فهرست مطالب

فیزیولوژی گیاهان زراعی - پیاپی 37 (بهار 1397)

نشریه فیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 37 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رقیه امینیان *، هیلا سادات طبسی، فرهاد حبیب زاده، سامان پارسامهر صفحات 5-20
    به منظور تعیین رابطه عملکرد و برخی صفات زراعی و ارزیابی اثر مقادیر مختلف کود فسفر بر صفات مورد بررسی دو هیبرید ذرت دانه ای در شرایط تنش خشکی، آزمایشی به صورت کرت های دوبار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. تنش خشکی به عنوان عامل اصلی در سه سطح شامل آبیاری کامل، تنش در مرحله ظهور پانیکول و تنش در مرحله پرشدن دانه اعمال شد. کود فسفر به عنوان عامل فرعی در سه سطح 0، 200 و 300 کیلوگرم در هکتار (به ترتیب شاهد بدون کود، 100 درصد توصیه کودی و 50 درصد بیش تر از توصیه کودی) و هیبرید به عنوان عامل فرعی فرعی در دو سطح (SC700 و SC704) در نظر گرفته شدند. اثر آبیاری، کود و هیبرید در عملکرد و بسیاری از صفات دیگر معنی دار بود. بیش ترین عملکرد دانه در شرایط آبیاری کامل و کم ترین آن در شرایط تنش در مرحله پرشدن دانه حاصل شد. بین دو هیبرید 700 و 704 در سطوح مختلف آبیاری تفاوت معنی داری مشاهده نشد. بیش ترین وزن خشک در شرایط آبیاری کامل حاصل شد، که در این شرایط بین مصرف 200 و 300 کیلوگرم در هکتار کود فسفر و استفاده از سینگل کراس 700 و مصرف 100 و300 کیلوگرم در هکتار کود فسفر و استفاده از سینگل کراس 704SC تفاوت معنی داری وجود نداشت. هم در شرایط آبیاری نرمال و هم تنش، بیش ترین همبستگی عملکرد دانه با شاخص برداشت مشاهده شد. براساس رگرسیون گام به گام و تجزیه علیت، هم در شرایط آبیاری نرمال و هم در شرایط تنش، صفات شاخص برداشت و وزن خشک بیش ترین اثر را بر عملکرد دانه داشتند و در برنامه های گزینشی می توانند برای بالا بردن ظرفیت تولید، موثر واقع شوند. بیش ترین وزن خشک از تیمارهای آبیاری کامل، مصرف 200 و 300 کیلوگرم در هکتار کود فسفر و هیبرید SC700 و هم چنین آبیاری کامل، مصرف 100 و 300 کیلوگرم در هکتار کود فسفر و هیبریدSC704 حاصل شد.
    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، تجزیه علیت، رگرسیون گام به گام و کود
  • فرشاد سرخی * صفحات 21-34
    به منظور بررسی اثر کود سولفات روی در شرایط تنش کم آبی بر عملکرد کمی و کیفی گلرنگ تحقیقی به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1395 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل تنش کم آبی در سه سطح، قطع آبیاری در مرحله رویشی (ساقه رفتن)، قطع آبیاری در مرحله زایشی (گل دهی) و آبیاری کامل (عدم تنش کم آبی)، و مقادیر کود سولفات روی در سه سطح شامل عدم کاربرد کود (صفر) ، 30 و 60 کیلوگرم در هکتار بود. طول مدت اعمال تنش کم آبی در هر یک از مراحل رویشی و زایشی براساس تبخیر 140 میلی متری آب از تشتک تبخیر کلاسA بود. نتایج نشان داد که اثرات ساده کود و کم آبی بر تمام صفات معنی دار و اثر برهمکنش کم آبی و مقادیر کود بر عملکرد دانه، وزن هزار دانه، درصد روغن دانه و میزان کلروفیل برگ گلرنگ معنی دار بود. به طوری که بیش ترین و کم ترین عملکرد دانه (2954/41 و 680/75 کیلوگرم در هکتار)، وزن هزاردانه ( 50/52 و 22/41 گرم)، درصد روغن (28/96 و 19/85درصد) و میزان کلروفیل (62/89 و 40/15 spad) به ترتیب، به ترکیب تیماری آبیاری کامل (عدم تنش کم آبی) و مصرف 60 کیلوگرم در هکتار کود سولفات روی و ترکیب تیماری قطع آبیاری در مرحله زایشی و عدم کاربرد کود تعلق داشت. تیمار کودی 60 کیلوگرم در هکتار بالاترین تعداد طبق (14/08 عدد) و تعداد دانه در طبق (34/36 عدد) را به همراه داشت. از لحاظ تنش کم آبی، کم ترین تعداد طبق در بوته با 9/63 عدد به تیمار قطع آبیاری در مرحله رویشی و کم ترین تعداد دانه در طبق (11/79) عدد به تیمار قطع آبیاری در مرحله زایشی تعلق داشت. به طور کلی کاربرد روی به صورت کود سولفات روی، اثرات مضر ناشی از تنش کم آبی به ویژه در مرحله گل دهی را در صفات مورد بررسی تعدیل و شرایط رشد را برای گیاه بهبود بخشیده و افزایش عملکرد و اجزای عملکرد گلرنگ را فراهم سازد.
