فهرست مطالب

پژوهش های اعتقادی کلامی - پیاپی 22 (تابستان 1395)

مجله پژوهش های اعتقادی کلامی
پیاپی 22 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید حمد الله اکوانی*، قباد محمدی شیخی، سید سعید میری صفحات 7-30
    اندیشه سیاسی و اجتماعی در ساحت معرفت شناسانه در عصری که به مدرنیته نامبردار شده همواره با پرسش از رابطه عقل و دین مواجه بوده است. در تعریف نسبت این دو با یکدیگر گروهی با نفی و طرد جایگاه عقل در نظام معرفتی و ساحت اجتماع و سیاست، شریعت را منزلتی برتر ارزانی داشته و برخی دیگر در توجیه و تبیین اندیشه های مدرن، عقل را منبع معرفتی برتر تلقی کرده اند. در میان اندیشمندان مسلمان شهید مرتضی مطهری در نوشته های خود به این دغدغه معرفت شناسانه توجهی مداوم داشته است. آیت الله مطهری با تکیه بر نص و سنت(متن) به ترسیم رابطه ای از عقل و دین می پردازد که می توان از آن با عنوان عقل گرایی اعتدالی نام برد. در این مقاله با استفاده از رویکرد هرمنوتیک، آراء این فیلسوف مسلمان در مورد رابطه عقل و دین و صورت بندی استدلالات وی در باب نظام عقلانیت اعتدالی پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: دین، عقل گرایی فطری، عقل گرایی اعتدالی، هرمنوتیک، مرتضی مطهری
  • حامد پور رستمی*، صفر نصیریان صفحات 31-48
    نظریه ابدان روحانی، یک نظریه جدید کلامی در باب سرشت انسان است که برای اولین بار توسط خانم ننسی مورفی (الهی دان آمریکایی) مطرح شده است. بر اساس این نظریه انسان دارای ساحتی به نام روح نیست؛ ولو آنکه موصوف به روحانیت و دارای استعدادهای عالی است. این نظریه بر مبنای نظریه تکامل داروین، یک تبیین فیزیکال و متکی به یافته های تجربی، درباره سرشت انسان ارائه می دهد. از نظر نویسنده، استعدادهای مخصوص به انسان مثل سایر استعدادهای مشترک با حیوانات، از نوع فیزیکال هستند؛ با این تفاوت که به استعدادهای عالی، تحول یافته اند. اما این نظریه از دو جهت مورد نقد است. اولا روایات شیعی علی الخصوص نهج البلاغه ضمن صحه گذاشتن بر اصل تکامل در خلقت انسان، برخلاف نظریه تکامل، خلقت جسم و روح آدم را دفعی می دانند؛ نه تدریجی. ثانیا بر اساس این روایات، روحانیت انسان یک جنبه حقیقی از انسان است نه آنکه صرفا وصف بدن آن باشد. این روایات حتی خلقت ساحت روحانی انسان را مقدم بر خلقت جسمانی اش قرار داده و استعدادهای عالی را به روح منتسب می کنند، نه بدن.
    کلیدواژگان: ابدان روحانی، تکامل، سرشت انسان، نهج البلاغه، ننسی مورفی
  • حمید رضانیا شیرازی*، مجتبی اعتمادی نیا صفحات 49-68
    این نوشتار با اشاره ای گذرا به مبانی فکری اگزیستانسیالیسم و ضمن مرور پاره ای از مهمترین آراء انسان شناسانه کی یرکگور، می کوشد تا با بررسی نقادانه مفهوم آزادی و اختیار از منظر وی، به برخی تاملات نظری بایسته در مبانی اگزیستانسیالیسم اشاره نماید. بررسی های ما در این نوشتار نشان می دهد که به رغم دقت نظرهای عمیق و قابل تامل کی یرکگور در باب شرایط انضمامی حیات انسان و التفات به اصل اختیار و انتخاب در مسیر تحقق هویت اصیل آدمی، اما رویکرد او به مفهوم آزادی انسان با چالش هایی فلسفی و تعارضاتی با برخی مبانی انسان شناسی اسلامی دست به گریبان است. مهمترین این موارد مناقشه برانگیز عبارتند از: عدم التفات جدی به رابطه میان آزادی های فردی و اجتماعی، ناسازگاری میان مفهوم فردیت و ذهنی بودن حقیقت، عدم التفات به محدودیت های ذاتی آزدی و اختیار بشری و بی توجهی به ماهیت منفعلانه پاره ای از انتخاب ها و گزینش های انسانی.
