فهرست مطالب

مطالعات شهر ایرانی اسلامی - پیاپی 20 (تابستان 1394)

فصلنامه مطالعات شهر ایرانی اسلامی
پیاپی 20 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد رحیم عیوضی، ناصر براتی، احمد پور احمد، عین الله کشاورز ترک صفحه 5
    آینده پژوهی ارتباطی دو سویه ای با انسان شناسی، جامعه شناسی و فرهنگ ملت ها دارد. از این حیث ریشه یابی نسبت بین برنامه ریزی و فرهنگ در نظام توسعه شهری با رویکرد آینده پژوهی ضرورت می یابد. هدف از تشریح این نسبت نیز چشم انداز آیندهای موید نظام شهری با مختصات و نمادهای اسلامی - ایرانی است. با توجه به هدف مقاله که تبیین جایگاه برنامه ریزی فرهنگی شده در شهر اسلامی - ایرانی است، روش تحقیق کیفی کمی برای آن برگزیده شده است. پژوهش حاضر دارای دو بخش اصلی است، در گام اول مبانی روش شناختی تدوین الگوی بومی بر مبنای پیوند فرهنگ و برنامه ریزی تدوین شده است. بر مبنای رویکرد برنامه ریزی فرهنگی شده نیازمند ایجاد ساختارهای جدید در نظام برنامه ریزی شهری و منطقه ای هستیم. این ساختارها در ابعاد سطح کلان شامل تدوین نقشه مهندسی فرهنگی کشور و رصد فرهنگی بر مبنای مزیت های منطقه ای است. سطح تحلیل شهر نیازمند برنامه جامع با رویکرد آینده پژوهی است که نظام مدیریت شهری نیز باید با آن منطبق و چشم انداز شهر بر اساس مبانی سیستم فرهنگی شده تدوین شود. ورود فرهنگ در متن برنامه ریزی در سطوح مکانی و مقیاس های مختلف زمانی میتواند به تحقق الگوی اسلامی- ایرانی کمک نماید. سپس در گام دوم، کاربرد مبانی و روش های آینده پژوهی در راستای تدوین الگوی فرایندی سیستم برنامه ریزی فرهنگی شده در نظام توسعه شهری بر مبنای مدل یابی ساختاری تفسیری، تجویز شده است. در این الگو، ضعف نظام برنامه ریزی شهری بر مبنای عدم توجه به دو مولفه فرهنگ و آینده پژوهی تحلیل و سپس ارتباط و پیوند سطح تحلیل شهری، منطقه ای و ملی در گام هایی مشخص و تبیین شده است.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، سیستم برنامه ریزی فرهنگی شده، شهر اسلامی، ایرانی، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • سمانه جعفرمحمدی، مهدی حمزه نژاد صفحه 17
    مفهوم هیجان و آرامش از موضوعهای اصلی روان شناسی محیط است و در مبحث معماری معنوی، هم چون مسجد، اهمیت بیش تری دارند. برخی مساجد معاصر، بیتوجه به جنبه های متعالی مفهوم گرایانه و تنها در پاسخ به کارکردهای همگانی مسجد طراحی می شوند و ظهور و بروز این احساس ها را بررسی و متحقق ننموده اند. این تحقیق، با هدف روشن ساختن حساسیت های روان شناسانه در معماری مهم ترین مساجد تاریخی ایران به منظور الگو برداری در مساجد معاصر شکل گرفته است. روش تفسیری و تحلیلی برای بررسی نظری مفهوم هیجان و آرامش در متون دینی و عرفان انتخاب و روش مصداق پژوهی و استدلال منطقی برای بررسی ویژگی های کالبدی- فضایی تجلی دهنده مفاهیم در معماری مسجد امام اصفهان به کار رفته تا عناصری که در این دلالت، موثر هستند، شناسایی نماید. نتایج نشان می دهد که در مساجد سنتی، معماران با بهره گیری خلاقانه از عناصر نور، رنگ و کاهش ماده و سبک کردن آن، موفق به پدیدار ساختن این مفاهیم در بیننده می شوند که منظور از آرامش، آرامشی فراتر از آرامش دنیوی و هیجان نیز فراتر از مفهوم برانگیخته شدن است. در مسجد امام اصفهان نیز سیری از هیجان و آرامش رخ داده است به این شکل که مثلا هیجان ورودی (ابتدایی ترین نقطه) با آرامش معنوی و آرامش شبستان (انتهایی ترین نقطه) با هیجان معنوی تکمیل شده است.
