فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات شهر ایرانی اسلامی
پیاپی 13 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجتبی انصاری، رها بحتویی*، سید محمد مهدی حسینی کیا، مسعود دادگر صفحه 5
    وابستگی انسان و طبیعت از یکسو و تجربه پیشینیان در ساخت باغها و کیفیت دلنشین ناشی از تلفیق مناسب طبیعت و عناصر مصنوع در آنها از سوی دیگر، موجب شده است تا اصول طراحی این باغها مورد توجه و بررسی قرار گیرد؛ تا بدین وسیله در طراحی دوباره بوستانها، با ایجاد حسهای مکانی آشنا، بهداشت روانی انسان در جامعه امروز بازیابی شود. در این پژوهش با عنایت به چیرگی ماشین در عصر صنعتی، چگونگی تجلی حس مکان در باغ ایرانی (به معنای سنتی) و بوستانهای امروزین شهری بررسی شده است. برای پاسخ به این مهم، با استفاده از مطالعات کتابخانه ای، میدانی و مقالات منتشرشده و با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی شاخصه های کالبدی حس مکان در دو نمونه موردی، به منظور شناخت نقاط قوت و ضعف مناظر شهری با توجه به نیازمندی های مراجعان و نقش اینگونه فضاها در ارتقای کیفیت زندگی و محیط شهری، مورد ارزیابی قرار گرفته است. در خاتمه این نتیجه حاصل شد که درک متقابل انسان و محیط مادی و همچنین نوع فعالیتی که در آن رخ می دهد، منجر به شکل گیری خاطره در ذهن انسان طراح می شود؛ خاطراتی که در طول زمان به واسطه معنی و روح خاص خود ماندگار می شوند.
    کلیدواژگان: حس مکان، باغ ایرانی، بوستان، باغ دولت آباد یزد، بوستان آب و آتش
  • پریا سعادت جو*، مهدی حمزه نژاد، عبدالحمید نقره کار صفحه 15
    مساجد ایرانی با همه تنوعش، اگرچه یکی از مهم ترین مظاهر و افتخارات تمدن اسلامی است، درباره میزان تطابق آن ها، با ارزش های اصیل اسلامی، دیدگاه های گوناگونی وجود دارد. این میزان تطابق در دوره ها، که گاه خصلت هایی متفاوت دارند، فرق می کند؛ به طوری که در برخی دوره ها به مفاهیم اسلامی نزدیک تر و در برخی دوره ها دورتر شده است. این مقاله برای بررسی تطبیقی این مساله، با بهره گیری از مفاهیم پایه عرفان اسلامی از قبیل تشبیه، تنزیه، جمال و جلال به گونه شناسی مفهومی مساجد و معرفی شاخصه های هر گونه می پردازد. هدف تحقیق، بررسی این مفاهیم و تبیین آن ها در سبک های مختلف معماری ایرانی اسلامی (خراسانی، رازی، آذری و اصفهانی) است تا بتواند با تفکیک ارزش گذاری محتوایی و کالبدی دوره های تاریخی، راهی برای بهره گیری صحیح از الگوهای تاریخی برای مساجد معاصر معرفی کند. در گام نخست، با روش استدلال منطقی، مبانی مفهومی مسجد تشریح شده و در گام دوم با روش تاریخ پژوهی تکاملی، سیر تحول شاخصه های مربوط به هر مفهوم، در خلال دگرگونی ها سبکی مساجد در ایران بررسی شده است. نتایج نشان می دهد از بعد تشبیه و تنزیه، مساجد دوره نخست بیشتر تنزیه ی و کارکردی بوده اند و در دوره های بعد با رشد خیال انگیزی تشبیهی، مساجد به سمت نشانه گرایی و تزیین حرکت کرده اند. این موضوع تا دوره آذری که اوج خیال انگیزی تشبیهی و نمادگرایی است، ادامه داشت تا در دوره صفویه به تعادلی بین تشبیه و تنزیه رسید. از بعد جمال و جلال در بیشتر دوره ها تعادل بینابینی دیده می شود. در عین حال می توان تا حدودی مساجد اولیه را به خاطر سادگی بیش از حد، جلالی تر و مساجد آذری را به خاطر افراط در تزیین، جمالی تر دانست. در موارد معدودی از عصر آذری و صفوی مساجدی را می توان نام برد که خارج از حد تعادل، حالتی افراطی در جمال و تشبیه دارند.
