chapter of the Confederates) and the 42th verse of Surah Fussilat (Chapter of Detailed) explicitly indicate the Khatamyyat, and some who criticize the dubiousness of the mentioned verses or they propound the other verses to breach Khatamyyat (The Seal) are rejected.
    Keywords: Allameh Tabatabaee, prophecy, Khatamyyat (The Seal), message, dubiousness, answer
  • Ali Emami Far Page 23
    One of the blights of religious and religiosity is the issue of exaggeration about the prophets and religious diviners and leaders. This issue has been in previous religions and Allah has interdicted it in Holly Quran. The infallible Imams have fought against it as well. In our time, fighting against this blight is one of the bonds of religious scholars and sages. Narration is one of the ways through which exaggeration infiltrates into religion. The famed following phrase is among the exaggerated narrations from the Holly Prophet Mohammad "upon him and his family be pray and peace" from Allah:Ahmad, if you had not existed, I would not have created the existence. If Ali had not existed, I would not have created you and if Fatimah had not existed, I would not have created you both.
    By precise examination, it was revealed that firstly; this narration does not hold a well-ground documentation and source. Secondly, in terms of content and significance, it holds serious flaws as well, since the mentioned phrase contains three parts, The first part (narrated by Shia), (if you had not existed, I would not have created the existence), is validated with accurate verses and narrations and common sense and the Sunni, but the other two parts is contradictive with Holly Quran, the Sunni and the common sense and consequently is not acceptable. Some has endeavored in order to justify it in one way or another. We have examined the justifications as well and it was clarified that the mentioned justifications from these two parts of the narration are unacceptable.
    Keywords: Narration, Exaggeration, Fatimah, Creation, Prophet, Ahl Beit
  • Seyyed Hadi Seyyed Vakili Page 39
    Sheikh Ahmad Ahsaei could be considered as one of the prolific authors who had a special school of thought. Many debates on his beliefs and ideas is still on desk and some are extremist and others deal with him leniency. Sheikh Ahmad's eminent characteristics is his diversity and variety of works. The main objection of his contemporary scholars to him was the contradiction of his thoughts to the Kitāb and Sunna and the religious incontrovertible belief, which returns to his methodology of study. Although Sheikh Ahmad introduced Quran and Hadith as the criteria of evaluation of Islamic belief and even his own ideas, he did not refuse to exert philosophical and mystical phrase and in many cases tried to reconcile the Quranic thoughts with them. In fact, he interpreted the religious facts with the human sciences such as astronomy and philosophical naturalism. He unintentionally was impressed by various human science and explained the Divine beliefs by them, which in turn was condemned by himself. It could be traced the influence of Suhriwardī's Ishrāq philosophy, Mānī beliefs, Ismailite esotericism, and Tasawwuf (Islamic mysticism) in his works. Also, abnormalities and ambiguities of his thoughts, cause in deviation of Bābism.
    Keywords: Sheikh Ahmad Ahsāeī Shaykhism, Schools of Thoughts, Methodology
  • Abbas Shah Mansori, Allah Karam Karami Por Page 59
    The important issues in the field of religious studies scholars are concerned, the important topic "The origin of religion" is. In this context the group believes in the divine origin and human origin groups also attach to it. In the meantime, one of the issues that can be evidence of sentence on each of the two views, it is the language problem and its origin. On the basis of these articles addressing contemporary linguist Noam Chomsky comments to the subject of the origin of language, we find that through the proof of the inhumanity of at least one of the parameters of human life in the name of "language" can put an end to the views of those in the natural origin of religion and humane justification for the distinction And thus can be of non-human origin, language, religion escape the inhumanity of his origin and proof of the origin of human negation of religion were allowed.
    Keywords: Chomsky, The origin of religion, The origin of language, Linguistics
  • Ali Karmian Seighalani, Hajar Hesabi Rad Page 77
    Avicenna is one of the Muslim philosophers among philosophers who has been given attention to the relationship between the psyche and body. Since he believes that the soul is spirituality created and he believes that the duality of body and psyche is from the beginning of creation. He is obliged to accept a mediator in the issue of the existence of a relationship between body and psyche because the spiritual and immaterial psyche cannot be connected to a dirty body and an element without a mediator. Therefore, the existence of a tender mass which is above the body and low psyche is necessary. Avicenna calls this mediator the steamy soul. The steamy soul arises from the tender part of humours and body steams. Therefore, the steamy soul proportion to the tender part of humours is similar to the proportion of the concentration of humours. As the combination and humours misciblity in every part of body parts develop the temperament which fits that particular organ, steams and tenders which have arisen from quadruple humours are combined and miscibled and develop the temperament which fits the steamy soul. Therefore, thinking, employment and interest of the psyche to the body and any of body parts or body organs will be in this way. From Avicenna’s perspective, the first member which take soul is the heart. heart is the source and mine of , the steamy soul birth. The present paper addresses content analysis method to introduce Avicenna’s perspective about the steamy soul, its origin and reason for its existence, functions and its role in sensory perceptions.
    Keywords: the relationship between the psyche, body, the steamy soul, the origin of steamy soul, of steamy soul ranks, steamy soul belonging
  • Ezzat Molla Ebrahimi, Taghrid Zaemian Page 95
    The summary of the article that you will read in these pages entitled: "philosophical views of Abul Ala Al-Marri and Omar Khayyam" contains a comparison between these two great poets of Arab and Persia lands and it's among comparative literature research which has always been of great interest to researchers of Arab and Persia literature world.
    Many articles have been written so far on the influence of Abul Ala Al-Marri on Khayyam, because every researcher who studies on the life and works of these two great poets would undoubtedly find a close similarity between them, as in most cases, Khayyam's ghost appears in front of them by studying Abul Ala Al's words. Because these two poets with the same philosophical viewpoints were often unanimous, concordant and agreed. Although, they occasionally fell apart.
    Before entering the world of philosophy of these two poets, what should be considered in this comparison are the political, social, economic and intellectual conditions of the two poet's time which played an important role in the formation of their personality. As far as, it can be stated that all the ideas and thoughts of the two poets were rooted in their time's circumstances.
    Keywords: philosophical, Omar Khayyam, Abul Ala Al Marri, poem
  • Yadolla Maleki Page 113
    Elite and gentlefolks of any society that conquer to the "right" and "wrong" sides, have a very important role in the orientation of people in various events. So if the gentlefolks of right side be able to practice "guidance and education" masses, happiness in this world and the Hereafter for people will be provided, but if for any reasons, do not shirk their duties, the wrong side come into play and "crash" of the community will begin. Only half a century after the Prophet's death, Ashura event occurred in situation which a large number of companions Prophet – much of them are known as gentlefolks - were alive, but Hussein-bin-Ali in the desert of Karbala in the fight against the wrong side left alone along with his family and his loyal companions that were about 100 man and was killed. In this paper, based on Quran verses, traditions and historical sources, we review the role gentlefolks in the fall of the Islamic community.
    Keywords: gentlefolks, fall, the Islamic community, Quran, Hadith, Ashura