فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصاد انرژی ایران - پیاپی 27 (تابستان 1397)

پژوهشنامه اقتصاد انرژی ایران
پیاپی 27 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • تیمور محمدی *، عبدالرسول قاسمی، امیر نکونام صفحات 1-30

    این مقاله به بررسی واکنش قیمت گاز طبیعی نسبت به قیمت نفت خام در بازارهای منطقه ای اروپا و آسیا می پردازد. متغیرهای اقتصادی از جمله قیمت نفت خام و گاز طبیعی در طول زمان، دچار التهابات و نوسانات شدیدی شده که رگرسیون های متعارف خطی پاسخگوی بررسی این نوسانات نمی باشد. مدل انتقال رژیم چارچوب انعطاف پذیرو پویایی را برای مدل های غیرخطی و انتقال های ناگهانی و برگشتی فراهم می نماید. در این مقاله در قالب مدل انتقال رژیم مارکف برداری، میزان اثرپذیری قیمت گاز طبیعی از قیمت نفت خام در دوره زمانی ماه اول 1992 تا ماه ششم 2017 مورد سنجش قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که قیمت نفت خام، در برخی رژیم ها اثر مستقیم بر قیمت گاز طبیعی داشته و در برخی رژیم های دیگر اثر معکوس دارد. در اروپا وقفه اول قیمت نفت خام یک ماه اثر معکوس و 18 ماه اثر مستقیم و وقفه دوم نفت خام در هر دو رژیم اثر مستقیم بر قیمت گاز طبیعی دارد. در آسیا در هر دو رژیم اثر قیمت نفت خام بر گاز طبیعی، مستقیم و قیمت ها 28 ماه در رژیم یک و 26 ماه در رژیم دو قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: قیمت گاز، قیمت نفت، مدل انتقال رژیم مارکف برداری
  • عاطفه تکلیف، مرتضی خورسندی *، علی فریدزاد، علی طاهری فرد، علی صابری صفحات 31-75

    یکی از مسائلی که با چالش همراه بوده و در مورد آن اختلاف نظر وجود دارد انتخاب نوع قرارداد نفتی برای سرمایه گذاری در بخش صنایع بالادستی نفتی می باشد که می توان با ارزیابی و مقایسه انواع قراردادها مسایل مربوط به آن را برطرف نمود، لذا در این مطالعه مدل مالی مشارکت در تولید مرسوم در کشور آذربایجان را در میدان نفتی درود شبیه سازی نموده و پس از تبیین مساله بهینه سازی، مسیر بهینه تولید از دیدگاه طرفین قرارداد را برآورد و با تولید قراردادی قرارداد بیع متقابل منعقد شده در آن میدان نفتی مقایسه می گردد روش مورد استفاده برای حل مساله بهینه سازی روش گرادیان کاهشی تعمیم یافته می باشد. نتایج نشان می دهد: که مسیر تولید قراردادی مندرج در قرارداد بیع متقابل، منعقد شده در میدان نفتی درود، بالاتر از مسیر بهینه تولید مد نظر هر دو طرف قرارداد مشارکت در تولید بوده و این مساله ناشی از تمایل زیاد شرکت الف فرانسه برای بازپرداخت سریع هزینه های سرمایه ای و حق-الزحمه در کوتاه ترین زمان ممکن، می باشد از طرفی دیگر میزان تزریق گاز سالیانه که در قرارداد بیع متقابل میدان نفتی درود مصوب گردیده کمتر از میزان مطلوب شرکت جوینت ونچر در حالت قرارداد مشارکت در تولیدآذربایجان می باشد و این مساله حاکی از نزدیکتر بودن قرارداد مشارکت در تولید به تولید صیانتی در مقایسه با قرارداد بیع-متقابل، می باشد. ضمنا اتکا به یک شاخص ارزیابی (همچون میزان سهم بری دولت میزبان یا فاکتورR) برای ارزیابی یا مقایسه قراردادها می تواند گمراه کننده باشد.