    کلیدواژگان: مسجد، جمال، جلال، تشبیه، تنزیه
  • محمد جواد مهدوی نژاد*، مهتاب کامیاب صفحه 31
    در معماری معاصر ایران، نمونه های متنوعی از مساجد مشاهده می شود و ادبیات موضوع نشان دهنده آن است که مساجد و مصلا ها مرکز انتشار مباحثی درباره مسائل اجتماعی زمان خود بوده و رابطه مستقیمی با تمامی اقشار جامعه برقرار نموده اند. عملکرد این گونه بناها تنها ترویج شعائر مذهبی نبوده، بلکه سایر عوامل موثر در زندگی اجتماعی مردم را نیز در بر گرفته است. برخی مصلا ها نیز چنین کارکردهایی داشته اند. پرسشی که در این پژوهش پس از بررسی مصلاهای دوران گذشته و مقایسه آن ها با مصلاهای معاصر مطرح می شود، این است که طراحان این گونه فضاهای مذهبی با چه مسائلی روبه رو بوده اند؟ چه ضوابط و مقرراتی را درطراحی مورد نظر داشته اند؟ برای پاسخگویی به پرسش های تحقیق، در ابتدا چیستی مفهوم «مصلا» و فلسفه وجودی آن تبیین و سپس بر اساس آن چارچوب نظری پژوهش تدوین گردید. در مرحله بعد بر اساس چارچوب نظری ترسیم شده، مصلاهای معاصر ایران تجزیه و تحلیل شده اند. دستاوردهای حاصل از پژوهش، نشاندهنده آن است که درطراحی مصلاهای معاصر، ویژگی هایی هم چون، دسترسی های شهری به مجموعه و ارتباط صحیح ترافیکی با محوریت رفاه مردمی، به کارگیری اصول ساختاردهنده ای در طرح که ریشه در معماری سنتی دارند، تجهیزات سرمایشی و گرمایشی مناسب و استفاده از مصالح مدرن از موارد مورد نظر طراحان بوده است.
    کلیدواژگان: مصلا، ضوابط و مقررات، هویت ایرانی، اسلامی، معماری معاصر ایران
  • علیرضا رازقی*، محمدتقی پیربابایی، حمید ندیمی صفحه 45
    موضوع حفاظت از میراث فرهنگی در شهر سلطانیه زنجان به لحاظ قرارگیری مجموعه میراث جهانی گنبد و ارگ سلطانیه در این شهر از اهمیت و جایگاه ویژهای برخوردار است. این مقاله در صدد شناخت تعارضهای اجتماعی در حفاظت از گنبد و ارگ سلطانیه است که با بهره گیری از روش پیمایشهای میدانی مرتبط با موضوع انجام یافته است. چارچوب نظری تحقیق مبتنی بر تعمیم مباحث روان شناسی اجتماعی به موضوع حفاظت مردمی از میراث فرهنگی معماری است. بررسی های صورت گرفته نشان میدهد که مجموعهای از عوامل در بروز تنش و تعارض های اجتماعی در حوزه حفاظت از میراث فرهنگی معماری در این شهر موثر بوده است. از جمله مهمترین عوامل عبارتند از: کمبود هم پیوندی میان اصول و مبانی میراث فرهنگی با نیازها و تقاضای مردمی، تملک یک باره حدود 10 هکتار از شهر کوچک سلطانیه به عنوان عرصه گنبد و ارگ پیرامون آن، برخوردهای ناهماهنگ و مقطعی در فرآیند اجرایی تملکات، اختلال در ساماندهی محوطه پیرامون گنبد و دیگر محدوده های تاریخی- فرهنگی شهر، تعارض گروه های اجتماعی شاغل در محدوده عرصه گنبد و ارگ با نظام اداری مربوط به حفاظت.
