فهرست مطالب

پژوهشنامه تربیتی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، بهار 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/02/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 1
    روند جهانی شدن چالش های جدیدی را برای نظام آموزش و پرورش پدید آورده است که تغیر کارکرد آموزش و پرورش را طلب می کند مطالعات و بررسی ها نشان می دهد همگام با تغییرات شگرفت اجتماعی، اقتصادی، تکنولوژی، بویژه تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات و جهانی شدن آموزش و پرورش، نظام آموزش و پرورش کشور توسعه را نشان داده و به عنوان راهنمایی برای اقدام قرار گیرد. از این رو، هدف تحقیق حاضر تعیین ریشه های توسعه نیافتگی نظام آموزش کشور و ارائه چنان چارچوب و مدلی است که در صورت اقدام به آن بتواند آموزش و پرورش کشور را در مسیری که لازمه توسعه است قرار دهد. برای این منظور بر اساس مبانی نظری و مطالعات مقایسه ای و بررسی های انجام شده شاخص های اصلی توسعه نیافتگی نظام آموزش و پرورش در هفت مولفه شامل توسعه برنامه ریزی و سیاستگذاری، توسعه جهانی، توسعه اقتصادی، کیفی، فرهنگی، اجتماعی و توسعه سیاسی شناسایی گردید.
    برای آزمون مولفه ها و پاسخگویی به سئوالات تحقیق، پرسشنامه ای حاوی 144 سوال تهیه و پس از اطمینان از روایی و اعتبار آن برای اعضای نمونه شامل روسای آموزش و پرورش و روسای دانشگاه های آزاد و معاونان آنها (386 نفر) در کشور فرستاده شد و اطلاعات لازم از پرسشنامه عودت داده شده جمع آوری گردید. این داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی چون تحلیل واریانس، ANOVA و آزمون F و تحلیل عامل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد برنامه ریزی و سیاست گذاری در ارزشهای علمی، پژوهشی، تکنولوژی، آموزش و پرورش، گسترش ارتباطات جهانی و پذیرا بودن نوآوری ها، سرمایه گذاری در ارزشهای علمی، پژوهشی، تکنولوژی، آموزش و بهداشت و توجه به کیفیت آموزش، تمرکززدایی از نظام آموزش و پرورش و تولید فرهنگ و ارزشها متناسب با نیاز توسعه می باشد.
  • مژگان محمدی نایینی صفحه 13
    بررسی و ارزیابی برنامه های آموزشی غیررسمی کارکنان سازمان های اداری هدف اصلی این تحقیق می باشد که در پی آن،جامعه آماری پژوهش را آن دسته از کارکنان زن و مردی شامل می شود که در سازمان های اداری شهرستان اراک در سال 85-84 مشغول به کار می باشند. نمونه آماری شامل 188 نفر از شاغلان این سازمانها است که با روش نمونه گیری دو مرحله ای انتخاب شدند. داده ها و اطلاعات پژوهش با استفاده از مشاهده – مصاحبه و پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری گردید و نتایج نشان دادند:1-آموزشهای ضمن خدمت موجب افزایش تعداد کارکنان فنی- تخصصی در سازمان های اداری شهر اراک شده است.
    2-بین آموزشهای ضمن خدمت و بهبود عملکرد کارکنان رابطه معناداری وجود ندارد.
    3-بین آموزشهای ضمن خدمت و ارتقای کیفیت آموزشها رابطه معناداری وجود ندارد.
    4-بین آموزشهای ضمن خدمت با نیازهای شغلی و ارتقای سطح دانش فنی – تخصصی افراد تطابق وجود ندارد.
    کلیدواژگان: آموزش غیر رسمی، سازمان، آموزش فنی و حرفه ای، آموزش ضمن خدمت، آموزش رسمی، نیازهای شغلی، عملکرد، دانش، ارزیابی
  • حمیرا یزدی مهاجر صفحه 18
    تحقیق حاضر به مطالعه رابطه بین فرهنگ سازمانی و خلاقیت کارکنان شعبات بانک ملی استان خراسان شمالی در سال 1385 می پردازد. جامعه آماری تحقیق شامل کارکنان بانک ملی شعبات خراسان شمالی است. که به تفکیک پرسنل خدماتی، 214 نفر می باشند. نمونه آماری را 100 نفر از کارکنان بانک ملی خراسان شمالی تشکیل داده اند.
