فهرست مطالب

مطالعات جغرافیایی مناطق خشک - پیاپی 2 (زمستان 1389)

فصلنامه مطالعات جغرافیایی مناطق خشک
پیاپی 2 (زمستان 1389)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/11/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالله عبداللهی، جعفر جوان صفحات 1-10
    جهانی شدن، امروزه با روند رو به رشد خود، چنان ابهامی بر سر روشنگری نقطه ی عزیمت تاریخی این همه دگرگشت و تحول آفریده که تا این لحظه تقریر مبدایی دقیق از آن مقدور و میسور نگشته است. این مقاله بر آن است که جهانی شدن را به جای تفسیر از منظر یک نگرش خطی و تدریجی، با تکیه بر فلسفه تبارشناسی میشل فوکو و تاکید بر گسست و پیوست های مکرر در سیر غیرخطی تاریخ مورد بررسی و مداقه قرار دهد. در این راستا میزان تعلق جهانی شدن به دوره های مدرنیته و پسامدرنیته را از زبان نظریه پردازان مختلف ارزیابی نموده و در فرجام، شرایط بومی ایران را در پیوند با تبار تاریخی جهانی شدن تشریح کرده است.
    کلیدواژگان: تبارشناسی، جهانی شدن، مدرنیته، پسامدرنیته
  • مسعود تقوایی، محمدرضا بسحاق، اسماعیل سالاروند صفحات 11-23
    توسعه فناوری های جدید آبیاری یکی از مهم ترین راه حل ها برای توسعه ی کشاورزی و افزایش تولیدات است که با توجه به محدودیت جدی منابع آب در کشور به عنوان مساله ایی مهم مطرح است. از این رو هدف اصلی این پژوهش بررسی موانع توسعه سیستم های آبیاری تحت فشار در مناطق روستایی است که به صورت مطالعه ی موردی در شهرستان ازنا آن جام گرفته است. روش تحقیق در این بررسی از نوع توصیفی تحلیلی و همبستگی بوده که با استفاده از جمع آوری آمار و اطلاعات از طریق روش های میدانی آن جام شده است. سرپرستان خانوارهایی که از سیستم های آبیاری تحت فشار استفاده نکرده اند جامعه آماری تحقیق حاضر را در بر می گیرند که با استفاده از فرمول کوکران، نمونه ای به حجم 212 نفر از بین آن ها به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب گردید. هم چنین آزمون پیش آهنگی، برای بهدست آوردن ضریب اعتبار پرسشنامه آن جام گرفت که ضریب اطمینان آلفای کرونباخ آن بیش از 91/0 بهدست آمد. نتایج حاصل از طریق تجزیه و تحلیل های آماری در نرم افزار SPSS نشان می دهد که تقطیع و پراکندگی اراضی کشاورزان، مهم ترین مانع در توسعه سیستم های آبیاری تحت فشار بوده است. هم چنین یافته ها حاکی از آن است که سه عامل ساختاری، اقتصادی اجتماعی و طبیعی 10/66 درصد از واریانس متغیرها را تبیین می کند که در این راستا توسعه ی کمی و کیفی برنامه های آموزشی ترویجی و بالا بردن اطلاعات و آگاهی کشاورزان، تربیت مروجان آگاه از مسائل سیستم های آبیاری تحت فشار و تشویق کشاورزان منطقه، با حمایت های مالی و اعطای آسان تر تسهیلات بانکی، در راستای مشارکت هرچه بیش تر در یکپارچه سازی اراضی، از جمله پیشنهادهایی هستند که براساس نتایج تحقیق ارائه شده اند.
