فهرست مطالب

مطالعات شهر ایرانی اسلامی - پیاپی 3 (بهار 1390)

فصلنامه مطالعات شهر ایرانی اسلامی
پیاپی 3 (بهار 1390)

  • 100 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین زمرشیدی صفحه 1
    ساختمان های مسکونی رعیت نشین دوره قاجاریه گرچه نمای بسیار ساده ای داشتند، ولی از پی سازی و اسکلت سازی مقاومی برخوردار بودند. در ساختمان های بیرونی و اندرونی آنها، طرح های دلباز همراه با رعایت اصول ارتباطات و محرمیت، توجه به مسائل فنی فاضلاب، آبرسانی، پیسازی، اسکلت سازی های مقاوم و ضد زلزله، نماسازی با پدیده های مقاوم هنری و متصل به بنا و در نهایت ارزش هایی از هنر وابسته به معماری دیده می شود. ساختمان سازی در دوره پهلوی اول از تلفیق معماری سنتی و کشورهای همجوار شمال شرقی پیروی میکرد، اما در دوره پهلوی دوم، از جهت طرح و اجرا از شیوه ساختمان سازی غربی الگو میگرفت تا جایی که ساخت و ساز ساختمان ها به سوی روش های غربی و در مواردی بی اصول سوق داده شد. در این مقاله تلاش شده است تا طرح ساختمان های بیرونی و اندرونی و آموزه های نماسازی آن ها در دوره قاجار و سپس آموزه های معماری دوره معاصر از پهلوی به این سو و اثر معماری بی هویت در ساختمان سازی های معاصر موردتوجه قرار گیرد و به ناهنجاری های ساختمان سازی در کشور اشاره گردد. در واقع بخشی از آسیب های ناشی از زلزله ها به فراموشی اصول ساختمان سازی های سنتی و بی توجهی به اصول علمی معماری باز میگردد. از این رو باید تمامی موازین آیین نامه های اجرایی با نظارت دستگاه های ذی صلاح مانند وزارت مسکن و شهرسازی در مقام ارشد و شهرداری ها در مقام نظارت بر اجرا، با دقت عمل از مهندسین مشاور و ناظر مقیم در کارگاه های ساختمانی بخواهند تا به احداث ساختمان های مقاوم مسکونی و غیرمسکونی مبادرت ورزند.
    کلیدواژگان: معماری ایرانی، بیرونی و اندرونی، عناصر تزئینی طاقی، سازه های ماسونری، سازه های فلزی و بتنی
  • محمدرضا پورجعفر، حسن علی پورمند، حسین ذبیحی، مهندس لیلاسادات هاشمی دمنه، مهندس محسن تابان صفحه 11
    با نگاهی به بافت های تاریخی، این نکته مشهود است که شکل گیری و حیات آنها در تداومی تاریخی، فرهنگی، اجتماعی و محیطی به صورتی هماهنگ و منسجم عیان گردیده است. ساکنان این بافت ها هویت خود را از طریق ارتباطات اجتماعی و مشارکت در ایجاد این فضاهای ماندگار دریافت می نموده اند. تاثیر چنین مکان های ماندگاری در شکل دهی به هویت فردی و اجتماعی ساکنان، در مقطعی از حیات خود بر اثر تحولات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در نتیجه ورود تکنولوژی های جدید، جهانی شدن و تراکم فضا زمان، کم رنگ شده است. با وجود مطالعات گسترده در زمینه نحوه تاثیر مفاهیم هویت و مکان و ارتباط متقابل میان آنها در بافت های تاریخی، رابطه روشنی میان آنها ارائه نشده است. در حالی که با شناخت نحوه تاثیر و تاثر چنین مفاهیمی می توان با پدیده از دست رفتن هویت در بافتهای تاریخی و فقدان حضور آن در بافت های جدید مقابله کرد. در این مقاله، کوشش شده با شناخت ماهیت هویت و مکان، با بهره گیری از رویکردی پدیدارشناسانه ارتباط میان آنها با نگاهی به بافتهای تاریخی مورد مداقه قرار گیرد و مدل مفهومی چگونگی شکل گیری هویت مکانی در آنها ارائه گردد. وجود ارتباط مستحکم و دو سویه میان سازمان ادراکی و نظم و تعیین فضای شهری، سبب افزایش خوانایی و بهبود سازمان ادراکی، تقویت ارتباط با فضای شهری، خوانش بهتر عناصر و مؤلفه های شهری، فهم روشن معنای مکان ها و تقویت هویت فردی و اجتماعی خواهد شد.