    به منظور اندازه گیری هر یک از متغیرهای پژوهش از پرسشنامه استفاده شده است که شامل: 1 پرسشنامه فرهنگ سازمانی مدل دنیسون جهت اندازه گیری فرهنگ سازمانی در شاخصهای مشارکتی، سازگاری، انطباق پذیری و ماموریتی و تعیین نوع فرهنگ غالب سازمان است. 2 پرسشنامه خلاقیت رندسیپ، جهت تعیین میزان خلاقیت کارکنان.
    نتایج حاصل از یافته های تحقیق نشان می دهد که بین فرهنگ سازمانی و خلاقیت یک رابطه مستقیم و مثبت وجود دارد یعنی هر چه نمره فرهنگ سازمانی بالاتر باشد میزان خلاقیت کارکنان نیز بیشتر است اما، این رابطه در سطح معناداری نیست.
    و هر یک از شاخصهای فرهنگ سازمانی نیز به تنهایی رابطه معناداری با خلاقیت را نشان ندادند. یافته های جانبی بدست آمده نشان می دهند که در فرهنگ سازمانی ماموریتی میزان خلاقیت کارکنان بیشتر است. و فرهنگ سازمانی انطباق پذیری نسبت به دیگر شاخصها از نمره میانگین بالاتری برخوردار است. و با اطمینان می توان گفت فرهنگ سازمانی انطباق پذیری بر کارکنان شعبات بانک ملی استان خراسان شمالی حاکم است.
    در عین حال با توجه به نتایج بدست آمده نیم رخ فرهنگی رسم شده برای بانک ملی، هر چهار شاخص فرهنگ سازمانی را بطور متوسط نشان می دهد. در صورتی که یک سازمان موثر و موفق باید کلیه شاخصهای فرهنگ سازمانی را به صورت قوی از خودش بروز دهد.
    کلیدواژگان: ساختار دولت الکترونیکی، خدمات دولت الکترونیکی، شبکه امن، دولت الکترونیکی
  • ناصر جواهری زاده صفحه 43
    در این پژوهش که جهت تعیین عوامل موثر بر گرایش دانشجویان به پژوهش به روش توصیفی پیمایشی انجام شده است اطلاعات مورد نیاز توسط پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری و 12 فرضیه با استفاده از آزمون 2 x و تحلیل عامل مورد بررسی قرار گرفت که مشخص شد عوامل:1- آشنایی با روش های تحقیق 2- علاقه و پی گیری استاد در جهت دهی به فعالیتهای پژوهش دانشجویان 3- عضویت در انجمن های علمی پژوهشی دانشگاه در رشته مربوطه 4- نبودن جایگاه دقیق در دروس دانشگاهی برای پژوهش 5- آشنا نبودن اساتید با پژوهش 6- علاقه دانشجویان به پژوهش 7- اهمیت دادن به پژوهش در دانشگاه از طریق تبلیغات مناسب و جشنواره های پژوهش دانشجویی 8- کتابخانه و دسترسی آسان به اینترنت 9- آشنا نبودن با تحقیق در دوران دانش آموزی 10- بی علاقگی به رشته تحصیلی 11- نبود آینده شغلی مناسب 12- وجود مشاورین تحقیقاتی در دانشگاه بر گرایش دانشجویان به پژوهش موثر است. همچنین تحلیل عاملی مشخص نمود که 6 عامل 1-آشنایی با روش های تحقیق 2- نبودن جایگاه دقیق در دروس دانشگاهی برای پژوهش 3- عضویت در انجمن های علمی پژوهش دانشگاه در رشته مربوطه 4- وجود مشاورین تحقیقاتی در دانشگاه 5- آشنا نبودن اساتید با پژوهش 6- علاقه دانشجویان به پژوهش بیشترین سهم (53/64 واریانس) را در بین عوامل 12 گانه به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: دانشگاه آزاد اسلامی بروجرد، تحلیل عاملی، دانشجو، پژوهش
  • محمد رهبر صفحه 63