    کلیدواژگان: هیجان، آرامش، مسجد امام اصفهان
  • ابوالقاسم دادور، زهرا محسنی، دکترسید علی اصغر میرفتاح صفحه 27
    معماری اسلامی ایران در تمام دوران پویایی خود دارای شکوه و عظمتی بوده که از انواع مختلف و شیوه های ساخت متنوعی برخوردار بوده است؛ به طوری که تمام محققان به این شایستگی ها باور دارند. در حقیقت، معماری اسلامی در هر مقطع زمانی دارای فنشناسی خاص خود بوده است. یکی از انواع معماری اسلامی، حمام است که در ایران قدمتی دیرینه دارد. ساخت قدیمی ترین حمام به دوره هخامنشیان می رسد که نمونه ای از آن در برزن جنوبی تخت جمشید کشف شده است. در کنگاور حمام سلجوقی مکشوفه، نشانه ای از ساخت حمام در قرون اولیه صدر اسلام دارد. همانطورکه انواع معماری ایرانی دارای تزیین های وابسته است، معماری حمام هم از تزیین هایی بهره مند بوده است. از آنجایی که حمام سازهای آبی است، لذا در تزیین آن سعی شده از مصالح پایدار در مجاورت رطوبت استفاده شود. آهک بری در این میان برای تزیین حمام از جایگاه ویژهای برخوردار بوده است. یکی از نمونه های زیبای آهک بری حمام را میتوان در حمام وکیل شیراز دید. نقش های زیبای انتخاب شده در آهک بری حمام وکیل نمونه ای از ذوق و سلیقه هنرمندان عصر زندیه است. در این مقاله ضمن بررسی پیشینه تاریخی و تحولات کالبدی حمام وکیل بر اساس منابع موجود، ویژگی های نقوش به کار رفته در آهک بری حمام مورد بحث قرار گرفته و تاثیر هنر آهک بری بر استحکام حمام بررسی شده است. روش استفاده شده در این مقاله توصیفی و تاریخی است. یافته ها حکایت از آن دارد که تزیین های حمام وکیل شیراز در سیر تطور نگارگری ایرانی جایگاه ویژهای داشته و در زمان خود، در اوج شکوفایی هنرآهک بری نسبت به دوره بعدی به حساب می آمد.
    کلیدواژگان: معماری اسلامی، حمام وکیل، آهک بری، زندیه
  • محسن عسکری*، آرش بغدادی صفحه 37

    وقف به عنوان یکی از سنت های حسنه در تعالیم اسلامی، مورد توجه رشته های مختلف علمی برای شناخت و کاربرد آن بوده است. با این وجود، کوشش های فکری صورت گرفته در دو حوزه دانش معماری و شهرسازی، نشان گر وجود اشکال ها و آسیب هایی است که خود سبب آن شده است که تا کنون مفهوم وقف در نظریه و در بخش کاربردی آن یعنی در عمل پیشرفت جدی نداشته باشد. این مقاله با نگاهی متفاوت از مجموعه مطالعات موجود، این موضوع را هدف مطالعه قرار داده است. این پژوهش به کمک روش تحقیق کیفی و ابزار تحلیل اسنادی صورت گرفته است. راهبرد آسیب شناسی و رویکرد تحلیل انتقادی سازنده نیز مکمل روش شناسی مطالعه بوده است. بررسی عمیق مطالعات موجود وقف در ایران نشانگر وجود حداقل سه محور اصلی آسیبزا شامل نوع رویکرد، نوع روش و نوع نگرش در مطالعات است. استفاده از روش های توصیفی و اثباتی، نگرش های گذشته محور و موافق انگارانه با موضوع وقف و رویکردهای غیرخلاق، بازنمود این سه محور در مطالعات وقف است. یافته های حاصل از مطالعه نشان می دهد که به کمک آسیب زدایی از محورهای سه گانه میتوان به پای هریزی چارچوب فکری مستحکمی اقدام نمود تا ضمن شناسایی ریشه ای بن بست نظری مطالعات موجود، چالش های اجرایی وقف را نیز به کمک دو ویژگی اصلی کارآیی و انعطاف پذیری رفع کرد.