    کلیدواژگان: هویت، مکان، حس مکان، پدیدارشناسی، بافت تاریخی
  • محمد جواد مهدوی‎نژاد، نوشین ناگهانی صفحه 21
    «حرکت» یکی از مفاهیم بنیادین در معماری ایرانی- اسلامی است که معماران ایران زمین از گذشته های دور تا کنون تلاش کرده‎اند آن را در آثار معماری خود به کار گیرند. به وجود آمدن گرایش‎های جدید در معماری باعث شده توجه به حرکت، در معماری معاصر نیز امتداد یابد. این مقاله که منتج از پژوهشی با این عنوان است، با هدف بازشناسی ویژگی های مادی و معنوی مفهوم حرکت در معماری سنتی و اندیشه های ایرانی و تبیین کیفیت تجلی آن در آثار معماری معاصر ایران تدوین شده است. پرسش کلیدی آن است که حرکت در معماری سنتی ایران دارای چه مشخصه هایی است؟ و تجلی مفهوم حرکت در معماری معاصر ایران چگونه بوده است؟ برای پاسخ‎گویی به این پرسشها از روش مورد پژوهی با بهرهگیری از راهکارهای ترکیبی و برای گردآوری اطلاعات مورد نیاز از روش کتابخانه‎ای و میدانی اسفتاده گردید. بیست نمونه از آثار معماری معاصر ایرانی از میان آثاری که طراحان آن‎ها مفهوم حرکت را به عنوان ایده اصلی در طراحی در نظر داشته‎اند، به عنوان نمونه و به صورت تصادفی انتخاب شدند. آثاری که هم از لحاظ کیفیت طراحی در گروه آثار قابل توجه در معماری معاصر باشند و هم مفهوم حرکت ایده اصلی طراحی آن‎ها را تشکیل داده باشند. نتیجه آن که حرکت در دو قالب حرکت فیزیکی و حرکت معنایی در معماری سنتی ایران قابل شناسایی است. حرکت فیزیکی با معیارهایی چون جابه‎جایی در فضا و ایجاد حرکت در چشم و حرکت معنایی با تاثیرگذاری بر احساس مخاطب قابل تحلیل است. این مفاهیم به عنوان معیارهای طراحی در آثار تحلیل شده نیز قابل مشاهده است و نوعی پیوستگی میان مفهوم فیزیکی و معنایی حرکت در آن‎ها وجود دارد.
    کلیدواژگان: حرکت، معماری ایرانی، اسلامی، معماری معاصر، معماری سنتی ایران
  • سمیه فلاحت صفحه 35
    شکل شهری شهرهای خاورمیانه و شمال آفریقا در اروپا برای نخستین بار در دهه های آغازین قرن بیستم به صورت علمی مورد مطالعه قرار گرفت. شرق شناسان فرانسوی، اولین نویسندگانی بودند که اصطلاح «شهر اسلامی» را به کار گرفتند و این شهرها را در گروه خاصی دسته بندی نمودند. از آن زمان به بعد تعداد زیادی از متون به نظریه پردازی در زمینه شکل این شهرها پرداختند که بیشتر آنها به نوعی متاثر از نظریه های پیشین بودند. در سال های اخیر تعدادی از محققان سعی در مطرح کردن ایده هایی نو داشته اند. از آن جایی که این نظریه ها بدنه اصلی مطالعات شهرهای اسلامی را در متون غربی و بین المللی تشکیل می دهند، لازم است به صورت دنباله ای از ایده ها بررسی و کلیشه های تکرار شده در آنها برجسته شوند. از این رو، در مقاله حاضر با مروری بر تاریخ پیدایش و سیر تحول مفهوم و اصطلاح «شهر اسلامی» سعی بر این است تا بر چرایی، چگونگی و زمان ظهور این کلیشه ها، افراد سازنده آن، رد و نقد آنها از سوی نظریه پردازان امروز شهرهای اسلامی، اعتبار روش جایگزین پیشنهادی آنها برای خوانش شهر، و توانایی آنها در بررسی پیچیدگی های این نوع از شهرها تاکید شود. برای این منظور به ایده های اصلی افراد برجسته این نظریهپردازان تحت سه گروه عمده: 1) ظهور مفهوم «شهر اسلامی» (1900-1950)، 2) نظریه های تجدید نظرطلبانه (1950-1980)، و 3) نظریه های پیشرو پرداخته می شود تا نشان دهدکه چگونه پیش فرض های خاصی بر توصیف آنها سایه افکنده و چگونه کلیشه های امروزی این حوزه مطالعاتی ریشه در خوانش های نخستینی دارد که به طور وسیع تحت تاثیر نظریه های شهری متداول عصر خود در اروپا بوده اند.