    چه عواملی بر یادگیری تاثیر منفی می گذارند؟ چگونه می توان شرایطی ایجاد کرد تا زمینه حذف و یا تقلیل اثر این عوامل فراهم گردد؟ اهمیت یادگیری زبان انگلیسی بر هیچ کس پوشیده نیست. این درس با عنوانهای زبان تخصصی، زبان عمومی و گاها زبان پیش برای همه دانشجویان ارائه می شود. ولی واقعیت امر نشان می دهد که اکثر دانشجویان در یادگیری آن افت داشته اند و در این مورد شکایتهای زیادی به گوش می رسد. از آنجایی که عوامل زیادی در این زمینه می توانند تاثیرگذار باشند، تحقیق حاضر به بررسی عواملی چند که به نظر محقق می تواند بر افت تحصیلی دانشجویان در درس زبان انگلیسی در بین دانشجویان رشته های غیرزبان موثر باشد می پردازد و در این رابطه تعداد شش فرضیه را مطرح نموده است. جامعه آماری این پژوهش دانشجویان رشته های غیرزبان دانشگاه آزاد اسلامی واحد قوچان می باشد که برای تحقیق هدف فوق نمونه ای به حجم 220 نفر از دانشجویان مذکور انتخاب شدند و آزمون روی آنها اجرا گردید سپس با حذف پاسخنامه های ناقص (29 عدد) این نمونه 220 نفری به 191 نفر تقلیل یافت (42 نفر دانشجوی افتاده و 149 نفر دانشجوی پاس کرده). ابزار تحقیق پرسشنامه 36 گویه ای بود که دارای 5 زیر مقیاس (1، 2، 3، 4 و 5) به نشانه های تاثیر خیلی کم، تاثیر کم، تاثیر متوسط، تاثیر زیاد و تاثیر خیلی زیاد می باشد که تاثیر عوامل موثر بر افت تحصیلی را می سنجد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t برای مقایسه میانگین دو گروه استفاده گردید. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد که عواملی مانند مشکلات مالی خانواده، کمبود امکانات آموزشی و کتب درسی و کمبود اساتید با تجربه در افت تحصیلی دانشجویان در درس زبان تاثیر چندانی ندارند ولی عوامل نبود انگیزه و علاقه کافی، عدم برنامه ریزی آموزشی مناسب و مشکلات محیطی اجتماعی بر افت تحصیلی دانشجویان در درس زبان تاثیر دارند.
    کلیدواژگان: زبان، یادگیری، افت تحصیلی
  • ابوطالب سعادتی شامیر، مهرناز شهر آرای، ولی الله فرزاد صفحه 91
    پژوهش حاضر به بررسی ارتباط بین سبک های هویت (اطلاعاتی، هنجاری، سر در گمی/ اجتنابی) ومسوولیت پذیری در دانشجویان دانشگاه های تهران پرداخته است.بدین منظور 380 نفر ازدانشجویان دختر و پسر دانشگاه های تربیت معلم، تهران، علامه طباطبائی،علم و صنعت و شهید بهشتی به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایمرحله ای انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات در این تحقیق از پرسشنامه های سبک هویت (ISI)، برزونسکی(1989) و پرسشنامه مسوولیت پذیری(SCI-R)، گاف (1987)استفاده شده است. جهت تجزیه و تحلیل نتایج تحقیق از دو روش آمارتوصیفی(فراوانی،میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون T، تحلیل واریانس و رگرسیون استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهند که بین سبک هویت اطلاعاتی و مسولیت پذیری رابطه همبستگی معنی دار مثبت وجود دارد.
    بین سبک هویت هنجاری و مسوولیت پذیری رابطه همبستگی معنی دار مثبت وجود دارد.
    بین سبک هویت سردرگمی/اجتنابی و مسوولیت پذیری رابطه همبستگی معنی دار منفی وجود دارد.
    بین سبک های هویت (اطلاعاتی، هنجاری، سردرگمی/ اجتنابی) و جنسیت رابطه همبستگی معنی دار وجود ندارد.