    کلیدواژگان: مشارکت در تولید، جوینت ونچر، بیع متقابل، مسیر بهینه تولید نفت، روش گرادیان کاهشی تعمیم یافته، کشور میزبان، شرکت بین المللی نفتی
  • رضا دریساوی بهمنشیر *، مهدی خداپرست مشهدی، علی اکبر ناجی میدانی، نرگس صالح نیا صفحات 77-100

    هدف این مطالعه بررسی اثر تغییرات تکنولوژی و محدودیت های زیست محیطی با برآورد تابع تقاضای نفت کشورهایNon-OECDواردکننده نفت از ایران بر اساس تصریح متقارن و نامتقارن است. به این منظور از داده های دوره زمانی 1970 تا 2014، برای کشورهایNon-OECD واردکننده نفت از ایران شامل روسیه، آفریقای جنوبی، چین و هنداستفاده شد. با توجه به پایا بودن تفاضل مرتبه اول متغیرهای مورد بررسی، به منظور برآورد از روش حداقل مربعات تعدیل یافته (FMOLS) استفاده شد. نتایج این مطالعه نشان داد که اعمال محدودیت های زیست محیطی کاهش دهنده دی اکسید کربن درکشورهای واردکننده نفت از ایران باضریب 244/0،210/0، 334/0می تواند تقاضای نفت کشورهای واردکننده نفت از ایران را کاهش دهد. همچنین نتایج نشان دادند که بهبود تکنولوژی در کشورهای منتخب واردکننده نفت از ایران باضریب 305/،024/0،127/0تقاضای نفت این کشورها را با افزایش معنی داری مواجه خواهد کرد.

    کلیدواژگان: تغییرات تکنولوژی، محدودیت های زیست محیطی، تابع تقاضای نفت، کشورهای غیر OECD، روش حداقل مربعات تعدیل شده
  • شهریار زروکی *، مانی موتمنی، امیرحسین فتح الله زاده صفحات 101-132

    بررسی ارزش صنایع پتروشیمی از یک سو به عنوان صنایعی استراتژیک در فراهم سازی مواد اولیه سایر بخش ها و از سویی دیگر با توجه به وزن بالایی که در تشکیل بازار سهام تهران دارد؛ حائز اهمیت است. این صنعت که ضمن تاثیرپذیری از تحولات سایر بازارها به ویژه بازار نفت، اثرات قابل ملاحظه ای برروی سایر بازارها به ویژه بازار مالی دارد. قیمت سهام شرکت های پتروشیمی در بازار بورس، وابستگی زیادی به قیمت محصولات پتروشیمی و همینطور وابستگی زیادی به تغییرات قیمت نفت در بازارهای جهانی دارد. بر این اساس در پژوهش حاضر تلاش شده است تا با استفاده از داده های روزانه سال های 96-1387 و رهیافت خودتوضیحی با وقفه های توزیعی غیرخطی (NARDL) ، وجود ناتقارنی در اثرگذاری قیمت نفت بر ارزش صنایع پتروشیمی مورد آزمون قرار گیرد. یافته ها حاکی از آن است که این صنایع می توانند کانالی برای انتقال نوسانات قیمت جهانی نفت بر شاخص کل بازار سهام تهران باشند. در کوتاه مدت ناتقارنی در اثرگذاری قیمت نفت بر ارزش صنایع پتروشیمی تایید می شود. به نحوی که با کاهش قیمت نفت ارزش سهام صنایع پتروشیمی کاهش می یابد اما با افزایش قیمت نفت افزایشی در ارزش صنایع پتروشیمی رخ نخواهد داد. این در حالی است که در بلندمدت قیمت نفت بصورت متقارن بر شاخص صنایع پتروشیمی اثر می گذارد. از اینرو می توان اظهار داشت که در بلندمدت نخست، هنگام کاهش قیمت نفت، حمایت کاذبی از شاخص پتروشیمی صورت نمی گیرد و دوم، به مانند شرکت های بین المللی فعال در حوزه انرژی، شرکت های پتروشیمی ایرانی هم بصورت متقارن تحت تاثیر قیمت جهانی نفت بوده و عواملی نظیر مداخلات دولت و سفته بازی در بورس مانع از اثرگذاری متفاوت این کانال نشده است.