    کلیدواژگان: مفهوم شهر اسلامی، شکل شهر اسلامی، شهرهای خاورمیانه و شمال آفریقا، نظریه پردازان غربی شهر اسلامی
  • حسن ستاری ساربانقلی صفحه 47
    مقاله حاضر با هدف بررسی مفاهیم شهری به کار رفته در گفتار حضرت رسول اکرم (ص) و امکان به کارگیری و دسته بندی آن برای شهرهای معاصر تدوین شده است. برای بررسی گفتار حضرت رسول اکرم (ص) در تحلیل متون، به کتاب نهجالفصاحه که گردآوری کلام پیامبر است، استناد گردیده است. با بررسی تمامی احادیث این کتاب که شامل 3224 حدیث است، 96 حدیث مرتبط با شهر و شهرسازی و مباحث مطرح شده در فضاهای شهری تشخیص داده شد. سپس با استفاده از روش تحلیل محتوا برای رتبهبندی مفاهیم مرتبط با حوزه های شهری مورد استفاده و استناد قرار گرفت. بر مبنای میزان توجه و تکرار مفاهیم حاصله در کلام پیامبر اسلام (ص) در نهجالفصاحه در مورد مباحث مرتبط با شهر و فضاهای زیستی، نه سطح مختلف مشخص گردید. بیشترین تکرار معیار مورد سفارش در کلام پیامبر مشتمل بر اهمیت و سفارش به همسایه و روابط همسایگی در فضاهای زیستی است. سطحبندی اهمیت معیارها و آموزه های مورد تاکید پیامبر در فضاهای شهری، میتواند راهگشای توجه و عنایت افزونتر حوزه های مرتبط با مباحث شهری به این مباحث گردد.
    کلیدواژگان: شهر، حضرت رسول اکرم (ص)، شهرسازی، نهجالفصاحه، روابط همسایگی
  • سعیده نژادستاری صفحه 57
    تشنه کامی شهرهای ایرانی امروز به هویت، یکی از واقعیتهای محسوسی است که در پی ولع تجربه مدرنیته که از نه دهه پیش آغاز شد، بروز کرده است. ابتلائات ناشی از ماشینیسم که بر تضعیف بنیادهای زیست اجتماعی دامن میزند، حضور پیاده در فضای شهری را و کمرنگ و زمینه حضور سواره را قوت بخشیده است؛ از این رو، عمده گره های شهری در قالب فلکه ها به وجود آمده و میدانها قربانی این تحول شده اند. این مقاله به یکی از مصادیق کالبدی اثرگذار بر تلقی های هویتی میپردازد و لذا مسئله حذف میادین از گونه های فضاهای شهری محور اساسی بحث قرار گرفته است. فرض بر این است که این گونه اصلی واجد توانایی هایی برای احیا و تقویت زندگی شهری است و حذف آن عواقب و آسیبهایی را میزاید که با بهرهگیری از گونه های دیگر جبران نمیشود، لذا هدف، شناخت تفاوت ماهوی میدان با دیگر گونه ها و تبیین نقش میدان در شهر است. با روشی مبتنی بر تحلیل و سپس استقراء استنتاجها بر بنیان، تعریف میدان، شناخت ماهیت میدان و شناخت نقش های میدان بیان شده است. بر این اساس، میدان به عنوان عرصه ای برای غلبه سکون بر حرکت در شهر، توان تمرکزبخشی به بافت، نمودار کردن کلیت بافت، ارتباط عناصر پیرامون، تقویت صفت خوانایی، ایجاد گرانش و نیز معنادار کردن حضور جمع را دارد و صورت و نمودی از بافت شهری است. لذا حذف این گونه، منجر به آسیب هایی می شود که به اختصار عبارت اند از: انتقال بیکیفیت رخدادها به دیگر گونه ها و ایجاد تنش در نقش دیگر گونه های فضای شهری، فراهم آمدن زمینه های تفردگرایی، واگرایی بافت شهری و ناتوانی بافت در نمایاندن هویت شهری.
