فهرست مطالب

پژوهش های اعتقادی کلامی - پیاپی 20 (زمستان 1394)

مجله پژوهش های اعتقادی کلامی
پیاپی 20 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهری رحیمی، امیراسماعیل آذر صفحات 7-28
    فرقه ی اهل حق یا یارسان مسلکی التقاطی از مذاهب و آیین های اساطیری و گنوسی کهن با آیین ترسایی، اسرائیلیات، صوفیگری و درویشی وعرفان و تعالیم باطنی فاطمی و... غالیگری شیعی است که درمورد خداوند، قائل به حلول و تجسد بوده و معتقد به گردش های تناسخی هزار و یک گانه ی (دونادون) روح بشر بعد از مرگ در اجساد مختلف انسان و حیوان هستند و چون به الوهیت امام علی(ع) معتقدند، به علی اللهی نیز مشهورند.
    این فرقه دارای مجموعه ی بزرگی از کلام ها و دفترهای خطی قدیمی از گفتارهای بزرگان خود به زبان کردی گورانی هستند که مهم ترین آنها نامه ی سرانجام یا کلام خزانه نامیده می شود.
    کلام های یاد شده به طور پراکنده و بنا به اعتقاد به سرمگو، به دور از چشم خاران (غیر اهل حق)، نزد رهبر هر خاندان، نگهداری می شود.
    مقاله حاضر تلاش دارد براساس گزارش های مستند و موثق، فهرستی از این متون خطی، را به پژوهشگران معرفی نماید.
    کلیدواژگان: اهل حق، کلام، دفتر، سرانجام، نسخه خطی، متون، کردی گورانی
  • علی افضلی، مجتبی اعتمادی نیا صفحات 29-48
    یکی از استدلالات برخی از فیلسوفان در نفی قدم نفس بر بدن، استدلال های مبتنی بر امتناع تعطیل و تناسخ است که بر اساس آن، چنانچه نفس پیش از بدن وجود داشته باشد، در آن هنگام یا متکفل تدبیر بدنی مادی است و یا آنکه چنین نیست و حال آنکه حالت نخست به دلیل بطلان تناسخ و حالت دوم به دلیل امتناع تعطیل ناممکن است. ازاین رو، تقدم نفس بر بدن محال است.
    این نوشتار ضمن بررسی تقریرهای مختلف و مبانی نظری این استدلال در اثبات حدوث نفس همراه با بدن، در نهایت به نقصان و ناکارآمدی آن در اثبات حدوث نفس همراه با بدن (نفی تقدم آن بر بدن) حکم می راند. مهم ترین دلایل این نقصان عبارتند از: امتناع تعطیل مطلق و نه تعطیل محدود، نیازمندی محدود نفس به بدن تنها در برخی افعال خود، امکان وجود عقلی و مفارقی نفس پیش از حدوث بدن، مشابهت وضعیت نفس در حدوث پیش از بدن با وضعیت آن پس از قطع تعلق از بدن، امکان وقوع تناسخی که به نفی معاد نمی انجامد و امکان تعلق نفوس به ابدان غیرمادی؛ که با روش کتابخانه ای به بررسی موضوع پرداخته و مدعای پژوهش را مبرهن نموده است.
    کلیدواژگان: نفس، بدن، حدوث نفس، تقدم نفس بر بدن، تعطیل، تناسخ
  • جواد سلیمانی صفحات 49-68
    اگزیستانسیالیسم یکی از مکاتب فلسفی غرب به شمار می آید، محور پژوهش های این مکتب انسان است؛ از این رو به مکتب اصالت وجود انسان شهرت یافته است؛ این مکتب در مقام نخست هویت انسان را مورد بررسی قرار می دهد و حامی فردیت انسان است و آزادی انتخاب را مهمترین وجه ارزش انسان معرفی می کند و کمال انسان را در رهیدن از هر قیدی حتی خدا و دین می داند؛ سرشت و فطرت ثابت انسانی را انکار می کند و انسان را سازنده سرشت خود می داند، و معتقد است زندگی در دنیای مادی موجب ازخودبیگانگی انسان می شود و سرانجام هرگونه ارزش مطلق برای انسان را نفی کرده و به بی معنا بودن زندگی رای می دهد؛ در این مقال دلایل اگزیستانسیالیسم درباره هویت انسان طرح و نقد برون دینی شده است.