    کلیدواژگان: وقف، مطالعات کالبدی وقف، آسیب شناسی، تحلیل انتقادی
  • پرویز اکبری، البرز داوودی صفحه 49
    یکی از مهم ترین ویژگی های شهراسلامی هویت و اصالت آن است.هویت نه تنها در کالبد شهرها بلکه در رفتار شهروندان نیز تاثیرگذار است. حفظ، تداوم و درصورت نیاز تطبیق هویت اسلامی با مظاهر شهر نیازمند شناسایی عناصر هویت بخش از بعد کالبدی و از منظر فضایی است. دراین باره عدم توجه به مقیاس انسانی و نادیده گرفته شدن نیازهای عابران پیاده از معضلات پیش رو هست، بهطوریکه کمبود و نبود کیفیت در پیادهراه ها منجر به تضعیف هویت فضاهای شهری و هویت اجتماعی شهروندان شده است.پژوهش حاضر که هدف آن تحلیل جایگاه و نقش پیادهراه بر بهبود هویت رفتاری شهروندان در فضای شهرهای اسلامی درمرکز شهرسنندج است،ترکیبی است از دو میدان و محور حد فاصل آنها که به صورت مجموعه ای به هم پیوسته در مقیاس شهرعمل میکنند. این مقاله، رهیافتها و راه کارهایی را برای بهبود کیفیت و تاثیر هویت خیابان فردوسی به عنوان الگویی مناسب برای توسعه فضاهای شهری پیاده مدار در این گونه شهرها ارائه داده است. روش پژوهش از نوع ترکیبی است که در آن با مطالعه مبانی نظری پژوهش در قسمت کیفی، چارچوب مبانی نظری تحقیق شامل مولفه های تاثیرگذار بر بهبود هویت رفتاری در پیاده راه ها استخراج شده است. درنهایت در قسمت گردآوری داده ها، پژوهش حاضر از تکنیک پرسشنامه در باب تدقیق ارتباط پیاده راه ها و تاثیر این فضاها از هویت رفتاری شهروندان سود جسته است. برای انجام تحلیل های استنباطی و توصیفی آماری مطالعه حاضر از نرم افزار SPSS بهره برده است. نتایج حاصل از این پژوهش، نشانگر این مدعاست که مولفه های عمده فضاهای شهری پیاده مدار نشانه ها، خوانایی، نفوذپذیری و دسترسی راحت، تنوع و پویایی، سرزندگی، حس تعلق و خاطره انگیزی مکان و مولفه های تاثیرگذار برشهر اسلامی تامین امنیت، سلسله مراتب، سیمای بناهای عمومی، عدالت، تعاون ومشارکت، کالبدی محسوب میشوند، ارتباط معناداری با الگوی رفتاری و هویت مند شدن و میزان حضور شهروندان در فضاهای شهری پیاده محور دارند.
    کلیدواژگان: پیاده راه، شهراسلامی، هویت، فضاهای شهری، سنندج
  • لیلا فلاحتی صفحه 61
    امنیت یکی از مهمترین مولفه های شهر اسلامی و تضمین کننده انسجام و پکیارچگی شهر است. در دو دهه اخیر گفتمان قدرتمندی در زمینه فضای عمومی شهری و نقش امنیت شهری به ویژه برای گروه های آسیب پذیر همچون زنان و کودکان گسترش یافته و مناسب سازی فضاهای شهری برای زنان بهعنوان یکی از مهمترین محورهای مدیریت شهری مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش میزان احساس امنیت زنان از تردد در فضای خارجی و داخلی ایستگاه های مترو تجریش و پایانه جنوب مورد بررسی قرار گرفته است. جمعیت نمونه این مطالعه 375 نفر است. اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه جمع آوری و با استفاده از مدل معادلات ساختاری تحلیل شده است. نتایج حاصل از مطالعه نشان می دهد مشکلات کالبدی و وجود آسیب های اجتماعی در محدوده خارج از ایستگاه بر میزان احساس امنیت اثر کاهنده داشته و امکانات امنیتی داخل ایستگاه موجب تقویت احساس امنیت میشود. ولی خدمات ایستگاه تاثیرمعناداری بر احساس امنیت مسافران ندارد و بنابراین در توسعه فضاهای شهری توجه به زیرساخت های بنیادین همچون تامین امنیت نقش مهمی دارد. توجه به ارتقای کیفیت فضای کالبدی خارج از ایستگاه ها و توسعه فضاهای مناسبتر برای حضور خانواده ها و ایجاد فضاهای قابل دفاع شهری از مهمترین راهکارهای افزایش سطح امنیت مورد بحث است.