    کلیدواژگان: تحلیل عاملی، دانشگاه آزاد اسلامی بروجرد، پژوهش، دانشجو
  • سهراب محمدی، علی عطایی، گلثوم کریمیان صفحه 117
    دولت الکترونیک، یک دولت بدون ساختمان و سازمانی مجازی است که خدمات دولتی را بدون واسطه به مشتریان ارائه می دهد و موجب مشارکت آنان در فعالیتهای سیاسی می گردد. دولت الکترونیک یک شکل پاسخگو از دولت می باشد که بهترین خدمات دولتی را به شهروندان ارائه می دهد و آنها را در فعالیتهای اجتماعی شرکت می دهد؛ بنابراین مردم دولتشان را بر سرانگشتان خویش خواهند داشت دولت الکترونیک استفاده از فن آوری به منظور تسهیل امور دولت از طریق ارائه خدمات و اطلاعات کارا و موثر به شهروندان و شرکت های تجاری و تولیدی می باشد.سه حوزه اصلی دولت الکترونیکی عبارتند از: الف- پیشرفت فرآیندهای اجرایی دولت ب- ساختار دولت الکترونیک ج-معاملات خارجی. زمینه های کاربرد دولت الکترونیکی به چهار بخش تقسیم می شود: بخش اول: برقراری ارتباط بین دولت با شهروندان که در واقع می تواند مهمترین و گسترده ترین جنبه کاربرد دولت الکترونیکی باشد. بخش دوم: برقراری ارتباط میان دولت با بخش تجارت و صنعت است که طی آن دولت به ارائه خدمات به بخش تجاری و صنعت از طریق اینترنت می پردازد. بخش سوم: برقراری ارتباط بین دولت و کارمندان است که هدف از آن ارائه اطلاعات بکارمندان دولتی با استفاده از شبکه های داخلی دولتی اینترانت می باشد بخش چهارم: ارتباط بین دولت با دولت است که منظور از آن ارتباط سازمان های دولتی با یکدیگر از طریق شبکه های داخلی اعم از اینترانت و یا اکسترانت است. سازمان ملل برای ارزیابی پیشرفت کشورها در برپایی دولت الکترونیکی پنج مرحله را شناسایی نموده است. دولت الکترونیکی و گره هایی که باید گشوده شود اول: اصلاح اساسی در سامانه ها و روش های دست یابی به داده ها شامل ذخیره سازی داده، افزایش کارایی و نیز ابزار مکان یابی و ارائه اطلاعات. دوم: تاسیس شبکه ها و نرم افزارهای کارا، قابل اعتماد و ایمن برای ارائه و حفاظت از اطلاعات مهم وضروری، بکارگیری دولت الکترونیکی در کشورهای جهان بررسی شده و ارائه یک مدل راهکارهای عملی جهت راه اندازی دولت الکترونیکی در کشور پیشنهاد گردیده است.
    کلیدواژگان: خدمات دولت الکترونیکی، ساختار دولت الکترونیکی، شبکه امن، دولت الکترونیکی
  • حسین مومنی مهمویی، مرتضی کرمی صفحه 161
    ارزشیابی برنامه درسی بعنوان یک قلمرو مطالعاتی اصلی و مهم در زیر مجموعه حوزه برنامه درسی مطرح می باشد.علیرغم ایجاد رسمی قلمرو برنامه درسی در دهه 1920 اما ظهور ارزیابی برنامه درسی مربوط به چند دهه بعد می شود. اگر چه قبل از این زمان بصورت اولیه ارزشیابی ازبرنامه ها صورت می گرفت اما از نیمه قرن بیستم به بعد بود که این حوزه مطالعاتی بصورت خاص مورد توجه قرار گرفت.اکنون پس از گذشت چند دهه از ظهور این قلمرو مطالعاتی این حوزه دستخوش تغییراتی شده است.از سوی دیگر دوره ابتدایی با عنایت به ویژگی هایی که دارد رویکرد ارزشیابی برنامه درسی خاص خود را می طلبد.در این مقاله ضمن اشاره به مفهوم و تاریخچه ارزشیابی برنامه درسی سعی می گردد تغییر پارادایمی که در این قلمرو رخ داده است و ضرورت بکارگیری رویکرد سازنده گرا در ارزشیابی برنامه درسی دوره ابتدایی مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی برنامه درسی، الگوهای ارزشیابی، آموزش ابتدایی، ساخت وسازگرایی
|
  • Page 1
    Globalization trend has created new challenges for general education system which demands a change in general education system performance. Studies and researches show that along with considerable social,economical, technological changes,specially information and communication technology and globalization of the general education system,the country's education system should follow progress and improvement,so that it may be taken as a guideline for future goals.Regarding this, the main purpose of this research is to identify the country's general education system underdevelopment roots and present a proper model and framework by which the general education system goes along with the necessary progressive trend.Regarding the theoratical aspects and comparative studies as well as the researches done,the main factors of underdevelopment in general education system is recognized in