    کلیدواژگان: اگزیستانسیالیسم، انسان شناختی، اصالت وجود، آزادی، از خودبیگانگی
  • یدالله ربیعی، مهدی یارمحمدی صفحات 69-88
    جهانی بودن یا قومی و منطقه ای بودن دو ویژگی متمایز است که ادیان الهی به آن نام بردار می شوند. بررسی و تحلیل جهانی بودن دین انبیاء اولوالعزم یا قومی و منطقه ای بودن دین ایشان و با نگاهی ویژه پژوهش درباره دین حضرت موسی (ع)محور این نوشتار است.قرآن پیامبران را در دو گروه اولوالعزم و غیراولوالعزم تقسیم کرده اند.آموزه های روایی بیانگر آن اند که موسی سومین پیامبر اولوالعزم در سلسله پیام آوران الهی است. نگاشته پیش رو با رویکردتوصیفی‐تحلیلی از دادهای مطالعاتی به روش کتابخانه ای، نخست معنای جهانی بودن دین را بیان و در ادامه با کنکاش در روایات اسلامی، خاستگاه اولوالعزم خواندن این انبیاء را مشخص می نماید. بررسی رابطه معانی مختلف جهانی بودن و معانی اولوالعزم و مراجعه به آیات قرآن کریم و همچنین منابع یهود از جمله آیات تورات و تاریخ یهودیت، برای بیان محدوده شریعتی و تبلیغی دین حضرت موسی (ع) گام پایانی در تعیین قلمروی شریعت موسوی است که به اثبات شمول افرادی تعالیم دین موسی (ع) و اختصاص تبلیغی ایشان نسبت به قوم بنی اسرائیل و فرعونیان می انجامد.
    کلیدواژگان: دین جهانی، یهودیت، قلمرو تبلیغی موسی (ع)، دین آبای نبی، اولوالعزم
  • حسن رضازاده، حسین حیدری، محمد آقاجانی صفحات 89-112
    در این نوشتار سخن از مخلوقاتی نامحسوس در ادیان اسلام و زردشت است که در آفرینش، استمرار و فرجام جهان نقش مهمی را برعهده دارند.
    در جای جای قرآن کریم بر وجود ملائکه تصریح و بر لزوم ایمان به آنها تاکید شده است. دراسلام فرشتگان مسئولیت های گونه گونی بر عهده دارند ازقبیل: نگهداری عرش و ستایش لاینقطع ذات کبریایی، فراهم کردن اسباب بارش باران و غرش ابرها، یاری مومنان در کارزارها، ثبت و ضبط کردار بندگان و...
    در اوستا، به صراحت بر وجود وتکاپوی فروشی ها، یاران مینوی مزدا، تصریح و بر اهمیت بنیادین فعالیت آنان تاکید شده است. اهمیت حضور این موجودات آسمانی در اداره هستی تا جایی است که اهورا مزدا جایگاه خطیر و حساس فروشی ها را فرایاد زردشت می آورد تا مبادا اشونان(مومنان) کوچکترین جسارتی بر ساحت آنان وارد سازند و بتوانند با توسل به آنان و تحمید آنان از برکات مادی و مینوی ایشان برخوردار گردند.
    این مقاله عمدتا با استناد به خود کتب مقدس قرآن کریم و اوستا، نقاط افتراق و اشتراک مفاهیم، جایگاه، ساختار وجودی، طبقه بندی، کارکردها و دیگر اوصاف ملائکه در اسلام را با فروشی ها در اوستا می نمایاند.
    کلیدواژگان: فروشی، فروهر، ملائکه، فرشتگان، قرآن کریم، اوستا
  • محمد اسماعیل عبداللهی، محمد جواد شمس صفحات 113-134
    از مهمترین محورهای اندیشه ایی اوشو به عنوان یکی از بنیانگذاران معنویت های نوپدید، نظریه او راجع به «انسان کامل» است. اوشو با تصویری که از ماهیت انسان مطلوب و ایده آل ارائه می دهد، مدل خاصی از نهایت فرجام بشر در عرفان خودساخته خویش ترسیم می کند. هدف از این تحقیق، نقدوبررسی مهمترین شاخصه هایی است که اوشو برای انسان کامل معرفی می کند. اوشو می کوشد تا با استفاده از اصطلاحات مثبت و ارزشی، معنی و مفهوم کاملا غیرارزشی ارائه دهد او شاخصه های انسان کامل را در عشق، آزادی، تنهایی و در حال زندگی کردن می داند؛ مفاهیمی که به ظاهر پسندیده است اما او با ارئه تعریف جدید و متناسب با اهداف خود بار معنایی خاصی برای واژگان وضع کرده است. این تحقیق پس از تحلیل علمی مبتنی بر اصل ناسازگاری درونی و بیرونی، ثابت می کند که آنچه راجع به شاخصه های انسان کامل در معنویت اوشو مطرح است اساسا خلاف فطرت و طبیعت انسانی است که پایبندی به آنها نتیجه ای جز افتادن درسکس و ابتذال و مادیگرایی نیست.