    کلیدواژگان: زنان، شهر، احساس امنیت، ساختار فضایی شهر، شهر اسلامی
|
  • Muhammad Rahim Eivazi, Nasser Barati, Ahmad Poorahmad, Einollah Keshavarz Turk Page 5
    Futures studies have bidirectional communication with anthropology, sociology and culture of the nations. In this respect, finding the roots of ratio between culture and planning in the system of urban development with futures studies approach becomes necessary. Due to the purpose of this paper which is establishing the position of culturised planning in Iran-Islamic city, quantitative and qualitative research method was chosen. This study has two main sections, the first step of methodological principles is developing a native pattern based on cultural and planning links. Based on culturised planning approach we require the creation of new structures in urban and regional planning system.This structure at macro-level contains a compilation of plan of cultural development and cultural observations based on regional advantages.The level of analysis of city requires a comprehensive program with Future Studies approach that of urban management system must adapt to it and the vision of city must be developed on the basis of culturised systems.The entrance of culture in the context of spatial planning at different scales of time can contribute to the realization of Islamic-Iranian model. Then in the second step, the application of the principles and methods of Futures Studies in the compilation of process model of culturised planning in the urban development planning system is administered based on interpretative structural modeling. In this model, the weakness of the urban planning system based on the lack of attention to both culture and Future Studies component analyzed, and then the connection of municipal, regional and national steps have been identified and explained.
    Keywords: Future Studies, culturised planning system, Islamic, Iran city, Interpretive Structural Modeling
  • Samaneh Jafarmohammadi, Mahdi Hamzehnejad Page 17
    The concepts of enthusiasm and peace are the key topics of environmental psychology and the spiritual architecture of the mosques are more important. Some contemporary mosques are built without the least attention to the lofty conceptual aspects. They are only designed in response to the common functions of mosques, and they do not leave any room for these emotions to be manifested and expressed. This study aimed to elucidate the psychological sensitivity in the architecture of the most important and historic Iranian mosques, and it used them as a model for contemporary mosques.For this purpose, first through interpretative and analytic methods, the concepts of enthusiasm and peace in religious and mystical texts are theoretically examined. The authors tried to use case studies and logical reasoning to study the bodily-spatial characteristics representing architectural concepts in the Imam Mosque in Isfahan. The final goal was to identify elements which epitomize these concepts.The findings of the research indicate that in the traditional mosques, the architects, creatively using the elements of lighting, color, material reduction, and lightening it, managed to create these concepts in the viewers. The peace created is beyond the worldly peace, and enthusiasm created is more than provocation. The results indicate that in the Imam Mosque of Isfahan, there occurred a course of enthusiasm and peace, in a way that the enthusiasm of entrance (the first spot) is supplemented by the spiritual peace and, so is the peace of oratory/atrium (the terminal point) by the spiritual enthusiasm.
    Keywords: enthusiasm, peace, the Imam Mosque of Isfahan
  • Abolghasem Dadvar, Zahra Mohseni, Seyed Ali Asghar Mirfatfah Page 27
    The Islamic architecture of Iran in all its dynamic periods has had a glory and magnificent which has acquired it from various types and diverse construction methods and all researchers believe in this merit. In fact, the Islamic architecture in each time section has had its own specific techniques. One of the types of Islamic architecture is bath which has a long established history. The construction of the oldest bath dates back to the The Achaemenid Empire which a sample of it has been found in the southern quarter of the Persepolis. In Kangavar, the discovered Saljuk bath is a sign of the construction of bath in the early centuries of Islam. As the various types of Iranian architecture has affiliated decorations, so that the architecture of bath has also been using certain decorations. As bath is one of the sample of water structures (Hami, 1999, 32), so in its decoration, efforts have been made to use the stable materials in proximity to humidity and lime engraving amid these has a specific position in the bath decoration. One of the beautiful samples of bath lime engraving can be observed in Aakil bath of Shiraz. The beautiful images selected in the bath lime engraving works are samples of taste and art of the artists at Zandiyeh age. In this article, while studying the historical background and physical changes of Vakil bath based on the existing sources, the characteristics of the images used in bath lime engraving have been discussed and the impact of the art of lime engraving on the stability of bath has been reviewed. The method in use in this article is the descriptive and historical method. The findings indicate that the decorations of Vakil bath in Shiraz has had a specific position in the course of evolution of Iranian painting and at its own age, it has been considered as the climax of lime engraving art as compared with the following period.