    کلیدواژگان: درصد روغن، روی و کلروفیل
  • آنیتا یاقوتی پور، عزت الله فرشاد فر * صفحات 35-48
    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی، 20 ژنوتیپ گندم دوروم در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار، در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه در سال زراعی 93-1392 از نظر عملکرد دانه، صفات فیزیولوژیک و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی ارزیابی شدند. نتایج نشان داد بین ارقام برای همه صفات به جز محتوای آب برگ در سطح احتمال یک درصد تفاوت معنی دار وجود داشت. وراثت پذیری، پیشرفت ژنتیکی و واریانس ژنتیکی بالا برای صفت عملکرد دانه و صفت کمبود آب اشباع مشاهده شد، بنابراین انتخاب ژنوتیپ ها بر اساس این صفات دارای کارایی بالایی می باشد. میزان فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز و فعالیت آنزیم کاتالاز با آب نگهداری شده در برگ های بریده شده همبستگی مثبت و معنی داری نشان دادند. به طور کلی در بین ژنوتیپ های مورد بررسی از نظر تمام صفات مورد بررسی تفاوت قابل ملاحظه ای وجود داشت که این خود نشان از کارایی مطلوب ژنوتیپ های مورد مطالعه برای اهداف اصلاحی می باشد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، تنوع، عملکرد و وراثت پذیری عمومی
  • شیما توریوریان، بابک پاساری *، خسرو محمدی صفحات 49-63
    بخشی از نور مادون قرمز خورشید در واکنش فتوسنتز گیاه اثری ندارد و عمدتا صرف افزایش دمای گیاه و افزایش تعرق و مصرف آب می شود، محلول پاشی رس کائولین به وسیله بازتابش نور خورشید موجب تعدیل شرایط حرارتی و کاهش تعرق در گیاه می شود. این آزمایش در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی به صورت کرت های یک بارخرد شده در سه تکرار در سال زراعی 96-1395 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج اجرا شد. در این آزمایش قطع آبیاری با چهار سطح آبیاری شامل شاهد (آبیاری کامل در تمام مراحل رشد)، قطع آبیاری از مرحله ساقه دهی تا آخر فصل رشد، قطع آبیاری از مرحله گل دهی تا آخر فصل رشد، قطع آبیاری از مرحله پرشدن دانه تا آخر فصل رشد در کرت های اصلی و محلول پاشی رس کائولین شامل: محلول پاشی با آب مقطر (شاهد)، محلول پاشی با رس کائولین 2/5 و 5 درصد، در کرت های فرعی مقایسه شدند. نتایج نشان داد که اثر تنش بر تعداد برگ، وزن طبق، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، عملکرد روغن و عملکرد پروتئین در سطح 1 درصد معنی دار بود. حداکثر عملکرد دانه در تیمار شاهد یا آبیاری کامل به میزان 1084/32 کیلوگرم در هکتار به دست آمد و تیمار قطع آبیاری در مرحله ساقه دهی، گل دهی و پر شدن دانه در مقایسه با شاهد به ترتیب: 44/39 ، 31/42 و 3/2 درصد کاهش عملکرد نشان دادند. در این آزمایش اثر رس کائولین بر وزن برگ، وزن طبق، وزن هزار دانه، شاخص برداشت، درصد و عملکرد پروتئین در سطح 1 درصد و بر روی صفات درصد روغن و عملکرد دانه در سطح 5 درصد معنی دار بود. محلول پاشی کائولین 2/5 و 5 درصد به دلیل افزایش عملکرد دانه به ترتیب به میزان: 23/73 و 5/49 درصد در مقایسه با شاهد توصیه شد.