    کلیدواژگان: قیمت نفت، صنایع پتروشیمی، نامتقارن، ایران
  • امید معتمدی سده، بختیار استادی *، علی حسین زاده کاشان، محمدرضا امین ناصری صفحات 135-175

    با مقررات زدایی از بازار و شکل گیری بازار روز بعد انرژی، باهدف کاهش هزینه های تولید و توزیع برق و رفع ناکارآمدی های صنعت برق انحصاری، تحدید ساختار در بازار برق ایران انجام گرفت که در آن در هرروز تولیدکنندگان انرژی با یکدیگر به رقابت می پردازند. دراین بین بهای تمام شده تولید انرژی پارامتر تعیین کننده در تعیین استراتژی پیشنهاد قیمت توسط هر نیروگاه و میزان سود بخشی آن می باشد. ازاین رو در این مقاله با در نظر گرفتن هزینه های سوخت مصرفی، استهلاک، تعمیرات، بهره برداری و سایر هزینه ها به عنوان عوامل تاثیرگذار بر روی بهای تمام شده تولید برق، تابع هزینه تولید برآورد شده است. در این مطالعه، نظر به سهم قابل توجه سوخت بر روی بهای تمام شده، سوخت مصرفی را به صورت جدا از سایر موارد موردبررسی قرار داده ایم و به جای سرشکن کردن هزینه سوخت در طول یک سال بر روی کل تولید، ابتدا تابع مصرف سوخت در سطوح مختلف تولید در دو حالت سوخت گاز و گازوئیل محاسبه شده و به دنبال آن هزینه سوخت مصرفی محاسبه گردیده است. مطابق با نتایج به دست آمده، از اجرای مدل پیشنهادی بر روی واحد گازی نیروگاه سیکل ترکیبی اردبیل، متوسط هزینه تولید هر کیلووات ساعت برق با سوخت گاز برابر با 398 ریال و با سوخت گازوئیل برابر با 500 ریال می باشد.

    کلیدواژگان: بهای تمام شده انرژی، الگوریتم های فرا ابتکاری، هوش مصنوعی، الگوریتم ژنتیک، الگوریتم ازدحام ذرات
  • حسین مهرابی بشر آبادی، زین العابدین صادقی، حمیده شجاع الدینی * صفحات 159-201

    تعاملات انرژی و اقتصاد تا بدان جا پیش رفته است که در ادبیات اقتصادی امروزی، میزان منابع انرژی درکشورها، میزان عرضه و مصرف سرانه انرژی اولیه و میزان سرانه کیلووات ساعت برق مصرفی به صورت یکی از شاخص های مقایسه سطح توسعه کشورها درآمده است. سوخت های فسیلی موجب هزینه های اجتماعی از طریق آلودگی محیط زیست و پدیده گرمایش زمین می شود؛ میانگین اشعه خورشیدی در کرمان روزانه 5. 2 کیلووات ساعت بر متر مربع در روز است که قابل استفاده در بخش های مختلف صنعتی و خانگی است. هدف از نگارش این پژوهش ارزیابی اقتصادی و زیست محیطی سیستم های فتوولتائیک در تامین انرژی برق یک برج تجاری با متوسط مصرف 32000کیلووات ساعت برق در روز در شهر کرمان با استفاده از روش هزینه چرخه عمر می باشد. در سناریو اول تمام هزینه های مربوط به سیستم توسط مصرف کننده پرداخت می شود و در سناریو دوم فرض بر این است که 50 درصد از هزینه سرمایه گذاری اولیه توسط دولت پرداخت و مابقی آن نیز به صورت وامی با نرخ 2 درصد با دوره بازپرداخت ده ساله تامین می شود. نتایج نشان می دهد که استفاده از سیستم های فتوولتائیک به منظور تولید برق تحت سناریو اول توجیه اقتصادی ندارد، اما با وجود حمایت های دولتی این طرح توجیه اقتصادی دارد. همچنین در این پژوهش به تحلیل و پیش بینی قیمت برق با توجه به عوامل موثر بر تولید برق با استفاده از روش سیستم دینامیک پرداخته شده است. نتایج با توجه به فروض پژوهش حاکی از آن است که طی صد سال قیمت برق با لحاظ کردن هزینه های آلودگی اجتماعی به 30000 ریال به ازای هر کیلو وات ساعت می رسد.