    کلیدواژگان: تعارض اجتماعی، حفاظت، میراث معماری، گنبد و ارگ سلطانیه
  • امید رهایی*، شقایق سیستانی کرم پور، علی رهایی صفحه 55
    معماری سنتی شهرهای تاریخی ایران (دوران پس از اسلام) همواره بیانگر فرهنگ ایرانی اسلامی مردم بومی بوده است. علاوه بر این که محدودیت های اقلیمی هر منطقه از عوامل اصلی ایجاد سبک های خاص معماری است. در این میان بازار سنتی در شهرهای ایرانی اسلامی، مهم ترین کانون فعالیتهای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی بوده است و سامانه بسیار منظمی به شمار می رود. مقاله حاضر به بررسی عناصر منحصر به فرد معماری ایرانی اسلامی بازار قدیم دزفول می پردازد و تلاش دارد تا ضمن شناسایی ویژگی های کالبدی آن ها، توجیهی بر علل شکل گیری آن ها، با توجه به محدودیت های اقلیمی و لزوم برقراری و هدایت جریان دائمی هوا در فضاهای داخلی، بیابد. برای این منظور از روشی ترکیبی استفاده شد: در مرحله اول با تدوین راهبردی تجربی، عناصر بومی معماری ایرانی اسلامی بازار (متغیرهای تحقیق) شناسایی و داده های پژوهش گردآوری شدند. تحلیل ها بر روی داده ها با استفاده از روش توصیفی مقایسه ای صورت گرفت. به منظور تایید نتایج، جریان هوای داخل در نمونه انتخابی با روش CFD شبیه سازی شد. نتایج نشان می دهد که موقعیت فضاهای پر و خالی، میدانچه ها، تناسبات بازار و موقعیت بازشوها در بازار سامانه ای منظم را تشکیل داده است که بر اساس یافته های این پژوهش، شرایط جریان هوا (متغیر وابسته) را در بازار تعیین می کنند و تغییرات در وضعیت هریک، موجب برهم زدن سامانه، شرایط آسایش و متعاقبا مختل شدن عملکرد آن (به عنوان یکی از مهم-ترین عوامل هویت دهنده به شهر ایرانی اسلامی) میگردد و هم چنان که در توسعه بازار و مرمت آن مشاهده گردیده است، آن را به یک نماد غیر عملکردی تبدیل می نماید. پژوهش حاضر ضمن بررسی رابطه بین عناصر ایرانی اسلامی مذکور، راهکارهایی اجرایی را در توسعه و احیای بازار ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: معماری ایرانی، اسلامی، اجزای کالبدی، جریان هوا، بازار کهنه دزفول
  • محمدرضا محسنی*، اهورا زندی آتشبار، محمد مسعود صفحه 65
    فضای همسایگی و محله، موضوعی است که در معماری معاصر شهرها به فراموشی سپرده شده است. با توجه به افزایش کمی محله ها و هم چنین افزایش نگاه یک سویه کالبدی به آنها، از امنیت آنها کاسته شده و در نتیجه ظرفیت جرم خیزی، در فضاهای مسکونی و ترس از وقوع جرم در ساکنان محله ها، افزایش یافته است. در طراحی محیطی، رویکرد CPTED یکی از کارآمدترین رویکردها در مبحث افزایش امنیت است. محور اصلی این مقاله بررسی میزان مطابقت عناصر کالبدی محله های قدیمی شیراز با شاخصهای رویکرد CPTED است. روش تحقیق ترکیبی از روش های توصیفی و تحلیلی، تفسیری تاریخی است که اطلاعات مورد نیاز با استفاده از ابزارهای برداشت تصویری سامانمند، چک لیست های نظارتی و منابع اسنادی گردآوری شده است. نتایج این تحقیق نشان میدهد که اصول به کاررفته در طراحی محله های تاریخی شهر شیراز به اصول پایدار این رویکرد نزدیک است. این پژوهش مدخلی را برای بومیسازی رویکردهایی کارا از این دست ارائه میدهد که میتواند به افزایش امنیت محله های مسکونی کمک شایانی کند. دسترسی به این هدف که موضوع جستار این تحقیق بوده است در قالب نتیجه گیری ارائه شده است. بر این مبنا، با توجه به هویت محله های مسکونی ایرانی، راهکارهایی بر اساس رویکرد CPTED ارائه شده است که در نظر گرفتن آنها در روند طراحی، میتواند به افزایش امنیت محله های مسکونی طراحی شده، متناسب با هویت ایرانی منجر شود.