    کلیدواژگان: تعرق، تنش خشکی، روغن و عملکرد
  • بهنام موقوفه، محسن سعیدی *، سیروس منصوری فر صفحات 65-81
    با توجه به اهمیت سویا و اثر کمبود آب در مناطق خشک و نیمه خشک به کاهش عملکرد آن گیاه، این تحقیق به منظور بررسی واکنش فیزیولوژیک و بیوشیمیایی ارقام مختلف سویا در مواجهه با تنش کم آبی در مراحل مختلف رشد رویشی و زایشی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه در سال 92-1391 اجرا شد. تیمارهای مورد برسی شامل: رژیم آبی (1- شاهد، 2- تنش کم آبی از مرحله رشد رویشی و 3- تنش کم آبی از مرحله رشد زایشی تا رسیدگی) و رقم های مختلف سویا (شامل: Williams، L17، M9، M7 و Zan) بودند. براساس نتایج، اعمال تنش کم آبی در هر دو مرحله رشد رویشی و زایشی در مقایسه با تیمار شاهد به غیر از رقم M7، اثر معنی داری بر عملکرد دانه سایر ارقام مورد بررسی داشت. بیش ترین کاهش عملکرد دانه در هر دو سطح تنش کم آبی مربوط به رقم Williams به ترتیب 57 و 51 درصد کاهش بود. اعمال تنش کم آبی در مراحل رشد رویشی و زایشی به طور معنی دار محتوی رنگدانه های کلروفیل a و b، حداکثر کارایی فتوشیمیایی فتوسیستمII، پروتئین های محلول و محتوی نسبی آب برگ را کاهش و محتوی کارتنوئیدها، قندهای محلول و پرولین و مقدار مقاومت روزنه ای و سرعت فعالیت آنزیم های کاتالاز، پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز برگ را افزایش داد. در بین صفات مورد بررسی، مقاومت روزنه ای و محتوی پرولین برگ ها در شرایط تنش کم آبی بیش ترین افزایش را نسبت به شرایط کنترل داشتند. در بین آنزیم های آنتی اکسیدان، پراکسیداز بیش ترین سرعت فعالیت را در هر دو شرایط رطوبتی در ارقام مورد بررسی داشت.