    کلیدواژگان: توسعه کشاورزی، سیستم های آبیاری تحت فشار، مناطق روستایی شهرستان ازنا
  • مجتبی یمانی، فریبا کرمی صفحات 25-42
    یکی از مظاهر فرایند های فرسایش در مناطق خشک، فرسایش بادی است. همواری نسبی، فقر پوشش گیاهی، وزش بادهای غالب و وجود سازند های سست آبرفتی مهم ترین عوامل ایجاد فرسایش بادی است. این شرایط در مناطق پست مرکزی و جلگه های ساحلی جنوب ایران وجود داشته و توده های ماسه ای حجیمی که در این مناطق به طور پراکنده تشکیل شده است، نتیجه حاکمیت همین شرایط است. آن چه مسلم است، ماسه های بادی همواره به عنوان یک مخاطره محیطی قلمداد شده اند. زیرا نقل و انتقال و تراکم آن ها موجب تشکیل توده های ماسه ای شده و این پدیده تهدیدی برای فعالیت های انسانی استقرار یافته در پیرامون آن ها به شمار می رود. تسلط شرایط خشک در طول دوره گرم سال در سطح جلگه خوزستان و وزش بادهای شدید با ماهیت گرم و خشک موجب حرکت ماسه های بادی در این منطقه می شود، لیکن تراکم و مورفولوژی خاص این اشکال به صورت توده های ارگ در نقاط خاصی دیده می شود و در سطح تمامی جلگه ساحلی فراگیر نیست. مسئله ی اصلی تحقیق ارتباط دینامیک رود های اصلی و مکان گزینی این توده های ریگ در ارتباط با منشایابی ماسه ها و علل مکان گزینی خاص و استقرار این توده های ماسه ای در سطح جلگه خوزستان است. روش تحقیق بر مبنای تجزیه و تحلیل ویژگی های باد منطقه با استفاده از نرم افزار WR plot view و بررسی ارتباط راستای وزش بادهای غالب و مکان گزینی توده های ماسه ای منطقه است. نقشه های توپوگرافی و زمین شناسی، آمارهای باد روزانه و نمونه های ماسه ی برداشت شده در کار های میدانی، ابزار و داده های اصلی پژوهش را تشکیل داده اند. نمونه های ماسه در نرم افزار Gradisat تجزیه و تحلیل شده و با گلباد های منطقه برازش داده شده اند. نتایج تحقیق نشان میدهد که امتداد چین خوردگی های زاگرس جنوبی موجب کانالیزه شدن و هدایت بادهای غالب شمال غربی شده و مخروط افکنه های حاشیه ای و پادگانه ها و بسترهای سیلابی رودخانه های مهم، منشا اصلی ماسه های سطح جلگه به شمار می روند. هم چنین شبکه ی زهکشی و رودهای اصلی سطح جلگه در مورفولوژی، پراکندگی و تغییرات مکانی توده های ریگ تاثیر گذار بوده اند.
    کلیدواژگان: خوزستان، ماسه بادی، ریگ، فرسایش بادی
  • سید ابوالفضل مسعودیان، محمد دارند صفحات 43-54
    در این پژوهش از داده های روزانه‎ی دمای 663 ایستگاه اقلیمی و همدید کشور، در بازه‎ی زمانی 1/1/1340 تا 11/10/1383. بهره‎برداری شده است. به کمک روش زمین آماری کریگینگ، داده ها روی پیکسل‎های 15×15 کیلومتر درون‎یابی شدند. به این ترتیب آرای های به ابعاد 7187×15992 تشکیل شد. برای شناسایی روزهای فرین سرد از نمایه‎ی انحراف بهنجار شده‎ی دما (NTD) بهره بردیم، سپس داده ها برحسب مقدار این نمایه و گستره ی حاکمیت سرما (NTD<0) مرتب شد و 500 روز اول که شرط NTD<-2 را تامین می‎کرد به عنوان نمونه انتخاب شد. سرانجام یک آرایه به ابعاد 7187×500 تشکیل شد. انجام تحلیل خوشه ایبه روش وارد بر روی این آرایه نشان داد که ایران را می توان از نظر سرماهای فرین به شش ناحیه بخش کرد. آرایش جغرافیایی این نواحی نشان می‎دهد که همسایگی با توده های بزرگ آب و موانع کوهستانی در منطقه‎بندی نواحی دمای فرین سرد ایران نقش بازی می‎کنند. از سوی دیگر آرایش جغرافیایی این نواحی بازتاب دهنده‎ی مسیرهای نفوذ هوای بسیار سرد به ایران است.
