فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات شهر ایرانی اسلامی
پیاپی 14 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی حقیقت بین*، مجتبی انصاری، محمدرضا بمانیان صفحه 5
    عصر صفوی را بدون شک باید از درخشان ترین دوره های تاریخ معماری و شهرسازی ایران دانست. لذا شایسته است از زوایای گوناگون، عواملی که در شکوفایی آن دخیل بوده اند مورد بررسی و پژوهش قرار گیرد. مکتب اصفهان و آموزه هایش متاثر از حکمت عقلی شیعی شکل گرفت و از مهم ترین و موثرترین عواملی بود که باعث تشخص و پیشرفت هنر و معماری دوره صفوی نسبت به دیگر دوره ها شد. به واقع شیعه در دوره صفوی با حاکمیت شاهان صفوی و رسمی شدن مذهب تشیع، از وضعیت پیشین خود رهایی یافت و در ایران از اقلیت به اکثریت تبدیل شد و در ابعاد گوناگون زندگی بویژه زندگی شهری ایرانیان تاثیر گذاشت. این مقاله در بخش نخست به بررسی باغ سازی ایرانی اسلامی در دوره صفویه، با تاکید بر مطالعه عناصر اصلی سازنده و تقش آن ها در تعریف هویت کالبدی باغ، میپردازد. در بخش دیگر، ارتباط شهرسازی و باغ سازی در عصر صفوی و ظهور ایده باغ شهر و عوامل موثر در شکل گیری آن تبیین میگردد. در ادامه، باغ شهر تاریخی اصفهان به عنوان معروف ترین و باشکوه ترین باغ شهر ساخته شده در عصر صفوی انتخاب و چگونگی استفاده از عناصر اصلی و نحوه منظرسازی باغ ایرانی در تعریف استخوان بندی و منظر این شهر مورد مطالعه قرار میگیرد. هدف این مقاله، بررسی ارتباط میان باورهای مذهبی شیعی و شکل گیری و ظهور ایده باغ شهر توسط صفویان در آن دوره است. برای این منظور، از روش تحقیق تحلیلی توصیفی استفاده شده و تجزیه و تحلیل اطلاعات به روش کیفی و استنباطی است. در گردآوری مطالب از روش کتابخانه ای استفاده شده است. نتایج حاصل از این مقاله نشاندهنده چگونگی ارتباط میان ایده باغ شهر ایرانی در عصر صفوی با الگوی باغ ایرانی و جایگاه باورهای دینی اسلامی و شیعی در شکل گیری آن است.
    کلیدواژگان: شیعه، صفویه، مکتب اصفهان، باغ شهر، اصفهان
  • هادی سلطانی فرد*، حسین حاتمی نژاد، مصطفی عباس زادگان، احمد پوراحمد صفحه 13
    فرایند تحول، همواره تابع سازوکارها و نیروهای خاصی است که بررسی آن ها می تواند منطق و الگوی فضایی شهر را در هر دوره مشخص کند. شهرهای ایرانی اسلامی در مسیر تحول خود در یک صد سال اخیر با تحولات عمیق کالبدی و فضایی روبه رو بوده اند. یکی از عواملی که می تواند به عنوان معیاری، در نحوه دگرگونی مدنظر قرار گیرد، تحلیل ساختار کالبدی فضایی شهر است. این مقاله با هدف بررسی دگرگونی ساختار کالبدی فضایی شهر سبزوار در دو دوره تاریخی (1285 و 1385 ه.ش) تدوین شده است. این تحقیق از نوع کمی مقایسه ای است و رویکرد آن بر اساس نظریه چیدمان فضا و اندازه گیری پارامترهای فضایی نظیر ارزش هم پیوندی، عمق، کنترل و اتصال در هر دوره است. مقاله بر این فرضیه استوار است که تغییرات کالبدی در بافت های ارگانیک، تغییرات فضایی را به همراه دارد. بر این اساس پارامترهای فضایی در هر دوره تحلیل و صحت آن ارزیابی شده است. تحلیل ها نشان می دهد که متوسط همپیوندی در این دوره برابر 0.4946 و متوسط عمق فضایی 18.6059 است. هم چنین دو پارامتر کنترل و اتصال به ترتیب برابر با 0.9983 و 2.1661 است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که محدوده مورد مطالعه در سال 1285 ساختاری منسجم داشت که در آن بازار به عنوان هم پیوندترین فضای شهر(0.7433) نقش اصلی را در نحوه توسعه و دگرگونی شهر ایفا میکرد. اما در سال 1385ه.ش. تخریب بازار و احداث خیابان های مختلف سبب افزایش میزان هم پیوندی به 0.8715 و کاهش عمق به 12.5638 شده است. هم چنین پارامتر اتصال به 2.3759 و کنترل به 1.0239 افزایش یافته است. در این دوره، خیابان بیهقی که جایگزین بازار سنتی شده با مقدار 1.216 هم پیوندترین فضای شهر سبزوار است. نتایج نشان می دهد که خیابان بر خلاف بازار عامل گسستگی کالبدی و فضایی در محدوده بافت تاریخی است و عملکرد عناصر مرتبط با آن را تحت تاثیر قرار داده است.