    کلیدواژگان: پراکسیداز، پرولین، قندهای محلول و کارایی فتوشیمیایی فتوسیستمII
  • عادل مدحج *، روزبه فرهودی صفحات 83-96
    این آزمایش به منظور بررسی اثر نیتروژن بر عملکرد و کارایی زراعی مصرف نیتروژن ژنوتیپ های ذرت در شرایط رقابت با علف های هرز و به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و چهار تکرار اجرا شد. در کرت های اصلی سه مقدار کود نیتروژن 90، 180 و 260 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار از منبع اوره (46 درصد نیتروژن) و بدون کود، و در کرت های فرعی چهار هیبرید ذرت SC.704، DKC6589، مبین و SC.640 مقایسه شدند. هر کرت فرعی به صورت فرضی به دو بخش مساوی عاری از علف هرز و با علف هرز تقسیم شد. نتایج نشان داد که کارایی زراعی مصرف نیتروژن در کرت هایی که دارای علف هرز بود به طور معنی دار کاهش یافت. وجود علف هرز سبب شد تا میانگین وزن 100 دانه، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیکی به ترتیب، 3/5، 7/21و24 درصد نسبت به شرایط وجین کاهش یابد. مصرف کود نیتروژن تا 180 کیلوگرم در هکتار عملکرد دانه همه ژنوتیپ ها را در شرایط رقابت با علف هرز افزایش داد. در شرایط رقابت، عملکرد تمامی ژنوتیپ ها به استثنای لاین DKC6589 در تیمار 260 کیلوگرم نیتروژن در هکتار نسبت به تیمار 180 کیلوگرم نیتروژن در هکتار کاهش یافت. به طوری که در شرایط حضور علف های هرز، میانگین عملکرد ذرت در تیمارهای کودی 180 و 260 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به ترتیب 50 و 39 درصد افزایش داشت. بیش ترین عملکرد دانه در هر دو شرایط رقابت و وجین علف هرز (به ترتیب 908 و 1222 کیلوگرم در هکتار) به لاینDKC6589 اختصاص یافت. افزایش میزان نیتروژن موجب افزایش میانگین ارتفاع بوته ژنوتیپ های ذرت در هر دو شرایط رقابت و وجین شد. ارتفاع بوته، ارتفاع بلال از سطح زمین و تعداد برگ لاین DKC6589 به طور معنی دار نسبت به سایر هیبریدها بیش تر بود.
    کلیدواژگان: ارتفاع بوته، ارتفاع بلال، ذرت و عملکرد بیولوژیکی
  • احسان کشمیری، محمد کافی *، مهدی پارسا، جعفر نباتی، محمد زارع مهرجردی صفحات 97-118
    به منظور بهینه سازی شرایط و هم چنین افزایش تولید ریزغده سیب زمینی در رقم آگریا، اثرات مقادیر مختلف نیتروژن و اسیدیته محلول غذایی در دو آزمایش جداگانه در سال 1392 در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در محیط آب کشت در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. در یک آزمایش سطوح مختلف نیتروژن (صفر میلی گرم محلول هوگلند (شاهد)، 50 میلی گرم محلول هوگلند و 100میلی گرم محلول هوگلند) به صورت نیترات آمونیوم و در آزمایش دیگر اسیدیته محلول غذایی هوگلند در سه سطح (3، 4 و 5/6) بود. سه نوبت بعد از انتقال گیاه چه ها به بستر کاشت (30، 35 و40 روزپس از کاشت) تیمارهای اسیدیته به مدت 10 ساعت بر روی گیاهان اعمال شد و سپس آبشویی صورت گرفت. نتایج نشان داد که افزایش میزان نیتروژن موجب افزایش و کاهش اسیدیته باعث کاهش فتوسنتز، تعرق و غلظت کلروفیل های a و b نسبت به شاهد شد. افزایش نیتروژن از صفر به 100 میلی گرم در لیتر و کاهش موقت اسیدیته از 5/6 به سه سبب افزایش میانگین وزن، قطر و تعداد ریزغده ها شد. افزایش مقدار نیتروژن سبب افزایش و کاهش اسیدیته محلول غذایی سبب کاهش سطح برگ و وزن خشک اندام هوایی شد. تعداد ریز غده ها با افزایش نیتروژن از سطح 50 به 100 میلی گرم در لیتر تفاوت معنی داری پیدا نکرد که نشان دهنده این است که افزایش مصرف نیتروژن تعداد غده را تا حد معینی افزایش می دهد ولی از آن به بعد تغییر معنی داری در عملکرد ایجاد نمی کند و حتی ممکن است دارای اثرات منفی نیز باشد. درمجموع به نظر می رسد مدیریت مصرف و کاربرد مقدار مناسب کود نیتروژن و کاهش کوتاه مدت اسیدیته محلول غذایی به صورت متناوب می تواند نقش مهمی در افزایش تولید ریزغده و عملکرد در این گیاه داشته باشد.