    کلیدواژگان: میدان، عرصه، مسیر، زندگی جمعی، هویت شهری
  • هوشمند علیزاده، کیومرث حبیبی صفحه 71
    اسلام از سوی بیشتر پژوهشگران به عنوان آیینی شهری شناخته شده که برای عبادت فرد در جمع ارزش خاصی قایل شده است. اگر چه در این دین تقوا به عنوان اصلیترین معیار ارزیابی قلمداد میشود، اما این واقعیت برای همه مبرهن است که تعلیمات اسلام بیشتر در قرارگاه های شهری تجربه شده اند. از این رو، تعجبآور نیست که اسلام تاکید ویژهای بر طرح شهرها در جهت کارایی و پاسخگویی بیشتر به نیازهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جامعه داشته است. این مقاله، رویکردهای غالب به شهرهای اسلامی را به منظور تدقیق و همگرایی آنها به رویکردی جامع و فراگیر مورد توجه قرار داده است؛ به طوری که همه جوانب تاثیرگذار بر شکل ساختاری شهر را در برگیرد. برای دستیابی به رویکرد مذکور، مرور ادبیات و اسناد مرتبط با موضوع و بررسی محتوایی آنها مبنای انجام این مطالعه بوده است. نتایج حاکی از آن است که نحوه شکلگیری اصول طراحی شهر اسلامی تاریخی عمدتا به ارزشها و اعتقادهای فرهنگی اسلام که ریشه در ماهیت احکام اسلامی داشته است، بستگی دارد؛ به طوری که جنبه های گوناگون زندگی مسلمانان و از جمله ساخت سکونتگاه ها را نیز تحت تاثیر قرار داده است. جدای از این که مفهوم شهر اسلامی به عنوان مدلی قابل استناد برای پهنه وسیع سرزمینهای اسلامی، به دلیل عدم پاسخگوی به تنوع اجتماعی مکانی آن نقدپذیر است، این مقاله آشکار میسازد که ساختار شهر اسلامی تاریخی عمدتا وابسته به مکان است و لازم است اصول طراحی آن از طریق نظم طبیعت به عنوان بستر اولیه فرمدهی و اعتقادهای فرهنگی مذهبی و اصول اجتماعی (سازمان اجتماعی) مورد کنکاش قرار گیرد. این بدان معنی است که رویکرد اجتماعی مکانی در بررسی شهرهای اسلامی تاریخی قابل توجه است.