    کلیدواژگان: ساختار کالبدی، فضایی، نظریه چیدمان فضا، هم پیوندی، عمق، اتصال، کنترل
  • حسن سجادزاده* صفحه 23
    جستجوی سرچشمه ها و نارسایی های رویکردها و راهکارهای تجربی و ذهنی مبتنی بر نگرش های غربی و اسلامی درباره فضای شهری و اتخاذ رویکرد و روش شناسی پژوهشی جدید و مبتنی بر فلسفه و حکمت اسلامی در مورد مفهوم فضای شهری اسلامی به خصوص در عرصه بازار، خیابان ها و میدان های شهری، مساله اساسی این پژوهش است. بدین منظور، با اتخاذ رویکرد «واقع گرایانه اسلامی» که برای سه منبع معرفتی حس، عقل و وحی مرجعیت و اعتبار قائل است و با اسلوبی «استنباط گرایانه و اجتهادی»، معنای فضای شهری در شهر اسلامی، مبتنی بر ارتباط بنیادین و وثیق ابعاد «وجودی» و «ماهیتی» فضا بررسی شده است. تلاقی حضور «ذهن و اجتماع» به عنوان عناصر «وجودی و اصیل» در تفکر اسلامی، در «کالبد و فضای فیزیکی» به عنوان عنصر «موجودی»، مقام و موقعیتی را متجلی میسازد که در آن، فضای شهری تولید می گردد. نتایج پژوهش نشان می دهد که در بعد تعاملات ذهنی(درون گرایانه) با فضای شهری، مفاهیمی نظیر: تقدم حضور روزانه در فضای شهری نسبت به حضور شبانه، تقدم حرکت در فضای شهری نسبت به حس توقف و درنگ در آن، قابل تببین و تفسیر می باشد. در بعد «تعاملات اجتماعی» نیز، مفاهیمی چون: تقدم خاطرات اجتماعی بر خاطرات فردی، نفی قشربندی اجتماعی در فضا، تقدم شلوغی و ازدحام بر خلوت های شخصی و دوطرفه، تقدم تعاملات مردان نسبت به زنان، را می توان دریافت و استنباط نمود.