    کلیدواژگان: امنیت، محله مسکونی، شیراز، رویکرد CPTED
  • سیاوش صابری کاخکی* صفحه 73
    فرآیند ادراک در معماری و طراحی محیط امری پیچیده است. این پیچیدگی، موجب تدوین و ارائه نظریه های مختلفی در این خصوص شده است. نظریه گشتالت با رویکرد درک فضا از طریق برآیندی از استقرار نیروهای موجود در فضا، از آن جمله است. این نظریه به سازماندهی ادراک توسط اشکال، معطوف است. نظریه های دیگر چون نظریه کنش متقابل که به تاثیر متقابل موضوع و فرد ادراک کننده می پردازد و ماهیتی احتمال گرایانه دارد و نظریه اکولوژیک ادراک که به مجموعه ویژگی های حسی و تجربی فرد و نیز ویژگی های شکلی محیط توجه می کند؛ رویکردی، به طور نسبی، فرهنگ گرا دارند. این رویکردها با توجه به معنا، ارزش و نگرش در فرآیند ادراک در معماری و طراحی نشان می دهند که تبیین فرآیند ادراک، وابسته به شناخت مولفه های فرهنگی موثر بر آن است. این مقاله با بررسی چنین فرآیندی در جهان اندیشه ایرانی ازطریق بررسی متون تاریخی بر جای مانده، نشان می دهد که امر ادراک، در ابتدا علاوه بر حواس ظاهری، بر مولفه های حواس باطنی استوار دانسته میشد. به تدریج و با تکمیل این نظریه ها امروزه، ادراک را به ربط کیفیات تالیفی، و با در نظر گرفتن تمام ابزارهای موجود که توسط مولف اثر هنری سامان می یابد، وابسته میدانند.
    کلیدواژگان: ادراک، معماری، حواس ظاهری، حواس باطنی، کیفیات تالیفی
  • مینو خاکپور صفحه 81
    معماری گیلان از ویژگی های خاص کالبدی برخوردار است که برخاسته از شرایط آب و هوایی معتدل و مرطوب است. رطوبت اشباع در هوا و بالا بودن سطح آب های زیرزمینی و اثرگذاری بر کالبد بنا، شکل معماری را متاثر از این شرایط کرده است. معمار گیلانی که به دلایل اقلیمی، اصرار به ساخت ایوان، کرسی چینی و سقف شیب دار دارد، با در نظر گرفتن این نکته که معماری آرامگاهی، ویژگی های رفتاری معماری مسکونی را ندارد، شکل کالبد بنا را تابعی از عملکرد آن در تطابق با اقلیم میداند. این مقاله با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، ضمن توصیف عناصر اقلیمی معماری گیلان، و برشمردن بخشی از تاریخ لاهیجان که بر تعدد بقاع در منطقه موثر بوده، معماری بقاع متبرکه و عناصر شکل دهنده به آن را به بحث گذاشته است. نگارنده با انتخاب چند بقعه شاخص و کمتر تغییر شکل یافته در معماری لاهیجان سعی در به دست آوردن الگوهایی مشابه در معماری بقاع متبرکه در این منطقه از ایران را دارد. از یافته های این تحقیق می توان به الگویی مشابه در شکل مدفن، نسبت فضای باز و بسته، دیوارها، سقف ها، تزیین ها و تعداد ایوان ها در بناهای زیارتی لاهیجان اشاره نمود.
    کلیدواژگان: اقلیم، مقبره، ایوان، سقف، صحن، مدفن، لاهیجان
|
  • Mojtaba Ansari, Raha Bahtooei*, Seyyed Mohammadmahdi Hosseinikia, Masoud Dadgar Page 5
    The interdependence of man and nature on the one hand، and predecessors’ experience in garden construction and the pleasant quality resulting from the appropriate integration of nature and artificial elements in them، on the other hand، has led to paying attention to the design principles of these gardens، thereby، in redesign of gardens، with the creation of a familiar sense of place، the mental health of mankind could be regained in today’s society. In this research، taking into consideration، the machine’s dominancy in industrial age، the quality of the emergence of the sense of place in the Iranian garden (in its traditional sense) and modern urban gardens have been investigated. In order to respond to this important issue، using library studies، field studies and published articles and utilizing analytical-descriptive method، the physical characteristics of sense of place in two case studies have been evaluated for the purpose of knowing the strengths and weak points of urban landscapes with regard to the needs of users and the role of these spaces in promoting the life quality and urban environment. At the end، this result was obtained that the mutual understanding of human and physical environment and also the type of activity that occurs in it will lead to the formation of memories in the human designer’s mind - the memories which became lasting through their specific sense and spirit.