    کلیدواژگان: شهراسلامی، شهرهای اسلامی، تاریخی مسلمانان، رویکرد مکانی، اجتماعی، عوامل شکل دهنده
  • محمد تقی رهنمایی، مهدی عباس زاده صفحه 77
    کارکرد فرهنگی فضای شهری و توان پاسخگویی آن به نیازهای فرهنگی شهروندان، نه تنها با نگرش بر فضاهای ویژه فعالیتهای فرهنگی و نوع و تعداد آنها قابل بررسی نیست، بلکه مستلزم توجه به روابط متقابل عناصر فرهنگی و فضای شهری در کلیت آن است. همراه با تحول در ابعاد اجتماعی و کالبدی فضای شهری و بردارهای مؤثر بر آن، عناصر فرهنگی مرتبط با آن نیز متحول می شوند. در این مقاله فرایند تحول کارکردهای فرهنگی فضاهای شهری تهران در گذار از یک شهر سنتی کوچک به یک مادر شهر مدرن، با روش تحلیل ثانویه مورد بررسی قرار میگیرد. موضوع محوری مقاله بر چگونگی تاثیر فرآیندهای تحول در ابعاد کالبدی و اجتماعی فضای شهری تهران بر کارکردهای فرهنگی متمرکز است. در این بررسی بر دو موضوع تاکید می شود: 1- در الگوهای مصرف فرهنگی و به تبع آن فضاهای فرهنگی چه تغییری ایجاد شده است 2- همراه با تحولات فضایی شهر تهران، چه تغییری در روابط فعالیتهای فرهنگی، فضای شهری و جایگاه فضاهای فرهنگی و فعالیتهای فرهنگی شهر ایجاد شده است. تحول کارکردهای فرهنگی فضای شهری تهران از یک سو بر تعدد وتنوع فعالیتهای فرهنگی و فضای آن افزوده و از سوی دیگر در نتیجه نگرشهای کارکردگرایانه و برتری عملکردهای تجاری، فرصت کمتری را در مقایسه با شهر سنتی، برای ایفای کارکردهای فرهنگی فراهم نموده است.
    کلیدواژگان: کارکردهای فرهنگی، فضای شهری، فضاهای فرهنگی، پهنه مرکزی تهران
|
  • Hossein Zamarshid, Associate Professor, Shahid Rajaee University Page 1
    Despite the fact that the ordinary residential constructions of Qajar period had a very simple façade، but they were enjoying a strong foundations and structures. In their external and internal buildings، open designs with the observation of communication principles and intimacy، attention to technical issues of waste، water branching، foundation، and fully resistant and anti-earthquake structures، façade building with artistic resistance phenomena connected to building and finally values of arts connected to architecture are all seen. Building construction at the first period of Pahlavi [regime] was following a combination of traditional architecture and those of neighboring northeast countries. In the second period of Pahlavi، building construction in Iran either from the viewpoint of design or implementation was following the western method of construction. It was such that building construction was oriented towards western styles and in some cases without any principle. This article is an attempt to discuss the external and internal building designs and teachings of their facades in Qajar period. Afterwards، the architectural teachings of contemporary age from Pahlavi onwards and the influence of architecture with no identity on contemporary building construction and abnormalities in building construction are dealt with. In fact، part of damages resulting from earthquakes refers to ignorance of the principles of traditional building construction and lack of attention to scientific principles of architecture. So، all regulations of executive instructions under the supervision of qualified bodies such as Ministry of Housing and Urban Development، senior officials and municipalities as supervisors of execution should ask the consultant engineers and supervisors of construction work places to build resistant residential and non-residential construction units.
  • Mohammad Reza Pourjafar, Hossein Zabihi, Leila Sadat Hashemi Demneh, Mohsen Taban Page 11
    Looking at historical contexts، it is obvious that their formation and life are manifested in a coordinated and integrated form through a historical، cultural، social and environmental continuity. The residents of those contexts have been receiving their identities through social communication and participation in the creation of the lasting spaces. The impact of such lasting places in forming the individual and social identity of the residents in a section of its life have diminished as a result of economic and social and cultural changes because of introduction of new technologies، globalization، space and time density. Despite broad studies conducted on the method of influence of concepts of identity and place and the mutual link among them in historical contexts، no clear relation is presented there، whereas having learned about the method of impact of such kinds of concepts، it will be possible to struggle against the phenomenon of identity lose in historical textures and lack of its presence in new textures. Making efforts to know the nature of identity and place، and using phenomenological approach، this paper attempts to study their relations with a view to historical textures and to present a conceptual model on formation of place identity. The presence of a strong and two-way link between the perceptual and discipline organization and determination of urban space will increase reading، the improvement of perceptual organization، reinforcement of link with urban space، better reading of urban elements & components and a clear understanding of places and reinforcement of individual & social identity.