    کلیدواژگان: شهر اسلامی، واقع گرایی، فضای شهری، ذهن، اجتماع
  • ابولفضل مشکینی، اسماعیل دویران* صفحه 33
    گردشگری، صنعتی هویت ساز و هویت بخش برای مکان ها و فضاهای مختلف است که به واسطه وجود عنصری جاذب شکل می-گیرد. این عنصر ممکن است ماهیت مکانی فضایی داشته باشد یا ماهیتی مجازی به خود گیرد. گردشگری مذهبی نوع معنوی از انواع گردشگری است که امروزه توجه روزافزون جوامع را به خود جلب نموده است. گردشگری مذهبی به واسطه تاثیرگذاری آن در ایجاد جامعه سالم و پایدار نقش مهمی در هویتدهی به مکان ها و فضاهای مختلف دارد. فضاهای مذهبی با توجه به ابعاد و ماهیت معنوی خود نه تنها موجب ایجاد حس تعلق و دلبستگی مکانی در میان افراد بومی، بلکه منجر به ایجاد حس تعلق در بین گردشگران می شوند. همین امر سبب بازتولید گردشگری مذهبی می شود. در این تحقیق با استفاده از روش توصیفی تبیینی به بررسی نقش و اثرگذاری فضاهای مذهبی در ایجاد حس تعلق مکانی فضایی در شهر زنجان پرداخته شده است. شیوه گردآوری اطلاعات در این پژوهش اسنادی میدانی است. در شیوه میدانی 80 نمونه پرسش نامه از گردشگران تکمیل و داده های حاصل با استفاده از نرم افزار SPSS توصیف و تحلیل شد. نتایج نشان می دهد که نوع فضاها و نحوه برگزاری مراسم در شهر زنجان در ایام محرم باعث ایجاد حس تعلق مکانی در میان گردشگران و بازتولید مجدد گردشگری مذهبی می شود. علاوه بر این که ارتقای سطح کیفی و کمی برگزاری مراسم به افزایش میزان گردشگران منجر می گردد.
    کلیدواژگان: گردشگری، مراسم مذهبی، حس مکان، بازتولید گردشگری، شهر زنجان
  • شهاب الدین همتی*، حسین ذبیحی، محسن کاملی صفحه 43
    در بررسی و تحلیل فضاهای شهری، با عناصر شهری مانند میدان، خیابان و... مواجه هستیم. فضاهایی که علاوه بر ایفای نقش عملکردی و ارتباطی به عنوان محلی مناسب برای برقراری تعاملات اجتماعی و حضور شهروندان در اجتماع ایفای نقش می نمایند. به جهت گسترش حوزه نفوذ این گونه فضاهای شهری، می توان از فضاهای باز مذهبی به طور عام و صحن و حیاط مساجد به طور خاص به عنوان فضای شهری یاد کرد؛ فضایی که در صورت مطالعه، طراحی و مدیریت بهینه، نقش مناسبی در شکل گیری حیات اجتماعی شهروندان دارد. هدف از این تحقیق، امکان سنجی احتساب صحن و حیاط مساجد در شهرهای اسلامی به عنوان فضای شهری بوده است؛ بدین جهت نوشتار حاضر با شناخت ویژگی های تعیین کننده حیاط مساجد به عنوان فضاهای شهری به تحلیل و مقایسه آن در صحن انقلاب اسلامی حرم حضرت معصومه (س) شهر قم پرداخته است. پژوهش بر اساس روش توصیفی و تحلیلی انجام شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد؛ که، ویژگی کلی دسترسی و ارتباط با گذرهای اطراف، داشتن ورودی های متعدد، تعامل ایجاد شده بین مردم در فضای مذکور و وجود روح حیات شهری، عوامل موثر و تعیین کننده ای در محسوب شدن فضاهای باز مذهبی به عنوان فضای شهری هستند. این گونه فضاها به لحاظ هنجارها، رفتارها و عملکرد، دارای محدودیت های فقهی در کاربرد و حضور هستند که باید به گونه ای دقیق تر مورد توجه طراحان و برنامه ریزان قرار گیرند.