    کلیدواژگان: اگزیستانسیالیسم، کی یرکگور، آزادی، فردیت، سپهرهای سه گانه حیات
  • کاوس روحی برندق* صفحات 69-90
    جایگاه ویژه و گستردگی فضایل حضرت فاطمه زهرا(س) در قرآن و احادیث بسیار چشمگیر است. این مقاله با تبیین، تحلیل و نقد دیدگاه های دانشمندان اهل تسنن و شیعه در زمینه حدیث «فاطمه بضعه منی» که به صورت های گوناگون در جوامع روایی اهل تسنن و شیعه از پیامبر اکرم(ص) نقل شده است، به اثبات و تبیین گسترده و قلمرو عصمت فاطمه زهرا(س) پرداخته و به این نتیجه دست یافته است که از میان تفسیرها و خوانش های گوناگون از این حدیث، برمی آید که فاطمه زهرا(س) در تمامی کمالات به جز نبوت و رسالت وارث کمالات نبوی است و با توجه به پس گزاره های متعدد حدیث نه تنها از این حدیث، عصمت فاطمه زهرا(س) از گناه و انجام عمل مکروه و ترک اولی که عصمت آن حضرت از هر گونه تمایل و صفت نفسانی ناپسند که مورد خشنودی خداوند نیست، اثبات می گردد.
    کلیدواژگان: عصمت، فاطمه زهرا(س)، حدیث فاطمه بضعه منی
  • علی شمس* صفحات 91-108
    بر اساس ادله ی کلامی، منشا حاکمیت و ولایت، خداوند متعال است، اوست که خالق، مالک، ولی و رب مطلق در عالم است. بر همین اساس هر گونه حاکمیت و ولایت از جانب غیر خدا باطل، ظلم و تجاوز به حقوق دیگران است، مگر این که در طول حاکمیت خداوند و با اذن او باشد. بعثت انبیا و حفظ خط نبوت به وسیله ی امامان معصوم، این ولایت را متجلی ساخته است. در عصر غیبت، این حکمت و لطف پابرجاست؛ چرا که لطف از صفات الهی است و صفات خداوند در طول زمان و در آبستن حوادث، دستخوش تغییر و تحول نخواهد شد. بنابراین اعمال این لطف از سوی خداوند، در زمان غیبت نیز، همانند زمان حضور معصومین لازم و ضروری است؛ و این جاست که ضرورت وجود فقها به عنوان نزدیک ترین افراد به ویژگی های معصومین، و امین ترین افراد در جهت به دست گرفتن عنان اسب سرکش قدرت، برای حفظ خط امامت، شریعت و رهبری مردم احساس می شود و این نیز لطفی است که از جانب خداوند ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: ولایت فقیه، ولایت الهی، ربوبیت الهی، حکمت الهی، لطف الهی، امامت، علم کلام
  • اصغر غلامی*، علینقی خدایاری صفحات 109-109
    امامت یکی از آموزه های بنیادین اسلام به شمار می رود و شناخت آن مبتنی بر تحلیل و تبیین صحیح مفهوم آن است. در مقاله پیش رو با رویکرد کلامی به مفهوم شناسی امامت سعی شده مفهوم این آموزه دینی از منظر متکلمان شیعه بررسی شود. متکلمان شیعه عموما در مباحث کلامی مربوط به امامت به طور مستقل به مفهوم شناسی امامت نپرداخته وتنها تعریفی مشابه با تعریف سنیان از آن ارائه داده اند. به این معنا که تقریبا همه متکلمان شیعه پس از تعریف امامت به «ریاست عامه در امور دین و دنیا» بلا فاصله، با استناد به قاعده لطف، به اثبات وجوب نصب امام بر خداوند پرداخته اند. نگارنده پس از بررسی تعاریف متکلمان از امامت به جستجوی مفهوم آن در حدود وسطای ادله قاعده لطف پرداخته و نتیجه میگیرد که از نظر متکلمان شیعه امامت مقام افتراض طاعت است که برای تربیت و قرار گرفتن بندگان در مسیر عبودیت و کمال برای برخی بندگان برگزیده الهی جعل می شود.