  • Mohammadjavad Mahdavinejad, Nooshin Nagahani Page 21
    Motion is one of the fundamental concepts in the Islamic- Iranian architecture which Iranian architects have tried to use it since long time ago. The emergence of new trends in architecture has caused attention towards motion in contemporary architecture to be continued. This article [taken from a research under the same title] aims to reconsider the physical and spiritual characteristics of motion concept in traditional architecture and Iranian ideas، and to explain the quality of its expression in the Iranian contemporary architecture. The key question in this research is: What are the characteristics of motion in the Iranian traditional architecture? In addition، how is the expression of motion in the Iranian contemporary architecture? To respond to these questions، the method of case study while using combined approaches has been employed and for the purpose of data collection، the library and field methods have been employed. Twenty cases from the Iranian contemporary architecture works are selected، the works which are of importance both for the quality of design in the group of noticeable works in contemporary architecture and that the concept of motion has formed their main design idea. The result is that the motion is identifiable in two frameworks of physical and spiritual motion in the Iranian traditional architecture. The physical motion can be analyzed with criteria like movement in space and creation of motion in the eyes and spiritual motion with have influences on spectator’s feelings. These concepts are observable as design criteria in the analyzed works and a kind of continuity is seen between their physical and spiritual concepts of motion.
  • Somaiyeh Falahat Page 35
    The urban form of Middle Eastern and North African cities was scientifically studied in the Europe for first time in the early decades of 20th century. The French Orientalists were the first authors who applied the term “Islamic city” and categorized these cities into a specific group. Since then a series of manuscripts، influenced by former ideas، have been emerged which try to deal with the urban morphology of the “Islamic Cities”. Recently، a group of scholars has tried to propose new ideas in this regard. As this chain of ideas makes the main body of the research in the western and international scope on the theme of “Islamic City”، it is necessary to review it as a sequence of related ideas and highlight the problems and clichés hidden in them. Reviewing the history of formation and course of change of the concept and term of Islamic cities، this article is an attempt to discuss and emphasize on the formation، time of emergence of these clichés، their authors، criticisms on those views by today’s theoreticians of Islamic cities، the validity of their alternative methods and the abilities of studying the complexities of these types of cities. So، for this purpose، the theories on urban form of “Islamic cities” grounded by western authors are dealt with in three major groups entitled as follows: 1) emergence of the concept of “Islamic city” (1900s-1950s)، 2) revisionist ideas (1950s-1980s)، and 3) pioneer theories. It is intended to show how specific pre-assumptions have overshadowed their descriptions and how today''s clichés of this area of studies have roots in primary readings، which were broadly under the influence of urban theories prevailing at their own age in Europe.
  • Hassan Sattari Sarbangholi Page 47
    The present article aims to investigate urban concepts being used in the holy prophet’s speech and possibility of its employment and grading for contemporary cities. In order to study prophet’s speeches in the analysis of the texts، NahjolFasahe as the prophet’s words has been referred to. Investigating all traditions of this book which includes 3224،، 96 traditions connected with city and urban planning and topics related to urban spaces were identified. Then the method of content analysis was used to grade the concepts related with urban areas. Considering the rate of attention and repetition of concepts resulting from the prophet of Islam’s worlds (p. b. u. h.) in NahjolFasahe on topics related to city and living spaces، 9 different levels were specified. The most repeated standard on recommendation of prophet included the importance of friendship with neighbor، and neighboring relation in living spaces. Grading the importance of standards and teachings emphasized by the holy prophet on urban spaces can open way for further attention to the areas related to urban topics.