    کلیدواژگان: انسان کامل، اوشو، شاخص کمال، انسان ایده آل
  • احسان منصوری، مرتضی بیات، محمود صیدی صفحات 135-152
    مساله کلامی بداء در کتاب های کلامی شیعه جایگاه خاص خود را دارد. بداء به عنوان آشکار شدن امری از ناحیه خداوند بر خلاف آنچه ظاهر بوده است در کلام شیعه مطرح و در احادیث اهل تسنن نیز موجود است. آنچه محل کلام است این است که چگونه مساله بداء به خداوند نسبت داده می شود؟ از این جهت که بداء در مراحل خلقت(مشیت، اراده، قضا و قدر) موثر است. میرداماد در آراء خویش این مسئله را بررسی کرده و با توجه به نظریه حدوث دهری و قیاس بداء با نسخ و تقریری جدید از قدر، آن را تبیین نموده است. صدرالمتالهین ضمن مخالفت با شباهت نسخ با بداء تبیین خویش از بداء را با دو رویکرد متفاوت ارائه می نماید. مرحوم سید محمدکاظم عصار نیز با مبانی حکمت متعالیه و عرفان نظری دو تبیین از بداء ارائه نموده است. نوشتار حاضر ضمن تبیین مساله بداء از منظر این سه فیلسوف به نقد و بررسی آراء ایشان می پردازد.
    کلیدواژگان: بداء، میرداماد، صدرالمتالهین، محمدکاظم عصار، علم الهی، مراحل خلقت
|
  • Mehri Rahimi, Amir Esmaeil Azar Pages 7-28
    The Ahle Hagh or Yarsan Sect is an eclectic religion which is a merge of various ancient mythological and gnostic religions with Christian creed, the Israelites, Sufism, Mysticism, Spritual Fatimid teachings and the Shiite ٵجل چْٕ٘ which believes in reincarnation and embodiment of God and believes in thousand times of transmogrification of the human soul in different bodies of humans and animals after death. And since this sect believes in the divinity of Imam Ali (PBUH), it is also known as “Ali Allahi”, i. e., “Ali as the Allah”. This sect has a large collection of old manuscripts of sayings and notes of its great men in Gurani Kurdish the most important of which are known as Kalaam-e-khazaaneh and Nameh-saranjaam. These saying are scattered and are maintained by the leaders of each dynasty away from the eyes of people who are not men of God. This paper is an attempt to introduce a list of these manuscripts based on some reliable and authentic sources.
    Keywords: Ahle Hagh, Saying, Notes, Manuscript, Gurani Kurdish, Scripts
  • Ali Afzali, Mojtaba Etemadiniya Pages 29-48
    One of the arguments of some philosophers in rejecting the primacy of the soul over the body, is the argument based on the refusal of the inactivity and reincarnation. According to this argument, if the soul exists before the body, either is breadwinner of the physical body or not so. The first state due to the invalidity of reincarnation and the second for refusing the inactivity is impossible. Thus, the primacy of the soul over the body is impossible.This paper investigates different versions of the argument and review the theoretical basis and several critiques concerning it. The result of the investigations shows the inefficiency of the argument in proving the creation of the soul along with the body and denial of the primacy of the soul over the body.The main reason for this inefficiency include: the refusal of absolute inactivity and not limited inactivity, limited needs of the soul to the body only in some of its actions, the possibility of intellectual and immaterial soul before origination of the body, similarity of the soul conditions before the creation of the body whit the soul conditions after cutting off the body, the possibility of reincarnation which would not cause to negating of the resurrection and the possibility of the souls attachment to an immaterial bodies.
    Keywords: soul, body, creation of the soul, the primacy of the soul over the body, inactivity, reincarnation
  • Javad Soleimani Pages 49-68
    Existentialism is considered as one of the western philosophical schools. Man is the pivot of researches in this school; therefore, it is well known as the school of fundamental reality of human existence. In the first place, this school examines man's identity, supports individuality of man and regards freedom of choice as the most important aspect of the man's value. It also believes that human perfection is attained through getting released from any constraint, even the constraints of God and religion. This school denies the constant human nature and regards man as a creator of his own nature. It supposes that life in the materialistic world leads to self-alienation and denies the use of any absolute value for human and emphasizes on the meaninglessness of life. This paper investigates the existentialism's viewpoints about man's identity and offers an extra religious criticism.