    کلیدواژگان: پهنه‎بندی، دمای فرین سرد، ایران
  • قاسم عزیزی، علی حنفی صفحات 55-71
    برآورد حداکثر بارش محتمل، از جمله تحقیقاتی است که در طراحی سازه های بزرگ آبی، به خصوص سدها، مورد توجه هیدرولوژیست هاست. در این پژوهش، به منظور برآورد حداکثر بارش محتمل در سطح حوضه آجی چای، از روش سینوپتیکی استفاده شده است. بدین منظور داده های هواشناسی مربوط به 40 ایستگاه سینوپتیک، کلیماتولوژی و باران سنجی مربوط به سازمان هواشناسی و شرکت تماب در یک دوره 30 ساله اخذ گردیده، پس از تکمیل و بازسازی مورد استفاده قرار گرفته است. هم چنین داده های تراز های فشار 850 و500 هکتوپاسکال از سایت مرکز ملی پیش بینی محیطی و مرکز ملی مطالعات جوی سازمان هواشناسی آمریکا اخذ گردیده و نقشه های سینوپتیکی مربوطه با استفاده از نرم افزار Grads تولید و مورد تحلیل قرار گرفتند. در این تحقیق، از فشار و دمای سطح 500 هکتوپاسکال به عنوان نماینده تراز میانی جو و از رطوبت و باد سطح 850 هکتوپاسکال برای تحلیل تغذیه رطوبت سیستم استفاده شده است. هم چنین نقشه های همباران برای توفان های منتخب با استفاده از GIS ترسیم و منحنی های عمق مساحت مدت هر یک از توفان ها تعیین شدند. در نهایت، مقدار حداکثر بارش محتمل در تداوم های 24، 48 و 72 ساعته مربوط به توفان های منتخب برآورد گردید، به گونه ای که پی ام پی 24 ساعته برای حوضه آجی چای در دوره های بازگشت 50 و 100 ساله به ترتیب 1/68 و 1/75 میلی مت ر، پی ام پی 48 ساعته در دوره های 50 و 100 ساله به ترتیب 5/84 و 9/103 میلی متر و پی ام پی 72 ساعته در این دو دوره به ترتیب 9/103 و 7/128 میلی متر تخمین زده شد.
    کلیدواژگان: حداکثر بارش محتمل، روش سینوپتیکی، توفان شدید، حوضه آجی چای
  • سیاوش شایان، محمد شریفی کیا، غلامرضا زارع صفحات 73-91
    در این مقاله لندفرم های ژئومورفولوژیکی منطقه داراب شناسایی شده و وضعیت توانمندی و قابلیت ژئومورفوتوریستی آن ها مورد ارزیابی قرار گرفته است. برای تشریح لندفرم های ژئومورفولوژیکی شهرستان داراب از تصاویر ماهواره ای، نقشه های زمین شناسی، توپوگرافی و داده های حاصل از بازدیدهای میدانی استفاده شده و میزان قابلیت و توانمندی ژئومورفوتوریستی این لندفرم ها براساس روش پرالونگ مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج به دست آمده نشان داد که شش لندفرم ژئومورفولوژیکی در محدوده مورد مطالعه وجود دارد. این لندفرم ها براساس امتیاز دهی در روش پرالونگ رتبه بندی شدند. بر این اساس لندفرم گنبد نمکی دارابگرد به علت ارزش باستان شناسی، سابقه تاریخی و چشم اندازهای زیبای طبیعی پیرامون آن به علت کسب بالاترین امتیاز، با اهمیت ترین لندفرم ژئومورفوتوریستی منطقه داراب ارزیابی شده است.
    کلیدواژگان: لندفرم های ژئومورفولوژیکی، ژئومورفوتوریسم، داراب، روش پرالونگ، ژئومورفولوژی کاربردی
  • تقی طاوسی، کوهزاد رئیس پور صفحات 93-105
    حدود 90 درصد از بلایای طبیعی که در جهان رخ می دهند در ارتباط با عوامل اقلیمی است و در میان آن ها، طوفان ها بعد از سیل، حدود 30 درصد از سهم این بلایا را به خود اختصاص می دهد. این پدیده یکی از مخاطره آمیزترین بلایای طبیعی است که منشا اقلیمی داشته و همه ساله خسارات مالی و جانی جبران ناپذیری را تحمل می نماید. منطقه سیستان یکی از مناطق طوفان خیز است که در جنوب -شرق ایران و در شمال استان سیستان و بلوچستان واقع شده است. به منظور بررسی آماری طوفان های با سرعت مساوی و بیشتر از m/s 24 (پایه طوفان در مقیاس بیوفورت) و پیش بینی احتمال وقوع طوفان های شدید به روش تجزیه و تحلیل سری های جزئی (Partial series)، از داده های بادسنجی ایستگاه سینوپتیک زابل طی یک دوره آماری 30 ساله (1388-1359) استفاده گردید. صحت و همگنی داده ها با استفاده از آزمون دنباله ها (RunTest) تایید شد. از میان داده های ثبت شده در طول دوره آماری، 162 روز طوفانی مشاهده شد. بیشترین روزهای طوفانی مربوط به سال 1362 با 64 روز طوفانی است. در کل سه مورد از طوفان ها، دارای سرعت بیشینه m/s 40 (km/h144) بوده که بیانگر شدت طوفان ها در منطقه سیستان می باشد. فصل تابستان و تیرماه از بیش ترین و فصل زمستان و دی ماه از کمترین روزهای طوفانی فصلی و ماهانه برخوردار بودند. ترسیم گلطوفان سالانه و فصلی به کمک نرم افزار WRPLOT نشان داد جهت طوفان های چیره منطقه، شمال شمال غربی(NNW)، شمال (N) و شمال غربی (NW) می باشد. نتایج، احتمال وقوع شدیدترین طوفان های سیستان را در دوره های بازگشت مختلف پیش بینی می کند. احتمال وقوع بالاترین سرعت طوفان در یک دوره بازگشت صد ساله در سیستان، تا m/s 42 KM/H)151) پیش بینی می شود. بنابراین، در برنامه ریزی های محیطی و ایمن سازی سازه ها بایستی وقوع این مخاطره طبیعی را مد نظر قرار داد تا در صورت وقوع، خسارات وارده به حداقل ممکن کاهش یابد.