    کلیدواژگان: آگریا، تعرق، سطح برگ، فتوسنتز و کلروفیل
  • حمیدرضا جوانمرد *، حسین مختاری کرچگانی، علی غلامی صفحات 119-138
    با توجه به افزایش آلودگی های زیست محیطی به خصوص فلزات سنگین، یافتن روش های نو و ارزان برای پاک سازی خاک ها و آب های آلوده ضروری به نظر می رسد. سرب یکی از مهم ترین آلاینده های محیط زیست به شمار می آید که جذب عناصر غذایی توسط گیاه را مختل می کند. به منظور بررسی پتانسیل برخی عوامل زیستی در گیاه پالایی سرب و جذب عناصر غذایی توسط یونجه یکساله در خاک آلوده به سرب، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. در این آزمایش فاکتور اول، سطوح فلز سنگین سرب که شامل غلظت سرب (17/5، 417/5 و 817/5 میلی گرم بر کیلوگرم) و فاکتور دوم ترکیبات تیماری شامل کاربرد و عدم کاربرد پلیمر نانو سوپر جاذب، اسید هیومیک و باکتری بود. نتایج نشان داد که افزایش غلظت سرب در خاک موجب کاهش زیست توده و میزان آب نسبی برگ شده و در گیاه ایجاد سمیت شد. اما کاربرد هم زمان باکتری و سوپر جاذب سبب جذب آب و کاربرد اسید هیومیک، کارایی گیاه در جذب مواد غذایی را افزایش داد. بیش ترین میزان فاکتور انتقال در تیمار کاربرد 817/5 میلی گرم بر کیلوگرم سرب و کم ترین مقدار آن در تیمار عدم کاربرد سرب مشاهده شد. هم چنین کاربرد اسید هیومیک و باکتری موجب افزایش فاکتور انتقال شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد، پالایش سرب توسط گیاه یونجه امکان پذیر است و اسید هیومیک به عنوان یک کلات کننده به همراه سوپرجاذب و باکتری به خوبی می تواند اثرات سمیت سرب را در گیاه یونجه کاهش دهد.
    کلیدواژگان: آب، فاکتور انتقال، فلزات سنگین و گیاه پالایی
|
  • R. Aminian *, H. S. Tabasi, F. Habibzadeh, S. Parsamehr Pages 5-20
    In order to determine the relationship between yield and some of the agronomic traits and evaluate the effect of different levels of phosphorus fertilizer on studied traits of two hybrids of grain corn under drought tension conditions, a split- split plot experiment was conducted in a randomized complete blocks design with three replications. Drought tension was applied as the main factor in three levels including: full irrigation, tension at panicle emergence stage and tension at seed filling stage. Phosphorous fertilizer as sub-factor in three levels 0, 200 and 300 kilogram per hectare (control without fertilizer, 100 percent of fertilizer recommendation and 50 percent more than fertilizer recommendation, respectively) and hybrid as the sub-sub factor at two levels (SC704 and SC700) were considered. The effect of irrigation, fertilizer and hybrid on yield and many other traits was significant. The highest grain yield was obtained under full irrigation conditions and the lowest on tension conditions at seed filling stage. There was no significant difference between 700 and 704 hybrids at different levels of irrigation. The highest dry weight was obtained under full irrigation conditions. In this situation, there was no significant differences between using 200 and 300 kilogram per hectare phosphorus fertilizer and Single Cross SC700 as well as using 100 and 300 kilogram per hectare phosphorus fertilizer and Single Cross SC700. Both in normal irrigation and tension conditions, the highest correlation was observed between grain yield and harvest index. Based on stepwise regression and path analysis, both under normal irrigation and tension conditions, the traits of harvest index and dry weight had the most effect on grain yield and in selective programs can be effective for increasing production capacity. The highest dry weight was obtained from full irrigation treatments, consumption of 200 and 300 kilogram per hectare phosphorus fertilizer and hybrid SC700, as well as full irrigation, consumption 100 and 300 kilogram per hectare phosphorus fertilizer and hybrid SC704.