seven concepts of planning, policy- making, global, economical,qualitative,cultural,social and political development. To test the concepts and answer the questions, a 144 question questionaire was prepared and after making sure of their validity and reliability,it was sent to the sample members of the country including the bosses of general education offices and the heads of universities as well as their assistants (386 in number). The necessary information was collected from these questionaires.These data were analyzed by descriptive and deductive statistical methods such the analysis of ANOVA, F test and factor analysis. The results showed that planning and policy-making in scientific,research,technological and educational values,and Worldwide communication development, innovation receiving,investment in scientific,research,technological,educational and health values as well as educational consideration,educational decenteralization and the production of culture and values are all in accordance with developmental needs.
  • Page 13
    The study and the evaluation of the informal educational programs of the administrative organizations employees in Arak is the main concern of this research. The statistical population of the research includes Arak administrative organizations employees in 1384-85. The statistical sampling includes 188 emloyees of these organizations who have been selected through the two- phase sampling.The data and information of the research have been collected through observation,interview and confirmed questionaire. The obtained results are classified as follow: 1) The in-service education has increased the number of Arak administrative organizations employees performance. 2) There is no meaningful relationship between the in-service education and the improvement of the employees performance. 3) There is no meaningful relationship between the in-service education and improving the quality of the education. 4) There is no agreement among the in-service education,job requirement and improvement of the employees technical knowledge.
  • Page 18
    This research is about the relationship between the organizational culture and the employees creativity in North Khorasan Melli banks in 1385. The statistical population of the research includes 214 employees of the North Khorasan Melli banks. The statistical sample also includes 100 employees of Melli bank branches in North Khorasan. For measuring each of the research variables, the following questionnaires have been used: 1) The organizational culture questionair,Denison model. This kind of questionair is used to measure the organizational culture in contributive,adaptive and missionary indexes, and also determining the dominant culture of the organization. 2) The Rendsip creativity questionnaire. It is used for determining the employees creativity level The results show that there is a direct and positive relationship between the organizational culture and creativity. It means, the higher the grade of organizational culture is, the more the employees creativity is. But, this relationship is not so meaningful. The organizational culture indexes alone showed no meaningful relationship with creativity. The indirect findings show that the employees have much more creativity in missionary organizational culture.The adaptive organizational culture gets a higher grade than the other indexes.We can surely say that the adaptive organizational culture is the most dominant culture among the Northern Khorasan Melli banks. Concerning the designed cultural profile for Melli bank,all four indexes are shown in an average range.Whereas, in an effective and successful organization, all organizational culture indexes should be of a great importance.