    کلیدواژگان: امامت، مفهوم شناسی امامت، افتراض طاعت، هدایت، لطف
  • جدیدالاسلام قلعه نویی*، علی وفایی صفحات 125-125
    پلورالیسم دینی (Religious Pluralism) از جمله مباحث مرتبط با فلسفه ی دین است که به سبب توجه به مساله ی نجات و زندگی مسالمت آمیز میان پیروان ادیان، مورد توجه صاحب نظران زیادی قرار گرفته و دارای رویکردها و تقریرهای متفاوتی است.
    توجه عمیق مولانا به «وحدت وجود»-به عنوان یکی از ارکان اصلی اعتقادات وی- و القای روحیه ی تسامح و تساهل به مخاطبان خود، باعث شده تا عده ای وی را «کثرت گرا» بنامند؛ اما اینکه وی، واقعا واجد چنین نامگذاری بوده یا نه و اگر بوده، پلورالیسم دینی از دیدگاه او چه کیفیتی دارد و چه مواردی را شامل می شود، از جمله سوالاتی است که در مورد مولانا مطرح است. مقاله ی حاضر در جستجوی پاسخ این سوالات، بر اساس مثنوی است.
    بنابراین، در این مقاله، ضمن تعریف پلورالیسم دینی و بیان رویکردهای آن، آرای کثرت گرایان در باب حقانیت ادیان مطرح شده و بازتاب این آرا در اندیشه های مولوی آمده است.
    بازخوانی اندیشه های مولوی بیانگر این نکته است که ردپای نظریه ی پلورالیسم دینی، کم و بیش در اندیشه های او دیده می شود؛ اما پلورالیسم را به معنای امروزی آن نمی پذیرد و در نهایت یک دین را حق می داند.
    هدف از این جستار آن است که مخاطبان مثنوی با پیروی از شیوه ی مولوی در مسائل معرفتی و دینی، در جهت تقریب بین ادیان و تفاهم میان صاحبان آن ها گام برداشته و همچنین برای رفع اختلافات و دشمنی های دینی و عقیدتی نوعی آمادگی ذهنی ایجاد شود.
    کلیدواژگان: مثنوی، مولوی، کثرت گرایی دینی، مدارای دینی
|
  • Hamdallah Akvani*, Gobad Mohamadi Shaikhi, Syyed Saeid Meree Pages 7-30
    The political and social thought in the realm of epistemological, in the era known as modernity, has always been faced with the question of the relationship between reason and religion. By Denying and rejecting the perch of reason in the epistemological knowledge of order and domain of society and politics, some consider the “sharia” in a high worth, and the others, had consider the reason as a superior epistemological source in justifying and explaining modern thoughts. Among the muslim scholars, morteza motahari, had a continuous consideration with this epistemological concern in his works. Motahari, with reliance on text and tradition (context), has drawing a type of relationship between reason and religion that have alignment with moderate rationalism. In this essay, the theories of this Muslim philosopher about the relationship between reason and religion, and his reasoning about moderator rationalism checked by using a hermeneutic approach.
    Keywords: religion, instrumental rationalism, innate rationalism, moderator rationalism, hermeneutic, morteza motahari
  • Hamed Poor Rostami*, Safar Nasirian Pages 31-48
    The theory of "Spirited Bodies" is a theological theory of the human nature. Opinion is sharply divided over this issue. This theory, based on the theory of evolution and Physical and experimental findings. Nancey Murphy argues for a physicalist account, but one that does not diminish traditional views of humans as rational, moral, and capable of relating to God. Murphy is invited to appreciate the ways in which organisms are more than the sum of their parts. But this theory according to Shia narrations particularly Nahj ,comming in the text of the article, is not acceptable.
    Keywords: spirited Bodies, Nancey Murphy, human nature, evolution, Nahj
  • Hamid Rezania Shirazi*, Mojtaba Etemadi Nia Pages 49-68
    This article makes a brief mention intellectual foundation of existentialism and by reviewing some of the most important anthropological ideas of Kierkegaard, tries to analyze critically the concept of liberty and freedom from his perspective, to some theoretical reflections on the foundations necessary to refer existentialism. Our analysis in this paper shows that despite profound accuracy Kierkegaard on the concrete conditions of human life and in favor of the principle of free will and choice in the realization of one's true identity, But his approach to the concept of human freedom and philosophical challenges faced conflicts with some principles of Islamic anthropology. The most controversial cases include: lack of serious attention to the relationship between individual and social freedoms, incompatibility between the concept of individuality and subjectivity of truth, freedom and the lack of attention to the inherent limitations of human and disregard of the passive nature of some human choices and choices.