    کلیدواژگان: سیستم فتوولتائیک، هزینه چرخه عمر، سیستم دینامیک
|
  • Teimour Mohamadi*, Abdol Rasoul Ghasemi, Amir Nekounam Pages 1-30

    This paper examines the response of the natural gas price to the crude oil price in regional markets.The price of natural gas varies in regional markets, mostly follow the crude oil price. Natural gas and crude oil are substitute in consumption and also complement in production. Economic variables such as the crude oil and natural gas prices have inflammations and severe fluctuations over time that conventional linear regressions do not fit these fluctuations. The regime Switching Model provides a flexible and dynamic framework for nonlinear models and sudden reciprocal transfers. In this paper, by using the Markov switching model framework, the impact of the crude oil price on natural gas price has been measured during the period of the January 1992 to June 2017. The results show that in some regimes the price of crude oil has a direct effect on the price of natural gas and in some other ones has a reversible effect. In Europe, the first lag of crude oil price has a reverse effect for 1 month, and 18 months of direct effect, and the second lag of oil price in both regimes has a direct effect on the natural gas price. However for Asia in both regimes, the impact of oil price on natural gas price is straight and the prices are in the first regime for 28 months and 26 months under the second regime.

    Keywords: natural Gas Prices, crude Oil Price, Markov Switching Vector Autoregression Models
  • Atefeh Taklif, mortaza khorsandi *, ali faridzad, Ali Taherifard, ali saberi Pages 31-75

    The choice of contract type in oil fields has always been one of the main and problematic challenges in Iran and elying in making decisions in this regard leads to a dely or non-investment. On the other hand, one of the ways to recognize the components of bargaining power is to recognize and evaluate various types of international contracts. Therefore, in thiss study, while introducing the fiscal model of the contractual agreement concluded in Iran, as well as a combination of contracts for participation in traditional production in Azerbaijan with Joint venture, has been applied to financial simulation in Duroud oil field. After explaining the optimization problem using the generalized reduction gradient method, the optimal production path from the perspective of the parties to the contract is estimated andcompared with the production path specified in the buy back contract. The results show that the use of share-based indicators of project revenues and the net present value of a project for evaluate of oil contracts can be misleading. The oil production path agreed in the Buy back contract is higher than the optimal production path from the perspective of both sides of the combined contract. Tthis is due to the desire of the International Oil Company to rapidly capture capex and remuneration fee in the shortest possible time. Increase in recoverable reserves due to gas injection (presented in MDP), which was approved in buy back contract is less than its optimal amount from the viewpoint of Joint venture in a hybrid contract. This indicates that the proposed hybrid contract is closer to the Maximum Effective Rate and Maximum Final Recovery from Oilfields than the conventional buy back agreement in Iran.

    Keywords: Production Sharing Contract, Joint Venture, Buy Back, Optimal Oil Production Path, International Oil Company, Generalized Reduction Gradient Method, Host Country
  • Reza Darisavi Bahmanshir *, Ali Akbar Naji Meidani, Narges Salehnia Pages 77-100

    The purpose of this study was to investigate the effect of technology changes and environmental constraints on the estimated oil demand function of non-OECD countries that import oil from Iran based on symmetric and asymmetric specification. For this purpose, data from the 1970 to 2014 period were used by non-OECD non-OECD oil importers from Iran, including Russia, South Africa, China, and India. Given the first-order difference between the variables studied, the modified least squares method (FMOLS) was used to estimate. The results of this study showed that imposing environmental limitations on carbon dioxide reductions in oil-importing countries from Iran could reduce oil demand from oil-importing countries from Iran. Also, the results showed that improving technology in the selected countries of the oil importer from Iran will increase the demand for these oil products.