    Keywords: Islamic Architecture, Vakil Public Bath, Lime Engraving, Zandiyeh
  • Mohsen Askari, Arash Baghdadi Page 37

    Waqf as a one of venerable tradition in Islamic thoughts, had been studied for cognition and application in several domains of scientific discipline. Nonetheless, ideas and opinions surrounding Waqf in Architecture and Urbanism disciplines are indicative of a shortage and pathologies that has made Waqf hadn’t been in progress from theory and action perspective. This problem has been targeted in this paper with a different viewpoint from current studies. Research was done by qualitative method and document analysis. Pathology strategy and critical approach were complemented elements of the methodology. Deep review of physical articles of Waqf showed that there were at least three Pathology in approach, method and attitude of studies toward Waqf. Using the descriptive method and positivist methodology, past-oriented attitude and non- creative approach were reflection of these three axles of general Waqf studies as well as Iranian Waqf studies. Results of research indicate that after the redefinition of physical- oriented of studies at mentioned manner, it would be possible to have a strong intellectual framework for passing theoretical impasse of current physical studies of Waqf and removing practical challenges with the help of two key features of efficiency and flexibility.

    Keywords: Waqf, physical studies of Waqf, pathology, Critical Analysis
  • Page 49
    One of the main characteristics of Islamic city its identity and originality. Identity not only in cities but also in the behavior of the body is affected. Quality was not on the sidewalks leading to the weakening of urban identity and social identity which aims to analyze the position and role of citizens
    Purpose
    The purpose is to improve pedestrian behavior on the identity of Islamic cities is the center of Sanandaj, and And the combination of the two fields between which they are set to work together on an urban scale. This article, approaches and strategies to improve the quality and effectiveness of Ferdowsi Avenue identity as a model for developing urban spaces these cities offer walking circuit where the data is the data. The research method is a combination of qualitative studies in the literature, the theoretical foundations of factors affecting recovery behavioral identity sidewalks are extracted. Finally, the data collection techniques, questionnaire study on the impact this scrutiny regarding the sidewalks and spaces of citizenship identity benefit. Descriptive and inferential statistical analysis for this study has used SPSS software. The results of this study indicate that fact that major components of urban spaces walkability signs, legibility, permeability, easy access, diversity and dynamism, vitality, sense of belonging and evocative locations and parameters of Islamic influence upon the physical, security, hierarchy, the appearance of public buildings, justice, cooperation and participation are the relationship between behavior and identity of beneficiaries and the participation of citizens in urban areas are pedestrian-oriented.
    Keywords: pedestrian, Islamic city, identity, urban spaces, Sanandaj
  • Leila Falahati Page 61
    Safety is one of the most important components of the Islamic city and boosts stability and unity across the city. In recent decades a powerful discourse in urban planning has developed regarding the importance of safe cities and suitable urban space, particularly for vulnerable groups such as women and children. Present research aimed to study women’s safety both inside and outside of Tadjrish and south-station subway. Research sample was consistent of 375 of female passengers at both stations and questionnaire was employed for data collection. Data was analyzed using SEM. Results indicated on significant effect of structural and social problems on decreasing the perceived level of safety. In addition results showed the security features in station increases perceived level of safety significantly. There was no significant relationship between service station and perceived level of safety. Based on findings it can be concluded that security has a key role in urban space development. Promoting the quality of structural spaces outside the station, development of suitable areas for family presence and finally creating defensible spaces were discussed as research recommendations.
    Keywords: Women, Urban, Safety, Urban Spatial Structure, Islamic City