    کلیدواژگان: فضای شهری، صحن و حیاط مساجد، شهر اسلامی، دسترسی و ارتباط، حضرت معصومه
  • صدرالدین متولی، علی شیخ اعظمی* صفحه 51
    اسلام یک تمدن، فرهنگ و پیام اصلاح همراه با دانش است و شهرهای اسلامی نیز بارزترین تظاهرات آن می باشند. در چهار دوره (زوال امپراطوری روم،اوایل عصر میانه، شهرنشینی زیاد و اواخر عصر میانه) تکاملی که شهرهای اروپایی در فاصله قرون 3 تا 16 از سر گذرانده اند، مطالعه شهرهای اسلامی در دوره های دوم و سوم یعنی در فاصله قرون 9تا 13 میلادی اهمیت زیادی دارد.در این دوران بارزترین ویژگی که هویت جداگانه ایی به شهرهای اسلامی نسبت به شهرهای اروپایی بخشید، مفهوم و استفاده از فضاهای عمومی، محلی و مالکیت ها در شهرهای اسلامی است. شهرهای ایرانی در دوره های اولیه ورود اسلام به این قلمرو به همان شکل اولیه (کهن دژ،شارستان و ربض) به حیات خود ادامه می دادند تا اینکه اسلام بتدریج ویژگی های خود را بر این شهرها دیکته کرد، این تمدن وفرهنگ به دو روش «تولید عناصر جدید در شهر» و «تکامل وتغییر عناصر قدیمی»، شهرهای ایرانی را دستخوش تحول کرده و به نوعی آن ها را تبدیل به شهرهای ایرانی- اسلامی کرد. این تغییردر پنج مرحله شهرنشینی تحت عنوان پنج سبک خراسان، رازی، آزری،اصفهان و تهران از سال 600 تا 1900 میلادی صورت پذیرفت. در این مقاله فرایند تحول شهر ایرانی- اسلامی قبل از ورود مدرنیسم در دو مرحله که یکی به عنوان مرحله گذار (600 تا 1500 م) و دیگری مرحله حیات دوباره (1500 تا 1920) نامیده می شد، موراد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. اما از سال 1920 به بعد با ورود دیدگاه مدرنیسم به عرصه برنامه ریزی و طراحی شهری شهرهای ایرانی- سلامی این شهرها دستخوش تحولات زیادی شدند که از جمله آن می توان به تخریب ساختار محله های شهری، تغییر هویت میدان ها و تغییر فرم فضایی بازار اشاره کرد. طرح ها و الگوهای مدرنیستی که این تغییرات را در شهرهای ایرانی – اسلامی بوجود آورده بودند شبیه به طرح ها و الگوهای پست مدرنیستی هستند، اما برنامه ریزان پست مدرن با تکیه بر نظرخواهی ومشارکت مردم در راه حل ها سعی در انعطاف پذیرتر کردن طرح ها دارند. این ویژگی در شهرهای اسلامی می تواند نوعی برگشت به الگوهای سنتی شهر اسلامی را تقویت کند. در مجموع نتایج متعددی از این پژوهش بدست آمد که از جمله آن ها می توان به این دست آوردها اشاره کرد که؛ شهرهای اسلامی در ارتباط و در تمایز با شهرهای اروپایی به هویت جداگانه ای رسیده-اند که البته این روش نمی تواند لازمه هویت یابی هر نوع شهری باشد و همچنین این نتیجه مهم که فضاهای شهرهای ایرانی- اسلامی تحت تاثیر مستقیم وقایع تاریخی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی این سرزمین تکامل یافتهاند و...
    کلیدواژگان: شهر اسلامی، شهر ایرانی، اسلامی، فضای شهری، مدرنیسم، پست مدرنیسم
  • مریم سادات رضوی پور*، محمد مهدی ذاکری صفحه 63
    شکل گیری کالبد معماری هر بنا متاثر از عوامل بسیاری است که شناخت این عوامل ما را در دستیابی به الگویی برای طراحی معماری و نیز خلق فضایی با کیفیت بیشتر یاری خواهد کرد. هدف از بررسی مقایسه ای حسینیه های دو استان مازندران و اصفهان دستیابی به پاسخ این پرسش است که مهمترین عوامل شکل دهنده الگوی معماری حسینیه های قاجاری در این دو استان کدامند؟ چرا و چگونه است که کالبدی متفاوت از بناهای هم عصر و با کارکردی یکسان مشاهده میشود؟ روش تحقیق در این پژوهش توصیفی و تحلیلی است و داده ها از طریق مطالعات میدانی و کتابخانه ای جمع آوری شده اند. بدین صورت که پس از برداشت پلان و جمع آوری سایر اطلاعات از حسینیه ها با مطالعه منابع کتابخانه ای نقش عوامل تاثیرگذار بر شکل گیری حسینیه ها مشخص گردید. سپس با تجزیه و تحلیل میزان تاثیر عوامل مختلف، مهمترین شاخص تاثیرگذار بر شکل دهی کالبد معماری حسینیه ها معرفی گردید. در این تحقیق پس از مطالعه و بررسی ویژگی های هر یک از حسینیه ها و دستیابی به کلیتی در این باره علل تفاوت ها بررسی شده است. فرض اولیه تحقیق بر این بنا استوار بود که اقلیم تنها و مهمترین عامل تاثیرگذار بر الگوی معماری این تکایاست. بهمنظور آزمون فرضیه با بررسی تعدادی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر کالبد هر بنای معماری از جمله ویژگی های اقلیمی، فرهنگ و آداب و رسوم منطقه، تاثیر سبک حاکم بر دوره و نیز تحلیل بازخورد این عوامل در معماری تکایای مورد نظر این نتیجه به دست آمد که تفاوت عمده این حسینیه ها بیش از هر عامل دیگری متاثر از عوامل اقلیمی است و سبک حاکم، عوامل فرهنگی و دیگر عوامل تاثیرگذار اگر چه بی تاثیر نبوده اند، نسبت به اقلیم تاثیر کمتری دارند.