    کلیدواژگان: مخاطرات طبیعی، طوفان، سری های جزئی، گلطوفان، سیستان
|
  • A.Abdollahi, J.Javan Pages 1-10
    Now a day, globalization with its increasing trend has created a major ambiguity on the enlightenment of historical departure point of the existing transformations so that determining a certain lineage for it, so far, has not been possible. This article aims to investigate the globalization based on Foku's genealogy and with emphasis on continual annexation and fragmentation in the non-linear Excursion of history, rather than interpreting of globalization based on a linear and gradual approach. So, to evaluate the relationships between globalization and modernity or post-modernity in this paper, some of theories have been assessed and indigenous statuses of Iran have explained in order to historical lineage of globalization.
  • Masuod Taghvaie, Mohammad Reza Bosshagh, Esmaeil Salarvand Pages 11-23
    Development of new irrigation technologies is one of the most important solutions for agricultural development and increasing production which is discussed as an important issue of country due to serious constraint on water resources. Thus the main objective of this research is to study the development constraints of pressurize irrigation systems in Rural regions which are induced as a case study in Azna village. The research method in this study is analytic-descriptive and interrelated which its data collection was through field methods. The family parents who did not use under pressure irrigation systems constitute the statistical social of current study and from them a sample of 212 individuals were collected using tier sampling and the required data was collected using valid questioner as the main data collection device. Also, the scout test was conducted in order to obtain validity coefficient in which the validity coefficient of Cronbach Alpha was more that 0.91. The results from statistical analysis in SPSS software show that sectioning and separation of agricultural lands, is the main obstacle in pressurize irrigation systems. Also findings show that three elements of constitutional, economics and sociality and nature account for 66/10 percent of variables variance which in this regard the quantity and quality development of training programs and improving awareness and knowledge of agricultures, training aware instructors about under pressure irrigation systems and inspiring regional agricultures using financial support and providing more facilitation for bank services are in order to increase participation in integrating lands, including suggestions that are based on research results.
  • Mojtaba Yamani, Fariba Karami Pages 25-42
    One of the evidences of erosion process in the arid regions is wind erosion. Relative flatness, poverty of the vegetation, the dominant winds and alluvial weak formation are the most important intensive factors of the wind erosion. These conditions are in the central regions and the coastal plain in the south of Iran and the enormous sands massive where have been formed, scatter are the result of the condition in the region. Certainly, wind sands always are counted as an environmental hazard, because of their transportation and accumulation that have formed sandy massive. These phenomena are counted as a threat for humanity activities that have formed around them. Domination of dry condition during of warm spell and gust of severe winds with warm and dry nature in Khuzestan plain move wind sands in the region. However, accumulation and special morphology of these forms is seen erg massive in certain spot. However, it has not universality in all coastal plain. The main question of the research is the source of sands and the reasons of special settles and placing of the sandy massive in Khuzestan plain. The method of the research is on the basis of analysis of zonal wind characteristics by using of WRplot software and study of relation of direction gust of dominant wind and settles of sandy massive in the region. Topographic and geological maps, daily wind data and samples of sand in field works are principal data and tools of the research. Sand samples become analysis in gradient software and they have been fit with wine roses. result of the research indicate that the direction of the southern zagros folds have canalized and have lead Northwest Dominant winds besides alluvial fans, terraces and the beds of the important rivers are the main source of sands in surface of the plain. Also, drainage and the main rivers in surface of the plain affect morphology, distribution and relocation of the ergs massive.