    Keywords: Sense of place, Iranian garden, Park, human, Dowlat Abad Garden of Yazd, Ab, o Atash Park
  • Paria Saadatjoo*, Mehdi Hamzenejad, Abdolhamid Noghrehkar Page 15
    Though the Iranian mosques with all their diversities are among the most important symbols and honors of Islamic civilizations، but there are different opinions about the rate of their compliance with Islamic original values. These rates of agreements which have different features differ، such that in some periods، they are closer to the Islamic concepts and in some period، they have distanced from it. For having a comparative study of this issue، and using the basic concepts of Islamic mysticism such as metaphor، transcendence، beauty and glory، this article deals with the conceptual type studies of mosques and introducing the features of each type. This article also aims to study these concepts and explain them in a different style of Iranian- Islamic architecture (Khorasani، Razi، Azeri and Isfahani) in order to be able to find a way to have a proper use of historical models for contemporary mosques by detachment of contextual and physical values of historical periods. In the first step، using a logical method، the conceptual foundations of mosques have been described، and in the second step، using an evolutionary historical research method، the evolution course of the characteristics related to each concept have been studied during the style changes of mosques in Iran. Result show that from the dimension of simile and purification، the mosques of early ages have been more transcendental and functional، and in later periods with the growth of metaphoric imagination، the mosques have moved towards semiology and decoration. This issue continued up to the Azari age which is climax of simile and symbolic imagination and by the Safavid period، it reached to a balance between simile and purification. From the viewpoint of beauty and glory، a middle balance is observed between beauty and glory in most of the periods. At the same time، it can be claimed that to some extent، the early mosques were more glorious due their extreme simplicity and the Azari mosques were more beauty oriented due to extremism in decoration. In very rare cases in Azari and Safavid ages، some mosques can be named that out of balance limit، have an extreme state in beauty and metaphor.
    Keywords: Mosque, Beauty, Glory, Simile, Transcendence
  • Mohammadjavad Mahdavinejad*, Mahtab Kamyab Page 31
    In the Iranian contemporary architecture، diverse samples of mosques are observed and the literature of the subject shows that mosques and Mosallas have been centers for disseminations of discussions about the social issues of their age and have established a direct relation with all walks of life. The performance of these types of units has not been only to spread the religious teachings، but they have contained other factors effective on the social life of people too. Some of the Mosallas have had such functions. The question which is put forth in this research after reviewing the Mossals of the past period and comparing them with contemporary Mossals is: Which kind of issues the designers of these types of religious spaces have been facing with? What kind of regulations have they considered in the concerned design? To answer the research questions، at first، the meaning of the “Mosalla” concept and its philosophical existence have been elaborated and then on that basis، the theoretical framework of research has been developed. At the next stage، based on the outlined theoretical framework، Iranian contemporary Mosallas have been analyzed. The outcome of the research show that in the design of contemporary Mosallas، features such as urban access to the set and proper traffic connection with the pivot of people welfare، employing constructing principals in the design with roots in traditional architecture، suitable heating and cooling equipment and using modern materials have been the cases considered by designers.
    Keywords: Mosalla(An area where Muslims pray), Regulations, Iranian, Islamic Identity, Iranian Contemporary Architecture
  • Ali Reza Razeghi*, Mohammad Taghi Pirbabaei, Hamid Nadimi Page 45
    The issue of cultural heritage conservation in Soltaniyeh town is of specific significance because of the location of the world heritage of Soltaniyeh dome and citadel” in that city. This article is an attempt to learn about the social conflicts in the conservation of Soltaniyeh dome and citadel. This research has been conducted by using the field study related to the subject. The theoretic framework of the research is based on extending social psychosocial topics to the public conservation of architectural cultural heritage. The results of the studies indicate a set of factors have been effective in the domain of architectural cultural heritage in this city. Some of the most important of the factors include: Lack of interconnection between the principles and fundamentals of “cultural heritage” and “public demands”، the ownership of about 10 hectares in Soltaniyeh small town as the premise of dome and its surrounding citadel، discordant and sectional treatments in the executive process of owned places، disorder in redevelopment of the site round the dome and other historical and cultural limits of the city، the conflict of the social groups working in the dome premise limit and citadel with the administrative system related to the conservation.