    کلیدواژگان: حسینیه های مازندران، حسینیه های اصفهان، عوامل تاثیرگذار بر الگوی معماری بنا، سبک دوره قاجار، اقلیم
  • داود حبیبی* صفحه 75
    سیری گذرا بر سیمای شهرهای تاریخی ایران، بافت های قدیمی باارزشی را به نمایش می گذارد که همگی در گذشته نه چندان دور از تحرک و نشاط و سرزندگی مطلوبی برخوردار بوده اند. امروزه به دلایل گوناگون بافت های فرسوده شهری ما خالی از حضور و فعالیت مردم شده است؛ این در حالی است که اگر این بافت ها دارای فضاهای امن و مطلوب و سرزنده باشند و در آنها تفریح سالم و شادابی به گونه ای سازمانیافته و مطابق با ارزش های جامعه میسر گردد، حضور فعال مردم و به تبع آن سرزندگی و زیست پذیری افزایش می یابد. ساماندهی شهرها و بافت های تاریخی به دو دلیل، یکی احترام به مواریث گذشتگان و دیگری رفع تنگناهای ناشی از مشکلات فرسودگی دارای اهمیت است. کم توجهی به برنامه های ساماندهی و احیای بافت های تاریخی فرسوده در طول سالیان متمادی سبب شده است تا آن ها سرزندگی و کارایی و فعالیت پیشین خود را از دست بدهند و به عنوان بافت مساله دار و مشکل زا در سیستم شهری مطرح گردند؛ لذا همواره ضرورت حفظ و بازآفرینی ارزش ها و کارایی و زیست پذیری این بافت ها مورد توجه معماران و طراحان و برنامه ریزان شهری بوده است. مقاله حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر افول حس سرزندگی و زیست پذیری در بافت های تاریخی و فرسوده تدوین شده است. در این پژوهش سعی شده است از طریق مطالعات کتابخانه ای و بازدید میدانی، وضع موجود تحلیل شود و در نهایت پیشنهادها و راهکارهایی برای برونرفت از این معضل ارائه گردد. در نهایت این نتیجه حاصل شد که عوامل متعددی نظیر فرسودگی در ابنیه و کالبد و سیمای بافت، عدم برخورداری لازم از تاسیسات و زیرساخت ها و خدمات شهری مناسب با نیاز امروز و هم چنین نبود زندگی اقتصادی مناسب بافت، سبب افول سرزندگی و زیست پذیری و در نهایت فرسودگی بافت سنگ سیاه شیراز شده است.