    Keywords: Existentialism, anthropology, fundamental reality of existence, self, alienation
  • Yadollah Rabiee, Mahdi Yarmohammadi Pages 69-88
    Being global andlocalorethnic are two distinct characteristics that divine religions are divided into. Analysis of the Global mannerof Arch prophets’ religions or ethnicand local mode of their religions, with a special look at the religion of Moses, is the centerpiece of this article. The Quran divided prophets into two groups, Arch prophets and others. The doctrines of the traditions suggest that Moses is the third in a series of divine messengers. This text first, withanalytic-descriptive approach to studied data that was produced bylibrary procedure, expresses the meaning of Globality of religion and then delves into the Islamic tradition, specifies the origins of the mentioned arch prophets.Checking the different meanings of Globality and connotations of arch and referring to the verses of the Holy Quran and Jewish sources including the verses of the Torah and the Jewish history and to explain the legal and propagational scope of Moses’ religion is the final step in determining the scope of the Mosaic law and finally will lead to proving the inclusion of the subjects under religious teachings of Moses and assigninghis propagation to the Israelites and Pharaoh’s people.
    Keywords: Universal Religion, Judaism, The Scope of the Propagation of Moses (A.S), The Religion of the Prophet's Ancestors, Arch, Prophet (Ululazm)
  • Hasan Rezazadeh, Hosain Haidari, Mohammad Aghjani Pages 89-112
    In Islam and Zoroastrianism, there are untouchable and unobservable creatures which are said to play significant roles in creation, continuation and end of the world. Everywhere in the holy Quran, it is acknowledged that angels exist and people should believe in them. According to Islam, angels have a variety of responsibilities such as protecting Divine Ark, continuous praise of God,, providing means of raining and thundering for clouds, assisting believers in wars, recording behaviors of people, etc.Avesta has explicitly asserted that fravashis, unseen companions of Ahura Mazda, exist and their activities are principally important. The existence of these heavenly creatures is so crucial that Ahura Mazda highlights their critical and vital status. As a result, ašavans refuse to insult them and try to enjoy their material and spiritual blessing through praising them and appealing to them.Via a careful analysis of holy Quran and Avesta, the present study attempts to reveal similarities and differences of angels in Islam and fravashis in Avesta along with their different status, structures, categorizations, functions, and etc.
    Keywords: Fravashi, Faravahar, Angels, Holy Quran, Avasta
  • Mohammad Ismaeel Abdolahi, Mohammad Javad Shams Pages 113-134
    One of the most important aspect of Osho's thoughts as one of the founders of new spiritualties is his view about "Perfect Human". Osho designs an especial model of human's ultimate end in his own made mysticism through an image of desired and ideal human's identity. The purpose of this study is criticism and studying the most important indicator that is introduced for perfect human by Osho. He attempts to present a complete anti value concept and meaning by applying positive and value expressions. He knows perfect human's indicators in love, freedom, loneliness and living, the concepts which are acceptable apparently but he deducts a new meaning for these concepts through presenting new meanings according to his purposes. After scientific analysis based on internal and external incompatibilities, this study proves what has been mentioned about perfect human's indicators in Osho's spirituality basically is against human's temperament and nature that dependency to them has no results except falling in sex, triteness and materialism.
    Keywords: Perfect Human, Osho, Perfection Indicator, Ideal Human
  • Ehsan Mansori, Morteza Bayat, Mahmud Saidi Pages 135-152
    The theological problem of Badā' has it’s especial station in the Shia theological books. Badā' as the revealing something by God after concealing is given in the Shia Narrations and also Suni’ Hadiths. The problem is that how revealing after concealing can be from God. Upon this, Bada mentioned in the stages of creation that is will and Predestination.Mirdamad is investigated this problem according to his view about the createdness of the world and by distingusion of the Bada and abrogation. Mulla Sara gives two different aspects to this problem and oppose with Mirdamad’ view. By analyzing transcendental philosophy and mysticism rules, Muhammad-Kāzem Assār tries to solve this problem.
    Keywords: Bada, Mirdamad, Mulla Sadra, Muhammad, Kazem Assar, God's knowledge, stages of creation