    Keywords: Yield components, Path analysis, Stepwise regression, Fertilizer
  • F. Sorkhi * Pages 21-34
    In order to investigate the effect of zinc sulfate fertilizer on quantitative and qualitative yield of Safflower under water deficit tension conditions, a research was conducted as factorial experiment based on a randomized complete blocks design in three replications in 2016. Experimental treatments consisting of three levels of water deficit tension, irrigation cut at vegetative phase (stem elongation), irrigation cut at reproductive phase ( flowering) and full irrigation(no water deficit tension), and the amount of zinc sulfate fertilizer in three levels, including the lack of fertilizer application(zero), 30 and 60 kilogram per hectare. The duration of application of water deficit tension in each stage of vegetative and reproductive processes was based on evaporation of 140 millimeters water from class A evaporation pan. The results showed that the simple effects of fertilizer and water deficit was significant on all of the traits and the effect of low-water interaction and the amounts of fertilizer on grain yield, one-thousand grain weight, seed oil percentage and chlorophyll content of safflower leaves was significant. As the highest and lowest seed yield (2954.41 and 680.75 kilogram per hectare), one-thousand grain weight (50.52 and 22.41 g), Oil percentage (28.96 and 19.85 percent) and chlorophyll content (62.89 and 40.15 spad) belonged to the combination of full irrigation treatment and consumption of 60 kilogram per hectare zinc sulfate fertilizer and combination treatment of no irrigation at reproductive stage and no fertilizer application, respectively. Fertilizer treatment of 60 kilogram per hectare had the maximum number of head (14.08) and the number of seeds per heads (34.36). In terms of water deficit tension, lowest number of heads per plant with 9.63 was belonged to no irrigation treatment at vegetative stage and the lowest number of seeds in head with (11.79) belonged to no irrigation treatment at the reproductive stage. In general, the use of zinc in the form of zinc sulfate fertilizer could mitigate the harmful effects of water deficit tension especially at the flowering stage in the investigated traits and improve growth conditions for plants and increases yield and yield components of safflower.
    Keywords: Oil percent, Zinc, Chlorophyll
  • A. Yaghouti Pour, E. Farshad Far * Pages 35-48
    In order to investigate the genetic diversity, 20 genotypes of durum wheat were evaluated in a randomized complete blocks design with three replications in a research farm of Agricultural Campus, Razi University of Kermanshah, for the grain yield, physiological traits and activity of antioxidants enzymes in 2013-14 cropping year. The results showed that there was a significant difference between the cultivars for all traits except leaf water content at the probability level of one percent. Heritability, genetic enhancement and high genetic variance for the traits of grain yield and saturated water deficit was observed. Therefore, selection of genotypes based on these traits has high efficiency. Level of enzyme activity of superoxide dismutase and catalase enzyme activity were positively and significantly correlated with water stored in cut leaves. Totally, among the investigated genotypes, there was a significant difference between all the investigated traits, which indicates the optimal efficiency of the genotypes studied for corrective purposes.