    کلیدواژگان: سرزندگی، زیست پذیری، محله سنگ سیاه، بافت تاریخی، بافت فرسوده
|
  • Mehdi Haghighat Bin*, Mojtaba Ansari, Mohammad Reza Bemanian Page 5
    With no doubt، the Safavid era should be considered as the most brilliant periods in history of Iranian urbanization and architecture. Thus، it will be a good idea to study the factors involving in it from various angles. Isfahan school of thought and its teachings were formed under the influence of Shia intellectual wisdom and it was one of the most effective factors which brought about the dignity and progress of Safavid art and architecture as compared with other eras. In fact Shia in Safavid period with the sovereignty of Safavid kings and formal state of Shiism، escaped from its previous situation and changed its status from a minority into majority. Thus، it had impacts on various dimensions of Iranian lives in particular urban life. In the first part، this article studies the Iranian Islamic garden construction in Safavid period with an emphasize on studying the main constructing elements and their roles in defining the physical identity of garden. In the other part، the link between urbanism and garden construction in Safavid age and the emergence of city garden and factors affecting its formation will be elaborated. In the continuation، the historical garden city of Isfahan as the most famous and magnificent Garden City built in the Safavid age and is selected and the quality of using the main elements and method of making landscape in Iranian garden in the definition of framework and image of this city will be studied. The purpose of this article is to examine the relationship between Shia religious beliefs and the emergence of the idea of Garden City by the Safavids. For this purpose، the analytical-descriptive method has been employed and the analyses of the data are made in qualitative and inferential methods. Data collection has been made by using library sources. The results obtained from this article shows the quality of relation between the idea of the Iranian Garden City at Safavid age by using the model of Iranian garden and the position of religious ‘Islamic and Shiite beliefs in tits formation.
    Keywords: Shi´ite, Safavid, Isfahan school, Garden City, Isfahan
  • Hadi Soltanifard*, Hossein Hataminejad, Mustapha Abbaszadegan, Ahmad Puorahmad Page 13
    Transformation process is always subject to specific forces and mechanisms and the study of them can determine the logic and spatial patterns of the city in each period. The Iranian-Islamic cities have been facing deep physical and spatial changes in the course of their changes in recent hundred years. One of the factors which can be considered as a standard in the method of transformation is the city spatial and physical structure analysis. Aiming at studying the transformation of the spatial –physical structure SABZEVAR city in two historical periods (1907 and 2007.، this article has been compiled. This research is of the quantitative-comparative type and its approach is based on the theory of space syntax and spatial parameters measurements such as integration value، depth، control and connectivity in each period. The article is based on this theory that physical changes in organic textures is associated with spatial changes. On this basis، the spatial parameters in each period have been analyzed and their correctness have been evaluated. Analysis show that the average of mean integration in this period is equal to 0. 4946 and the spatial Mean Depth is 18. 6059. Also، the two parameters of control and connectivity are 0. 9983 and 2. 1661 respectively. The results of this research show that the area under study in 2006 had an integrated structure in which the bazaar as the most mean integrated city space (0. 7433) played a main role in the development and transformation method of the city. But، in 2006، the destruction of bazaar and the construction of new streets have increased the mean integration by 0. 8715 and the reduction of the Depth by 12. 5638. Also the parameter of connectivity has increased to 23759 and that of the control to 10239. In this period، BEIHAGH Street which has been replaced with the traditional bazaar، with 1216 is the most integrated street in Sabzevar city space. The results show that the street، opposite to the bazaar is the factor for the physical and spatial disruption in the limit of the historical texture and it has had impacts on the performance of the elements related to it..
    Keywords: Physical, Spatial Structure, Space Syntax Theory, Integration, Depth, Connectivity, Control
  • Hassan Sajjadzadeh* Page 23
    Searching for origins and deficiencies of subjective and experimental approaches and attitudes based on western and Islamic attitudes on urban space and adopting a new approach and methodology and based on Islamic philosophy and wisdom on the concept of Islamic urban space and in particular on market scene، streets and urban squares is the major issue of this research. For this purpose، adopting the Islamic realistic approach، which considers a reference and creditable state for three epistemological sources of sense، rationality and revelation and with a inferential and Ijtahd based style، the meaning of urban space in Islamic city based on basic and authentic relation among the existential and inherent dimensions of space have been studied. The meeting of the presence of mind and society as the existential and genuine elements in the Islamic thought in the “physical space and framework” as “existing” element display a situation and a position in which the urban space is created. The results of the research show that in the dimension of mental interactions (introvert) with the urban space، concepts such as the precedence of daily presence in urban space as compared with nightly presence، precedence of movement in urban space as compared with the sense of stop and pause in it are subject to elaboration and interpretation. In the dimension of social interactions، also concepts such as the precedence of social memories to individual memories، denial of social stratification in the space، the precedence of busy state and crowding to personal privacy and two-ways ones، precedence of men interactions as compared with women can be understood and inferred.