  • Page 43
    In this research that focus is on the effective factors on students tendency toward research,the method of the research is descriptive-survey.The needed information is collected through the confirmed questionnaire. It is to say that 12 hypothesis were studied using test and factor analysis.the outcomes were: 1. familiarity with research methods 2. teachers interest and continuity in making the students research meaningful 3. membership in university scientific-research clubs 4. lack of clear position in university courses for research 5. teachers unfamiliarity with research 6. students interest in research 7. Emphasis on research in universities through proper presentation and studental research festival 8. library and easy access to internet 9. unfamiliarity with research during high school 10. lack of interest in field of study 11. lack of proper job future 12. presence of research councilors in universities Factor analysis,in this research, showed that the following 6 factors have devoted more proportion of variance to themselves rather than the above 12 factors: 1. familiarity with research methods 2. lack of clear position in university courses for research 3. membership in university scientific-research clubs 4. presence of research councilors in universities 5. unfamiliarity of students with research 6. students interests in research
  • Page 63
    Which factors have negative effect on learning?How can we creat an atmosphere by which we can omit or lower the effect of these factors? We cant ignore the importance of English at all. This subject has been presented for all university students under the titles of technical,general,and basic Englis.In fact, we can say that most of the students have not been successful in learning English.There are a lot of complaints about it. Since there are many factors in students English lesson degradation,the present research considers six hypothesis that may affect students degradation in English. The statistical population of the research includes Ghuchan Azad Islamic University non-English major students.The sample number included 220 students.After testing them,then excluding the uncomplete answer sheets (29 in number), the sample number was decreased to 191(42 students failed the course,and 149 passed it). The research instrument was a 36 item questionaire with the following 5 sub-scales: 1. very low effect 2. low effect 3. moderate effect 4. high effect 5. very high effect To analyze the data and compare the average of the two groups, the T test was used. The results showed that factors such as family financial problems,lack of educational facilities and lack of experienced teachers have not such a great effect on students degradation in English lesson,but factors such as lack of enough motivation,lack of proper educational planning and socia-environmental problems mostly affect the student's degradation in English lesson.
  • Page 91
    The present research studies the relationship between the identity(information, norm,confusion / evading) and self-responsibility styles among the students of Tehran university. 380 boy and girl students of Tarbiat moallem, Tehran, Allameh Tabatabaee, Shahid Beheshti and Elm o sanat universities were selected through the random staging cluster Sampling method. For collecting the necessary information, the identity questionair(Berzonski) and GAF self-responsibility questionair(SCI-R) have been used. For analyzing the results, two methods of descriptive (frequency,average,standard deviation) and deductive(T test, variation and regration analysis) statistics were used. The results show that: 1) There is a positive, meaningful coherent relationship between the informational identity method and self-responsibility. 2) There is a positive, meaningful coherent relationship between the normal identity method and self-responsibility. 3) There is a negative, meaningful coherent relationship between confusion/evading method and self-responsibility. 4) There is no meaningful coherent relationship between the identity (information,norm, confusion/evading) methods and sex.
  • Page 117
    The electronic government is a non-building government, a virtual organization that offers governmental services to the clients directly.This causes the clients contribution in political activities.The electronic government is a responsible form of government That presents the best services to the citizens and make them contribute in social activities.So their connection is established through computer.The electronic government means using technology through offering effective services and information to the citizens as well as commercial and productive companies in order to make the governmental affairs easy. Three important domains of electronic government are classified as follow: 1. The progress of the government excecutive process 2. The electronic government structure 3. Foreign transactions The electronic government application is composed of four parts: 1. Establishing connection between people and the government which is the Main and widest usage of the electronic government. 2. Establishing connection among the government, the commercial and the industrial sections through internet. 3. Establishing connection between government and its staff using the internal intra-internet. 4. Establishing connection among the governments.In fact, among the governmental organizations through internal networks of intranet or extranet. The united nations has recognized five stages in evaluating the countries progress for setting up the electronic governments. The electronic government and the steps to be taken for solving the problems: 1. Making a drastic reform in methods of getting data and information which include data saving,effectiveness enhancement and means of place determination as well as the information presentation. 2. Establishing effective,confidential and safe networks and softwares in order to offer important information as well as protect them. The project of using the electronic government in the world has been studied. Model and practical ways of setting up electronic government has also beeommended.
  • Page 161
    Evaluation of lesson plan as an important research field is presented in sub-division of the lesson plan department. Unlike,establishing a formal lesson plan department in 1920s, evaluation of the lesson plan is related to some decades after it.However,befor that time the evaluation was done in a basic form.It was from the second part of the 20th century that lesson plan evaluation was particularly the center of attention. Now,some decades after establishing this department,it has received some changes.On the other hand, the preliminary education with its particulars demands its special lesson plan evaluation.In this research,considering the concept and history of the lesson plan evaluation,the paradigmatic changes and the necessity of the constructive idea in lesson plan evaluation has been studied and discussed.