    Keywords: Technology Changes, Environmental Constraints, Oil Demand Function, Non-OECD Countries, Modulated Least Squares
  • Shahryar Zaroki*, Mani Motameni, Amirhossein Fathollahzadeh Pages 101-132

    Assessing the value of petrochemical industries on the one hand as strategic industries in the provision of raw materials of other parts and on the other hand, given the high weight of the formation of the stock market in Tehran, it is important. This industry, while influencing developments in other markets, especially the oil market, which has a significant impact on other markets, in particular the financial market. The stock prices of the petrochemicals in the stock market are heavily dependent on the price of petrochemical products, as well as the high dependence on oil price changes on global markets. Therefore, the analysis of the relationship between petrochemical price and oil price requires an asymmetrical model. In this study, the effect of oil price on value of the petrochemical industry in asymmetric shape in 2008-2017 periods daily basis has been analyzed using model Shin et al (2014). For this purpose, a nonlinear autoregressive distributed lag (NARDL) approach has been used. The findings indicate that these industries could be the channel for transferring global oil price fluctuations to the total stock market in Tehran. In the short term, anonymity is confirmed by the impact of the oil price on the value of the petrochemical industry. As oil prices decline, the value of petrochemicals decreases, but with increasing oil prices there will not be an increase in the value of petrochemicals. In the long run, oil prices are .

    Keywords: Oil price, Petrochemical industry, Asymmetric, Iran
  • Omid Motamedi sede, Bakhtiar Ostadi *, ali hussein zadeh kashan, Mohammadreza amin naseri Pages 135-175

    The deregulation in power market is lead to competition among market participant to increase efficiency. In electricity market generation is the best candidate for iterance in competition to improve productivity and efficiency in resource allocation and offer lowest price by highest quality will be yielded. In the pool-based electricity market, every Genco submits a bidding price in ten step offer to the Independent System Operator (ISO) for every hour of the next day. One of the most important parameters affecting the profitability of Genco’s and their bidding pattern is the cost of energy generation. Therefore, in this paper, taking into account the costs of fuel consumption, depreciation, maintenance, operation and utilization and other costs as factors affecting the production cost. In this article artificial intelligence algorithms applied to calculate the energy generation cost function at different levels of production (base load, partial load, and full load), broken down by fuel type. According to the results, the average cost per kilowatt-hour of energy with gas fuel is 398 Rials and diesel fuel is 500 Rials

    Keywords: Power Generation Cost, Meta Heuristic Algorithms, Artificial Intelligence, Genetic Algorithm, Particle Swarm Algorithm
  • Hossein Mehrabi boshr abadi, zeynolabedin Sadeghi, hamideh shojaadini * Pages 159-201

    The energy and economy interactions are so advanced that they are in today's economic literature, the amount of energy resources in countries, the amount of primary energy supply and consumption per capita and the per capita kilowatt-hours of electricity consumption have become one of the indicators for comparing the level of development of countries. Fossil fuels cause social costs through environmental pollution and the phenomenon of global warming; the average solar radiation of Kerman daily has 5.2 kilowatt-hours per square meter per day, which has the potential to use solar energy in various industrial and household sectors. The purpose of this article is to assess the economic and environmental assessment of photovoltaic systems in providing electricity to a commercial tower with an average consumption of 32000 kilowatt-hours of electricity per day in Kerman using a life-cycle cost method. In the first scenario, all system costs are paid by the consumer, and in the second scenario, it is assumed that 50% of the initial investment cost was paid by the government, and the rest would be in the form of a loan at a rate of 2% with the repayment period of ten years old. The results show that the use of photovoltaic systems in order to produce electricity under the first scenario does not have economic justification, but with the support of the government, this scheme has economic justification.

    Keywords: Photovoltaic systems, Life-cycle cost, System dynamics