  • Seyed Abolfazl Masoodian, Mohammad Darand Pages 43-54
    In this study, kriging method applied to mean daily temperature dataset of 663 synoptic and climatic stations from 1961 to 2004 in Iran. So a gridded database of mean daily temperature with 15*15 Km spatial resolution prepared. This database contains 15992 days and 7187 pixels. Based on this grid data extreme temperature database has been calculated using Normalized Temperature Deviation Index. Then extreme temperature database sorted according to Mean Normalize Temperature Deviation Index and extremeness of cold events. The first 500 days that were coldest, most extended and Mean Normalize Temperature Deviation Index ≤-2 selected as samples. Then NTD matrix for these 500 days (500*7187) analyzed to find extreme cold temperature regions of Iran. Cluster analysis by Ward method has been carried out on 500 days of extreme cold temperature days of Iran. The results of cluster analysis showed that Iran may be divided into six different regions. Geographical configuration of these regions is mainly controlled by the neighboring to big water mass and mountain blocks. In the other hand, Geographical configuration of regions explanatory of extreme cold air mass influx toward Iran.
  • Gh. Aziz, A. Hanafi Pages 55-71
    Estimation of probable maximum precipitation (PMP) is recognized as practical researches in which is taking into consideration by hydrologists in relation to designing the great structures of hydraulic in particular dams. In this study, synoptic method is used in order to estimate probable maximum precipitation in the Ajichai catchment. The meteorological data related from 40 synoptic and climatology stations have been used during the period of 30 years. The date was obtained from Meteorological Organization and Tamab Company, then the missing values was estimated. Also the pressure date of 850-hpa and 500-hpa was collected from National Centers for Environmental Prediction and National Center for Atmospheric Research belong to the Meteorological Organization of the United State of America. In this paper, the researchers used the 500-hpa temperature and pressure data as a representative for atmosphere middle-levels; moisture and streams flow of 850-hpa for analyzing the system’s humidity. Isohyets maps, in continued, produced by GIS for the selected storms and determined Depth-Area-Duration curves for each storms. In the end, the amounts of PMP estimated for 24-48-72 hours durations related to the selected storms. So that PMP was estimated for 24 hour in Ajichai catchment during period 50 and 100 years respectively, 68/1 and 75/1 mm, PMP for 48 hour respectively, 84/5 and 103/9, PMP for 72 hour, respectively, 103/9 and 128/7 mm.
  • Siavosh Shayan, Mohammad Sharifikia, Gholamreza Zare Pages 73-91
    In this research, geomorphologic landforms of Darab region were identified and their geomorphotourism capability was evaluated. Satellite images, geological and topographic maps and field data were used for identification of geomorphological landforms and then the geomorphotourism capability of mentioned landforms were determined based on Praloong method. The results of this study reveal that there are six geomorphologic landforms in the study area. The mentioned landforms were ranked based on scores in Pralong method. Based on Praloong method, Darabgerd salt dome landform, due to archaeological worth, natural history and the existence of beautiful natural landscape around it, got the highest score, and therefore was identified as the most important geomorphotourism landform of Darab region.
  • T. Tavousi, K. Raeispoor Pages 93-105
    About 90 percent of natural calamities that occur in the world are related to climatic factors and among them storms after flood include 30 percent of these calamities. This phenomenon is one of the most perilous natural calamities that has a climatic origin and imposes irreparable financial and physical losses every year. Sistan which is one of the stormiest areas is located at the south east of Iran and the north of Sistan & Baluchestan Province. Anemometry date of synoptic from Sistan of zabol were used to analyze the storms of the velocity of 24 m/s and more statistically and also to predict the occurrence probability of violent storms by partial series analysis method during a 30 years period (1359-1388) and data accuracy and equality were identified by run test. Conclusion was obtained from statistical analysis showed that 162 stormy days of mentioned velocity have been observed in Sistan areas during the studied period. The years 1362 with 64 stormy days were with highest number of observations. Among storms, 3 cases have been observed of the velocity of 40 m/h (144 km/h) that suggest the violent of storms in sistan. Among seasons and months, summer and winter respectively have got the maximum and winter and month Day have got the minimum stormy days. Plotting the annual and seasonal storm-rose using WR plot software shoed direction of predominant storms of area was north of north-west (NNW), north (N) and north-west (NW). The prediction carry out by using partial series analysis method and different return periods suggest the occurrence probability of storms of the velocity of 42 m/s (151 km/h) and less in Sistan. Therefore these storms must be considered in environmental planning of the area and structure safety to minimize the losses if they occur.