    Keywords: Islamic city, Meaning, Realism, Urban space, Mind, Society
  • Abolfazl Meshkini, Esmaeil Daviran* Page 33
    Tourism is an identity constructing and identity giving industry for different places and spaces that is formed through the presence of an absorbing element. This element might have a spatial –place nature or take a virtual entity to itself. Religious tourism is the spiritual type of tourism that today has attracted the attention of communities to itself. Religious tourism due to its effectiveness on creating a healthy and sustainable society plays an important role in giving identity to different places and spaces. Religious spaces، with regard to their spiritual dimension and nature not only create a sense of belonging to place in between the indigenous people، but also it leads to the creation of the sense of belonging among the tourists. This very issue causes the reproduction of religious tourism. In this research، using descriptive - explanation method، the role and influence of religious spaces in creating sense of place - space belonging in Zanjan city has been studied. The method of data collection in this study is documentary –field method. In the field method، 80 sample questionnaires were completed by tourists and the resulting data was described and analyzed by using SPSS software. Results shows that the type of spaces and method of holding the rituals in Zanjan city in Mohramm period make a sense of place belong among the tourists and reproduction of religious tourism. In addition، the promotion of the qualitative and quantitative level of ceremony leads to the increase of the tourists.
    Keywords: Tourism, Religious Ceremony, Sense of Place, Tourism Reproduction, Zanjan city
  • Shahabo., Din Hemmati*, Hossein Zabihi, Mohsen Kameli Page 43
    In the analysis of urban spaces، we are facing with urban elements such as square، street، etc. The spaces which in addition to playing functional and communicative roles، they play a role as a suitable place to establish social interaction and a venue for the presence of citizens in the community. However، due to the expansion of the influence domain of these urban spaces، the religious open space in general، and courtyard of the mosque courtyard in particular can be mentioned as urban spaces. A space which in case of study، design an optimal management will have a suitable role in shaping the social life of the citizens. The aim of this recent research is study the feasibility of considering the apron and the courtyard of mosques as urban space in Islamic cities. Thus، understanding the detrimental features of courtyard of mosques as urban spaces، this research analyzes and compares the courtyard of Islamic revolution in Hazrate Masoumeh (s) shrine in Qom city. The research has been made based on descriptive and analytical method. The findings of the research show that the general feature of access and connection with the surrounding passages، having various entries، interaction created among people in the mentioned space and the presence of the spirit of urban life، are effective and detrimental factors for considering the open religious spaces as urban spaces. These types of spaces due to norms، behaviors and performances have jurisprudential restrictions in application and presence which should be noticed more precisely by designers and planners.
    Keywords: Urban space, apron, courtyard of mosques, Islamic City, Access, connection, Hazrate Masouomeh(s)
  • Sadredin Motevalli, Ali Seikh Azami* Page 51
    Islam is a civilization، culture and the message of correction along with knowledge and Islamic cities are the most obvious manifestation of it. Through the four evolutionary periods (the decline of the Roman Empire، early middle age، high urbanization، and late Middle Age) which have been covered by the European cities between the 3 to 16 centuries، the study of Islamic cities of the second and third periods، ie between the 9th and 13th centuries AD is extremely important. During this period، the most striking feature which gave a separate identity to Islamic cities as compared with the European cities is the concept of using the public، local spaces and ownership in Islamic cities. Iranian cities during the early period of arrival of Islam into this territory continued their life in the same primary form (old castle، Sharestan and Rabaz)، until Islam gradually began to dictate its features to these cities. These civilization and culture changed Iranian cities in two ways of “production of new elements in the city” and “evolution and change of the old elements and in a sense، they changed them into Iranian –Islamic cities.. This change took place in five stages of urbanism under the five styles of Khorasan، Razi، Azary، Isfahan and Tehran from 600 to 1900 AD.. In this Article، the process of transformation of Iranian - Islamic cities before the arrival of modernism was analyzed in the two stages of the transition stage (600 to 1500 AD) and the other in the relief stage (1500 to 1920). But since 1920 onwards with the arrival of Modernism view into the field of planning and urban design، the Iranian - Islamic cities experienced many changes، including the destruction of the urban districts، change in the identities of squares، and the market space form. Modernist designs and patterns which had created these change in Iranian – Islamic cities are similar to the postmodernism models، but postmodern planners relying on feedback and public views in respect of solutions، are trying to make the designs more flexible. This feature the Islamic cities can reinforce a kind of return to the traditional models of Islamic cities. In total، various results were obtained in this study and some of them can be mentioned as follows: Islamic cities in the relationship and in distinction with the European cities have reached to a separate identity، and of course this method can not be a necessity for the identity finding of every type of cities and also the other important result is that the spaces of Iranian –Islamic cities، have had evolution under the direct influence of historical، political، economic and social incidents of this land.