    Keywords: Social Conflicts, Conservation, Architectural Heritage, Soltaniyeh Dome, Citadel
  • Omid Rahaei*, Shaghayegh Sistani Karampoor, Ali Rahaei Page 55
    The traditional architecture of the historic cities of Iran (Islamic period) has always reflected the culture of the indigenous people. Moreover، each region’s climate constraints are of the major factors for creation of particular style of architecture. Amid these، the traditional markets in Islamic- Iranian towns have been the most important centers for cultural، social and political activities and are considered very organized systems. This article explores the unique elements of Islamic Iranian architecture of Dezful old Bazaar. It tries to identify their physical characteristics and justify the reasons for their formation، with regard to climatic constraints and the need to establish and conduct a constant flow of air in indoor spaces. For this purpose، a combined method was used: At the first stage، with the experimental strategy development، indigenous elements of Islamic Iranian architecture of Bazaar (research’s variables) were identified and survey data were collected. Analysis of the data was done using descriptive comparing method. In order to validate the results، the indoor air flow of the selected sample was simulated using CFD method. The results indicate that the position of full and empty spaces، squares، proportions of the Bazaar، and the position of openings has created an orderly system that based on the findings of this research determine the flow conditions (as a dependent variable) in the market and each changes causes disrupting the system، comfort and subsequently disrupting its function (as one of the most important factors in giving identity to Islamic Iranian city) And، as has been observed in market developments and renovations، it converts it into a non-functional symbol. Examining the relationship between the Islamic Iranian elements، the present research proposes certain approaches for the development and revival of bazaar.
    Keywords: Islamic Iranian architecture, Physical components, Air flow, Dezful old Bazaar
  • Mohammadreza Mohseni*, Ahoura Zandiatashbar, Mohammad Masud Page 65
    Neighborhood space and district is an issue that has been forgotten in contemporary architecture of cities. With regard to the quantitative increase of districts and also the increase of a unilateral physical view towards them، their security declines and consequently the capacity for crime increases in the residential spaces and fear of crime occurrence among the residents of the districts. In the environmental design، the CPTED attitude is one of the most effective approaches to enhance security. The main pivot of this article is to study the rate of agreements of the physical elements of old districts of Shiraz with the features of CPTED attitude. The research method is a combination of descriptive and analytical and historical methods and the necessary information has been collected by using the systematic visual taking tools، regulatory checklists، and documentary sources. The results of this research show that the applied principles in the design of historical districts of Shiraz are close to the stable principles of this method. This research presents an opening to the localization of efficient approaches like this which can help with the increase of the security of residential districts. This objective as the pivot of this research has been presented within the framework of concluding remarks. On this basis، with regard to the identity of the Iranian residential districts identity، certain approaches have been presented based on CPTED approach. Having considered them in the process of design، it can lead to the increase of the security in the designed residential districts proportional with the Iranian identity.
    Keywords: Security, Residential Neighborhood, Shiraz, CPTED
  • Siavash Saberi Kakhaki* Page 73
    The perception process in architecture and environment design is a complex issue. This complexity has brought about the production and presentation of different views on this issue. Gestalt theory with the attitude of understanding the space through an outcome of the establishment of forces existing in the space is one of these issues. This theory is directed at organizing the perceptions by shapes. Other views such as the theory of mutual action which deals with the mutual impact of subject and preceptor individual and has a probability nature and the ecologic theory of perceptions which pays attention to a set of sensual and experimental features of an individual and also to the shaping features of the environment have a relatively culture-oriented attitude. These attitudes with regard to meaning، value and attitude in the process of perception in architecture and design show that the elaboration of perception process is dependent on understanding the cultural components affecting it. Reviewing such a process in the world of Iranian thought through studying the remaining historical texts، this article shows that the perception issue، in the beginning was supposed to be based on the components of the inner senses in addition to outward senses. Then gradually and with the completion of these theories، today، perception is dependent on the relevance of produced qualities، taking into consideration all existing tools which are redeveloped by the author of an artistic work.
    Keywords: Perceptions, Architecture, Outward senses, Inward senses, Compilation qualities
  • Minoo Khakpour* Page 81
    Architecture of Guilan province enjoys especial physical specifications arising from temperate and humid climate conditions. Saturated moisture in the air and high level of underground waters with an impact on buildings frames have made the architecture be influenced by these conditions. Architecture of Guilan province -which due to climatic reasons insists on construction of veranda، high foundation، gable roof، by considering this fact that shrine architecture doesn’t have the residential behavior specifications- considers the shape of the building body as a function of its performance in agreement with climate. Using a descriptive-analytical method، while describing the climatic elements of Guilan architecture and enumerating a part of Lahijan history، which has been effective on multiplicity of shrines in the area، this article discusses the architecture of holy shrines and their forming elements. Selecting some outstanding and less-changed shrines in Lahijan architecture، the author tries to gain similar models in the architecture of the holy shrines in this area of Iran. From the findings of this research، it is possible to refer to a similar pattern in the shape of the tomb، ratio of open and closed spaces، walls، ceilings، decorations and number of verandas in lahijan pilgrimage units.
    Keywords: Climate, Tomb, Veranda, Ceiling, Courtyard, Grave, Lahijan