  • Saeedeh Nejadsattari Page 57
    The thirst of today''s Iranian cities towards identity is one of the sensible realities، which has emerged following a greed for modernity starting from nine decades ago. The consequences resulting from Machinism have added fuels to the weakness of social living bases. They have diminished the presence of pedestrians in urban spaces and have fortified presence of drivers. Therefore، the main urban knots are appearing within the format of squares and the squares have become the victims of these changes. This article deals with one of the effective structural examples influencing identity perceptions، so the issue of removing squares from the urban spaces is the basic pivot of discussion. It is assumed that this original specie has certain capabilities to revive and reinforce urban life. Moreover، its omission will be followed with consequences and damages، which cannot be compensated through employment of other species. So، the objective is to identify and explain the substantial difference of square and that of other types and to explain the role of square in city. Using a method based on analysis and then induction، the definition of square، understanding the nature of square and the roles of square are discussed. On this basis، square as a scene to overcome the motionless state on movement in the city، has a capability to give centralization to the texture، to show the totality of the context، surrounding element link، reinforcing reading features، creating attraction and giving meaning to the presence of the group and is an image and manifestation of an urban texture. So، such an omission will lead to damages which precisely include: the low transfer of events to other types، creation of tension in other urban space types، creation of individualism، divergence of urban texture and inability of the texture in portraying urban identity.
  • Hooshmand Alizadeh, Kyoumars Habibi Page 71
    Many scholars see Islam as an urban religion، which favors communal practice on individual worship. Although، piety is the only source of appraisal، it is widely accepted that most of Islam''s teaching is best practiced in an urban setting. This means that Islam has been a religion with a strong urban orientation. Regarding this، an assumption took shape that، whilst rural peoples or desert anchorites could indeed be faithful Muslims، the good Islamic life could best be lived in an urban community where (as an obvious manifestation of group solidarity) the faithful could gather in a congregational mosque for Friday worship. For this reason، it is not surprising that Islam made particular emphasis on the urban form and design of the city enabling it a greater functionality and responsiveness to meet the socio-economic and cultural needs of the community. From this point، this study investigates the main approaches to the concept of Islamic city to narrow the view to the specific one which encompasses all factors affecting the structure of the Muslims Historic cities in general. This has been done through literature review and content analysis of them. The results show that the formation of the design concepts of the Islamic city is closely bound up with Islamic cultural values and beliefs. These are mainly rooted in the essence of the Islamic law (the holy Koran and the Sunna – the main source of the Islamic law and its cultural values) which regulates all aspects of the lives of Muslims. From this point، the realization of the Islamic law can be traced in all levels and in all contexts of the built form، which resulted in a particular spiritual dimension with a thoroughly religious character for the Islamic city. Apart from those general notions، the work discussed has made clear that we no longer can rely on the notion of the Islamic city as a typical one for all Islamic lands because each region has different natural and socio-cultural circumstances which require particular approaches namely socio-spatial one. This means that the Muslims historic cities are highly place specific and its shaping principles and structuring elements need to be conceived from natural laws expressed through weather conditions and topography، religious and cultural beliefs and social principles (social organization of the urban society).
  • Mohammad Taghi Rahnamaei, Mehdi Abbaszadeh Page 77
    Cultural function of an urban space and its potential in responding the cultural needs of citizens will not be secured only by providing cultural special spaces and its variety and quantities، but it needs serious consideration and attention to mutual relationship between cultural elements and urban spaces in a holistic manner. When social and physical aspects of an urban space and their dominating factors are evolving، the cultural elements of the space also will change accordingly. The present article aims at examining the evolution of cultural functions of Tehran''s urban spaces in a transition from a small traditional city into a modern metropolis; using a secondary analysis method. The main question and subject matter is how evolution process in physical and social aspects of Tehran urban spaces affects their cultural function correspondingly. The article emphasizes on two issues and questions: 1. What changes have been made in cultural consumption models and following that in cultural spaces? 2. What changes have been made in the relationship of cultural activities، urban spaces and the position of cultural spaces and activities of the city along with spatial evolution of Tehran? The evolution of cultural functions of Tehran urban spaces on one hand has added to the number and diversity of cultural activities and also their specific spaces and on the other hand، because of modern functionalistic approaches and superiority of commercial functions، it has offered less opportunity to perform cultural functions in urban spaces of modern Tehran as compared with a traditional city.