    Keywords: Islamic City, Iranian –Islamic City, Urban Space, Modernism, Postmodernism
  • Maryam Sadat Razavipour*, Mohammad Mehdi Zakeri Page 63
    ormation of an architectural physical body is under the influence of many factors and knowing these factors would help us achieve a pattern for an architectural design and also to design a space with a better quality. The purpose of comparative study of Hoseiniyeh religious centers in Mazandaran and Isfahan provinces is to respond to this question that “what are the most important factors in formation of the architectural pattern in Hoseiniyeh Religious Centers at Qajar period in these two provinces? How and why a different physical body is observed in the units of the same age and with a similar function? The research methodology of this article is descriptive and analytical method، and data has been collected through field survey and library review. After taking the plan and collecting other data about Hoseiniyeh Religious Centers and through library review، the role of factors affecting the formation of Hoseiniyeh Religious Centers was specified. Then analyzing the rate of impact of different factors، the most important effective index on the formation of architectural physical body of Hoseiniyeh Religious Centers was introduced. In this research، after studying the characteristics of each of the Hoseiniyeh Religious Centers and having a general idea about it، the causes of these differences have been studied. The primary hypothesis of this article was on this basis that climate is the only and the most important factor influencing in the architectural pattern of Hoseiniyeh Religious Centers. For examining this hypothesis، having studied some of the factors affecting the physical body of each architectural units including climatic features، culture customs and tradition of the region، the impact of the prevailing architectural style of the era and also the feedback analysis of these factors in the architecture of concerned religious centers، it was concluded that the main differences of these Hoseiniyeh Religious Centers are under the influence of climatic factors as compared with any other factors and the ruling architectural style، cultural factors and other affecting factors، though they have been influential، but they have less effect in comparison with climate.
    Keywords: Hoseiniyeh Religious Centers in Mazandaran, Hoseiniyeh Religious Centers in Isfahan, Factors Affecting the Building Architectural Pattern, Style of Qajar Era, Climate
  • Davood Habibi* Page 75
    A glance at the image of historical cities in Iran shows the valuable old textures which all of them in a not very far past had been enjoying desirable locomotion، vivacity and esprit. Today our urban timeworn is devoid of people activities and presentation for various reasons. At the same time، if these textures could have safe، ideal and lively spaces، and there will be healthy recreations in an organized form and in harmony with society values، then the active presence of people and following that joy and livability will increase. Redevelopment of cities and old textures are important for two reasons: respect to old heritages and to remove bottlenecks resulting from worn textures. Paying a low attention to repose program and revival of worn-out historical textures in long years have made them lose their efficiency and past activities and to appear as a problematic weave in city system. Therefore، the necessity of maintain and recreating the values، efficiency and livability of these textures have been noticed by urban architectures، designers and planners. Through library studies and field visits، this research has tried to analyzed the existing situation and to propose certain solutions to move out of this problem. Finally، it was concluded that several factors such as exhaustion in the body and face of unit، lack of urban infrastructures and installation proportional with modern needs and also the lack of proper economic life have brought about the fall in livelihood and viability and finally has led to the worn out state of Sang Siya district in Shiraz.
    Keywords: Livability, Vitality, Sang Siyah District, Historical Texture, Time wornout Texture