    Keywords: Antioxidant, Diversity, Yield, Broad sense heritability
  • Sh. Touryourian, B. Pasari *, Kh. Mohammadi Pages 49-63
    A part of the sun's infrared light does not affect the plant photosynthesis reaction and mainly increases the plant temperature and transpiration and water consumption. Kaolin clay spraying was used as a reflector of sunlight and transpiration reducer in safflower plant. This experiment was carried out in a statistical randomized complete blocks design as split plots in three replications in the research field of Agricultural and Natural Resources Faculty of Islamic Azad University, Sanandaj Branch, in cropping year 2016-17. In the present experiment, irrigation cut off with four levels of irrigation including control (full irrigation at all stages of growth), irrigation cut off from stemming to the end of the growth season, irrigation cut off from flowering stage to the end of the growth season, irrigation cut off from the grain filling stage to the end of the growing season in the main plots and foliar application of kaolin clay including: foliar application by distilled water (control), foliar application with kaolin clay 2.5 and 5 percent, were compared in sub plots. The results showed that the effect of tension on leaf number, head weights, grain yield, biological yield, harvest index, oil yield and protein yield was significant at 1 percent level. The maximum seed yield was achieved in full irrigation or control treatment with the amount of 1084.32 kilogram per hectare and the treatment of irrigation cut off in stemming, flowering and seed filling stages showed reduction by the amounts of 44.39, 31.42 and 3.2 percent in arrangement, in comparison with control. In this experiment, the effect of kaolin clay on leaf weight, head weight, one- thousand seed weight, harvest index, protein percent and yield at 1 percent level and on the traits of seed yield and oil percent at 5 percent level, was significant. Foliar application of kaolin 2.5 and 5 percent due to increased grain yield was recommended to the amounts of 23.73 and 5.49 percent, respectively, compared to control.
    Keywords: Transpiration, Drought tension, Oil, Yield
  • B. Moghoufeh, M. Saeedi *, S. Mansouri Far Pages 65-81
    Considering the importance of soybean and the effect of water deficit in arid and semi-arid regions on the reduction of the plant yield, this research was carried out in order to investigate the physiological and biochemical responses of different soybeans cultivars in the face of water deficit tension in different stages of vegetative and reproductive growth. A factorial experiment was conducted in a randomized complete blocks design with four replications at the Agricultural and Natural Resources Campus of Razi University of Kermanshah in 2012-2013. The investigated treatments were included: water regime (1-control, 2- water deficit tension from vegetative stage and 3-water deficit tension from reproductive stage until maturity) and different soybean cultivars (including: Williams, L17, M9, M7 and Zan). The results indicated that application of water deficit tension at vegetative and reproductive stage of growth with the exception of M7 cultivar, compared to control treatment, had a significant effect on grain yield of other cultivars. The highest reduction in grain yield at both levels of water deficit tension was related to Williams cultivar with 57 and 51 percent reduction, respectively. Application of water deficit tension at vegetative and reproductive stage of growth significantly reduced the content of chlorophyll a and b pigments, maximum photochemical efficiency of photosystem II, soluble proteins and relative water content of leaf and increased carotenoids, soluble sugars and proline content and stomatal resistance value and activity rate of antioxidant enzymes catalase, peroxidase and superoxide dismutase of leaves. Among the investigated traits, stomatal resistance value and proline content of leaves under water deficit tension conditions had the highest increase compared to control conditions. Among the antioxidant enzymes, peroxidase had the highest rate of activity in both moisture conditions in the investigated cultivars.
    Keywords: Peroxidase, Proline, Soluble sugars, Photochemical efficiency of photosystem II
  • A. Modhej *, R. Farhoudi Pages 83-96
    This experiment was conducted to investigate the effect of nitrogen on yield and nitrogen use efficiency of corn genotypes under the conditions of competition with weeds and as split plots in a randomized complete blocks design with four replications. In the main plots, three amounts of nitrogen fertilizer (90, 180 and 260 kilogram net nitrogen per hectare from source of urea (46 percent nitrogen) and without fertilizer, and in the subplots of four corn hybrids SC.704, DKC6589, Mobin and SC.640 were compared. Each sub plot was hypothetically divided into two weed free and with weed equal parts. The results showed that nitrogen application efficiency in plots with weeds was significantly decreased. The presence of weeds caused the average weight of 100 seeds, grain yield and biological yield to be reduced by 5.3, 21.7 and 24 percent, respectively, in comparison to weeding conditions. The use of nitrogen fertilizer up to 180 kilogram per hectare increased the grain yield of all genotypes under conditions of competition with weed. In conditions of competition, the performance of all genotypes with the exception of DKC6589 line decreased at 260 kilogram nitrogen per hectare treatment as compared to 180 kilogram nitrogen per hectare treatments. So that in the weed presence conditions, the average corn yield increased by 50 and 30 percent in 180 and 260 kilogram nitrogen per hectare in fertilizer treatments, respectively. The highest grain yield in both conditions of competition and weeding of weeds (908 and 1222 kilogram per hectare, respectively) was allocated to DKC6589 line. Increasing nitrogen rate increased the mean plant height of corn genotypes in both competition and weeding conditions. Plant height, ear height from the surface of ground, and the number of leaves of DKC6589 line was significantly higher than other corn genotypes. Plant height, ear altitude from the ground and leaf number of DKC6589 were significantly higher than other hybrids.