    Keywords: existentialism, Kierkegaard, freedom, individuality, three shields life
  • Kavous Rouhi Barandagh* Pages 69-90
    Special position and extent of the virtues of Lady Fatima Zahra (AS) in the Quran and Hadith is very significant. This paper is to describe, analyze and critique Sunni and Shiite scholar's views about Hadith of “Fatima is part of me “ Which has been quoted of the Prophet (PBUH) for various Sunni and Shiite collection containing Hadith on all various subject matters.
    Than Proving the extent and domain of Infallibility of Lady Fatima, And concluded among the various interpretations and readings from the hadith, that Fatima Zahra (AS) heirs of the prophet in all perfection except perfection of prophetic mission.
    The Continuation of Hadith is proving Infallibility of Fatima Zahra (AS) from sin And doing abomination and Of any desire And evil characteristics that is not God's satisfaction.
    Keywords: Infallibility, Fatima Zahra (AS), hadith of Fatima is part of me
  • Ali Shams* Pages 91-108
    According to the theological arguments, guardianship and authority in its origin belongs to Allah SWT. He is the creator, the Lord, the Guardian of the whole existence. Therefor authority or guardianship of anyone else is illicit, unless the one that is permitted by Him. Having authority over others without His permission is regarded to be unacceptable, false, oppression and transgressing other people’s rights.
    This guardianship of Allah SWT is manifested as a divine Grace by sending of the prophets and is maintained by the infallible Imams. Since divine Grace is one of the attributes of Allah SWT and His attributes are not subject to alteration, this wise Grace is to be constant at the time of occultation as well. Here the necessity of the guardianship of the jurists as the closest people to the attributes of the infallible Imams and the most trustworthy one’s to handle the tempting position of leadership, in order to protect and continue the course of Imamate and guidance, is comprehended. This also seems to be a necessary Grace from Allah SWT.
    Keywords: the guardianship of the jurist, the guardianship of Allah SWT, Divine lordship, Divine wisdom, Imamate, theology
  • Asqar Qolami*, Alinaqi Khodayari Pages 109-109
    Leadership is one of the fundamental teachings of Islam is and its recognition is based on analyzing and clarifying its meaning. In the present paper a theological approach to the concept of Imamate tried to theologians of the Shiite religious doctrine from the perspective of the review. Shiite theologians generally theological issues related to the concept of the Imamate of Imam independently pay only the same definition by defining Sunnis have offered it. This means that almost all Shia theologians After defining leadership as "head of public affairs, religion and the world" immediately, citing the principle of grace, the Lord, have to prove the necessity of the Imam. is counterfeit.
    Keywords: Imamate, the concept of Imamate, Aftraz obedience, guidance, thanks
  • Jadidoleslam Qalenoee*, Ali Vafaee Pages 125-125
    Religious Pluralism is one of the concepts concerning philosophy of religion. It gives attention to subject of salvation and peaceful life among followers of different religions which is significance by many thinkers and it includes different viewpoints and recitals.
    Profound attention to pantheism (by Molavi) which is one of the fundamental pillars of his belief and ispiring morale of neligence and indulgence among his devotees have made some people call him pluralist. With this in mind , whether he deserve such calling or not , and if so , how does he consider religious pluralism , there will be such questions about Molavi. Present study will look over answers of these questions on the basis of Masnavi.
    So, in this study , meantime of definition of religious pluralism and presentation of its viewpoints , there will be come opinions of pluralists concerning legitimacy of pre-said religious and reflecies of these opinions in thoughts of Molavi.
    Restudy of thoughts of Molavi shows footprints of theory of religions pluralism , more or less by Molavi but he doesnt accept pluralism in the way we use it today and finally he just considers one religion rightful.
    The purpose of this study is that devotees of Molavi following his way in religious and insight subjects try to bring near religions and their followers together and there also create a kind of mental readiness for destroying religious and in-belief disputes.
    Keywords: Masnavi, Molavi, Religious Pluralism, Religious Lenience