    Keywords: Plant height, Ear height, Corn, Biological yield
  • E. Keshmiri, M. Kafi *, M. Parsa, J. Nabati, M. Zare Mehrjerdi Pages 97-118
    In order to optimize the conditions and also increase the production of potato mini tuber in Agria cultivar, the effects of various amounts of nitrogen and acidity of nutrient solution in two separate experiments in 2013 in a completely randomized design with three replications in a hydroponic environment in a research greenhouse of the Faculty of Agriculture of Ferdowsi University of Mashhad was carried out. In one experiment, different levels of nitrogen (zero milligrams Hoagland solution (control), 50 milligrams Hoagland solution and 100 milligrams Hoagland solution) was in the form of ammonium nitrate and in another experiment, Hoagland protein solution acidity was at three levels (3, 4 and 5/6). Three times after seedlings transplants to planting bed (30. 35 and 40 days after planting), the acidity treatments were applied for 10 hours on the plants and after that leaching was arranged. The results indicated that increasing the amount of nitrogen caused an increase and reduction of acidity caused reduction of photosynthesis, transpiration and chlorophyll a and b concentrations compared with the control. The increase in nitrogen from zero to 100 milligram per liter and the temporary reduction of acidity from 5.6 to three increased the mean weight, diameter and number of micro tubers. an increase in mean weight, diameter and number of mini tubers. Increasing nitrogen content increased and reducing the acidity of the nutrient solution reduced leaf area and dry weight of the shoot. The number of micro tubers did not differ significantly with increasing nitrogen levels from 50 to 100 milligram , which indicates that increasing nitrogen consumption increases the number of tubers to a certain extent, but since then, does not significantly change the yield and may even have negative effects In general, it seems that consumption management and the application of appropriate amount of nitrogen fertilizer and short-term reduction of dietary acidity of acid solution can frequently play an important role in increasing the production of micro tubers and yield in this plant.
    Keywords: Agria, Transpiration, Leaf area, Photosynthesis, Chlorophyll
  • H. Javanmard *, H. Mokhtari, A. Gholami Pages 119-138
    Considering the increasing environmental pollution, especially heavy metals, it is necessary to find new and inexpensive methods to clean up contaminated soils and waters. The lead is one of the most important environmental pollutants which disturbed nutrient uptake by plant. In order to investigate the potential of some biological agents in phytoremediation of lead and the absorption of nutrients by annual alfalfa in lead-contaminated soil, a factorial experiment was conducted based on completely randomized design with four replications. In the present experimental, the first factor was the heavy metal levels of lead containing lead concentrations (17.5, 417.5 and 817.5 milligram/kilogram) and the second factor was the treatment combinations including the application and non-application of superabsorbent nano polymer, humic acid and bacteria. The results showed that increased lead concentration in the soil reduced the biomass and the relative water content of the leaves and toxic in the plant. But simultaneous use of bacteria and superabsorbent which caused the absorption of water and the application of humic acid, increased the plants efficiency in food intake. The highest amount of transfer factor was observed in treatment of application of 817.5 milligram/kilogram lead and its lowest amount in the treatment of non-application of lead. Also, the use of humic acid and bacteria increased the transfer factor. The results of the present research showed that lead refining is possible by alfalfa plant, and humic acid as a chalking compound with superabsorbent and bacteria can well reduce the effects of lead toxicity in alfalfa.
    Keywords: Water, Translocation factor, Heavy metals, Phytoremediation